Wintersportvervoer onzeker

Het is nog onzeker of het vervoer per bus naar en vanuit de wintersportplaatsen in Oostenrijk en Zwitserland allemaal op tijd lukt. De kans is groot dat chauffeurs of te laat vertrekken of helemaal niet.

Dat zegt coördinator D. Ketting van FNV Bondgenoten over de acties na het mislukken van de onderhandelingen over een nieuwe CAO voor touringcarchauffeurs.

Aan het eind van de vrijdagmiddag vertrekken vanaf de grote opstapplaatsen in het zuiden en oosten van het land de pendels naar de sneeuwbestemmingen. De chauffeurs rijden van daaruit de vakantievierders naar de skipistes en nemen zaterdag aan het eind van de middag wintergasten mee terug. Ketting weet nog niet hoeveel chauffeurs het werk zullen neerleggen en hoeveel hun vertrek zullen vertragen.

Inmiddels zijn al chauffeurs van Connexxion in Ermelo, Amersfoort, Zwolle en Pijnacker in staking. Zij rijden groepsvervoer voor bedrijven en scholen en staan waar nodig collega's bij in het streekvervoer.

De moeizame onderhandelingen over een nieuwe CAO liepen in de vroege donderdagochtend stuk. Het loonbod van 7 procent in twee jaar beviel de vakbonden niet en evenmin de verslechteringen die de werkgevers in het Koninklijk Nederlands Vervoer voor de chauffeurs in petto hadden. Vanaf donderdagochtend zijn vervolgens op verschillende plaatsen in het land acties begonnen. Die richtten zich vooral op groepsvervoer voor scholen en bedrijven. Acties in het vervoer naar en vanuit de wintersportplaatsen luiden een volgende fase in.