FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 december 2013

Winnaar Expeditie Robinson bekend

Ex-judoka Edith Bosch heeft Expeditie Robinson 2013 gewonnen. Ze versloeg in de finale van het RTL 5-programma presentatrice Geraldine Kemper en presentatrice en danseres Anna-Alicia Sklias, was donderdagavond te zien in de laatste aflevering van het seizoen.

De drie dames maakten deel uit van een deelnemersveld van in totaal zestien BN'ers, dat de afgelopen weken per aflevering werd uitgedund. Onder anderen ook actrice Sanne Vogel, presentatrice Paulien Huizinga en chefkok Robert Kranenborg deden mee.

'India gaat anti-homowet herzien'

De Indiase regering heeft haar pogingen om homoseksualiteit te legaliseren nog altijd niet gestaakt. Dat heeft minister van justitie Kapil Sibal donderdag gezegd. Het land moet volgens hem snel actie ondernemen om in beroep te gaan tegen een uitspraak van het Indiase hooggerechtshof dat bepaalde dat homoseksualiteit nog altijd strafbaar is.

Sibal verklaarde voor het legaliseren van homoseksualiteit te zijn en liet doorschemeren dat de regering aanstuurt op een herziening van de beslissing van het hooggerechtshof. Als dat niet lukt kan het parlement ook met een nieuwe wet komen. "We moeten snel een stevige beslissing nemen", zei de minister. Hij wees erop dat miljoenen mensen in India niet willen dat homoseksualiteit wordt gezien als een misdaad.

De uitspraak van het hooggerechtshof was een klap voor homorechtenactivisten die jarenlang hebben gestreden voor meer rechten in het conservatieve India. Sonia Gandhi, leider van de Congrespartij, was teleurgesteld over de uitspraak van de rechtbank. "Ik hoop dat het parlement deze kwestie snel gaat aanpakken en dat de constitutionele garantie op leven en vrijheid voor alle burgers van India wordt gehandhaafd, ook voor diegenen die direct worden getroffen door het vonnis."

'Onno Hoes en model hadden al jaar contact'

De eerste ontmoeting tussen Onno Hoes en de man waarmee hij zoenend werd gespot vond al een jaar geleden plaats. Vervolgens kregen de 24-jarige Ruud Schepers en de partner van Albert Verlinde en burgemeester van Maastricht steeds meer contact. Het model benadrukt dat het niet om een vluggertje ging.

"Ik sta in de kroeg en Onno Hoes en Albert Verlinde kwamen binnen. Ik stond daar met een vriendin", vertelde Schepers donderdag in Show Vandaag. "Op een gegeven moment kwam ik in contact met meneer Hoes. Daar bleef het eigenlijk bij, maar natuurlijk ga je op een gegeven moment een beetje aftasten."

Schepers en Hoes werden vorige week gefotografeerd tijdens een intiem moment. Het model vindt dat de verklaring van de burgemeester en Verlinde deed voorkomen dat het leek 'alsof het een vluggertje was in een hotel'. "Ik wil in ieder geval dat de waarheid verteld gaat worden", zei hij. "Iedereen spreekt erover en ik ben de enige die mijn mond houdt."

[EL] Uitslag PAOK Saloniki - AZ

AZ heeft donderdag met 2-2 gelijkgespeeld tegen PAOK Saloniki in de Europa League. De Alkmaarders gaven in de slotseconde een zeker lijkende zege uit handen toen Stelios Pozoglou raak kopte. In Griekenland had AZ via Thomas Lam en Donny Gorter twee keer een voorsprong genomen. AZ werd wel groepswinnaar in poule L. Zowel de Noord-Hollanders als de Griekse formatie waren al zeker van de tweede ronde.

Omdat de tweede ronde al bereikt was besloot AZ-trainer Dick Advocaat een aantal jonge spelers de kans te geven zich te laten zien. Het verjongde AZ bleef goed overeind en was zelfs als eerste gevaarlijk. Via Thomas Lam werd uiteindelijk na een half uur ook de voorsprong genomen. De Finse jeugdinternational draaide zich voor de goal vrij en schoot via de binnenkant van de paal raak.

Niet lang daarna werd de voorsprong weer uit handen gegeven. Na een domme overtreding kreeg PAOK een strafschop en Lucas benutte die onberispelijk. Na rust kreeg AZ na hands van een Griek een pingel. Gorter bleef uiterst kalm en schoof de bal het doel in.

In de laatste minuten had AZ het moeilijk, maar leken de drie punten toch mee te gaan naar Alkmaar. De laatste kans van de Grieken was echter raak en de debuterende doelman Yves De Winter werd voor de tweede maal gepasseerd.

Maccabi Haifa won het andere duel in poule L met 2-1 van Sjachtjor Karaganda. De Israëliërs eindigen daardoor als derde in de groep.

Politie schiet agressieveling in been

Agenten hebben donderdagavond in Vlaardingen een man in zijn been geschoten. De man gedroeg zich agressief en bedreigde de politie met een baksteen. Toen hij niet onder controle kon worden gebracht met pepperspray is er na twee waarschuwingsschoten gericht in zijn been geschoten, laat een woordvoerder van de politie weten.

Het incident vond plaats op het Burgemeester van Lierplein. De politie had een melding gekregen dat een man een bushokje aan het slopen was. Toen agenten poolshoogte kwamen nemen, gedroeg de man zich direct agressief tegen de politie. Hij wilde niet luisteren en het lukte de agenten ook niet om de man onder controle te brengen.

Of de man onder invloed was, kon een woordvoerder nog niet zeggen. De man is aangehouden en naar een ziekenhuis gebracht.

Modellen Victoria's Secret scoren op Amerikaanse tv

De Victoria's Secret Fashion Show is dinsdag door bijna tien miljoen Amerikanen bekeken. In totaal schakelden 9,71 miljoen kijkers in op de door zender CBS uitgezonden beroemde jaarlijkse catwalkshow van het lingeriemerk. Dat was twee procent meer dan een jaar geleden, schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

De show met onder anderen de Nederlandse Doutzen Kroes scoorde vooral goed onder kijkers van 18 tot en met 49 jaar, de belangrijkste groep. Geen ander programma op de grote Amerikaanse zenders trok dinsdagavond meer kijkers in de leeftijdscategorie. Het aantal kijkers in die groep lag wel zes procent lager dan een jaar geleden.

De Victoria's Secret Fashion Show is in Nederland op kerstavond te zien bij Net5.

VVD op verlies in laatste Politieke Barometer

De VVD van premier Mark Rutte (VVD) sluit in de Politieke Barometer het jaar af als grootste partij met 27 zetels. Niettemin leveren de liberalen drie zetels in ten opzichte van de vorige peiling van twee weken geleden, zo meldt onderzoeksbureau Ipsos donderdag.

Coalitiepartner PvdA blijft stabiel met negentien zetels. Ook bij de andere partijen verandert er weinig. De PVV van Geert Wilders blijft op 24 zetels staan en is daarmee virtueel de grootste oppositiepartij. Bij de SP (zeventien), D66 (23), ChristenUnie (vijf), Partij voor de Dieren (vier) en 50Plus (zes) verandert er ook niets.

Een zetel winst is er voor het CDA (zestien), GroenLinks (vijf) en de SGP (vier).

Senaat België akkoord met euthanasie minderjarigen

De Belgische Senaat heeft donderdag met grote meerderheid ingestemd met wetgeving die euthanasie voor minderjarigen mogelijk maakt. Het voorstel wordt nu doorgestuurd naar de Kamer van Afgevaardigden.

Wilsbekwame minderjarigen die ondraaglijk en uitzichtloos fysiek lijden, moeten volgens het wetsvoorstel de keuze van euthanasie hebben. Daarbij is wel het advies vereist van een jeugdpsychiater of psycholoog. Ouders of voogden moeten hun akkoord geven.

Tegenstand tegen het voorstel is er ook. De christendemocraten eisen bijvoorbeeld dat de uitbreiding van de wet geldt voor minderjarigen vanaf 15 jaar. Ook de katholieke kerk heeft zich tegen het voorstel gekeerd.

Kim Jong-un laat oom executeren

Jang Song-thaek, oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, is geëxecuteerd. Dit heeft het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA donderdag gemeld.

Zondag werd al gemeld dat hij in ongenade was gevallen vanwege "criminele daden". Jang Song-thaek, die in het Noord-Koreaanse overheidsapparaat topfuncties vervulde, werd beschuldigd van economisch wanbeleid, corruptie, rokkenjagen en drugs- en alcoholgebruik.

Kim Jong-un laat oom executeren
Kim Jong-un laat oom executeren (Foto: ANP)

NVWA weigert vrijgave 'onveilig' vlees Selten

Twee miljoen kilo vlees van de Brabantse vleesverwerker Willy Selten wordt niet vrijgegeven. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag laten weten aan de curator van het bedrijf, die het vlees wil verkopen. Geen van de partijen kan volgens de NVWA echter als veilig worden aangemerkt. Curator Jaap van der Meer heeft een kort geding aangespannen om het vlees alsnog kwijt te raken.

De ongeveer twee miljoen kilo vlees werd afgelopen voorjaar door de NVWA in bewaring genomen, omdat de herkomst, traceerbaarheid en identificatie niet kon worden aangetoond. Ook zijn partijen paardenvlees als rundvlees aangemerkt en is paardenvlees aangetroffen met daarin het voor mensen gevaarlijke diergeneesmiddel fenylbutazon.

Om het vlees vrij te laten geven, had de curator een plan van aanpak opgesteld. Adviesbureau PwC heeft dit plan en de administratie van Selten beoordeeld. Het bureau heeft volgens de NVWA geconcludeerd dat het vlees niet voldoet aan eisen van de Europese Unie. Vlees binnen de EU moet namelijk te traceren zijn.

PwC heeft ook geconstateerd dat Selten veel meer partijen vlees heeft verkocht dan ingekocht. In 2011 bedroeg het verschil ruim vierhonderdduizend kilo en vorig jaar was dat ruim 1,1 miljoen kilo. Daardoor is volgens de waakhond sprake van een ongedocumenteerde 'vleesstroom'. "Dit vlees kan in alle partijen vlees zijn terechtgekomen", aldus de NVWA. Er kan ook fenylbutazon in zijn verwerkt.

Onveilige levensmiddelen mogen niet in de handel worden gebracht. Om te voorkomen dat de consument wordt blootgesteld aan onveilige producten, blijft het vlees in bewaring, aldus de NVWA.

Curator Van der Meer stelt dat er niets mis is met het vlees. Het deel dat besmet zou zijn met fenylbutazon wil hij vernietigen, de rest kan gewoon worden verkocht, stelt hij in een verklaring. Hij vraagt daarom de voorzieningenrechter om een oordeel te geven over de voorraad vlees.

Van der Meer zegt dat hij door de beslissing van de NVWA gedwongen is om de zaak alsnog voor te leggen aan de rechter. Hij vreest dat hij opbrengsten misloopt omdat hij voor de opslag moet betalen. Bovendien is het vlees niet veel langer houdbaar waardoor de kosten alleen maar oplopen.

Het kort geding dient dinsdag bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag.

Israël toegelaten tot CERN

Het bestuur van de Europese organisatie voor deeltjesonderzoek CERN heeft donderdag besloten Israël als volwaardig lid toe te laten. Israël was sinds 1991 al waarnemer bij het CERN en sinds 2011 geassocieerd lid.

Israël is het eerste land buiten Europa dat als vol lid tot CERN wordt toegelaten. Met Israël telt het CERN 21 volwaardige leden. Met die verhoogde status krijgt het land meer toegang tot en zeggenschap over de onderzoeken van het CERN, maar moet het jaarlijks ook meer contributie betalen

Rosell: "Geen onderhandelingen met Messi"

FC Barcelona en Lionel Messi onderhandelen niet over een nieuw contract voor de Argentijn. Dat zegt clubpresident Sandro Rosell. In Spanje gingen geruchten dat Messi een vernieuwde verbintenis wilde, met daarbij een evenhoog salaris als Neymar.

De Argentijnse sterspeler verlengde zijn contract vorig jaar nog tot medio 2018. Vice-president Javier Faus liet deze week al weten dat er geen gesprekken met Messi op de agenda staan.

Dat wordt door Sandro Rosell nu bevestigd. "Op dit moment niet, nee." De Spanjaard ziet de 26-jarige topschutter ook niet snel uit Barcelona vertrekken. "Terwijl ik president ben, lijkt me dat extreem moeilijk, zo niet onmogelijk", sprak hij volgens Goal tegen een aantal journalisten.

Het bestuur van Barcelona is momenteel meer met andere zaken bezig. In het nieuwe kalenderjaar wil de club namelijk besluiten of Camp Nou verbouwd zal worden, of dat er plannen worden gemaakt voor een nieuw stadion. Camp Nou is al sinds 1957 de thuishaven van de Catalanen.

Rosell kijkt alvast vooruit naar de presentatie van de plannen. "Het wordt een mooie dag wanneer alle ideeën worden gepresenteerd. Ik sta volledig achter het besluit van het bestuur, wat dat besluit ook mag zijn."

Groeiend aantal restaurants ondanks crisis

Het aantal restaurants in Nederland is ondanks de economische crisis in de afgelopen vijf jaar gestegen. Dat meldt adviesbureau Van Spronsen & Partners donderdag op basis van eigen onderzoek. Landelijk gezien is er sprake van een stijging van 3,1 procent, in de vier grote steden zelfs met 7,7 procent.

Vooral het aantal restaurants met een buitenlandse keuken nam toe. Er kwamen met name veel Italiaanse en andere Zuid-Europese restaurants bij. Ook steeg het aantal Japanners en Indiërs. Tegelijkertijd namen restaurants met een Nederlands of Franse keuken af.

Utrecht kende in de afgelopen vijf jaar met 16,5 procent de sterkste stijging van het aantal restaurants. Ook Zoetermeer en Amersfoort kregen er meer eetgelegenheden bij. Enschede, Den Bosch en Maastricht zijn de enige steden waar het aantal restaurants juist is gedaald.

Cocu kwaad na uitschakeling PSV

PSV had vanavond aan een punt voldoende om de volgende ronde van de Europa League te halen.  Door een 1-0 nederlaag in eigen huis tegen Chornomorets mislukte dit echter, tot frustratie van trainer Phillip Cocu.

"Voetballend deden we het best aardig, maar opnieuw komen we niet tot scoren. Dat kan en mag niet gebeuren." aldus de trainer. "We creëren een aantal geweldige kansen. Die mis je. Aan de andere kant geven we wederom een cadeautje weg. Daar ben ik kwaad om, want dat mag nooit gebeuren. De harde werkelijkheid is dat we nu uit de beker liggen, Europees uitgeschakeld zijn en op een plek in de competitie staan waar we niet thuishoren. De enige manier om deze negatieve reeks te doorbreken is het benutten van de geweldige kansen die we krijgen. Ik vind niet dat we slecht spelen. Voor het doel moet het alleen beter."

Lego Star Wars op iOS

Beter laat dan nooit: Lego Star Wars: The Complete Edition is sinds vandaag verkrijgbaar voor iOS-apparaten. Op zich is het geen unicumd dat een LEGO-game uitkomt in de App Store, maar dit is wel de eerste uit de serie die de volledige console-ervaring naar het kleine scherm brengt.

Het eerste hoofdstuk krijg je gratis bij het downloaden van de game, de andere vijf kan je kopen met in-app aankopen.

Lego Star Wars

Na toezegging meer hulp wil Oekraïne wél tekenen

Oekraïne wil volgens vicepremier Sergiy Arboezov snel een handels- en samenwerkingsakkoord met de Europese Unie ondertekenen, nu de EU de voormalige Sovjet-republiek meer hulp heeft toegezegd. "Oekraïne zal deze associatieovereenkomst met de Europese Unie spoedig ondertekenen", zei hij na besprekingen met Europees commissaris Stefan Füle (Uitbreiding en nabuurschapsbeleid) in Brussel.

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj hield het akkoord met de EU vorige maand voor gezien na zware druk vanuit Moskou. Inmiddels staat hij echter onder zware druk in eigen land, waar demonstranten al wekenlang tegen zijn besluit ageren en massaal te kennen geven de blik op de EU en niet op Moskou te willen richten.

Füle zei dat een akkoord zal leiden tot 'grotere en grotere' financiële hulp van de EU aan Oekraïne. Hij zei dat het blok 'een duidelijke toezegging heeft gedaan om onze financiële steun te laten passen bij het ambitieniveau van onze Oekraïense partners'. "Wij hebben het principe van 'meer voor meer' uitgelegd", zei Füle.

De belofte van meer hulp lijkt voor de ommekeer te hebben gezorgd. "Europa heeft nogmaals bevestigd dat de deur voor Oekraïne open blijft staan en de Oekraïense regering heeft nogmaals bevestigd dat zij nog steeds dezelfde koers vaart naar integratie in Europa", zei Arboezov.

Eerder donderdag verklaarde EU-buitenlandchef Catherine Ashton dat Janoekovitsj haar had gezegd dat hij het eerder verworpen handels- en samenwerkingsverdrag 'toch wil ondertekenen'. De EU zou dan meer hulp moeten verstrekken, om het verwachte verlies van handel met Rusland te compenseren. Ashton zei dat de economische problemen van Oekraïne 'kunnen worden aangepakt met de steun die niet alleen van de EU-instellingen komt, maar ook door met de ondertekening van de associatieovereenkomst te tonen dat Janoekovitsj een serieus economisch plan heeft'.

[Upd] Sins of the Father niet op Linux

[Update]
Inmiddels heeft een pr-medewerster van Activision op Phoronix aangegeven dat de uitspraak van de ontwikkelaar niet klopt. Het zou om eem medewerker gaan die 'niet het hele verhaal wist'. Activision blokkeert de game helemaal niet, de Linux-release zou simpelweg nooit op de agenda hebben gestaan.

[Oorspronkelijk bericht]
In oktober kondigde ontwikkelaar Phoenix Online Studios aan dat het de adventure Gabriel Knight: Sins of the Fathers van uitgever Sierra On-Line opnieuw ging uitbrengen als Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition, en zou ook op Linux uitkomen.

De technical director van de studio, Weldon L. Hathaway, meldt echter middels een forum thread dat de Linux-release is geschrapt. Daarbij vertelde hij dat het niet door technische redenen is dat de game niet op Linux verschijnt, maar puur omdat uitgever Activision het niet wil. Waarom weet hij echter niet.

Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition verschijnt wél voor Windows, Mac, Android en iOS.

Van Marwijk wil meer discipline bij HSV

Bert van Marwijk is niet tevreden over de houding van zijn spelersgroep bij Hamburger SV. Dat liet hij donderdag merken in de Duitse pers. Van Marwijk en HSV gaan komende zaterdag op bezoek bij Bayern München, dat vorig weekend flink uithaalde tegen Werder Bremen (0-7).

De Nederlandse coach beseft dat zijn team in München veel beter voor de dag moet komen dan afgelopen weekend. Toen ging HSV in eigen stadion met 0-1 onderuit tegen FC Augsburg. Een aantal spelers zag toch positieve punten, al ging dat er bij Van Marwijk niet in.

"Hier heerst ook na een nederlaag tevredenheid. Dat irriteert me en dat accepteer ik dus niet", sprak de trainer volgens Bild. Dinsdag verloor Bayern in de Champions League van Manchester City. "Maar van één nederlaag zijn zij niet in de war. Wij moeten in vergelijking met de wedstrijd tegen Augsburg alles beter doen."

In het duel met Bayern kan Van Marwijk zaterdag weer beschikken over Rafael van der Vaart. De Oranje-international ontbrak tegen Augsburg vanwege triest familienieuws. Zijn vriendin Sabia kreeg onlangs namelijk een miskraam. "Voetbal is een goede afleiding voor mij", aldus Van der Vaart.

Hamburger SV staat na vijftien speelronden op plaats dertien in de Bundesliga. De ploeg staat maar vijf punten boven de gevarenzone, al is ook de middenmoot niet ver weg. Sinds de komst van Van Marwijk, eind september, pakte de Duitse ploeg twaalf punten in negen wedstrijden.

Dagboek Anne Frank wordt animatiefilm

Het dagboek van Anne Frank wordt bewerkt tot een animatiefilm. Ari Folman, die eerder al de politiek beladen animatiefilms Waltz with Bashir en The Congress maakte, gaat de film regisseren en coproduceren. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De makers krijgen volledige toegang tot de archieven van het Anne Frank Fonds in Basel, dat werd opgericht door Annes vader Otto Frank. In haar dagboek beschrijft Anne Frank haar leven als ondergedoken joods meisje in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voor Waltz with Bashir putte de Israëliër Folman uit zijn ervaringen uit 1982 bij de invasie van Libanon. The Congress is een snerpende satire op Hollywood en won zaterdag de European Film Award voor beste animatiefilm.

"Het is een prachtige mogelijkheid en uitdaging om het dagboek van Anne Frank naar het witte doek te mogen brengen", zegt Folman. "Er bestaat grote behoefte aan nieuw materiaal om het verhaal levend te houden voor jongere generaties."

Brad Pitt maakt vervolg World War Z

Brad Pitt gaat het vervolg op zijn zombie-epos World War Z produceren. Of hij ook terugkeert in de hoofdrol is nog onduidelijk. Juan Antonia Bayona, bekend van El Orfanato en The Impossible, neemt de regie over van Marc Forster en coördineert de productie van een nieuw scenario. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De eerste film werd na veel productionele tegenvallers van de zomer uitgebracht. Ondanks enkele snerpende recensies wist World War Z, met een budget van 190 miljoen dollar, wereldwijd toch ruim 540 miljoen binnen te slepen.

Het was echter de vraag of Pitt nog energie had om een vervolgfilm te maken. Pitt en filmmaatschappij Paramount slaan echter de handen opnieuw ineen.

Overigens kwam woensdag ook het nieuws naar buiten dat Pitt met zijn productiemaatschappij Plan B opstapt bij Paramount, wat op zijn minst getuigt van interessante timing. De twee bedrijven werkten acht jaar intensief samen. Plan B gaat nu in zee met filmmaatschappij New Regency en Ratpac Entertainment, het productiehuis van Brett Ratner en James Packer.

Waar World War Z 2 over gaat is nog onduidelijk. De rol van Pitts personage, een VN-gezant die een tegengif moet vinden voor het wereldwijde zombievirus, lijkt aan het eind van de eerste film zo goed als uitgespeeld.

Kenners zijn het er echter over eens dat veel van het bronmateriaal, het gelijknamige boek van Max Brooks, nog genoeg materiaal bevat voor minstens één film. Als voorbeelden worden enkele speciaal ontwikkelde antizombietactieken van het Amerikaanse leger genoemd, die voor mooi vuurwerk kunnen zorgen.

Daarnaast zijn in de film slechts enkele landen te zien waarin het zombievirus om zich heen grijpt, met name de Verenigde Staten en Israël. Landen als Japan en grote delen van Afrika bleven vrijwel onbelicht.

Wanneer met de opnames van World War Z 2 wordt begonnen is nog onbekend.


Brad Pitt maakt vervolg World War Z (Foto: Novum)

FOK!toen: De ondergang van de USS Panay

Voor de FOK!toen van vandaag gaan we 76 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 12 december 1937 dat de USS Panay op de Jangtsekiang oftewel Blauwe Rivier door de Japanse luchtmacht tot zinken werd het gebracht. De gebeurtenis, vlak bij de stad Nanking, werd omschreven als een incident, aangezien Japan en de Verenigde Staten (nog) niet met elkaar in oorlog waren.

USS Panay
De USS Panay

De Japanners gaven aan dat ze niet hadden gezien dat er Amerikaanse vlaggen op het dek van de kanonneerboot waren geverfd, boden hun excuus aan voor het gebeuren en betaalden een schadevergoeding voor het gezonken schip. De aanval op de Panay en het daaropvolgende incident in Nanking, waarbij de Amerikaanse ambassadeur John Moore Allison door een Japanse soldaat in zijn gezicht werd geslagen, zouden ervoor zorgen dat de relatie tussen de twee landen drastisch zouden veranderen.

