GeForce Now

GeForce Now is een cloud gaming-service die wordt aangeboden door Nvidia. Het stelt gebruikers in staat om pc-games te spelen op verschillende apparaten, waaronder laptops, desktops, smartphones en tablets, zonder dat je zelf gaming-hardware nodig hebt.

GeForce Now ondersteunt ook verschillende invoerapparaten, waaronder gamecontrollers, toetsenbord en muis en touch-invoer voor mobiele apparaten. Het is beschikbaar als zowel een gratis als een betaalde service, waarbij het betaalde abonnement extra voordelen biedt, zoals langere gameplaysessies en prioriteitstoegang tot servers.

GeForce Now (Foto: NVidia)

De service maakt gebruik van krachtige servers die zich in datacenters over de hele wereld bevinden om de games naar het apparaat van de gebruiker te streamen via internet. En laat Nvidia nu de zogenaamde pods hebben geupgrade naar superpods met RTX 4080 hardware waardoor je nog betere beeldkwaliteit en frames per seconden mag verwachten. Dat moesten we dus uitproberen want ja, zelf bezit ik alleen een Mac, en dan zijn games als Cyberpunk 2077 niet te spelen.

Als je een Ultimate abonnement hebt ontvang je drie belangrijke upgrades voor streaming. De nieuwe RTX 4080 SuperPODs kunnen renderen en streamen met maximaal 240 frames per seconde. In combinatie met Nvidia Reflex voelt elk actiemoment alsof het op een desktop-pc gebeurt. En gamen in 4K gaat snel voorbij met een upgrade naar 120 fps, met ondersteuning voor DLSS 3 en RTX ON. Bovendien worden voor het eerst ultrabrede resoluties ondersteund met een resolutie tot 3.840 x 1.600 en 120 fps. De kosten zijn nu ook niet echt enorm hoog. Tenminste, als je ee gelijkwaardige pc zelf bij elkaar moet kopen ben je natuurlijk veel meer kwijt. Maar dan ben je weer niet gebonden aan een cloudservice, die in principe down kan zijn, en zeker niet alles kan bieden dat een eigen pc wel kan.

GeForce Now Pricing (Foto: Nvidia)

Op het apparaat waar je op wil spelem moet je een app installeren en inloggen met je Nvidia-account. Dan is het een kwestie van koppelen met je Steam-account zodat je toegang krijgt tot de games die ook ondersteund worden door Nvidia. Andere stores zoals die van Epic en Ubisoft worden ook ondersteund. Cyberpunk 2077 staat bijvoorbeeld in mijn Steam-bibliotheek en die kan ik dan ook opstarten via GeForce Now. Het meest in het oog vallende nadeel: niet alle grote titels zijn beschikbaar. Ik wilde Elden Ring ook proberen, maar ondanks dat ik het op Steam heb wil Nvidia deze nog niet draaien op hun service. Of dat nu ligt aan licenties met Bandai Namco of dat Sony nog iets timed-exclusive bedongen heeft waardoor Bandai Namco deze nog niet mag vrijgeven: geen idee. Hetzelfde probleem met Hogwarts Legacy: niet beschikbaar. De lijst met ondersteunde games blijft groeien, dus hopelijk zien we deze games ook eens verschijnen. Maar dit kan natuurlijke een goede reden zijn om een eigen game-pc te hebben, want dan hoef je niet te wachten tot een game beschikbaar is na release.

Spellen als Cyberpunk 2077 draait als een tierelier, met de hoogste grafische opties en de onlangs geintroduceerde raytracing upgrade aan haal ik nog 90 fps. Als Mac-gebruiker ben je dat zeker niet gewend en nu heb je dus een mogelijkheid om die grote pc-games ook te spelen, maar dan zonder te investeren in een gamepc. Denk je “wat een klein scherm doe eens wat groter”? Nu heeft mijn televisie ook een GeForce Now app, dus doe eens gek. En weer 90fps met alle toeters en bellen maar dan op een 65”. En dit allemaal niet eens over bekabeld internet, maar over WiFi. Daar moet wel bij gemeld worden dat ik een snelle internetverbinding heb, 1 gigabit. Voor de hogere settings heb je maar zo'n 50mbit nodig, en een fatsoenlijke router die het allemaal wel door kan sturen. Dat zou tegenwoordig geen enorm probleem moeten zijn. Je verbinding moet natuurlijk wel stabiel zijn.

Cyberpunk 2077 using GeForce Now on MacOS

Cloudgaming lijkt volwassen te worden en Nvidia laat zien hoe het kan met GeForce Now. Het kost amper moeite om het op te zetten en het presteert goed. Er zijn ook nog wat nadelen: niet alle games worden ondersteund en wil je echt elk moment willen gamen dan zul je een abonnement moeten nemen. Ga je namelijk met een gratis account aan de slag dan sta je achteraan in de rij om een pod op te eisen en dat kan bijvoorbeeld in de avonduren wel even duren. Heb je geen stabiele internetverbindig of wil je niet always online dan is cloudgaming sowieso niets voor je. Voor Mac-gebruikers is dit in ieder geval een mooie optie om alsnog pc-games te spelen. Zij het op Mac, of vanaf je bank op de tv.