Rusland raakt WK biatlon toch kwijt door dopingschandaal

Rusland mag het wereldkampioenschap biatlon van 2021 toch niet organiseren. De wereldbiatlonbond IBU heeft woensdag tijdens een extra bijeenkomst bepaald dat Rusland de organisatie terug moet geven.

Het kampioenschap werd vorig jaar toegewezen aan Tyumen, wat destijds al tot luide protesten leidde. Het Russische staatsdopingschandaal was immers al in volle gang en het toewijzen van WK's aan Rusland kon en kan niet bepaald op veel steun rekenen. Tyumen raakte eerder al de World Cup-finale van dit seizoen kwijt, terwijl het Russische Ostrov het WK junioren van dit seizoen in moest leveren.

Op de agenda bij de IBU stonden ook een aantal punten die door vele tientallen topbiatleten uit nagenoeg alle grote landen ter sprake werden gebracht. Een van die punten was een minimale schorsing van acht jaar voor een ieder die op doping betrapt wordt, maar de IBU besloot daar niet over te stemmen: acht jaar voor een eerste overtreding gaat tegen de code van antidopingagentschap WADA in.

Landen die meerdere malen atleten een positief plasje in zien leveren komen vanaf komend seizoen vermoedelijk wel in de problemen. Er kunnen dan forse boetes opgelegd worden en het aantal startbewijzen voor grote wedstrijden kan verminderd worden.