FOK!@E3: Laatste Dag

De laatste dag  wat betreft de E3. Een gevulde dag met grote jongens als Ubisoft, Electronic Arts, 2K en Bethesda.

Header

Eerst heb ik een pre-show date met een of ander panel over Hollywood en games. Waarom? Omdat er ontbijt bij zit natuurlijk. En wie weet is het interessant, ik merk het vanzelf wel. Het panel praat over de valkuilen en andere lastige dingen die komen kijken bij het maken van films over games en vice versa. Onder andere TellTale Games en Microsoft zitten in het panel. Het grappige is dat een acteur eigenlijk de meest zinnige opmerkingen maakt. Die bekijkt het vanuit een gamerstandpunt. De andere panelleden hebben het alleen maar over financiën. Tja, daar heb je valkuil nummer één al.

Na die 'discussie' is het tijd voor Ubisoft. Assassin's Creed Unity, Far Cry 4 én mijn favoriet: The Division. The Crew heb ik geen tijd meer voor en eerlijk gezegd kijk ik daar ook het minst naar uit. Bij Ubisoft is het grafisch in ieder geval allemaal op orde. Unity probeert vernieuwend te doen met online co-op-missies. Nu ben ik niet zo van de multiplayer in voorgaande delen, dus ik heb geen idee hoelang zoiets druk blijft. Deze feature valt of staat dan ook met de populariteit.

E3 2014

Electronic Arts heeft eigenlijk niet zoveel daadwerkelijk op de beursvloer. Dat was te verwachten, want hun persconferentie ging vooral over prototypes, hele vroege alpha-versies en meer onaffe dingen. Leuk als gamer om te weten dat ze ermee bezig zijn, maar echt presenteerbaar is het niet. De Sims 4, Dragon Age: Inquisition en ik ben er eigenlijk wel klaar mee. Ik ga nog even kijken of Squid Splatoon te spelen is bij Nintendo. En warempel, het is er rustig, dus niet veel later zijn we met acht man deze leuke multiplayer aan het spelen.

E3 2014

Bij 2K bekijk ik Civilization: Beyond Earth, waarin we de ruimte gaan koloniseren. Borderlands: The PreSequel gaat de fans weer blij maken, met dit keer ruimtegevechten. De Borderlands-feeling zit er helemaal in, en dit keer kun je, bij gebrek aan zwaartekracht, debiel hoog en ver springen. Voor de rest speelt het als voorgaande Borderlands en weten we dat we vooral veel gaan schieten, wapens verzamelen en, uh, schieten. Evolve is erg tof, het idee dat eentje een enorm sterk monster speelt en een team van vier man door middel van samenwerken het beest klein moeten krijgen werkt prima. Je zou zeggen dat de speler die het monster speelt in het nadeel is, maar niets is minder waar. Zo'n beest neerkrijgen kost meer moeite dan een paar keer op zijn hoofd schieten. Toch wint ons team, met ondergetekende als assaultklasse.

E3 2014

En dan Bethesda. Iedereen had zo gehoopt op Fallout 4. De persconferentiezaal bij Sony of Microsoft zou zijn ontploft als deze titel zou zijn aangekondigd. Uren zouden journalisten in de 'hier staan de mensen zonder afspraak'-wachtrij staan om een glimp te zien van de game. Nee, het werd BattleCry. Een Borderlands-achtige game, grafisch tenminste. Deze free-2-play heeft juist geen vuurwapens. De tweede titel is The Evil Within, een heerlijke horrorgame die pas geleden uitgesteld is naar de donkere wintermaanden. Persoonlijk vind ik dat geen ramp, horrorgames moet je op een gure herfstavond met de gordijnen dicht spelen. Het liefst met regen tegen de ramen en af en toe wat donder en bliksem in de buurt. Resident Evil meets Silent Hill, horror en vage omgevingen gegarandeerd dus. In deze demo hoor ik achter me een griet gillen en schreeuwen en zenuwachtig hardop praten. Lachen!

Klokslag vijf uur wordt er op subtiele wijze omgeroepen dat we op moeten tiefen. Tot volgend jaar, adieu, wij personeel moeten gaan opruimen stelletje nerds. Voor mij begint het echte werk: het schrijven van, ik heb geteld, 42 previews. Minus twee ondertussen, dat scheelt ... Veel werk, maar een E3 is elk jaar weer een gamersfeest. Vanavond een borrel met de Nederlandse delegatie en dan ga ik pakken. Morgenavond vlieg ik pas, dus ik kan eens uitslapen. Er zijn nu een paar mensen die gniffelen als ze dit lezen ... Hopelijk vonden jullie het ook een leuke E3, met titels waar je naar kunt uitkijken. Mijn 'want-to-have'-lijstje is in ieder geval weer gegroeid. Nu nog die backlog ooit wegwerken.