FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 maart 2001

NS site gehacked

Vanmiddag rond het middaguur is de internetsite van de Nederlandse Spoorwegen door onbekenden gehacked. De hacker of hackers plaatste(n) op verschillende gedeeltes van de site, waaronder het gedeelte waar actuele vertragingen worden gemeld, een banner met daarin de tekst: "All your trains are belong to us".

De site heeft niet echt last gehad van de hack, die inmiddels is hersteld. Het navigeren door de site alsmede het opzoeken van informatie is gewoon nog mogelijk geweest.

De NS heeft tot nu toe geen commentaar gegeven.

Bedankt Floris, simon cage en Wouter Zanen voor de tips!

Skiër botst op everzwijn

F@lcon© had ons het volgende te melden:

In de Franse Alpen is een skiër in botsing gekomen met een everzwijn. Het incident gebeurde buiten de gemarkeerde pistes op een hoogte van 1900 meter, waar het wilde zwijn verscholen in het struikgewas zat toen de skiër naderde.

Geen van beiden raakte gewond. Volgens de reddingsdiensten gaat het om een \"buitengewoon zeldzame gebeurtenis\". Het everzwijn zette het na de botsing op een lopen.

NASA stopt ontwikkeling X-33

NASA heeft de ontwikkeling van het X-33 ruimtevaartuig stopgezet. De X-33, die de opvolger moest worden van de spaceshuttle, werd mede ontwikkeld door Lockheed-Martin. NASA en Lockheed hebben 4 jaar aan de controversiële X-33 gewerkt en er zo'n 3 miljard gulden aan uitgegeven, maar het vaartuig heeft nooit een testvlucht gemaakt. Kritici zeggen dat het ontwerp veel te vooruitstrevend was om een kans van slagen te hebben.

"Het is niet verwonderlijk dat dit is gebeurd. Het vaartuig was gedoemd te mislukken" zei Charles Lurio, een Amerikaans ruimtevaartdeskundige.
De X-33 moest een betrouwbaar, herbruikbaar ruimteschip worden dat de kosten van de huidige spaceshuttle drastisch zou verlagen. Nu liggen de kosten bij een lancering nog op zo'n 12.000 gulden per kilo. Dit zou in 2006 of 2007, als het vaartuig klaar zou zijn, teruggebracht moeten zijn tot ongeveer 1200 gulden per kilo. Maar het project was teveel gebaseerd op nog niet volledig geteste technieken, aldus tegenstanders, terwijl een meer praktisch en minder prestigieus ontwerp volstaan zou hebben.

NASA zei donderdag in een verklaring dat de technologie achter de lichtgewicht waterstoftanks nog niet volgroeid genoeg is om het project te laten slagen. "Onze technologie is nog niet tot dat punt ontwikkeld, dat we met succes een nieuw herbruikbaar ruimtevaartuig kunnen bouwen, dat tevens de veiligheid, betrouwbaarheid en prijs verbeterd," aldus de directeur van het Marshall Space Flight Center van de NASA.

De ruimtevaartgigant wil die technologie gaan ontwikkelen met het Space Launch Initiative, een miljardenproject dat de volgende generatie van herbruikbare ruimtevaartuigen gaat ontwikkelen aan het eind van dit decennium.

Taliban gaat door met vernietigen beelden

Afghaanse leiders van de Taliban milities hebben internationale druk om twee immense 2.000 jaar oude boeddha-beelden te sparen naast zich neergelegd. De fundamentalistische Islamitische groepering, die elke menselijke gelijkenis van goddelijkheid als on-Islamitisch ziet, zegt dat de beelden die uit de rotswand nabij de stad Bamiyan zijn uitgehouwen, een belediging tegenover de Islam zijn en vernietigd moeten worden.

De aankondiging werd gedaan, ondanks een laatste verzoek van V.N.-Secretaris-Generaal Kofi Anan om het te heroverwegen. Wereldwijd hebben regeringen, religieuze organisaties en monumenten-organisaties de Taliban aangespoord om de unieke Boeddhistische beelden te sparen.

