Bitcoins en andere cryptocurrencies

Sinds 3 december 2013 is FOK! een nieuw tijdelijk forum rijker. Een forum dat volledig gewijd is aan Bitcoin en andere cryptocurrencies. Met daarin topics die uitleggen wat deze valuta inhouden, hoe FOK!kers ermee omgaan, waarom je je euro's om zou moeten wisselen voor Bitcoins, en nog veel meer.

De nadruk wordt gelegd op de Bitcoin, de valuta die de afgelopen tijd het meest in het nieuws was en het hardst in waarde steeg. Dat betekent echter niet dat alternatieve digitale valuta zoals Litecoin of Worldcoin niet besproken worden.

De Bitcoin
Bitcoin is een munteenheid, net als de Euro, Dollar of Japanse Yen. Bitcoin is ook het betalingssysteem om met deze munteenheid te betalen, net zoals je voor de euro betalingssystemen hebt zoals paypal, iDeal, credit cards, banktransacties, enzovoort.

De encryptietechnologie waarop het Bitcoin systeem is gebaseerd, is wat Bitcoin bijzonder maakt en onderscheidt van andere munteenheden en betalingsmethoden.

Het grote verschil tussen Bitcoin en andere valuta is dat de Bitcoin niet wordt beheerd, uitgegeven, bestuurd of anderszins onder de macht of controle valt van een bank, bedrijf, staat, overheid, organisatie, persoon, website, of andere autoriteit. Het is ook niet gebonden aan een bepaald land of regio, maar wereldwijd toepasbaar. Onder andere vanwege dit gebrek aan beheer hebben diverse overheden en financiële waakhonden voor de valuta gewaarschuwd.

Bitcoin ooit gehackt?
Bitcoin is nog nooit gehackt. Wat er gehackt is, zijn op zichzelf staande websites die toevallig Bitcoin-gerelateerde diensten aanboden. Die websites hadden hun veiligheid niet op orde.

Mensen brengen soms in goed vertrouwen hun bitcoins onder bij een website of andere partij, maar nemen daarmee onnodig risico. Dat is juist niet nodig bij Bitcoin, zulke websites of diensten van anderen zijn helemaal niet noodzakelijk om je bitcoins veilig op te slaan.

Bitcoin is compleet open source, 100 procent transparant en volledig gedocumenteerd. Als je kennis hebt van programmeren, kun je de veiligheid van de Bitcoin dus zelf nagaan.

Anders spreekt het in ieder geval voor Bitcoin dat duizenden onafhankelijke programmeurs, wiskundigen, hackers (goed- en kwaadschiks), en andere experts van over de hele wereld Bitcoin al jaren nauwkeurig onder de loep nemen. Iets waar inmiddels zoveel geld in omgaat trekt onherroepelijk de aandacht, en tot nu toe is iedereen die zich er serieus naar heeft gekeken het er over eens dat Bitcoin doet wat het belooft.