Vleesfraudeverdachte Selten op vrije voeten

De directeur en naamgever van de Noord-Brabantse failliete vleesverwerker Willy Selten is weer op vrije voeten. Selten werd donderdag aangehouden voor het verkopen van paardenvlees als rundvlees en zaterdagavond na verhoor op vrije voeten gesteld, meldt een woordvoerder van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie maandag.

Selten is nog steeds verdachte in de zaak. Volgens het OM was het echter niet langer noodzakelijk Selten nog langer vast te houden. De plaatsvervangend directeur van Selten werd dinsdag al aangehouden. Hij kwam donderdag vrij.

De directeur en zijn plaatsvervanger worden verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting. Het bedrijf heeft in 2011 en 2012 volgens justitie driehonderd ton paardenvlees uit Nederland, Engeland en Ierland ontvangen. In de administratie is het paardenvlees verwerkt als rundvlees, zou volgens justitie blijken uit onderzoek.

Uit de administratie blijkt verder dat het bedrijf alleen rundvlees verkocht. De driehonderd ton paardenvlees is verdwenen. De bestemming van het vlees is onduidelijk.

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit riep begin april vijftig miljoen kilo vlees terug dat bij Selten vandaan kwam. Het rundvlees is mogelijk vermengd met paardenvlees.