Wall Street scherpt records aan

Wall Street is de nieuwe handelsweek goed begonnen en scherpte de recordstanden van vorige week verder aan. De Dow Jones index sloot 0,2 procent hoger op 17.613,74 punten. De breder samengestelde S&P500 index dikte 0,3 procent aan op 2.038,26 punten en techbeurs Nasdaq won 0,4 procent op 4.651,62 punten.

De markt moest het vandaag stellen zonder richtinggevend nieuws. De beursagenda was leeg en het Amerikaanse cijferseizoen loopt op zijn laatste benen. Ook op macro-economisch vlak is het rustig deze week. Beleggers zullen met het oog op de komende feestmaand vooral naar vrijdag uitkijken als het consumentenvertrouwen en de ontwikkeling van de detailhandelsverkopen bekend wordt gemaakt.

De voorlopige kwartaalcijfers van Toll Brothers werden goed ontvangen en bouwer van luxe huizen steeg zo'n tweeënhalf procent in waarde. De omzet nam afgelopen kwartaal met 29 procent toe en voor het eerste in vier kwartalen lag zowel de omzet in dollars als in aantal huizen hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Met een drie procent hogere orderportefeuille ziet de bouwer de nabije toekomst met optimisme tegemoet.

Het voedselschandaal in Azië bleef de omzet van McDonald's drukken. In oktober zag de hamburgerketen de wereldwijde identieke omzet met een half procent dalen, vooral doordat klanten in China en Japan wegbleven. De totale omzet daalde met 3,4 procent, maar rekening houdend met de sterke dollar stegen de verkopen met bijna twee procent in oktober. McDonald's sloot vrijwel op dezelfde slotstand als vrijdag.

Oliefondsen hadden het ook lastig, nadat de olieprijs gedurende de handel onder druk kwam te staan en toch weer verder daalde. Chevron verloor bijna 0,9 procent en Exxon Mobil leverde 0,3 procent in.

De dollar leverde vandaag aan waarde in, maar minder dan aan het begin van de handelsdag. Het muntpaar euro/dollar werd 0,3 procent hoger verhandeld op 1,2421.