FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 februari 2012

Kopie Mona Lisa tentoongesteld in Madrid

Een kopie van de Mona Lisa die vermoedelijk gelijktijdig met het origineel werd gemaakt door een leerling van Leonardo da Vinci, is vanaf dinsdag te zien in het Prado in Madrid. Het werk wordt voor het eerst tentoongesteld sinds werd ontdekt dat het mogelijk de vroegste kopie is.

Voor het museum stonden op de dag van de opening grote groepen bezoekers. Wie het werk met eigen ogen in Spanje wil zien moet wel snel zijn. Volgende maand wordt het schilderij overgebracht naar het Louvre in Parijs. Daar maakt het deel uit van een tentoonstelling over het werk van Da Vinci.

Wie de kopie van de Mona Lisa maakte, is nog niet bekend. Zowel het Prado als het Louvre denkt dat het om de vroegste kopie van Da Vinci's bekendste werk gaat. Het schilderij is al eeuwen onderdeel van de Spaanse collectie. Het is ook eerder te zien geweest in het Prado.

Doordat de achtergrond met de details van het Toscaanse landschap verdonkeremaand was, zag iedereen het werk aan voor middelmatig kopieerwerk. Pas toen de donkere verflaag werd weggehaald, realiseerden onderzoekers zich dat het om een vrijwel identieke kopie ging.


Kopie Mona Lisa tentoongesteld in Madrid (Foto: Novum)

Orlando Bloom in verfilming Zulu

Sinds Pirates Of The Caribbean is Orlando Bloom een aantal keer opnieuw verschenen op het witte doek, maar nu speelt er voor hem een veelbelovend nieuw project. Binnenkort is hij te zien in de verfilming van het boek Zulu, dat door Caryl Férey is geschreven en is aangepast door Jerome Salle.

Dit is echter niet dezelfde Zulu als de filmklassieker van Michael Caine. Het verhaal van deze recente versie speelt zich af in Zuid-Afrika en draait om de lokale politie van Kaapstad, die opeens vollop in de aandacht staat zodra er een 18-jarig meisje is vermoord. De moord is vooral een media-hype aangezien het slachtoffer de dochter is van een van de spelers van rugbyteam Springboks, een kampioenschapwinnend team.

Ook zal acteur Djimon Hounsou, bekend van de film Gladiator, van de partij zijn. In Zulu speelt hij het hoofd van afdeling Moordzaken, waar de agent die gespeeld zal worden door Orlando Bloom gesitueerd is.

Het script laat de duistere wereld van drugs en gangs aan bod, samen met de manier hoe de apartheid nog steeds in de stad heerst, lang na de afschaffing van de wet.

Naar verwachting verschijnt Zulu in 2013 in de bioscoop.


Orlando Bloom zal te zien zijn in Zulu

Eerste poster voor Tim Burton's Frankenweenie

Walt Disney Pictures heeft de poster onthuld van de nieuwe film van Tim Burton. De poster voor Frankenweenie is ook te zien op de Facebook pagina voor de film.

De Stop-Motion film Frankenweenie vertelt het hartverwarmende verhaal van een jongen en zijn trouwe hond. Nadat zijn hondje Sparky onverwacht om het leven komt heeft de kleine Victor nog maar één doel voor ogen. Hij verdiept zich in de wetenschap en gaat proberen om zijn beste vriend weer tot leven te wekken. Dit lukt, al heeft het dier wel wat eigenaardige eigenschappen gekregen. Als Sparky op zekere dag ontsnapt ontdekt het hele stadje dat je het leven niet aan een riem kunt houden zonder monsterlijke gevolgen.

In de remake van Burton's gelijknamige kortfilm uit 1984 horen we de stemmen van onder meer Winona Ryder, Martin Short, Catherine O'Hara, Martin Landau, Charlie Tahan, Atticus Shaffer, Robert Capron en Conchata Ferrell. Het is nog onbekend wanneer de film in de Nederlandse bioscopen gaat draaien.


De eerste poster voor Frankenweenie (foto: Facebook)

Mourinho kritisch over arbiter Kuipers

Scheidsrechter Björn Kuipers kreeg vanavond de taak om de Champions League-wedstrijd tussen CSKA Moskou en Real Madrid (1-1 gelijkspel) in goede banen te leiden. Na afloop had Real-trainer José Mourinho kritiek op de Nederlandse arbiter.

Volgens Mourinho zag Kuipers voor de gelijkmaker van de Russische ploeg een overtreding op Cristiano Ronaldo over het hoofd. "Het was een duidelijke overtreding. De vierde official stond er vlakbij en zag het niet. Het hoort bij voetbal. Scheidsrechters maken fouten, soms in ons voordeel en soms in ons nadeel", aldus de Portugese trainer.

In de laatste seconden van de blessuretijd wist de van AZ overgekomen Pontus Wernbloom de 1-1 binnen te schieten. Hij maakte in de wedstrijd tegen Real Madrid zijn debuut voor CSKA Moskou.

Edison Oeuvre Award voor André van Duin

André van Duin heeft dinsdag de Edison Oeuvre Award gekregen. De 65-jarige komiek kreeg de prijs uit handen van Leo Blokhuis in het Amsterdamse Delamar Theater.

Volgens de jury is het 'fenomeen' Van Duin 'Neerlands grootste volksartiest in de ware zin van het woord'. "De registraties van zijn theaterrevues, een genre dat hij in feite hoogstpersoonlijk in leven hield, zijn nog altijd hilarisch en zijn timing is ongeëvenaard."

Van Duin werd vorige week verrast met de aankondiging dat hij een eigen straat krijgt. De André van Duinboulevard wordt later dit jaar geopend op het Media Park in Hilversum.

De komiek heeft ook een eigen tentoonstelling bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in de Noord-Hollandse gemeente. In de tentoonstelling staat zijn bijna vijftigjarige carrière centraal.

Tegenvaller voor Marine Le Pen

Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National moet de namen bekendmaken van personen die haar kandidatuur voor het Franse presidentschap ondersteunen. Dat heeft het Franse Constitutionele Hof dinsdag bepaald.

Le Pen krijgt veel steun in opiniepeilingen, maar haar kandidatuur loopt gevaar door de eis dat een kandidaat handtekeningen moet overleggen van vijfhonderd burgemeesters of lokale bestuurders die de kandidatuur ondersteunen. De handtekeningen worden vervolgens gepubliceerd.

Le Pen zegt dat deze regel tegen haar partij werkt en in strijd is met de grondwet. Het Constitutionele Hof zegt echter dat openbaarmaking van de handtekeningen geoorloofd is en de politieke transparantie dient.

Kandidaten hebben nog tot 16 maart om de vereiste handtekeningen te overleggen. De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen vindt 22 april plaats.


Tegenvaller voor Marine Le Pen (Foto: Novum)

Teaser en posters voor Piranha 3DD

Er zijn twee internationale posters uitgebracht voor Piranha 3DD. De door John Gulager geregisseerde film is een vervolg op de remake uit 2010 van Alexandra Aja.

Marcus Dustan en Patrick Melton, bekend van onder meer de Feast trilogie, The Collector en diverse Saw films, hebben het scenario geschreven voor de film. Piranha 3DD kent een opvallend sterke cast met onder meer Gary Busey, Ving Rhames, Christopher Lloyd, David Hasselhoff en Paul Scheer.

Piranha 3DD gaat verder waar de film uit 2010 eindigde. De school moordende roofvissen zijn in open water terechtgekomen en gaan op weg naar Big Wet, een pretpark waar je natter kan worden dan waar dan ook. De medewerkers en gasten van het pretpark krijgen echter meer dan ze ooit hadden kunnen verwachten. Een invasie van bloeddorstige piranha's. Studente Maddy en haar vrienden Barry en Kyle zullen moeten duiken om een oplossing te zoeken voor het mensen verslindende probleem. Het is echter de vraag of de monsterlijke vissen gestopt kunnen worden.

Naast de posters verscheen er eerder al een teaser voor de film die we je niet willen onthouden. Het is nog onbekend wanneer de film in Nederland uitkomt.


Poster 1 (foto: Dimension Films)


Poster 2 (foto: Dimension Films)


De teaser voor Piranha 3DD.

[CL] Uitslag Napoli - Chelsea

Vanavond vond in Napels de eerste Champions League-ontmoeting tussen SSC Napoli en Chelsea op het programma. De Italianen wisten het duel op eigen bodem met 3-1 te winnen en verschaften zich daarmee een prima uitgangspositie voor het behalen van de kwartfinales. Op 14 maart vindt de return op Stamford Bridge in Londen plaats.

Beide ploegen vielen vanaf de beginfase aan en dit leidde in een enerverende, maar niet hoogstaande partij. Beide ploegen waren achterin kwetsbaar en het was de Napolitaanse defensie die als eerste capituleerde. Pablo Cannavaro zat mis en Juan Mata profiteerde optimaal; 0-1. Nog voor de rust kwam Napoli op voorsprong.

Ezequiel Lavezzi speelde zich kinderlijk eenvoudig vrij van zijn directe tegenstander en plaatste de bal mooi in de rechterhoek. Chelsea-keeper Petr Cech was kansloos en dit was hij in de blessuretijd van de eerste helft ook op de inzet van Edinson Cavani. Een voorzet van rechts ging langs alles en iedereen voorbij en zodoende kon Cavani bij de tweede paal simpel de 2-1 via zijn schouder tegen de touwen werken.

Ook na rust ging het duel op en neer en het was Napoli dat opnieuw wist te scoren. David Luiz ging knullig in de fout en Cavani wist vervolgens de bal op te pikken en te bezorgen bij Lavezzi. Het was vervolgens voor Lavezzi een koud kunstje om de 3-1 te maken. De avond had nog mooier kunnen worden voor Napoli, maar Ashley Cole haalde een inzet van Christian Maggio van de lijn.

Karakteristieken:

SSC Napoli

3 - 1

Chelsea

 38' Lavezzi
45+2' Cavani
65' Lavezzi
   27' Mata
 
 Gele kaart: Cavani, (SSC Napoli), Meireles, Cahill (Chelsea)
 
Stadion: Stadio San Paolo, Napels
Toeschouwers: 54.000
Arbiter: Velasco (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
De Sanctis
Campagnaro
Cannavaro
Aronica
Maggio
Inler
Gargano
Zúñiga
Hamsik (Pandev/82)
Cavani
Lavezzi (Dzemaili/74)
  Cech
Ivanovic
Cahill
Luiz
Bosingwa (A.Cole/12)
Sturridge
Ramires
Mata
Meireles (Essien/70)
Malouda (Lampard/70)
Drogba

Vlam in de pan van Uncharted 3

Naughty Dog heeft bekendgemaakt dat er in maart nieuwe DLC zal uitkomen voor Uncharted 3. De DLC zal een nieuwe co-op-mode bevatten genaamd 'Shade Survival Mode'.

Wat deze nieuwe mode inhoudt heeft de ontwikkelaar nog niet bekendgemaakt maar aan onderstaande screenshot te zien heeft het iets met vuur te maken. De ontwikkelaar zal meer bekendmaken als de DLC bijna uit is, een datum is nog niet bekendgemaakt.

Uncharted 3

Teasertrailer The Witcher 2: Enhanced Edition

Enkele dagen geleden is er een teasertrailer online verschenen van The Witcher 2. De trailer toont ons twee nieuwe elementen uit de 'Enhanced Edition' voor de Xbox 360. Daarnaast moet er ergens op YouTube een tweede teasertrailer zijn aldus het niet zo geheime bericht op 0:50 seconden.

The Witcher 2: Enhanced Edition moet 17 april uitkomen voor de Xbox 360 en zal volledig aangepast zijn voor de Xbox 360. Bekijk de teasertrailer hier onder. De tweede teasertrailer heb ik zelf nog niet gevonden, misschien dat een FOK!ker deze wel al gezien heeft?

Lotus trekt zich terug uit trainingssessie

Het Formule 1-team Lotus Renault GP heeft besloten zich terug te trekken voor de tweede serie trainingen in Barcelona. Het team kampt met technische problemen die niet ter plaatse kunnen worden opgelost.

Lotus had op het Circuit de Catalunya problemen met het chassis. Het team staakte daarom vandaag de training al na zeven rondjes en gaat het nu bij hun fabriek in Engeland proberen op te lossen. Lotus wil op tijd klaar is voor de derde serie van trainingen, volgende week eveneens in Barcelona. Volgens Autosport zou het kunnen gaan om problemen met de motorophanging.

Het nieuwe formule 1 seizoen begint op op 18 maart in Australië.

Oudkerk: Hef PvdA maar op

Rob Oudkerk, voormalig PvdA-wethouder in Amsterdam, heeft zijn partij vandaag het 'advies' gegeven om er maar helemaal mee te kappen. Hij heeft geen interesse in een partij 'die eerst voor zichzelf moet zien uit te vinden wat de sociaaldemocratie nog voor dit land kan betekenen', zo liet hij vandaag weten in het programma De Peiling van RTV Noord-Holland.

Oudkerk is dan ook niet geïnteresseerd in het leiderschap van zijn partij, ondanks dat hij één van de favoriete opvolgers van Cohen is, volgens een poll van hetzelfde programma. "Mijn advies aan de PvdA is: hef jezelf op, maak er een mooie nieuwe sociaal-liberaal-progressieve partij van en tegen de tijd dat het zover is, ben ik weer bereid om mee te doen." zo zegt hij.

Oudkerk vermoedt dat de uiteindelijke leider Lodewijk Asscher wordt. Die zou het stokje overnemen van Diederik Samsom, die de functie van fractievoorzitter voorlopig zou moeten vervullen.

Schieten met lasers in Saints Row-DLC-trailer

In de aankomende DLC voor Saints Row: The Third, Gangstas in Space, wordt het hoofdpersonage van de game gecast voor een filmrol. De DLC zal nieuwe missies bevatten, nieuwe outfits voor je gangsters, twee nieuwe sidekicks en een ruimteschip om mee te vliegen.

De DLC zal gratis zijn voor Season Pass-houders en anders moet er gewoon betaald worden voor de DLC. Benieuwd wat de DLC je allemaal zal brengen, bekijk onderstaande trailer. De DLC is vanaf vandaag te downloaden via Xbox Live en morgen voor PSN.

Winnaars FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op een Playstation 3-exemplaar van Just Dance 3. Het enige wat je moest doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Hoe heet de workoutmode in Just Dance 3? Het antwoord is Just Sweat.

De gelukkigen die een exemplaar in de brievenbus mag verwachten zijn Dreamer67 en Geeodorah. Gefeliciteerd, de prijs wordt zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

Just Dance 3

'Huizenprijzen blijven dalen'

De Nederlandse huizenprijzen dalen dit jaar met gemiddeld vijf procent. Ook volgend jaar blijven ze onder druk staan. Sinds het begin van de kredietcrisis zijn de huizenprijzen al met elf procent gedaald. Dat stellen economen van de Rabobank in een dinsdag verschenen rapport.

De verwachte prijsdaling in 2012 komt voor de helft voor rekening van de versnelde prijsdaling in het vierde kwartaal van vorig jaar, die doorwerkt in het eerste kwartaal van 2012, zeggen de economen in hun Kwartaalbericht Woningmarkt.

De bank verwacht geen verdere versnelling van de prijsdaling in 2012, omdat bij veel huishoudens de noodzaak om te verkopen daarvoor niet groot genoeg is. Als die noodzaak er niet is, wachten huiseigenaren meestal een beter marktmoment af en passen ze hun vraagprijs maar mondjesmaat aan, verwachten de economen.

De prijsdalingen tot nu toe zijn niet voldoende om de markt weer op gang te brengen, volgens het rapport. In het duurdere segment, waar de prijzen sterker zijn gedaald, neemt het aantal transacties wel weer toe.

De huizenprijzen zijn sinds de top in augustus 2008 met elf procent gedaald volgens het rapport. Gecorrigeerd voor inflatie werden huizen in de afgelopen 3,5 jaar vijftien procent goedkoper. De woningprijzen liggen echter nog altijd tachtig procent hoger dan in 1995. Gecorrigeerd voor inflatie is dat zestig procent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster maakten eerder bekend dat de huizenprijzen in 2011 met 2,3 procent daalden, met een opvallende versnelling van 1,7 procentpunt in het vierde kwartaal. In het vierde kwartaal van 2011 werden opnieuw minder woningen verkocht. Hierdoor steeg het aantal te koop staande woningen verder, met vijfduizend tot ruim 221 duizend. De toename is wel aan het vertragen, merken de economen op.

Het rapport verwacht een stabiel aantal verkochte woningen in 2012. In 2011 daalde dit aantal met 4,3 procent tot ruim 120 duizend, veertig procent minder dan voor de kredietcrisis. In het vierde kwartaal versnelde de daling van het aantal transacties tot 5,9 procent op jaarbasis.

Ongeveer veertigduizend huishoudens hebben een betalingsachterstand van zestig dagen of meer, stellen de Rabobank-economen. Dit zal naar hun mening 2500 tot drieduizend gedwongen verkooptransacties tot gevolg hebben.

In 2011 steeg het aantal gedwongen verkopen met 35 procent tot 2811, oftewel 0,07 procent van het aantal koopwoningen. Er was sprake van een lichte versnelling in het vierde kwartaal, met 891 gedwongen verkopen.

Ongeneeslijk zieke allochtonen vinden artsen cru

Ongeneeslijk zieke patiënten van Turkse en Marokkaanse afkomst, gaan anders om met de verwachtingen die zij hebben van artsen dan Nederlandse patiënten. Zij vinden vaak dat artsen cru overkomenen en alle hoop wegslaan. Nederlandse patiënten verwachten juist dat artsen open en eerlijk communiceren.

Fuusje de Graaff, promovenda, stelt dat Turkse en Marokkaanse patiënten verwachten dat artsen, ook ongeneeslijke zieke mensen, hoop op genezing geven. Ook als die hoop er niet meer is.

Artsen en zorgverleners die de diagnose ongeneeslijk moeten overbrengen vinden vaak dat het recht van informatie zwaarder weegt dan het recht van patiënten om niet over alles geïnformeerd te hoeven worden. Hierdoor komen hulpverleners in een spagaat, zo stelt De Graaff. Volgens de promovenda ligt de oplossing in een driehoeksoverleg tussen zorgverlener, patiënt en familie.

Zwaargewonde bij schietpartij Leek

Bij een schietpartij in het Groningse Leek is dinsdagmiddag een persoon zwaargewond geraakt. Dat meldt de politie. De schietpartij vond rond 17.15 uur plaats in een woning aan de Jonkerslaan. Het slachtoffer is overgebracht naar een ziekenhuis. Hij is aanspreekbaar en verkeert buiten levensgevaar.

De toedracht van het incident is onbekend. Een vrouw die ook in de woning aanwezig was is naar het politiebureau overgebracht voor verhoor. De schutter is nog niet aangehouden. De politie is een onderzoek gestart.

Roel van Velzen is vader

Roel van Velzen is voor het eerst vader geworden. Dat schrijft de 33-jarige zanger op Twitter. "Heel blij en trots presenteren wij Laut van Velzen."

"Vier weken te vroeg, maar kerngezond en heel welkom. Groetjes, paps." Van Velzen trouwde vorig jaar net na de jaarwisseling met Marloes, in september werd bekend dat het paar een kind verwachtte.

De zanger brak in 2006 door als VanVelzen met het nummer Baby Get Higher. Vorige week werd bekend dat hij een wassen beeld krijgt in Madame Tussauds.

Spurs met Van der Vaart tegen Arsenal

Rafael van der Vaart lijkt op tijd fit om komend weekend mee te doen in de beladen stadsderby van Tottenham Hotspur bij Arsenal. De 29-jarige middenvelder keert terug van een kuitblessure, die hem sinds 31 januari aan de kant hield.

"Met mijn herstel gaat het de goede kant op", laat Van der Vaart weten op zijn website. "Ik verwacht woensdag met de groep mee te trainen en ga mij vanaf dat moment lekker focussen op de wedstrijd tegen Arsenal. Ik heb er enorm veel zin in."

Van der Vaart wist in drie competitieduels met Arsenal vier keer te scoren. Hij verloor nog niet van The Gunners.


Spurs met Van der Vaart tegen Arsenal (Foto: Novum)

Bloederige bruiloft in [REC] 3: Génesis-trailer

Een Spaanstalige trailer van de film [REC] 3: Génesis is vandaag op YouTube verschenen. Het nieuwe deel in de bloederige filmreeks speelt zich deze keer af op een bruiloft, waar er meer wordt aangesneden dan de bruidstaart.

De originele REC-crew is terug met een nieuwe cast om te vechten tegen de nog altijd dodelijke virusinfectie. Dit nieuwe hoofdstuk zorgt voor een meer open sfeer door het gebruik van traditionelere, cinematografische filmtechnieken. Hoe anders dit dan ook mag zijn, de ware aard van de film is nog niet vergeten en de kijkers zien het verhaal nog steeds door de lens van een videocamera. De actie en het geweld in [REC] 3: Génesis gaat verder dan de voorgangers, met een verhoogde grens van claustrofobie.

De actie vindt deze keer kilometers van de oorspronkelijke uitbraaklocatie plaats en in het daglicht, waardoor de film een nieuwe dimensie van angst meekrijgt. De infectie heeft het appartementengebouw verlaten en grijpt verwoestend om zich heen. Deel drie smeedt de eerste twee films moeiteloos samen als het virus een bruiloft bereikt. Na een prachtige ceremonie draaien de bruidsgasten een voor een door, met een dodelijk resultaat tot gevolg. Stukje bij beetje wordt verborgen informatie in [REC] en [REC] 2 vrijgegeven waardoor het ontstaan van het virus steeds duidelijker wordt, met deel drie als 'combinatiesleutel' voor de eerste twee delen. Het laatste stukje informatie wordt bekend in het laatste deel van de quadrilogie: [REC] 4: Apocalypse.

[REC] 3: Génesis verschijnt naar verwachting op 4 april 2012 in de Nederlandse bioscoopzalen.

Clasie hoopt PSV te halen

Jordy Clasie zet alles op alles om de wedstrijd tegen PSV, die komend weekend wordt gespeeld, te halen. De middenvelder van Feyenoord liep in de thuiswedstrijd tegen Vitesse een liesblessure op en miste daardoor de confrontatie met RKC Waalwijk (1-1).