Maandag vaardigde de religeus leider van de Taliban, Mullah Mohammad Omar, een fatwah uit, waarbij hij opriep tot een beeldenstorm, inclusief de 2 boeddha beelden, die 38 en 53 meter boven de stad Bamiyan uitprijken. "Alleen Allah, de almachtige verdient het om aanbeden te worden, niets en niemand anders," zo luidde het vonnis.

Zelfs een fundamentalistisch land als Iran heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de aankondiging van de Taliban. Ook Pakistan, een van de weinige landen die de Taliban ondersteunt, heeft de acties veroordeeld en dringt bij de groep aan om "'s werelds historische, culturele en religieuze erfgoed" te sparen. Egypte, een ander grotendeels Islamitisch land, zei dat het vonnis in strijd was met de regels van de Islam, omdat het andere culturen dient te respecteren "zelfs als daaronder rituelen vallen die tegen Islamitische regels zijn."

KLM houdt haar reizigers fit

De KLM gaat haar passagiers helpen minder kramp te krijgen tijdens lange vluchten. Als passagiers de gymnastiekoefeningen van de KLM volgen, zijn krampaanvallen tijdens intercontinentale vluchten verleden tijd.

De oefeningen bestaan onder andere uit het ronddraaien van de enkels, de knie naar de borst brengen en draaien met het hoofd.

De luchtvaartmaatschappij biedt op haar website het Fit4Flight pakket aan, waarmee reizigers in vorm kunnen blijven.

De lancering van Fit4Flight komt op een moment dat in de luchtvaartwereld een discussie over vliegtuigtrombose is losgebarsten. Dit naar aanleiding van twee Britse reizigers, die een luchtvaartmaatschappij hebben aangeklaagd. In de toeristenklasse zou de zitruimte te krap zijn, waardoor ze bloedstolsels in de benen hebben opgelopen.

De KLM spreekt overigens tegen dat Fit4Flight is geïntroduceerd om eventuele schadeclaims te voorkomen.

Inwoners verknallen het bij burgemeester

Burgemeester Jansen van de Gelderse gemeente Neerlijnen heeft er meer dan genoeg van. De inwoners van Waardenburg, dat onder Neerlijnen valt, hebben het volledig verknald door hun lakse houding. De burgemeester wil helemaal niets meer doen voor het dorp.

Waardenburg wordt al enige tijd geteisterd door vele vernielingen. Bankjes en bushokjes worden vernield, onder meer door de plaatselijke jeugd. De bewoners van het dorpjes klagen steen en been, maar volgens burgemeester zijn het hun eigen kinderen die de vernielingen plegen.
Ook de reactie van de bewoners op een nieuw aan te leggen speeltuin was niet erg bemoedigend: "Maar dan krijgen we zoveel last van al die spelende kinderen." Burgemeester Jansen is het zat dat er uit de bevolking niets positiefs komt, en uit ergernis laat hij het vernielde straatmeubilair dan ook niet vervangen.

De burgemeester is inmiddels behoorlijk geschrokken van de media-aandacht voor zijn actie en laat voorlopig even niks van zich horen. Hij laat de vernielde bankjes en bushokjes wel opruimen, om verloedering van het dorp tegen te gaan.

Moskou sluit val Mir op Europa uit

Een hoge functionaris van het Russische vluchtleidingscentrum bij Moskou heeft vrijdag uigesloten dat delen van het ruimtestation Mir op Duitsland neerkomen. "Het station vliegt in de eindfase van de daling niet over Europa. Het risico van een ongecontroleerde val bedraagt nog geen procent", zei Viktor Blagov van het centrum.

Hij reageerde op een bericht in het Duitse boulevardblad Bild. Volgens Bild sluit het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken niet uit dat delen van de Mir op Duitsland neerkomen. Het blad leidde dat af uit een vertrouwelijk intern document van het ministerie van 27 februari.

Het vluchtleidingscentrum bij Moskou had donderdag meegedeeld dat het verwacht dat het station rond 9 maart op 250 kilometer hoogte de afremstoot krijgt van een raketmotor aan boord. Daardoor moet de Mir uit zijn baan om de aarde de atmosfeer inschieten en een gecontroleerde val in de Stille Oceaan maken.

