17% kantoorruimte staat leeg

Een op de zes kantoren in Nederland stond eind vorig jaar leeg. Volgens de kantorentak van makelaarsvereniging NVM liep de leegstand tussen 2012 en 2013 op van 15,8 naar 16,8 procent, zo werd dinsdag bekendgemaakt. De stijging in de leegstand kwam volgens de NVM vooral door een toename van het beschikbare aanbod.

Het aanbod steeg tussen eind 2012 en 2013 met zes procent tot 8,32 miljoen vierkante meter. Vooral in de grote steden was sprake van een toename. Zo kwamen er in Den Haag flink wat vierkante meters bij doordat enkele grote overheidsgebouwen in de verhuur gingen. In Rotterdam en Amersfoort nam het aanbod toe door het vertrek van Nationale-Nederlanden en Achmea.

Het nieuwe aanbod bestond overigens grotendeels uit al bestaande kantoorpanden. Volgens de NVM zijn er vrijwel geen meters kantoor gebouwd.

Lichtpuntje was volgens de makelaarsorganisatie wel dat er meer kantoorpanden van de markt werden gehaald door sloop of herbestemming dan een jaar eerder. In totaal was 385 duizend vierkante meter minder beschikbaar. "Het feit dat beleggers en financiers bereid waren flink af te schrijven op hun leegstaande panden droeg in belangrijke mate bij aan het grote aantal onttrekkingen", denkt de NVM.

Naast het stijgende aanbod speelt ook de teruglopende vraag mee in de leegstand. In de vrije markt daalde het aantal nieuw verhuurde vierkante meters van 930 duizend tot 830 duizend. Bedrijven en instellingen hebben minder animo om te verhuizen, ziet de NVM.

De NVM bevestigt de eerdere berichten van onder meer ING dat er onder vooral buitenlandse beleggers, ondanks de leegstand, weer belangstelling is in Nederlands kantorenvastgoed. Beleggers verkochten vorig jaar 1,48 miljard euro aan kantoorgebouwen. In 2012 was dat nog 1,04 miljard. Vooral beleggers uit Duitsland en de Verenigde Staten wisten Nederland te vinden. Zij richtten wel zich vooral op de Randstad.