Nazi Alois Brunner staat terecht in Parijs

Tegen oorlogsmisdadiger uit de Tweede Wereldoorlog, Alois Brunner, is vandaag in Frankrijk een rechtzaak begonnen. Brunner zou tijdens de Holocaust tienduizenden joden de dood in hebben gejaagd. Hij wordt bij verstek aangeklaagd voor het deporteren van honderden kinderen naar vernietigingskampen.

De van oorsprong Oostenrijkse Brunner vluchtte naar Syrië en is al jaren niet meer in leven gezien. Hij is in Frankrijk al 2 keer eerder bij verstek tot de dood veroordeeld. De zaak richt zich op de deportatie naar Auschwitz van 250 kinderen vanuit joodse pleegtehuizen en 100 andere kinderen die tegelijkertijd gearresteerd werden.

Tientallen demonstranten verzamelden zich buiten de Parijse rechtbank, waarvan vele een foto ophielden van gedeporteerde kinderen. De deportaties vonden plaats toen Brunner leiding gaf aan het Drancy doorvoerkamp, ten noorden van Parijs, waar Joden van hun bezittingen werden beroofd alvorens ze naar Auschwitz werden gezonden. Voordat hij in Frankrijk terecht kwam heeft Brunner ook hele joodse gemeenschappen in Wenen en Saloniki (Griekenland) uitgeroeid.