Nederlandse experts zeiden eerder dat alleen als bij deze operatie van de Russen alles fout gaat delen ook in Nederland terecht kunnen komen, maar dan alleen ten zuiden van de grote rivieren. De Mir daalde volgens Blagov in de 24 uur tot vrijdag met een snelheid van 1,2 kilometer per dag en bevond zich vrijdag op 263 km boven de aarde.

Illegale kopieën Hannibal onderschept

Op Schiphol is een partij illegale kopieën van computerspelletjes, software en films onderschept, waarvan 16.000 exemplaren van de triller Hannibal die nog maar net in de bioscopen te zien is. De auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra, die de partij vond, zal de kopieën laten vernietigen.

Het hele 'zakie' had een waarde van ongeveer 200.000 gulden en was verstopt in een lading vracht, afkomstig uit Maleisië. In Azië zijn veel net uitgekomen films al te verkrijgen op video of dvd en ze kosten daar haast niets. Een ware markt, waar de organisatie Buma/Stemra een stokje voor wil steken.

Dode blijkt te leven (deel 34)

loezzie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie in Arnhem heeft donderdag ten onrechte een 39-jarige vrachtwagenchauffeur uit Tsjechië doodverklaard. De man raakte zwaargewond door een ernstig ongeval op de A. Sacharovburg in Arnhem. Dondermiddag meldde de politie dat de man in een Nijmeegs ziekenhuis was overleden. Het ziekenhuis zelf oordeelde daar anders over.

De Tsjech stond donderdagochtend met panne langs de weg toen een andere vrachtwagen hem aanreed. De man werd 20 meter meegesleurd en raakte ernstig gewond aan hoofd en bovenlichaam. De ambulancehelikopter van het Radboudziekenhuis in Nijmegen verleende bijstand. De helikopter was pas die dag officieel in gebruik genomen.

De politie meldde 's middags dat de Tsjechische vrachwagenchauffeur was overleden, maar trok die mededeling vrijdag weer in toen bleek dat de man nog in leven was. "We balen hier behoorlijk van", aldus een politiewoordvoerder. "Gelukkig kreeg de familie de juiste versie van het verhaal te horen, namelijk dat de man zwaargewond was."

Het personeel van de ambulancehelikopter is ook blij dat de man nog leeft. De Tsjech was namelijk de eerste patiënt die medische bijstand kreeg van de bemanning van de gloednieuwe helikopter.

De patiënt ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Slordigheden op website Belastingdienst

Gemakkelijker kan de Belastingdienst het ook al niet meer maken. De belastingbetaler die op de website van de fiscus op zoek gaat naar de nieuwe belastingtarieven, krijgt verkeerde informatie voorgeschoteld.

Nederland schakelde per 1 januari over op een nieuw belastingstelsel met nieuwe tarieven voor de inkomstenbelasting. De definitieve tarieven werden pas op het laatste moment, in december, vastgesteld.

Op de website van de Belastingdienst (www.belastingdienst.nl) zijn deze cijfers echter niet te vinden. Daar wordt twee maanden na invoering van het nieuwe stelsel nog uitgegaan van voorlopige en onjuiste cijfers. Zo moet de belastingbetaler volgens de website 32,55 procent belasting betalen over de eerste f 31.652 die hij in 2001 verdient, de zogeheten eerste schijf. In werkelijkheid is dat 32,35 procent over een bedrag van f 32.769, wat tot een verschil in belasting van ruim honderd gulden leidt.

Een 65-plusser die de website raadpleegt, leest dat hij 18,95 procent belasting moet betalen over zijn inkomen in de tweede schijf. In werkelijkheid is dat 19,7 procent. Ook de overige schijven en bijbehorende tarieven zijn niet correct.

Volgens een woordvoerster van de Belastingdienst wordt de website volgende week voorzien van de juiste cijfers. De afgelopen maanden zijn eerst de drukstbezochte delen van de site aangepast, aldus de zegsvrouwe.

Israëli's doden 9-jarig kind

Israëlische soldaten hebben vanmiddag op de Westelijke Jordaanoever een Palestijns kind van negen jaar doodgeschoten.

Dit is van Palestijnse ziekenhuisbronnen vernomen. Het incident gebeurde vlakbij de plaats El-Bireh.

