NVWA weigert vrijgave 'onveilig' vlees Selten
Twee miljoen kilo vlees van de Brabantse vleesverwerker Willy Selten wordt niet vrijgegeven. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag laten weten aan de curator van het bedrijf, die het vlees wil verkopen. Geen van de partijen kan volgens de NVWA echter als veilig worden aangemerkt. Curator Jaap van der Meer heeft een kort geding aangespannen om het vlees alsnog kwijt te raken.
De ongeveer twee miljoen kilo vlees werd afgelopen voorjaar door de NVWA in bewaring genomen, omdat de herkomst, traceerbaarheid en identificatie niet kon worden aangetoond. Ook zijn partijen paardenvlees als rundvlees aangemerkt en is paardenvlees aangetroffen met daarin het voor mensen gevaarlijke diergeneesmiddel fenylbutazon.
Om het vlees vrij te laten geven, had de curator een plan van aanpak opgesteld. Adviesbureau PwC heeft dit plan en de administratie van Selten beoordeeld. Het bureau heeft volgens de NVWA geconcludeerd dat het vlees niet voldoet aan eisen van de Europese Unie. Vlees binnen de EU moet namelijk te traceren zijn.
PwC heeft ook geconstateerd dat Selten veel meer partijen vlees heeft verkocht dan ingekocht. In 2011 bedroeg het verschil ruim vierhonderdduizend kilo en vorig jaar was dat ruim 1,1 miljoen kilo. Daardoor is volgens de waakhond sprake van een ongedocumenteerde 'vleesstroom'. "Dit vlees kan in alle partijen vlees zijn terechtgekomen", aldus de NVWA. Er kan ook fenylbutazon in zijn verwerkt.
Onveilige levensmiddelen mogen niet in de handel worden gebracht. Om te voorkomen dat de consument wordt blootgesteld aan onveilige producten, blijft het vlees in bewaring, aldus de NVWA.
Curator Van der Meer stelt dat er niets mis is met het vlees. Het deel dat besmet zou zijn met fenylbutazon wil hij vernietigen, de rest kan gewoon worden verkocht, stelt hij in een verklaring. Hij vraagt daarom de voorzieningenrechter om een oordeel te geven over de voorraad vlees.
Van der Meer zegt dat hij door de beslissing van de NVWA gedwongen is om de zaak alsnog voor te leggen aan de rechter. Hij vreest dat hij opbrengsten misloopt omdat hij voor de opslag moet betalen. Bovendien is het vlees niet veel langer houdbaar waardoor de kosten alleen maar oplopen.
Het kort geding dient dinsdag bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag.