Miljardenmeevaller wekt argwaan bij oppositie

Het is nog maar de vraag of het verstandig is het begrotingstekort te verlagen met 3,2 miljard euro van De Nederlandsche Bank (DNB). "Ik vind het even te snel gaan, we moeten als parlement een groot aantal deskundigen raadplegen om te zien of dit wel verstandig is", zei fractievoorzitter van de ChristenUnie Arie Slob in het Radio 1-programma Kamerbreed. CDA-Kamerlid Pieter Heerma zei het zeer met hem eens te zijn.

Slob noemde het raadplegen van de Algemene Rekenkamer of het beleggen van een hoorzitting als voorbeelden hoe de Kamer meer over deze aanpak te weten kan komen.

DNB haalt door de eurocrisis via de Europese Centrale Bank geld binnen. Dat komt doordat geld van DNB wordt gebruikt voor leningen aan banken in zwakke eurolanden. Vanwege het risico door de eurocrisis krijgt DNB hier een hoge rente voor. Tot nu toe werd dat geld in reserves gestoken, die kunnen nodig zijn omdat er door de eurocrisis grote risico's bestaan.

De overheid neemt het risico nu op zich door voor 5,7 miljard euro garant te staan. Daardoor hoeft geen geld meer te worden toegevoegd aan de reserves en kan het aan de staat, de enige aandeelhouder, worden uitgekeerd. Tot 2017 zou het gaan om 3,2 miljard euro. Maar als de eurocrisis tot grotere problemen leidt is de kans groot dat deze constructie de staat uiteindelijk meer geld kost dan oplevert.

Slob zei in de uitzending dat hij even verbaasd was over deze oplossing. Volgens hem lijkt het erop dat geld wordt rondgepompt. "We moeten nu niet meteen juichen en denken dat de staatsschuld lager is." Heerma zei dat deze oplossing een 'zweem van creatief boekhouden' heeft. "Ik ben er zeer bezorgd over."

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam was enthousiaster over de aanpak van zijn partijgenoot, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. "Er wordt gewoon winst gemaakt bij DNB en met deze garantstelling kan die winst worden uitgekeerd aan de staat, dat is toch terecht?" De afgelopen jaren is volgens hem genoeg geklaagd over de kosten die waren verbonden aan de leningen die DNB verstrekte.