Uit de Leeuwarder Courant van 13 december 1937 HEADER
Uit de Leeuwarder Courant van 13 december 1937

De vroege jaren

De USS Panay was een schip dat gebouwd was voor patrouille werkzaamheden op de Jangtse rivier. Het schip was op 10 november 1927 in de haven van Sjanghai te water gelaten. In september 1928 zou in schip in actieve dienst worden genomen en diende vooral om Amerikaanse staatsburgers in de omgeving van Nanking te beschermen. In de jaren 30 en 30 van de vorige eeuw probeerde China te moderniseren en was daarnaast ook druk bezig om te hervormen naar een land met een sterke en stabiele regering. Daarnaast kreeg China echter ook te maken met de agressie van het Japanse keizerrijk. In 1894 en 1895 hadden China en Japan al een oorlog uitgevochten over het land Korea, wat uitliep op een overwinning van Japan, waarmee het de wereld verraste en China een zware vernedering had toegebracht.

De USS Panay in betere tijden
De USS Panay in betere tijden

De Jangtse rivier werd gedomineerd door bandieten en huursoldaten die regelmatig een schip aanvielen voor haar kostbare lading. De USS Panay werd ook gebruikt om Amerikaanse stoomschepen te beschermen tegen beschietingen vanaf de vaste wal. Volgens commandant E.A. Dyer werd er in die tijd zo vaak op schepen geschoten, dat schippers bij het betreden van de Jangtse er vanuit gingen dat ze een potentieel doelwit waren van de Chinese kapers. Gelukkig waren de oosterlingen geen scherpschutters en waren er bij de beschietingen van de USS Panay geen dodelijke slachtoffers gevallen tot op dat moment.

De ondergang van de USS Panay

Uit de Leeuwarder Courant van 13 december 1937
Uit de Leeuwarder Courant van 13 december 1937

Nadat het Japanse keizerrijk in 1937 opnieuw de oorlog had verklaard aan China, werd de USS Panay ingezet om Amerikaanse medewerkers van de Amerikaanse ambassade uit Nanking te verplaatsen. Op 11 december 1937 had het schip, samen met een drietal olietankers, de Mei Ping, Mei An en de Mei Hsia, de haven van Nanking verlaten. De leidinggevenden van de Japanse marine waren van de verplaatsing van deze schepen op de hoogte gebracht.

Op 12 december 1937 kreeg de Japanse luchtmacht de opdracht om alle schepen op de Jangtse rivier tot zinken te brengen. Omdat men bewust was van het feit dat de Panay en een aantal andere schepen daar voeren, vroeg men nogmaals om bevestiging van deze opdracht. Nadat de bevestiging nogmaals was binnengekomen begon om 13:27 uur de aanval op de Amerikaanse schepen.

De zinkende USS Panay
De zinkende USS Panay

De USS Panay werd door een drietal Yokosuka B4Y Type-96 bommenwerpers bestookt met bommen van 60 kilo en werd daarbij driemaal geraakt. Daarnaast werd het schip ook doorzeeft door een negental Nakajima A4N gevechtsvliegtuigen. Het schip mocht dan onder de Amerikaanse vlag varen, de Japanners trokken zich er weinig van aan en brachten het schip, na een bombardement van zo'n twee en een half uur, het schip tot zinken. Bij de aanval kwamen drie bemanningsleden om het leven. Nog eens 43 scheepslieden en een vijftal burgers raakten bij de aanval gewond.

Uit de Leeuwarder Courant van 15 december 1937
Uit de Leeuwarder Courant van 15 december 1937

De laatste beelden van de USS Panay

Universal News over de USS Panay
Universal News over de USS Panay

Bij haar laatste tocht had de USS Panay ook een tweetal cameramannen aan boord van het schip. Zowel Norman Alley (Universal News) als Eric Mayell (Movietone News) waren getuige van de laffe aanval van de japanners en waren in staat om een groot deel van de aanval en het zinken van de Panay in de Jangtse rivier vast te leggen. Op onderstaande beelden is te zien hoe het nieuws bij de Amerikaanse bioscoopgangers werd gebracht.


Universal News

Waarschuwing voor IBAN-oplichters

E-mailgebruikers moeten oppassen voor oplichters die de overgang naar langere IBAN-bankrekeningnummers aangrijpen om phishingmailtjes rond te sturen. Dat meldt de Fraudehelpdesk donderdag.

In het mailtje wordt gesteld dat mensen een gratis nieuwe betaalpas kunnen aanvragen met IBAN-gegevens. Ook zou er een nieuwe pincode gekozen kunnen worden. Om de pas te bestellen moet op een link worden geklikt. "Doe dit niet!", waarschuwt de helpdesk. "Officiële instanties vragen nooit via de mail naar persoonlijke informatie."

Volgens de helpdesk proberen de oplichters waarschijnlijk persoonlijke gegevens in handen te krijgen. Hoeveel mensen al slachtoffer zijn geworden van de phishingmailtjes, is niet bekend.

GroenLinks tegen uitbreiding vliegveld Rotterdam

De gemeente Rotterdam moet een stokje steken voor de plannen van Rotterdam The Hague Airport om de luchthaven uit te breiden. Dat stelt de GroenLinks-fractie in Rotterdam donderdag.

Het vliegveld is al langer bezig met de plannen en kreeg woensdag steun van het bedrijfsleven rondom Rotterdam en Den Haag. De luchthaven wil doorgroeien met extra bestemmingen, maar volgens GroenLinks krijgen omwonenden daardoor alleen maar meer overlast.

"De belofte was juist om de geluidshinder te verminderen. In plaats daarvan dreigen straks nog meer mensen uit hun slaap gehouden te worden", stelt fractievoorzitter Arno Bonte in een verklaring. Hij vindt dat Rotterdam The Hague eerst vluchten moet schrappen voordat er andere bijkomen. "Het mag geen tweede nationale luchthaven worden."

Het aantal passagiers op Rotterdam The Hague groeide dit jaar van 1,2 miljoen naar 1,5 miljoen. Het vliegveld mag eigenlijk niet meer doorgroeien omdat het al de maximale geluidsruimte gebruikt. De directie voert desondanks toch gesprekken met minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) over extra ruimte voor vluchten.

Klinsmann tot volgende WK bondscoach VS

Jürgen Klinsmann blijft tot en met het WK in Rusland in 2018 bondscoach van de Verenigde Staten. De Duitser kwam een vierjarige verlenging van zijn contract overeen met US Soccer, de Amerikaanse voetbalbond. Bovendien wordt de 49-jarige oud-spits technisch directeur.

Klinsmann werd in de zomer van 2011 aangesteld als Amerikaans bondscoach. Afgelopen zomer leidde hij zijn ploeg naar de Concacaf Gold Cup, het kampioenschap van Noord- en Midden-Amerika en de Cariben. Eerder was Klinsmann ook bondscoach van Duitsland en trainer van Bayern München.

Olifantenverhuizing zonder problemen verlopen

De verhuizing van de vier ruziënde olifanten uit Dierenpark Emmen naar Dierenrijk Nuenen is zonder problemen verlopen. Dat laat een woordvoerder van de dierentuin in Brabant weten. De laatste olifant werd rond 20.00 uur naar de stal geloodst.

De vier olifanten werden donderdagmiddag op transport gezet omdat ze ruzie hadden gekregen met de overige olifanten. Dat gebeurde vorig jaar toen de leidster van de kudde overleed. De situatie werd onhoudbaar, waardoor beide groepen los van elkaar moesten leven. Door de verhuizing is nu eindelijk een oplossing gekomen voor de kudde in Emmen.

De vier olifanten, een moeder met twee dochters en een zoon, krijgen in Nuenen te maken met een ander olifantenmannetje. Hij is de enige overgebleven olifant nadat twee anderen kort geleden vertrokken naar Spanje.

Het mannetje wordt voorlopig nog niet in contact gebracht met de vier nieuwelingen. Dat kan volgens een woordvoerder nog wel weken duren.

[EL] Uitslag PSV - FK Chornomorets Odesa

PSV is er niet in geslaagd om te overwinteren in Europa. De Eindhovenaren hadden aan een gelijkspel tegen FK Chornomorets voldoende om in de Europa League te blijven, maar de Oekraïners maakten na bijna een uur spelen een einde aan deze droom. Dja Djedjé voltrok het vonnis.

Bij PSV was voorafgaand aan de wedstrijd tegen FK Chornomorets Odesa één opvallende wijziging in de basiself te zien. Jorrit Hendrix begon namelijk op het middenveld. De 18-jarige voetballer staat normaal gesproken in het hart van de verdediging, maar verving nu de geblesseerde Schaars. Ola Toivonen begon op de bank, net als Ji-Sung Park

Vanaf het eerste fluitsignaal nam PSV het initiatief. Dit leverde al snel een goede kans voor Memphis Depay op. Het tempo lag in de eerste twintig minuten van de wedstrijd echter niet heel hoog. Daarnaast floot ook arbiter Gomez veel af, waardoor het spel meer stil lag dan dat de bal rolde.

FK Chornomorets Odesa loerde vooral op de counter en kwam er via Antonov een keer gevaarlijk uit. Toch bleef de brilstand gehandhaafd, ondanks het feit dat Hendrix, Depay en Adam Maher een aantal goede mogelijkheden kregen om PSV op voorsprong te schieten. De Oekraïners zetten er nog een kans voor Antonov tegenover.

Goede mogelijkheid voor Karim Rekik, maar keeper Bezotosny brengt redding (Foto: Pro Shots)

Het begin van de tweede helft was van beide kanten slordig. Bij PSV zaten ervaren krachten als Park en Toivonen nog op de bank. Ondertussen gingen de Eindhovenaren verder met kansen missen. Zowel Luciano Narsingh als Maher kregen mogelijkheden, maar scoorden niet.

Dit kwam PSV uiteindelijk duur te staan. Na een uur spelen kwam FK Chornomorets Odesa via een doelpunt van Dja Djedjé op voorsprong. Nog geen vijf minuten later had Riera de 2-0 op zijn pantoffel, maar kopte de bal over het doel van Zoet heen.

Twintig minuten voor tijd probeerden Oscar Hiljemark en Depay het eens van afstand, maar keeper Bezotosny werd er niet zenuwachtig van en greep het leer. Ook Hendrix verscheen nog een keer voor het doel van de Oekraïners, maar het spel van de Eindhovenaren was niet verrassend te noemen. Hierdoor was het voor de bezoekers eenvoudig om aanvallen af te slaan.

In de slotfase van de wedstrijd sloeg de vlam in de pan. Riera ging door het lint na een overtreding van Arias. De speler van FK Chornomorets kreeg vervolgens een rode kaart, omdat hij Arias in de nek duwde. Daarna bemoeide Maher zich er ook nog even mee en kreeg een gele kaart.

In de laatste officiële minuut had Toivonen móeten scoren, maar de Zweed stifte de bal over het doel heen. Ook Depay kreeg nog een levensgrote kans, maar zag zijn inzet geblokt worden. In blessuretijd werd ook niets meer door de Eindhovenaren geforceerd.


PSV

0 - 1

FK Chornomorets Odesa

     59' Dja Djedjé
 
 Gele kaart: Maher (PSV), Fontanello, P. Kovalchuk, Bezotosny (FK Chornomorets Odesa)
Rode kaart: Riera (FK Chornomorets Odesa) (87)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 13.000
Arbiter: Gomez
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Willems (Park/66)
Rekik
Zanka
Ariás
Hendrix
Maher
Hiljemark (Toivonen/75)
Depay
Locadia
Narsingh (Bakkali/80)
  Bezotosny
Santana
P. Kovalchuk
Fontanello
Zubeyko
Bobko
Gay (Didenko/79)
K. Kovalchuk
Riera
Antonov
Dja Djedjé (Léo Matos/81)

Medewerkster verpleeghuis vergiftigde bewoners

Een medewerkster van een Frans verpleeghuis wordt ervan verdacht negen patiënten te hebben vergiftigd met psychotrope middelen. Zes van hen overleefden de vergiftiging niet. De 30-jarige vrouw werkte sinds 2012 in het huis en meende het lijden van de bewoners te moeten verlichten, zei Dietlind Baudoin, officier van justitie in Chambery in het oosten van Frankrijk.

Het verpleeghuis is gespecialiseerd in de verzorging van ouderen met beperkte mobiliteit en meervoudige aandoeningen. De patiënten waren in de tachtig, maar gelet op hun leeftijd en aandoeningen gezond en 'nog helemaal niet nabij hun levenseind', zei Baudoin. De vergiftigingsgevallen deden zich voor in oktober en november.

Baudoin zei dat de verdachte eerder dit jaar haar moeder na een lang ziekbed heeft verloren. De officier beschreef de vrouw als 'sociaal geïsoleerd' en fragiel. Zij is voorlopig aangeklaagd wegens vergiftiging en poging tot vergiftiging en kan daarvoor levenslang krijgen.

'Kim Kardashian is een Hobbit'

In de nieuwste aflevering van 'South Park' wordt flink de draak gestoken met niemand minder dan Kim Kardashian. De celebrity wordt hierin vergeleken met een Hobbit.

Gisteravond was in de VS een van de controversieelste episodes van 'South Park' te zien. In de bewuste aflevering weigert Butters met een meisje uit te gaan. Zij is namelijk dik en lelijk, omdat ze niet lijkt op zijn droomvrouw Kim Kardashian.

Stans vriendinnetje Wendy ontsteekt hierop in woede. "Kim is een kleine, vette vrouw", roept ze. "Ze manipuleert haar imago en laat gemiddelde meisjes zichzelf lelijk voelen. In het echte leven heeft Kim Kardashian het lichaam van een Hobbit."

Later in het verhaal komt ook Kims verloofde Kanye West om de hoek kijken. Hij probeert iedereen ervan te overtuigen dat zijn vriendin geen Hobbit is. Maar zelfs hij is niet volledig overtuigd.

De bewuste scène, die allicht niet in de smaak zal vallen bij Kim Kardashian en haar kont...

PVV onder vuur over Mali

De PVV kwam zwaar onder vuur te liggen in de Tweede Kamer tijdens het debat donderdag over de missie naar Mali. Is bestrijding van moslimterreur niet een essentieel punt voor die partij, vroegen Kamerleden zich af. In hun oordeel verliest de PVV aan geloofwaardigheid op dit punt omdat ze de missie niet wil steunen.

"Kom bij mij nooit meer aanzetten met het verhaal dat de aanpak van jihadisten een prioriteit is voor de PVV", gooide minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken er nog eens bovenop. Voor hem is de partij op dit punt compleet ongeloofwaardig geworden, voegde hij eraan toe. "Veel woorden, geen daden."

Voor PVV'er Raymond de Roon ligt het toch iets anders. Hij steunde het ingrijpen van Frankrijk begin dit jaar in Mali, maar nu moeten andere islamitische landen zoals Algerije en Marokko die taak overnemen. Volgens hem komt de missie er alleen maar om de PvdA "te behagen".

PVV onder vuur over Mali
PVV onder vuur over Mali (Foto: ANP)

Ruitenwisserparkeerbon verdwijnt in Amsterdam

Foutparkeerders in Amsterdam krijgen vanaf februari geen bon meer onder hun ruitenwisser. In plaats daarvan krijgen ze een acceptgiro thuisgestuurd. Dat heeft parkeerbeheerder Cition donderdag bekendgemaakt.

De papieren parkeerbon verdwijnt per 1 februari uit het Amsterdamse straatbeeld. De stad is daarmee de eerste Nederlandse gemeente die overgaat op volledig digitaal parkeerbeheer. Eerder dit jaar verdween het parkeerkaartje al uit Amsterdam.

Met het schrappen van de papieren bon kunnen kosten worden bespaard en kan uiteindelijk worden voldaan aan omvangrijke bezuinigingen van de gemeente.

Fransen twijfelen aan 'blessure' Falcao

Radamel Falcao kwam al sinds eind november niet meer in actie bij AS Monaco. In Frankrijk ontstaat steeds meer de vraag of de Colombiaan wel echt geblesseerd is. Falcao kwam vorige maand nog met zijn land in actie tegen België en Nederland.

Volgens de Colombiaanse voetbalbond keerde hij fit terug naar Monaco. Vervolgens speelde Falcao een uur mee in de wedstrijd tegen Nantes. Coach Claudio Ranieri wisselde hem vanwege een pijntje in zijn dijbeen.

De 27-jarige spits zou al vóór de wedstrijd last hebben gehad, maar Monaco bracht daar tijdens de persconferentie niets over naar buiten. Dat schrijft L'Equipe. De Franse miljoenenclub communiceert verder weinig over de vermeende blessure en Ranieri houdt zich ook op de vlakte.

Tijdens de thuiswedstrijd tegen Stade Rennes zou Falcao op de tribune zitten, maar wegens privéredenen liet hij zijn gezicht niet zien. Volgens Franse media mikt de topschutter alweer op een vertrek uit het vorstendom. Ligue 1 is immers niet zo'n grote competitie als de Primera Division of de Premier League.

De afwezigheid van Falcao zal met name in Londen nauwlettend in de gaten worden gehouden. In het verleden liet José Mourinho al eens weten dat hij de Colombiaan graag aan zijn team wil toevoegen. Chelsea kan bovendien wel een extra spits gebruiken, aangezien de huidige aanvalslinie vaak teleurstelt.

Radamel Falcao speelde sinds zijn transfer van afgelopen zomer veertien wedstrijden voor AS Monaco in Ligue 1. Hij was negen keer trefzeker.

Slob: vanavond geen pensioenakkoord

ChristenUnie-leider Arie Slob sluit uit dat hij donderdagavond al een pensioenakkoord kan sluiten met het kabinet en met de fractieleiders van VVD, PvdA, SGP en D66. Slob zei dat voorafgaand aan overleg op het ministerie van Financiën waar behalve de vijf fractievoorzitters ook premier Mark Rutte, minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) deelnemen.

Het kabinet praat al weken met de oppositie over de pensioenopbouw. Steun van de oppositie is nodig omdat VVD en PvdA geen meerderheid hebben in de Senaat. Tot nog toe namen ook het CDA en GroenLinks deel aan de gesprekken, maar die zijn donderdagavond niet uitgenodigd.

'Helikopters hulpdiensten blijven vliegen'

De helikopters die de ANWB en de politie gebruiken, hoeven niet aan de grond te blijven. Woordvoerders van beide organisaties bevestigen een bericht hierover van RTL Nieuws.

De helikopters zijn van hetzelfde type als het toestel dat onlangs neerstortte op een café in het Schotse Glasgow, de Eurocopter EC 135. De ANWB heeft zes van dergelijke helikopters rondvliegen als traumahelikopter. Ook de politie heeft er zes, maar die zijn volgens de woordvoerder net iets anders ingericht dan het Schotse ramptoestel.

Volgens fabrikant Eurocopter zijn de heli's veilig en kunnen ze gewoon blijven vliegen. In Groot-Brittannië werden de trauma- en politiehelikopters wel korte tijd aan de grond gehouden en onderzocht.

'Helikopters hulpdiensten blijven vliegen'
'Helikopters hulpdiensten blijven vliegen' (Foto: ANP)

Tiende dode helikopterongeluk Glasgow

Het ongeluk met een politiehelikopter die zich eind november in een pub in Glasgow boorde, heeft een tiende persoon het leven gekost. Dat deelde de politie donderdag mee. Het Britse transportbedrijf Bond Air Services zei eerder op de dag al zijn helikopters van hetzelfde type als de politiehelikopter wegens een mankement aan de grond te hebben gehouden.

Het mankement had betrekking op de brandstofteller van een van de helikopters van het type 2 Eurocopter EC135. Later donderdag kozen enkele helikopters alweer het luchtruim.

Volgens Britse onderzoekers zijn er geen aanwijzingen dat de politiehelikopter die in Glasgow crashte last van motorfalen had. Naast tien doden, onder wie de burgerpiloot en twee agenten die meevlogen, raakten meer dan dertig mensen gewond bij het ongeluk.

Barça strikt 'binnenkant-shirtsponsor'

FC Barcelona heeft een opmerkelijke sponsordeal gesloten. Het bedrijf Intel gaat een verbintenis met de Catalanen aan. Het meest opvallende aan de deal is dat de naam van het bedrijf aan de binnenkant van het shirt komt te staan. Derhalve is het logo en de naam alleen te zien als spelers het shirt omhoog tillen of binnenstebuiten keren.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf, dat grossiert in computerchips, zijn de spelers niet verplicht om het logo te tonen na bijvoorbeeld een doelpunt. Het is niet bekend welk bedrag er met de deal gemoeid is. Naast Intel staan ook Qatar Airways en Unicef op het shirt van de Blaugrana.

Barcelona zal komend weekeinde al met de sponsor op het shirt spelen. In het duel met Villarreal in de Primera División is het dus voor het eerst mogelijk om de sponsor te zien.

Het is overigens niet de eerste keer dat een voetbalclub aan de binnenkant van het shirt een sponsoruiting heeft staan. Enkele seizoenen geleden werd het Spaanse Getafe door Burger King gesponsord en had het bedrijf de mascotte aan de binnenkant van het shirt gedrukt.

Dan Karaty zou graag gangster spelen

Dan Karaty heeft grote plannen voor toekomstige filmrollen. "Ik zou wel eens een echte Amerikaanse gangster willen spelen", zegt de danschoreograaf tegen Novum Nieuws. In de Nederlandse romkom Soof maakt hij zijn acteerdebuut als Jim, een danschoreograaf die het aanlegt met de getrouwde Soof, een rol van Lies Visschedijk.

Een veelgestelde vraag aan Karaty is of een rol als danschoreograaf niet extra moeilijk is voor een danschoreograaf. "Gelukkig was mijn personage een sterk uitvergrote versie van mezelf. Jim is heel uitbundig en probeert Soof te versieren door opvallend te dansen en voor haar te playbacken."

"Dat soort versiertrucs gebruik ik al twintig jaar niet meer", lacht Karaty. "Maar met zulke scènes kreeg ik de gelegenheid uit mezelf te stappen, zonder dat de rol te zwaar werd voor een onervaren acteur als ik."

Het acteren smaakte de 37-jarige Amerikaan duidelijk naar meer. Voor zijn volgende rol wil hij de lat echter iets hoger leggen. "Dan wil ik iets spelen wat iets verder van me vandaan ligt, zoals een psychopaat of een moordenaar. Dat lijkt me geweldig."

Soof, met naast Karaty en Visschedijk ook Fedja van Huêt, Anneke Blok en Chantal Janzen, draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Dan Karaty zou graag gangster spelen (Foto: Novum)

FA raadpleegt fans over naam Hull City

De Engelse voetbalbond FA gaat zijn oor te luisteren leggen bij fans van Hull City alvorens een naamswijziging van de club goed te keuren. Dat meldt de bond donderdag. De eigenaar van Hull City diende dinsdag een al eerder aangekondigd verzoek in om de naam van de club te mogen wijzigen in Hull Tigers. De supporters zijn daar fel op tegen.

Toen clubeigenaar Assem Allam, een Brit van Egyptische afkomst, in augustus zijn plannen voor een naamswijziging bekendmaakte leverde dat direct weerstand op bij de fans. Zij verenigden zich in actiegroep 'City Till We Die'. Allam liet al eerder weten dat de protesterende fans 'dood mogen gaan wanneer ze willen, als ze de club maar aan de meerderheid laten die goed voetbal wil zien'.

Collega's aangeslagen door dood Kees Brusse

Het nieuws dat acteur en regisseur Kees Brusse maandagavond op 88-jarige leeftijd is overleden, is voor zijn collega's erg aangrijpend. "Ik wist wel dat het niet zo goed meer met hem ging, maar ik schrik hier toch van", zegt Willeke Alberti in De Telegraaf. "Het was een van de beste acteurs die ons land heeft gekend."

