CD: Hexvessel - When We Are Death

Afgelopen week verscheen When We Are Deathde derde langspeler van de Finse formatie HexvesselHoewel er in 2013 nog een EP verscheen, was het lang wachten op een volwaardige opvolger van No Holier Temple dat in 2012 werd uitgebracht. Die cd en het debuut Dawnbearer werden redelijk lovend ontvangen, met name in eigen land waar de band voor twee prijzen werd genomineerd. De psychedelische folk van de zeskoppige band is zeker een verrijking in de enorme stroom van death en black metal releases uit het hoge noorden.

Finland mag dan de thuisbasis zijn van Hexvessel, de spil van de band is de Engelse singer/songwriter Mat McNerney aka Kvohst. Het grootste gedeelte van zijn leven woonde hij overigens buiten Engeland. Voordat hij naar Helsinki vertrok vertoefde hij zowel in Noorwegen als in ons land. Hij is wellicht nog het meest bekend van de Noorse extreme metal band Dødheimsgard, waarvoor hij twee keer een korte periode de vocalen verzorgde. Verder was hij ook actief in een andere Noorse cultband, Code, en maakt hij momenteel ook nog deel uit van het Finse Grave Pleasures, waarvoor hij ook op het aankomende album zijn stem zal ontlenen.  

Ik moest wel nog een keer goed kijken of ik de juiste cd in de speler had gestopt, want de onvervalste stoner rock waarmee de opener 'Transparent Eyeballaanvangt, is duidelijk compleet iets anders dan wat we van de band mogen verwachten. Er zit wel wat rock verwerkt op de eerste cd's, maar het zijn toch overwegend Joni Mitchell-achtige composities gebracht met, inderdaad, zeer sfeervolle folk. Maar die Psychedelic Forest Rock heeft plaats moeten maken voor meer ware avant-garde rock. Hexvessel schuwt het op deze cd niet om grenzen te overschrijden. Zo, is er dus stoner op de openingstrack (het in- en outro), en duistere surf op het daaropvolgende 'Earth Over Us'. Het wordt allemaal gelardeerd met veel retro-rock, waarbij, meer dan op de vorige albums, breaks de revue passeren die, vooral door de orgelpartijen, doen denken aan de vroege Deep Purple. Op de soort van titeltrack 'When I'm Dead' wordt een dergelijke break heerlijk uitgesponnen met bossanova rock zoals we het kennen van een band als The Doors. En, omdat in het hele nummer orgelpartijen zitten die gelijkenis vertonen met die van Ray Manzarek, herbergt het nummer over het algemeen de sfeer van die legendarische band.

Valt er dan nog psychedelica en folk terug te horen? Jazeker, en hoe. Helemaal over de top psychedelisch is het nummer 'Drugged Up In The Universe'. Hoe kan het ook anders met zo'n titel, zou je zeggen. Complimenteus bedoeld, had het een song van Hawkwind kunnen zijn. De ingetogen tracks 'Cosmic Truth', 'Mirror Boy' en 'Green Gold' zijn meer van het forest folk kaliber, waarbij ook trompetten en violen voorbijkomen. Zeer verrassend is 'Mushroom Spirit Doors', waarbij folk wordt vermengd met new wave en indierock. Het couplet klinkt zelfs heel erg als Talking Heads. 'Teeth of the Mountain' is wellicht de beste folkrock song van het album. Het kan zich meten met het beste van bands als Grant Lee Buffalo, en denk je er een accordeon bij dan had het nummer ook zo maar op een album van 16 Horsepower kunnen staan. Het zeer Keltische 'Hunter's Prayer', en tevens de afsluiter, had, met het tromgeroffel, niet misstaan op de soundtrack van bijvoorbeeld The Hobbit. 

Hexvessel heeft met When We Are Death een aangenaam verrassend album afgeleverd. Naast vaste ingrediënten als psychedelica en folkrock, komt de band met een breed scala aan muzikale invalshoeken, waardoor er inmiddels sprake is van pure avant-garde. En met verve! Dit is absoluut een van de betere releases van de afgelopen eerste maand van 2016. 

De band is op 14 en 15 april te zien in Tilburg tijdens Roadburn.