Kabinet wil plan tegen discriminatie arbeidsmarkt

Het kabinet wil weten wat de werkgevers- en werknemersorganisaties kunnen doen om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. De ministerraad heeft vrijdag besloten om hierover een advies te vragen aan de Sociaal-Economische Raad (SER), waarin de sociale partners zijn verenigd.

Uit onderzoek blijkt dat er nog steeds aanwijzingen zijn voor discriminatie op de arbeidsmarkt. Ook bestaan nog altijd beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen in gelijksoortige functies en hebben maar relatief weinig vrouwen een topfunctie. De verantwoordelijkheid voor het voorkomen en bestrijden van deze vorm van discriminatie ligt in de eerste plaats bij de werkgevers en werknemers.

Daarom wil staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) van de SER weten welke aanvullende acties mogelijk zijn om discriminatie op de arbeidsmarkt te voorkomen en te bestrijden. Dan gaat het bijvoorbeeld om maatregelen die in andere landen succesvol zijn gebleken. Ook wil het kabinet weten hoe de overheid daarbij kan helpen.

Ook moet de SER aangeven welke maatregelen kunnen leiden tot meer vrouwen in topposities en hoe onterechte beloningsverschillen kunnen worden tegengegaan.