Vastelaovend in Venlo: Optocht

De joekskapellenparade zit er weer op, en ondanks de bewolking was het zondagmiddag toch de moeite waard om de grote carnavalsoptocht van Blerick te bekijken. De vele wagens en groepen waren weer een lust voor het oog, en oor, want ook voor muziek was gezorgd. Vandaag trekt in Venlo de optocht. Een mooi moment om eens dieper in dat fenomeen optocht te duiken.


Bram en Ruud zingen over de optocht

Carnavalsoptochten kom je in veel plaatsen tegen. Ze worden vaak als een van de hoogtepunten van het carnaval gezien. Verenigingen, vriendengroepen of eenlingen zijn vaak maanden in touw om praalwagens te bouwen en/of kostuums in elkaar te zetten. De creaties hebben te maken met het motto van dat jaar, vaak een gevleugelde uitspraak in dialect. Ook maatschappelijke thema’s worden gepersifleerd uitgebeeld. Zo zal de afgetreden president Wulff ongetwijfeld een hot item zijn in de Rosenmontagszug in het Duitse Keulen.

Aan de optocht is vaak een wedstrijd verbonden. Na afloop van de optocht komen alle deelnemers samen in een feestzaal, waar Prins Carnaval en de Raad van Elf de prijswinnaars bekendmaken. Er zijn vaak vele categorieën waarin prijzen voor mooiste of origineelste creatie te winnen zijn. Zo worden er prijzen uitgereikt voor de mooiste wagen, de mooiste kostuums, voor muziekgezelschappen, en nog veel meer.

Naast groepen, al dan niet met een praalwagen, trekken in de optochten ook eenlingen mee. Deze bedenken vaak pas op het laatste moment wat ze uitbeelden, en haken dan ook vaak in op de actualiteit. Ze persifleren een persoon of gebeurtenis die (al dan niet lokaal) in het nieuws is.


De Venlose optocht van 2011