Eerder vandaag werkte Clasie onder leiding van Marcel Cas een individuele training af. In de komende dagen zal de middenvelder eveneens op het veld staan, waarna de technische staf een besluit zal nemen om de voetballer in de selectie op te nemen.

Bovenstaande geldt ook voor Sekou Cissé, die nog herstellende is van een enkelblessure. Hij stond echter nog niet op het trainingsveld.

Wellenberg hervat training

Niels Wellenberg stond gisteren voor het eerst weer op het trainingsveld. De verdediger van N.E.C. Nijmegen hoopt volgende maand zijn rentree zijn eerste officiële wedstrijd weer te spelen.

Wellenberg speelde dit seizoen nog geen enkel duel en pikte alleen de voorbereidingen op de huidige voetbaljaargang mee. Tijdens deze trainingen speelde zijn knieproblemen weer op, waarna hij zijn derde operatieve ingreep sinds maart 2011 onderging.

Na deze operatie volgde een lange revalidatie in Zeist, waar hij vorige week fit werd verklaard. Daarom sloot hij gisteren weer aan bij de spelersgroep en hervatte de training.

Eerste trailer voor The Raven

Het is een tijd lang rustig geweest rondom de nieuwe film van James McTeigue. Geduld wordt echter altijd beloond en zo is er nu een trailer verschenen voor The Raven. In de film zien we onder meer John Cusack, Luke Evans, Alice Eve, Brendan gleeson en Oliver Jackson-Cohen.

In de film kunnen we de lotgevallen volgen van Edgar Allen Poe (John Cusack) die een team vormt met een jonge detective (Luke Evans) uit Baltimore. Het tweetal gaat op jacht naar een seriemoordenaar die het werk van Poe gebruikt als basis voor zijn moordpraktijken.

The Raven is geregisseerd door James McTeigue (V for Vendetta, Ninja Assassin).
De film draait vanaf 21 juni in de Nederlandse bioscopen.


De eerste trailer voor The Raven.

Ook Sijsling door in Wolfsburg

Igor Sijsling heeft bij het challengertoernooi van Wolfsburg een duel met Jesse Huta Galung afgedwongen. De Amsterdamse tennisser bereikte de tweede ronde bij het Duitse indoortoernooi door Laurynas Grigelis uit Litouwen met 6-3 en 7-5 te verslaan. Huta Galung won maandag al zijn eersterondepartij. Ook Thomas Schoorel bereikte maandag de tweede ronde.

Huta Galung en de als tweede geplaatste Sijsling vechten woensdag uit wie er naar de kwartfinale doorstoot. Schoorel, die de plaatsingslijst in de Duitse stad aanvoert, komt ook woensdag in actie. Hij neemt het dan op tegen de Serviër Ilja Bozoljac.

[CL] Uitslag CSKA Moskou - Real Madrid

Real Madrid heeft zichzelf een slechte dienst bewezen in de heenwedstrijd van de achtste finale van de Champions League. De Spanjaarden leken zeker van een zege in het koude Rusland  tegen CSKA Moskou, maar zag de thuisploeg in de slotminuut de gelijkmaker aantekenen. De goals werden gemaakt door Ronaldo en Wernbloom.

Ondanks de kou hielden de clubs het tempo laag, waardoor er lang weinig te beleven was. Grote kansen bleven lang uit, maar toch kwam Real op voorsprong, nadat Ronaldo een voorzet van Coentrao bij de tweede paal tegen de touwen schoot.

Na de rust gingen de Mardrilenen iets meer druk zetten, wat leidde tot twee grote kansen voor Callejón, maar beide keren wist hij de bal niet achter de Russische keeper te krijgen. CSKA Moskou wist geen grote kansen te creëren, terwijl Real enkele kansen op een grotere voorsprong verprutste. Zo schoot Ronaldo enkele minuten voor tijd net naast en leek het daardoor 0-1 te blijven.

Dat was buiten oud AZ-speler Wernbloom gerekend, die in de slotminuut van de blessuretijd plots de 1-1 aantekende. Hierdoor kan de terugwedstrijd over twee weken nog interessant blijven.

CSKA Moskou

1 - 1

Real Madrid

 90+3' Wernbloom
   28' Ronaldo 
 
 Gele kaart: Wernbloom (CSKA Moskou), Xabi Alonso, Ramos, Coentrão (Real Madrid)
 
Stadion: Loezjniki Olympisch Stadion, Moskou
Toeschouwers: 70.000
Arbiter: Kuipers (NED)
 
Opstelling:   Opstelling:
Tsjeptsjoegov
A. Berezoetsky
V. Berezoetsky
Ignasjevitsj
Sjennikov
Musa (Oliseh/64)
Wernbloom
Dzagojev
Aldonin (K. Honda/68)
Tosic
Doumbia
  Casillas
Arbeloa
Pepe
Ramos
Coentrão
Callejón (Kaká/75)
Khedira
Özil (Albiol/85)
Xabi Alonso
Ronaldo
Benzema (Higuaín/16)

The Witcher meer dan 1,5 miljoen keer verkocht in 2011

CD Projekt RED heeft bekendgemaakt dat The Witcher-franchise meer dan 1,5 miljoen keer over de toonbank is gegaan in 2011. The Witcher 2: Assassins of Kings wist 1,1 miljoen stuks te verkopen sinds de launch in mei van vorig jaar. De overige 400.000 zijn van het origineel dat in 2007 verscheen.

Adam Badowski, hoofd van CD Projekt RED-studio, is erg tevreden over het behaalde resultaat. Volgens hem laten de resultaten zien dat de content die ze uitbrengen jaren speelbaar is. "I have to admit, though, that the sales results for The Witcher, five years on from the game's premiere, are remarkable. If anything, they prove that the content we put into our games ages well."
Digitale distributie wordt tegenwoordig gezien als de voornaamste aankoopmethode voor pc-games. Opvallend is het dan om te zien dat slechts 24 procent van de verkopen van het tweede deel werd gedaan via de digitale kanalen.

Later dit jaar mogen de Xbox 360-bezitters ook kennismaken met The Witcher, op 17 april verschijnt The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition voor de console van Microsoft.

Werknemer leent BMW en richt ravage aan

Een ongeval gisterenavond aan de Sterrenlaan in Hoogeveen heeft voor flink wat schade en beroering gezorgd. Een medewerker van een BMW-dealer had zaterdag zonder medeweten van zijn baas een BWM M3 meegenomen. Daar veroorzaakte hij vervolgens gisterenavond een ongeluk mee.

De medewerker, die inmiddels op non-actief is gesteld, verloor de controle over het stuur toen hij vanaf de Zenithlaan de Sterrenlaan opreed. Na circa honderd meter raakte hij drie auto's, waarvan er twee de stoep opvlogen en wagen nummer drie doorschoot en nummer vier raakte. De BMW zelf kwam op het dak terecht en klapte tegen een auto die links van de weg stond geparkeerd.  De betrokken inzittenden liepen hierbij nauwelijks letsel op.

Van de zes betrokken auto's zijn er vier total-loss verklaard. Bij het ongeluk was geen alcohol in het spel aldus de politie. De bestuurder van de auto loopt echter het risico alle schade uit eigen zak te moeten betalen, aangezien hij de auto zonder toestemming mee had genomen van zijn werk en de auto dus alleen verzekerd zou zijn wanneer deze de zogenaamde handelaarskentekenplaten droeg. Helaas voor de werknemer lagen deze in de kofferbak ten tijde van het ongeval.

Omdat de naam van het bedrijf in het geding is, en de directie zich moreel verantwoordelijk voelt, zal er door de dealer samen met de gedupeerden naar een oplossing voor de schade gezocht worden.

The Simpsons gratis op iPhone en iPad

Een gratis game rond tekenfilmserie The Simpsons verschijnt binnenkort voor de iPhone en iPad. The Simpsons: Tapped Out wordt later dit jaar ook voor smartphones met het Android-besturingssysteem uitgegeven.

Volgens techwebsite Cnet wordt het spel gratis weggegeven, maar kunnen gamers virtuele donuts kopen om hun voortgang te versnellen. Bij een freemiumgame als The Simpsons: Tapped Out wordt pas geld verdiend als gamers het leuk genoeg vinden. Zij kunnen in dit geval virtuele donuts kopen om meer punten te verdienen in het spel. De uitgever hoopt dat zo veel mogelijk spelers een paar euro uitgeven aan de virtuele deegwaren.

The Simpsons: Tapped Out is niet de eerste poging van uitgever Electronic Arts om geld te verdienen met een gratis spel. De uitgever biedt onder meer gratis versies van Tetris en De Sims aan.

"Het is een van onze belangrijkste gratis spellen. We zetten hoog in", zei vicevoorzitter Bernard Kim van EA Mobile & Social tegen de techwebsite. In de game moet de speler Homer, Lisa, Bart, Marge en de andere inwoners van Springfield helpen troep op te ruimen. Door toedoen van Homer is de nucleaire reactor ontploft en ligt de stad in puin.


The Simpsons gratis op iPhone en iPad

The Secret World komt op 19 juni

Funcom heeft de releasedatum bekendgemaakt voor The Secret World. De MMO werd augustus vorig jaar op Gamescom nog aangekondigd voor een release in april, maar de definitieve releasedatum is nu vastgesteld op 19 juni.

De ontwikkelaar heeft gezegd dat zij voor een langere ontwikkelperiode hebben besloten op basis van hands-ons voor de pers en feedback uit de nog lopende gesloten bèta.

"Allowing for even more time to polish the game really shows just how much faith Funcom as a company has in ‘The Secret World' and how committed we are to making it the best it can be," zegt creative director Ragnar Tørnquist.

"The additional time will also allow us to carry out even more quality beta testing, and soon we will also be announcing several public beta events where hundreds of thousands of gamers will get to test the game prior to launch."

The Secret World komt 19 juni uit op pc. De studio houdt haar opties nog open voor een release op Xbox 360.

Eerste testdag Barcelona (21/2/2012)

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste testdag op het circuit van Barcelona. De Duitser wist zijn landgenoot Nico Hülkenberg een dikke tiende voor te blijven. Lewis Hamilton reed de derde tijd, gevolgd door Daniel Ricciardo en Fernando Alonso.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull Racing 1:23.265 -.--- 79
2 N. Hülkenberg Force India 1:23.440 +0.175 97
3 L. Hamilton McLaren-Mercedes 1:23.590 +0.325 114
4 D. Ricciardo Toro Rosso 1:23.618 +0.353 76
5 F. Alonso Ferrari 1:24.100 +0.835 75
6 M. Schumacher Mercedes 1:24.150 +0.885 51
7 S. Perez Sauber 1:24.219 +0.954 66
8 B. Senna Williams 1:25.711 +2.446 97
9 H. Kovalainen Caterham 1:26.035 +2.770 31
10 R. Grosjean Lotus 1:26.809 +3.544 7
11 C. Pic Marussia 1:28.026 +4.761 121

Vliegtuigbom bij munitiedepot gevonden

Tussen Marsum en Bigummole (Friesland) is vanmiddag een vliegtuigbom gevonden waarna er lichte paniek in de directe omgeving ontstond. De bom lag bij het munitiedepot van de Leeuwarder vliegbasis. Omdat de verf losliet van de bom werd de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie ingeschakeld.

Deze moest uitsluiten of de bom aan het roesten was of niet. Tijdens het onderzoek werd de omgeving in een straal van één kilometer afgezet. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de bom geen gevaar vormde.

John Carter: behind the scenes

De buitenaardse avonturenfilm John Carter moet nog in de bioscopen gaan draaien en is nog lang niet op DVD verkrijgbaar, maar toch is er al het één en ander aan extra's te zien. Collider toont een 13 minuten durende behind the scenes-video van de film met Taylor Kitsch in de hoofdrol.

John Carter is vanaf de week van 8 maart te zien in de bioscoop. Naast Kitsch zijn ook Mark Strong, Thomas Haden Church en Willem Dafoe te zien.

'KNGU maakt warrige indruk bij kort geding Wammes'

Turnbond KNGU heeft een warrige indruk gemaakt tijdens een door Jeffrey Wammes aangespannen kort geding. Dat stelt tenminste advocaat Paul Scholten van de 24-jarige Amsterdammer. Wammes is het niet eens met de beslissing van de bond om Epke Zonderland aan te wijzen voor de Olympische Spelen in Londen.

"De KNGU stelt dat een turner vormbehoud dient aan te tonen. 'Dient' betekent in mijn ogen 'moeten' en dat doet Zonderland niet", zegt Scholten. Volgens de gymnastiekunie heeft Zonderland meer kans op eremetaal. Wammes werd aangewezen als reserve. Het kort geding dat de turner had aangespannen diende dinsdag bij de rechter in Zutphen.

Tijdens de rechtszaak stelde Scholten dat zijn cliënt heeft voldaan aan alle eisen van de KNGU. Wammes heeft een nominatie behaald tijdens het WK in Tokyo en heeft in januari vormbehoud getoond tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Londen. "Zonderland heeft wel een nominatie op zak, maar toonde nog geen vormbehoud", besloot de raadsman.

De uitspraak van de rechters volgt over twee weken. Scholten wilde geen voorspelling doen over de uitkomst. "De rechters waren goed voorbereid en stelde de juiste vragen."

99-jarige actrice niet onder indruk van The Artist

Vandaag moeten de stembiljetten voor de Academy Awards ingeleverd worden. Voor degenen die willen voorspellen, welke films in de prijzen gaan vallen, een waarschuwing: één van de oudste leden van het comité heeft een paar verrassingen in petto.

In de Los Angèles Times sprak men met Connie Sawyer. De 99-jarige actrice is zeker wat betreft de Beste Actrice: Meryll Streep. Sawyer's voorkeuren voor zowel Beste Film en Beste Acteur zijn echter op zijn minst verrassend te noemen.

Sawyer, die in 1927 als 15-jarige in Oakland woonde, het jaar waarin het verhaal van The Artist begint, was niet zo onder de indruk van de stomme film. De film was aangenaam, aldus de actrice, maar ze begrijpt niet waarom er zoveel ophef over de film is. "Heeft nog nooit iemand oude films gezien?" vraagt Sawyer. "Ze zijn gemakkelijk om te maken en gemakkelijk om in te spelen. Het enige wat je moet doen is overacteren. Ik heb in mijn tijd veel van die films gezien." aldus de actrice.

Ook wat betreft Beste Acteur heeft Sawyer een verrassende keuze. In de categorie waarin Jean Dujardin (The Artist) favoriet is, kiest Sawyer voor Brad Pitt als Billy Beane in de honkbalfilm Moneyball. Ze beschouwd de film als "zijn beste werk tot nu toe".

Sawyer begon haar loopbaan in de vroege jaren vijftig. De actrice was sindsdien vooral in tv-series te zien maar ook op het witte doek in onder meer When Harry Met Sally..., The Bonfire of the Vanities, Dumb & Dumber en Pineapple Express. De 99-jarige actrice was vorig jaar nog te zien in de serie Up All Night.


Connie Sawyer in Pineapple Express.

[Oscarspecial] Hugo en The Artist

Martin Scorseses film Hugo en Michel Hazanavicius' The Artist zijn de grootste kanshebbers voor de Oscars dit jaar. Met respectievelijk elf en tien nominaties leiden de twee films de lijst. Andere films met meerdere nominaties zijn Spielbergs War Horse met zes, Woody Allens Midnight In Paris en Terrence Malicks film The Tree Of Life met drie. Tijd om iets dieper in te gaan op de grote kanshebbers: Hugo en The Artist.

Jumbo mag C1000 inlijven na verkoop winkels

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is akkoord gegaan met de overname door Jumbo van ruim 400 winkels van C1000. Voorwaarde is wel dat Jumbo in 18 plaatsen een winkel van Jumbo of C1000 verkoopt aan een concurrent die de NMa moet goedkeuren. Dat heeft de concurrentiewaakhond dinsdag bekendgemaakt.

Door winkels te verkopen blijven er volgens de NMa ook in deze plaatsen na de overname voldoende keuzemogelijkheden over. "Op landelijk niveau ziet de NMa geen concurrentieproblemen ontstaan. Het marktaandeel van Jumbo is na de overname relatief beperkt en er zijn sterke concurrenten actief", aldus de toezichthouder.

Jumbo moet in in onder meer Baarle-Nassau, Bunschoten-Spakenburg, Oirschot, en Raamsdonksveer winkels verkopen.

Jumbo mag C1000 inlijven na verkoop winkels
Jumbo mag C1000 inlijven na verkoop winkels (Foto: ANP)

Hiddink debuteert met nederlaag bij Anzhi

Anzhi Makhachkala heeft het debuut van trainer Guus Hiddink niet kunnen opluisteren met een overwinning. De Russische club verloor een oefenduel van Shakhtar Donetsk.

Anzhi is momenteel op trainingskamp in het Turkse Belek. Daar werkte de steenrijke Russische club een oefenduel af tegen Shakhtar. De Oekraïners bleken een maatje te groot voor de ploeg van Hiddink: 3-1.

Al snel kwam Shakhtar op een riante voorsprong te staan via doelpunten van Henrik Mkhitryan en Luiz Adriano. Laatstgenoemde zorgde in de tweede helft ook voor de 3-0, waarna oud Chelsea-speler Yuri Zhirkov wat terug deed voor Anzhi.

Anzhi staat momenteel op de zevende plaats in de Russische competitie. De tweede seizoenshelft zal binnenkort weer van start gaan.

'Chelsea is Terry twee maanden kwijt'

John Terry is al een tijdje geblesseerd aan zijn knie en moet nu zelfs onder het mes. Door deze ingreep zal Chelsea het twee maanden zonder de centrale verdediger moeten stellen aldus Britse media. De aanvoerder van The Blues moet ook het oefenduel tegen Nederland (29 februari) aan zich voorbij laten.

Terry heeft sinds het FA-cup duel van vorige maand tegen Portsmouth last van zijn rechterknie. Hij kwam toen hardhandig in aanraking met een doelpaal. Een operatie moet uitkomst bieden voor zijn klachten.

De aanvoerder van Chelsea reisde nog wel mee met de selectie van de Londenaren naar Italië voor het Champions League-duel tegen Napoli. Dit duel zal hij echter moeten missen.

'Aantal rokers nog nooit zo laag'

Het aantal rokers in Nederland was nog nooit zo laag als vorig jaar. Dat meldde Stivoro dinsdag. Volgens de preventieorganisatie rookte in 2011 een kwart van de bevolking. In de jaren '50 van de vorige eeuw rookte nog 70 procent van de mensen.

Stivoro komt met de melding op basis van het Continu Onderzoek Rookgewoonten dat TNS/NIPO elk jaar uitvoert onder 18.000 mensen in opdracht van de antirookorganisatie. De laatste jaren lag het aantal rokers stabiel rond de 28 procent. Vorig jaar daalde dat naar 25 procent. De inzet van de daling viel volgens Stivoro samen met invoering van vergoedingen voor antirookprogramma's in de zorgverzekering.

Aantal rokers nog nooit zo laag
Aantal rokers nog nooit zo laag (Foto: ANP)

OM wil ook id-kaart op sabbat

Het Openbaar Ministerie (OM) tekent beroep aan tegen de vrijspraak van een orthodoxe jood die zich niet kon identificeren vanwege zijn geloof. Dat laat een woordvoerder dinsdag weten. "Het is een principieel juridische kwestie", licht de woordvoerder toe.

"Het is daarom belangrijk dat een hogere rechter zich hierover buigt", gaat de woordvoerder verder. "Dan weten burgers ook in de toekomst waar ze aan toe zijn." Het OM wijst erop dat de wetgever er bewust voor heeft gekozen de identificatieplicht voor iedereen te laten gleden. Er zijn geen uitzonderingen gemaakt, ook niet voor bepaalde geloven.

De kantonrechter sprak de betreffende man vorige week vrij. Hij werd op een vrijdagavond verzocht zich te identificeren. De verdachte vertelde de agenten dat hij geen id-kaart bij zich had, omdat het sabbat was. De religieuze regels die hij volgt verbieden het om tijdens de sabbat iets bij zich te dragen. De man gaf de politie toestemming om zijn rijbewijs thuis op te halen om zo zijn identiteit vast te stellen.

Niettemin kreeg de man een boete van zestig euro opgelegd, waartegen hij bezwaar heeft gemaakt. De kantonrechter gaf hem gelijk. Van de jood kon niet worden gevraagd dat hij tegen zijn religieuze verplichting een identiteitsbewijs bij zich zou dragen, zo luidde het vonnis.

VVV'er Cullen kan uitkomen voor Noord-Ierland

Het is nog maar de vraag of hij zich beschikbaar stelt, maar VVV-Venlo-middenvelder Robert Cullen kan international worden van Noord-Ierland. De speler van VVV kan binnenkort een uitnodiging van bondscoach Michael O'Neill verwachten. Dit laat de trainer weten.

Tegenover Voetbal International laat O'Neill weten dat ze VVV-Venlo benaderd hebben om meer informatie op te vragen. "Ik ben ook van plan om hem snel zelf te gaan bekijken of iemand te sturen binnenkort. Sinds mijn aanstelling ben ik bezig om te kijken welke spelers eventueel voor Noord-Ierland kunnen spelen." De 26-jarige Cullen valt onder die spelers, zegt de keuzeheer.

De speler heeft namelijk een Noord-Ierse vader en een Japanse moeder. Cullen speelde in het verleden voor diverse jeugdteams uit Japan. Hij kwam echter nog niet in aanmerking voor een plaats in de selectie van het Aziatische land. De aanvallende middenvelder groeide op in Japan en het is hierdoor dus nog maar de vraag of hij voor Noord-Ierland uit wil komen.

Guidetti: "Hier heb ik voor gevochten"

John Guidetti heeft als een kind zo blij gereageerd op zijn uitverkiezing voor de nationale ploeg van Zweden. "Het is een grote eer om voor Zweden uit te mogen komen."

"Dit is een geweldige dag voor mij. Het is een grote eer om voor Zweden uit te mogen komen. Hier heb ik mijn hele leven voor gevochten", laat de aanvaller weten op de officiële website van Feyenoord. Het is voor het eerst dat Guidetti voor het grote Zweden is opgeroepen.

