Koploper Trump daalt in peilingen

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump ziet zijn voorsprong in de peilingen teruglopen na het tv-debat van CNN, afgelopen woensdag. De 69-jarige miljardair, die president van de Verenigde Staten wil worden, kan volgens de nieuwste poll rekenen op de steun van 24 procent van de Republikeinse kiezers. Dat is minder dan 32 procent waar hij op stond.

Voormalig Hewlett-Packard-topvrouw Carly Fiorina is de grote winnaar van het debat. Zij schoot na haar optreden in dat debat omhoog van 3 naar 15 procent in de peilingen. Fiorina staat daarmee tweede, vlak voor voormalig neurochirurg Ben Carson, die is teruggezakt van 19 naar 14 procent.

In het debat werd Trump woensdag hard aangepakt door zijn Republikeinse concurrenten voor het presidentschap van de VS. Volgens een meerderheid van de Republikeinse tv-kijkers (52%) won Fiorina het debat. Marco Rubio werd tweede en dat is ook terug te zien in de peiling van CNN/ORC. De senator uit Florida klimt van 3 naar 11 procent en staat nu vierde. Jeb Bush staat vijfde met 9 procent.

Walker zakt weg
Opvallend is het wegzakken van Scott Walker, kort geleden nog gezien als een grote kanshebber op de Republikeinse nominatie. De gouverneur van Wisconsin scoort minder dan een half procent. Daarmee staat hij op gelijke voet met vier kandidaten die niet eens aan het grote tv-debat mochten deelnemen. In juli stond Walker nog in de top-3 van de peilingen.

Iowa kiest in februari als eerste staat een kandidaat voor de verkiezingen van november 2016.

Trump daalt in peilingen maar blijft aan kop
Trump daalt in peilingen maar blijft aan kop (Foto: ANP)