-- Update: Het kind werd door een kogel van een machinegeweer in de borst geraakt. Volgens getuigen bevond het zich tijdens de schietpartij in het appartement van zijn familie. De militaire Israëlische radio meldde eerder dat er schoten zijn gewisseld tussen Palestijnen en Israëlische soldaten in hetzelfde gebied.

Een ander Palestijns kind van 13 jaar dat dinsdag door Israëlische soldaten was beschoten, is vrijdag in een ziekenhuis in Gaza aan zijn verwondingen overleden. Dit is van ziekenhuisbronnen vernomen. Volgens ooggetuigen raakte Mohammad Helis zwaar gewond toen hij op weg van school naar huis door een Israëlische kogel in zijn hoofd werd getroffen. /Update--

Het Israëlische leger doodde eerder vandaag in de Gazastrook een Palestijn. Dat gebeurde op het moment dat hij langs een weg een bom wilde plaatsen, deelde een legerwoordvoerder mee. Met zulke bommen langs wegen worden veel aanslagen gepleegd op Israëlische voertuigen.

Door het geweld tussen Israël en de Palestijnen zijn sinds het vastlopen van het vredesoverleg in september tot nu toe zeker 336 Palestijnen, 61 Israëliërs en dertien Israëlische Arabieren omgekomen.

4 Jaar voor doodrijden E'hovense agent

De rechtbank in Düsseldorf heeft vrijdag de nu 15-jarige Andreas B. uit het Duitse Monheim veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens het doodrijden van een Eindhovense politieman. De officier van justitie had acht jaar geëist.

B., toen nog 14, reed op zaterdag 25 maart vorig jaar met een vrachtauto door een blokkade van de Eindhovense politie op de A67 bij Geldrop. Door dit incident raakte de 36-jarige hoofdagent T. Kusters zo ernstig gewond, dat hij later aan zijn verwondingen bezweek. De officier van justitie had de jongen derhalve beschuldigd van zware mishandeling met de dood als gevolg. Maar de rechter in Düsseldorf wilde zo ver niet gaan.

Hij wees op getuigenverklaringen, onder anderen van Nederlandse politieagenten, die zeiden dat B. op het laatste moment nog krachtig geremd had om een aanrijding met de hoofdagent te voorkomen. Om die reden veroordeelde de rechter de jongen wegens het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval. Daarop staat in Duitsland een maximum straf van 5 jaar.

B. had de 40-tonner, waarmee hij de dodelijke aanrijding veroorzaakte, een dag eerder in Monheim gestolen. Hij wilde in de vrachtauto met twee vriendjes door België, Duitsland en Nederland rijden. De jongen had er voor dit voorval al een carrière van twee jaar als autodief opzitten en meer dan 2000 kilometer afgelegd met gestolen auto's.

Computer die converseert op baby niveau?

kremez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Israëlische Ai heeft een computerprogramma ontwikkeld dat kan converseren op het niveau van een baby van anderhalf. Dat schrijft New Scientist magazine deze week. Volgens Artificial Intelligence Enterprises (Ai) staat haar spraakprogramma op het punt een doorbraak in de kunstmatige intelligentie te forceren. "Binnenkort praten computers met ons net zoals we met elkaar praten", zo schrijven de Israëli op hun site.

Dat zou inderdaad revolutionair zijn. Al sinds 1950 wordt een dergelijke prestatie gezien als een daadwerkelijk bewijs van kunstmatige intelligentie. In dat jaar publiceerde de wiskundige en filosoof Alan Turing zijn ideeën over AI. Deze zijn tot op de dag van vandaag zeer invloedrijk.

Hun computerprogramma – genaamd Hal, naar het apparaat uit het boek en de film 2001: A Space Odyssey - zou op het niveau zitten van een kind van anderhalf jaar. Dus dat zijn nog weinig verheffende discussies. Het programma is zelflerend; binnen enkele dagen leert het geleidelijk hoe het moet reageren op de vragen van de persoon met wie het communiceert.

Momenteel werkt het bedrijf aan verbeteringen waarmee het programma op het communicatieniveau van een vijfjarige moet komen. Het einddoel is vanzelfsprekend het niveau van een normale volwassene.

Wintersportvervoer onzeker

Het is nog onzeker of het vervoer per bus naar en vanuit de wintersportplaatsen in Oostenrijk en Zwitserland allemaal op tijd lukt. De kans is groot dat chauffeurs of te laat vertrekken of helemaal niet.