"Ik wist dat de bondscoach mij volgde en heb afgelopen zaterdag ook nog met hem gesproken. Het was fantastisch om te horen dat ik nu echt bij de Zweedse selectie zit. Toen ik aan het begin van dit seizoen naar Feyenoord kwam, was dat één van de doelen die ik voor mezelf had gesteld."

Het feit dat Guidetti afgelopen weekend een domme rode kaart pakte tegen RKC Waalwijk heeft niet meer door zijn hoofd gespookt omtrent zijn plek bij de nationale ploeg. "Daar heb ik toen geen moment aan gedacht. Op dat moment dacht ik er alleen maar aan hoe ik de ploeg heb laten zitten. Ik heb inmiddels met de trainer over dit voorval gesproken, daarmee is het klaar."

Hond van William en Kate heet Lupo

Prins William en Kate Middleton hebben hun puppy Lupo genoemd, naar het Italiaanse woord voor wolf. Het paar kocht de zwarte cockerspaniël een paar maanden geleden. De naam werd dinsdag bekend toen Kate Middleton voor een goed doel een aantal scholen bezocht in Oxford.

Eerder wilden woordvoerders van het Britse paar de naam van het beestje om privacyredenen niet onthullen. Lupo houdt de 30-jarige prinses gezelschap terwijl William op de Falklandeilanden als piloot van een reddingshelikopter van de Britse luchtmacht aan het werk is.

De prins vertrok begin februari voor zes weken naar de eilandengroep. Zijn verblijf deed veel stof opwaaien in Argentinië. Het Argentijnse ministerie van buitenlandse zaken vergeleek de komst van William onder meer met de komst van een 'veroveraar'.

De spanningen over de Falklandeilanden lopen de laatste tijd hoog op. Het is dit jaar dertig jaar geleden dat Groot-Brittannië en Argentinië een gewapend conflict over de eilanden uitvochten.

Behandeling asielzoeker leidt tot klacht bij IGZ

Vluchtelingenwerk Midden-Nederland heeft een klacht ingediend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de behandeling van een ernstig zieke uitgeprocedeerde asielzoeker. Ondanks zijn ziekte werd de 27-jarige Chinees op straat gezet. Dat meldt een woordvoerder van Vluchtelingenwerk Nederland.

Volgens Vluchtelingenwerk was bekend dat de man ziek was. Kort nadat hij op straat was gezet werd de man opgenomen in het ziekenhuis. Daar bleek dat hij hepatitis B had, waarna hij een levertransplantatie moest ondergaan.

Vluchtelingenwerk wil dat de inspectie gaat onderzoeken of het detentiecentrum in Rotterdam waar de man zat onzorgvuldig is geweest. Volgens de woordvoerder is het niet de eerste keer dat uitgeprocedeerde asielzoekers die ziek zijn op straat worden gezet.

OM eist cel voor misbruik dochter en stiefkinderen

Tegen een man die wordt verdacht van het jarenlang seksueel misbruiken van zijn dochter en twee stiefkinderen heeft justitie in Den Bosch dinsdag vijf jaar cel geëist. Daarnaast is gevraagd tbs met dwangverpleging op te leggen, zegt een woordvoerder van justitie.

De 44-jarige man uit Veghel zou de kinderen tussen 2002 en vorig jaar hebben misbruikt. Toen het misbruik begon waren de kinderen 4, 6 en 12 jaar. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Twintig ouders spreken tijdens proces zedenzaak

Ongeveer 21 ouderparen van kinderen die zijn misbruikt in de Amsterdamse zedenzaak willen gebruikmaken van hun spreekrecht tijdens het proces tegen Robert M. en Richard van O. Zij gaan vrijwel zonder uitzondering materiële en immateriële schadevergoeding eisen van het echtpaar.

Dat bevestigt advocaat Richard Korver dinsdag na berichtgeving hierover in NRC Handelsblad. Korver vertegenwoordigt de ouders van 44 kinderen. Mogelijk willen ook ouders die zich door andere advocaten laten vertegenwoordigen spreken.

Ouders krijgen in de rechtbank een kwartier de tijd om namens hun kind te spreken. Daarbij zijn publiek of pers niet welkom. Naast de ouders die spreken, willen dertien of veertien ouderparen dat Korver hun verhaal over de gevolgen van het misbruik vertelt. De rechtbank staat dat echter niet toe.

De raadsman is het hier niet mee eens en heeft een 'zeer uitgebreide' brief aan de rechtbank gestuurd. "De rechtbank kan dat niet in stand houden. In het nieuwe wetsvoorstel van staatssecretaris van justitie Fred Teeven staat dat ook de raadsman dat mag doen. Het is heel vreemd", fulmineert de advocaat. "Laten we hopen dat de rechtbank inziet dat het besluit wellicht achterhaald is."

Hoofdverdachte Robert M. heeft bekend 87 heel jonge kinderen te hebben misbruikt. Van O. wordt door het OM gezien als medeplichtige. De Amsterdamse rechtbank trekt vanaf 12 maart vijf tot zes weken uit voor de inhoudelijke behandeling van de zaak. Vanwege de omvang en de complexiteit van de zaak is een dergelijke duur geen verrassing, vindt Korver.

I Am Legend 2 bevestigd door Warner Bros

Studio Warner Bros. heeft een deal gesloten met producent Akiva Goldsman en Overbrook Entertainment om een vervolg te maken op I Am Legend. Het is de bedoeling dat Will Smith zijn rol als wetenschapper Robert Neville weer oppakt, zo schrijft Deadline.

I Am Legend draait om Robert Neville, de laatste man op Aarde die moet vechten om te overleven na een apocalyptische virusuitbraak. Warner Bros. heeft eerder een overeenkomst gesloten met Arash Amel om het vervolg op de film te maken. Amel schreef eerder het scenario van Grace of Monaco, een film over Grace Kelly dat door La Vie En Rose-regisseur wordt gemaakt.

Verder is bekendgemaakt dat I Am Legend 2 geen prequel gaat worden, wat eerder als gerucht op Internet rond ging. Will Smith heeft aangegeven nog geen medewerking te willen verlenen aan het project, totdat het script af is. Ook de mogelijke medewerking van Francis Lawrence, regisseur van de eerste film, is nog niet bevestigd.

Eerste 'PVV Jongerendag' in april

De PVV Noord-Holland houdt 21 april een jongerendag. De dag is bedoeld voor jongeren uit die provincie, laat PVV-Kamerlid en lid van de Provinciale Staten in Noord-Holland Hero Brinkman dinsdag weten. Brinkman meldde in november dat een landelijke jongerendag van de PVV van de baan was.

PVV-leider Geert Wilders vindt volgens Brinkman dat de provinciale afdeling van de PVV zelf moet weten wat ze doet. Of Wilders naar de dag komt, weet Brinkman niet. "Maar ik heb het vermoeden van niet."

De jongerendag vindt plaats in hotel De Beurs in Hoofddorp. Behalve jongeren zijn ook de media welkom. Aanmelden kan via een speciale website, die nog moet worden geopend.

Brinkman pleitte in 2010 al voor een jongerenorganisatie. Daar stonden partijgenoten echter niet om te springen. Hij kreeg wel groen licht om een jongerendag te houden, waarvoor enkele honderden jongeren belangstelling toonden. De fractie wilde echter dat er maximaal tweehonderd jongeren konden komen en dat de bijeenkomst besloten moest zijn, wat Brinkman onacceptabel vond.

Een voorstel van Brinkman om van de PVV een democratische partij met leden te maken, is eerder door de fractie verworpen.

Grosjean: "Iets mis met het chassis"

Voor Lotus Renault GP zat de testdag in Barcelona er al na zeven rondjes op. Zowel coureur Romain Grosjean als het team constateerden dat er iets mis was met het nieuw geleverde tweede chassis, waardoor verder rijden geen zin had.

Lotus stuurt het chassis nu terug naar de fabriek in Enstone, terwijl het chassis dat in Jerez werd gebruikt nu naar Barcelona wordt gevlogen. "Het voelde erg vreemd aan het stuur. Zowel ik als het team vonden tegelijkertijd een probleem. Er was een klein probleem met het chassis," zei Grosjean die morgen weer aan de slag mag. Gelukkig voor hem heeft het team in Jerez al veel kilometers kunnen maken, waardoor de achterstand niet te groot is.

Valverde slaat slag in Ruta del Sol

Alejandro Valverde heeft dinsdag de tweede etappe van de Ruta del Sol op zijn naam geschreven. De 31-jarige Spanjaard van Movistar bleef na 145 kilometer op de korte slotklim de Rus Denis Menchov van Katusha tien seconden voor. De Estlander Rein Taaramäe (Cofidis) eindigde in Andalusië als derde, voor de Luxemburger Fränk Schleck (Radioshack-Nissan).

Bauke Mollema en Robert Gesink maakten deel uit van een groepje dat op 21 seconden van Valverde over de streep kwam. De Rabobank-renners eindigden respectievelijk als elfde en veertiende. Voor Gesink is het zijn eerste koers sinds hij eind vorig seizoen zijn been brak. Tom Dumoulin van Project 1t4i werd knap dertiende.

Valverde neemt de leiderstrui over van de Duitser Patrick Gretsch, die zondag de snelste was in de proloog. Valverde won eerder dit jaar een rit in de Tour Down Under. In Australië maakte hij zijn rentree na een dopingschorsing van twee jaar.

'Politie laat spullen slingeren na ontslag'

Een aantal politiekorpsen in Nederland springt zeer onzorgvuldig om met dienstgoederen van ex-agenten. Politiemensen die de dienst hebben verlaten, blijken vaak nog in het bezit van een keur aan spullen, zoals hun legitimatie en uniform, maar ook pepperspray, handboeien en smartphones die toegang verschaffen tot politiesystemen.

Dit zegt voormalig agent in opleiding Rick Franx, die de politie in april van het vorig jaar na een arbeidsconflict verliet. Het conflict vloeide voort uit een door Franx tijdens zijn werk opgelopen posttraumatisch stresssyndroom (ptss).

'Politie laat spullen slingeren na ontslag'
'Politie laat spullen slingeren na ontslag' (Foto: ANP)

Kwart diploma's Windesheim ten onrechte uitgereikt

Van de 360 studenten journalistiek die sinds september 2009 zijn afgestudeerd aan de hogeschool Windesheim hadden er 86 geen diploma mogen krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van twee onafhankelijke commissies, maakte de hogeschool uit Zwolle dinsdag bekend. De diploma's blijven niettemin geldig.

De commissies hebben de beschikbare eindwerkstukken van deze studenten opnieuw onderzocht, nadat uit een beoordeling van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) was gebleken dat meerdere studenten van de opleiding ten onrechte een diploma hebben gekregen.

In totaal zijn 325 onderzoeksverslagen aan een second opinion onderworpen; daarvan waren er 74 onvoldoende (23 procent). Ook werden 192 stageverslagen opnieuw beoordeeld, waarvan er zeventien, of negen procent, onder de maat waren. Niet alle werkstukken konden opnieuw worden beoordeeld, omdat niet alle dossiers compleet waren.

De 86 studenten die ten onrechte zijn afgestudeerd, hebben te horen gekregen dat een of meerdere eindwerkstukken niet in orde waren. Hun diploma's blijven wel geldig. Volgens de voorzitter van het college van bestuur Albert Cornelissen blijkt uit de analyse dat het met de stage en journalistieke vaardigheden 'gelukkig' meevalt. "Dit onderdeel raakt het hart van de opleiding. Het probleem zit vooral in het onderdeel onderzoek."

De hogeschool biedt alle 360 afgestudeerden een masterclassprogramma aan. Die 'exclusieve masterclasses' zijn gericht op taalvaardigheid, onderzoeksjournalistiek en nieuwe media. "Voorop staat dat het afgegeven diploma geldig is. We kunnen ons echter goed voorstellen dat deze groep afgestudeerden ongemak ondervindt van de situatie", licht Cornelissen toe.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) laat in een reactie weten geschrokken te zijn van het aantal diploma's dat niet afgegeven had mogen worden. Het ISO verwacht dat Windesheim 'alle zeilen bijzet' om de getroffen studenten waar nodig een hersteltraject aan te bieden.

"Naast deze maatregelen voor de oud-studenten is het ook zaak dat de opleiding binnen afzienbare tijd op hbo-waardig niveau gebracht wordt. Zowel voor de huidige als de toekomstige studenten", aldus het ISO.

Broertje Ben Saunders 'geduwd door stadswacht'

De jongere broer van Ben Saunders is dinsdag opgepakt en meegenomen door de politie. Jamie Saunders kreeg het aan de stok met een stadswacht in Hoorn, waarbij de wacht zich bedreigd voelde en de politie belde.

Het opstootje zou zijn uitgelopen op een handgemeen, twittert Ben Saunders. "Mijn broertje is net geduwd door stadstoezicht", schreef de zanger dinsdagmiddag. Ook vader Saunders raakte betrokken: hij kwam poolshoogte nemen toen hij zijn zoon met de stadswacht zag discussiëren.

Volgens Ben is de stadswacht vervolgens gaan schelden. "Ga terug naar je eigen land, getatoeëerde aap. Ik zorg wel dat je winkel dicht gaat", citeert Ben de ambtenaar. De vader van de drie zingende broers Saunders is zo kwaad, dat hij aangifte wil doen. "Mijn vader gaat nu aangifte doen van discriminatie. Kijken of hij serieus wordt genomen."

De politie bevestigt dat er dinsdagmiddag een voorval is geweest in Hoorn. Jamie zit nog steeds achter tralies. Volgens een woordvoerder moeten er nog verklaringen worden afgenomen. Vader Saunders heeft nog geen aangifte kunnen doen. "Mijn vader moet een afspraak maken, maar Jamie wordt gelijk aangehouden. Niet normaal", is het commentaar van Ben.

De politiewoordvoerder ontkent dat vader Saunders aangifte wil doen van discriminatie. Volgens haar gaat het om belediging. Ben is dinsdagmiddag vertrokken richting de Huishoudbeurs, waar hij moet optreden.

PVV-raadslid Almere stapt uit partij

Een PVV-raadslid in Almere, Marissa Visser, is uit de fractie gestapt. Dat blijkt dinsdag uit een schriftelijke verklaring van fractievoorzitter Raymond de Roon.

De Roon meldt dat de PVV 'geschokt' is over het opstappen van Visser. Waarom Visser is vertrokken, is niet duidelijk. Er zou sprake zijn van een verschil van mening, waarover De Roon nog verder wilde praten. Visser zou echter zonder verder overleg hebben besloten als eenmansfractie verder te gaan.

Ambtenaren pissig op Rosenthal

Ambtenaren van het Ministerie van Buitenlandse Zaken ergeren zich stevig aan hun minister Uri Rosenthal (VVD). Aanleiding is de tik op de vingers die de bewindsman gaf aan de Nederlandse ambassadeur in Zuid-Afrika, die via Facebook de pagina 'Geen regering met steun van de PVV' had 'geliket'.

De ondernemingsraad van het ministerie heeft een zeer kritische brief geschreven aan de ambtelijke leiding van het departement. De raad heeft tientallen boze reacties van ambtenaren ontvangen, schrijft NRC Handelsblad, dat de brief in handen heeft.

De affaire leidt tot 'grote ophef, verontwaardiging en onzekerheid binnen (en buiten) het ministerie', citeert de krant. Een woordvoerder van het ministerie bevestigt het bestaan van de brief, en geeft aan dat de secretaris-generaal, de hoogste ambtenaar van het ministerie, hem beantwoordt.

Rosenthal sprak ambassadeur André Haspels twee weken geleden aan nadat de PVV vragen over de kwestie had gesteld. Haspels 'had zich moeten onthouden van het publiekelijk uitspreken van een dergelijk persoonlijk politiek oordeel', schreef Rosenthal.

De ondernemingsraad vindt dat hij de Kamervragen onzorgvuldig heeft beantwoord en stelt dat minister 'niet voor de eerste keer' heeft nagelaten om voor zijn ambtenaren op te komen.

FOK!filmtips van de dag: The Blues Brothers

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Over de FOK!filmtip van vandaag hoeven we niet zo moeilijk te doen. Vanavond is om 22.40 uur op RTL7 de klassieker The Blues Brothers te vinden. Dit meesterwerk van John Landis gaat over twee broers Jake en Elwood Blues. Als ze hun oude weeshuis bezoeken horen ze dat er sluiting dreigt vanwege geldtekort. De broers gaan op weg om hun oude band opnieuw op te richten voor een reünieoptreden. Dat dit niet zonder slag of stoot gaat mag duidelijk zijn.

Een heerlijke actiefilm die meer dan eens aan een ouderwetse slapstick doet denken. Landis maakte met The Blues Brothers misschien wel zijn beste film, in elk geval is het de film waarin we de meeste politieauto's ooit in puin gereden zien worden. De cast van de film is ook formidabel te noemen met ijzersterke rollen voor John Belushi, Dan Aykroyd en niet te vergeten James Brown.

Artsenfederatie KNMG laakt handelwijze Tulleken

KNMG noemt het optreden van neurochirurg Kees Tulleken onzorgvuldig. De arts speelde informatie over de gezondheidstoestand van prins Johan Friso door aan zijn vrouw, NRC-journaliste Jannetje Koelewijn. Die schreef vervolgens een artikel dat zaterdag op de voorpagina van de krant werd geplaatst.

De KNMG neemt afstand van de handelwijze van Tulleken. "Van een arts mag verwacht worden dat hij zorgvuldig omgaat met patiëntengegevens, ook al is deze arts niet de behandelaar van een patiënt", laat KNMG weten. "In dat kader moet een arts erop toezien dat patiëntgegevens niet ter kennis komen van anderen, laat staan van een journalist."

Volgens KNMG wordt 'het vertrouwen van patiënten in de medische stand geschaad door de handelwijze van Tulleken'. De KNMG vindt het bovendien onjuist als een arts gebruik maakt van zijn titel om patiënteninformatie te bespreken met een collega, terwijl hij geen deel uitmaakt van het behandelend team. Ook de Oostenrijkse arts die Tulleken informeerde over de toestand van Friso gaat volgens KNMG niet vrijuit.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil op korte termijn een gesprek met de neurochirurg over de kwestie. Maandag gaf hij er in Pauw en Witteman nog geen enkele blijk van spijt te hebben van zijn daad.

Sprakeloze Eddie Murphy op A Thousand Words-poster

De eerste poster van de nieuwe Eddie Murphy-film A Thousand Words is officieel verschenen. Het verhaal draait allemaal om een verkoper met een beperkt aantal woorden, zo schrijft Total Film.

De film vertelt het verhaal van snelpratende verkoper Jack McCall, die door een magische Bodhi-boom spiritueel wordt beïnvloed. Door deze gebeurtenis kan Jack nog maar duizend woorden uitbrengen voordat hij helemaal zijn stem verliest. De film verschijnt op 6 april 2012 in Groot-Brittannië in de bioscoop, naar verwachting komt A Thousand Words dan ook in Nederland.

A Thousand Words

Diana's ICA dossier in Hitman: Absolution trailer

Er is een nieuwe trailer van Hitman: Absolution opgedoken. In deze trailer wordt het dossier van de enige vertrouwenspersoon van Agent 47 prijsgegeven. Opmerkelijk detail is dat juist Agent 47 haar uit de weg moet ruimen.

Diana Burnwood, jarenlang de persoon die Agent 47 informatie verschaft, is in Hitman: Absolution niet veilig meer. In de trailer, die waarschijnlijk de eerste is in een serie van gelijke soort trailers, nemen we een kijkje in Diana's International Contract Agency top secret dossier. Hitman: Blood Money eindigde met Diana die Agent 47 hielp zijn dood in scène te zetten, zodat hij aan The Franchise kon ontsnappen. Agent 47 denkt dat Diana hem echt wilde doden en voelt zich nu verraden door iedereen.

Hitman: Absolution komt in 2012 uit voor Xbox 360, pc en PlayStation 3.

Engelse peuters krijgen duivelse verrassing bij tekenfilm

Een aantal ouders, die met hun kroost een bioscoop in Wandsworth in Zuid-Londen bezochten, werden nogal onaangenaam wijze verrast bij een voorstelling van Puss In Boots. Voordat de film ging draaien werden er een aantal trailers van nieuwe films vertoond, waaronder die van The Devil Inside. Het resultaat: een zaal met huilende kinderen.

De exploitant had de trailers niet van tevoren bekeken. Woedende ouders begonnen te schreeuwen dat de trailer uitgezet moest worden. Toen daarna ook nog de trailer van Ghost Rider: Spirit of Vengeance werd afgespeeld was het feest compleet. In de trailer van The Devil Inside is een behoorlijk gruwelijk close-up te zien van een vrouw die bezeten is door een duivel. In de trailer van Ghost Rider is onder meer een verbrande schedel te zien die vuur uitbraakt.

Ondanks dat het personeel de trailers vrij snel had uitgezet en hun verontschuldiging had aangeboden heeft er alsnog iemand bij de lokale autoriteiten een klacht ingediend. Deze heeft de zaak nu in onderzoek waarbij de eigenaar van de bioscoop een geldboete kan krijgen of in het ergste geval zelfs zijn bioscooplicentie kan verliezen.

Motta: "Mijn tijd zat erop na vertrek Eto'o"

Thiago Motta heeft tekst en uitleg gegeven over zijn transfer van Internazionale naar Paris Saint-Germain. Volgens de genaturaliseerde Italiaans international was het vertrek van Samuel Eto'o naar FC Anzhi Makhachkala de druppel.

"De transfer van Samuel heeft het team flink beïnvloed. Hij was degene die altijd het verschil kon maken", aldus Motta tegenover La Gazzetta dello Sport. "Het vertrek van Eto'o speelde een grote rol in mijn keuze om Inter te verlaten. Het voelde alsof mijn tijd erop zat en ik was gewoon toe aan een nieuwe uitdaging. Die heb ik gelukkig gevonden bij Paris Saint-Germain."

Internazionale verkeert momenteel in een crisis na uiterst teleurstellende resultaten. "Natuurlijk heeft de ploeg nog Diego Milito en hij doet het hartstikke goed. Eto'o had echter net dat beetje extra waardoor we vaak wedstrijden wonnen."

Komende woensdag neemt Inter het in de Champions League op tegen Olympique Marseille.

