FOK!@E3: de persconferenties

De dag van de persconferenties is begonnen. Microsoft, Electronic Arts, Ubisoft en Sony bieden deze dag tegen elkaar op. De uitgever met de tofste spellen wint de E3-liefde van het publiek.

Header

Sony was vorig jaar de winnaar volgens velen. Vooral door het onderuit halen van alle negatieve kanten van Xbox One. Toegegeven, dat was gemakkelijk scoren, maar leverde wel een sfeervolle PlayStation-perconferentie op. Dit jaar zou Microsoft wraak kunnen nemen, maar dat hebben ze niet gedaan. Wat ze wel gedaan hebben, is hun belofte waargemaakt door het alleen over games te hebben. Geen verkoopcijfers, geen televisie-meuk dat alleen in Noord-Amerika gaat werken, geen lang oeverloos gezwam hoe 'immersive' de Xbox One is en zelfs geen melding over de bewegingssensor Kinect. Games, daar draaide het om.

Microsoft Briefing

Dat leverde een goed begin van mijn dag op. Sunset Overdrive, een zombieslasher met pit, maar ook Halo dat flink wat aandacht kreeg met zijn volledige geremasterde verzamelaar. Voeg daar flink wat (tijdelijke) exclusiviteitsdeals aan toe, zoals bijvoorbeeld Call of Duty: Advanced Warfare, en je hebt in ieder geval een interessante show. Met trailers naar de nieuwe Tomb Raider, Forza Motorsport Horizon 2 en Crackdown zorgde Microsoft ervoor dat we niet veel te klagen hadden.

Fable Legends vond ik er wel saai uitzien. Het spatte niet van het scherm, ondanks dat je als slechterik andere spelers het leven zuur kunt maken. Zelf ben ik blij met TJ Combo in het tweede seizoen van Killer Instinct. En de overduidelijke hint naar Riptor als tweede personage maakt het af... Natuurlijk viel het gebrek aan Kinect op. Nu duidelijk is dat Microsoft een Xbox One ook zonder gaat verkopen, lijkt het apparaat weer alleen goed voor dansspellen. Zoals het Disney-spel Fantasia en het nieuw aangekondigde Dance Central Spotlight. Maar zelfs daarbij werd het woord Kinect gemeden... Raar, het ene moment kun je volgens Microsoft niet zonder, en een jaar later wordt het doodgezwegen.

Sunset Overdrive-bus

Electronic Arts deed het dit jaar helemaal anders qua alles. Er was minder pers, de zaal was kleiner en er waren donuts, voorheen was er nooit wat te eten. Maar voor alle kijkers was het ook duidelijk dat de uitgever het over een andere boeg gooide. Veel opener over lopende projecten, al was bv de alpha-versie van de nieuwe Criterion-racegame wel erg minimaal. Star Wars Battlefront zag er mooi uit, al werd daar ook veel achter de schermen gepraat over hoe gepassioneerd ze bezig zijn. Dat geloven we wel, gameplay graag.

Nu weten we in ieder geval dat Bioware met twee titels bezig is; een onaangekondigde en natuurlijk Mass Effect 4. Mirrors Edge 2 rende nog even over het scherm en alle sportgames kregen ook wat zendtijd, op NBA Live na. De vorige versie heeft het dan ook afgelegd tegen 2K's NBA 2K14. Madden, FIFA en NHL zijn dan weer het domein van EA Sports en dat lieten ze ook weer dit jaar zien.

EA logo bij pressco

En dan Dragon Age: Inquisition, wie van RPG's houdt moet hier zin in hebben, dat kan niet anders. En iets nieuws van EA was ook dat ze meteen een demo voor het aanwezige publiek en voor PlayStation-eigenaren hadden van Battlefield: Hardline. Een andere richting die ik alleen maar kan toejuichen. Toegegeven, sommige projecten waren echt niets anders dan concept-art, maar een veel openere houding van deze uitgever is een goede richting naar de gamers toe.

Ubisoft had een solide line-up. The Division, The Crew, Assassin's Creed Unity en Far Cry 4 zijn allemaal grote titels waar we wat van mogen verwachten. Zelf kijk ik nog steeds het meest uit naar The Division en ook weer in de demo van deze show lag er een plasje onder mijn stoel. Het nogal aparte Shape Up gaat volgens mij niet veel doen, fitness voor de televisie is niet voor gamers. Maar wie weet, van Just Dance zijn ook bizar veel exemplaren verkocht en daar zal het nieuwe deel weer meer verkopen aan toevoegen. Als laatste kwam er eindelijk nieuws over Rainbow Six 6 met een multiplayerdemo. Tactisch, dus ook hier hoop ik op de beursvloer meer van te zien.

Just Dance 2015

En dan Sony. Na een biertje en wat eten begon die show. Destiny is hun grote titel van Activsion voor dit najaar. Daar heeft Sony namelijk een exclusiviteitsdeal mee en die beklonken ze nogmaals door een Destiny PlayStation 4-bundel aan te kondigen. Grote verrassing was LittleBigPlanet 3, tenminste, niemand had er nu al beelden van verwacht. Alle games die zijn gecreëerd in voorgaande delen werken ook in dit deel, dus eigenlijk heb je geen ander PlayStation 4-spel meer nodig.

Gelukkig kwam Sony naast veel gelul over eigen series en PlayStation Now, dat alleen nog in Amerika komt, met meer games. Bloodborne, de grappige trailer van Dead Island 2, de ook grappige trailer van Magicka 2, Grim Fandango (hell yeah!), Let it Die van Suda51, het kon niet op. En toen kwam Vita. De show zakte als een plumpudding in. Meer gebabbel hoe belangrijk ze de Vita vinden, maar er wordt geen enkele nieuwe game aangekondigd. Wel een Vita TV, waardoor je in plaats van een handheld een console hebt om een handjevol Vita games te spelen. Ja, als wij in Europa ook PlayStation Now zouden kunnen krijgen, hebben we meer games, maar dan heb ik een PlayStation 4 om dat af te spelen... Zinloos in mijn ogen.

Sony's optrekje

Gelukkig herpakt Sony zich met de laatste batch aan games: Mortal Kombat X laat pijnlijke auws en ah's uit het publiek komen met al dat breken van botten en slopen van organen. Heerlijk over-the-top! Batman: Arkham Knight komt nog even langs en we hebben het laatste nog niet gezien van The Last of Us. De meest indrukwekkende game tot nu toe voor next-gen wordt voor mij toch Metal Gear Solid V. Ongelofelijk hoe en wat er op beeld getoverd wordt. Natuurlijk, het sluitstuk van de show, Uncharted 4, ziet er mooi uit, maar we zien nog weinig actie. Metal Gear Solid V laat de rest verbleken. En oh ja, Grand Theft Auto V, zoals verwacht en gehoopt is hij nu dan eindelijk aangekondigd voor PlayStation 4, pc en Xbox One. Al zijn die laatste twee natuurlijk niet genoemd bij Sony.

Een echte winnaar kan ik niet noemen. Het gaat voor mij tussen Sony en Microsoft, op beide machines zie ik exclusives die ik wel graag zou willen hebben. Meh, hoe leg ik dat mijn vrouw nu weer uit als Xbox One op 5 september uitkomt in Nederland? Next-gen begint nu pas op te starten, dus we laten ze lekker wedijveren. Dat is alleen maar goed voor ons gamers. Morgen gaan we eindelijk eens zelfs echt aan de slag. Games als Destiny, Mortal Kombat X en een date met Microsoft-titels wachten op me.