"Ik heb het geluk gehad dat ik samen met hem heb mogen werken. In de film Rode Sien speelde hij mijn vader. Dat zijn momenten die ik koester", vervolgt Alberti. Brusse, die al langer kampte met gezondheidsproblemen, was onder meer te zien in de film Ciske de Rat uit 1955 en de originele tv-serie 't Schaep met de 5 Pooten. Zijn laatste acteerklus was in 2004 in de RTL-serie De Erfenis.

Ook Jeroen Krabbé gaat zijn collega en goede vriend erg missen. De acteur zocht Brusse een paar maanden geleden nog op. "We hebben de mooiste toneelverhalen opgehaald. En veel gelachen. Kees bleef geestig tot het einde." Carry Tefsen vindt het heftig dat er opnieuw een groot acteur is heengegaan. "Maar ik troost me met de gedachte dat hij wel 88 jaar is geworden. Dat zou betekenen dat ik nog even heb te gaan."

[EK] Finales voor Kromowidjojo, Heemskerk en De Waard

Tijdens de finalesessie van de Europese kortebaan kampioenschappen in Herning zijn weer finaleplaatsen behaald door Nederlandse dames. Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk deden dit op de 100 meter vrijeslag, Maaike de Waard deed dat op de 100 meter rugslag.

Kromowidjojo en Heemskerk gaan als tweede en zesde door in respectievelijk 52,52 en 52,94. In die finale morgen staat de Zweedse Sarah Sjöström als eerste geplaatst in 52,37. 

Maaike de Waard gaat als negende door naar de finales. Nadat ze vanochtend met een slechte start als achttiende door ging naar de halve finales, wist ze in deze serie revanche te nemen op de start van vanochtend en zwom De Waard naar 59,31. De Deense Mie Østergaard Nielsen gaat met 57,09 als eerste door naar de finales. 

In de halve finales van de 50 meter schoolslag zwom Anouk Elzerman ook nog naar een persoonlijk record. Helaas was de 30,75 net niet genoeg voor de finales. Elzerman kwam 0,01 tekort. 

Wolf-acteur Kenzari in Berlijnse schijnwerpers

De Nederlands-Marokkaanse acteur Marwan Kenzari, vooral bekend van zijn hoofdrol in het kickboksdrama Wolf, is geselecteerd als Shooting Star op het internationale filmfestival van Berlijn. Dat laat filminstituut Eye woensdagmiddag weten.

Shooting Stars is een initiatief van European Film Promotion en heeft als doel de internationale loopbaan van jong Europees acteertalent te stimuleren. In Berlijn worden de Shooting Stars onder meer voorgesteld aan invloedrijke regisseurs, producenten, casting directors en de wereldpers. Eerdere Nederlandse Shooting Stars zijn Sylvia Hoeks, Lotte Verbeek, Fedja van Huêt en Halina Reijn.

De 30-jarige Kenzari was te zien in onder meer de tv-series Flikken Maastricht en Penoza en in de tv-films Het Zusje van Katia en Van God Los 2. Ook heeft hij veel toneelproducties op zijn naam staan, waaronder Romeinse Tragedies, De Russen! en Kinderen van de Zon.

Komend jaar is Kenzari te zien in de mannelijke hoofdrol in de romantische komedie Hartenstraat, het regiedebuut van actrice Sanne Vogel, en in de thriller Bloedlink, geregisseerd door Joram Lürsen. Daarnaast speelt hij een bijrol in het rechtbankdrama Lucia de B. van Paula van der Oest.

De Berlinale, zoals het festival ook wordt genoemd, wordt gehouden van 8 tot en met 10 februari.


Wolf-acteur Kenzari in Berlijnse schijnwerpers (Foto: Novum)

[EK] Brons voor Nijhuis op 50 meter schoolslag

Bij de Europese kortebaan kampioenschappen in het Deense Herning heeft Moniek Nijhuis vanavond het brons gepakt op de 50 meter schoolslag. Zij zwom naar een tijd van 29,79.

Nijhuis, die sinds dit jaar in Drachten traint, moest de Russische Yuliya Efimova en de Litouwse Ruta Meilutyte voor laten gaan. De nummers één en twee tikten aan in respectievelijk 29,04 en 29,10. De tijd van Efimova leverde ook nog een kampioenschapsrecord op. 

Settecolli 50ste International swimming trophy , 14-6-2013, Moniek Nijhuis Nederland
Moniek Nijhuis (Bron: Pro Shots)

Brussel wil landbouwsubsidie terug van Nederland

De Europese Commissie vordert 24,3 miljoen euro landbouwsubsidie terug van Nederland. Een systeem waarmee in Nederland de omvang van percelen wordt berekend kent tekortkomingen, zo is volgens de commissie gebleken. De omvang van een perceel is bepalend voor de hoeveelheid subsidie die wordt uitgekeerd.

De controle op het systeem zou niet goed zijn uitgevoerd. Hetzelfde zou gelden voor de berekeningen van betalingen. Het bedrag dat Nederland te veel zou hebben ontvangen wordt ingehouden bij het uitbetalen van de volgende subsidie. Nederland krijgt jaarlijks een klein miljard euro aan landbouwsubsidie uit Brussel.

Het ministerie van Economische Zaken erkent dat de perceelregistratie in 2008 'te ruim was ingetekend'. Het probleem is volgens een woordvoerder van het departement inmiddels hersteld.

Van de vijftien lidstaten waar overtredingen zijn geconstateerd wordt in totaal 335 miljoen euro landbouwsubsidie teruggevorderd. Frankrijk is de grootste overtreder. Dat land moet bijna 160 miljoen euro terugbetalen. Daarna volgt Griekenland, dat 101 miljoen moet terugbetalen voor diverse overtredingen.

Oppositieleider Bangladesh opgehangen

Een wegens oorlogsmisdaden in de Bengalese onafhankelijkheidsoorlog ter dood veroordeelde oppositieleider is donderdagavond opgehangen. Dat hebben verschillende televisiestations in Bangladesh gemeld. Het hooggerechtshof had enkele uren eerder een laatste beroep van Abdul Quader Mollah van de Jamaat-e-Islami-partij afgewezen.

Mollah werd om 22.01 uur plaatselijke tijd opgehangen in de centrale gevangenis in de hoofdstad Dhaka, zei een inlichtingenfunctionaris tegen AP. Hij is de eerste persoon die is terechtgesteld sinds de regering van premier Sheikh Hasina in 2010 mensen begon te vervolgens wegens oorlogsmisdaden. De partij van Mollah stelt dat het executiebesluit politiek gemotiveerd is en heeft gewaarschuwd voor de gevolgen.

De betreffende oorlogsmisdaden werden begaan in de onafhankelijkheidsoorlog van Bangladesh tegen Pakistan in 1971. Pakistaanse militairen zouden met lokale collaborateurs die tegen de onafhankelijkheid van het toenmalige Oost-Pakistan waren drie miljoen mensen hebben omgebracht.

Kenia viert vijftig jaar onafhankelijkheid

Kenia heeft donderdag gevierd dat het land vijftig jaar geleden zijn onafhankelijkheid van Groot-Brittannië verwierf. Keniaanse leiders prezen de voortgang die het land sinds dat historische moment heeft geboekt.

President Uhuru Kenyatta hield tijdens een ceremonie met zang en dans in het nationale stadion een toespraak. Veertien staatslieden woonden de viering bij.

De vader van Kenyatta, Jomo, was de eerste president van Kenia. Volgens Uhuru heeft het land de afgelopen decennia grote stappen gezet op gebieden als armoedebestrijding, ongeletterdheid en ziekte. Veel Kenianen beweren daarentegen dat er nog een lange weg te gaan is en dat vooral corruptie het land voor grote problemen stelt.

Bouwvakker nog altijd gevaarlijk beroep

Bij veel werkzaamheden in de grond-, weg- en waterbouw lopen werknemers het risico op blootstelling aan asbest en andere gevaarlijke stoffen. Vergeleken met 2010 is wel sprake van substantiële verbeteringen, maar de risico's zijn nog steeds hoog, meldt de Inspectie SZW donderdag.

Bij 240 aannemers en 56 opdrachtgevers werden tussen april vorig jaar en juli dit jaar inspecties uitgevoerd. Daaruit bleek dat 138 aannemers hun zaken op het gebied van veiligheid en gezondheid niet op orde hadden. Op 35 locaties werd het werk stilgelegd omdat sprake was van een direct gevaar voor werknemers.

De inspecties waren vooral gericht op het risico op blootstelling aan gevaarlijke stoffen, maar er werd ook gekeken naar risico's van bedelving, verdrinking, aangereden worden en aanwezigheid van explosieven. Vorig jaar werden bij 65 procent van de inspecties onregelmatigheden geconstateerd, maar dat was dit jaar gedaald naar 46 procent. Het vaakst was iets mis bij het leggen van kabels en leidingen en het minst vaak bij baggerwerkzaamheden.

Veel opdrachtgevers bleken projecten onvoldoende voor te bereiden. Bij 45 opdrachtgevers werden overtredingen vastgesteld. De belangrijkste overtreding was de afwezigheid of onvolledigheid van informatie over de samenstelling van de grond en de aanwezigheid van explosieven.

De aanwezigheid van explosieven wordt volgens de inspectie veelal pas onderkend als meerdere zware explosieven zijn gevonden. "Ook dan is de neiging groot om dit af te doen als incidenten." Onderzoek is volgens de inspectie kostbaar en het risico van daadwerkelijke ontploffingen is klein. "Maar het kleine risico is, als het zich voordoet, wel fataal."

Snowboarders Van der Wal en De Jong in finale

Bij wereldbekerwedstrijden in het Finse Ruka hebben de Nederlandse snowboarders Dolf van der Wal en Dimi de Jong zich voor de finale op het onderdeel halfpipe geplaatst. In de kwalificatieserie werd De Jong tweede, Van der Wal  vierde. In de finale komen twaalf freestylers uit.

Op het onderdeel halfpipe heeft De Jong zich al geplaatst voor de Olympische Spelen in Sochi. Van der Wal heeft nog geen olympisch ticket op zak. Hij moet hiervoor eenmaal in de top acht van een wereldbekerwedstrijd eindigen of twee keer in de top twaalf.

Vredestroepen voorkomen lynchpartij in de CAR

Afrikaanse vredesmilitairen hebben donderdag in de roerige hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek in de lucht geschoten om een grote menigte uiteen te jagen. Die had het gemunt op moslims die hun toevlucht hadden gezocht op het terrein van een kerk.

Enkele duizenden mensen keken donderdag in Bangui toe hoe een groep jonge mannen met grote stenen probeerden de toegang tot de kerk Saint-Jacques open te breken. Volgens hen verschool een voormalige rebellengeneraal zich op het kerkterrein.

Terwijl de meute 'Dood hem! Dood hem!' riep, legden sommige personen een grote boomstam voor de poort om te voorkomen dat mensen konden vluchten.

De vredestroepen slaagden er met hun tussenkomst in diverse mannen de mogelijkheid te bieden te vluchten. Gekleed in burgerkleding leken zij eerder op moslims dan op ex-rebellen. Onderwijl werden de vredesmilitairen met stenen bekogeld, waarna zij hun wapens in de lucht afvuurden.

Het islamitische rebellenverbond Séléka staat in Bangui steeds meer onder druk. Christenen vormen de meerderheid in de hoofdstad en zij zijn de moslims die het land onder controle kregen inmiddels meer dan beu.

Franse militairen en Afrikaanse vredestroepen proberen de stabiliteit in het land terug te brengen. Vorige week kostte sektarisch geweld echter nog aan meer dan vijfhonderd mensen het leven. Eerder deze week werd een vermoedelijk lid van Séléka voor zijn woning door een menigte gestenigd.

EU-hof: zelfde rechten voor homostellen

In lidstaten van de Europese Unie waar homostellen niet kunnen trouwen, moeten ze als ze een geregistreerd partnerschap aangaan dezelfde voordelen krijgen als getrouwde stellen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie donderdag bepaald.

Het hof deed donderdag uitspraak in de zaak van Frédéric Hay, een Franse bankemployee die niet dezelfde voordelen kreeg als getrouwde collega's toen hij een partnerschap met zijn vriend aanging. Destijds mochten homoseksuelen onder de Franse wet niet trouwen.

Hays situatie werd door het hof 'directe discriminatie gebaseerd op seksuele oriëntatie' genoemd. De Franse wet is inmiddels gewijzigd en ook bij de bank is de situatie veranderd. Een woordvoerder van het hof zei dat het vonnis nu een standaard in de gehele EU stelt.

Doden door regenval Rio de Janeiro

Hevige regenval heeft woensdag in Rio de Janeiro aan zeker twee mensen het leven gekost. Het verkeer liep vast, vliegvelden moesten tijdelijk sluiten en treinen reden niet. Uit een rivier langs een arme wijk in het noorden van Rio werden twee lichamen gehaald. In één wijk van de Braziliaanse stad viel in een uur tijd 63 millimeter regen.

De regering heeft laten weten dat er meer politie naar de stad wordt gestuurd, omdat er berichten van plunderingen zijn. De lokale autoriteiten hebben om water, voedsel en bedden verzocht voor de ongeveer tweeduizend gezinnen die dakloos zijn geworden.

'Fabrikanten onduidelijk over natuurlijke zoetstof'

Fabrikanten die op etiketten met de natuurlijke zoetstof stevia pronken, verdoezelen vaak dat er nog andere synthetische zoetstoffen of suiker in het product zitten. Dat meldt de Consumentenbond donderdag op basis van eigen onderzoek.

De stof uit de steviaplant zorgt volgens de fabrikanten voor de zoete smaak van een product, maar omdat stevia vaak wat bitter is worden daarnaast ook andere zoetstoffen gebruikt. Als behalve zoetstof ook nog gewone suiker in producten wordt gestopt, is het al snel minder 'light' dan wordt gesuggereerd. Zo zitten in een glas cola met stevia van Albert Heijn nog steeds 74 kilocalorieën terwijl cola-light geen calorieën bevat.

De Consumentenbond heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gevraagd fabrikanten die 'goochelen' met etiketten aan te pakken. Ook zouden er duidelijkere kaders moeten komen om mogelijke misleiding tegen te gaan.

Hockeydames treffen Australië en Nieuw-Zeeland op WK

De hockeydames zullen in de groepsfase van het wereldkampioenschap hockey spelen tegen Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Japan en België. Titelverdediger Argentinië zal het opnemen tegen Engeland, Duitsland, China, Vereningde Staten en Zuid-Afrika. Dit heeft de wereldhockeyfederatie FIH bekendgemaakt. 

Nederland speelde afgelopen zaterdag nog de Hockey World League (HWL) finale tegen Australië. Het werd toen 5-1 voor Oranje. Het WK begint op 31 mei 2014. Er wordt gespeeld in Den Haag. De meeste wedstrijden hebben plaats in het stadion van ADO Den Haag.

De indeling bij de mannen wordt naar buiten gebracht nadat zij hun HWL hebben gespeeld. De mannen spelen de finaleronde van de HWL van 10 tot en met 18 januari 2014 in India. 

Blackfish-regisseur blij met Seaworld-boycot

Blackfish-regisseur Gabriela Cowperthwaite is blij dat verschillende artiesten niet meer op willen treden in het dolfinarium Seaworld. Willie Nelson, Barenaked Ladies en Heart zegden hun shows af naar aanleiding van Blackfish, een documentaire waarin wordt bepleit dat orka's niet in gevangenschap moeten leven.

"Ik vind het erg inspirerend", liet Cowperthwaite weten aan persdienst Reuters. De artiesten zouden komend jaar optreden tijdens een muziekfestival in Seaworld in Orlando. Toen bekend werd dat Nelson en Barenaked Ladies zouden optreden in Seaworld werd naar aanleiding van Blackfish online een petitie gestart om dit te voorkomen. Daarna besloten de zanger en de band hun optreden af te blazen. De band Heart volgde het voorbeeld en liet afgelopen weekeinde weten niet meer te komen.

Zangeres Joan Jett zei maandag dat ze niet langer wil dat haar nummer I Love Rock 'n Roll wordt gebruikt tijdens een orkashow. "Ik vind het walgelijk dat mijn muziek zonder mijn toestemming wordt gebruikt bij dieren die gevoelig zijn voor geluid." Seaworld zei eerder al teleurgesteld te zijn in de reacties van de artiesten, maar deze te respecteren.

Blackfish werd in oktober uitgezonden door CNN. De documentaire, die in Nederland in verschillende filmhuizen draait, vertelt het verhaal van een trainer die in 2010 na een aanval van een orka om het leven kwam. Naar aanleiding van Blackfish werden meerdere acties en protesten gestart.


Blackfish-regisseur blij met Seaworld-boycot (Foto: Novum)

Roemeense overleeft 19 jaar op geitenmelk

Een jonge vrouw van 19 jaar in Roemenië heeft haar hele leven uitsluitend op geitenmelk en suiker geleefd. Dat is het enige dat haar ouders aan haar gaven, omdat ze als baby niets anders zou willen dan melk en water met suiker. Het meisje, dat slechts 16 kilo weegt, is door de kinderbescherming bij haar ouders weggehaald en overgebracht naar een ziekenhuis.

De politie zoekt uit waarom het meisje al die tijd bij haar ouders is gelaten, terwijl haar situatie in het dorp en bij de huisarts bekend was. De moeder van het meisje is opgenomen in een psychiatrische inrichting. Volgens de onderzoekers onderhield zij een ziekelijke relatie met het kind, dat ze al die jaren als een zuigeling voedde.

Volgens de artsen is het meisje dermate ondervoed dat lichaam en geest zich niet meer zullen herstellen. Ze is slechts 1,20 meter groot en praat op het niveau van een 3-jarige, aldus de Roemeense tv.

Roemeense overleeft 19 jaar op geitenmelk
Roemeense overleeft 19 jaar op geitenmelk (Foto: ANP)

Voor één seconde

Mooi project. De MIMI-foundation vroeg een fotograaf om foto's te maken van kankerpatienten die een over de top make-over hebben gekregen met als voorwaarde dat ze hun ogen dicht houden en ze pas mogen kijken als ze voor een spiegel zitten. Dan wordt hun eerste reactie gefotografeerd. Het idee is om de patienten even de ziekte te laten vergeten, al is het maar voor één seconde. Vanaf 2:00 zitten ze daadwerkelijk voor de spiegel.

Zorgverlof ook voor vrienden en kennissen

Wie voor een zieke vriend of bekende zorgt, krijgt in de toekomst recht op zorgverlof. Nu is zorgverlof alleen mogelijk als iemand moet zorgen voor een partner, kind of ouder, maar het kabinet gaat dat uitbreiden. Dat heeft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) donderdag aangekondigd.

Dat nu alleen zorgverlof mogelijk is voor gezinsleden, vindt Asscher 'te beperkt'. "Steeds meer mensen zijn alleenstaand en er is dus niet vanzelfsprekend een gezinslid om zorg te verlenen", schrijft Asscher in een brief aan de Tweede Kamer.

Het recht op lang zorgverlof gaat bovendien gelden voor alle noodzakelijke zorg, schrijft Asscher. Nu kan een werknemer alleen lang zorgverlof opnemen als sprake is van een levensbedreigende ziekte. Naast lang zorgverlof is er kort verlof. Dat is betaald (zeventig procent van het loon), duurt twee weken en is al bedoeld voor alle noodzakelijke zorg.

Met de uitbreiding van het zorgverlof wil het kabinet bereiken dat werknemers werk en zorg beter kunnen combineren. Nu gaan mensen die voor iemand in hun omgeving moeten zorgen, vaak minder werken of stoppen helemaal. Dat leidt tot 'onderbenutting van talent', en het is in het belang van zowel werknemers als werkgevers om dat te voorkomen, stelt Asscher.

Woensdagavond werd al bekend dat Asscher het kraamverlof voor vaders wil uitbreiden. Nu hebben mannen die net vader zijn geworden, recht op twee dagen vrij. Daar komen drie dagen onbetaald verlof bij. De werkgever kan dit extra verlof niet weigeren.

Asscher meldt ook dat ouders van te vroeg geboren kinderen recht krijgen op meer weken verlof nadat het kindje uit het ziekenhuis komt. De Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) dringt daar al lang op aan, en deed eerder deze week opnieuw een oproep. Moeders krijgen nu te weinig tijd om bij hun kind te zijn nadat het uit de couveuse is gekomen.

Ruziënde olifanten op weg naar Nuenen

De vier ruziënde olifanten uit Dierenpark Emmen zijn donderdagmiddag op een vrachtwagen geladen en onderweg naar Dierenrijk Nuenen. De familieleden zijn met hangen en wurgen in drie kisten gelokt, waarna ze op de vrachtwagen zijn getakeld. De dieren worden via de snelweg naar Brabant vervoerd, waar ze naar verwachting rond 18.00 uur arriveren.

De vier beesten worden overgeplaatst naar een ander dierenpark, omdat ze ruzie hadden gekregen met andere olifanten in Emmen. De situatie was onhoudbaar geworden. De verwachting was dat de olifanten al rond 13.00 uur de tocht naar Nuenen zouden kunnen afleggen, maar de dieren wilden de vervoerskisten niet in.

"Vooral de jongste had het moeilijk", vertelt een woordvoerder van Dierenpark Emmen. "Hij had meer dan een uur nodig." De overplaatsing ging gepaard met wat agressie. Ondanks trappen links en rechts, raakte niets beschadigd. De olifanten, een moeder, twee dochters en een zoon, zijn wekenlang getraind om in een kist te kunnen lopen. Ze werden daartoe verleid met eten.

De verplaatsing naar Nuenen ging niet zonder slag of stoot. In eerste instantie zouden de olifanten worden overgeplaatst naar een dierentuin in het Duitse Osnabrück, maar toen bleek dat ze mogelijk waren besmet met tbc. Na een halfjaar bleek dit niet het geval, maar toen hadden ze in Duitsland andere olifanten gevonden. In Nuenen was eigenlijk ook geen plaats, maar daar gaan twee olifanten naar Spanje.

Golden Globes: 12 Years A Slave en American Hustle grote kanshebbers

Het historische drama 12 Years a Slave en misdaadfilm American Hustle zijn de grote kanshebber geworden bij de Golden Globe awards voor 2014, waarvan vandaag de nominaties bekend zijn gemaakt. Beide films sleepten maar liefst zeven nominaties in de wacht.

De Golden Globes zijn de jaarlijkse film- en televisieprijzen van de Hollywood Foreign Press Association (HFPA) en worden in januari uitgereikt. Mede doordat de prijzen zo kort voor de Academy Awards worden uitgereikt worden de awards die de HFPA voor films uitreikt vaak gezien als graadmeter voor de Oscars. 12 Years a Slave kreeg de 'grote nominaties' voor beste film, regisseur en scenario met daarnaast nominaties voor de muziek en drie nominaties voor de castleden, waaronder voor hoofdrolspeler Chiwetel Ejiofor. In de film wordt het verhaal verteld van een zwarte man die uit het vrije Noorden van de Verenigde Staten wordt gekidnapt om in het Zuiden verkocht te worden als slaaf. American Hustle kreeg eveneens nominaties voor de grote drie maar heeft vier kanshebbers in de cast.

Naast deze grote kanshebbers gooien ook Nebraska, Gravity en Captain Philips hoge ogen. Alfonso Cuaróns ruimtedrama en het waargebeurde Captain Philips kregen vier nominaties, en 'roadmovie' Nebraska kreeg er vijf. In de categorie Beste Film zijn verder Rush en Philomena genomineerd voor de subcategorie Drama, en The Wolf of Wall Street, Inside Llewyn Davis en Her in de subcategorie Musical or Comedy. Genomineerd voor Beste Film in de animatiecategorie zijn Frozen, The Croods en Despicable Me 2, en onder Niet-Engelstalige Film vinden we La Vie D'Adele, Le Passé, Jagten, Kaze Tachinu en La Grande Bellezza.

