FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 maart 2001

Europa geteisterd door bar weer

Luttele weken voor het begin van de lente werden grote delen van Europa zaterdag nog eens geteisterd door stormen, sneeuw en ijzige kou.

Volgens Britse meteorologen is het al 36 jaar niet meer zo koud geweest in maart. In Altnaharra in de Schotse Hooglanden is min 21 graden gemeten. Voor volgende week echter worden voor de Britse Eilanden temperaturen oplopend tot plus 15 graden voorspeld.

In Spanje zorgden sneeuw, mist en storm voor deels ernstige hinder voor het verkeer. Vooral het noorden van het land was getroffen. Daar moest een aantal wegen worden gestremd.

In de haven van Málaga aan de Zuid-Spaanse Costa del Sol werden twee 250 ton zware en bijna 30 meters hoge hijskranen omgewaaid en vielen in zee. In Benalmadena vielen twee lege kabines van een kabelbaan. Een aantal buitenlandse toeristen moest door reddingswerkers uit andere kabines worden bevrijd. In de Midden-Italiaanse regio Marche werden windsnelheden tot 146 kilometer per uur bereikt. Bomen werden omgeblazen; veel dakpannen waaiden weg.

Doodschieten Palestijn was vergissing

De Israëlische strijdkrachten hebben zaterdag indirect toegegeven dat soldaten in de Gazastrook bij vergissing een Palestijn te hebben doodgeschoten. Militairen schoten vrijdag bij Nezarim een man dood die van zins zou zijn geweest een bom te plaatsen.

Een Defensiewoordvoerder gaf zaterdag aan dat er uiteindelijk geen wapens of explosieven bij het dode lichaam werden aangetroffen. Palestijnse functionarissen zeiden al eerder de man geestelijk gehandicapt was en in het gebied aan het wandelen was. De zegsman van Defensie tekende nog aan dat de man 's nachts rondliep en daarmee al meteen verdacht was.

Verdubbeling aantal klachten Schiphol

In het vierde kwartaal van vorig jaar zijn bij de Commissie Geluidhinder Schiphol (CGS) bijna twee keer zoveel klachten binnen gekomen als in 1999. In totaal kwamen 50.670 klachten binnen over overlast door vliegverkeer.

Deze waren afkomstig van 4330 mensen uit 191 woonplaatsen. Daarmee is ook het aantal klagers verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder.

De CGS wijt de toename van het aantal klachten aan maatregelen die in oktober 2000 door Schiphol werden genomen, in een poging om binnen de geluidsnormen te blijven. Deze hadden extra geluidsoverlast op andere plaatsen tot gevolg. De luchthaven trok de maatregelen weer in, waardoor de geluidsnorm op vijf plaatsen alsnog werd overschreden. Dit leverde Schiphol een boete van 5 miljoen gulden op.

In november en december kwamen bij de CGS veel klachten binnen uit de binnenstad van Amsterdam en het zuidwesten van de hoofdstad. Meer landingen op de Oostbaan, met een aanvliegroute over Amsterdam, lagen hieraan ten grondslag. De Amsterdamse wethouder Dales heeft de kwestie inmiddels opgenomen met de Luchtverkeersleiding Nederland en Schiphol.

Aanstootgevende plaatsnamen geweerd

Een nieuw wetsvoorstel in South Dakota, USA, gaat ervoor zorgen de namen van bijna 40 plaatsen veranderd gaan worden, omdat deze te aanstootgevend zouden zijn.

Onder meer "Squaw Lake" (welke na de naamsverandering als "Serenity Lake" bekend gaat staan) en "Negro Gulch" (straks "Last Chance Gulch" ) zullen van naam worden veranderd. Voor een aantal plaatsen is echter nog geen vervangende naam gevonden, alle suggesties van de lokale bevolking zijn welkom.

Soortgelijke naamsveranderingen staan ook in de staten Maine, Montana en Minnesota op het programma...

Ziekenhuis worstelt met legionella

Red_Hunt had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Academisch Ziekenhuis jaagt al ruim een jaar verbeten op het organisme dat bij het grote publiek een onheilspellende klank heeft gekregen na de 31 doden bij de West-Friese flora in Bovenkarspel in 1999. In het Nijmeegse St.Radboudziekenhuis is nu ook voor het eerst in een operatiekamer de legionellabacterie aangetroffen.

