Vastelaovend in Venlo: Een onechte trouwerij

Na de grote optocht van maandag, maakt Venlo zich op de carnavalsdinsdag op voor het laatste grote evenement, dat voor veel Venlonaren als het onbetwiste hoogtepunt van het carnaval wordt gezien: de Boerenbruiloft. Een massaal bezochte onechte trouwerij, in traditioneel boerenkostuum.

MPG in boerenkostuum
FOK!s Manager Nieuws MPG in zijn boerenkostuum

De boerenbruiloft werd in Venlo voor het eerst gevierd in 1912, en sinds 1938 is het een jaarlijks terugkerend evenement op de dinsdag van carnaval. Elk jaar wordt het georganiseerd door een andere vereniging, bedrijf of familie. Deze levert een bont gezelschap dat de dinsdag eerst in een optocht door de stad trekt, om uiteindelijk op het bordes de plechtigheid te voltrekken waarbij het bruidspaar in de onecht wordt verbonden.

De trouwerij wordt voltrokken op de klanken van de muziek. Elk jaar wordt deze muzikale ondersteuning verzorgd door een andere joekskapel. Duizenden boeren en boerinnen op de markt voor het stadhuis zingen dit Holladiejeja Holladiejo uit volle borst mee.


Een stukje van het Holladiejeja Holladiejo

Nadat het huwelijk voltrokken is, feesten de boeren nog door tot twaalf uur. Dan is het traditioneel Muts Aafzette, de feestmutsen worden afgezet, als teken dat het carnaval voorbij is. Eigenlijk hoort hierna iedereen naar huis te gaan, maar de feestgangers die tóch nog geen genoeg van alles hebben gehad, kunnen nog even het café in. Dat zal wel wennen zijn, want de carnavalsmuziek heeft dan plaatsgemaakt voor gewone muziek.


Muts Aafzette