Acteur Idris Elba maakt kans op twee beeldjes voor zijn rollen in de BBC-serie Luther en als Nelson Mandela in Mandela: Long Walk To Freedom. 12 Years-ster Chiwetel Ejiofor maakt bovendien kans op een beeldje voor zijn rol in Dancing on the Edge. Ook Julia Louis-Dreyfus is tweemaal genomineerd; voor de HBO-serie Veep en haar rol in Enough Said.

In de afdeling televisie is de opvallende nieuwkomer de streamingdienst Netflix, die met de eigen productie House of Cards vier nominaties in de wacht sleept, waaronder die voor beste tv-serie. In de categorie drama neemt de serie het op tegen Breaking Bad, Downton Abbey, Masters of Sex en The Good Wife. In de categorie Comedy vielen de Beste Serie-nominaties op de mat bij The Big Bang Theory, Modern Family, Girls, Broolyn Nine-Nine en Parks and Recreation.

Voor Breaking Bad zijn er naast de hoofdnominatie ook vermeldingen voor Bryan Cranston en Aaron Paul, die in respectievelijk hoofd- en bijrol een nominatie ontvingen. De tv-film Behind the Candelabra, die elders in de wereld ook in de bioscoop te zien is geweest, kreeg vier nominaties, waaronder voor de hoofdrol en beste tv-film.

De complete lijst met nominaties is te vinden op de site van de Golden Globes. Leden van de HFPA hebben tot 23 december om te stemmen, waarna de uitslagen in een awardshow op 12 januari zullen worden bekend gemaakt. Vier dagen later zal de Academy of Motion Picture Arts and Sciences de nominaties voor de Academy Awards bekend maken. Het stemmen voor deze nominaties is echter al gesloten voordat de Golden Globes bekend worden gemaakt, namelijk op 8 januari.

Europees Parlement wil Snowden horen

Het Europees Parlement heeft donderdag in een stemming besloten dat het klokkenluider Edward Snowden formeel wil uitnodigen om een verklaring af te leggen over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA. De bedoeling is om de hoorzitting begin januari via een videoverbinding plaats te laten hebben.

Claude Moraes, de belangrijkste rapporteur van het Europees parlement over het afluisterschandaal, zei volgens de Britse krant The Guardian blij te zijn met de uitslag van de stemming in het parlement. De komende weken worden er vragen opgesteld voor Snowden die vervolgens worden doorgestuurd naar zijn advocaat. De bevraging zal volgens Moraes 'rigoureus en eerlijk' zijn.

"Een van de vragen die ik de heer Snownden wil stellen is waarom hij heeft besloten de informatie openbaar te maken en wat de complicaties en implicaties zijn van zijn daden. Ook wil ik vragen stellen over zijn huidige situatie in Rusland, zijn mening over de gevolgen van de onthullingen op de veiligheid en de inlichtingendiensten (...)", aldus Moraes.

Zeeuwse huisbaas rijdt huurder aan

Een huisbaas heeft woensdagnacht in Terneuzen een 31-jarige huurder aangereden. Het slachtoffer raakte zwaargewond. De huisbaas en zijn echtgenote, die ook in de auto zat, zijn aangehouden op verdenking van poging tot moord of doodslag, meldt de politie donderdag.

Agenten troffen het slachtoffer na een melding op de stoep voor zijn woning aan de Grenulaan aan. Zijn onderbeen vertoonde een open en gecompliceerde breuk. Voordat ambulancepersoneel de man naar een ziekenhuis bracht, vertelde hij door zijn huisbaas en diens echtgenote te zijn aangereden.

Bij de verdachten, een 37-jarige inwoner van Terneuzen en zijn 31-jarige vrouw, vonden agenten ook de beschadigde auto van het stel. Het voertuig is voor onderzoek in beslag genomen. De politie onderzoekt nog waarom de huisbaas besloot tot het aanrijden van de huurder.

FIA wil extra team op F1-grid

Autosportfederatie FIA wil een twaalfde team op de Formule 1-grid. Er is een inschrijving geopend die ertoe moet leiden dat in 2015 of 2016 een extra deelnemer in de sport is.

Geïnteresseerden kunnen uiterlijk 3 januari dit kenbaar maken bij de FIA door allerlei zakelijke en autosport gegevens te overleggen, de reden waarom het bedrijf de Formule 1 wil betreden en een geldbedrag van 5000 dollar te deponeren. Partijen die door deze ronde komen hebben hierna tot half februari om de FIA te voorzien van gegevens over de technische mogelijkheden, de financiële middelen, de ervaring van belangrijke teamleden en wat het team de sport te bieden heeft. In totaal kost de procedure een potentieel team 130.000 dollar.

De FIA zal naar verwachting rond 28 februari bekendmaken of er in de toekomst een F1-team bij zal komen en zo ja welke het gat dat HRT in 2012 achterliet op zal vullen. Het is nog niet bekend welke partijen hun interesse al getoond hebben bij de FIA.

Pérez naast Hülkenberg bij Force India

Force India heeft zijn team voor volgend seizoen compleet. Naast Nico Hülkenberg zal ook Sergio Pérez volgend jaar in de auto zitten. De Mexicaan komt over van McLaren, waar hij na één seizoen werd vervangen door Kevin Magnussen.

Naar verluidt neemt Pérez vijftien miljoen euro aan sponsorgeld mee naar het team, dat afgelopen seizoen nog met Adrian Sutil en Paul Di Resta in zee was gegaan. Pérez was in ieder geval blij met zijn nieuwe team.

"Ik ben blij dat de deal rond is en daarvoor wil ik teambaas Vijay Mallya en de rest van het team voor bedanken", aldus Pérez in een persbericht. "Dit is een jong team met veel doorzettingsvermogen. In de afgelopen jaren produceerden ze snelle wagens. Volgend jaar zijn de regels veel anders, maar ik heb daar nu al een goed gevoel over. Ik ben van plan snel de fabriek een bezoekje te brengen om iedereen te leren kennen."

Ook Giedo van der Garde leek in de race te zijn voor een stoeltje bij Force India. Hij kan zijn pijlen nu enkel nog richten op Sauber en Caterham, waarvoor hij het afgelopen seizoen al in actie kwam.

Duitse biatletes pakken overwinning

De Duitse vrouwen hebben in Annecy de estafette in de World Cup gewonnen. Andrea Henkel, de tweede van vier loopsters, nam de leiding, waarna de vrouwen niet meer terug zijn gezien door de concurrentie.

Onder een stralende zon vertrokken de vrouwen voor de wedstrijd over 4 x 6 kilometer. Voor Zwitserland ging startloopster Selina Gasparin voortvarend van start. Zij raakte bij beide schietbeurten vijf keer en kon als eerste het stokje overgeven aan de volgende loopster, haar zus Elisa. De jonge Duitse Franziska Preuss moest twee keer een patroon bijladen en kwam bij de wissel als tweede door, voor Italië. Elisa Gasparin maakte bij de eerste schietbeurt twee fouten. Door een combinatie van de fouten en haar mindere snelheid viel Zwitserland langzaam terug. Andrea Henkel, de tweede loopster van Duitsland, wist echter alle tien schijven te raken. Hierdoor lag Duitsland halverwege op kop. Noorwegen, dat al maar liefst zes extra patronen had moeten gebruiken, kwam dankzij zeer sterk langlaufen als tweede door, voor het verrassend sterke Canada.

De derde loopster van Duitsland was Franziska Hildebrand. Zij ging ongeveer verder waar Henkel gebleven was en moest één patroon bijladen. Voor Noorwegen wist Synnøve Solemdal met twee extra patronen de tweede plek vast te houden. Het sterk naar voren komende Oekraïne nam dankzij foutloos schieten van Valj Semerenko de derde plek over. De slotloopster voor Duitsland was de eveneens jonge Laura Dahlmeier. Zoals al vaker wist zij ook dit keer als slotloopster te overtuigen. Tien van de tien schijven werden geraakt en bij het langlaufen kwam niemand bij haar in de buurt. Bij de laatste schietbeurt mistte de Noorse Tora Berger twee schoten. Hierdoor kon Olena Pidhrushna namens Oekraïne passeren. Hoewel Berger sneller was lukte het de Oekraïense nog net om haar concurrente achter zich te houden en de tweede plek te pakken.

'De hele wereld is nep'

De hele wereld is nep. FOK!, je zolderkamer, zelfs het complete heelal is slechts een hologram. Deze bewering werd in 1997 al eens geuit door een natuurkundige, maar nu hebben computerberekeningen aangetoond dat de theorie heel goed zou kunnen kloppen.

Juan Maldacena kwam 16 jaar geleden met een interessante theorie. Ons heelal, waaronder ook onze aardkloot, zou een projectie zijn van een tweedimensionale kosmos. De zwaartekracht zou worden opgewekt door vibrerende snaren. Volgens de wetenschapper bestaat het heelal uit tien dimensies: negen ruimtelijke, en de tiende dimensie is tijd.

Japanse onderzoekers hebben dit gegeven ingevoerd in de computer, met opmerkelijke uitkomsten. De theorie van Maldacena zou zomaar eens waar kunnen zijn.

Vergelijk het maar met de chip op je bankpas. Dit is een tweedimensionaal vlak dat alle informatie bevat om een driedimensionaal object te omschrijven. Dat object zou dan het heelal moeten zijn. Ergens in dat platte universum zou alle informatie over een object of mens zijn opgeslagen.

Dit hele principe wordt het 'holografisch universum' genoemd. Japanse wetenschappers aan de universiteit van Ibaraki hebben onlangs al hun computers aan het werk gezet met berekeningen om het begrip te staven. Tot hun verbazing hebben de supercomputers 'overtuigend bewijs' geleverd over het tweeledige karakter van ons heelal.

Professor Maldacena is in zijn nopjes met het bewijs van het bestaan van twee identieke werelden. Hij hoopt dat dit ooit door kwantumtheorie kan worden uitgelegd.

Met boeiende docu over deze theorie

'In 2014 referendum Catalaanse onafhankelijkheid'

De president van Catalonië, Artur Mas, wil op 9 november 2014 een referendum over onafhankelijkheid voor de Spaanse regio houden. Dat heeft hij donderdag gezegd.

Kiezers zal eerst worden gevraagd of Catalonië een staat moet worden en zo ja, of het een onafhankelijke staat moet worden, aldus Mas. Het verschil tussen een staat en een onafhankelijke staat behoeft echter nog nadere uitwerking.

Volgens de Spaanse grondwet kan alleen de centrale regering besluiten tot een referendum. Premier Mariano Rajoy weigerde onlangs nog een verzoek tot een volksraadpleging van Mas.

Volgens peilingen zijn er ongeveer evenveel voor- als tegenstanders van Catalaanse onafhankelijkheid. De Europese Unie en de NAVO hebben al gewaarschuwd dat Catalonia uit deze internationale organisaties zal worden gezet als de regio zich afscheidt.

Peter R. de Vries te zien in Heineken-film

Peter R. de Vries maakt volgend jaar zijn speelfilmdebuut. De misdaadjournalist heeft een klein rolletje in de film Kidnapping Freddy Heineken. De Vries, die het boek schreef waarop de film is gebaseerd, nam zijn bijdrage woensdag op. "Verrassing. Producente Judy Cairo biedt me een piepklein rolletje aan in Heineken-film", twitterde De Vries donderdagmiddag. "Scène met Anthony Hopkins!"

"Het is grappig dat mijn eerste echte rolletje ooit in een film meteen met sir Antony Hopkins is", vindt de misdaadjournalist. "Wat een scenario." Hopkins speelt Freddy Heineken in de Amerikaanse film over de ontvoering van de Nederlandse biermagnaat. De Vries vond het een hele eer om met de bekende acteur op de set te staan. "Ontzettend leuk om scènetje te doen met grootheid Hopkins. Voel me als amateurvoetballertje die balletje mag trappen met Messi."

Niet alleen De Vries is te zien in de Heineken-film die volgend jaar in première gaat. Ook zijn echtgenote komt voorbij. "Ook mijn vrouw Jac speelt rolletje in Heineken-film met Anthony Hopkins. Zij geeft hem in scène een welkomstzoen. Moest drie keer over."

Volgens De Vries zijn cast en crew behoorlijk onder de indruk van Hopkins' acteerprestaties. "Hij is ontzettend op dreef. Iedereen op set onder de indruk. Hij heeft er zelf ook zichtbaar veel zin in."

In Kidnapping Freddy Heineken zijn ook onder anderen Sam Worthington, Jim Sturgess en Ryan Kwanten te zien. Mark van Eeuwen, vooral bekend van Goede Tijden, Slechte Tijden, speelt Frans Meijer. Hij draait donderdag zijn eerste scène met Hopkins. "Vandaag gaat Mark van Eeuwen het echte acteer werk doen met Anthony Hopkins", twittert De Vries. "Supermoment voor hem."

Verloren portret Wilhelmina teruggevonden

Een verloren gewaand portret van koningin Wilhelmina is vanaf zaterdag te zien in het Teylers Museum in Haarlem. Een voorstudie van het schilderij van kunstenaar Willem Hofker dook kort geleden op in een privécollectie en wordt nu een van de hoogtepunten in een tentoonstelling rond Hofker, meldt het museum donderdag.

Hofker (1902-1981), vooral bekend om zijn Indische oeuvre, tekende het portret van Wilhelmina eind jaren dertig. Het originele schilderij werd in de Tweede Wereldoorlog vernietigd in Nederlands-Indië.

De tentoonstelling is tot maart te zien. Naast de schets van koningin Wilhelmina zijn onder meer enkele portretten van Balinese meisjes, de werken waarmee Hofker beroemd werd, te zien.

Japanner breekt in uit liefde voor katten

Een 48-jarige Japanner uit de stad Osaka heeft uit liefde voor katten in tientallen huizen ingebroken. Het geld dat de inbraken hem opleverden, was bedoeld voor kattenvoer. Naast zijn eigen 20 katten verzorgde de Japanner ongeveer 100 zwerfkatten. Dat meldde de Japanse krant Asahi Shimbun donderdag.

De Japanner voerde de zwerfkatten dagelijks om middernacht. Ze kregen vis, kip en andere lekkernijen. Dit kostte hem ongeveer 25.000 yen per dag (180 euro). Om dit te kunnen blijven financieren, heeft de Japanner ingebroken in 32 huizen.

De man is gearresteerd. Wat er nu verder met de katten gebeurt, is onbekend.

Japanner breekt in uit liefde voor katten
Japanner breekt in uit liefde voor katten (Foto: ANP)

Werkgevers boos over langer vaderschapsverlof

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn zeer ontstemd over de drie extra verlofdagen die vaders wellicht krijgen na de geboorte van hun kind. Dat laten de ondernemingsverenigingen weten in reactie op het plan van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

"De overheid moet eens stoppen met het eindeloos in de snoepdoos van de werkgevers graaien", foetert voorzitter van MKB-Nederland Michaël van Straalen. "Hoe is het mogelijk dat politici in een tijd dat zo veel ondernemers omvallen zelfs maar denken aan het uitbreiden van verlofrechten."

RTL Nieuws meldde woensdag dat Asscher vaders boven op de twee betaalde verlofdagen die er nu zijn, het recht wil geven nog drie dagen onbetaald thuis blijven bij hun kind. Hierover wordt donderdag een Kamerbrief verstuurd.

Volgens de ondernemers wordt het vaderschapsverlof echter nu al 'in goed overleg en met maatwerk' geregeld tussen werknemers en werkgevers. Door de extra dagen tot een recht te maken, komt er een claimcultuur van 'ik heb recht op', zo vrezen VNO en MKB.

Werkgevers zullen hierdoor niet meer bereid zijn om meer of andere oplossingen te bieden. "Dit is dus helemaal niet in het belang van werknemers", stelt Van Straalen. Aangezien je een bevalling 'ruimschoots van tevoren ziet aankomen', is het inplannen van vrije dagen van vaders goed mogelijk. 'De overmatige vrije tijd in Nederland' biedt hiervoor voldoende mogelijkheden, aldus de organisaties.

Het argument dat de extra verlofdagen worden betaald door de vaders zelf, verwerpen VNO en MKB. "De rekening komt links- of rechtsom bij het bedrijf te liggen."

Cel voor aanzetten tot ontucht meisje met baby

Een 35-jarige man uit Heeswijk-Dinther is donderdag veroordeeld tot tien maanden cel voor het aanzetten van een 17-jarig meisje tot het plegen van ontucht met haar nog geen jaar oude zusje. Ook acht de rechtbank in Den Bosch de man schuldig aan het verspreiden van kinderporno. Het meisje is veroordeeld tot 27 dagen jeugddetentie.

De Brabander kwam in september vorig jaar via een internetsite in contact met het toen 17-jarige meisje uit Apeldoorn. Via Whatsapp drong hij er bij haar op aan seksuele handelingen met de baby te verrichten. Ze moest daarvan foto's maken en die naar hem sturen. De man zou haar daarvoor betalen. Het meisje ging op dit aanbod in.

De afbeeldingen stuurde de man door naar drie prostituees, met het voorstel om tegen betaling seksuele handelingen te plegen met zijn kinderen. De rechtbank denkt echter niet dat de man er op uit was vrouwen ontucht met zijn eigen kinderen te laten plegen, omdat hij zijn kinderen nooit in hun buurt bracht.

De rechtbank heeft in het voordeel van de verdachte meegewogen dat hij zwakbegaafd is en lijdt aan een stoornis die zich uit in seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daardoor is hij volgens de rechtbank licht verminderd toerekeningsvatbaar.

Recordinternational Svensson stopt bij Zweden

De Zweedse recordinternational Anders Svensson stopt met zijn interlandcarrière. Dat meldt de Zweedse voetbalbond donderdag. De 37-jarige middenvelder speelde 148 keer in de nationale ploeg en scoorde daarin 21 keer. Hij werd met zijn land in de play-offs voor het WK 2014 uitgeschakeld door Portugal.

Svensson dacht lang na over zijn afscheid. "Dit is een van mijn moeilijkste beslissingen ooit", zegt hij op de site van de bond. "De tijd is voor mij gekomen om een stap opzij te doen en de jeugd een kans te geven. Ik moet mijn verantwoordelijkheid nemen en denken aan de toekomst van het Zweedse voetbal."

Zijn debuut in het nationale team maakte Svensson in 1999 in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Zuid-Afrika. Hij was actief op twee WK's en drie EK's. De beste prestatie tijdens die toernooien was een kwartfinaleplek tijdens het EK van 2004, waarin Zweden via strafschoppen werd uitgeschakeld door Nederland.

Svensson blijft wel actief voor zijn club IF Elfsborg in de Zweedse competitie. Het Engelse Southampton waarvoor hij van 2001 tot 2005 uitkwam, was zijn enige andere club.

Paus hekelt bonussen en hoge salarissen

In zijn eerste wereldvredesboodschap sinds zijn aantreden heeft paus Franciscus de aanval geopend op hoge bonussen en extravagante salarissen in het bedrijfsleven. Dat zijn symptomen van hebberigheid en ongelijkheid, aldus de kerkvorst in de boodschap voor Wereldvredesdag, die de Rooms-Katholieke Kerk op 1 januari viert.

Paus Franciscus werd woensdag tot persoon van het jaar uitgeroepen door het Amerikaanse weekblad Time. De jezuïet Franciscus is sinds 13 maart paus en staat onder meer bekend om zijn sobere levensstijl en zijn betrokkenheid bij de minder bedeelden in de wereld. De paus roept in zijn boodschap op tot verdeling van de rijkdom tussen mensen en landen om zo het gat tussen rijk en arm te verkleinen.

Paus hekelt bonussen en hoge salarissen
Paus hekelt bonussen en hoge salarissen (Foto: ANP)

Kwalificatieduels Nederlands elftal naar de NOS

De NOS heeft een belangrijke slag geslagen op het gebied van voetbalrechten. De kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal voor het EK voetbal van 2016 én het WK van 2018 zijn de komende jaren te zien bij de NOS.

De publieke omroep zond voor het laatst kwalificatieduels van Oranje uit in aanloop naar het EK van 1996. Daarna verdwenen de wedstrijden naar de commerciële zenders. De NOS hield wel altijd de uitzendrechten van de eindtoernooien in handen. "De kwalificatietoernooien krijgen een compleet nieuw format. Er gaat veelal in de weekeinden gespeeld worden, in plaats van op vrijdag en dinsdag. Verder krijgt het toernooi een uniforme uitstraling en de toplanden spelen niet langer tegelijk, zodat er iedere speelavond wel een boeiende wedstrijd te zien is. Daarom hebben we behalve de kwalificatieduels van Oranje ook de samenvattingsrechten van alle andere wedstrijden gekocht", aldus algemeen directeur Jan de Jong van de NOS

Sport1 heeft uit de liverechten binnen voor de kwalificatiewedstrijden van de andere landen. Vorige maand werd al duidelijk dat de uitzendrechten van de oefeninterlands van het Nederlands elftal naar FOX gingen. Daarmee komt er een eind aan het Nederlands elftal bij SBS. Sinds 2002 zond de zender wedstrijden van de nationale ploeg uit. 

Olsen bondscoach Denemarken tot en met EK 2016

Coach Morten Olsen heeft zijn contract bij het Deens nationaal voetbalelftal verlengd tot en met het EK 2016 in Frankrijk. De 64-jarige Deen is al sinds 2000 de eindverantwoordelijke van het team en verlengde al vijf keer eerder zijn contract. Olsen wist het elftal niet te plaatsen voor het WK voetbal van komende zomer in Brazilië.

De oefenmeester zei donderdag dat het hem nog steeds ergert dat het WK niet is gehaald. Het is volgens Olsen echter 'tijd om de teleurstelling achter ons te laten' en 'vooruit te gaan kijken op een constructieve manier'. De Denen eindigden weliswaar als tweede in hun kwalificatiegroep voor het WK, maar aangezien ze de slechtste nummer twee waren van alle groepen waren ze uitgesloten van de play-offs.

Olsen is de eerste Deen die zowel als coach en als speler honderd interlands meemaakte bij de nationale ploeg. De beste prestatie van het team onder Olsen was het behalen van de kwartfinale op het EK 2004 in Portugal. De oefenmeester was in het verleden anderhalf jaar trainer van Ajax. In het seizoen 1997/1998 won hij de dubbel met de Amsterdammers.

'Bewaren van belgegevens in strijd met grondwet'

Het verplicht bewaren van telefoon- en internetgegevens is in strijd met de Europese grondrechten. Dat stelt advocaat-generaal Cruz Villalón donderdag in een zwaarwegend advies aan het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

Het bewaren van gegevens van internet- en telefoonverkeer door de telecomproviders is sinds 2006 geregeld in een Europese richtlijn. Volgens de advocaat-generaal is deze richtlijn een duidelijke inmenging in het privéleven van burgers. Daarom had de bewaarplicht veel duidelijker en per wet geregeld moeten worden. Alleen een richtlijn voor de lidstaten, waardoor die veel vrijheid hebben, is onvoldoende, stelt de advocaat-generaal.

In de richtlijn is geregeld dat telecomproviders de duur van telefoongesprekken, locaties van mobiele telefoons, namen, e-mailadressen, IP-adressen en de datum van in- en uitloggen moeten opslaan. De inhoud van gesprekken of e-mails worden niet opgeslagen.

De gegevens worden opgeslagen voor opsporingsdoeleinden voor zware criminaliteit. De advocaat-generaal stelt voor, gezien dit 'legitieme doel', om het bewaren van de gegevens niet direct te verbieden. Hij weegt daarbij ook mee dat de meeste lidstaten de gegevens niet twee jaar, maar korter bewaren.

In plaats van een direct verbod wil hij de Europese wetgever - het parlement en de Europese Raad - de kans bieden om het bewaren van gegevens alsnog wel goed te regelen. Dat moet echter wel binnen 'een redelijke termijn' gebeuren.

