Megablunder kost Kazachse biatlete goud voor eigen publiek

Biatlete Galina Vishnevskaya kan zich wel voor haar kop slaan. De Kazachse leek op de Winteruniversiade in Almaty voor eigen publiek op weg naar haar tweede gouden medaille, maar een enorme blunder zorgde ervoor dat ze de race niet voltooide.

Vrijdag stond de achtervolging op het programma, waar gestart wordt met de verschillen van de sprint van een dag eerder. Daar pakte Vishnevskaya het goud en met een mooie voorsprong van 23 seconden vertrok ze in de achtervolging. De eerste schietbeurt ging uitstekend: alle vijf doelen schoot ze omver en de concurrentie ging de mist in, waardoor ze zelfs al meer dan een minuut voorsprong had.

Bij de tweede schietbeurt ging Vishnevskaya echter hopeloos de fout in. In de achtervolging wordt eerst twee keer in liggende positie geschoten en daarna twee keer in staande positie, maar schijnbaar was ze dat even vergeten. Ze ging staan, schoot vijf keer en miste alle vijf de schoten - ze werden in elk geval niet geteld. In de verkeerde positie schieten levert diskwalificatie op, maar zover hoefde het niet te komen. Vishevskaya, toch de nummer veertien in het World Cup-klassement, stapte zelf al uit de race en kon gedesillusioneerd weer gaan douchen.

Vishnevskaya bij de eerste schietbeurt, toen er nog niks aan de hand was... (Foto: Almaty2017.com)
Vishnevskaya bij de eerste schietbeurt, toen er nog niks aan de hand was... (Foto: Almaty2017.com)

De wedstrijd ging natuurlijk verder en Oekraïne nam het stokje over in de persoon van Nadiia Belkina en Yana Bondar. Na de derde schietbeurt had Bondar de leiding stevig in handen, maar ook zij ging flink de mist in. Bij de laatste keer schieten trof ze slechts één van de vijf schijven en dus viel ze terug tot buiten het podium. Bielkina deed het precies goed genoeg om de Russinnen Olga Shesterikova en Larisa Kuklina achter zich te houden, terwijl Bondar nog als vierde eindigde.

Bij de mannen werd het geheel een groot Russisch feest. Sergey Korastylev schoot twintig keer raak en kon vanaf de achtste startpositie zo oprukken naar het goud, tien seconden voor Dmitrii Ivanov. Semen Suchilov, winnaar van de sprint, moest genoegen nemen met brons, voor zijn landgenoot Eduard Latypov.