Dat zegt coördinator D. Ketting van FNV Bondgenoten over de acties na het mislukken van de onderhandelingen over een nieuwe CAO voor touringcarchauffeurs.

Aan het eind van de vrijdagmiddag vertrekken vanaf de grote opstapplaatsen in het zuiden en oosten van het land de pendels naar de sneeuwbestemmingen. De chauffeurs rijden van daaruit de vakantievierders naar de skipistes en nemen zaterdag aan het eind van de middag wintergasten mee terug. Ketting weet nog niet hoeveel chauffeurs het werk zullen neerleggen en hoeveel hun vertrek zullen vertragen.

Inmiddels zijn al chauffeurs van Connexxion in Ermelo, Amersfoort, Zwolle en Pijnacker in staking. Zij rijden groepsvervoer voor bedrijven en scholen en staan waar nodig collega's bij in het streekvervoer.

De moeizame onderhandelingen over een nieuwe CAO liepen in de vroege donderdagochtend stuk. Het loonbod van 7 procent in twee jaar beviel de vakbonden niet en evenmin de verslechteringen die de werkgevers in het Koninklijk Nederlands Vervoer voor de chauffeurs in petto hadden. Vanaf donderdagochtend zijn vervolgens op verschillende plaatsen in het land acties begonnen. Die richtten zich vooral op groepsvervoer voor scholen en bedrijven. Acties in het vervoer naar en vanuit de wintersportplaatsen luiden een volgende fase in.

Nazi Alois Brunner staat terecht in Parijs

Tegen oorlogsmisdadiger uit de Tweede Wereldoorlog, Alois Brunner, is vandaag in Frankrijk een rechtzaak begonnen. Brunner zou tijdens de Holocaust tienduizenden joden de dood in hebben gejaagd. Hij wordt bij verstek aangeklaagd voor het deporteren van honderden kinderen naar vernietigingskampen.

De van oorsprong Oostenrijkse Brunner vluchtte naar Syrië en is al jaren niet meer in leven gezien. Hij is in Frankrijk al 2 keer eerder bij verstek tot de dood veroordeeld. De zaak richt zich op de deportatie naar Auschwitz van 250 kinderen vanuit joodse pleegtehuizen en 100 andere kinderen die tegelijkertijd gearresteerd werden.

Tientallen demonstranten verzamelden zich buiten de Parijse rechtbank, waarvan vele een foto ophielden van gedeporteerde kinderen. De deportaties vonden plaats toen Brunner leiding gaf aan het Drancy doorvoerkamp, ten noorden van Parijs, waar Joden van hun bezittingen werden beroofd alvorens ze naar Auschwitz werden gezonden. Voordat hij in Frankrijk terecht kwam heeft Brunner ook hele joodse gemeenschappen in Wenen en Saloniki (Griekenland) uitgeroeid.

Minder kanker bij mannen

De Nederlandse mannen kunnen opgelucht ademhalen. Het risico op kanker en dus het sterven hieraan, is voor deze groep aanzienlijk gedaald. De belangrijkste reden hiervoor is dat veel mannen zijn gestopt met roken. Landelijk is het aantal mannelijke rokers sterk minder geworden. De vrouwelijke rokers bleven gelijk.

Uit het onderzoek van de Verening van Integrale Kankercentra bleek ook dat vrouwen vanaf de jaren '60 juist meer zijn gaan roken en drinken. Hierdoor zijn meer zeldzame vormen van mond- en keelkanker ontstaan. Ondanks deze berichten is het totale aantal niet-rokers vorig jaar in Nederland met een procent gestegen tot 67,1 procent.

Een pil als condoom

Met alleen de pil kun je geslachtziektes krijgen, met alleen het condoom kun je toch nog zwanger raken. Ideaal om die twee dus te combineren! Onderzoekers in China hebben bij mannelijke ratten het eiwit Bin1b gevonden, die wel eens kan zorgen voor de uitvinding van een 'pil-condoom'.

