Slordigheden op website Belastingdienst

Gemakkelijker kan de Belastingdienst het ook al niet meer maken. De belastingbetaler die op de website van de fiscus op zoek gaat naar de nieuwe belastingtarieven, krijgt verkeerde informatie voorgeschoteld.

Nederland schakelde per 1 januari over op een nieuw belastingstelsel met nieuwe tarieven voor de inkomstenbelasting. De definitieve tarieven werden pas op het laatste moment, in december, vastgesteld.

Op de website van de Belastingdienst (www.belastingdienst.nl) zijn deze cijfers echter niet te vinden. Daar wordt twee maanden na invoering van het nieuwe stelsel nog uitgegaan van voorlopige en onjuiste cijfers. Zo moet de belastingbetaler volgens de website 32,55 procent belasting betalen over de eerste f 31.652 die hij in 2001 verdient, de zogeheten eerste schijf. In werkelijkheid is dat 32,35 procent over een bedrag van f 32.769, wat tot een verschil in belasting van ruim honderd gulden leidt.

Een 65-plusser die de website raadpleegt, leest dat hij 18,95 procent belasting moet betalen over zijn inkomen in de tweede schijf. In werkelijkheid is dat 19,7 procent. Ook de overige schijven en bijbehorende tarieven zijn niet correct.

Volgens een woordvoerster van de Belastingdienst wordt de website volgende week voorzien van de juiste cijfers. De afgelopen maanden zijn eerst de drukstbezochte delen van de site aangepast, aldus de zegsvrouwe.