Gediskwalificeerde Nibali: excuus én onbegrip

De Italiaanse wielrenner Vincenzo Nibali heeft excuses gemaakt voor zijn onsportieve actie zondag tijdens de tweede etappe van de Ronde van Spanje. De kopman van Astana liet zich na een valpartij terugrijden naar voren door aan de ploegleidersauto te hangen. De jury was opvallend streng en besloot Nibali, een van de favorieten voor de eindzege, uit de Vuelta te zetten.

"Het spijt me voor het publiek. Maar wat ik deed, gebeurt in elke wedstrijd", schreef Nibali in een verklaring op Facebook. "Dat wil niet zeggen dat het niet fout is en onbestraft moet blijven, maar het is dan aan de jury om een rechtvaardige straf te bepalen."

De diskwalificatie leidde tot onbegrip bij de Italiaan, die vorig jaar de Tour won. "Na die val zat in mijn hoofd maar één gedachte: zo snel mogelijk terug naar voren komen. Terwijl vooraan werd aangevallen, moest ik alleen in de achtervolging. Toen maakte ik een fout door me 150 meter te laten voorttrekken. Ik verwachtte een boete en zelfs een tijdstraf van tien minuten zou ik aanvaard hebben. Ik ben namelijk niet de eerste en zeker niet de laatste die dit doet."

Gediskwalificeerde Nibali: excuus én onbegrip
Gediskwalificeerde Nibali: excuus én onbegrip (Foto: ANP)