Voor de onwetende buitenstander wellicht een beangstigende gedachte, maar het ziekenhuis meldde gisteravond dat het in wezen niets uitmaakt voor de kans op besmetting met de veteranenziekte. In de operatiekamer wordt namelijk helemaal geen gebruik gemaakt van verneveld water dat de bacterie kan overbrengen, zo luidt de verklaring.

De operatiekamer is nog steeds in gebruik. Het ziekenhuis vond het dit keer niet nodig de vondst naar buiten te brengen omdat het al de zoveelste keer was in een kort tijdsbestek, zo luidde de verklaring. De afgelopen keren dook de bacterie uitsluitend op in de verpleegkundige afdeling van het C-gebouw.

Hasjroken onder jongeren neemt af

Het gebruik van cannabis onder jongeren van 12 jaar en ouder neemt voor het eerst sinds jaren af.

Volgens de Nationale Drugmonitor 2000 is er zelfs na jarenlange stijging sprake van een daling in het gebruik van softdrugs. Het hoogtepunt lag in 1996, en vanaf 1999 begon het te dalen. Ook het xtc gebruik neemt af. Daarbij kwam ook uit het onderzoek naar voren dat jongens hier meer geinteresseerd in zijn dan meisjes.

In 1996 gebruikte ongeveer 14% van de jongens softdrugs, in 1999 was dat 12%.

Bijna de helft van de jongeren die hasj rookt, krijgt het aangeleverd via vrienden.

Costa! breekt records

Georgina Verbaan op het strand van SalouAfgelopen donderdag ging de Nederlandse film Costa! in première, en meteen werden er weer records gebroken. Nog nooit heeft een Nederlandse film op een openingsdag zoveel bezoekers naar de bioscoop gelokt als Costa!. Donderdag kwamen 22.000 mensen naar 82 bioscopen. De film versloeg daarmee voorgangers als Kruimeltje, Filmpje en Abeltje.

Dat heeft de filmmaatschappij verklaard. Verleden week nog trok de Amerikaanse thriller Hannibal de beste openingscijfers (34.000) voor een buitenlandse film.

Costa! is een romantische komedie over liefde, jaloezie, vriendschap en seks in het Spaanse Salou.

In de film van regisseur Johan Nijenhuis spelen Georgina Verbaan, Daan Schuurmans en Katja Schuurman de hoofdrollen.

Europese beurzen in de rode cijfers

De effectenbeurzen in Europa zijn massaal terug naar af. Althans, terug naar het niveau waarop zij zich zestien maanden geleden bewogen. Na aanvankelijk licht terrein prijsgegeven te hebben eerder op de dag, gaf de lagere opening van de Amerikaanse effectenmarkt nog eens een stevige duw naar beneden aan het slot van de handel in Europa.

Opvallend genoeg ontsprongen de technologiefondsen de dans, met dank aan het Finse Nokia. Dat telecombedrijf won zo'n 15 procent, nadat bekend werd dat de onderneming een overeenkomst voor de levering van derdegeneratie mobiele telefoons heeft gesloten met het Zweedse Telia. Nokia trok in heel Europa de technologiesector mee.

Toch was het niet louter hosanna voor de zogenoemde blue chips. Het Duitse softwarebedrijf SAP leverde 8 procent in, nadat analisten hadden gewaarschuwd voor een lagere waardering van de sector. Die zou een gevolg zijn van de winstwaarschuwing van het Amerikaanse Oracle op donderdag. SAP is het grootste softwarebedrijf in Europa.

Irak beschiet Amerikaanse gevechtsvliegtuigen

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen zijn vrijdag boven Irak beschoten. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse luchtmacht in Tampa (Florida) bevestigd.

De Iraakse media hadden eerder op de dag gemeld dat Amerikaanse en Britse toestellen, die patrouilleren boven de noordelijke en zuidelijke no-fly zones, door de Iraakse strijdkrachten onder vuur zijn genomen.

De Amerikaanse toestellen hebben niet teruggeschoten en zijn onbeschadigd teruggekeerd naar hun basis. De no-fly zones moeten de Koerden in het noorden en de sji'ieten in het zuiden van Irak beschermen tegen aanvallen van het regime van Saddam Hussein.

Huwelijk rapper Eminem voorbij

De vrouw van de omstreden Amerikaanse rapper Eminem wil scheiden. De relatie tussen de twee is al langer slecht, maar tot nu toe wilde het stel bij elkaar blijven voor hun vijfjarige dochtertje.