Het stofje wordt in de testikels van de ratten gemaakt en helpt het sperma rijpen en beschermen. Het kan een soort tegengif zijn tegen virussen en bacterïen. Door dit in een anticonceptie-pil te verwerken, zou zowel zwangerschap als geslachtsziektes verkomen kunnen worden! Het gerenommeerde tijdschrijft ' Science' meldt dat deze medische doorbraak verder ontwikkeld gaat worden. Afwachten dus.

Mobiel bellen naar het buitenland goedkoper

Mobiel bellen van en naar het buitenland wordt goedkoper. Het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met een herziening van de telecomwetgeving.

In die herziening staat dat aanbieders van mobiele telefonie kosten-gerelateerde prijzen moeten rekenen voor bellen van een vast toestel naar een mobieltje en voor gesprekken in het buitenland. Nu verdienen de telecombedrijven nog flink aan het bellen van en naar het buitenland via de mobiele telefoon.

Om die herziening van de telecomregels ook echt door te voeren, moeten de betrokken ministers nog instemmen. In het somberste geval kan dat tegen het einde van het jaar geregeld zijn. Telecombedrijf KPN heeft de prijzen al aangepast. Voor alle landen in Europa geldt één tarief.

Consumptie vleesvervangers stijgt explosief

Nederlanders storten zich massaal op vleesvervangers. Vorig jaar gaven ze samen ruim 65 miljoen gulden uit aan alternatieven voor vlees. Dat is een stijging van 25 procent vergeleken met 1999. De verwachting is dat consumenten dit jaar ruim 100 miljoen gulden besteden aan vegetarische producten. De groei wordt niet veroorzaakt door angst voor BSE en andere veeziekten, menen betrokkenen.

Dat betekent volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) niet dat de Nederlander massaal vegetariër wordt. 'Ze vervangen wel één of twee keer per week het vlees bij de avondmaaltijd voor een vegetarische burger, worst of Quorn.'

Ruim 70 procent van alle vleesvervangers wordt door de consument bij Albert Heijn gekocht. 'Wij hebben ze dan ook sinds 1986 in het schap liggen. De consument is er mee vertrouwd geraakt', zegt een woordvoerster van Albert Heijn. De verkopen zijn volgens haar altijd redelijk gegaan, maar de laatste tijd zijn de producten een ware hit.

De oorzaak van de explosieve groei, wordt volgens Albert Heijn en het CBL niet veroorzaakt door ziekten als BSE, varkenspest of mond- en klauwzeer. 'Dan zouden Nederlanders het vlees helemaal laten staan en de verkopen daarvan dalen niet of nauwelijks', zegt De Jong.

Een woordvoerder van Planet Green dat vegetarische producten onder diezelfde naam op de Nederlandse markt brengt, denkt wel dat het steeds weer uitbreken van nieuwe veeziekten de verkoop van vegetarische producten opstuwt. 'Consumenten worden zich ervan bewust dat vlees niet altijd gezond is. Ze willen zo nu en dan een gezond alternatief op hun bord.'

Jongen verijdelt ontvoering medescholiere

Snel ingrijpen van een medescholier heeft gisteren de ontvoering van een 19-jarige vrouw verijdeld. Ze werd ontvoerd door de man aan wie ze door haar ouders was uitgehuwelijkt.

De jongen zag gisteren rond tien uur hoe twee mannen een van zijn medescholieren in een bestelbusje duwden. Het meisje gilde en stribbelde heftig tegen op het moment dat haar redder naderde.

Hij vertelt: 'Ze hebben haar gewoon opgewacht. Ik zag dat ze probeerden haar in die bus te smijten, die naast de school stond geparkeerd. Ik ben van mijn fiets gestapt, er op afgelopen en heb iets geroepen van 'doe normaal, laat dat meisje met rust.' Toen kreeg ik een klap. Een van de mannen ging bij het meisje achterin zitten en de andere kroop achter het stuur. Toen ze wegreden, heb ik het nummer opgeschreven. Ik twijfelde of ik er achteraan zou rijden of de politie bellen. Ik heb de politie gebeld.'

Dat bleek de juiste keus. Direct na de melding werd groot alarm gegeven en ging de politie met een aantal wagens op zoek naar de bestelauto. Amper een half uur na de melding kregen agenten die bezig waren met een verkeerscontrole de bus in het vizier.

