Khadija Arib blijft Kamervoorzitter

Een tweede termijn als voorzitter van de Tweede Kamer kan Khadija Arib niet meer ontgaan. De sollicitatietermijn sloot dinsdag om 10.00 uur en Arib heeft zich als enige voor de functie gemeld, laat een woordvoerder weten.

Arib schrijft in haar brief onder meer dat ze het sinds haar aantreden begin vorig jaar als "een grote eer" heeft ervaren om de Tweede Kamer officieel te vertegenwoordigen bij bezoeken en ontvangsten. Ze benadrukt dat ze zich er hard voor heeft gemaakt dat de Kamer altijd juist en volledig wordt geïnformeerd, en dat de regering in haar ogen te terughoudend was met het leveren van informatie aan het parlement.

Gezien de grote verkiezingsnederlaag van de PvdA leek een tweede termijn van Arib twijfelachtig. Vaak komt de voorzitter uit de grootste fractie, of in ieder geval uit een van de grotere. Dit is geen regel maar is ontstaan uit praktische overwegingen: de voorzitter kan naast zijn of haar taken als voorzitter geen inhoudelijk kamerwerk meer doen, en in kleine fracties moeten de dossiers dan wel over erg weinig mensen worden verdeeld.

De PvdA ziet dit kennelijk niet als een probleem, of accepteert het verlengde voorzitterschap van de succesvolle Arib als een schrale troost voor de verkiezingsnederlaag. Haar rol wordt van links tot rechts geroemd, en meerdere partijen hadden al laten doorschemeren niemand kandidaat te stellen. Uiteindelijk heeft ook PVV-er Martin Bosma besloten zich niet kandidaat te stellen, 'omdat hij toch geen kans zou maken vanwege het cordon sanitair rond zijn partij'.

Arib enige kandidaat-Kamervoorzitter
Arib mag door (Foto: ANP)