CD: Compact Disk Dummies - Silver Souls

België heeft, sinds het eind van de jaren zeventig, een rijke traditie als het gaat om elektronische rock/pop bands. Ook de afgelopen jaren bracht het sterke acts voort als Death From Above 1979 en Pashion Pit. In 2013 debuteerde de Compact Disk Dummies met de EP Mess With Us. Het kwam op lovende kritieken te staan waardoor er reikhalzend is uitgekeken naar het eerste volwaardige album Silver Souls dat onlangs verscheen.

De huidige acts zijn op zich niet zo zeer vernieuwend. De sound leunt hevig op de new wave uit de jaren ’80 en beats à la Giorgio Moroder uit de jaren ’70. Maar, uiteraard is er veel veranderd in de techniek en binnen de apparatuur, en hierdoor klinken hedendaagse bands in het genre nog wel verfrissend. En, zeker op de tweede helft van deze plaat staan een aantal leuke wendingen die van creativiteit getuigen van de broers Lennert en Janus Coorevits. Zo is op het einde van ‘Holy Love’ (tevens de single) een brass sectie te horen, en komt er een kinderkoor in actie op ‘Remain In Light’. Op de afsluitende track ‘No More’ is een duet te horen met zangeres Inne Eysermans van de post-rock band Amatorski.

Retro of niet, het album bevat zeer aanstekelijke beats en meezingers als ‘Monster’ en ‘Run’ die het zeker op festivals goed zullen doen. En wat dat betreft, is ‘Girls Keep Drinking’ de echte zomerhit van de cd en daarmee ook het meest poppy nummer. De opener ‘Silver’ is, net als de songs ‘Ulysses’ en ‘True Colours’, meer een clubtrack. En, zeker in de clubs, zal de muziek van deze broers zeer welgevallig zijn. Ook, voor de verandering, maar eens een pluim voor het puike artwork. Dit is zo’n cd, die het fysieke bezit in plaats van een download leuk maken; een mooie digi-pack met boekje vol illustraties/foto’s en teksten.

Met de cd Silver Souls kun je thuiskomen. De Compact Disk Dummies aka gebroeders Coorevits hebben een puike eerste cd afgeleverd. En zeker op de tweede helft van het album afgaand, waarop wat meer eigenzinnigheid naar voren komt, is er nog veel meer in het verschiet.