De advocaat-generaal is een adviseur van het hoogste gerechtsorgaan in de Europese Unie, het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Zijn conclusie is niet bindend, maar wel zwaarwegend. De rechters van het hof nemen het definitieve besluit.

Ambtenaar Lelystad overgoten met benzine

Een verwarde vrouw heeft donderdag in het gemeentehuis van Lelystad een medewerkster van de gemeente met benzine overgoten. De 53-jarige inwoonster van de gemeente goot even voor 12.30 uur ook benzine uit over een groot deel van de publieksruimte, laat een politiewoordvoerder weten.

De beveiliging van het gemeentehuis wist de vrouw te overmeesteren, waarna de politie haar heeft meegenomen. De benzine is niet aangestoken en er zijn geen gewonden gevallen. De woordvoerder kon niet zeggen of de vrouw de ambtenaar doelbewust met benzine overgoot of dat dit gebeurde terwijl ze de benzine in de publieksruimte lekte. Het is niet bekend wat de vrouw tot haar actie dreef.

De brandweer heeft de benzine opgeruimd. De gemeente meldt op haar website dat de publieksbalie vanwege de stankoverlast voorlopig gesloten is. Een woordvoerder van de gemeente kon niet zeggen of de vrouw een conflict met de gemeente heeft.

Henny Huisman heeft kanker

De tumor die onlangs werd ontdekt bij Henny Huisman blijkt kwaadaardig. Dat heeft de 62-jarige presentator donderdag laten weten via Twitter. "Uitslag is kwaadaardig. Het is weg, ik moet veel onder controle en wil er niet meer over praten", laat hij donderdag weten via Twitter.

De tumor bij zijn nieren werd vorige week verwijderd, waarna werd onderzocht of die goed- of kwaadaardig is. Huisman dankt donderdag ook zijn fans voor de steunbetuigingen van de afgelopen tijd. "Volgers bedankt voor alle lieve mails!"

'Verkoop Slotervaart aan Winter definitief'

De verkoop van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam aan zorgondernemer Loek Winter gaat door. Dat schrijft de NOS op basis van bronnen. Een woordvoerder van Winters bedrijf, MC Groep, wil het bericht bevestigen noch ontkennen. Wel komt het bedrijf waarschijnlijk later op donderdag met een mededeling.

De eind november aangekondigde verkoop was op losse schroeven komen te staan door een rechtszaak die was aangespannen door voormalig bestuursvoorzitter van het ziekenhuis Aysel Erbudak. Zij meende dat de verkoop aan MC Groep onrechtmatig was.

De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam bepaalde woensdag dat de door de kamer aangewezen onafhankelijke bestuurder, Charlotte Insinger, een besluit mocht nemen over een eventuele verkoop, eventueel ook aan andere partijen. Volgens de NOS hebben huisbankier ING en zorgverzekeraar Achmea nu afgedwongen dat de verkoop aan MC Groep nu alsnog plaatsvindt.

Het Slotervaart is sinds eind vorig jaar inzet van een aandeelhoudersstrijd. Hoofdrolspelers zijn naast Erbudak de erven van haar zakenpartner Jan Schram, die nu Delta Onroerend Goed bezitten. De erven zouden aandelen in het Slotervaartziekenhuis hebben verkocht zonder deze als eerste aan Erbudak aan te bieden.

De Ondernemingskamer bepaalde in oktober dat er een onderzoek komt naar wanbeleid bij de twee aandeelhouders. Erbudaks investeringsvehikel Meromi en Delta Onroerend Goed worden sinds de uitspraak door Insinger bestuurd.

Sloveense banken hebben 4,8 miljard nodig

De banksector in Slovenië heeft bijna 4,8 miljard euro aan kapitaal nodig om weer gezond te worden. Dat maakte de Sloveense centrale bank donderdag bekend, na de tien grootste banken van het land te hebben doorgelicht. Het bedrag is volgens de regering van Slovenië klein genoeg om geen Europese steun nodig te hebben.

Slovenië kan ongeveer twee derde van het bedrag in contanten betalen, zo meldt de regering in een persbericht. Het overige deel wordt gefinancierd in de vorm van nog uit te geven staatsobligaties. Van de benodigde 4,8 miljard euro is bijna 3,1 miljard nodig om de drie grootste banken er weer bovenop te helpen.

De centrale bank van het land zei eerder al dat Slovenië geen Europese steun nodig heeft om de bankensector weer gezond te maken. De Sloveense premier Alenka Bratusek zei woensdag al dat de regering de voornaamste problemen in de sector al heeft opgelost en dat een bail-out daarom niet nodig is.

De banken in Slovenië kampen met een groot aantal slechte leningen, omdat zij erg soepel waren in het verstrekken van krediet. In totaal hebben zij voor acht miljard euro aan leningen op de balans staan, waarvan onduidelijk is of ze ooit worden afgelost. Dat is omgerekend bijna 23 procent van het bruto binnenlands product.

De drie grootste banken van het land - NLB, NKBM and Abanka - hebben relatief weinig kernkapitaal. Hun core-tier-1-ratio behoort tot de slechte onder Europese banken. Over de eerste negen maanden van dit jaar kwamen zij uit op een gezamenlijk verlies van ongeveer 390 miljoen euro, zo meldt persbureau Reuters donderdag.

Afellay hervat veldtraining bij Barcelona

Ibrahim Afellay heeft donderdagochtend de veldtraining bij FC Barcelona hervat. Dat meldt de Catalaanse club op de website. Het is voor het eerst dat de international op het veld traint sinds de operatie aan zijn rechterbeen van bijna vier maanden geleden. Het is onduidelijk hoelang de rentree van de Nederlander nog op zich zal laten wachten.

Afellay wordt geplaagd door blessures sinds zijn overstap van PSV naar Barcelona in januari 2011. Eerst stond hij lang aan de kant met een gescheurde kruisband, vervolgens gooide een chronische spierblessure roet in het eten. De aanvallende middenvelder, die vorig seizoen werd verhuurd aan Schalke 04, speelde ruim een jaar geleden zijn laatste wedstrijd.

Net als Afellay meldde ook de van een hamstringblessure herstellende Dani Alves zich donderdag weer op het trainingsveld van Barcelona. De spelers die woensdag in de Champions League met 6-1 wonnen van Celtic kregen rust.

Blu-ray: The Smurfs 2 3D

Het blijft een grote gok: bekende strip- of tekenfilmpersonages naar het grote doek brengen. Fans van het eerste uur blijven ontzettend kritisch, maar het kan tegelijkertijd ook een nieuwe doelgroep aanspreken. Neem bijvoorbeeld de Smurfen, die hun weg naar de bioscopen vonden in The Smurfs en The Smurfs 2. Het vooral jonge publiek omarmde beide films en een derde deel staat al in de planning. Nu is het tweede deel op dvd, blu-ray en blu-ray 3D verschenen.

Genomineerden Young Talent 2013

Dinsdag 17 december vindt het traditionele NOS / NOC*NSF Sportgala weer plaats. Op deze avond zullen de sportprijzen voor beste sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter, talent, ploeg en trainer worden uitgereikt. In aanloop naar deze avond zullen we in zes specials alle genomineerden de revue laten passeren en nog eens terugblikken op hun prestaties in het afgelopen jaar. Vandaag bekijken we de genomineerden voor de Young Talent award.

Froome en Wiggins verzoenen zich

De Britse wielrenners Chris Froome en Bradley Wiggins hebben zich met elkaar verzoend. De twee coureurs van Team Sky hebben de onderlinge strubbelingen onlangs tijdens een gezamenlijke oefenstage op Mallorca uitgepraat. Dat liet Tourwinnaar Froome in de Britse krant The Daily Mail weten.

"We hebben een goed gesprek met elkaar gevoerd", gaf Froome te kennen. "Dat hadden we eigenlijk veel eerder moeten doen. Het zit nu weer goed tussen ons."

De verstandhouding tussen de twee kopmannen verslechterde aanzienlijk toen Froome in de Ronde van Frankrijk in 2012, gewonnen door Wiggins, zijn ploeggenoot nogal plotseling uit het wiel reed. Volgens Froome was er sprake van een misverstand. "Maar die zaak werd nadien dermate opgeklopt door de media, dat er wel een probleem moest ontstaan tussen ons."

Froome en Wiggins verzoenen zich
Froome en Wiggins verzoenen zich (Foto: ANP)

[Roddelcorner] Balotelli vrijgezel & stunts op de fiets

Elke week gaan we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samenbrengen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Adembenemende stunts op de fiets
Wat Martyn Ashton op de fiets kan dat kunnen er maar weinigen. Ashton staat bekend om zijn stunts op de trailbike. Maar nu heeft hij ook een filmpje online gezet waar hij waanzinnige stunts uithaalt op een wielrenfiets. Het filmpje heeft op YouTube in korte tijd al meer dan een miljoen views gehad.

Martyn Ashton met zijn indrukwekkende stunts (Bron: YouTube)

Mario Balotelli weer alleen
Mario Balotelli en zijn Belgische vriendin Fanny Neguesha lijken definitief uit elkaar te zijn. Na een korte break up in april heeft Balotelli nu definitief een punt gezet achter de relatie. Eind november verscheen er op zijn Twitter al de mysterieuze boodschap "This is the end". Tel daarbij op dat de spits laatst in Gazzetta dello Sport uitgebreid vertelde over zijn kinderwens maar nergens in dat interview repte over Neguesha. In de Italiaanse kranten werd die optelsom gemaakt en de conclusie was duidelijk; Balotelli is weer vrijgezel.

Leonardo DiCaprio begint eigen raceteam
Samen met Venturi Automobiles heeft Leonardo DiCaprio een raceteam opgericht. Het team zal gaan deelnemen aan de Formule E. De Formule E is een autosportklasse georganiseerd door de FIA, welke enkel elektrische auto's bevat. Naast DiCaprio zal ook Virgin-baas Richard Branson aan de start verschijnen met een eigen team. Ook gerenomeerde raceteams als Andretti Autosport en Audi hebben hun deelname al aangekondigd. De raceklasse zal in september 2014 van start gaan met een race in Beijing.

Nog meer Fernanda Lima voor de voetbalfans
Tijdens de WK-loting maakte Fernanda Lima grote indruk bij vele voetbalfans. Het Braziliaanse model leidde de loting in goede banen in een jurk die weinig aan de verbeelding overliet. Lima kreeg er meteen een grote schare fans van over de hele wereld bij. En die fans krijgen nu nog een kans om de Braziliaanse schone te aanschouwen. Ze zal namelijk op 13 januari samen met Ruud Gullit de uitreiking van de Gouden Bal presenteren.

Fernanda Lima tijdens de WK-loting (Foto: Pro Shots)
Fernanda Lima tijdens de WK-loting (Foto: Pro Shots)

Simon Kistemaker als held onthaald door De Graafschapfans
Oud-De Graafschaptrainer Simon Kistemaker is en blijft een held in de Achterhoek. In het seizoen 90/91 werd hij met De Graafschap ongeslagen kampioen in de Eerste Divisie. En dat zijn ze daar duidelijk niet vergeten. Een aantal fans organiseerde afgelopen maandag een supportersavond waarbij de oud-trainer uitgenodigd was. Kistemaker kreeg een groots onthaal. Zijn taxi reed door een erehaag van vuurwerk en onder luid scanderen van zijn naam stapte de 71-jarige Kistemaker uit. Omroep Gelderland maakte een mooie reportage van deze avond.

Vettel en Quintana worden vader
Zowel Sebastian Vettel als Nairo Quintana konden deze week bekend maken dat ze vader zullen worden in 2014. Nee, niet van dezelfde baby. Formule 1-coureur Vettel verwacht de baby samen met zijn jeugdliefde Hanna Prater. De Duitse wereldkampioen zegt erg uit te kijken naar het vaderschap. Wielrenner Quintana en zijn vriendin Paola Hernández verwachten komend jaar een dochtertje. Ze hebben zelfs al een naam voor hun aanstaande kleine, maar die houden ze nog even voor henzelf.

Voetballers in 8bit
Jaar na jaar weet EA Sports met hun FIFA-reeks de voetbalspelletjes steeds realistischer te maken. Tot in detail worden spelers, publiek en omstandigheden nagebouwd. Maar verlang je ook niet weleens terug naar die lekkere simpele voetbalspelletjes van vroeger. Waar poppetjes er nog eenvoudig uitzagen. De site 8bit-football.com brengt ons terug naar die tijd. Ze brengen bekende elftallen, spelers en spelmomenten terug naar die 8bit-lay out. Zo zie je hier bijvoorbeeld het Ajax van 1995.

Chocolade medailles bij het schaatsen
Bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn dacht de organisatie eens wat anders te doen dan te doen gebruikelijk. In plaats van gewone medailles uit te reiken na afloop kregen de sporters chocolade medailles als beloning voor hun prestatie. Michel Mulder vond dat maar vreemd aangezien er vlakbij makkelijk andere prijzen te halen waren geweest

Ireen Wüst raakte haar medailles meteen kwijt.

Jacco Verhaeren vlucht naar Australië vanwege PSV
De ware reden van het vertrek van Jacco Verhaeren naar Australië is eindelijk uitgelekt. Zwemmer Nick Driebergen onthulde de reden na de Swim Cup in Amsterdam. "Jarenlang heb ik het in m'n eentje op trainingskamp tegen Pieter en Jacco moeten opnemen omdat hun PSV ongenaakbaar was. Net nu mijn cluppie een al aantal jaar iedereen scheel speelt, vertrekt hij. Ik vind dat dus geen toeval", zo vertelde Ajax-fan Driebergen in zijn column.

NBA-fan met vriendelijke vraag het veld op
Vragen staat vrij gaat het gezegde. Maar dat blijkt toch niet altijd op te gaan. Tijdens een wedstrijd van de Cleveland Cavaliers liep een fan zomaar het veld op met een vraag. De fan wilde namelijk aan Cleveland-speler Kyrie Irving vragen of hij alsjeblieft bij de club wilde blijven. De Irving-fan had zelfs een T-shirt aan met speciale opdruk; 'Kyrie Don't Leave'. Het onhandige was dat de supporter dat deed terwijl het spel gewoon gaande was. Uiteraard werd de enthousiaste jongen met lichte dwang van het veld verwijderd.


De Cavaliersfan die een poging waagt zijn idool te overtuigen (Bron: YouTube)

Kakuta: "Vitesse moet verleiding weerstaan"

De koppositie brengt extra druk met zich mee. Gaël Kakuta weet dat Vitesse niet mag verslappen. De Franse aanvaller in Arnhemse dienst gelooft in het kampioenschap, maar weet dat er meer kapers op de kust zijn.

Hij roept zijn teamgenoten op om de concentratie vast te houden tot aan de 34ste speelronde. "We moeten er voor zorgen dat iedereen honderd procent gefocust blijft", benadrukt hij op het digitale thuis van zijn werkgever. "Juist als het goed gaat, zoals nu, is het verleidelijk om er te makkelijk over te gaan denken."

Indien Vitesse daar in slaagt, ligt er volgens Kakuta iets moois in het verschiet. "Als iedereen beseft dat we scherp moeten blijven, geloof ik dat we 2013 op een goede manier kunnen afsluiten. We zijn met een sterke serie bezig en we weten wat we aan elkaar hebben."

Op individueel niveau gaat het Kakuta minder voor de wind. De 22-jarige huurling van Chelsea kwam dit seizoen tijdens tien wedstrijden in actie. Een vervelende blessure speelde hem aan het begin van het seizoen parten.

Inmiddels is hij klaar voor een basisplaats. "Ik voel me goed en ben klaar voor meer speelminuten. Zodra ik de kans krijg, zorg ik dat ik er sta en belangrijk kan zijn voor het team. Om mijn spelritme op peil te houden speel ik nu vooral mijn wedstrijden in het tweede elftal." Aankomende zondag krijgt Vitesse NAC Breda op bezoek. Een kleine week later wacht een trip naar Heracles Almelo.

Namco kondigt Tales of Zestiria aan

Er is een trailer van een nieuwe game in de Tales-reeks online verschenen. De titel van deze nieuwe game is Tales of Zestiria, maar helaas zijn er naast de trailer verder nog weinig details vrijgegeven.

Wat wel opvalt in de trailer is dat het erop lijkt dat de gevechten straks real-time zullen zijn en niet meer in 'restricted battle zones', zoals dat in de voorgaande delen was.

De mannelijke hoofdpersonage heet Slay, en de vrouwelijke personage heet Alicia. Het spel speelt zich af in Green Wood en volgens producer Baba willen ze met dit spel zich vooral focussen op fantasie en verkenning. De fantasie zullen we vooral zien in de vorm van draken. De verkenning komt terug door de variatie in terrein.

Tales of Zestiria komt uit op PlayStation 3. Dit is de eerste keer dat de serie een titel globaal laat uitkomen.

Actie vanaf 10:21

Papa vult tieten van dochters

Michael Niccole heeft eigenhandig de voorgevels van zijn beide, overigens bloedmooie, dochters gevuld. De beste man is namelijk plastisch chirurg. En daar verdient hij een flinke boterham mee in Los Angeles.

Dochter Brittani, die thans 25 lentes is, kreeg een bijzonder cadeautje voor haar achttiende verjaardag. Vaderlief vergrootte haar prammen van een nietige A-cup naar een mooie C-cup. Toen ze 21 werd, ging ze opnieuw bij pappie onder het mes. Ditmaal verbouwde hij haar neus.

Dochter Charm kon natuurlijk niet achterblijven. Deze eveneens 25-jarige jongedame kreeg vroige maand ook een stel nieuwe tieten van papa. Zij ging van een 70B naar een cupmaat 70C. Toen ze nog maar tien jaartjes was, kluste de beste man al aan haar navel.

De beide dochters vinden het helemaal niet vreemd dat hun vader hun prammen heeft opgevuld. "Mijn vader heeft me zo vaak naakt gezien", vertelt Brittani. "Voor zijn werk ziet hij per jaar een miljard tieten, dus waarom niet?"

Mooi beroep, tietenvuller!

GTA: San Andreas vanaf vandaag op iOS

We kunnen vanaf vandaag weer een nieuwe GTA aan het lijstje van mobiele GTA-games toevoegen, namelijk GTA: San Andreas. De game is voor zes euro te downloaden in de Apple App Store. De Android en Windows Phone-versie zullen vanaf volgende week beschikbaar zijn.

Eerder verschenen ook GTA III, GTA Vice City en GTA: Chinatown Wars op mobiel apparaten. Vanaf vandaag is GTA: San Andreas daarbij gekomen. De game zal echter alleen speelbaar zijn met een iPhone 4s, iPad 2 en hoger.  Rockstar heeft ook enkele verbeteringen doorgevoerd waaronder: meer details, verbeterde schaduwen en heldere kleuren.

Link naar de App store

GTA: SA

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 50

We maken weer een reis naar Midden-Aarde, deze week, in het tweede deel van de Hobbit-trilogie. Strijdend om de aandacht zijn daarnaast twee Disney-releases en een opvallend hoog aantal Nederlandse producties. Het is duidelijk dat de kerstvakantie steeds dichterbij komt.

The Hobbit: The Desolation of Smaug

In de tweede Hobbit-film vervolgen we de avonturen van hoofdpersoon Bilbo Baggins, die samen met de tovenaar Gandalf en dertien dwergen, aangevoerd door Thorin Oakenshield, op weg is naar de Lonely Mountain in het verloren dwergenrijk Erebor.

Saving Mr. Banks

Tweevoudig Academy Award–winnaar Emma Thompson en tweevoudig Oscar-winnaar Tom Hanks spelen de sterren van de hemel in Disney’s Saving Mr. Banks, geïnspireerd op het bijzondere, onbekende achtergrondverhaal hoe Disney’s klassieker Mary Poppins op het witte doek tot leven kwam.

Frozen

Stap mee in de ijskoude wereld van Frozen en zie hoe Anna haar uiterste best doet om het hart van haar zus te laten smelten.

Soof

Soof - kort voor Sophie - (Lies Visschedijk) nadert de 40 en heeft alles wat ze ooit wilde: drie leuke kinderen, een klein cateringbedrijfje, een lieve man Kasper (Fedja van Huêt) en een heerlijk huis. Tot ze zich op een dag afvraagt: "is this all there is?"

Mees Kees Op Kamp

In Mees Kees op Kamp, gebaseerd op het succesvolle boek van Mirjam Oldenhave, volgen we Mees Kees, Tobias en Sep tijdens het kamp met de hele klas.

The Lunchbox

Huisvrouw Ila is aan een nieuwe poging begonnen om wat meer pit in haar huwelijk te brengen. Ze volgt een tip van haar buurvrouw en bereidt de lekkerste maaltijden voor de lunchbox van haar echtgenoot. Per ongeluk belandt deze op het bureau van de ongelukkige en eenzame kantoormedewerker Saajan (Irrfan Kahn, Slumdog Millionaire, Life of Pi). Als Ila dit ontdekt, stopt ze een briefje in de trommel. Het is het begin van een lange lunchtrommel-correspondentie, die de twee gebruiken om hun hart te luchten. Er groeit iets moois.

Free Birds

Free Birds is een doldwaas, hilarisch animatieavontuur voor jong en oud van de makers van Shrek en Chicken Run.

69: Liefde Seks Senior

In deze documentaire vertellen ouderen op een ontwapenende en ontroerende manier over wat velen zich slecht kunnen voorstellen: een seksleven op gevorderde leeftijd.

Il Futuro

Als haar ouders omkomen bij een auto-ongeluk, stort Bianca’s wereld in elkaar. Samen met haar broer Tomas, voor wie ze nu verantwoordelijk is, blijft ze achter in het grote familieappartement in Rome. Bianca heeft moeite zich staande te houden in een voor haar surreële situatie. Haar leven wordt nog gecompliceerder als Tomas’ vrienden zichzelf uitnodigen en besluiten in het appartement te blijven wonen. Ze willen Bianca gebruiken bij de beroving van een blinde kluizenaar en overtuigen haar om hem te verleiden. Maar juist bij deze oudere B-acteur en voormalige Mr. Universe begint Bianca zich langzaam weer normaal en geaccepteerd te voelen.

Finn

Finn is een spannende en ontroerende kerstfilm over de 9-jarige Finn die graag viool wil leren spelen, ondanks dat het niet mag van zijn vader.

(een trailer van deze film is momenteel niet beschikbaar)

Poetins Olympische droom

De film vertelt het ware verhaal van het huidige Rusland en in het bijzonder van de stad Sotsji op een manier die recht doet aan het land, maar tegelijkertijd ook laat zien dat deze duurste Olympische Spelen aller tijden, een nachtmerrie voor zowel mens als natuur zijn.

(van deze documentaire is geen trailer bekend)

Haast je naar de bioscoop om al dit moois te zien. Bovenstaande films draaien allen vanaf deze week in de Nederlandse filmtheaters.

Vroege sneeuwval in Israël en Palestijnse gebieden

Veel Israëliërs en Palestijnen zijn donderdag wakker geworden in een witte wereld. Delen van het Midden-Oosten hebben te kampen gehad met felle windstoten, slagregens en zware sneeuwval.

In Jeruzalem vielen op scholen lessen uit, terwijl de dienstregeling voor het busvervoer van en naar de stad donderdag kwam te vervallen. Palmen en cypressen werden bedekt door een dikke sneeuwlaag en mensen in de Oude Stad bekogelden elkaar met sneeuwballen.

Ook op de Westelijke Jordaanoever sneeuwde het licht. Scholen en overheidsgebouwen bleven dicht.

Het ministerie van volksgezondheid in de Gazastrook liet weten dat dertig mensen moesten worden geëvacueerd vanwege overstromingen als gevolg van de regen woensdag. Het Gazaanse ministerie van binnenlandse zaken zei dat er drie gewonden zijn gevallen toen een dak van een woning instortte.