Woordraadsel 'fiets' eindelijk opgelost

De fiets mag dan een van de bekendste gebruiksvoorwerpen van Nederland zijn, de herkomst van het woord was tot nu toe in nevelen gehuld. Nu lijkt de sleutel tot de etymologie te zijn gevonden in het Duits.

Volgens Gunnar de Boel, hoogleraar aan de Universiteit Gent, komt het woord fiets van 'vize', het Duitse equivalent van 'vice'. In die taal kan dat schertsend gebruikt worden voor 'ersatz' of 'vervanging'. Een fiets moet volgens hem gezien als een 'Vizepferd', oftewel een vervanging voor een paard. Dat verklaart ook de aanduiding 'stalen ros'.

Het Vizepferd werd later verkort tot 'viez', net zoals 'automobiel' verkort werd tot 'auto'. Zodra het woord de grens overstak naar het Nederlandse taalgebied, was de verwijzing naar een ersatzpaard niet meer duidelijk en ontstond het 'volstrekt ondoorgrondelijke fiets'.

De discussie over de herkomst van de fiets woedt al 140 jaar. In de loop van de twintigste eeuw zijn veel hypothesen gepresenteerd, maar die konden niet worden bewezen. Tot nu toe werd als meest waarschijnlijk beschouwd dat het woord afstamt van vietse, dat in Zuid-Limburgse dialecten 'hard lopen' betekent.


Woordraadsel 'fiets' eindelijk opgelost (Foto: Novum)

Litmanen (41) denkt niet aan pensioen

Jari Litmanen zit sinds enige tijd zonder club, nadat HJK Helsinki besloot om het contract van de spelmaker niet te verlengen. Aan stoppen denkt de oud-Ajacied niet.

Volgens Litmanen is zijn vertrek bij de club uit de Finse hoofdstad nog niet zeker. "Alles ligt nog open", zegt hij tegen NUsport. "De clubleiding van HJK Helsinki heeft aangegeven dat ik welkom ben, mocht ik besluiten nog een seizoen door te gaan."

"Als ik doorga, doe ik het voor mezelf. Omdat ik het leuk vind. Zowel geestelijk als lichamelijk. En geloof me, zolang het kan, zal ik altijd geregeld blijven trainen of voetballen. Is het niet met vrienden, dan is het wel bij Lucky Ajax of zo."

Litmanen was afgelopen zondag aanwezig bij het thuisduel van Ajax tegen N.E.C. Nijmegen (4-1). Mocht de Fins recordinternational niet meer doorspelen, dan bestaat de kans dat hij jeugdtrainer wordt op De Toekomst. Frank de Boer gaf al meermaals aan zijn oud-ploeggenoot graag aan het werk te zien in de jeugdopleiding.

Haagse woning bezwijkt bijna onder hennepkwekerij

De politie heeft maandagmiddag een woning in Den Haag ontdekt die op instorten stond door een hennepkwekerij in een groeitent. Om ruimte te maken voor de tent waren meerdere dragende muren gesloopt, laat de politie weten. Een spoedreparatie moet instorting voorkomen.

De zaak kwam aan het rollen doordat het energiebedrijf had geconstateerd dat stroom werd gestolen. De politie trof bij de inval ongeveer 140 hennepplanten aan en apparatuur om de kwekerij draaiende te houden. De woning aan de Larensestraat is volgens de politie totaal verwoest.

De politie stelt een onderzoek in naar de verdachte.

CZ creëert wachtlijsten bij slechte ziekenhuizen

Zorgverzekeraar CZ gaat dit jaar voor de negen meest voorkomende medische ingrepen wachtlijsten veroorzaken bij ziekenhuizen die slecht presteren. De zorgverzekeraar wil hiermee afdwingen dat zijn klanten naar de beste en efficiënste ziekenhuizen in hun regio gaan. Dat zegt hoofd inkoop ziekenhuiszorg bij CZ Rien Pijnenburg dinsdag in NRC Handelsblad.

Bij sommige ziekenhuizen gaat CZ, dat met 3,3 miljoen klanten een van de grootste verzekeraars is, slechts beperkt inkopen als de prijs of kwaliteit daar aanleiding toe geeft, zegt Pijnenburg. Zo kunnen bij een ziekenhuis dat vorig jaar 150 heupoperaties bij CZ declareerde dit jaar slechts 120 van deze ingrepen worden ingekocht.

Klanten zullen volgens het hoofd inkoop dan contact opnemen met de zorgverzekeraar, waarbij ze aangeven dat ze op een wachtlijst staan. "Dan kunnen we tegen hen zeggen: gaat u maar naar dat andere, efficiëntere of betere ziekenhuis." Alle patiënten in een keer naar de beste ziekenhuizen sturen, zou praktisch onmogelijk zijn.

CZ hoopt met de wachtlijsten ziekenhuizen gefaseerd te dwingen betere zorg te verlenen. Een woordvoerder van CZ was dinsdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Vijftien jaar cel voor doodschieten prostituee

Een 49-jarige Arnhemmer moet vijftien jaar de cel in voor de moord op een 21-jarige Duitse prostituee. Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag bepaald. De man schoot het slachtoffer in juni vorig jaar dood in een seksclub in Doetinchem.

De Arnhemmer zou verliefd op de vrouw zijn geweest, maar zijn liefde werd niet beantwoord. Hij viel de Duitse al langere tijd lastig en had een verbod gekregen om de club te bezoeken. Op de bewuste avond ging hij er toch heen. Na een ruzie bracht hij de prostituee met meerdere schoten om het leven.

De straf van de rechtbank is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Lindsay Lohan gaat Elizabeth Taylor spelen

Lindsay Lohan gaat Elizabeth Taylor spelen. De 25-jarige actrice, die al eerder liet doorschemeren interesse te hebben in de rol, kruipt voor de Amerikaanse tv-film Liz and Dick in de huid van de vorig jaar overleden Taylor. Dat verklapt een ingewijde aan entertainmentprogramma Access Hollywood.

Naar verluidt moet Lohan zich wel aan een aantal voorwaarden houden. Zo moet ze op het rechte pad blijven en zich houden aan de afspraken die ze met de rechter heeft gemaakt. Lohan komt sinds 2007 geregeld in aanraking met justitie, vooral omdat ze zich niet aan de voorwaarden van haar proeftijd houdt.

De laatste maanden lijkt de actrice erin te slagen op het rechte pad te blijven. Zo ging ze in het kader van een taakstraf aan de slag in een mortuarium in Los Angeles en kickte ze op last van de rechter af. Woensdag buigt de rechter zich wederom over Lohans voortgang.

Lohan brak in 1998 op 12-jarige leeftijd door dankzij de Disney-film The Parent Trap. Ook scoorde ze met films als Freaky Friday en Mean Girls. Haar laatste grote filmsucces is Herbie : Fully Loaded uit 2005. De laatste jaren probeert Lohan weer aan de weg te timmeren als actrice, zo had ze in 2010 een klein rolletje in Robert Rodriguez' Machete.


Lindsay Lohan gaat Elizabeth Taylor spelen (Foto: Novum)

Sony presenteert volledige stemmencast De Piraten!

Daniël Boissevain gaat de stem inspreken van piratenkapitein in de Nederlands gesproken versie van Pirates! A Band of Misfits, genaamd De Piraten! Alle Buitenbeentjes aan Dek. Karin Bloemen is te horen als koningin Victoria, Nicolette Kluijver als Cutlass Liz en Horace Cohen als Charles Darwin. Dat maakte producent Sony vandaag bekend.

Ook Levi van Kempen verleent zijn stem aan de komische familiefilm, hij spreekt de stem in van Albino Piraat. Mark van Eeuwen is te horen als Piraat Nummer 2.

De opnames vinden momenteel plaats. De producenten zoeken nog naar een stem voor een kleine piratenbijrol. Geïnteresseerden kunnen zich tot en met dinsdag melden via Hyves.

De Piraten! Alle Buitenbeentjes aan Dek is een poppenanimatiefilm van Aardman, de makers van Wallace & Gromit en Chicken Run. In de film probeert de onverschrokken piratenkapitein zijn rivalen Cutlass Liz en Black Bellamy te verslaan om zo verkozen te worden tot Piraat van het Jaar.

In de Engelstalige versie, Pirates! A Band of Misfits, zijn onder anderen Hugh Grant te horen als Pirate Captain, Salma Hayek als Cutlass Liz en Brian Blessed als Pirate King.

De Piraten! Alle Buitenbeentjes aan Dek draait vanaf 25 april in de Nederlandse bioscoop.


Boissevain leent stem aan bebaarde zeeschuimer (Foto: Novum)

Sanne Wallis De Vries in verfilming Mees Kees

Sanne Wallis De Vries gaat de rol van de strenge directrice Dreus spelen in Mees Kees. Dat maakte de producent vandaag bekend. De cabaretière is vooral bekend van haar theatershows en optredens in de tv-programma's Kopspijkers, Koefnoen en Van Zon op Zaterdag. Ook speelde ze een rol in de komedies Vet Hard en Moordwijven.

De Nederlandse familiefilm is gebaseerd op de boeken van Mirjam Oldenhave. Eerder werd al bekend dat Willem Voogd de hoofdrol van Mees Kees speelt.

Voogd was eerder te zien als Oliver in de musical Oliver! en speelde hoofdrollen in Magonia, Timboektoe en De Afrekening. In de film spelen Peter Heerschop, Cas Jansen, Vivienne van Assem, Hannah Hoekstra en Mara van Vlijmen belangrijke bijrollen. De regie is in handen van Barbara Bredero, bekend van onder meer Spoorloos Verdwenen en Morrison Krijgt een Zusje.

Het verhaal gaat over Tobias, die altijd een moeizame relatie heeft gehad met zijn juf. Invaller Mees Kees komt dan ook als geroepen. Hij is nog stagiair, maar de kinderen zijn dol op hem en helpen hem graag bij het lesgeven. En Kees pakt de zaken heel anders aan dan andere leerkrachten. Zo kijkt hij tijdens de biologieles met de klas naar Spiderman en zetten ze met rekenen de schooltafels op hun kop. Als blijkt dat Tobias ernstige privéproblemen heeft, ontfermt Kees zich over de jongen.

Mees Kees draait vanaf oktober in de bioscopen.


Sanne Wallis De Vries in verfilming Mees Kees (Foto: Novum)

'Grand Theft Auto TV in de maak'

Rockstar Games heeft de merknamen Rockstar TV en GTA TV aangevraagd. De televisiekanalen zouden bedoeld zijn voor onder meer geanimeerde films voor verschillende genres, documentaires en kinderprogramma's, schrijft het tijdschrift Official Xbox Magazine dinsdag.

De twee geregistreerde merknamen zouden te maken hebben met het spel Grand Theft Auto V. Bij de vorige Grand Theft Auto hebben veel gamers filmpjes gemaakt. Dat zou een reden kunnen zijn voor Rockstar Games om software beschikbaar te stellen om het maken van die filmpjes te vergemakkelijken.

Begin november werden de eerste beelden van Grand Theft Auto V getoond. Het is niet bekend wanneer Rockstar Games het spel op de markt wil brengen. Ook heeft het bedrijf nog niet onthuld voor welke spelcomputers de game wordt gemaakt.


'Grand Theft Auto TV in de maak' (Foto: Novum)

Strauss-Kahn aangehouden in seksschandaal

Ex-directeur van het IMF en voormalig Frans toppoliticus Dominique Strauss-Kahn (62) is dinsdag aangehouden in Lille. Hij wordt door de politie verhoord over een seksschandaal vernoemd naar het luxueuze hotel Carlton in de Noord-Franse stad. 'DSK' was vrijwillig naar het bureau gekomen als getuige, maar hij kreeg te horen verdachte te zijn.

De aanklager zei kort nadat Strauss-Kahn was gearriveerd, dat hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan de exploitatie van prostituees in combinatie met medeplichtigheid aan frauduleuze praktijken bij een bouwonderneming die voor de overheid actief is.

Het betalen van een prostituee in ruil voor seks is niet in strijd met de wet, maar winst maken door prostitutie te organiseren wel. Bovendien werden in de Carltonaffaire de lucratieve orgiën in bijvoorbeeld Strauss-Kahns toenmalige woonplaats Washington georganiseerd met geld van een Franse onderneming die zich met publieke werken en niet met publieke vrouwen zou moeten bezighouden.

Justitie heeft nu negen mensen in het vizier, inclusief de zakenlui David Roquet en Fabrice Paszkowski, een topman van de plaatselijke politie Jean-Christophe Lagarde, een advocaat en drie belangrijke medewerkers van het Carlton in Lille en een pooier uit België, Dominique Alderweireld. Zij zouden een rol hebben in het internationale netwerk van vooral Roquet en Paszkowski.

Zo gingen de zakenlui op zakenreis met een reeks 'secretaresses'. Hun delegatie bezocht DSK in de VS meer dan eens voor een 'soirée privée'. Strauss-Kahn heeft laten weten niet op de hoogte te zijn geweest van het feit dat zijn relaties prostituees hadden meegenomen. Vlak voor de ondergang van DSK was er nog 'een delegatie uit Lille' bij hem in Washington.

Seksuele uitspattingen in een hotel in New York maakten half mei vorig jaar een einde aan de loopbaan van de socialistische DSK. Hij werd gearresteerd nadat een kamermeisje van het hotel hem had beschuldigd van poging tot verkrachting en vrijheidsberoving. De aanklachten werden ingetrokken, maar DSK was toen zijn baan bij het IMF kwijt en was geen leider meer van de Franse socialisten die hem dit jaar als presidentskandidaat hoopten in te zetten.

Strauss-Kahn aangehouden in seksschandaal
Strauss-Kahn aangehouden in seksschandaal (Foto: ANP)

Kind slaapt door autodiefstal heen

Een 6-jarig jongetje was zo diep in slaap gevallen in zijn vaders auto dat hij niet eens merkte dat het voertuig werd gestolen. Dat heeft de politie van de Amerikaanse staat New York dinsdag gezegd.

De 26-jarige vader van het joch had de auto met draaiende motor voor een winkel geparkeerd. Hij ging even snel de winkel in om wat te drinken te halen. Daarop stapte de dief in en ging deze er met kind en al vandoor. De politie vond de auto na een halfuur terug. Het jongetje had niets gemerkt; hij lag nog altijd te slapen.

De vader van de jongen is aangeklaagd voor het in gevaar brengen van het welzijn van een kind. De autodief is spoorloos.

Iran dreigt met preventieve actie

Iran zal preventieve actie tegen zijn vijanden ondernemen als Teheran het gevoel heeft dat zijn nationale belangen in het geding zijn. Dat zei het plaatsvervangende hoofd van de strijdkrachten dinsdag tegen het semi-officiële persbureau Fars.

"Onze strategie is nu dat als we merken dat onze vijanden Irans nationale belangen in gevaar willen brengen, dan zullen wij handelen zonder te wachten op hun acties", aldus Mohammad Hejazi.

Iran ligt onder vuur vanwege zijn nucleaire programma. Het Westen is bang dat Iran in het geheim werkt aan een atoomwapen, iets dat het land stellig ontkent. In Israël wordt geregeld gespeculeerd over een aanval op nucleaire installaties in Iran.

PvdA-fractie neemt keuze leden over

De leden van de PvdA gaan bepalen wie de nieuwe fractievoorzitter wordt. De PvdA-fractie heeft dinsdag besloten de keuze van de leden over te zullen nemen. Dat heeft waarnemend fractievoorzitter Jeroen Dijsselbloem gezegd na afloop van de eerste fractievergadering na het vertrek van Job Cohen.

Volgens Dijsselbloem is tijdens de vergadering teruggekeken op de gang van zaken, waarbij het er soms emotioneel aan toe ging. "Maar we hebben ook vooruitgekeken, en besloten de keuze van de leden over te nemen." Kandidaten voor de opvolging van Cohen hebben zich tijdens de vergadering niet gemeld, zei Dijsselbloem verder.

Partijvoorzitter Hans Spekman zei maandag dat de leden zich mochten uitspreken over de keuze voor een nieuwe fractievoorzitter. De keuze van de leden zou een 'zwaarwegend advies' zijn voor de fractie, die formeel zelf mag bepalen wie de voorzitter wordt. Dat de fractie dinsdag heeft besloten de keuze van de leden over te nemen, noemde hij 'heel belangrijk'. "Ik vond het ondenkbaar dat het anders zou gaan."

Kandidaten hebben een week de tijd om zich te melden. Diederik Samsom, Martijn van Dam en Ronald Plasterk lieten dinsdag weten dat zij nadenken over een eventuele kandidatuur. Samsom liet voorafgaand aan het fractieberaad al weten dat hij erover nadenkt. Na afloop zeiden ook Van Dam en Plasterk dat. Kandidaten hebben een week de tijd om zich te melden.

"Het is een zwaar besluit", zei Plasterk. "Je moet de mentale bereidheid hebben om namens de PvdA een alternatief te bieden voor Mark Rutte. Ik ga er goed over nadenken." Een termijn noemde de financieel woordvoerder niet. "Je moet goed naar je innerlijke stem luisteren en op een gegeven moment weet je het."

Ook Samsom zei dat het 'geen klein besluit' is. "Degene die het stokje overneemt, heeft een helse klus." Van Dam beloofde snel uitsluitsel te geven. "Ik vind dat ook nodig."

Zowel Plasterk als Van Dam steunt het besluit om de leden de nieuwe fractieleider aan te laten wijzen. "Dat is een verstandige en goede uitkomst", zei Van Dam.

Dijsselbloem sloot maandag al uit dat hij zich kandidaat stelt. Hij was vicefractievoorzitter onder Cohen en is waarnemend fractievoorzitter totdat er een nieuwe fractievoorzitter is. De partijleden kunnen in de tweede week van maart stemmen, waarna de fractie op 20 maart de nieuwe fractievoorzitter kiest.


PvdA-fractie neemt keuze leden over (Foto: Novum)

Guidetti treedt toe tot Zweedse selectie

John Guidetti is voor het eerst geselecteerd voor de Zweedse nationale voetbalselectie. Dat laat de Zweedse voetbalbond weten. De 19-jarige spits van Feyenoord behoort tot de selectie voor de oefeninterland in Zagreb tegen Kroatië, die volgende week woensdag wordt gespeeld.

Guidetti, die ook al tien wedstrijden voor Jong Zweden speelde, wordt door Feyenoord gehuurd van Manchester City. De spits verkeert dit seizoen in bloedvorm. In zestien competitiewedstrijden scoorde hij achttien doelpunten.

Zweden is komende zomer een van de deelnemers aan het EK in Polen en Oekraïne. De Scandinaviërs werden in de kwalificatiepoule tweede achter Nederland.

Nieuwe datum voor sc Veendam - FC Volendam

sc Veendam speelt volgende week maandag (27 februari) de inhaalwedstrijd tegen FC Volendam. Deze wedstrijd stond voor gisteren op het programma, maar werd afgelast. De aanleiding hiervoor was de slechte staat van het veld.

In de strijd om de derde periode is dit duel slechts een formaliteit. FC Volendam staat namelijk op de zeventiende plaats en sc Veendam draagt de rode lantaarn. Ook in de competitie staan de Noorderlingen niet hoog, namelijk zeventiende.

FC Volendam treedt in Veendam zeer waarschijnlijk aan zonder topscorer Jack Tuyp. De aanvaller van de ploeg uit het Palingdorp liep in de competitiewedstrijd tegen Willem II een scheurtje in zijn hamstring op en moet enkele weken toekijken.

Ooijer maakt rentree in hoofdmacht Ajax

André Ooijer maakt donderdagavond tijdens de Europa League-wedstrijd tegen Manchester United zijn rentree in de selectie van Ajax. De verdediger stond de afgelopen weken met een kuitblessure buitenspel, maar is nu weer helemaal terug.

Voor Dmitry Bulykin komt het duel met The Mancunians nog te vroeg. Hij viel afgelopen zondag tijdens de competitiewedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen (4-1) met een verkrampte kuit uit en wordt uit voorzorg aan de kant gehouden. Ook Theo Janssen, die herstellende is van een liesblessure, is er op Old Trafford niet bij.

Ajax moet in Engeland een 2-0 achterstand wegpoetsen om verder te gaan in de Europa League. Dit lijkt echter een onmogelijke opgave te zijn. Trainer Frank de Boer grijpt het duel met Manchester United daarom aan om het team ervaring op te laten doen. Davy Klaasen, die vandaag 19 jaar wordt, is om deze reden bij de selectie gehaald.

Carnavalslawaai evenaart startende straaljager

De carnavalsherrie in het Brabantse Haghorst heeft maandag heel wat trommelvliezen geteisterd. Metingen wezen waarden van tussen de 99 en 114 decibel uit. Die laatste meting is vergelijkbaar met het geluid van een startende straaljager en kan permanente gehoorschade veroorzaken, meldt de politie.

Het 'plattekarevenement' leidde 's middags en 's avonds tot veel meldingen van geluidsoverlast uit Haghorst zelf, maar ook uit naburige dorpen als Moergestel. De politie besloot ondanks de carnavalscoulance toch poolshoogte te nemen in Haghorst, waar op de Sint Josephstraat een aantal geluidswagens hun installaties aan elkaar hadden gekoppeld.

De organisatie is gesommeerd het geluidsniveau terug te brengen naar 90 decibel, het maximale geluidsniveau dat in de vergunning wordt toegestaan.

Ook Eindhoven waarschuwt voor valse nota's

Ook de gemeente Eindhoven waarschuwt voor nepfacturen die ondernemers ontvangen voor een vermelding in de gemeentegids. Eindhoven heeft niets te maken met deze organisatie, meldt de gemeente dinsdag.

Maandag waarschuwde de gemeente Amsterdam al voor de valse nota's. Ook Amsterdam zegt op geen enkele wijze betrokken te zijn bij de website gemeentegids-2012.nl. Daarop wordt gesteld dat ondernemers zich via de site kunnen aanmelden voor plaatsing in de gemeentegidsen van Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Enschede.

Een ondernemer tipte Eindhoven over de site. Die ondernemer heeft inmiddels aangifte gedaan bij fraudemeldpunt.nl. De site zou daar bekend zijn. Het meldpunt adviseert een aangetekende brief te sturen naar de website, met de vraag waarop de factuur is gebaseerd.

Rotterdam en Enschede hebben nog geen waarschuwing voor de site uit doen gaan.