De ontvoerders werden gearresteerd en de Alkmaarse scholiere werd bevrijd. Ze was mishandeld en heeft aangifte gedaan. De twee daders, een 27-jarige man uit Leiderdorp en een 21-jarige man uit Haarlem, zijn aangehouden.

Spectaculaire crash Schumi in Melbourne

FOX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Titelverdediger Michael Schumacher is het Formule-1-seizoen begonnen met een spectaculaire crash tijdens de vrije trainingen in Melbourne.

De Duitse autocoureur gleed met zijn Ferrari bij een snelheid van 200 kilometer per uur van de baan en maakte een dubbele salto in het grind. Schumacher bleef ongedeerd.

Hij gaf een hobbel in het circuit de schuld van zijn crash. "Ik zette me schrap voor een enorme klap, maar het viel mee", zei hij. Schumacher gaat de oneffenheid op de baan bij de officials melden. "Het moet worden gerepareerd voor de wedstrijd van zondag", vond de coureur.

Hij reed op het circuit in Albert Park de derde tijd (1.29,284), achter teamgenoot Rubens Barrichello (1.28,965) en Jordan-coureur Jarno Trulli (1.29,267). Jos Verstappen haalde in de ochtendsessie met zijn Arrows verrassend de zesde plaats, maar zakte na de tweede training naar de veertiende stek (1.31,669).

Afrika eist goedkoop AIDS-medicijn

De grote geneesmiddelenconcerns staan onder toenemende druk te stoppen met het blokkeren van goedkope medicijnen voor aidspatiënten in Afrika. Hulporganisaties als Oxfam en Artsen Zonder Grenzen, gesteund door de Zuid-Afrikaanse regering, hebben donderdag in Johannesburg een nieuw offensief ingezet de farmaceutische industrie te dwingen 'menselijkheid boven hoge winsten' te verkiezen.

Multinationals als Glaxo SmithKline, Bristol-Myers Squibb en Boerhinger Ingelheim beroepen zich allemaal op de hoge kosten die gepaard gaan met onderzoek. Ze weigeren echter inzicht geven in de kostenopbouw van hun dure producten.

'De grote concerns misbruiken hun patiënten', zegt Zackie Achmat van de Zuid-Afrikaanse actiegroep van aidspatiënten TAC. 'Zuid-Afrika alleen al heeft ruim vier miljoen HIV-besmette mensen. Waarom rekent een bedrijf als Pfizer hier 120 rand voor een capsule Flucanozol, terwijl een Indiase fabriek het voor 1 rand 77 kan leveren, en we het hier zelf voor 86 cent zouden kunnen produceren?'

De westerse farmaceutische industrie, waarvoor miljarden op het spel staan, heeft het verzet tegen 'menselijke' prijzen nog lang niet opgegeven. De concerns hebben zich het afgelopen jaar onder de groeiende morele druk wel bereid verklaard arme landen speciale kortingen te geven, maar veel verder willen ze niet gaan.

Maandag begint daarom in Pretoria een rechtszaak, aangespannen door alle grote bedrijven in de branche, om de regering van Zuid-Afrika te dwingen een nieuwe Geneesmiddelenwet te wijzigen. De wet maakt volgens de farmaceutische-concerns een te grote inbreuk op hun patentrecht.

Tom Cruise meest succesvolle beroemdheid

Filmster Tom Cruise was vorig jaar de beroemdheid met het meeste succes. Hij staat fier bovenaan in de jaarlijkse top honderd van 'celebrities' van het gezaghebbende Amerikaanse zakenblad Forbes.

Cruise dankt zijn topnotering niet zozeer aan zijn inkomsten, die vorig jaar 43,2 miljoen dollar bedroegen. De lijst van Forbes wordt mede bepaald door de aandacht voor een beroemdheid in de media en wat dat betreft kende Cruise vorig jaar zijn gelijke niet.

De acteur pronkte elf keer op de cover van een belangrijk tijdschrift, verscheen veelvuldig op radio en televisie en werd 139.000 keer gezocht op internet. Bovendien stroomde de kranteninkt overvloedig om zijn geruchtmakende scheiding van filmster Nicole Kidman te beschrijven.

De nummer één van 1999, Julia Roberts, zakte naar plaats zestien. De nummer twee van 2000 is Tiger Woods, die 53 miljoen dollar verdiende. Hij haalde echter minder vaak de cover van een magazine.

