4 Jaar voor doodrijden E'hovense agent

De rechtbank in Düsseldorf heeft vrijdag de nu 15-jarige Andreas B. uit het Duitse Monheim veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens het doodrijden van een Eindhovense politieman. De officier van justitie had acht jaar geëist.

B., toen nog 14, reed op zaterdag 25 maart vorig jaar met een vrachtauto door een blokkade van de Eindhovense politie op de A67 bij Geldrop. Door dit incident raakte de 36-jarige hoofdagent T. Kusters zo ernstig gewond, dat hij later aan zijn verwondingen bezweek. De officier van justitie had de jongen derhalve beschuldigd van zware mishandeling met de dood als gevolg. Maar de rechter in Düsseldorf wilde zo ver niet gaan.

Hij wees op getuigenverklaringen, onder anderen van Nederlandse politieagenten, die zeiden dat B. op het laatste moment nog krachtig geremd had om een aanrijding met de hoofdagent te voorkomen. Om die reden veroordeelde de rechter de jongen wegens het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval. Daarop staat in Duitsland een maximum straf van 5 jaar.

B. had de 40-tonner, waarmee hij de dodelijke aanrijding veroorzaakte, een dag eerder in Monheim gestolen. Hij wilde in de vrachtauto met twee vriendjes door België, Duitsland en Nederland rijden. De jongen had er voor dit voorval al een carrière van twee jaar als autodief opzitten en meer dan 2000 kilometer afgelegd met gestolen auto's.