Curlingdames winnen drie keer op rij op EK Zoetermeer

De Nederlandse curlingdames hebben de laatste drie groepswedstrijden op het EK in de C-divisie in Zoetermeer gewonnen. Voor verrassend veel publiek moesten donderdag Kroatië en Ierland eraan geloven, terwijl Nederland vrijdag Spanje de baas was.

Tegen Kroatië werd een 11-5 zege geboekt, enkele uren later was Nederland met 8-3 te sterk voor Ierland. Vrijdag moesten de Nederlandse dames zich verzekeren van een plek bij de beste vier, waarmee promotie naar de B-divisie mogelijk is. Zoals vaker in Zoetermeer kwam Nederland vooral in het tweede deel van de wedstrijd op dreef, wat uiteindelijk resulteerde in een 9-4 zege.

Door de overwinning heeft Nederland, net als Spanje, vier van de zes groepswedstrijden gewonnen. Er wordt vrijdag nog één groepswedstrijd gespeeld en die is erg belangrijk voor Nederland. Als koploper Slowakije wint van Slovenië, kan Nederland zich plaatsen voor de finale. Zo niet, dan speelt Oranje de wedstrijd tussen de nummers drie en vier.

De winnaar van de finale - gespeeld tussen de nummers één en twee van de groep - wint de C-divisie en mag in november het EK in de B-divisie spelen. De verliezer van de finale speelt nog tegen de winnaar van de 'halve finale', waarin de nummers drie en vier tegen elkaar spelen. Deze 'tweede finale' bepaalt wie er tweede wordt en wie dus met de winnaar mee mag naar de B-divisie.