Europese opslag onderdelen F-35 in Woensdrecht

Op het Logistiek Centrum Woensdrecht komt de centrale opslagplaats van alle reservedelen van alle F-35's (Joint Strike Fighters) in Europa. Vanaf 2020 worden hier de reservedelen van ruim vierhonderd gevechtsvliegtuigen opgeslagen en verzonden.

Minister Jeanine Hennis (Defensie) is tijdens een bezoek aan het Pentagon op de hoogte gesteld van het Amerikaanse besluit. ,,Na jaren van politieke discussie zien we nu dat de beslissing om de F-35 als opvolger voor de F-16 te kiezen ook economisch de verwachtingen meer dan waarmaakt", aldus Hennis.

De opslagplaats komt in een bestaande faciliteit van Defensie. Op Schiphol komt wel een vooruitgeschoven post van het distributiecentrum. Op Woensdrecht worden vanaf 2019 ook de motoren van de Nederlandse en Italiaanse F-35's onderhouden. Nederland koopt 37 F-35's voor in totaal 4,5 miljard euro.

Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) is het Europese distributiecentrum ,,goed voor onze werkgelegenheid en levert naar verwachting enkele honderden miljoenen aan extra omzet voor onze logistiek en distributiesector op". Hoeveel extra banen de opslagplaats oplevert, is volgens het ministerie nog niet te zeggen.

Europese opslag onderdelen F-35 in Woensdrecht
Europese opslag onderdelen F-35 in Woensdrecht (Foto: ANP)