Vastelaovend in Venlo: Carnavalsmuziek, hemels of hels?

De kop is eraf, het carnaval is weer begonnen. De Boètegewoeëne Boètezitting in Venlo was weer een waar succes, tienduizenden feestgangers wisten de weg naar het stedje van lol en plezeer te vinden. Niet alleen de Zoepkoel was erg gezellig, ook op de Parade genoten velen van hun pilsje en de diverse optredens. Voor ondergetekende was de stad, en dan in het bijzonder de Parade als vanouds weer de plek om veel, heel veel, bekenden tegen te komen. Want, zoals Venlonaar Piet Peetjens al in 1967 zong: "Op de Parade… Tref je vrinden en bekenden". 


Piet Peetjens - De Parade

Hiermee belanden we bij misschien wel een van de meest belangrijke elementen van het carnaval, de muziek. Immers, zonder muziek is er geen feest. Het carnaval kent een rijke liedjestraditie. Elk jaar worden er weer vele liedjes speciaal voor het feest geschreven en vertolkt. Diverse artiesten proberen elkaar in allerlei competities de loef af te steken, om toch vooral dé carnavalskraker van het jaar te hebben.

Liedjeswedstrijden
In veel plaatsen vinden al ver voor de opening van het carnavalsseizoen op 11 november liedjesavonden plaats. Artiesten presenteren daar hun creaties voor een jury, die bepaalt welke liedjes het beste zijn. Deze liedjes worden vaak uitgebracht op cd, en worden vaak ook door de harmonieën, fanfares en dweilorkesten ingestudeerd. Gedurende het carnavalsseizoen zullen de liedjes veelvuldig te horen zijn. Ook zijn er dan nog regionale wedstrijden waar de beste liedjes uit diverse plaatsen het tegen elkaar opnemen.

Een voorbeeld van een regionale liedjeswedstrijd is het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK). Deze Limburgse wedstrijd wordt sinds 1976 jaarlijks georganiseerd, om de Limburgse muziek binnen Limburg te promoten. De finale van deze wedstrijd is een groot spectakel, dat door 4500 enthousiastelingen wordt bijgewoond en live op televisie en radio wordt uitgezonden. In 2012 werd de finale van het LVK voor de derde keer op rij gewonnen door de Venlose formatie W-Dreej. Hun nummer Doot ’s Gek zal naar verwachting dan ook veel te horen zijn tijdens het carnaval in Limburg.


W-Dreej - Doot 's Gek

Ook landelijk krijgt de carnavalsmuziek aandacht. Zo verkoos 3FM-dj Giel Beelen het 'minst slechte carnavalsliedje'. Een verkiezing die nipt gewonnen werd door het Brabantse duo Bas en Mark met hun nummer Neem Er Nog Eén. De tweede plaats was voor de Limburgers Jacky Baggen en Fabrizio met Hakke Takke.


Bas & Mark - Neem Er Nog Eén

Joekskapellen: De zatte harmonieën
Carnavalsliedjes worden echter ook veelvuldig gespeeld door harmonie, fanfare, en talloze dweilorkesten. Deze worden in Limburg overigens aangeduid met de termen zaate herremenie (zatte harmonie), sjpaskapel of joekskapel (beide namen betekenen plezierkapel). Bij deze gezelschappen is de sfeer wat gemoedelijker. De nadruk ligt op het samen gezellig muziek maken, en een valse noot mag er af en toe best tusen zitten. Als de stemming maar goed is. Ze hebben vaak een humoristische naam, bijvoorbeeld Hoëge Noë(d)t (Hoge Noo(d)t) of Neet Um Aan Te Huure (Niet Om Aan Te Horen). Overal waar ze komen brengen deze kapellen de carnavalssfeer.


Joekskapel Neet Um Aan Te Huure

Er zijn veel van dit soort joekskapellen. Alleen al de gemeente Venlo kent er tientallen. Op zondagavond wordt één van de podia die voor de Boètegewoeëne Boètezitting op de Parade zijn geplaatst gebruikt voor het Joekskapellentreffen. Gedurende de hele avond zorgen verschillende joekskapellen van binnen en buiten de gemeente voor een vrolijke noot.