Een advocaat van de vrouw zei donderdag dat het huwelijk ,,gewoon niet gaat werken'', zo meldt de Britse zender BBC vrijdag.

Kimberly Matters en Eminem stapten in 1999 in het huwelijksbootje. Het is niet voor het eerst dat het paar uit elkaar dreigt te gaan. Vorig jaar augustus nam Eminem het initiatief om te scheiden. In die periode kreeg hij een inval van de politie en deed zijn vrouw een zelfmoordpoging. Maar vlak voor kerst besloot het echtpaar het toch nog een keer te proberen en liet de advocaat van Eminem weten dat ze erg gelukkig waren.

Artiesten zingen voor een gezonde wereld

Het gaat dus door: bekende Nederlanders zingen voor een gezonde wereld

Wat:
het cd-project BoomAid! :'Nu of Nooit'

Initiatiefnemers:
Stichting Nationale Boomfeestdag en ambassadeur Bart Bosch

Voor wie:
Stop Aids Now!

Door wie:
Tekst en muziek: Guus Meeuwis en Han Kooreneef

Deelnemende artiesten:
Hans Klok
Gerard Joling
Johnny de Mol
Leonie Sazias
Sandra Reemer
Maggie MacNeal
Marga Bult
Juan Wells
Guusje Nederhorst
Willeke Alberti
Vivian Boelen
Jacques d'Ancona
Beertje van Beers
Carlo Boszhard
Marit van Bohemen
Ron Boszhard
Ben Cramer
Jack van Gelder
Jochem van Gelder
Gordon
Hennie Huisman
Yvonne Jaspers
Joke de Kruijf
Vera Mann
Mariska van Kolck
Irene Moors
Brigitte Nijman
Jody Pijper
Tony Neef
Chiel van Praag
Harry Sacksioni
René Schuman
Bassie
Laura Vlasblom
Tante Soesa
Bart Bosch

Wanneer Maandag 5 maart 2001
Waar Willibrord Studio's te Veenendaal, Nieuweweg Noord 225

Tijdstip vanaf 13.30 uur

Voor meer informatie: Stichting Nationale Boomfeestdag,
Peter Derksen: 06-53 35 90 46
Esmée van Doorn: 06-539 38 045

(dit is een origineel persbericht)

Illegalen onder trein Parijs-Londen

Een groep van negen illegale Roemeense immigranten is op Waterloo Station in Londen aangetroffen onder de hogesnelheidstrein Parijs-Londen.
Onder hen is een meisje van drie jaar.

De immigranten hadden zich verschanst tussen delen van het chassis van de Eurostar. Ze werden opgemerkt doordat passagiers harde klopgeluiden onder de trein hoorden. De Eurostar stond op dat moment op het punt weer terug te keren naar het Europese vasteland.

De Eurostar kan maximaal 300 kilometer per uur rijden. Onduidelijk is of de negen al in Parijs opgestapt zijn. Ze zijn overgedragen aan de politie.

Monument zinloos geweld onthuld

Burgemeester Deetman van Den Haag wil dat alcoholgebruik door jongeren strafbaar wordt gesteld. Deetman zei dat bij de onthulling van een monument tegen zinloos geweld in Vlaardingen.

Het monument van bezinning staat recht tegenover het NS-Station Vlaardingen-Oost.

Daar kreeg de 17-jarige student Daniël van Cotthem klappen van een groep dronken jongeren, waaraan hij later overleed. Burgemeester Deetman onthulde het monument als voorzitter van het Platform tegen Geweld op Straat.

Het monument heet Boeket van Jongeren en toont achter glas een collage van foto's van jonge mensen. Elk jaar zullen de slachtoffers van zinloos geweld hier worden herdacht.

MKZ in Turkije geconstateerd

Ook in Turkije is mond- en klauwzeer ontdekt. Het is de eerste keer dat de ziekte bij deze uitbraak is geconstateerd buiten het Verenigde Koninkrijk. In Nederland worden nog steeds maatregelen genomen om te voorkomen dat het mond- en klauwzeervirus ook hier uitbreekt. Land- en Tuinbouworganisatie LTO-Nederland roept boeren op geen dieren in- of uit te voeren.

Het is de zoveelste aanbeveling om verspreiding van mond- en klauwzeer te voorkomen. Eerder al werden kinderboerderijen en natuurparken geadviseerd te sluiten. Ook werd besloten de veemarkten tot volgende week dicht te houden en is er een verbod ingesteld op het vervoeren van schapen en geiten.