Sloof wereldkampioen biatlon voor junioren

Chardine Sloof heeft geschiedenis geschreven door als eerste Nederlandse ooit goud te veroveren op wereldkampioenschap biatlon voor junioren. De 19-jarige geboren Waddinxveense was in het Finse Kontiolahti de beste op de 12,5 kilometer individueel.

De in Zweden woonachtige Sloof maakte bij het schieten slechts één fout en bleef mede hierdoor de Poolse Monika Hojnisz 6,5 seconden voor. Zij had een schietfout meer, terwijl de als derde gefinishte Russische Elena Bandanina 34,7 seconden en twee schietfouten meer nodig had voor de afstand.

Sloof was niet de snelste op de ski's, maar kon winnen doordat ze goed schoot. Iedere schietfout werd namelijk bestraft met een minuut straftijd. Het WK duurt nog tot en met 26 februari.

Releasedatum en pre-orderbonus bekend voor Spec Ops: The Line

2K Games heeft de releasedatum bekendgemaakt voor Spec Ops: The Line. Het spel komt 29 maart uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Tevens heeft de uitgever de pre-orderbonus bekendgemaakt voor het spel.

De pre-orderbonus bestaat uit het 'FUBAR Pack' voor de multiplayer. Hiermee ontvang je onder andere dubbele xp gedurende de eerste week, een AK47-geweer en een aantal powerups om je teamgenoten te helpen.

In de onderstaande trailer wordt een en ander nog eens visueel gepresenteerd. Mensen die meer willen weten over het spel kunnen hier de preview lezen en hier een interview met de lead designer voor Spec Ops: The Line.

EK-stadion Warschau klaar voor openingsduel

Het Nationaal Stadion in Warschau is met een vertraging van zeven maanden klaar voor het EK van komende zomer. Volgens de Poolse hoofdstad zijn problemen met de veiligheid opgelost. In het stadion werkten de communicatiemiddelen niet naar behoren. Eerder liep de bouw al een vertraging op door constructiefouten.

Het stadion werd pas op 29 januari opgeleverd, zes maanden na de oorspronkelijke datum. Een wedstrijd op 4 februari om de Poolse Supercup kon nog geen doorgang vinden. De eerste wedstrijd die nu in het stadion zal worden gespeeld is op 29 februari. Polen neemt het in een vriendschappelijk duel op tegen Portugal.

Het openingsduel van het EK, dat Polen met buurland Oekraïne organiseert, is op 8 juni. Polen trapt het toernooi in het stadion af tegen Griekenland. Het Nationaal Stadion biedt plaats aan ruim 58 duizend toeschouwers.


EK-stadion Warschau klaar voor openingsduel (Foto: Novum)

Gestolen vrachtwagen Frans Duijts terecht

De gestolen vrachtwagen van Frans Duijts is terecht. Het voertuig werd gevonden in Bennekom, twittert de volkszanger vrijdag. De wagen werd vrijdagnacht gestolen bij het sloopbedrijf van de familie Duijts.

"Yes! De vrachtwagen is terecht", juicht Frans op Twitter. "Hij is gevonden in Bennekom. Blij." De volkszanger beloofde eerder deze week dat hij een concert zou geven in ruil voor de wagen. Of hij dat ook gaat doen, is nog niet duidelijk.

Duijts stapte maandag nog naar de politie om aangifte te doen tegen een man die via Twitter beweerde zijn vrachtwagen te hebben gestolen. De onbekende man beloofde de truck terug te brengen als Frans zou stoppen met zingen. Later biechtte de man op dat het om een grapje ging.

Jeugdige superhelden krijgen eigen game

Jonge versies van bekende superhelden als The Flash, Superman en Batgirl spelen de hoofdrol in het actierollenspel Young Justice: Legacy. De game van uitgever Little Orbit moet begin volgend jaar verschijnen voor verschillende spelcomputers. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

Een centraal element in het spel is de mogelijkheid voor gamers om samen te werken. Het verhaal van de game vult het gat tussen het eerste en tweede seizoen van de animatieserie. Ook de volwassen leden van de Justice League en diens vijanden maken hun opwachting in het rollenspel.

Het tweede seizoen van de animatieserie over de jonge superhelden gaat begin volgende maand van start op de Amerikaanse versie van televisiezender Cartoon Network. Een team van jonge superhelden, met onder meer Robin, Kid Flash, Superboy en Batgirl, gaat gezamenlijk het kwaad bestrijden. Alle personages komen uit de stal van stripboekfabrikant DC Comics.


Jeugdige superhelden krijgen eigen game

Sony overweegt eigen versie Kinect

Sony werkt aan een camera die Kinect van Microsoft moet doen verbleken. Uit een door Sony geregistreerd patent blijkt dat de Japanse hardwaregigant werkt aan een bewegingsgevoelige camera die personen kan 'buitensluiten'.

Net als Kinect kan de camera voor de PlayStation-spelcomputer bewegingen binnen een driedimensionale ruimte herkennen. Sony's product kan echter bepaalde locaties binnen het gezichtsveld buiten beschouwing laten, waardoor bijvoorbeeld omstanders gewoon achter de speler kunnen staan zonder dat de camera hinder ondervindt.

Het patent is geregistreerd door Richard Marks, de bedenker van de bewegingsgevoelige PlayStation Move-controller. Bij de Move wordt ook gebruikgemaakt van een camera. Sony heeft nog geen plannen voor een compleet nieuwe of verbeterde camera onthuld.


Sony overweegt eigen versie Kinect

"Fysieke games verdwijnen binnen 10 jaar"

Het is inmiddels geen originele voorspelling meer, maar RuneScape-ontwikkelaar Jagex maakt hem toch weer: fysieke games gaan binnen tien jaar verdwijnen. Dit zei Jagex-baas Mark Gerhard in een interview tijdens de BAFTA Question Time gisteren.

Het einde van retail is volgens Gerhard nabij en het is tevens onvermijdelijk: "I think, 10 years out from now, we'll be talking about [physical] retail nostalgically, as a museum piece. I don't think there's much there that would give it a second life."

Gerhard zei ook dat retail in de weg van ontwikkelaars staat: "They take a chunk - say 20 or 30 per cent - the publishers take a bit, and after inflation it's no wonder that the independent games industry isn't alive and vibrant, because they're not making any money."

Het onderwerp is op dit moment levendig door de problemen die GAME (de Gamemania van Groot-Brittannië) momenteel ondergaat. "It's sad to see an institution decline," zei Gerhard over GAME, "but the writing has been on the wall for quite some time - the internet didn't happen yesterday... People are still playing games. They're still doing business; they're just doing it in a different place... If you don't adapt you die. It's as simple as that."

De volledige digitalisering van games en de game-industrie is reeds gaande dankzij de popularisering van online distributieplatformen zoals Steam en OnLive.

Liesveld fluit PSV - Feyenoord

Scheidsrechter Richard Liesveld heeft zondag de leiding over de Eredivisietopper tussen PSV en Feyenoord. Hij wordt geassisteerd door Berry Simons en Rob van de Ven. Tom van Sichem is de vierde official. De Eindhovenaren waren vorig seizoen in eigen huis met 10-0 te sterk voor Feyenoord.

Het treffen tussen AZ en sc Heerenveen moet in goede banen worden geleid door Björn Kuipers. Hij wordt bijgestaan door Sander van Roekel en Erwin Zeinstra.

PSV en AZ gaan met 45 punten aan kop in de Eredivisie. Heerenveen volgt op slechts twee punten. Feyenoord staat vijfde met 41 punten.

Een derde zzp'ers gaat nat bij tegenvallers

Een op de drie zzp'ers zegt een financiële domper in de toekomst niet goed op te kunnen vangen. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Kamer van Koophandel onder achthonderd zzp'ers.

Van de zzp'ers die zeggen wel voldoende financiële buffers te hebben, denkt bijna 45 procent met het geld twaalf maanden zonder werk te kunnen uitzingen. Een op de vijf denkt zelfs meer dan vier jaar te kunnen overbruggen.

Zelfstandigen die pas sinds 2007 hun eigen bedrijf hebben opgestart hebben vaker dan meer ervaren zzp'ers slechts een buffer voor maximaal drie maanden. Sinds dat jaar is het aantal zzp'ers met zestien procent toegenomen. Eind vorig jaar waren er 739.000 zzp'ers in Nederland, vier jaar eerder telde het CBS er 635.000.

Vorige maand bleek uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken dat zestig procent van de zelfstandigen zonder personeel een financieel risico niet heeft afgedekt met een verzekering. De hoge kosten werden als voornaamste reden gegeven. Ook de mogelijkheid om terug te vallen op een spaarpotje was een reden om geen verzekering af te sluiten.

Banen weg bij TNT Express

TNT Express gaat banen schrappen als onderdeel van een kostenbesparingsprogramma van 150 miljoen euro dat eind 2013 moet zijn afgerond. Dat zei financieel topman Bernard Bot tegenover RTL Z na de presentatie van jaarcijfers.

Hoeveel banen verdwijnen en of er gedwongen ontslagen vallen, wilde de CFO niet zeggen. ''Ik ga eerst overleg voeren met de OR en de bonden." Ook Abvakabo FNV heeft nog geen concrete cijfers gekregen van TNT Express, zegt een woordvoerder. "We weten ook nog niet of het in Nederland of in buitenland banen kost."

TNT rapporteerde over 2011 een nettoverlies van 270 miljoen euro. In het vierde kwartaal bedroeg het verlies 173 miljoen euro, als gevolg van een afschrijving op het Braziliaanse onderdeel van de pakketbezorger.

Tegelijkertijd met de verliescijfers kondigde TNT aan zijn strategie te wijzigen. Het bedrijf wil zich meer gaan richten op de Europese thuismarkt. Voor de activiteiten in Brazilië en China worden samenwerkingspartners gezocht. "Ons doel is om onze klanten en werknemers meer te bieden, terwijl we onze financiële blootstellingen terugbrengen", lichtte topvrouw Marie-Christine Lombard toe.


Banen weg bij TNT Express (Foto: Novum)

ADO en De Graafschap protesteren tegen boete

ADO Den Haag en De Graafschap gaan niet akkoord met een schikkingsvoorstel van de KNVB. De Eredivisieclubs kregen een boete van tienduizend euro omdat hun grasmat niet gereed was voor een thuisduel begin deze maand. De veldverwarming bij ADO en De Graafschap bleek niet opgewassen tegen de vorst.

ADO had het op zaterdag 4 februari op moeten nemen tegen AZ. Dat duel is inmiddels ingehaald. De Graafschap - FC Twente stond een dag later op het programma. Die clubs treffen elkaar nu op 7 maart.

De zaak van De Graafschap en ADO wordt volgende week donderdag behandeld door de tuchtcommissie in Zeist.

Wetenschappers wekken ijstijdplantje tot leven

Meer dan dertigduizend jaar lagen de schatten van een prehistorische eekhoorn, vruchten en zaden, in een holletje in Siberië, geconserveerd door de koude van de permafrost. Russische wetenschappers zijn er nu in geslaagd aan materiaal van een van de zaden een volledige plant te laten ontspruiten. Mogelijk bereidt het experiment de weg voor het laten opbloeien van tal van andere verloren gewaande soorten.

Silene stenophylla is de oudste plant ooit die weer tot leven is gewekt. Het plantje is vruchtbaar, heeft witte bloemetjes en levensvatbaar zaad.

Uit het experiment blijkt dat de Siberische permafrost een prima natuurlijke bewaarbank is voor oeroude levensvormen, zeggen de onderzoekers, die hun bevindingen hebben gepubliceerd in de editie van het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences die dinsdag is verschenen.

De tot leven gewekte plant lijkt sprekend op zijn hedendaagse neef, die nog altijd in hetzelfde gebied in het noordoosten van Siberië groeit, zei Svetlana Jasjina, projectleider van het Instituut voor Celbiofysica van de Russische Academie voor Wetenschappen. "Het is een zeer levensvatbare plant die zich bijzonder goed aanpast." Ze hoopt dat zij en haar team nog meer oude soorten tot leven kunnen wekken.

Het Russische onderzoeksteam ontdekte de vruchten na onderzoek van tientallen versteende holen, verborgen onder ijsafzettingen op de rechteroever van het lagere stroomgebied van de rivier de Kolyma. De sedimenten zijn zo'n 30 tot 32 duizend jaar oud. Omdat ze in veel gevallen vol met ijs zaten en aan elkaar waren gevroren vormden ze een natuurlijke ijskoude bewaarkamer die contact met de oppervlakte onmogelijk maakte.

"De eekhoorns groeven hun holen, met de grootte van een voetbal, in de bevroren grond en stopten er hooi en vacht in om er een perfecte voorraadkamer van te maken", zei Stanislav Goebin, een van de auteurs van het artikel. Volgens hem toont het onderzoek aan dat levend weefsel tienduizenden jaren in ijskoude omstandigheden kan overleven en komt het tot leven wekken van zoogdieren uit de ijstijd hiermee dichterbij.

De holen liggen op zo'n 38 meter onder de hedendaagse oppervlakte. In de diverse grondlagen zijn ook beenderen te vinden van mammoeten, wolharige neushoorns, bizons, paarden en herten. "Als we geluk hebben vinden we bevroren eekhoornweefsel", aldus Goebin. "En dit kan ons helemaal tot aan de mammoet brengen."

Nepalees (72) gaat voor titel kleinste man ter wereld

Een 72-jarige man uit het westen van Nepal hoopt door Guinness World Records te worden uitgeroepen tot kleinste man op aarde. Chandra Bahadur Dangi zegt slechts 56 centimeter lang te zijn. Hij zou daarmee vier centimeter korter zijn dan de Filipijn Junrey Balawing, momenteel de kleinste man ter wereld.

De neef van Dangi liet weten dat zijn oom zich de komende dagen in Kathmandu zal laten opmeten door vertegenwoordigers van Guinness.

Voordat Balawing vorig jaar juni op zijn 18e verjaardag de titel van kleinste man ter wereld overnam, was die ook al in handen van een Nepalees. Deze man, Khagendra Thapa Magar, maakt echter geen schijn van kans meer. Hij torent met zijn 67 centimeter ver boven Dangi uit.

Liefde na de aftiteling

Zo, het is een week na Valentijnsdag. Hoe staat het met de liefde? Als we de films mogen geloven, draait alles om de ellenlange aanloop naar de spannende, maar o zo romantische relatie. Nu het een week later is, zou je opnieuw in een drama moeten zitten. Je zou op filmschema liggen als je nu bent vreemdgegaan, terugkomt na een breuk, een geheime of verboden liefde hebt en wordt uitgehuwelijkt door je vader aan een veertig jaar oudere man.

'Een derde PS3-bezitters wil een Vita'

Playr2, een marktplaats-achtige Britse website, heeft een enquête onder 1321 PS3-bezitters (waarom niet zestien meer?!) gehouden. Uit de resultaten is gebleken dat bijna een derde van de ondervraagden serieus overweegt om een PS Vita te kopen.

Driekwart van de ondervraagden gaf ook aan dat ze uitkeken naar de lancering van de Vita morgen. 32 procent zei dat ze dus serieus aan het overwegen zijn om er eentje te halen in de nabije toekomst. Weer 22 procent daarvan heeft de intentie om er een te kopen binnen een week van de lancering.

Van de gamers die sowieso van plan zijn om een Vita te kopen zei 62 procent dat ze een 'krachtige handheld wilden'. De helft gaf ook aan dat ze een PSP in hun bezit hebben. 6 procent zei zelfs dat ze hun PSP zouden verkopen ten gunste van een Vita.

Tot zover de plannen van Britse gamers. Wat zijn die van jullie?

Zaak Albayrak tegen NOS dient vrijdag

De klacht die de in opspraak geraakte COA-directeur Nurten Albayrak in januari indiende wordt vrijdag door de Raad voor de Journalistiek behandeld. Dat meldt de raad dinsdag.

Albayrak vindt dat de omroep in de berichtgeving over haar onzorgvuldig is geweest. Zo zijn volgens haar anonieme beschuldigingen gepubliceerd zonder dat voldoende wederhoor is toegepast. Verder zou sprake zijn van 'tendentieuze' berichtgeving waarbij onnodig inbreuk op haar privacy zou zijn gemaakt.

Albayrak werd in september op non-actief gesteld, nadat de NOS op basis van anonieme getuigen had bericht over misstanden bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). 'Zonnekoningin' Albayrak zou een schrikbewind voeren en er zou een angstcultuur heersen.

Hoofdredacteur van NOS Nieuws Marcel Gelauff wees er eerder op dat de omroep zich heeft gebaseerd op tien getuigen en tientallen interne documenten. Ook is het COA meerdere keren om een reactie gevraagd. Hij weerspreekt dat sprake is van onzorgvuldige journalistiek.

Het gerechtshof in Den Haag oordeelde in januari dat Albayrak vanaf 1 maart weer aan het werk mag. Albayrak wil dat voor die tijd het beeld dat de NOS van haar heeft geschetst is rechtgezet. Ze had de raad daarom gevraagd haar klacht versneld te behandelen. Die aanvraag is afgewezen. De uitspraak wordt pas na 1 maart bekendgemaakt. De raad verplicht zichzelf uiterlijk binnen acht weken na de zitting uitspraak te doen.

Schrijver maakt bloemlezing van hatemail Martijn

Schrijver A.H.J. Dautzenberg heeft een bloemlezing gemaakt over pedofielenvereniging Martijn. Hij maakte een 'representatieve selectie' van alle bedreigingen en hatemails die de vereniging en hijzelf ontvingen, zo maakte hij dinsdag bekend.

De bundel, genaamd Smerig Gezwel Wat Je Bent, bestaat uit 45 letterlijke citaten inclusief spel- en schrijffouten, maar zonder de 'vele kapitalen en uitroeptekens'. Die horen volgens Dautzenberg niet thuis in de poëzie. "Door de teksten net iets anders weer te geven, krijgen ze bijna een ironisch en lieflijk karakter", schrijft de auteur.

Een afzender schrijft: "Ik zal kosten wat het kost zorgen dat jullie niet meer slapen of voor heel lang"

Dautzenberg laat in een toelichting ook weten een zwak te hebben gekregen voor 'de mannen van Martijn'. "Het lukt ze om in het bombardement van bedreigingen en negatieve berichtgeving hun vredelievendheid te bewaren", legt hij uit. "Vandaar ook dat ik ze steun in hun strijd om te mogen bestaan."

De auteur van Samaritaan en Rock ? Roll werd in juli als sympathisant lid van Martijn. Na zijn openlijke steunbetuiging werd hij zelf meerdere keren met de dood bedreigd. Het gaat hem naar eigen zeggen om het verdedigen van de vrijheid van meningsuiting en vereniging.

Met de bloemlezing wil Dautzenberg fondsen werven om Martijn te kunnen voorzien van een advocaat. De rechtbank in Assen behandelt op 7 maart het verzoek van het Openbaar Ministerie om de pedofielenvereniging verboden te verklaren.

Gooische Vrouwen maakt kans op Rembrandt Award

Gooische Vrouwen is genomineerd voor een Rembrandt Award voor beste Nederlandse film. Ook New Kids Nitro, Nova Zembla, Rabat en Sonny Boy dingen mee in deze categorie. De organisatie maakte dinsdag de shortlists bekend, waarbij de lijst met kanshebbers is teruggebracht van acht naar vijf titels.

De komedie over de Gooise dames die onthaasten in Parijs heeft nog vijf nominaties op zak. Linda de Mol, Susan Visser en Tjitske Reidinga zijn alle drie in de race voor beste actrice en Peter Paul Muller dingt mee voor beste acteur. De titelsong Foxy Lady van Alain Clark is genomineerd voor beste filmhitsong.

In de categorie beste buitenlandse film staan Bridesmaids, Drive, The King's Speech, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 en Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides op het lijstje van genomineerden.

De Rembrandt Award is de enige Nederlandse publieksprijs voor films. Filmkenner René Mioch stelt ieder jaar samen met een jury een lijst van genomineerden samen. Het publiek kan stemmen via de website van de Rembrandt Award. Op 12 maart vindt de uitreiking plaats.

Naughty Dog is niet bezig met de Vita

Om misverstanden te voorkomen heeft Arne Mayer, de community manager van Naughty Dog, in een post op NeoGAF gezegd dat de Uncharted-ontwikkelaar op dit moment niet bezig is met de PS Vita.

Er dreigde een misverstand te ontstaan door een interview van GameTrailers met Sony's VP van marketing, Guy Longsworth. Geoff Keighley vroeg aan Longsworth hoe het zat met Sony's beste studio's: "What about the top-top studios? The Uncharted game's not being done by Naughty Dog, and you've got amazing studios in Media Molecule, Guerrilla, Sony Santa Monica - are we going to see any of those guys playing with Vita? Or even Naughty Dog?"
 
Hierop antwoordde Longsworth als volgt: "Yeah absolutely you will. You'll see a number of games coming out from all of our studios." Gamesmedia namen hierdoor aan dat al die grote studio's misschien bezig waren met projecten voor de PS Vita. Dat blijkt dus niet helemaal te kloppen.

Mayer zegt nu dat ze alle opties open houden, maar dat er op dit moment geen plannen liggen: "I hate to sound like a treading the line spin-meister here, but I've said that traditionally consoles have played to our strengths - and desires to push the utmost limit of resources and memory our tech and engine."

Uncharted: Golden Abyss werd ontwikkeld door Sony Bend. De Resistance- en Killzone-franchises worden eveneens uitgeleend aan minder bekende studio's met de taak om games voor op de Vita te ontwikkelen.

CSKA-trainer: "Eerst Real, daarna Barça verslaan"

CSKA Moskou neemt het vanavond in het kader van de Champions League op tegen Real Madrid. Leonis Slutsky, trainer van de Russische ploeg, heeft vertrouwen in een goed resultaat tegen de Spaanse topclub.

"Ons doel is om Real Madrid eerst te elimineren", aldus Slutsky tegenover AS. "Daarna willen we Barcelona verslaan. Ik snap dat een overwinning op Real als een verrassing wordt gezien. Elk resultaat dat ons voor de tweede wedstrijd (in Bernabéu, red.) in de race houdt is welkom."

Toch heeft Slutsky ontzag voor Real Madrid, de huidige koploper in de Spaanse competitie: "Real speelt de laatste weken erg goed. Hopelijk spelen ze tegen ons minder. Ze hebben een sterke voorhoede en zijn altijd vastberaden om te winnen."