OM staakt onderzoeken na dood Amersfoorts raadslid

Het Openbaar Ministerie stopt met het onderzoek naar het achteroverdrukken van partijgelden van de Amersfoortse PvdA. Alleen het overleden PvdA-raadslid Ramón Smits Alvarez is naar voren gekomen als verdachte. Het onderzoek naar het lekken van een verslag van een functioneringsgesprek met de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius wordt om dezelfde reden gestaakt, meldt het OM donderdag

Smits Alvarez beroofde zich in oktober na een vermissing van bijna twee weken in Spanje van het leven. Vlak na zijn verdwijning werd bekend dat partijgelden van de Amersfoortse PvdA bleek te zijn verdwenen. Op 16 oktober werd aangifte gedaan van verduistering.

Onderzoek dat de Amersfoortse PvdA heeft laten verrichten heeft uitgewezen dat Smits Alvarez van 2011 tot en met halverwege dit jaar ruim 64 duizend euro verduisterde. De top van de Amersfoortse PvdA stapte begin deze maand vanwege deze kwestie op.

Het AD meldde ten tijde van de vermissing van het raadslid dat zijn verdwijning mogelijk te maken had met het lekonderzoek. De fracties hadden kort voor zijn verdwijning te horen gekregen dat de recherche vorderingen maakte met het onderzoek naar hoe het kritische functioneringsgesprek van Bolsius op straat kwam te liggen.

Het OM seponeert beide zaken, omdat vervolging door de dood van Smits Alvarez niet meer mogelijk is. Het OM wil verder ook geen mededelingen doen over de onderzoeksresultaten.

Weinstein-broers klagen makers The Hobbit aan

Producenten Bob en Harvey Weinstein hebben filmmaatschappij Warner Bros aangeklaagd. De broers menen recht te hebben op een deel van de opbrengsten van de tweede en derde film in de Hobbit-trilogie. Dat schijven Amerikaanse media.

De Weinsteins zeggen recht te hebben op vijf procent van de opbrengsten van alle drie de Hobbit-films, terwijl Warner beweert dat dit alleen geldt voor de eerste film in de reeks, The Hobbit: An Unexpected Journey. Die bracht wereldwijd ruim een miljard dollar op. Het lijkt erop dat de tweede film, The Desolation of Smaug, die sinds woensdag in de Nederlandse bioscopen draait, ook een enorme hit wordt.

De broers hadden tot 1998 de filmrechten op de boeken The Lord of the Rings en The Hobbit, maar verkochten die aan Warner in ruil voor een percentage op eventueel te verschijnen films. Dat werd over The Lord of the Rings-trilogie en de eerste Hobbit-film ook netjes uitbetaald. Overigens noemt Warner in een reactie de verkoop van de filmrechten een van de grootste blunders uit de filmgeschiedenis.

Over de verfilming van The Hobbit is lang gesteggeld. De laatste verfilming van The Lord of the Rings verscheen in 2003, maar ondanks miljoenen smekende fans bleef het lange tijd stil rondom een verfilming van The Hobbit. Uiteindelijk werd besloten het boek te verfilmen, in één film welteverstaan.

In 2008 werd het plan opgevat het boek van ruim 250 pagina's te verfilmen in twee delen, maar medio vorig jaar werd bekend dat de makers het verhaal wilden uitsmeren over drie films. Daarbij werd ook gebruikgemaakt van passages uit andere boeken van schrijver J.R.R. Tolkien en van zelfverzonnen personages. Het drieluik heeft inmiddels ruim een half miljard dollar gekost.


Weinstein-broers klagen makers The Hobbit aan (Foto: Novum)

Burger in kwartfinale tennistoernooi Chili

Cindy Burger heeft de kwartfinale van het ITF-toernooi van Santiago bereikt. Op het Chileense gravel won de Volendamse tennisster, de nummer 303 van de wereld, met 6-0 en 6-2 van thuisspeelster Catalina Vives. Burger is in Santiago als vierde geplaatst.

Burger speelt in de kwartfinale tegen Ulrikke Eikeri, de nummer zes van de plaatsingslijst. De Noorse bezet de 365e positie op de wereldranglijst.

[EK] Heemskerk en Kromowidjojo makkelijk door naar halve finales

Tijdens de eerste ochtendsessie van de EK kortebaan zwemmen in het Deense Herning hebben Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo makkelijk de halve finales gehaald op de 100 meter vrijeslag. In respectievelijk 52.76 en 52.96 gingen de dames als tweede en derde door. Sarah Sjöström uit Zweden gaat als eerste door in 52.17.

Voor Nederland kwamen ook Maud van der Meer en Saskia de Jonge uit op de 100 meter vrijeslag. Van der Meer werd achtste in de ranking maar mag helaas niet mee naar de halve finales omdat er maximaal twee deelnemers per land door mogen naar de volgende ronde. Saskia de Jonge eindigde als 19e in 54.44.

Op de 50m schoolslag zullen vanmiddag in de halve finales ook twee Nederlandse dames aan de start verschijnen. Anouk Elzerman en Moniek Nijhuis eindigden vanochtend in respectievelijk 31.02 (15e) en 30.31 (5e). 

Op de 100 meter schoolslag bij de mannen is Bram Dekker erin geslaagd om de halve finales te halen. Met een 18e plaats en een tijd van 59.07 zal Dekker er flink tegenaan moeten vanmiddag.

Op de 100m rugslag bij de dames mag opkomend talent Maaike de Waard (17) door naar de halve finales. Met een tijd van 1.00.97 is zij als 18e door. 

Ferry Weertman heeft het helaas niet gered op de 400 meter vrijeslag. Hoewel Weertman zijn serie won in een goede tijd van 3.44.15, werd hij helaas toch 11e op slechts één tiende. Dion Dreesens haalde de finales ook niet, zijn tijd was 3.47.83 en goed voor de 31e plek.  

De Nederlandse dames kwamen ook nog aan de start op de 4x50m vrijeslag. Helaas werden ze gediskwalificeerd en zien we ze niet terug in de finales.

Vanmiddag zullen de finales om 16:30 uur beginnen. 

Bouwvakkers gewond door instorten balkon

Twee bouwvakkers zijn donderdag in Dordrecht gewond geraakt toen een balkon van een flat in aanbouw instortte. De twee gewonde bouwvakkers waren na het ongeval aanspreekbaar en zijn overgebracht naar het ziekenhuis, meldt een politiewoordvoerder. Het balkon viel van drie hoog, op ongeveer tien meter van de grond.

Een kraanmachinist die het ongeluk zag gebeuren heeft slachtofferhulp gekregen. Het is nog niet duidelijk of waar de twee bouwvakkers stonden toen het balkon ter aarde stortte.

Het ongeval bij de flat aan de Karel Doormanweg wordt onderzocht door de Inspectie SZW en het bouw- en woningtoezicht van de gemeente. Om het gebouw stonden al hekken om de veiligheid van omstanders te waarborgen.

1,2 miljoen Nederlanders hebben nummer Breukhoven

Het benefietgala van Geer en Goor is woensdagavond bekeken door ruim 1,2 miljoen Nederlanders. Tijdens de liveshow deelde Gordon het 06-nummer van Connie Breukhoven, die vervolgens duizenden berichtjes en belletjes kreeg. Breukhoven laat het er niet bij zitten en stuurt een advocaat af op Gordon, liet ze weten aan Show Laat.

"Ja, hoe kun je iemand terugpakken?", vertelde Gordon over zijn actie. "Op deze manier natuurlijk." Gordon en Connie liggen in de clinch vanwege het benefietgala voor het Nationaal Ouderenfonds. Breukhoven zou optreden met Patricia Paay en Patty Brard, maar zag tot woede van Gordon af van haar deelname. Breukhoven lekte vervolgens een verhit telefoongesprek met de zanger naar de media.

Het benefietgala, waarmee Gerard Joling en Gordon bijna 68 duizend uitjes voor ouderen bij elkaar sprokkelden, vormde woensdag het slot van Geer & Goor: Effe Geen Cent Te Makken. Met dat programma vroegen de zangers aandacht voor ouderen.

Met de ruim 1,2 miljoen kijkers staat het gala in de top tien van best bekeken programma's van de woensdag. De voetbalwedstrijd AC Milan - Ajax trok de meeste kijkers. Op het Champions League-duel stemden ruim 2,7 miljoen Nederlanders af. Goede Tijden, Slechte Tijden en het achtuurjournaal maken de top drie compleet.

Cocu: "Schaars is een belangrijke schakel"

De blessure van Stijn Schaars komt PSV bijzonder ongelegen. De Eindhovenaren kunnen de slimheid en routine van de 29-jarige middenvelder goed gebruiken."

Voorlopig zal PSV het echter zonder Schaars moeten stellen. Phillip Cocu baalt. "Stijn is een heel belangrijke schakel in ons team", steekt hij van wal in gesprek met De Telegraaf. "Niet alleen als speler, maar ook als iemand, die ervaring heeft, inzet heeft en sturing kan geven aan een wedstrijd."

Bij balverlies neemt Schaars regelmatig de rol van aanjager op zich. "Bijvoorbeeld het druk zetten op Vitesse werd voor een groot deel aangestuurd door hem. Dan is duidelijk, dat het wegvallen van Stijn een belangrijke aderlating is."

De voorbije wedstrijden werd Schaars op het middenveld gekoppeld aan Oscar Hiljemark. De Zweedse middenvelder voelde een klik met de Oranje-international en had die samenwerking graag voortgezet.

"Het klikte goed samen", aldus Hiljemark. "Het is een duidelijke manier van spelen. Als hij gaat, blijf ik en andersom. We steunen elkaar. Nu zal het middenveld anders ingevuld worden. Ik heb er vertrouwen in, dat dit goed gaat komen."

De in januari overgekomen Zweeds international ziet een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd. "Eén van mijn kwaliteiten is anderen beter laten functioneren en hard werken voor het team. Daarnaast ben ik een persoon, die altijd verantwoordelijkheid neemt. Daarom wil ik graag een leider zijn."

Overleden gedeputeerde GroenLinks in opspraak

De overleden oud-gedeputeerde van Noord-Holland Albert Moens (GroenLinks) blijkt in 2008 diensten in rekening te hebben gebracht bij het bedrijf Econcern/Darwind, dat een relatie had met de provincie. GroenLinks en de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland reageren geschokt.

Moens declareerde na zijn aftreden ruim 25.000 euro voor 26 dagen die hij als gedeputeerde voor windturbineproducent Darwind had gewerkt. De betaling komt naar voren in het woensdag gepubliceerde elfde openbare verslag van de curatoren van Econcern. Het provinciebestuur beraadt zich donderdag in een extra vergadering op vervolgacties.

De fractie en het bestuur van GroenLinks reageren verbijsterd. Ze nemen afstand van het gedrag van Moens en keuren de beschreven handelwijze ten zeerste af. "Als alle feiten kloppen dan was het gedrag van Moens laakbaar en in strijd met de integriteit", reageren ze in een verklaring. "Het is betreurenswaardig dat dit naar buiten komt nu Moens is overleden. In de indringende gesprekken vanuit GroenLinks met hem heeft hij deze betrokkenheid altijd ten stelligste ontkend."

Moens was gedeputeerde van 2003 tot en met 2008 en daarvoor vijf jaar burgemeester van Oostzaan. Hij overleed in augustus op 61-jarige leeftijd aan kanker.

Moens' toenmalige VVD-collega Ton Hooijmaijers werd vorige week veroordeeld tot drie jaar celstraf voor corruptie. Hij is in hoger beroep gegaan.

Vonn laat St. Moritz schieten

Lindsey Vonn zal komend weekeinde niet meedoen aan de wereldbekerwedstrijden in St. Moritz. In de aanloop naar de Olympische Spelen wil de Amerikaanse skiester zichzelf enigszins in acht nemen.

Afgelopen weekeinde keerde Vonn bij de wereldbekerwedstrijden in Lake Louise terug op de piste na een zware knieblessure. De Amerikaanse hoopt fit te blijven voor de Spelen door af en toe wedstrijden over te slaan.

Emanuelson: "Hoop trucjes van onze kant"

Urby Emanuelson bleef woensdagavond negentig minuten op de bank bij het duel tussen AC Milan en zijn oude club Ajax. "Er waren een hoop trucjes van onze kant."

Emanuelson zag zijn ploeggenoot en tevens aanvoerder Riccardo Montolivo al vroeg in de wedstrijd een rode kaart krijgen. Met een man minder hield Milan stand en bereikte het de volgende ronde van de Champions League. "Het was spannend", zei Emanuelson na de wedstrijd tegen RTV Noord-Holland.

"Het was ook een beetje een rare wedstrijd, met gekke dingen. Er waren een hoop trucjes van onze kant", vervolgt Emanuelson, doelend op het tijdrekken van zowel de spelers als ballenjongens van Milan. "Ajax wilde graag die enige goal te maken. Ja, het was een beetje een rare wedstrijd."

Montolivo kreeg na 22 minuten rood na een smerige overtreding op Christian Poulsen. "Onze tactiek veranderde door die rode kaart. Wij gooiden het achterin op slot. Het was zaak aan Ajax om daar een klein gaatje in te vinden, gelukkig is dat niet gelukt. Als ik het vergelijk met vorige week, was het spel van Ajax iets minder. Het was ook moeilijk, omdat wij met tien man achteruit liepen. Je ziet wel dat er ontzettend veel talent in deze groep is", aldus Emanuelson.

Milan had aan een punt genoeg om samen met Barcelona de volgende ronde van de Champions League te bereiken. Ajax komt volgend jaar uit in de Europa League. "Wie weet kunnen ze daar hoge ogen gooien. Winnen? Laten we het hopen."

Poetin spreekt natie toe

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag voor de tiende keer zijn jaarlijkse toespraak voor het Russische parlement - de Doema en de Federatieraad - gehouden. Dit jaar viel de speech, die live op televisie werd uitgezonden, samen met de twintigste verjaardag van de grondwet.

In de toespraak gaat het van oudsher over de toekomst van Rusland en komen patriottische thema's aan bod.

De Russische president sprak donderdag onder meer over de economische en sociale problemen in het land. Hij zei dat er sprake is van corruptieschandalen en dat er momenteel veel problemen in de Russische maatschappij zijn. De rechterlijke macht moet beter worden verenigd zodat de rechten van alle burgers worden beschermd. "De eenheid van onze maatschappij en de integriteit van de Russische staat moeten worden beschermd", aldus de president.

Poetin zei ook dat de gezondheidszorg en het onderwijs beter moeten en dat er een wet publiek toezicht moet komen. De oorzaken van de verminderde economische groei in Rusland zijn volgens Poetin van binnenlandse en niet van buitenlandse aard. Poetin zei verder dat de etnische spanningen in Rusland zijn veroorzaakt door 'immorele internationale instigatie'.

"Ruslands rol in de wereld groeit niet alleen als waarborger van stabiliteit, maar ook als staat die zijn waarden op de internationale agenda zet", zei Poetin. Volgens de president wil het land geen supermacht zijn en streeft het, ondanks zijn rol als regionaal leider, geen hegemonie na. "Wij zijn trots op de positie van Rusland en lezen niemand de les", zei hij. Rusland is volgens hem bereid met alle bondgenoten in de internationale gemeenschap samen te werken. De crisis in Syrië heeft aangetoond dat de Verenigde Naties vandaag de dag een centrale rol spelen, zei Poetin.

"Niemand moet de illusie koesteren militaire superioriteit over Rusland te krijgen", zei Poetin. Rusland zal elke dreiging beantwoorden, aldus de president.

Poetin zei in zijn toespraak niets over het verlenen van gratie aan gevangenen, waar vooraf op was gerekend. Verwacht werd dat wellicht de Greenpeace-activisten die vastzitten in Rusland en leden van de vrouwenpunkband Pussy Riot gratie zouden krijgen.

Voor tonnen gefraudeerd met DigiD studenten

Justitie heeft vijf verdachten aangehouden voor grootschalige identiteitsfraude met de DigiD van vooral studenten in Groningen. Justitie onderzoekt of de daders nieuwe inloggegevens voor de slachtoffers aanvroegen en vervolgens de toegestuurde post in studentenflats uit hun brievenbussen viste.

Met de gegevens vroegen de daders onder meer zorg- en huurtoeslag namens tientallen studenten aan en lieten dat op hun eigen bankrekeningen overmaken. Ze zouden zo onterecht tonnen aan toeslagen hebben ontvangen. De studenten merkten dit doordat ze niet meer bij hun DigiD-account konden. De eerste aangiften kwamen in juni binnen. Tot nu toe zijn bij justitie 54 aangiften binnengekomen. Er kunnen er nog meer volgen.

De verdachten konden worden opgepakt toen ze begin vorige maand bij een studentenflat aan de Eendrachtskade werden herkend. Een getuige had hen eerder ook al bij de flat gezien en waarschuwde de politie. Die zette de vijf vast.

In de zaak ziet justitie drie hoofdverdachten, een vrouw en twee mannen van 25, 26 en 43 jaar. Zij verbleven in Hoogezand en Veendam maar hebben geen vaste woonplaats. Ze worden verdacht van valsheid in geschrifte, diefstal, oplichting en het vormen van een criminele organisatie. De twee andere verdachten zijn eerder heengezonden, maar worden nog wel verdacht.

De twee mannelijke hoofdverdachten zitten nog vast. De vrouw is vrijgelaten maar moet zich aan strenge voorwaarden houden en staat onder toezicht van de reclassering. Justitie sluit meer aanhoudingen niet uit.

[NBA] San Antonio en Oklahoma City naderen koploper

San Antonio Spurs en Oklahoma City Thunder zijn koploper Portland Trail Blazers tot op één overwinning genaderd in de Western Conference van de NBA. De Spurs wonnen met 109-77 van Milwaukee Bucks. Oklahoma City pakte met 116-100 de zege tegen Memphis Grizzlies.

De Trail Blazers, die woensdag niet in actie kwamen, gaan nog altijd aan de leiding met achttien zeges en vier nederlagen. De twee achtervolgers hebben evenveel verliespartijen als de koploper, maar ze speelden een wedstrijd minder. Beide ploegen staan nu op zeventien overwinningen in de Amerikaanse basketbalcompetitie.

De Spurs pakten in de uitwedstrijd tegen Milwaukee de tweede zege op rij na een matige serie van vijf wedstrijden waarin drie keer werd verloren. Tim Duncan was topscorer met 21 punten en zestien rebounds. Tony Parker scoorde vijftien punten.

Oklahoma City pakte in en tegen Memphis zijn twaalfde overwinning in de laatste dertien wedstrijden. Russell Westbrook wist 27 punten te scoren. Kevin Durant scoorde achttien punten.

Best of the rest is Los Angeles Clippers. Met vijftien overwinningen en acht nederlagen bezetten de Clippers de vierde plek in de Western Conference. Woensdag wist het team te winnen van Boston Celtics met 96-88. Voor de coach van de Clippers, Doc Rivers, was het zijn terugkeer in Boston nadat hij afgelopen zomer na negen seizoenen in dienst van de Celtics overstapte naar Los Angeles. Hij werd enthousiast begroet door het thuispubliek. De coach pakte in 2008 de NBA-titel met de Celtics.

Alle uitslagen van woensdag:

Thuis Uit Uitslag
Charlotte Bobcats Orlando Magic 83 - 92
Boston Celtics Los Angeles Clippers 88 - 96
Memphis Grizzlies Oklahoma City Thunder 100 - 116
Milwaukee Bucks San Antonio Spurs 77 - 109
Minnesota Timberwolves Philadelphia 76ers 106 - 99
New Orleans Pelicans Detroit Pistons 111 - 106 (overtime)
New York Knicks Chicago Bulls 83 - 78
Sacramento Kings Utah Jazz 101 - 122
Golden State Warriors Dallas Mavericks 95 - 93

Sanders en PSV mikken op minimaal derde plaats

De Eredivisie besluiten in het rechterrijtje is een absoluut horrorscenario voor PSV. Algemeen directeur Tiny Sanders hoopt in de top van het linkerrijtje te eindigen. Gezien de tiende plaats op de ranglijst die PSV momenteel bekleedt, heeft de ploeg nog een lange weg te gaan.

Sanders weigert echter genoegen te nemen met een plek in de subtop of daaronder. De veelbesproken bestuurder mikt op de Champions League. "PSV is een topclub die elk jaar minstens Europees voetbal wil spelen en zelfs Champions League wil spelen", zo liet hij het Eindhovens Dagblad optekenen. "Zelfs voor een vierde plek in de eindstand tekenen we nu niet."

Eerder deze week liet Sanders zich ten overstaan van de NOS ontvallen dat een Europese uitschakeling van PSV geen ramp zou zijn, met het oog op de ontwikkeling van talenten. Vanwege het drukke programma zouden zij met overbelasting kampen.

Die opmerking kwam hem op veel kritiek te staan. Onder meer oud-voorzitter Harry van Raaij kon geen begrip opbrengen voor Sanders. "Ik hoor nu al dat mensen van de businessclub en de sponsors twijfelen of ze hun contracten willen verlengen voor de komende periode", vertelde Van Raaij Omroep Brabant. "Waarom zou een sponsor als Philips er nog zoveel geld in steken? Die zijn met name geïnteresseerd in Europese exposure."

Donderdag geeft Sanders aan dat hij verkeerd begrepen is. Geen Europees voetbal halen is voor hem te weinig. "Dat is niet onze ambitie, ik heb dat louter gezegd in het kader van de belastbaarheid van een jong team."

In de Eredivisie staat PSV na zestien speelronden op de tiende plaats. De achterstand op koploper Vitesse bedraagt dertien punten. Nummers twee Ajax en drie FC Twente hebben een voorsprong van respectievelijk elf en tien punten.

Seksen-segregatie op universiteiten VK

Vrouwen die achteraan in de zaal moeten zitten of zelfs in een aparte zaal moeten gaan zitten tijdens lezingen. Het klinkt als iets uit de 19e eeuw, of uit een of ander achterlijk land. Maar 132 universiteiten in het Verenigd Koninkrijk doen het ook. En daar is niet iedereen even blij mee.

Universities of UK (UUK), een koepelorganisatie die 132 universiteiten in het VK vertegenwoordigt, heeft namelijk een richtlijn uitgegeven omtrent fundamentalistische sprekers die segregatie van de seksen eisen. UUK vindt dat er aan hun eisen toegegeven moet worden om geen inbreuk te maken op 'de vrijheid van meningsuiting van de religieuze groep of de spreker'.

Daarom moesten vrouwen in het afgelopen jaar bij 46 lezingen aan 21 universiteiten achterin de zaal plaatsnemen, of zelfs de lezing via een scherm in een ander lokaal volgen. Zes van zulke lezingen gingen niet door, vaak na protest van studenten. Die zijn het namelijk geheel niet eens met de richtlijn.

Raheem Kassam van Student Rights zegt: "Het is schandelijk dat dit kan gebeuren in een moderne en gelijke samenleving. Waar stopt dit? Moeten we ook rassensegregatie toepassen?" Ook politici zijn het er niet mee eens. De leider van het comité voor openbaar onderwijs van de overheid zegt: "Seksensegregatie is totaal onacceptabel in een instituut dat gefinancierd wordt met publieke fondsen."

Een tegengeluid komt van Omar Ali van de Federation of Student Islamic Societies: "Veel mensen zouden het beledigend vinden om te zeggen dat dit vrouwen discrimineert." Weerwoord daarop komt uit eigen kamp, bij monde van een columniste voor een islamitische krant, Yasmin Alibhai-Brown: "Jullie gebruiken democratie, vrijheid, geweldige rechten om deze rechten door en door te vernietigen. Gebruik onze universiteiten niet om deze Saoedi-Arabische praktijken op te leggen."

Een woordvoerder van UUK probeert de zaak te sussen door te zeggen dat het per zaak bekeken moet worden: "[De richtlijn] stelt vast dat als noch vrouwen, noch mannen in het nadeel zouden zijn en een niet-gesegregeerde ruimte is toegewezen, een universiteit zou kunnen beslissen dat het gepast is om het verzoek in te willigen."