De PvdA en de Socialistische Partij willen weten of het mogelijk is om dieren in Europa alsnog preventief te vaccineren tegen het mond- en klauwzeervirus. Ze hebben hierover een brief gestuurd aan minister Brinkhorst van Landbouw. De politieke partijen denken dat er een ramp dreigt als de besmettelijke ziekte het Europese vasteland bereikt.

In Groot-Brittannië, waar de epidemie onlangs uitbrak, breidt mond- en klauwzeer zich steeds verder uit. Vandaag zijn weer vier nieuwe besmettingen ontdekt, in Engeland en Schotland. Het totale aantal gevallen in het Verenigd Koninkrijk komt daarmee op 36.

In Schotland is het gekloonde schaap Dolly inmiddels in quarantaine geplaatst uit angst dat het dier wordt besmet met mond- en klauwzeer. Het schaap bevindt zich in een onderzoeksinstituut in een provincie waar twee gevallen van MKZ zijn geconstateerd. Ook het instituut zelf is gesloten.

Dolly werd vijf jaar geleden geboren met het genetische materiaal van een ander schaap. Omdat Dolly voor onderzoekers van grote waarde is, verblijft voorlopig ze in volledige afzondering.

Vader Maxima hielp bij staatsgreep

De vader van Maxima, Jorge Zorreguieta, heeft de staatsgreep van 1976 in Argentinie helpen voorbereiden. Dat meldt NRC Handelsblad dat zich baseert op twee Argentijnse journalisten over de militaire coup een boek hebben geschreven.

Zorreguieta speelde slechts een figurantenrol, zegt de Argentijnse auteur van het boek. De economische malaise vormde de basis voor de staatsgreep die uiteindelijk bloedig verliep. Zorreguieta werd bij de voorbereidingen betrokken vanwege zijn invloed in de machtige landbouwsector. Volgens de auteurs wist Zorreguieta van het begin af dat het regime-Videla de mensenrechten schond.

In het boek geeft voormalig dictator Videla voor het eerst expliciet toe dat 5000 mensen verdwenen, meldt Nova.

Arabier in Israëlische regering

Een Arabisch lid van de Arbeidspartij is aangewezen als minister zonder portefeuille in de aanstonds te vormen Israëlische regering van Nationale Eenheid. De 46-jarige Salah Tarif wordt de eerste Arabier die deel uitmaakt van een regering van de Joodse staat.

De Israëlische Arabier Tarif is parlementslid, reserveofficier en lid van de Druzische gemeenschap in Noord-Israël die 25 duizend mensen telt. De Druzen vormen een afsplitsing van de sjiïetische islamitische godsdienst. In totaal wonen 400 duizend Druzen verspreid over Israël, Zuid-Libanon en het Zuidwesten van Syrië. De Israëlische Druzen zijn loyaal aan de Joodse staat en hebben eigen legerafdelingen.

Ook heeft de nieuwe Israëlische premier Sharon twee extreem-rechtse politici benoemd in zijn kabinet. Deze krijgen beide een minder belangrijke post in het nationale kabinet. Hun respectieve partijen partijen willen Palestijnen uit de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever deporteren en raketaanvallen op Egypte en Iran uitvoeren bij een gewapend regionaal conflict. Volgens een woordvoerder van Sharon is het opnemen van de extreme partijen niet in tegenspraak met het akkoord met de Arbeidspartij. Premier Sharon moet voor eind maart een regering vormen. Als dat niet lukt komen er nieuwe verkiezingen.

Napster plaatst filter

Red_Hunt had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De omstreden internetdienst voor het uitwisselen van muziekbestanden, Napster, plaatst nog dit weekeinde een filter op zijn programma. Daardoor kunnen gebruikers geen bestanden meer laden die auteursrechtelijk zijn beschermd. Dat zijn er vele honderdduizenden, aldus een advocaat van Napster vrijdag in San Francisco.

De medewerkers van Napster zijn de afgelopen anderhalve week bezig geweest met het ontwikkelen van het filter, wat moet voorkomen dat Napster compleet 'gesloten' moet worden. Een groot nadeel van het filter is dat het de prestaties drastisch zal verminderen.

"Ergens deze week zullen we de software-filters hebben geinstalleerd, zodat de illegale mp3-bestanden zullen worden geblokkeerd", aldus Davis Boies, de advocaat van Napster.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.