De wedstrijd in Moskou begint vanavond om 18:00 uur. Bij de Russische ploeg staan Pontus Wernbloom (ex-AZ) en voormalig VVV'ers Ahmed Musa en Keisuke Honda onder contract.

PSP-dief gaat voor lange tijd de bak in

De rellen in Londen van vorig jaar augustus werden goed afgebeeld door een populaire YouTube-video. Ashraf Hazig, een student uit Maleisië, werd door tuig in elkaar geslagen. Het leverde Hazig een gebroken kaak op, maar belangrijker nog; zijn PSP werd gestolen.

Sony kreeg medelijden met Hazig, ze stuurden hem een nieuwe PSP en wat games op. Gerechtigheid heeft zich echter pas deze week afgedaan. De Britse rechtbank heeft een van de dieven veroordeeld tot een gevangenisstraf.

Beau Isagba, zeventien jaar oud, is schuldig bevonden van diefstal en het verrichten van ernstig lichamelijk letsel. Isagba zei zich erg te schamen voor zijn daad. "He is facing a long prison sentence and there is no reason that I can see why he should remain on bail now," aldus de rechter.

West Ham probeerde Torres te halen

West Ham United heeft in januari vergeefs geprobeerd Fernando Torres van Chelsea te huren. ''Chelsea vond het niet het juiste moment'', liet mede-eigenaar David Sullivan weten.

Fernando Torres verruilde ruim een jaar geleden Liverpool voor Chelsea, maar bereikte nimmer zijn topniveau. West Ham dacht hiervan wellicht te kunnen profiteren, maar ving bot bij The Blues. "We hebben het echt geprobeerd. We dachten dat hij bij ons zijn vertrouwen zou kunnen herwinnen. Hij had er hier misschien een paar in kunnen schieten", aldus Sullivan. "Chelsea liet ons echter weten dat het niet het juiste moment was."

Eigenaar David Gold bevestigt de bewering van Sullivan. Het zou zijn gegaan om een huurperiode van een maand. "Het klopt dat we hebben geprobeerd hem voor korte termijn binnen te halen", aldus de zakenman.

Ook bij Manchester City klopte West Ham vergeefs aan. De afgelopen maanden poogden de Hammers Carlos Tévez terug te halen naar Londen. De Argentijn wordt op Boleyn Ground op handen gedragen, omdat hij de club enkele jaren geleden met belangrijke goals degradatie hielp ontlopen.

Minder wintersporters terug met gipsvlucht

Het aantal gewonde wintersporters dat moet worden gerepatrieerd lijkt dit jaar lager uit te vallen dan vorig seizoen. Er zijn tot nu toe rond de 35 gipsvluchten met gemiddeld tien gewonden aan boord naar Nederland uitgevoerd. Vorig jaar werden ongeveer zestig gipsvluchten uitgevoerd, met tien tot vijftien patiënten per vlucht.

Door de goede sneeuwcondities vinden relatief weinig ongelukken plaats, verklaart een woordvoerder van alarmcentrale Mondial Assistance dinsdag. In delen van Nederland begint volgende week de voorjaarsvakantie, in andere delen is carnaval bijna op zijn eind. De alarmcentrale verwacht daarom de komende weken meer Nederlanders in Europese wintersportgebieden en meer ongelukken. Het wintersportseizoen duurt tot en met april.

Knieverdraaiingen komen het meest voor. Verder worden wintersporters vanwege de diepe sneeuw relatief vaak getroffen door enkelfracturen. Een helm dragen is in veel gebieden tegenwoordig verplicht, waardoor hoofdletsel minder voorkomt. Veruit de meeste meldingen komen uit Oostenrijk, gevolgd door Duitsland en Frankrijk.

In veel gebieden wordt gewaarschuwd voor lawinegevaar.


Minder wintersporters terug met gipsvlucht (Foto: Novum)

Verwanten omgekomen gevangenen bestormen mortuarium

Honderden familieleden van gedetineerden die vorige week om het leven kwamen bij een brand in een Hondurese gevangenis zijn maandag een mortuarium binnengedrongen om de lichamen van de overledenen op te eisen. Ze zouden zeker zes lijkzakken hebben geopend.

De politie zette traangas in om de actievoerders uit het mortuarium te verdrijven. Zeker één vrouw viel flauw.

De brand, in een gevangenis in de hoofdstad Tegucigalpa, kostte aan 359 gevangenen het leven.


Verwanten omgekomen gevangenen bestormen mortuarium (Foto: Novum)

Protest tegen verbranden korans in Afghanistan

Meer dan tweeduizend Afghanen hebben dinsdag bij een Amerikaanse luchtmachtbasis ten noorden van Kabul gedemonstreerd tegen de verbranding van een aantal korans en andere religieuze boeken. De demonstranten scandeerden 'Dood aan de buitenlanders', meldde de politie.

Het Amerikaanse leger heeft een onderzoek ingesteld naar de verbranding van de boeken. Volgens generaal John Allen was er geen sprake van kwade opzet. De korans en andere boeken zouden van gedetineerden zijn geweest die op de vliegbasis Bagram hebben vastgezeten. Ze zaten tussen afval van de basis dat maandag naar een vuilstortplaats werd gebracht om te worden verbrand. Werknemers van de vuilstortplaats zagen de boeken tussen het andere afval en sloegen alarm.

Allen zei dat er maatregelen worden genomen om herhaling te voorkomen en bood de Afghaanse president en het Afghaanse volk zijn excuses aan. "Ik verzeker u dat dit op geen enkele manier de bedoeling was."

Hoe meer demonstranten zich dinsdag bij de basis verzamelden, hoe verhitter de sfeer werd. "De mensen zijn heel boos. De stemming is zeer negatief", zei politiewoordvoerder Zia Ul Rahman. "Sommigen schieten in de lucht met jachtgeweren, maar er zijn geen gewonden gevallen."


Protest tegen verbranden korans in Afghanistan (Foto: Novum)

Mercedes presenteert de W03

Als laatste van de topteams in de Formule 1 heeft Mercedes AMG Petronas Formula One Team de bolide voor het F1-seizoen 2012 gepresenteerd. De Duitse renstal deed dit voorafgaand aan de tweede testweek in Barcelona.

De W03 is uitgerust met een knik in de neus, zoals ook vrijwel alle andere teams hebben. Verder is de neus erg vlak te noemen. De bolide heeft vorige week op Silverstone bij een filmdag al een shakedown gehad en afgelopen zondag mochten coureurs Michael Schumacher en Nico Rosberg er bij een privétest al even mee rijden.

Aangifte om lekken burgemeesternamen Nijmegen

De provincie Gelderland heeft aangifte gedaan in verband met lekken tijdens de procedure rond de voordracht van de nieuwe burgemeester van Nijmegen. De Gelderse commissaris van de koningin Clemens Cornielje deed enkele weken geleden aangifte.

De rijksrecherche is sindsdien bezig met het onderzoek, meldt de provincie dinsdag. Cornielje heeft niet eerder ruchtbaarheid gegeven aan de aangifte om de belangen van het onderzoek niet te schaden.

PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma is volgens de Volkskrant de belangrijkste kandidaat. Zij is de voorkeurskandidaat van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad, schreef de krant maandag. Burgemeester van Venlo Hubert Bruls (CDA) zou de voornaamste tegenstrever zijn. Een van hen moet de plek van Thom de Graaf innemen, die per 1 februari is overgestapt naar de HBO-raad.

Het lekken van namen tijdens de procedure is strafbaar, vooral om de belangen van de kandidaten niet te schaden.

Politie pakt drugs af van dealende wortel

De politie heeft maandag in het Gelderse Huissen in het carnavalsgedruis een als wortel verklede drugsdealer aangehouden. Het was niet moeilijk hem op te sporen nadat een klant hem had omschreven. De 20-jarige wortel bleek enkele wikkels cocaïne en een flesje GHB bij zich te hebben, meldt de politie.

Agenten hadden een feestganger op drugsgebruik betrapt en gevraagd hoe hij aan de middelen was gekomen. Hij verklaarde ze van een als wortel verklede man te hebben gekocht. Al snel werd de dealer uit het Gelderse Angeren gevonden op het Raadhuisplein. De drugs zijn in beslag genomen en de wortel is aangehouden.

Cesena ontslaat tweede trainer van het seizoen

Cesena heeft maandag de tweede trainer van het seizoen ontslagen. Daniele Arrigoni moet vertrekken bij de hekkensluiter van de Serie A. De 52-jarige oefenmeester was pas sinds november werkzaam voor de club uit zijn geboortestad. Hij had een contract tot aan het einde van het seizoen.

Arrigoni pakte met Cesena de laatste vijf wedstrijden slechts een punt. De 3-1 nederlaag van zondag tegen AC Milan brak de trainer uiteindelijk op. Over de opvolging van Arrigoni is nog niets bekend.

SSX-demo beschikbaar

Electronic Arts' SSX-demo is nu beschikbaar als download in de Xbox Live Marketplace. De demo is 1,24GB groot en bevat twee tutorials. Wie de demo downloadt krijgt de mogelijkheid om met Zoe te spelen. Het personage Mac zal alleen in de demo speelbaar zijn als jij een vriend de demo aanraadt en laat downloaden.

"Defy reality and own the planet by jumping into the boots of the classic SSX character Zoe Payne to complete a tutorial run in the Rockies, then experience reality-defying gameplay through Race it, and Trick it events. In this online enabled demo, compete against your friends on your own schedule by uploading ghosts of your best runs to the SSX servers in Explore mode. Feeling lonely on the mountain? Don’t forget to send the demo invite to a friend to unlock SSX trickster Mac Fraser!", aldus een omschrijving van de demo.

SSX zelf komt 2 maart uit voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Nintendo werkt aan nieuwe Smash Bros.

Masahiro Sakurai, projectleider van een nieuwe Super Smash Bros.-game, laat via Twitter weten dat het eindelijk tijd is om met de nieuwe game te beginnen. In de tweet vermeldt Sakurai dat ze onderzoeken wat er allemaal mogelijk is voor een nieuwe Super Smash Bros.-titel. Sakurai was eerst van plan Kid Icarus: Uprising af te maken, die in januari gold is gegaan.

Tijdens de E3 kondigde Nintedo een nieuwe Super Smash Bros.-game aan voor Nintendo 3DS en Wii U. De titel van de nieuwe game zou mogelijk Super Smash Bros. Universe zijn. Hierbij onthulde Sakurai dat er pas gewerkt werd aan het project zodra Kid Icarus: Uprising was voltooid. Voorlopig kunnen we nog dus nog even wachten op de eerste echte informatie van de game.

Super Smash Bros. Universe
Gaat de nieuwe Smash Bros. 'Universe' heten?

Pieters: "Mijn voet voelde goed"

Erik Pieters maakte gisteravond zijn rentree op het voetbalveld. De verdediger van PSV is bijna hersteld van een gebroken voet en deed in de wedstrijd tussen Jong PSV en Jong AZ een half uur mee.

"Mijn voet voelde goed", liet Pieters na afloop van de wedstrijd, die Jong PSV overigens verloor (1-2), weten. "Ik heb er wel een paar tikken op gehad, maar tijdens de wedstrijd ging die pijn snel weg."

Het is nog niet te zeggen wanneer Pieters zijn rentree in de hoofdmacht van de Eindhovenaren zal maken. "We moeten in de ochtend even afwachten wat de reactie is en dan in overleg met de staf bepalen wat de vervolgstappen zijn. Ik ben in ieder geval blij dat ik mijn eerste minuten weer heb gemaakt en dat het allemaal goed is gegaan."

Pieters maakt in elk geval wel deel uit van de voorlopige selectie van het Nederlands elftal. Volgende week woensdag staat namelijk een oefenwedstrijd tegen Engeland op het porgramma.


Pieters verlaat in de wedstrijd tegen FC Utrecht het veld met de blessure (Foto: Pro Shots)

Vlaar: "We zijn de 10-0 nog niet vergeten"

Feyenoord gaat komende zondag op bezoek bij PSV. Vorig seizoen eindigde de confrontatie in een 10-0 overwinning voor de Eindhovenaren. Feyenoord-aanvoerder Ron Vlaar is van mening dat zijn ploeg ditmaal wel kan winnen bij PSV.

"Maar dan moet wel alles kloppen", liet Ron Vlaar tegenover het Algemeen Dagblad weten. "We hopen dat Jordy Clasie weer fit is, wij kunnen hem heel goed gebruiken. Als we nog iets willen met het oog op de hoofdprijzen, moeten we een resultaat halen in Eindhoven."

John Guidetti ontving afgelopen weekend een rode kaart en is daarom niet van de partij. "We speelden in de ArenA tegen Ajax (1-1, red.) ook zonder Guidetti. Toen deed Guyon Fernandez het als spits erg goed. Daar slaagden wij erin om heel goed druk te zetten. We waren destijds de baas in Amsterdam. Maar ik geef toe, Guidetti was toen nog niet de spits die hij nu is geworden", aldus Vlaar.

De 10-0 uitslag van vorig jaar is Vlaar nog niet vergeten: "Tsja, die 10-0 zal deze week hier en daar wel worden opgerakeld, ook al hebben we PSV sindsdien al twee keer verslagen. Wij zijn die nederlaag nog niet vergeten, dat is duidelijk."

Mooie juf heeft seks met 4 scholieren

In de Amerikaanse staat Pennsylvania wordt Rachel Farrell aangeklaagd wegens seks met minderjarigen. De 25-jarige lerares heeft waarschijnlijk seks gehad met vier scholieren.

De mooie Farrell gaf leesles op de Bangor Area High School. Getrouwd in juni 2010 ging ze twee maanden later al een seksrelatie aan met een 17-jarige scholier. Met hem had ze seks op parkeerplaatsen en hotels.

Ook met een andere 17-jarige leerling had ze seks tussen augustus 2010 en januari 2011, zo heeft ze inmiddels bekend. De politie vermoedt echter dat ze nog twee scholieren het bed in heeft geluld.

Farrell is op staande voet ontslagen. Ook haar echtgenoot is inmiddels van haar gescheiden.

Alle Zelda's op een rij

Verzamelaars heb je in alle soorten en maten, ook in de gameswereld. Kotaku maakt echter melding van een gamer met een bijzondere verzameling. Kotaku-lezer Andy heeft namelijk een foto ingestuurd van zijn complete Legend of Zelda-verzameling.

Hij heeft niet alleen alle spellen uit de serie, maar hij bezit ook nog eens van de meeste spellen meerdere edities zoals collector's en limited editions.

Een collectie als deze roept uiteraard al snel de vraag op of dergelijke verzamelaars alleen in Amerika en Japan bestaan of dat Nederland ook zulke fanaten heeft.

 

Wammes en KNGU vandaag voor de rechter

Jeffrey Wammes en de Nederlandse gymnastiekbond (KNGU) staan vanmiddag voor de rechter. De inzet van deze zitting is een ticket voor deelname aan de Olympische Spelen, die komende zomer in Londen worden gehouden.

Wammes heeft het kort geding tegen de bond aangespannen, omdat hij van mening is dat hij aan alle eisen heeft voldaan. De KNGU koos er echter voor om Epke Zonderland naar Londen af te vaardigen. De laatstgenoemde sporter moet echter nog vormbehoud tonen, iets wat Wammes inmiddels al heeft gedaan.

Via deze gang naar de rechter hoopt de vloerturner alsnog een ticket naar Londen af te dwingen.

Labyad: ''Dit zal ik nooit meer vergeten''

Zakaria Labyad heeft van bondscoach Erik Gerets een uitnodiging ontvangen voor het Marokkaanse elftal. Dat vindt de aanvaller van PSV ''geweldig''.

De nog maar 18-jarige Labyad is dit seizoen definitief doorgebroken bij PSV. Dat leverde hem gisteren zijn eerste selectie voor het Marokkaanse elftal op. Labyad is erbij als Marokko het volgende week in een vriendschappelijk treffen opneemt met Burkina Faso.

"Ik vind het geweldig dat meneer Gerets mij voor de eerste keer heeft opgeroepen", reageert Labyad tegen Voetbal International. "Dat is iets wat ik nooit meer zal vergeten."

Labyad kwam eerder al uit voor de Marokkaanse Olympische selectie van bondscoach Pim Verbeek. "Zakaria heeft het bij ons heel goed gedaan. Logisch dat Eric hem een kans geeft", zegt Verbeek, die Labyad sowieso meeneemt naar de Olympische Spelen in Londen.

Labyad heeft dit seizoen vaak een basisplek bij PSV. Het talent kwam deze jaargang tot 21 competitieduels, waarin hij vier keer scoorde. Begin dit jaar flirtte Labyad opzichtig met Sporting Lissabon.

Miyaichi opgeroepen voor Japan

Oud-Feyenoorder Ryo Miyaichi is opgeroepen voor het Japanse elftal. De Arsenal-speler, momenteel verhuurd aan Bolton Wanderers, is opgeroepen voor het duel met Oezbekistan.

Op 29 februari kan Miyaichi zodoende zijn debuut gaan maken voor het Japanse team. Enkele dagen eerder, als de Aziaten het opnemen tegen IJsland, zal Ryo niet van de partij zijn, want dan heeft zijn club Bolton Wanderers hem nodig.

"We hebben bij Bolton een verzoek daartoe neergelegd en ze begrijpen de situatie. We zullen hem niet oproepen voor het duel met IJsland van enkele dagen eerder, want dan speelt Bolton een wedstrijd. Het duel met Oezbekistan maakt echter deel uit van de WK-kwalificatiereeks", aldus Hirimo Hara van de Japanse bond.

De negentienjarige Miyaichi speelde in diverse nationale jeugdelftallen, maar een oproep voor het grote Japan bleef tot voor kort uit. Met zijn sterke vorm voor Bolton heeft de van Arsenal gehuurde aanvaller echter indruk gemaakt op de Japanse bond.

Miyaichi speelde vorig jaar tussen januari en juni voor Feyenoord. De jongeling maakte destijds indruk en de Rotterdammers hadden hem graag langer in De Kuip gehouden. Arsenal gaf hem echter een kans in het eerste, maar besloot hem deze winter weer tijdelijk elders te stallen.

Afvalrace om dolfijnentrainer te worden

Het Dolfinarium in Harderwijk krijgt bijna elke dag wel verzoeken van mensen die graag dolfijnentrainer willen worden. Vanaf 22 maart is op televisie te zien wat er allemaal bij komt kijken om dat vak te leren. In het RTL-programma Dolfijnen in de hoofdrol strijden in totaal 101 kandidaten om één plek als dolfijnentrainer.

Iedereen vanaf 18 jaar kan zich aanmelden. Het Dolfinarium selecteert 101 mensen die op 22 maart mogen beginnen aan de afvalrace op televisie.

Afvalrace om dolfijnentrainer te worden
Afvalrace om dolfijnentrainer te worden (Foto: ANP)

Speler FC Dordrecht twee weken langer vast

FC Dordrecht kan de komende twee weken in elk geval nog niet over Shayron Curiel beschikken. De aanvaller, die begin januari met drie anderen een studentenhuis in Rotterdam overviel, zit sinds vorige week vast.

Begin januari zou Curiel het bewuste huis in Rotterdam hebben overvallen. Daarbij zou ook gebruik zijn gemaakt van een mes. Uiteindelijk ging het gezelschap er met een aantal waardevolle spullen en geld vandoor.

FC Dordrecht maakte het bericht van de arrestatie van Curiel afgelopen vrijdag bekend. Het is nog onduidelijk wat de precieze rol van de speler bij de overval is geweest.

Boilesen opnieuw weken uitgeschakeld

Nicolai Boilesen kan opnieuw weken niet in actie komen voor Ajax. Volgens het Algemeen Dagblad heeft de Deense verdediger opnieuw een blessure aan de hamstring opgelopen.

De linksback maakte vorige week in de Europa League-wedstrijd tegen Manchester United zijn rentree na maanden blessureleed. Hij heeft echter opnieuw last van zijn hamstrings, al zou dat dit keer op een andere plaats zijn. Hij miste daardoor ook al de competitiewedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen (4-1 winst).

Behalve Boilesen moeten waarschijnlijk ook Theo Janssen en Dmitry Bulykin de return tegen Manchester United aan zich voorbij laten gaan. Janssen kampt al langer met een liesblessure en was gisteren ook ziek. Bulykin is nog niet volledig hersteld van zijn kuitblessure, die hij opliep tegen N.E.C. Nijmegen. Daarin wist de spits nog tweemaal te scoren.

De Rus probeert er echter alles aan te doen om fit te zijn voor donderdag, omdat hij inziet dat hij op zijn leeftijd weinig kans meer krijgt om op zo'n podium in actie te mogen komen.

Zusjes Van Houten vreesden ruzie op set

Carice van Houten zei niet meteen 'ja' toen haar werd gevraagd met haar jongere zus Jelka in een film te spelen. "We waren een beetje huiverig", bekent Carice aan het AD. De zussen zijn vanaf mei samen te zien in de film Jackie.

"We waren aanvankelijk bang dat we elkaar binnen de kortste keren in de haren zouden vliegen", legt Carice uit. "Maar dat is gelukkig niet gebeurd." Hoewel de 35-jarige Carice en de twee jaar jongere Jelka als kinderen veel bezig waren met zingen en acteren, waren ze nooit samen in een film te zien.

"Er zijn wel eens mogelijkheden geweest om samen in een film te spelen", vertelt Jelka. "Maar dat ging dan bijvoorbeeld om een kleine rol voor Carice in een film die ik met Paula van der Oest heb gemaakt. Gelukkig ging dat niet door. Dat waren maar een paar gezamenlijke scènes geweest. Dit was een veel betere mogelijkheid."

In Jackie spelen Carice en Jelka twee zussen die in de Verenigde Staten op zoek gaan naar hun draagmoeder. Hoewel de dames aanvankelijk huiverig waren, vonden ze het ook fijn om samen te spelen. "Het was heel lekker om na een opname eens lekker bij elkaar op de bank te zitten", zegt Jelka. "Zonder verdere plichtplegingen die je bij andere tegenspelers wel hebt."

Wim-Lex heeft aanvaring met journalist

De internationale pers heeft gisteren gemerkt dat prins Willem Alexander niet altijd even vriendelijk is. De kroonprins heeft namelijk hard uitgehaald naar een journalist van het internationale persbureau Associated Press.

