Wall Street fors hoger gesloten

Wall Street is hoger gesloten na een verrassend sterke groei van de Amerikaanse economie en overwegend positief ontvangen bedrijfscijfers. De Dow Jones index sloot 1,3 procent in het groen op 17.195,61 punten. De breder samengestelde S&P500 index won 0,6 procent en sloot op 1.994,64 punten. Techbeurs Nasdaq sloot 0,4 procent hoger op 4.566,14 punten.

Woensdag nabeurs meldde Visa dat de winst in het vierde kwartaal van het Amerikaanse boekjaar onder druk stond door eenmalige posten. Naast de resultaten kondigde de creditcardmaatschappij echter een inkoopprogramma van eigen aandelen aan ter waarde van vijf miljard dollar. De Dow Jones component koerste maar liefst tien procent hoger.

De cijfers van sectorgenoot Mastercard, die donderdag voorbeurs naar buiten kwamen, werden eveneens goed ontvangen in de markt. De creditcardmaatschappij boekte in het afgelopen kwartaal meer winst doordat klanten vaker betaalden met de creditcards van de onderneming. Het aandeel sloot ruim negen procent hoger.

Daarentegen reageerden beleggers gematigder op de cijfers van ConocoPhilips. De koers won krap een procent, ondanks een forse winststijging van de oliereus in het derde kwartaal.