De Beatles staan verrassend op de derde plaats. Dat komt volgens Forbes vooral door het ongelooflijke aantal keren dat de band op internet is gezocht: 1,43 miljoen keer.

Japan schiet economie opnieuw te hulp

Nerveus geworden door een recordwerkloosheid, dalende consumentenprijzen in Tokio en fors lagere aandelenkoersen heeft de Japanse regeringspartij LDP vrijdag een nieuw steunpakket aangekondigd. Dat moet de noodlijdende economie van Japan uit het slop halen.

Volgens Makoto Koga, de secretaris-generaal van de LDP, is haast geboden omdat de economie veel sneller verslechtert dan verwacht. Het steunpakket, dat volgende week naar buiten komt, gaat hulp bieden aan de effectenbeurs, de vastgoedmarkt en de banken, aldus Koga.

De beloofde maatregelen maakten vrijdag op de beurs weinig indruk. De toonaangevende Nikkei-index belandde op het laagste niveau sinds 31 juli 1985 met een slot van 12.261,80 punten. Winstwaarschuwingen en zorgen over de eigen en de Amerikaanse economie waren de hoofdoorzaken van een daling van het koersgemiddelde met 3,3 procent.

De regering in Tokio kreeg vrijdag nieuwe bewijzen in handen dat de economie er slecht bijstaat. Zo bleek dat de werkloosheid in januari op het hoogste niveau is blijven staan sinds de Tweede Wereldoorlog. Bijna 3,2 miljoen Japanners hebben geen baan, 4,9 procent van de beroepsbevolking.

Wapeninspecties voortaan per satelliet?

Wapeninspecteurs van de Verenigde Naties onderzoeken of zij de wapeninspecties in Irak ook met satellieten kunnen uitvoeren. Irak staat de inspecties op de grond namelijk nog steeds niet toe.

Satellietbeelden kunnen die controles niet vervangen, maar wel nuttige informatie geven, aldus de VN. De VN-Veiligheidsraad stelde meer dan een jaar geleden een speciaal inspectieteam (Unmovic) in, maar Bagdad heeft ervoor gezorgd dat er nog geen enkele controle is uitgevoerd. Wel krijgen de inspecteurs een training en wordt 'vanaf het bureau' gekeken welke plekken in Irak verdacht zijn, meldt de Britse omroep BBC.

Zo werd onlangs het vermoeden geuit dat Irak de beschikking heeft over twee, uit het buitenland ingevoerde, lange-afstandsraketten en over nog meer eigen raketten en lanceerinstallaties. Ook zou het land nog mosterdgas in voorraad houden.

Omdat inspecties op de grond dus niet lukken, zoekt het VN het nu in de lucht. Unmovic praat daarover onder meer met satellietbedrijven. De inspecties moeten de internationale gemeenschap verzekeren dat het land geen wapens voor massavernietiging meer kan maken.

Nuon betaalde voor belastende info

kremez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

NUON heeft informatie gekocht die belastend was voor Karel Aalbers. Dit meldt De Gelderlander donderdag Volgens directeur communicatie Peter Knoers heeft zijn bedrijf in november vorig jaar 'enkele tienduizenden guldens' betaald aan Harold Klap, de opvolger van Aalbers bij het bedrijf van de ex-voorzitter.

In eerste instantie verwees de hoofdsponsor van Vitesse Klap door naar de club en het accountantskantoor KPMG. De club kon echter niets met de informatie vanwege een zwijgafspraak met de oud-voorzitter en beperkte financiële middelen.

Het accountantskantoor deed op verzoek van NUON een vooronderzoek naar de betrouwbaarheid van de informatie en concludeerde dat het om waardevolle informatie ging. NUON besloot de eisen van Klap in te willigen. 'Iemand beschikt over informatie die jij heel graag wilt hebben. Alleen wil hij daar wel geld voor hebben. Op een andere manier konden wij die informatie niet krijgen"

Karel Aalbers is donderdag weer op vrije voeten gesteld. De oud-voorzitter van Vitesse werd ruim twee weken geleden aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte, oplichting en belastingfraude. Details over de vrijlating van Aalbers zijn nog niet bekend gemaakt.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.