Philipp Jenne stond de koninklijke familie gisterochtend op te wachten bij hun hotel in Lech. Toen de prins uit het hotel liep, riep hij naar de journalist: "Heb je dan geen enkel respect?" De actie heeft echter het tegenovergestelde effect gesorteerd: de internationale media hebben zich inmiddels op het incident gestort.

"We hebben de fotografen bij het hotel al eerder verzocht terughoudendheid te betrachten",  zo laat de RVD weten. "De leden van de koninklijke familie en hun kinderen moeten langs een haag van lichtflitsen zodra ze een voet buiten de deur zetten." Eén fotograaf maakte het wel heel erg bont: hij achtervolgde de kinderen zelfs tot op de skipiste.

Jan Kooijman mag Carice van Houten wakker kussen

Jan Kooijman gaat de stem in spreken van de prins in de Nederlands gesproken versie van Sneeuwwitje. Dat maakt distributeur A-Film dinsdag bekend. Eerder werd al duidelijk dat Carice van Houten de stem van Sneeuwwitje inspreekt en Irene Moors die van de koningin.

In de originele versie Snow White speelt Julia Roberts de koningin, Lily Collins Snow White en Armie Hammer de prins.

De 30-jarige Kooijman werd vooral bekend door zijn rol als Danny de Jong in de soap Goede Tijden Slechte Tijden, een rol die hij nog tot begin maart vertolkt. De laatste jaren is hij te zien als jurylid van het tv-programma So You Think You Can Dance.

Snow White draait vanaf 25 april in de Nederlandse bioscopen.


Jan Kooijman mag Carice van Houten wakker kussen (Foto: Novum)

Horrorkomedie Zombibi niet in top tien

Zombibi is er niet in geslaagd een plekje tussen de tien best bezochte films van afgelopen weekeinde te bemachtigen. De Nederlandse horrorkomedie komt binnen op de elfde plaats in de bioscooplijst.

In Zombibi veranderen duizenden mensen in zombies. Twee Marokkaanse broers besluiten het op te nemen tegen hongerige herseneters. Onder anderen Gigi Ravelli en Mimoun Ouled Radi spelen in de film.

The Muppets was in het tweede weekend na zijn release opnieuw de best bezochte bioscoopfilm van Nederland. Ook Oscarkanshebber The Descendants behoudt zijn positie en is weer terug te vinden op de tweede plek.

Het 3D-spektakel Journey 2: The Mysterious Island komt binnen op plek drie. De vierde en vijfde plaats zijn ook voor nieuwkomers, respectievelijk superheldenfilm Ghost Rider: Spirit of Vengeance en Martin Scorsese's 3D-film Hugo.

Consument iets minder somber

Nederlandse consumenten waren in februari iets minder pessimistisch dan een maand eerder. De indicator van het consumentenvertrouwen van het Centraal Bureau voor de Statistiek steeg met 1 punt naar -36.

De stemming verbeterde omdat consumenten iets meer vertrouwen kregen in het economische klimaat, vooral over de komende twaalf maanden. Ook over de afgelopen twaalf maanden werd de stemming beter, maar wel in mindere mate.

De koopbereidheid van consumenten liep juist terug. Consumenten achten het momenteel geen gunstige tijd voor grote aankopen zoals meubels, wasmachines en auto's. Als het ging over de eigen portemonnee waren Nederlanders het afgelopen jaar somberder. Over de eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden ging de stemming juist iets vooruit.


Consument iets minder somber (Foto: Novum)

Zachte decembermaand stuwt bedrijfsinvesteringen

De bedrijfsinvesteringen zijn in december gegroeid als gevolg van het warme winterweer. Het volume van investeringen in vaste activa steeg met bijna drie procent ten opzichte van een jaar eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdagochtend.

De groei was in december iets groter dan in november. Toen namen de bedrijfsinvesteringen met twee procent toe op jaarbasis.

De toename in bedrijfsinvesteringen was het gevolg van meer investeringen in de bouw, omdat er meer dagen gewerkt konden worden. Dit kwam aan de ene kant door het zachte weer in december. In dezelfde maand een jaar eerder lag de bouw juist lang stil vanwege vorstverlet. Daarnaast lag ook het aantal werkdagen hoger omdat de kerstvakantie in 2011 later begon.

Ondanks de stijging liggen de bedrijfsinvesteringen nog altijd op 'een zeer laag niveau', schrijft het CBS. In december werd dertien procent minder geïnvesteerd dan voor de kredietcrisis in 2008. Het CBS ziet in zijn investeringsradar voor februari een lichte verbetering van de omstandigheden voor investeringen.

Ergernis over 'botte huurverhoging'

De Woonbond en vakcentrale FNV zijn kwaad over de kabinetsplannen om de huren voor huishoudens met een inkomen boven de 43.000 euro met 5 procent extra op de inflatie te verhogen. In een brief aan de Tweede Kamer spreken ze van een 'onacceptabele botte verhoging' die leidt tot koopkrachtverlies en vragen ze de Kamer het kabinetsplan met kracht van de hand te wijzen. De maatregel die op 1 juli moet ingaan zou 300.000 tot 400.000 huishoudens treffen.

In de brief schrijven de Woonbond en de FNV dat de huren in een klap worden verhoogd, in een huurmarkt die vastzit en er voor die huurders vaak geen betaalbare alternatieven zijn.

Ergernis over'botte huurverhoging'
Ergernis over 'botte huurverhoging' (Foto: ANP)

'Seaman en meer klassiekers naar 3DS'

Nintendo gaat een reeks klassieke spellen van andere game-uitgevers opnieuw op de markt brengen voor de Nintendo 3DS. Het spel Seaman, dat in 1999 door Sega werd uitgegeven voor de Dreamcast-spelcomputer, is de eerste klassieker in deze reeks die de Japanse gamegigant voor de 3DS op de markt wil brengen. Dat schrijft de Japanse krant Nikkei.

Het bedrijf achter Super Mario en Zelda zou meer kwaliteitsproducten op de markt willen brengen voor de 3D-spelcomputer, suggereert de krant. Nintendo heeft de plannen nog niet officieel onthuld. Woensdag doet het Japanse bedrijf enkele aankondigingen in een presentatie die het online uitzendt.

Seaman, een spel over een vis met een mensenhoofd, is niet het eerste spel dat opnieuw wordt uitgegeven voor de Nintendo 3DS. Konami geeft volgende maand Metal Gear Solid: Snake Eater opnieuw uit. Daarnaast heeft Nintendo het spel The Legend of Zelda: Ocarina of Time en de actiegame Star Fox 64 vorig jaar voorzien van een opgepoetste versie voor de Nintendo 3DS.


'Seaman en meer klassiekers naar 3DS' (Foto: Novum)

Familie Houston verkoopt beelden uitvaart

De nabestaanden van Whitney Houston willen beelden van de uitvaart van de zangeres verkopen. Het geld dat daarmee wordt verdiend gaat naar Houstons 18-jarige dochter Bobbi Kristina, laat een woordvoerder van de familie weten aan entertainmentwebsite TMZ.

De uitvaartceremonie, die werd bijgewoond door sterren als Kevin Costner en Stevie Wonder, was zaterdag live te volgen via internet. De sites die de beelden plaatsten, moesten die echter binnen 24 uur na de dienst weer verwijderen.

"We hebben met een aantal media afspraken gemaakt over een licentie", legt een woordvoerder van Houstons nabestaanden uit. De zegsman heeft het over 'een gangbare prijs' die voor de beelden betaald moet worden. Hoe diep media in de buidel moeten tasten, is niet bekend.

Prijs koopwoning minder hard gedaald

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in januari gemiddeld 3,3 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. De daling was minder groot dan in december, toen de koopwoningen nog vier procent in prijs daalden. Ten opzichte van december waren de verkoopprijzen 0,6 procent hoger.

Het was voor het eerst in vijf maanden dat de prijzen in vergelijking met de maand ervoor stegen. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het CBS en het Kadaster.

Alle woningtypen waren in januari goedkoper dan een jaar eerder. Appartementen namen met 4,3 procent het meest in prijs af en tussenwoningen en hoekwoningen met 2,7 procent het minst.

De huizenprijzen waren in alle provincies lager. De prijsdaling was met ruim vijf procent het sterkst in Gelderland. In Flevoland was de daling met een procent relatief klein.

In januari wisselden iets meer dan zevenduizend bestaande koopwoningen van eigenaar. Dat is ruim vijftien procent minder dan in dezelfde maand een jaar eerder.


Prijs koopwoning minder hard gedaald (Foto: Novum)

Jans: ''Het wordt genieten''

sc Heerenveen maakt deel uit van de kopgroep in de Eredivisie. De Friezen staan derde en hebben met twee punten achterstand op PSV en AZ en hebben prima titelkansen. "Het wordt genieten", toont trainer Ron Jans zich enthousiast.

Zondag staat de uitwedstrijd tegen AZ op het programma. Met ook PSV - Feyenoord dat weekend op de kalender, kan Heerenveen dus de koppositie grijpen, wat een sensatie zou betekenen. "Ik had gehoopt dat één van onze concurrenten dit weekeinde punten zou laten liggen", vertelt Jans in de Leeuwarder Courant. "Dat werd Feyenoord dus zaterdag al. En toen volgden PSV en AZ ook nog. Ik denk dat niemand de toto goed had..."

Ondanks de aangeprate titelkoorts en het kleine verschil met PSV en AZ, laat Jans zich niet gekmaken. "We gaan voor Europees voetbal en voelen totaal geen druk op onze schouders om meer te moeten. Sterker: er zijn nog zes clubs die bij de eerste vijf kunnen eindigen. We krijgen die vijf anderen allemaal nog."

Schaatser Jongejan stopt ermee

Ben Jongejan zet aan het einde van dit seizoen een punt achter zijn schaatsloopbaan. De 27-jarige rijder van Team 1nP was afgelopen weekeinde nog reserve bij het WK allround in Moskou. Hij had dat afgedwongen met zijn derde plaats op het Nederlands kampioenschap, waar hij de 1500 meter op zijn naam schreef.

"Ik heb jarenlang alles voor het schaatsen opzijgezet, omdat ik ooit wereldkampioen wilde worden. Heel eerlijk: dat zie ik niet meer gebeuren", zegt Jongejan in het AD. De Leidschendammer behoorde sinds 2006 tot het schaatspeloton. Hij reed onder meer bij VPZ en APPM.

In 2008 mocht hij na een derde plaats op het NK allround deelnemen aan de Europese (zesde) en wereldtitelstrijd (tiende).

Jongejan, die zich gaat richten op een maatschappelijke carrière, sluit zijn jaar over twee weken af bij de Holland Cup-finale in Deventer.

Tennisster Petrova sneuvelt snel in Memphis

Het WTA-toernooi in Memphis is snel beroofd van de als eerste geplaatste Nadia Petrova. De Russische tennisster kon het in de eerste ronde niet bolwerken tegen de Italiaanse Camila Giorgi ze won met 6-4 en 6-2.

Giorgi nam pas voor de tweede keer deel aan een WTA-toernooi, maar kende in haar partij geen ontzag voor Petrova die al tien titels op haar naam heeft staan. De Russin stond ooit derde op de wereldranglijst, maar is inmiddels afgezakt naar plaats 32. Giorgi staat 130 plaatsen lager dan Petrova, maar klopte haar wel in 75 minuten.

Hans Klok wil hoofd Kate Moss laten verdwijnen

Hans Klok wil graag goochelen met Kate Moss. Het Britse model zou Klok tijdens de modeshow van Stella McCartney assisteren, maar kon vanwege haar tijdelijke verlamming alleen maar toekijken. "Ze vertelde me dat ze erg graag een keer mee wil werken", vertelt Klok aan De Telegraaf.

"De volgende keer doe je de act met mij", citeert Klok het supermodel. "Ze fluisterde: ik wil dat je me laat zweven of mijn hoofd laat verdwijnen." De illusionist houdt goede hoop op een samenwerking met Moss. "Ik hoop dat we dat in de vijf weken dat ik in Londen op de planken sta kunnen doen."

Klok trad afgelopen weekeinde op tijdens de show van McCartney, een klus die hij aan Moss te danken heeft. "Kate zat naar het BBC-programma This Morning te kijken waar ik te gast was en belde Stella meteen dat ze 'die te gekke illusionist' voor haar show moest boeken", weet Klok. "Ik was stomverbaasd dat Stella me wilde boeken."

De trucs van Klok vielen in de smaak bij het publiek, dat naast Moss en McCartney bestond uit sterren als Rihanna en Twiggy. Anna Wintour, hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue, ziet een toekomst in New York voor de Nederlander. "Na het evenement kwam ze naar me toe. Ze vond het geweldig en zei: dit moet je in New York doen. Nou, daar heb ik wel oren naar."

Kramer: "Oude mannen ISU moeten weg"

Sven Kramer heeft het gehad met de oude bestuurders in de schaatssport. De Fries werd afgelopen weekend in Moskou voor de vijfde keer wereldkampioen, maar de publieke belangstelling voor het toernooi viel tegen. Daarom moet er iets gaan gebeuren.

Kramer denkt niet dat de oude heren die de internationale schaatsunie ISU leiden met de juiste vernieuwingen van de sport gaan komen. "Die mannen moeten weg. Er moet wat gebeuren," zei Kramer tegen NUsport. Hij weet dat er steeds minder publiek op af komt en dat het daarom aantrekkelijker moet. "Er zijn te veel ritten die er niet toe doen. De series bij het zwemmen en atletiek worden toch ook niet live op televisie uitgezonden? Het probleem is eerder de marketing rond de wedstrijden."

De Fries roept op tot verandering, maar wil niet dat te veel mensen die het beter denken te weten zich ermee bemoeien. "Ik ga geen dingen schreeuwen, omdat ik het antwoord ook niet één twee drie heb. Iedereen schreeuwt maar, maar niemand komt met een antwoord. Ik ben goed in schaatsen; dat moet ik doen en andere mensen moet dat andere maar doen."

'Leider niet grootste probleem PvdA'

Het grootste probleem van de PvdA is niet alleen de leider, maar ook visie van de partij. Uit een peiling die Maurice de Hond deed in opdracht van Pauw en Witteman blijkt dat slechts elf procent van de Nederlanders de leiderschapskwestie als het voornaamste probleem van de sociaaldemocraten ziet.

Iets meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat het probleem van de PvdA zowel bij de leider als bij de visie van de partij ligt. Dertig procent vindt dat het puur aan de visie ligt. Job Cohen zei maandag bij zijn afscheid dat het probleem van de PvdA niet ligt aan de visie van de partij.

Veertig procent van de Nederlanders vindt dat de PvdA meer naar links moet opschuiven, onder PvdA-stemmers vind twee derde dit. Een derde van de Nederlanders is van mening dat de SP een betere partij is voor de midden en lage inkomens.

31 procent had liever gehad dat Job Cohen was aangebleven als PvdA-leider. De komende weken kiezen PvdA-leden uit de nu zittende Tweede Kamerleden de nieuwe politiek leider.

Veruit het meest populair zijn Ronald Plasterk en Diederik Samsom. Twintig procent van de 2500 respondenten van de peiling van De Hond ziet het liefst Plasterk, negentien procent Samsom. Onder PvdA-stemmers is Samsom favoriet: 28 procent van hen ziet het in hem zitten, 18 procent kiest voor Plasterk.

Man gecastreerd door krokodil

Jonah Maturure zal zijn ontmoeting met een krokodil niet snel vergeten. Het reptiel heeft in een gevecht de ballen van de Zimbabwaan in stukken gereten.

De 70-jarige groenteboer wilde onlangs een doos tomaten naar een nabijgelegen winkelcentrum brengen. Hij moest alleen nog even een rivier oversteken. De beste man moest door het water waden om de overkant te bereiken.

"Ik verwachtte helemaal niets", laat de arme drommel Zimbabwaanse media weten. "Ik had al vaker de rivier overgestoken." Om zijn shirt en broek droog te houden hield hij deze kledingstukken boven zijn hoofd en ging slechts in onderbroek het water in. Ineens sprong er een krokodil op Maturure af.

"Hij nam een hap uit mijn billen en viel vervolgens mijn jongeheer aan. Mijn testikels werden aan stukken gereten. Ook de huid rond mijn penis moest het ontgelden, maar ik stak snel mijn duim in de bek van de krokodil met het doel hem te verstikken. Hij greep echter mijn hand en ik hoorde mijn botten kraken."

Snel gooide de Zimbabwaan de doos tomaten in het water. De krokodil was even afgeleid en verslapte zijn greep. Maturure zag de kans schoon en liep hevig bloedend het water uit. Zijn verwondingen waren zo hevig, dat pas het derde ziekenhuis hem heeft kunnen helpen.

Van der Aat en Slop steunen plannen Ajax

Ajax-directeuren Henri van der Aat en Jeroen Slop hebben de plannen van Johan Cruijff bij de club volledig omarmd. Het duo heeft daarom alle besluiten van Martin Sturkenboom teruggedraaid die het werken van het technische hart in de weg konden zitten.

Bij de Amsterdammers bestaat het technische hart uit hoofdcoach Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Wim Jonk. Zij krijgen nu weer de administratieve ondersteuning van Coen Jonkerman en Bas Aertsen die eerder hun contracten niet zagen worden verlengd. Ook mag procesmanager Derk de Kloet op De Toekomst tot een bepaald bedrag weer worden ingehuurd.

Verder kan de huidige Marken-coach Said Ouaali een contract voor anderhalf jaar tekenen en wordt hij trainer van de A2. Sturkenboom wilde niet verder gaan dan een half jaar, waarna een door Van Gaal aangestelde trainer het stokje over kon nemen. Door het besluit van Van der Aat en Slop hoeft Jonk niet meer dagelijks een team onder zijn hoede te nemen. Tot slot valt de medische staf onder het technische hart in plaats van dat ze verantwoording aan de directie af moet leggen.

Doden bij explosie in staalfabriek China

 Bij een explosie in een staalfabriek in het noordoosten van China zijn ten minste 13 mensen omgekomen en zeventien gewond geraakt. De oorzaak van de ontploffing is niet bekend. Dat heeft het Chinese persbureau Xinhua gemeld.

Het ongeval deed zich maandagavond voor in de stad Anshan, in de provincie Liaoning.

Door de snelle economische groei en de lakse veiligheidsmaatregelen komen bedrijfsongevallen relatief vaak voor in China.

[NBA] Lin en Anthony onderuit met New York

Jeremy Lin is er niet in geslaagd New York Knicks opnieuw naar een zege op New Jersey Nets in de NBA te leiden. De revelatie van het seizoen ging met zijn ploeg met 100-92 onderuit. Lin begon zijn opmerkelijke reeks twee weken geleden tegen de Nets, maar maandag bleken 21 punten, negen assists en zeven rebounds niet voldoende.

De Knicks zagen Carmelo Anthony terugkeren van een liesblessure, maar de samenwerking tussen Lin en de vedette verliep stroef. Anthony kwam niet verder dan elf punten. Deron Williams groeide uit tot topscorer bij New Jersey met 38 punten. Hij bezorgde New York daarmee de tweede nederlaag in tien wedstrijden.

Chicago Bulls herstelde zich van de nederlaag van zondag tegen de Nets. De Bulls waren met 90-79 te sterk voor Atlanta Hawks. Derrick Rose, die vijf duels ontbrak vanwege rugproblemen, nam zijn ploeg bij de hand met 23 punten en vijf rebounds.

Dallas Mavericks was in eigen huis Boston Celtics met 89-73 de baas. Dirk Nowitzki was de gevierde man met 26 punten en zestien rebounds. De titelverdediger moest zondag nog buigen voor New York Knicks. Bij Boston waren de geschorste Rajon Rondo en Kevin Garnett en de geblesseerde Brandon Bass afwezig.

Kevin Durant en Russel Westbrook hielpen Oklahoma City Thunder langs New Orleans Hornets: 101-93. Het tweetal nam elk 31 punten voor zijn rekening. De koploper in de Western Conference boekte zijn tiende zege op rij tegen de hekkensluiter in de westelijke afdeling.

Overige uitslagen
Milwaukee Bucks - Orlando Magic 90-93
Houston Rockets - Memphis Grizzlies 97-93
Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves 103-101
Utah Jazz - San Antonio Spurs 102-106
Phoenix Suns - Washington Wizards 104-88
Los Angeles Lakers - Portland Trailblazers 103-92
Golden State Warriors - Los Angeles Clippers 104-97


Lin en Anthony onderuit met New York (Foto: Novum)

Alan Wake had eerst een open wereld

Ondanks het feit dat Alan Wake al voor de helft ontwikkeld was, had ontwikkelaar Remedy Entertainment er toch voor gekozen om het openwerelddesign te schrappen uit het spel, met alle goede consequenties van dien.

"The biggest mistake we made [while developing Alan Wake] was following a sandbox design. It simply did not fit with our story-driven focus", zegt Oskari Häkkinen, hoofd van de franchise bij Remedy. "A thriller is very much like a rollercoaster. You need those build-ups to make the plunges feel all the more exhilarating. We just weren't getting this in a sandbox design because all the game-istic things you need were detracting from the story being the focal point."

Remedy had ontzettend veel werk zitten in de open wereld en was in eerste instantie helemaal niet van plan om daarvan af te wijken. Toch heeft de studio dit gedaan en kwam erachter hoe goed de engine eigenlijk was om een lineair verhaal te vertellen.

"Because the environments were naturally much larger, we could make reference to things that could be seen in the distance and so foreshadow events. We could create landmarks so the player always had a sense of direction", zegt Häkkinen.

"Having flexibility within the environments also gave us the opportunity to make any given path as wide or as narrow as we pleased. It allowed us to play around with gameplay – narrow stealth areas like when the cops are chasing Wake, and wider areas to allow exploration and that sense of: 'Oh shit, I'm lost… what's in the woods?' So, yeah, it resulted in a much better game and it removed the linear feeling on the whole."

Skyrim vaker gepatcht dan Oblivion en Fallout 3

Spelregisseur Todd Howard heeft aangegeven dat Bethesda in de afgelopen maanden al meer patches heeft vrijgegeven voor Skyrim dan de uitgever deed voor Oblivion en Fallout 3.

