Voorsprong Trump slinkt in nieuwe peiling

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft niet langer een comfortabele voorsprong op zijn opponenten in de race om het Amerikaanse presidentschap. In een nieuwe peiling van NBC News en Wall Street Journal scoort Trump 21 procent; slechts één procentpunt meer dan oud-neurochirurg Ben Carson.

In eerdere peilingen lag Trump veel ruimer voor op zijn tegenstanders; tot wel 16 procentpunt. Na het tweede tv-debat tussen Republikeinse kandidaten is de populariteit van de schatrijke zakenman wat teruggelopen. Achter Trump en Carson delen Marco Rubio en Carly Fiorina de derde plaats met 11 procent, Jeb Bush staat vijfde met 7 procent steun.

Democraten
Trump is niet de enige presidentskandidaat die zijn voorsprong in de peiling ziet slinken. Bij de Democraten gebeurt hetzelfde met Hillary Clinton. In de nieuwste peiling krijgt ze 42 procent van de Democratische kiezers achter zich, tegenover 35 procent voor opponent Bernie Sanders. Vice-president Joe Biden, die zich nog niet officieel kandidaat heeft gesteld, scoort 17 procent.

De eventuele kandidatuur van Biden is een onzekere factor in de peilingen. Daarom is ook gepeild hoe Democraten stemmen als Biden geen kandidaat is. Hillary Clinton heeft daar meer baat bij: ze scoort dan 53 procent, tegenover 38 voor Sanders. Er gaan sterke geruchten dat Biden zich op korte termijn alsnog kandideert. Het eerste tv-debat tussen Democratische kandidaten is op 13 oktober.

Voorsprong Trump slinkt in nieuwe peiling
Donald Trump (midden) met Ben Carson (links) en Jeb Bush