NASA stopt ontwikkeling X-33

NASA heeft de ontwikkeling van het X-33 ruimtevaartuig stopgezet. De X-33, die de opvolger moest worden van de spaceshuttle, werd mede ontwikkeld door Lockheed-Martin. NASA en Lockheed hebben 4 jaar aan de controversiële X-33 gewerkt en er zo'n 3 miljard gulden aan uitgegeven, maar het vaartuig heeft nooit een testvlucht gemaakt. Kritici zeggen dat het ontwerp veel te vooruitstrevend was om een kans van slagen te hebben.

"Het is niet verwonderlijk dat dit is gebeurd. Het vaartuig was gedoemd te mislukken" zei Charles Lurio, een Amerikaans ruimtevaartdeskundige.
De X-33 moest een betrouwbaar, herbruikbaar ruimteschip worden dat de kosten van de huidige spaceshuttle drastisch zou verlagen. Nu liggen de kosten bij een lancering nog op zo'n 12.000 gulden per kilo. Dit zou in 2006 of 2007, als het vaartuig klaar zou zijn, teruggebracht moeten zijn tot ongeveer 1200 gulden per kilo. Maar het project was teveel gebaseerd op nog niet volledig geteste technieken, aldus tegenstanders, terwijl een meer praktisch en minder prestigieus ontwerp volstaan zou hebben.

NASA zei donderdag in een verklaring dat de technologie achter de lichtgewicht waterstoftanks nog niet volgroeid genoeg is om het project te laten slagen. "Onze technologie is nog niet tot dat punt ontwikkeld, dat we met succes een nieuw herbruikbaar ruimtevaartuig kunnen bouwen, dat tevens de veiligheid, betrouwbaarheid en prijs verbeterd," aldus de directeur van het Marshall Space Flight Center van de NASA.

De ruimtevaartgigant wil die technologie gaan ontwikkelen met het Space Launch Initiative, een miljardenproject dat de volgende generatie van herbruikbare ruimtevaartuigen gaat ontwikkelen aan het eind van dit decennium.