"When you put all this time into something and someone can't play it, you feel terrible. They have every right to be pissed off", zegt Howard. Hij geeft aan dat door het immense succes van het spel - zo goed heeft Bethesda nog nooit gescoord met een game - er ook veel meer boze gamers zijn die klagen.

"The percentage of people that have a problem on any particular system ends up a low percentage, but the raw number ends up being larger than we would have expected."

Howard geeft aan dat Bethesda meer tijd kan steken in zaken als bugtesting, maar ondanks dat Skyrim nog steeds het best verkochte spel is voor hen. "We learned a lot about this. In particular with the PS3 version was, 'Why aren't we seeing this?'"

"We saw some of [the bugs] that we were able to solve very quickly, but we eventually had to go to the consumer and ask for their saved game files. You're looking at saved games where, not everybody, but certain people played for 100s of hours, and lots of different reasons it was happening. Fortunately we were able to fix it with the latest update."

"The main thing we did learn, now that we have the beta program on Steam, because we realized that no matter what we do internally, we have 10 million people playing the game and their saves are in all sorts of states, even if we test something to the nth degree, we're still looking at this microcosm of everybody's current live game. So that was new for us."

ATWT-sterren houden ook in het echt van drama

Het echte leven van Terri Conn en Austin Peck uit As The World Turns (ATWT) bevat ook genoeg drama. De twee sterren uit de Amerikaanse soap zijn in het echt met elkaar getrouwd en waren afgelopen weekend even in Nederland.

"Ik ben extreem emotioneel en heb een erg groot inlevingsvermogen", zegt Conn tegen Novum Nieuws. "We waren twee dagen geleden in het Anne Frank Huis en ik was gewoon aan het huilen. Normaal gesproken probeer je emoties te verhullen, maar ik dacht: ik ga niet proberen mijn emoties te verbergen."

Acteur Peck erkent dat zijn eigen leven 'in sommige aspecten ook een soap' is. "Misschien heeft het vak inderdaad mijn leven beïnvloed, zegt hij. "Ik kan zeker een 'dramaking' zijn. Mijn moeder is een actrice, dus ik ben opgegroeid te midden van veel emoties en drama."

Het echtpaar was in Nederland om afscheid te nemen van hun fans. ATWT is in de Verenigde Staten al twee jaar niet meer te zien, maar de slotaflevering wordt pas dinsdag uitgezonden door RTL 4.

'Roofbouw gepleegd op agenten'

Er wordt roofbouw gepleegd op agenten. Dat blijkt uit een nog niet openbaar gemaakte inventarisatie van de 25 politiekorpsen naar de werkomstandigheden binnen de eigen organisatie. Dat stelt De Telegraaf die in het bezit zou zijn van het rapport. Vorig jaar zou de arbeidstijdenwet maar liefst 350.000 keer zijn overtreden, waarvan 180.000 keer in het laatste half jaar.

De politiebonden zijn furieus over deze cijfers. Han Busker, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) reageert: "Dit is te gek voor woorden en volstrekt onacceptabel. Hiermee wordt aangetoond dat de politie tot de nek toe in het werk zit en te veel werk met te weinig mensen uitvoert. Dit is een signaal aan de minister dat er nu keuzes gemaakt moeten worden voor het te laat is en we steken laten vallen."

Firmwareupdate voor PS Vita komt vannacht

Omdat de PlayStation Vita vanaf morgen te koop is heeft Sony er alvast voor gezorgd dat de nieuwste firmwareupdate klaarstaat om binnengehaald te worden. Daarmee staat de firmwareteller op 1.61.

Deze update voegt een Maps-applicatie toe in het homescherm, zorgt ervoor dat je video's kunt schieten vanuit de Photos-app en plaatst alle beoordelingen die je geeft aan games in de PlayStation Store op je Facebook-profiel. Daarboven laat het Discovery-scherm nu honderd spelers zien en hoe vaak je hen bent tegengekomen.

De Content Manager Assistant is ook voorzien van een update en is nu beschikbaar om op Windows of Mac binnen te halen. Vind je de firmwareupdate niet zo heel boeiend, dan raadt Sony je toch aan om over te stappen vanwege enkele verbeteringen in de prestaties van het apparaat.

Zoon prinses van Monaco toegetakeld in nachtclub

Pierre Casiraghi, zoon van prinses Caroline van Monaco, is afgelopen weekend betrokken geweest bij een vechtpartij in New York. Hij zou vrijdagnacht met vrienden in nachtclub Double Seven ruzie hebben gekregen met de voormalig eigenaar Adam Hock.

Een getuige verklaart in de krant dat het gezicht van Pierre 'toegetakeld' was met diepe snijwonden en een hoop bloed. Casiraghi  kon het ziekenhuis, waar hij naar toe gebracht werd, dezelfde dag nog verlaten. Hock werd een dag later aangehouden wegens mishandeling.

Pierre's advocaat, Richard Golub, beweert dat zijn cliënt de vechtpartij niet is begonnen. De discotheek onthoudt zich van enig commentaar.

Lokale interruptie: Goudzoeker

Het is juni van 2009 wanneer ik een mailtje krijg van ene meneer L. uit St. Oedenrode. Ik ben op dat moment nog secretaris van het bestuur van de afdeling Eindhoven. Het is het moment dat de lokale afdelingen van D66 met man en macht bezig zijn de gemeenteraadsverkiezingen voor te bereiden. Wanneer de vooruitzichten uitkomen moeten er honderden nieuwe raadszetels gevuld worden met goede kandidaten. Ook in veel afdelingen waar D66 uit de gemeentepolitiek was verdwenen bereid men zich voor op een terugkeer. De gemeente St. Oedenrode is er zoeen. Het mailtje gaat daar ook over. De heer L. is bezig om een deelname aan de verkiezingen in St. Oedenrode mogelijk te maken. Hij vraagt daarbij om tips en adviezen.

'Meer conflicten door bezuinigingen op ambtenaren'

Door de bezuinigingen op het ambtenarenapparaat neemt het aantal arbeidsconflicten bij de overheid snel toe. Het aantal zaken was vorig jaar een kwart hoger dan in 2010, zegt rechtsbijstandverzekeraar Arag dinsdag in het AD.

De verzekeraar verwacht dit jaar een verdere toename. "Alleen al in januari zijn honderd nieuwe zaken binnengekomen", zegt een woordvoerder in de krant.

De toename zou een direct gevolg zijn van de bezuinigingen en reorganisaties. De stijging zou het sterkst zijn bij defensie. Ook bij lokale overheden en de semi-publieke sector (onder meer zorg en onderwijs) neemt het aantal zaken sterk toe.

De ontslagrondes zorgen volgens Arag voor angst en onzekerheid onder de medewerkers. "Vaak wordt er niet helder gecommuniceerd over wat er staat te gebeuren. Dat leidt tot conflicten", zegt de woordvoerder. De conflicten gaan vooral over herwaardering van functies, wegbezuinigen van arbeidsplekken en verandering van standplaatsen.

Het kabinet-Rutte wil 6,5 miljard euro op de publieke sector bezuinigen.

Tim Douwsma bereidt 'spectaculaire' act voor

Tim Douwsma is zondag op het podium van plan om alles uit de kast te halen om de Nederlandse afgevaardigde te worden van het Eurovisie Songfestival. Hij bereidt een spectaculaire act voor, verklapt hij aan Novum Nieuws.

"Er gaat absoluut iets gebeuren qua act", zegt hij. Volgens de 24-jarige zanger moet de televisiekijker denken aan een optreden vergelijkbaar met dat van de Zweedse Eric Saade, die vorig jaar op het liedjesfestijn door glaswanden liep. "Ik vind het wel belangrijk dat er iets op het podium gebeurt. Mensen moeten verrast worden. Het moet vernieuwend zijn en leuk om naar te kijken", denkt Tim.

Het publiek hoeft van Tims tegenstander Pearl Jozefzoon niet te veel 'poespas' te verwachten. "De focus is sowieso het liedje. Ik zie soms dingen op Youtube: enorme acts, maar als het liedje niet goed is, dan gebeurt er nog niks", zegt de zangeres.

"Alles wat er omheen gebeurt, moet mijn liedje versterken", vervolgt Pearl. "Het mag niet afleiden. Mijn stem is mijn instrument en daar moet ik het mee doen." Hoe haar act er precies uit gaat zien, wil ze nog niet verklappen. Ook niet hoe haar jurk eruitziet.

Pearl verzekert dat het in ieder geval niet zo'n gigantische jurk als Linda Wagenmakers in 2000 wordt. "Het wordt gewoon mooi en moet passen bij het licht en de mensen om me heen op het podium."

De finale van het Nationaal Songfestival wordt zondag uitgezonden op Nederland 1. Naast Tim en Pearl nemen de duo's Raffaëla Paton en Joan Franka en Ivan Peroti en Kim de Boer het tegen elkaar op. De drie winnaars strijden daarna om een ticket naar Azerbeidzjan, waar in mei het festival wordt gehouden.

Jurken en juwelen Whitney Houston geveild

Jurken en juwelen van de overleden popdiva Whitney Houston gaan binnenkort onder de hamer. Dat meldde veilinghuis Julien's Auctions maandag.

Fans van Houston kunnen eind maart hun slag slaan, mits hun zakken diep genoeg zijn. Wie bijvoorbeeld altijd al heeft willen rondlopen met de oorbellen die de ster droeg in haar film The Bodyguard, moet daarvoor naar schatting 600 tot 800 dollar (450 tot 600 euro) ophoesten.

Houston verkocht tijdens haar carrière meer dan 170 miljoen cd's, singles en video's. Ze stierf eerder deze maand op 48-jarige leeftijd. De doodsoorzaak is nog onduidelijk.

Jurken en juwelen Whitney Houston geveild
Jurken en juwelen Whitney Houston geveild (Foto: ANP)

'Final Fantasy XIII-2 krijgt Mass Effect-DLC'

Als we de geruchten mogen geloven gaat Mass Effect binnenkort op bezoek bij Final Fantasy XIII-2. Volgens een bron van de website Siliconera is er een Final Fantasy-DLC onderweg waar een kostuum in zit geïnspireerd op Mass Effect.

Er is ook al een Assassin's Creed-kostuum beschikbaar in Final Fantasy XIII-2 dankzij een deal met Ubisoft. Wanneer je bedenkt dat Square Enix en Electronic Arts al eerder hebben samengewerkt zou dit gerucht zomaar waar kunnen zijn.

Gratis Skyrim-app beschikbaar

Er is een gratis app beschikbaar Voor The Elder Scrolls V: Skyrim in de Appstore. De app laat de volledige Skyrim-kaart zien inclusief de negen holds en kan tot 3200% ingezoomd worden.

Je kunt ook pins plaatsen, schakelen tussen points of interest en screenshots bekijken van verschillende lokaties.

Wie meer uit de app wil halen kan in-app extra's kopen zoals 160 extra maps, 350 hoofdlokaties, 200 secundaire lokaties en 1.000 extra points of interest.

'Suikerziekte valt te genezen'

Patiënten met suikerziekte kunnen mogelijk genezen worden, ook jaren nadat de diagnose is gesteld. Dat blijkt uit onderzoek van professor Bart Roep van het Leids Universiteit Medisch Centrum, dat dinsdag is gepubliceerd.

Roep ontdekte dat mensen met diabetes type 1, ook wel suikerziekte genoemd, nog altijd cellen hebben die insuline kunnen aanmaken, maar dat die niet actief zijn. Dit is in tegenstelling met de eerdere conclusie dat de cellen helemaal weg zouden zijn. Als die cellen weer geactiveerd kunnen worden, kan de patiënt genezen, zelfs zo'n 10 jaar na de diagnose.

Bij diabetes type 1 vallen afweercellen de bewuste insuline genererende cellen aan. Roep heeft nu ook precies kunnen vaststellen welke afweercellen dat zijn. "Daardoor kan je gericht een vaccin ontwikkelen dat alleen die ontspoorde afweercellen aanpakt."

Vermoedelijk kunnen zo'n 50.000 mensen met deze vorm van diabetes baat hebben bij zo'n vaccin. Vooralsnog zijn de onderzoekers nog bezig met de eerste stappen in de ontwikkeling van zo'n vaccin.

Eventueel vooraf vaccineren, zoals bijvoorbeeld met meningokokkentypes gebeurde, is nog ver weg, meent Roep. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds.

Wapenwebsite lekt privégegevens

Antiekewapens.nl, een website over wapens, lekt allerlei gegevens van bezoekers, kopers van wapens en handelaren. Hierdoor liggen honderden adressen, mailadressen en telefoonnummers op straat, zo meldt Webwereld.nl.

Webwereld sprak met hacker Pompiedompiedom, die het lek ontdekte. De website voor antieke wapens zou volgens hem niet alleen de gegevens van 1961 gebruikers lekken, maar ook die over 637 advertenties en 573 biedingen. "Heel de site is lek", aldus Pompiedompiedom.

Op de site zelf is een verklaring van eigenaar Gert Jan Zwiers geplaatst. "Krantenkoppen met:Vuurwapenmarktplaats lekt persoonsgegevens slaat echt nergens op, deze gegevens kan ieder die een computer en internet heeft en www.antiekewapens.nl kan typen op zijn toestenbord ophalen bij de advertentie´s (sic)" aldus Zwiers. Adverteerders zouden daarnaast 'niets te verbergen' hebben.

Staking luchthaven Frankfurt 2 dagen langer

De staking van grondpersoneel op de luchthaven van Frankfurt is met 2 dagen verlengd tot vrijdag. Dit heeft de vakbond GdF dinsdagochtend bekendgemaakt. Tot nu toe was het de bedoeling om woensdag met de actie te stoppen.

De staking betreft ongeveer 200 werknemers van de dienst die het verkeer van vliegtuigen op de grond in goede banen leidt. Zij eisen meer loon. De staking leidde maandag tot de annulering van circa 230 vluchten.

Staking luchthaven Frankfurt 2 dagen langer
Staking luchthaven Frankfurt 2 dagen langer (Foto: ANP)

'Akkoord redding Griekenland dichtbij'

De ministers van Financiën van de 17 eurolanden lijken na uren onderhandelen in de nacht van maandag op dinsdag overeenstemming te hebben bereikt over onderdelen van het tweede reddingsplan voor Griekenland van 130 miljard euro. Maar de banken lijken het nieuwste struikelblok te zijn nu ze gevraagd worden extra afschrijvingen te doen. Dat meldden diplomaten.

Onderwerpen als een aparte geblokkeerde rekening voor de nieuwe steun aan Griekenland en intensiever, permanent toezicht op het uitgeven van het geld door de Grieken lijken niet langer een struikelblok voor de ministers. De gesprekken met de financiële sector lopen daarentegen zeer moeilijk.

Volgens recente berekeningen van de geldschieters van Griekenland zal de schuld in 2020 niet zijn teruggebracht tot 120 procent van het bruto binnenlands product, maar uitkomen op 129 procent. Volgens het Internationaal Monetair Fonds is het doel van 120 procent wel nodig om de Griekse economie op lange termijn levensvatbaar te maken. Daarom wordt er opnieuw met de banken gesproken over een grotere kwijtschelding. Ook nationale centrale banken zouden een deel van hun Grieks staatspapier moeten kwijtschelden om de kloof te dichten.

'Akkoord redding Griekenland dichtbij'
'Akkoord redding Griekenland dichtbij' (Foto: ANP)

Duitsland krijgt overspelige president

Duitsland krijgt een overspelig staatshoofd. Joachim Gauck (72), die op 18 maart tot nieuwe bondspresident wordt gekozen, heeft een lat-relatie met een journaliste in Beieren, Daniela Schadt (52). Daarnaast is de ex-dominee nog steeds getrouwd met de moeder van zijn vier kinderen, Hansi (72), aldus Duitse kranten dinsdag.

Gauck trouwde op 19-jarige leeftijd met Hansi. Kort na de val van de Berlijnse Muur, in 1991, ging het stel uit elkaar, maar tot een echtscheiding kwam het nooit. Duitse media duiden Schadt daarom alvast aan als first lady en vragen zich af of zij met hem haar intrek zal nemen in Schloss Bellevue, de presidentiële residentie in Berlijn.

'Google volgt Internet Explorer-gebruikers ook'

Microsoft beschuldigt Google ervan de privacy-instellingen in Internet Explorer te negeren, zodat adverteerders het surfgedrag van gebruikers kunnen volgen. Eerder kwam iets soortgelijks aan het licht met Apples Safari-browser.

Surfgedrag op verschillende websites kan worden gevolgd door een site, een tekstbestandje - een zogeheten cookie - op de pc van een bezoeker te laten plaatsen, welke bij het bezoek aan een andere site weer kan worden uitgelezen. Adverteerders op de tweede website weten dan dat men ook op de eerste is geweest, en dat soort informatie kan worden gebruikt om specifieke advertenties te tonen.

Internet Explorer blokkeert zogeheten third-party cookies tenzij de site met een zogeheten P3P-privacystatement over de brug komt, waarin een aantal codes staan die aangeven hoe de cookie wordt gebruikt, met de implicatie dat deze niet voor trackingdoeleinden dient. Hier zit echter een zwakheid: om ruimte aan toekomstige privacypolicies te bieden negeren browsers onbekende P3P-statements. Die van Google zegt letterlijk: "Dit is geen P3P-policy!", een tekst die de browser niet begrijpt en dus negeert. Het effect is dat zogeheten tracking cookies geaccepteerd worden.

Microsoft heeft Google verzocht zich aan de P3P-specificatie te houden. Het bedrijf wijst erop dat Internet Explorer 9 niet vatbaar is voor de truc.

Vrijdag werd duidelijk dat Google ook Apples Safari-browser om de tuin leidde, maar dan op een andere manier: op een site werd een verborgen formulier geplaatst dat zichzelf automatisch verstuurde. Hierdoor meende Safari dat de gebruiker zelf toestemming gaf voor de plaatsing van een cookie. Google zei echter dat het om onschuldig gebruik van een 'feature' van de browser ging: er moest slechts een '+1'-knop bij advertenties kunnen worden getoond zonder dat het de bedoeling was dat gebruikers werden gevolgd.

Google lanceert binnenkort zijn nieuwe privacybeleid, waarmee dezelfde policy voor de verschillende diensten van het bedrijf gaat gelden. Dat zou eenvoudiger zijn voor gebruikers, maar er wordt vermoed dat de werkelijke insteek is dat adverteerders er gemakkelijker meer informatie over gebruikers mee kunnen binnenhalen.

Google-logo met IE-oogjes

'Geen collegegeld besturende student'

De VVD en D66 willen dat studenten die een jaar plaats nemen in een bestuur worden vrijgesteld van collegegeld. Met dit wetsvoorstel willen Kamerleden Anne Wil Lucas (VVD) en Boris van der Ham (D66) dat actieve studenten de ruimte krijgen om zich te ontplooien, zonder dat ze daar financieel voor worden gestraft.

Nu is het nog zo dat studenten die gebruik willen maken van bestuursbeurzen, ingeschreven moeten staan aan een universiteit of hogeschool en dus collegegeld moeten betalen. In het wetsvoorstel wordt het ontvangen van een bestuursbeurs losgekoppeld van het ingeschreven staan als student.

Studenten krijgen zo de mogelijkheid om zich tijdens hun bestuursjaar uit te schrijven van de universiteit, maar door een contract te sluiten met de universiteit houden ze wel recht op een bestuursbeurs en bijvoorbeeld studentenhuisvestiging.

Lucas vindt het belangrijk dat studenten zich breed ontwikkelen en bestuurlijke ervaring opdoen. "Dat is goed voor de studenten, voor de universiteit en voor de BV Nederland." Van der Ham: "Het kan gaan om bestuurswerk, het bouwen van een solarauto of deelname aan een Olympisch roeiteam."

Volgens het ingediende voorstel is het de eigen keuze van de student of hij of zij de studie wil onderbreken voor een bestuursjaar. Ook is het aan de universiteit zelf om te bepalen of het op basis van dit voorstel een regeling wil opstellen voor collegegeldvrij studeren.


VVD en D66: Geen collegegeld besturende student (Foto: Novum)

Duits ziekenhuis ontslaat omstreden chirurg

Nick Reijnen, de omstreden arts die in opspraak kwam door mislukte maagoperaties in Nederland, is ook in een Duits ziekenhuis op staande voet ontslagen. Dat zou blijken uit een mail van het ziekenhuis waar RTV Drenthe maandag uit citeert.

In het Scheper Ziekenhuis in Emmen zijn in het verleden als gevolg van zijn operaties zeker vijf mensen overleden. Daarom heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hem in Nederland uit het BIG-register laten schrappen, het register voor medisch personeel.

Het Duitse St Georg Krankenhaus Schmallenburg waar de arts werkte, wist wel dat de arts in Nederland omstreden was. Maar de directeur van het ziekenhuis wist niet dat hij uit het BIG-register was geschrapt.

´Duits ziekenhuis ontslaat omstreden chirurg´
'Duits ziekenhuis ontslaat omstreden chirurg' (Foto: ANP)

[Primera División] Betis boekt zege bij Zaragoza

Real Betis Sevilla heeft maandag zijn tweede zege op rij geboekt in de Primera División. Nummer laatst Real Zaragoza werd met 2-0 geklopt door toedoen van Ruben Castro die aan weerszijden van de rust doeltreffend was. Door de zege klimt Betis van de zeventiende naar de twaalfde positie en is daarmee uit de acute degradatiezorgen. De Andalusiërs hadden in 2012 een vrije val gemaakt op de ranglijst.

Castro is dit seizoen een van de smaakmakers van Betis, dat aan het begin van het seizoen nog een paar weken bovenaan stond in Spanje. De 30-jarige Spanjaard scoorde in negentien wedstrijden acht doelpunten. Dat is bijna een derde van de volledige productie van Betis die op 27 staat.

[Interview] Pathé Thuis: Gemak dient de mens

Marc Canisius is deputy managing director bij bioscoopketen Pathé, werkt daar al vijftien jaar en zit in het directieteam. Canisius is verantwoordelijk voor het onderdeel dat zich onder andere bezighoudt met Pathé Thuis. Dat is een nieuwe video-on-demandservice die sinds 5 december 2011 beschikbaar is. “Zoiets als Netflix. Maar dan beter, uiteraard”, zegt Canisius lachend.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.