Wapeninspecties voortaan per satelliet?

Wapeninspecteurs van de Verenigde Naties onderzoeken of zij de wapeninspecties in Irak ook met satellieten kunnen uitvoeren. Irak staat de inspecties op de grond namelijk nog steeds niet toe.

Satellietbeelden kunnen die controles niet vervangen, maar wel nuttige informatie geven, aldus de VN. De VN-Veiligheidsraad stelde meer dan een jaar geleden een speciaal inspectieteam (Unmovic) in, maar Bagdad heeft ervoor gezorgd dat er nog geen enkele controle is uitgevoerd. Wel krijgen de inspecteurs een training en wordt 'vanaf het bureau' gekeken welke plekken in Irak verdacht zijn, meldt de Britse omroep BBC.

Zo werd onlangs het vermoeden geuit dat Irak de beschikking heeft over twee, uit het buitenland ingevoerde, lange-afstandsraketten en over nog meer eigen raketten en lanceerinstallaties. Ook zou het land nog mosterdgas in voorraad houden.

Omdat inspecties op de grond dus niet lukken, zoekt het VN het nu in de lucht. Unmovic praat daarover onder meer met satellietbedrijven. De inspecties moeten de internationale gemeenschap verzekeren dat het land geen wapens voor massavernietiging meer kan maken.