CD Review: Jethro Tull - The Christmas Album

Met hetgeen ik hier ga schrijven, zal ik de band zeker geen goed doen, aangezien er makkelijk een duimdikke biografie te schrijven is over Jethro Tull. Hier dus slechts een kort overzicht van een band die misschien al wel langer bestaat dan de meeste van de lezers hier. Jethro Tull is gevormd eind 1967 te Blackpool Groot-Brittannië met aan het hoofd zanger en multi-instrumentalist Ian Anderson. Zoals met veel bands hadden ze niet direct de goede naam gevonden. Zo gingen ze een tijdje door het leven als Navy Blue, Ian Henderson's Bag o' Blues en zelfs Candy Coloured Rain, waarmee je zelfs in de jaren zestig niet serieus genomen werd.

In een zeer korte periode wisten ze een eigen schare fans te verwerven in de Britse underground blues-gebaseerde muziek, maar al gauw kwamen ze in de belangstelling te staan door op enkele redelijk grote festivals te spelen en door het uitbrengen van hun eerste cd genaamd This Was.

Na een personeelswisseling en de uitgave van hun tweede album Stand Up met daarop de overbekende op Bach geïnspireerde Bourée was de toon voor Jethro Tull gezet. Ian Anderson had zich ontwikkeld als songwriter. Met een mix van klassiek, jazz, folk, etnische en rockmuziek zou Jethro Tull de komende jaren de wereld gaan veroveren. Nummer één posities in de hitlijsten over de hele wereld en succesalbums als Aqualung, Thick as A Brick en Songs from The Wood zijn voor Jethro Tull een realiteit waar velen slechts van kunnen dromen.

Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig begon hun populariteit wat af te nemen, maar echt weg zijn ze nooit geweest. Ze zijn altijd trouw blijven touren met hun oude en nieuwere nummers. Zo stonden ze afgelopen juni nog in de Heineken Music Hall te Amsterdam. Ook is er vorig jaar een DVD verschenen onder de naam Living in The Past met een overzicht van enkele van hun succesnummers en delen van optredens.