Republikein Scott Walker staakt de strijd

De Republikeinse presidentskandidaat Scott Walker trekt zich per direct terug uit de race om het Witte Huis. De gouverneur van Wisconsin heeft dat maandag bekendgemaakt op een persconferentie.

Walker trekt zich terug zodat kiezers zich kunnen richten op een beperkter aantal kandidaten die een 'positief conservatief alternatief' zijn voor Donald Trump, die de peilingen bij de Republikeinen aanvoert. 'Dit is van fundamenteel belang voor de toekomst van onze partij en - belangrijker - de toekomst van ons land', aldus Walker.

De 47-jarige Walker maakte in juli bekend dat hij zich kandidaat stelde om president van de Verenigde Staten te worden. Hij was op dat moment de vijftiende kandidaat die zich bij de Republikeinen aandiende, maar in de peilingen scoorde hij meteen hoog.

Onzichtbaar
Als derde in de peilingen begon Walker op 6 augustus aan het eerste tv-debat tussen Republikeinse kandidaten. Walker was onzichtbaar in dit debat van FOX News. Ook op 16 september bij CNN, tijdens het tweede debat, kwam Walker niet uit de verf. In de peilingen onder Republikeinse kiezers zakte Walker dit weekend weg tot minder dan een half procent steun. Ook had hij problemen om voldoende fondsen te werven.

Walker is de tweede Republikein die zijn kandidatuur intrekt. Rick Perry, oud-gouverneur van Texas, ging hem op 12 september voor. Er zijn nu nog vijftien Republikeinse kandidaten over. Walker roept ertoe op dat meer kandidaten uit de race stappen, zodat de kiezers achter één 'levensvatbare' kandidaat kunnen gaan staan. Donald Trump sprak op Twitter vriendelijke woorden over Walker. 'Hij is een vriendelijk persoon en heeft een grote toekomst', aldus Trump.