Vorm: "Wordt steeds erger en erger"

Michel Vorm wil in Brazilië bij Oranje onder de lat staan. Met het oog op het WK laat de 30-jarige doelman zich in januari opereren. Vorm sukkelt al enige tijd met een slepende knieblessure en besloot eerder deze week om zich operatief te laten behandelen aan het euvel. Als gevolg daarvan moet hij enkele weken toekijken.

"Het moet vóór het WK gebeuren, en in januari hebben we niet veel wedstrijden, dus dan is het beste moment", legt hij uit in gesprek met BBC Sport. "Ik heb er nu al een poos last van. Mijn linkerknie blijft opzwellen."

"Ik loop er al enkele weken mee rond. Ik kan spelen, maar dan duurt het iets langer voordat ik zeker weet dat ik weer fit ben voor de volgende wedstrijd", vervolgt Vorm, die baalt van het feit dat de blessure telkens blijft terugkeren. "Het ging goed, maar toen werd het weer erger en erger."

Vorm hoopt ondanks zijn blessure een aandeel te hebben in het drukke decemberschema van Swansea City. "Ik probeer er nog een maand mee door te gaan. Deze maand zijn er zes wedstrijden, en dan volgt in januari mijn operatie. Ik hoop dat ik er nog een paar kan meedoen van die zes."

Het liefst had de voormalige sluitpost van FC Utrecht de medische ingreep uitgesteld tot in de zomer. "Na een eerste scan zei de dokter dat ik ook na het WK geopereerd kon worden. Maar hij zei ook dat het sneller moest wanneer het erger zou worden. Nu is het erger geworden, dus zit er niets anders op."

Vorm is een van de doelmannen die Louis van Gaal als een optie beschouwt voor de WK-selectie. Ook Jasper Cillessen, Tim Krul en Maarten Stekelenburg lijken grote kanshebbers.

Di Resta overweegt terugkeer naar DTM

Paul di Resta is nadrukkelijk zijn opties buiten de Formule 1 aan het onderzoeken. De Schot racete de afgelopen jaren voor Force India, maar lijkt daar plaats te moeten gaan maken voor Sergio Perez die op zijn beurt het veld kon ruimen bij McLaren.

Di Resta is niet bij de pakken neer gaan zitten en overweegt nu een terugkeer naar de DTM waarin hij in 2010 met een Mercedes de titel veroverde. "Force India is misschien geïnteresseerd, misschien ook niet. Ik geloof dat ze onderhandelen met Sergio Perez. Het is waarschijnlijk dat ik volgend jaar niet in de Formule 1 race. Het enige team waar wellicht nog wat mogelijk is, is Sauber, maar veel contact tussen dat team en mijn manager is er niet geweest. Ik ben in gesprek met Mercedes over de DTM."

Italiaanse media prijzen Milan voor 0-0 tegen Ajax

AC Milan kan in eigen land op veel waardering rekenen voor de zwaarbevochten 0-0 tegen Ajax. "Elf, eigenlijk tien leeuwen bereikten de knock-outfase van de Champions League", verwijst de Gazzetta dello Sport naar de vroege rode kaart voor Riccardo Montolivo. "Dit voelt als een grote overwinning." Milan overwintert door het doelpuntloos gelijkspel als enige Italiaanse club in de Champions League.

Met tien man deed Milan er volgens de Italiaanse sportkrant verstandig aan zich massaal terug te trekken. "De Rossoneri hadden geen andere keuze dan Christian Abbiati te omringen met een sterke defensie." De keeper wordt met zijn cruciale reddingen gezien als uitblinker. "De capitulatie leek nabij, maar Abbiati voorkwam dat."

Volgens de Gazzetta werd Milan ook deels geholpen door de strijdwijze van Ajax. "Het was een onvolwassen tegenstander die niet in staat bleek om deze enorme kans op de volgende ronde te grijpen." De krant spreekt dan ook van 'een verdiende kwalificatie'. "Zonder overdrijving, dit was heldhaftig."

De Corriere dello Sport vindt dat niet alleen de verdedigers van Milan een compliment verdienen, maar ook aanvaller Mario Balotelli. "Hij offerde zich volledig op en neemt het team zo bij de hand, dat de druk op de defensie wordt weggenomen." Volgens de sportkrant mag voorzitter Silvio Berlusconi trots zijn op zijn ploeg. "Dit was een geweldige prestatie."

Ook de Corriere meent dat Ajax de hand in eigen boezem moet steken. "Ajax had veel meer balbezit, maar het tempo was te laag om de tegenstander bezorgd te maken. Het gemanoeuvreer van de Nederlandse ploeg was te omslachtig. Misschien komt dat door de onervarenheid van de ploeg van De Boer."

Coronel blijft in WTCC racen

Tom Coronel zal ook komend seizoen aan de start verschijnen in het World Touring Car Championship. De Nederlander blijft zijn team ROAL Motorsport trouw, maar die renstal stapt na het vertrek van BMW over op de Chevrolet Cruze.

In het jaar 2014 wordt er gereden onder de S2000- en D2000-regels. Dit betekent dat er zowel benzine als dieselauto's toegestaan zijn die racen met motoren met een maximum cilinderinhoud van 2000cc. Hierdoor krijgen de WTCC-auto's meer vermogen. Verder gaat onder meer het gewicht naar beneden naar een minimum van 1100 kilogram.

Voor de 41-jarige Coronel zal het zijn tiende seizoen in het WTCC worden. Hij werd dit jaar tiende in het door Yvan Müller gewonnen kampioenschap. De Fransman is volgend jaar ook weer actief in deze raceklasse. Hij stapt van Chevrolet over naar het nieuwe team Citroën en krijgt daar onder meer veelvoudig rallywereldkampioen Sébastien Loeb als teamgenoot.

Boek: De Zonderlinge Avonturen Van Het Geniale Bommenmeisje - Jonas Jonasson

Meer dan twee en een half jaar geleden kreeg ik de optie om de eerste druk van De 100-jarige Man Die Uit Het Raam Klom En Verdween te reviewen. Dat debuut van Jonas Jonasson bleek een bestseller van de bovenste orde te zijn, met humor waar de meeste komieken een puntje aan kunnen zuigen. Met De Zonderlinge Avonturen Van Het Geniale Bommenmeisje heeft zijn tweede boek weer net zo'n belachelijke titel. Deze keer is de titel wel door een lezer in een prijsvraag gekozen, dus is het de vraag of het de lading wel goed dekt.

Test met hypotheken voor flexwerkers

Ervaren werknemers zonder vast arbeidscontract moeten in de toekomst makkelijker aan een hypotheek kunnen komen. Om dat voor elkaar te krijgen starten uitzendbureau Randstad, Vereniging Eigen Huis en hypotheekverstrekker Obvion een test met een 'perspectiefverklaring'. Dat hebben de drie partijen donderdag bekendgemaakt.

De proef geldt in eerste instantie voor uitzendkrachten van Randstad die al een jaar of langer werk hebben. Het uitzendbureau gaat voor deze werknemers aan de hand van hun opleiding, werkervaring en functieniveau inschatten hoe hun kansen op de arbeidsmarkt zijn. Mochten die goed zijn, dan wordt via Vereniging Eigen Huis een hypotheek van Obvion verstrekt.

Nu komen mensen met een flexibele arbeidsovereenkomst vaak niet in aanmerking voor een hypotheek. "Banken zijn huiverig om hypotheken te verstrekken aan mensen zonder een vast contract en inkomen", leggen de initiatiefnemers van de proef uit. "Zij hechten veel waarde aan een werkgeversverklaring en de verwachte inkomenszekerheid die een vast contract biedt. Momenteel worden er echter niet veel vaste contracten afgesloten; tijdelijke contracten komen steeds vaker voor."

De test loopt tot 1 oktober volgend jaar. Als de proef succesvol is, wordt de 'perspectiefverklaring' ook beschikbaar gemaakt voor werknemers van andere uitzendbureaus. Uiteindelijk zal ook worden gekeken naar het beschikbaar stellen van de verklaring voor bijvoorbeeld zzp'ers, zegt een woordvoerder van Obvion. "Daar willen we wel naar kijken. De vraag is dan natuurlijk wel wie de perspectiefverklaring dan tekent."

Dj Martin Garrix vindt gillende meisjes eng

Martijn Garritsen is blij dat er nog geen gillende meiden voor zijn hotel staan. De 17-jarige Nederlander, die als dj Martin Garrix internationaal aan de weg timmert, zou dat 'een beetje eng' vinden. Desondanks vindt hij vrouwelijke aandacht wel grappig. "Via Instagram en Twitter worden wel behoorlijk wat hartjes naar me gestuurd. Stiekem best leuk", vertelt Garritsen donderdag aan De Telegraaf.

Bij zijn shows vallen de dames nog niet met bosjes voor Garritsen. "Mijn shows kennen een leeftijdsgrens van 18 of 21+, dus jonge meisjes mogen niet eens naar binnen. Theoretisch gezien zou ik zelf niet eens naar binnen mogen." De dj, bekend van zijn hit Animals, heeft 'een beetje' een vriendin. "Dat is nog niet helemaal duidelijk."

Hoewel Martijn over de hele wereld in clubs staat, gaat hij nog vier dagen per week naar school. "Maar ik heb wel verlof gekregen om deze toer te kunnen doen", vertelt Garritsen, die momenteel in Azië zit en volgend jaar tournees door de Verenigde Staten en Australië in zijn agenda heeft staan. "Het schema is weliswaar zwaar, maar goed te doen. Vooraf was ik bang dat mijn leven alleen nog maar zou bestaan uit slapen en shows geven, maar ik zie vaak best veel van de landen waar ik mag optreden."

Garritsen noemt zijn leven 'een geweldig gekkenhuis'. "Soms voelt alles heel onrealistisch. Animals kwam in november binnen op één in de Britse hitparade. Toen stuurde de Britse zangeres Lily Allen me een berichtje om me te feliciteren. Haar nummer stond op de tweede plek. Bizar."

Ook nu zijn leven op zijn kop staat, blijft Garritsen nuchter. "Wat ik nu allemaal meemaak, is echt gestoord, maar ik ga niet opeens arrogant doen. Als ik ga stappen met vrienden ben ik gewoon Martijn Garritsen, niet dj Martin Garrix. Het zou een beetje zielig zijn om de held uit te hangen omdat ik nu 'toevallig' succesvol ben."

'Microsoft paait Samsung voor telefoonproductie'

Microsoft zou een miljard dollar willen betalen om ervoor te zorgen dat Samsung een Windows-telefoon gaat maken. Dat beweert telecomanalist Eldar Murtazin. Het is niet duidelijk of het gaat om een investering in de productie of dat het geld bedoeld is voor bijvoorbeeld het verzorgen van de marketing.

Murtazin staat bekend om zijn goede contacten binnen Samsung. Het is een jaar geleden dat het Koreaanse bedrijf een Windows-telefoon op de markt bracht. De Samsung Ativ S was de laatste. Sinds die tijd heeft de telefoonfabrikant zich alleen gericht op Android-telefoons.

Techwebsites stellen dat Samsung volgend jaar met de Samsung SM-W750V op de markt komt in onder meer India. Die zou draaien op Windows 8. De telefoonfabrikant heeft dat echter niet bevestigd. Het is ook niet duidelijk of dit de telefoon is waarvoor Microsoft een miljard dollar zou willen betalen.

Voor het eerst in jaren minder verkeersgewonden

Het aantal ernstig gewonden in het verkeer is vorig jaar voor het eerst sinds 2006 gedaald. Zo'n 19.200 mensen raakten gewond, bijna vijf procent minder dan een jaar eerder, schrijft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) in een Kamerbrief.

Het is nog te vroeg om al van een trend te spreken, schrijft de minister. Wel zegt ze blij te zijn met de daling. Schultz wil het aantal verkeersgewonden bijna halveren tot 10.600 in 2020, maar volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is dat alleen mogelijk als zware maatregelen worden genomen.

Om dat doel te bereiken zou iedereen verplicht een fietshelm op moeten. De overheid zou strenger moeten optreden tegen te hard rijden of rijden onder invloed. Ook zou moeten worden geïnvesteerd in een veilige fietsinfrastructuur. De minister wil daar niet aan. Het verplichten van een fietshelm kan er volgens haar voor zorgen dat mensen liever de auto nemen, wat op zijn beurt weer voor meer luchtvervuiling en gezondheidsschade oplevert.

De minister schrijft ambitieus te blijven. "Maar als er in 2015 geen zicht is op het bereiken van de doelstelling wil ik bezien of ik een nieuwe ambitieuze onderbouwde doelstelling kan formuleren."

Door de opkomst van de elektrische fiets en de toename van het aantal oudere fietsers is het lastig om het aantal gewonden terug te dringen. Het doel om het aantal verkeersdoden terug te dringen naar vijfhonderd zou wel kunnen worden gehaald.

Cijfers over het aantal verkeersslachtoffers zijn overigens niet onomstreden. Zo zette onder meer de SWOV in het verleden vraagtekens bij de kwaliteit van de politieregistratie van het aantal verkeersdoden en -gewonden. Sinds dit jaar wordt gewerkt met een verbeterde registratie. Dat moet vanaf volgend jaar een beter overzicht geven.

Rutte ziet superprovincie gewoon komen

Premier Mark Rutte (VVD) gaat ervan uit dat de fusie tussen de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland gewoon doorgaat. Bij de aftrap van de VVD-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Almere Haven zei hij woensdagavond aan te nemen dat de goede argumenten worden gevonden, meldt Omroep Flevoland.

In de Eerste Kamer wil een meerderheid minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) oproepen zijn plannen voor de zogenoemde superprovincie op te schorten, bleek dinsdag. De senaat is niet overtuigd van het nut en de noodzaak van die plannen.

De Eerste Kamer vindt dat de minister terug moet naar de tekentafel. Rutte neemt aan dat het uiteindelijk lukt de Eerste Kamer, waar het kabinet geen meerderheid heeft, te overtuigen.

Het kabinet wil de twaalf provincies uiteindelijk samenvoegen tot vijf landsdelen. De fusie van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland moet in dit plan de eerste stap worden. Volgens het kabinet zijn de huidige provinciebesturen te klein in verhouding tot ingrijpende maatschappelijke veranderingen en is de fusie nodig om ervoor te zorgen dat provinciebesturen sterker worden.

Bewoners zien opheffen Moerdijk wel zitten

Een meerderheid van de bewoners van het Brabantse Moerdijk vindt dat het dorp kan worden opgeheven. Dat blijkt uit een enquête van Omroep Brabant en BN/De Stem. De helft van de ondervraagden vindt de leefbaarheid van het dorp rampzalig door de groei van de haven en de industrie en wil het dorp opgeven.

De bewoners van de gemeente hebben weinig vertrouwen in de toekomst van Moerdijk. 33 procent heeft last van geluidsoverlast en 26 procent van stank door de industrie. Bijna de helft van de bewoners heeft overwogen te verhuizen, maar 91 procent denkt dat door de industrieplannen de waarde van het huis flink is gedaald.

Burgemeester Jac Klijs (CDA) zegt de uitkomst van de enquête te herkennen, maar doet niets met de resultaten. Hij zegt te verwachten dat het vertrouwen van de bewoners wel weer terugkomt. In 2011 vond 25 procent nog dat het dorp moest worden verdwijnen. Toen werden bewoners ondervraagd naar de grote brand bij chemicaliënbedrijf Chemie-Pack.

Een adviescommissie onder leiding van Ed Nijpels pleitte in september ook voor opheffing van het dorp, omdat de industrie de leefbaarheid in het nauw drijft. De commissie pleitte voor een gemeentelijke enquête over het onderwerp. Die wordt dit weekeinde gehouden. Aan de hand van die resultaten wordt het lot van Moerdijk bepaald.

'Onno Hoes had affaire met 24-jarige jongen'

Onno Hoes zoende niet slechts een keer met de 24-jarige Ruud Schepers, maar had een affaire met hem. Dat onthult Schepers in een interview met Show Laat, dat donderdagavond wordt uitgezonden. Foto's waarop Schepers zoenend te zien is met de partner van Albert Verlinde en burgemeester van Maastricht doken vorige week op.

De verklaring waarmee Verlinde en Hoes vervolgens kwamen, heeft Schepers diep geraakt. "Ineens was ik geen partij meer", vertelt Schepers aan SBS. "Daardoor leek het alsof het een vluggertje was in een hotel, wat het zeker niet was op dat moment."

Verlinde liet vorige week in zijn programma RTL Boulevard weten begrip te hebben voor het slippertje van zijn partner. "Hij had een emotionele week en hij had gedronken. Dan kan zoiets gebeuren", zei de showbizzdeskundige, die zijn relatie met de Maastrichtse burgemeester wil redden.

Schepers is boos, verdrietig en teleurgesteld in Hoes. "Er wordt heel veel gesproken over het onderwerp en heel lang heb ik besloten m'n mond te houden omdat ik dacht dat dat het beste was", legt Schepers uit aan SBS. "Iedereen spreekt erover en ik ben de enige die m'n mond houdt. Ik wil dat de waarheid verteld gaat worden."

Belgische film wint prijs Europarlement

De Belgische film The Broken Circle Breakdown heeft de Lux filmprijs van het Europees Parlement gewonnen. De prijs werd woensdag in Straatsburg uitgereikt.

Ieder jaar beloont het Europees Parlement een Europese film die "naar de kern van het publieke debat in Europa gaat". De Belgische "muzikale lovestory", die ook is ingezonden is voor de Oscars en al vele prijzen won, gaat over een koppel dat moet omgaan met het verlies van zijn kind.

Aan de prijs is geen geldbedrag verbonden. Maar het Europees Parlement zorgt ervoor dat de film in alle 24 officiële talen van de EU wordt ondertiteld en ook geschikt is voor bezoekers met beperkingen, bijvoorbeeld slechthorenden. Ook kan de winnaar rekenen op extra promotionele hulp.

Belgische film wint prijs Europarlement
Belgische film wint prijs Europarlement (Foto: ANP)

Rodríguez niet naar Tour de France

Joaquim Rodríguez doet volgend jaar niet mee aan de Tour de France. De nummer drie van de Tour van dit jaar ziet af van deelname vanwege de aanwezige kasseienstroken in de eerste week, aldus zijn ploegleiding. Vooral de vijfde etappe van Iepen naar Arenberg, waarin in totaal vijftien kilometer kasseien verdeeld over negen stroken aanwezig zijn, doet Purito huiveren.

"Deze Tour ligt Rodríguez niet", zegt ploegbaas Viatcheslav Ekimov van Katusha tegen het Russische R-Sport. "Er worden dezelfde plaatsen aangedaan als bij de klassieker Parijs-Roubaix en dat is niks voor hem." Door de afmelding van Rodríguez zal Katusha zich niet meer richten op het eindklassement, maar op dagzeges en de groene trui voor Alexander Kristoff.

In 2010 deed de Tour ook al Arenberg aan. In die etappe brak Fränk Schleck zijn sleutelbeen en reed Lance Armstrong lek, waardoor de Amerikaan geen rol van betekenis meer speelde in het eindklassement. Rodríguez doet komend jaar wel mee aan de Giro d'Italia en de Vuelta a España.

Blu-ray: Dark Skies

'Van de producer van Insidious en Sinister' op de voorkant van een filmposter legt de lat al redelijk hoog. Het is gewaagd om twee van de beste horrorfilms van de laatste twee jaren te noemen ter promotie van een nieuwe film, Dark Skies. De critici waren niet heel erg te spreken over de film en ook groot succes in de bioscopen bleef uit. Wellicht weet de horror als dvd en blu-ray nog een groot publiek te bereiken.

James Bond naar Kunsthal Rotterdam

James Bond komt naar Rotterdam. Museum Kunsthal opent in oktober volgend jaar de tentoonstelling Designing 007: Fifty Years of Bond Style. Dat heeft het museum woensdag bekendgemaakt.

De kostuums en de mooie auto's van 's werelds meest beroemde geheim agent zijn er te bewonderen, naast rekwisieten, grafische ontwerpen en meer dan 500 gadgets.

Met de uitspraak "Bond, James Bond" van Sean Connery in de eerste Bond-film Dr.No (1962) had Agent 007 de wereld definitief veroverd. Met enige regelmaat verschenen sindsdien nieuwe Bondfilms, zij het met andere acteurs. De laatste film Skyfall dateert uit 2012.

De expositie is tot en met 8 februari 2015 te zien.

James Bond naar Kunsthal Rotterdam
James Bond naar Kunsthal Rotterdam (Foto: ANP)

Creëer je eigen verhaal in Framed

FRAMED is een game waar je niet alleen een verhaal speelt, maar zelf het verhaal regisseert. De game is opgedeeld in frames en het lijkt net alsof je een interactief stripverhaal aan het lezen bent.

De game wordt weergegeven in frames en deze frames kun je bewegen, door dit te doen verander je direct de gebeurtenissen op het scherm en ook de manier waarop het verhaal zich ontwikkelt. Framed zal volgend jaar verschijnen op pc en iOS. De trailer kun je hieronder bekijken.

Doventolk Mandelaherdenking schizofreen

De Zuid-Afrikaanse doventolk die de kritiek kreeg dat hij dinsdag "maar wat met zijn handen stond te wapperen" tijdens de herdenking van oud-president Nelson Mandela, werd naar eigen zeggen getroffen door een psychose. De 34-jarige Thamsanqa Jantjie lijdt aan schizofrenie, vertelt hij donderdag in de Zuid-Afrikaanse krant The Star.

Tijdens de ceremonie in het voetbalstadion van Johannesburg verloor de tolk zijn concentratie, hoorde stemmen in zijn hoofd en begon te hallucineren, zo vertelde hij de krant. "Ik kon er niets aan doen. Ik was alleen in een zeer gevaarlijke situatie en probeerde mijzelf te controleren en voor de wereld te verbergen wat er aan de hand was. Het spijt me ontzettend, maar het komt door de situatie waarin ik mijzelf bevond."

Jantjie kon het voor zijn gevoel niet maken om weg te gaan, dus bleef hij maar op het podium staan improviseren. "Het leven is niet eerlijk", zegt hij. "Deze ziekte is niet eerlijk. Wie mijn aandoening niet begrijpt, zal denken dat ik dit verzin." De tolk is teleurgesteld over de gang van zaken. Hij voelde zich juist vereerd toen zijn werkgever SA Interpreters hem deze taak gaf.

Banken EU moeten eigen broek ophouden

Het Europees Parlement, de Europese Commissie en vertegenwoordigers van de regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie hebben woensdagavond een akkoord bereikt over dat noodlijdende banken hun redding in eerste instantie zelf moeten betalen. Dat heeft het Europees Parlement via Twitter bekendgemaakt.

Eurocommissaris Michael Barnier (interne markt) noemt het akkoord over de zogeheten bail-in 'een grote stap'. "Belastingbetalers liggen niet langer in de frontlinie om te betalen voor de fouten van banken", twitterde Barnier na afloop. "Banken zullen geld opzij moeten leggen voor zwaar weer. We leren de lessen van de crisis. We maken de financiële sector sterker, zodat deze geld gaat uitlenen aan de echte economie."

Bij een bail-in is het de bedoeling dat aandeelhouders, obligatiehouders en de grootste spaarders eerst gaan bijdragen aan de redding van banken, voordat overheden bijspringen. De banken moeten daarnaast zelf een reddingsfonds gaan vullen.

De nieuwe regels zullen vanaf 2016 gaan gelden, kwamen het parlement, de raad en de Europese Commissie overeen. De EU-regeringsleiders bereikten over de bail-in afgelopen voorjaar al een akkoord. Daarin was echter een startdatum van 2018 voorzien.

NASA: problemen met koelsysteem ISS

In het Internationale Ruimtestation (ISS) is een probleem met een van de koelsystemen opgetreden. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA woensdag gezegd. Er is geen direct gevaar voor de twee Amerikaanse astronauten, de drie Russische kosmonauten en de Japanse astronaut aan boord.

