China verbiedt WhatsApp, Signal en Telegram

De Chinese staats- en partijleiding heeft verschillende buitenlandse messenger-apps uit de Chinese app store laten verwijderen. Apple zag zich genoodzaakt onder meer WhatsApp, dat toebehoort aan de Amerikaanse Facebookgroep Meta, te verwijderen. Het Amerikaanse bedrijf Apple zei de wetten te moeten volgen van de landen waarin ze actief zijn.

Ook Signal, Telegram en Threads zijn sinds een paar dagen uit de Chinese app store verdwenen - en zijn dus niet meer te downloaden op in China geregistreerde iPhones. Volgens berichten in de media heeft de Chinese Internet Regulatory Authority bij het uitvaardigen van het verbod de nationale veiligheid als reden aangehaald.

Zoals vrijwel alle niet-Chinese apps konden WhatsApp, Signal en Telegram voorheen alleen gebruikt worden met een VPN. Andere apps – die alleen met een VPN te gebruiken zijn – zoals X, Instagram, Facebook en Facebook Messenger zijn nog steeds beschikbaar in de Chinese app store.

Het Chinese internet is een van de meest gecensureerde ter wereld en is vrijwel volledig geïsoleerd van de rest van de wereld. De communistische staats- en partijleiding controleert welke informatie beschikbaar is – en wie wat schrijft of plaatst – en censureert dit indien nodig.

Sinds de corona lockdown maakt het overgrote deel in China alleen gebruik van Chinese apps, zoals de WeChat-messenger. In tegenstelling tot WhatsApp, Signal en Telegram zijn WeChat-berichten niet end-to-end gecodeerd en toegankelijk voor overheidsinstanties.