Een klep op de pomp van een van twee externe koelsystemen schakelde uit omdat het te koud was, zei NASA-woordvoerder Bob Jacobs. Enkele apparaten functioneren daardoor niet meer, maar die zijn niet van vitaal belang. "Het zou een ernstig probleem kunnen zijn, maar het is geen noodgeval", zei Kelly Humphries van het Johnson Space Center.

Volgens Humphries is het nog te vroeg om te zeggen of er een ruimtewandeling nodig is om het probleem te verhelpen.

Oudere leraren steeds vaker ontslagen

Het aantal ontslagzaken tegen oudere leraren neemt snel toe. Vakbond CNV Onderwijs hielp dit jaar al 550 leden van 58 jaar en ouder bij conflicten en ontslagzaken. Dat is bijna vijf keer zo veel als drie jaar geleden, bevestigt de bond na een bericht hierover in Trouw. Bij de andere leden is volgens de bond slechts een kleine stijging te zien.

Veel oudere leraren voelen zich volgens de bond bij het grofvuil gezet. Volgens de bond spelen de kosten van de leraren in veel conflicten een belangrijke rol, ook al voeren de scholen in negentig procent van de gevallen een andere reden aan. Oudere onderwijzers zijn soms twee keer zo duur als jongere krachten. Iemands leeftijd mag echter geen reden zijn om hem te ontslaan.

Voorzitter van CNV Onderwijs Helen van den Berg geeft in Trouw het voorbeeld van een onderwijzeres die al veertig jaar zonder één functioneringsgesprek werkt, en na een observatie van drie kwartier door de schooldirecteur te horen kreeg dat ze geen rekenles kan geven. Hierop moest ze een coachingstraject in dat eindigde met een slechte beoordeling. Onder dit soort druk zouden leraren vaak een regeling voor vrijwillig vertrek accepteren.

De vereniging van schoolbesturen in het basisonderwijs, de PO-raad, reageert in de krant geschrokken op de cijfers. De raad stelt geen signalen te krijgen dat ouderen vaker slecht functioneren.

Homohuwelijk in Australië toch niet toegestaan

Het huwelijk van ongeveer dertig homoseksuele stellen in Australië is donderdag ongeldig verklaard, omdat het hoogste hof een lokale wet waaronder de huwelijken plaatsvonden heeft verworpen. De stellen trouwden minder dan een week geleden.

Volgens de federale regering, die de validiteit van de wet in het Australische Hoofdstedelijk Territorium (ACT) in twijfel trok, schept het bestaan van verschillende wetten aangaande het homohuwelijk verwarring. Het hooggerechtshof besliste donderdag unaniem dat de wet in het ACT niet in strijd mag zijn met een federale wet uit 2004 die vaststelt dat het huwelijk een verbintenis tussen man en vrouw is.

Voor Ivan Hinton, die zaterdag met zijn partner Chris Teoh trouwde, was het vonnis hartverscheurend. Het paar ontving woensdag hun trouwboekje en deed direct een aanvraag voor een wijziging van hun achternamen in Hinton-Teoh. Hij heeft geen spijt het huwelijk te hebben doorgezet. "Dit was een ongekende en historische kans. Ik had het voor geen goud willen missen."

Premier Tony Abbott is tegen het homohuwelijk en zijn coalitie heeft vorig jaar twee federale wetten tegengehouden waaronder relaties tussen mensen van dezelfde sekse wettelijk zouden worden erkend.

Medisch specialisten willen elkaar jaarlijks keuren

Door medisch specialisten elkaar jaarlijks te laten beoordelen moeten slecht functionerende artsen zoals ex-neuroloog Ernst Jansen Steur sneller worden ontmaskerd. Dit plan van de Orde van Medisch Specialisten wordt donderdag gepresenteerd, schrijft het AD.

De specialisten zouden elkaar moeten afrekenen op hun medisch handelen en de aandacht voor patiëntveiligheid. Ook moeten de artsen elkaar vragen of ze zowel lichamelijk als geestelijk lekker in hun vel zitten. Bij onderlinge controles moet het werk van de specialist onder de loep worden genomen.

Zo moet worden voorkomen dat een arts langzaam steeds slechter werk aflevert, verduidelijkt bestuurslid van de orde en cardioloog Marcel Daniëls in de krant. "Met twintigduizend specialisten gaat het natuurlijk wel eens een keer mis." Incidenten zoals met de ex-neuroloog Ernst Jansen Steur, die jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses stelde, moeten met de keuring worden voorkomen. Ook een verziekte sfeer, wat gevaarlijk is voor de onderlinge afstemming tussen de specialisten, moet zo sneller aan het licht komen.

Het is volgens Daniëls niet de bedoeling specialisten aan de schandpaal te nagelen. Patiënten worden niet geïnformeerd over artsen die volgens hun collega's minder goed presteren. Maar als blijkt dat iemand niet goed presteert, moet daar wel wat aan worden gedaan.

Starters sparen fors voor aankoop woning

Starters op de woningmarkt sparen flink voordat ze een huis kopen. Ruim een kwart van deze kopers spaart tussen de twintig- en vijftigduizend euro. Twee derde van alle starters zegt geld opzij te zetten voor het kopen van een huis. Dat blijkt donderdag uit het Woononderzoek dat ING elk kwartaal publiceert.

Meer dan tien procent van de starters, mensen die binnen nu en twee jaar een woning willen kopen, legt tussen de vijftig- en honderdduizend euro opzij voor een huis. Zeven op de tien starters sparen vooral voor de inrichting van de woning.

Ruim de helft van de ondervraagden gebruikt het spaargeld of een deel daarvan voor de financiering van de kosten koper en notariskosten. Bijna de helft gebruikt ook spaargeld als inleg om zo een lagere hypotheek af te kunnen sluiten.

"Je ziet dat we wat meer richting het Duitse model gaan", licht een woordvoerder van ING toe. Daar kan een woning tot maximaal tachtig procent van de waarde via een hypotheek worden gefinancierd. In Nederland gaat dit percentage volgend jaar van 105 naar 104 procent. Banken verstrekken bovendien minder snel hypotheken. Ook de maximale hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie gaat omlaag van 290 naar 265 duizend euro.

Het Woononderzoek van ING wordt elk kwartaal uitgevoerd door onderzoeksbureau TNS Nipo. Het is voor het eerst dat de bank vragen over het spaargedrag van starters heeft uitgezet. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat starters positiever zijn geworden over de vooruitzichten op de woningmarkt. Bijna een derde van de starters verwacht dat de bodem van de huizenprijzen dit kwartaal is bereikt. In het vorige kwartaal was dat nog een op de vijf.

Het vertrouwen in de woningmarkt is in het derde kwartaal bovendien verder gestegen. De index die ING op basis van het onderzoek samenstelt steeg met vijf punten naar 111. Een stand van honderd geeft aan dat evenveel ondervraagden positief als negatief antwoordden op de vragen. Die vragen gaan onder meer over de verwachtingen ten aanzien van de hypotheekrente en het aantal huizen dat wordt verkocht.

Hyperdimensionale borsten in Neptunia Re: Birth 2

Ontwikkelaar Compile Heart heeft een nieuwe trailer uitgebracht van de aankomende PlayStation Vita-versie van Hyperdimension Neptunia Re; Birth 2: Sisters Generation.

De godinnen uit het eerste deel moeten gered worden, dus komen de jongere zussen in actie. De game is in de typische anime-stijl getekend, met schaarsgeklede, rondborstige zussen en gevechten met grote kans op een epileptische aanval.

Hyperdimension Neptunia Re; Birth 2: Sisters Generation komt 20 maart uit in Japan. Een westerse versie is nog niet officieel aangekondigd, al heeft NIS America, zo ongeveer het 'vertaalbureau' voor alle Japanse games, al laten doorschemeren dat er binnekort meer games aangekondigd gaan worden.

Advocaten kijken naar EA en Battlefield 4

Het zit Electronic Arts niet mee. Een advocatenkantoor, gespecialiseerd in aandeelzaken, is aan het onderzoeken of de uitgever bewust investeerders misleid heeft rondom de ontwikkeling en release van Battlefield 4.

Volgens de advocaten van Holzer Holzer & Fistel onderzoekt het bedrijf of EA voldaan aan de federale financiële wetgeving bij het maken van publieke verklaringen over Battlefield 4 tussen 24 juli en 4 december.

"Het onderzoek richt zich in het bijzonder op verklaringen in die tijd met betrekking tot de ontwikkeling en verkoop van de videogame Battlefield 4 en de impact van het spel op de toekomstige inkomsten en projecten van EA", aldus het bedrijf. De advocaten vragen iedereen die EA-aandelen heeft gekocht in de periode tussen 24 juli en 4 december en verlies leed op die investering, contact op te nemen met de firma.

De lancering van Battlefield 4 is niet al te rooskleurig verlopen. Er zijn allerlei problemen gemeld op alle platformen waar het spel voor uitgekomen is. Vorige week heeft EA de ontwikkeling van DLC voor Battlefield 4 stop laten zetten om alle mensen bij ontwikkelaar DICE aan oplossingen voor de problemen te laten werken.

Een PlayStation 4-patch werd deze week uitgebracht voor Battlefield 4, die volgens DICE een grote hoeveelheid client crashes moet oplossen.

Na regen komt zonneschijn

Martin Freeman merkt nog niets van Hobbit-succes

Het wereldwijde succes van de eerste Hobbit-film heeft van hoofdrolspeler Martin Freeman nog geen enorme wereldster gemaakt. The Hobbit: An Unexpected Journey bracht vorig jaar ruim een miljard dollar op, waarna menigeen dacht dat Freeman voortaan overal herkend zou worden. "Ik kan nog steeds normaal over straat", zegt de acteur opgelucht tegen Novum Nieuws.

"Vooral in landen buiten Groot-Brittannië", gaat de geboren Engelsman verder. "Ik was deze zomer in Spanje en daar herkende geen hond me. Heerlijk, vond ik dat."

De 42-jarige Freeman was voorheen vooral bekend van de comedyserie The Office en de dramaserie Sherlock Holmes. Hij is vanaf woensdag te zien in het tweede deel van de Hobbit-trilogie, The Desolation of Smaug. Hierin speelt hij wederom de rol speelt van hobbit Bilbo Baggins, die door een groep dwergen wordt ingehuurd om een enorme schat vanonder de klauwen van de draak Smaug te stelen. Ook nu zijn de verwachtingen hooggespannen, zowel voor de film als voor Freemans carrière.

"Ik denk dat ik de gevolgen pas over een jaar of tien kan overzien", zegt Freeman nuchter. "Deze rol zal mijn carrière vast geen kwaad doen, maar nu zit ik er middenin en kan ik het moeilijk bepalen."

De acteur is wel blij dat hij al enige ervaring heeft en inmiddels weet hoe hij met hordes fans en journalisten moet omgaan. "Ik loop al een tijdje mee en heb mooie rollen mogen spelen voor een groot publiek. Godzijdank ben ik niet vanuit het niets in deze rol gestapt."

The Hobbit: The Desolation of Smaug gaat woensdag in Nederland in première.


Martin Freeman merkt nog niets van Hobbit-succes (Foto: Novum)

FOK! wat een weer... Nu wel op de meeste plaatsen zon

Welkom! Gisteren vertelde ik dat het een zonnige dag zou gaan worden en voor de kustprovincies en een deel van het noorden van het land is dat ook uitgekomen. In die gebieden is er de hele dag géén wolkje aan de lucht geweest...

...sterker nog er zaten hier in Haarlem nogal wat mensen op het terras. Het was hier dan ook bijna 9 graden bij een stralende zon. In het zuiden en oosten bleef het de hele dag mistig en koud en in de loop van de dag begon deze grauwe massa zich langzaam verder over het land uit te breiden, en uiteindelijk moest ook het midden van het land buigen voor de mist. Langs de kust heeft men echter een schitterende zonsondergang mee mogen maken. In de mistgebieden bleef het maar 2 graden. Ik, en velen met mij, hadden dit niet direct voorzien. 

Vandaag moet de mist dan wel gaan oplossen en dat komt omdat de wind gaat toenemen. In het oosten en noordoosten kan dat wat langer duren, maar ik verwacht dat ook daar de zon gaat doorbreken. De zuidelijke wind neemt toe naar matig en het kwik stijgt in de zon naar 6 graden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 ZonsopkKLa1
Het opkomen van de zon, gezien door de ogen van KlapMongeaul.

 ZonsoKl3
Mooier...

 Zonsklap
...kan je ze niet krijgen.

 

 


 

 

 

 

 

 

'Releasedatum Super Smash Bros. is foutje'

Gisteren werd er door een 'verkeerde quote' van Nintendo gemeld dat Super Smash Bros. voor Wii U mogelijk in de lente van 2014 uit zou komen.

Bernd Fakesch, general manager bij Nintendo Duitsland, gaf eerder in een interview aan dat het spel in die periode uitgebracht zou worden. Maar helaas:

"Er lijken geruchten vandaag online te zijn over de introductiedatum van Super Smash Bros", geeft een Nintendo-medewerker aan bij website VG247. "We willen graag duidelijk maken dat de speculatie over een 'lente 2014'-release voor Super Smash Bros op Wii U gebaseerd is op een verkeerde quote in een interview."

Het originele artikel is sindsdien gerectificeerd en Nintendo geeft aan geen verdere aankondigingen op dit moment te hebben.

Super Smash Bros

Fallout 4 bestaat na de teaserramp

Het bestaan, de setting en het plot van Fallout 4 is weer eens bevestigd door enkele gelekte documenten die website Kotaku in handen heeft gekregen.

Al wordt de titel nergens genoemd in de documenten, de casting director is dezelfde van twee eerdere projecten: Dishonored en The Elder Scrolls V: Skyrim. Het script refereert naar locaties die in eerdere Fallout-games verschenen en de catchline "war never changes" zit er ook in. De speler gebruikt deze woorden dit keer, nadat hij uit een vooral koude, cryogene slaap ontwaakt.

Het script introduceert Preston Garvey, die de speler vraagt een fusiekern op te halen uit een museum in de Commonwealth. Andere personages die genoemd worden zijn een radio DJ Travis Miles en Sturges, een technicus. De setting is, zoals al eerder in geruchten voorkwam, Boston.

Bethesda geeft geen commentaar. Al zouden de documenten echt zijn, we weten niet of het allemaal in de game voor gaat komen. Wij wachten ook weer in een cryogene slaap tot er meer nieuws is over Fallout 4.

Fallout 3

Paul Walker krijgt besloten begrafenis

Paul Walker wordt in besloten kring begraven. Bij de plechtigheid worden naast familie alleen de cast en crew van de Fast and the Furious-films uitgenodigd, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De lichamelijke resten van de acteur, die op 40-jarige leeftijd overleed bij een crash, werden dinsdag vrijgegeven.

De familie maakt zich zorgen om Meadow, de 15-jarige dochter van de acteur. Ze willen niet dat het meisje wordt omringd door vreemden tijdens het rouwen om haar vader. Het is nog niet duidelijk wanneer de begrafenis plaatsvindt. Waarschijnlijk wordt na de uitvaart nog een grotere herdenking georganiseerd, maar die zou ook alleen toegankelijk zijn op vertoon van een uitnodiging.

Janoekovitsj wil nationale dialoog

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft woensdag een uitnodiging uitgestuurd naar figuren uit politiek, kerk en maatschappij om een nationale dialoog aan te gaan. De oppositie heeft nog niet gereageerd. Zij eist ontslag voor de voltallige regering en vrijlating van alle betogers die de afgelopen tijd zijn aangehouden.

Minister van binnenlandse zaken Vitali Zachartsjenko en premier Mikola Azarov beloofden woensdag dat de politie niet zal ingrijpen om de demonstraties op te breken.

Westerse diplomaten hebben de druk op Janoekovitsj opgevoerd en willen dat hij een oplossing aandraagt voor de spanningen die het land hebben lamgelegd.

Arrestaties om cyberdiefstal bij Britse banken

Rechercheurs in Groot-Brittannië hebben in het kader van hun onderzoek naar de vermoedelijke diefstal van een miljoen pond (1,2 miljoen euro) bij twee Britse banken vier arrestaties verricht. Dat heeft de politie in Londen woensdag meegedeeld.

Twee huiszoekingen in Londen dinsdag leverden tachtigduizend pond aan contant geld, luxegoederen en een handgranaat op. De rechercheurs namen ook een Range Rover en computers in beslag.

De politie begon een onderzoek na signalen dat klanten van de banken onbewust malware hadden gedownload. Van hun rekeningen bleek in totaal een miljoen pond weggesluisd. Het geld werd witgewassen en in contanten opgenomen.

De arrestanten zijn twee mannen van 31 jaar, een 27-jarige vrouw en een 24-jarige vrouw. Ze worden verdacht van zwendel, witwassen en het bezit van een explosief. De vrouwen zijn op borgtocht vrijgelaten.

De politie werkte in het onderzoek samen met diverse banken, maar welke dat zijn is niet bekendgemaakt.

Blind: "Konden wel een derde helft spelen"

Daley Blind was erg teleurgesteld na de 0-0 remise tegen AC Milan. Hij kon na afloop niet bevatten dat Ajax uit de Champions League ligt. De middenvelder, die vandaag als linksback begon, begreep er niet veel van toen hij na afloop voor de camera van Sport 1 stond.

"Nee ik kan het nog niet echt bevatten. Het was een heel rare wedstrijd. De goal valt gewoon niet", aldus een verbijsterde Blind. Ajax kwam al snel met een man meer te staan, nadat Riccardo Montolivo een rode kaart kreeg. "Na die rode kaart moesten wij even zoeken hoe we moesten staan. We creëerden toen bijna niets meer. Maar in de tweede helft ging het weer beter. We hebben veel ballen vanaf de zijkant voorgegeven, maar hij viel niet."

Van onervarenheid wilde de linkspoot niet spreken. "Dat denk ik niet. Je ziet dat zij wel heel veel tijdrekken en dat de ballenjongens daar ook aan meededen. Ik weet ook niet waar die vijf minuten extra tijd vandaan kwamen, want volgens mij hadden we wel een hele derde helft kunnen spelen."

"Het is moeilijk te geloven als je naar de statistieken kijkt", wist Blind. "Het is gewoon heel zuur. De bal valt een paar keer net niet, dat is erg jammer. Ik denk dat het voor veel jonge spelers wel goed was om dit mee te maken. Je leert namelijk meer van de momenten waarop je verliest." Ajax gaat na de winterstop wel verder in Europa, maar dan in de Europa League.

Nigel de Jong: "Gogme hoort er ook bij"

AC Milan bereikte woensdag ten koste van Ajax de achtste finales van de Champions League. Nigel de Jong begreep de irritatie aan Amsterdamse kant. Milan stond vanaf de twintigste minuut met tien man na een rode kaart voor Riccardo Montolivo.

Ajax kon tegen een ingegraven thuisploeg niet tot scoren komen. "We mogen tevreden zijn. We hebben negentig minuten hard gewerkt. Een punt was voldoende voor ons", zegt De Jong tegen Sport1. "We konden weinig doen voor de drie punten. Ajax speelde goed, maar blijft met lege handen achter. Beetje sneu voor hen."

De ex-Ajacied zag dat bij AC Milan alle registers werden opengetrokken om de gelijkste stand vast te houden. Frank de Boer hekelde de rol van de ballenjongens en het gedrag van de spelers van AC Milan. "Dat is ook een beetje slimmigheid van ons. Het blijft een Italiaanse ploeg. Voetbalgogme hoort er ook bij om een wedstrijd uit te spelen. Dat is vervelend voor de tegenstander. Wij speelden met de situatie", aldus De Jong.

De middenvelder had niet direct door waarom Montolivo rood kreeg. "Ik kon het niet goed zien. Ik vroeg Howard het nog een paar keer. We kennen elkaar al een tijdje. Laten we maar niet over beginnen waarvan... Ik heb hem gevraagd of het rood was. Hij kreeg het van zijn assistent te horen", zegt de Oranje-international, die met Milan doorgaat in de Champions League.

De Europese overwintering op het hoogste niveau is een opsteker voor Milan, dat in de competitie negende staat. "Dit is goed voor het moraal. Het is belangrijk dat we zouden overwinteren. Het loopt nog niet zoals we willen, maar we zijn toch verder. Dit is belangrijk voor iedereen bij de club. Ik zal de familie Berlusconi zo nog wel tegenkomen", besluit De Jong.

Tien doden door plunderingen en geweld Argentinië

De kabinetschef van Argentinië, Jorge Capitanich, eist een einde aan de politiestakingen die de afgelopen dagen op grote schaal tot plunderingen hebben geleid. Het geweld kostte inmiddels aan ten minste tien mensen het leven, honderden raakten gewond. Er is voor tientallen miljoenen euro's schade aangericht.

Federale agenten zijn ingezet in de noordelijke provincie Salta, waar bedrijven en winkels de deuren sloten omdat de politie weigert te patrouilleren. In de zuidelijke provincie Tierra del Fuego en in de westelijke stad Mendoza werd woensdag opnieuw overleg gevoerd met de stakers, die een hoger salaris eisen. In drie andere provincies ging het geweld woensdag door, ook nadat agenten weer aan het werk waren gegaan.

Mladic moet getuigen in Karadzic-zaak

De voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic moet een getuigenis afleggen in het proces tegen de vroegere politieke leider Radovan Karadzic. Dat hebben rechters van het Joegoslaviëtribunaal besloten.

De rechters keurden woensdag een verzoek van Karadzic voor een dagvaarding goed en gaven opdracht het document naar Mladic te brengen. Die zit vast in de detentie-eenheid van het hof.

Beide mannen worden ervan verdacht de belangrijkste verantwoordelijken te zijn voor de gruweldaden die Bosnische Serviërs tussen 1992 en 1995 in de Bosnische Oorlog begingen. Allebei zeggen ze onschuldig te zijn aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

Karadzic vroeg in april om de dagvaarding, omdat Mladic weigerde vrijwillig een getuigenis af te leggen.

Scolari: Oranje is spectaculair team

Het Nederlands elftal is een spectaculair team dat tot de favorieten behoort tijdens het komende WK. Dat liet de Braziliaanse bondscoach Felipe Scolari woensdag in Rio de Janeiro weten tijdens een persconferentie. "Nederland speelt op de voor hen typische manier, met een aanvallende mentaliteit. Het is een jong, maar spectaculair team. Zeker een van de grote teams komende zomer."

De keuzeheer van de Goddelijke Kanaries toonde zich een half jaar voor aanvang van het mondiale voetbaltoernooi onder de indruk van de ploeg van Louis van Gaal. "Het is een redelijk onervaren ploeg, met enkele grote spelers. En ze kwalificeerden zich als een van eersten voor het toernooi. Nederland behoort tot de favorieten."

Brazilië, dat bij het laatste WK in Zuid-Afrika in de kwartfinale door Oranje werd uitgeschakeld, is nog niet bezig met een eventuele revanche. Nederland en Brazilië kunnen elkaar bij het komende WK al in de tweede ronde treffen als Brazilië eerste wordt in poule A en Nederland tweede in poule B, of andersom.

"Ik heb voor, tijdens en na de loting met Louis van Gaal gesproken, maar niet over een eventuele confrontatie", stelde Scolari, die in 1995 met Grêmio de strijd om de wereldbeker voor clubs van het Ajax van Van Gaal verloor. "We moeten eerst maar de groepsfase doorkomen en datzelfde geldt voor Nederland. Daarna zien we wel. We kennen Nederland en weten precies hoe ze spelen. Als het moment daar is, zijn we volledig voorbereid."

Scolari liet eerder in een interview wel weten liever tegen Spanje of Nederland te spelen in de tweede ronde dan Chili. "Het systeem waarin Chili speelt ligt ons niet. Een van de andere twee graag, want Brazilië speelt beter tegen een Europees team."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.