FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 februari 2013

10.000 Koerden betogen voor Öcalan

Zeker 10.000 Koerden hebben zaterdag in Straatsburg betoogd voor de vrijlating van PKK-leider Abdullah Öcalan, die al 14 jaar gevangen zit in Turkije. De organisatoren repten zelfs over 45.000 Koerden uit Frankrijk, Duitsland en de Benelux. Zij eisten ook gerechtigheid voor de 3 Koerdische activistes die in januari in Parijs zijn vermoord.

Dit hebben Franse media gemeld. De PKK begon in 1984 een afscheidingsoorlog in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije, die volgens het Turkse leger al aan meer dan 45.000 mensen het leven heeft gekost.

Zeker 10.000 Koerden betogen voorÖcalan
Zeker 10.000 Koerden betogen voorÖcalan (Foto: ANP)

Mijlpaal voor Sanharib Malki

Scoren in de eerste minuut is bijzonder. Sanharib Malki maakt er dit jaar echter een gewoonte van. De spits van Roda JC heeft na vanavond driemaal gescoord vlak na de aftrap.

Roda JC speelde thuis tegen AZ vanavond. Doelman Esteban keerde nog een schot van Mark-Jan Fledderus maar zag de Syriër zijn record pakken. Eerdere vroege goals waren er tegen NEC (dertien seconden) en Heracles Almelo (26 seconden).

Johan Cruijff en nog vier spelers zijn nu hun gedeelde record van twee goals kwijt.

Vredesakkoord Oost-Congo op 24 februari

Op 24 februari wordt een vredesakkoord getekend dat een einde moet maken aan bijna 20 jaar oorlog in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Dit hebben de VN zaterdag bekendgemaakt. Secretaris-generaal Ban Ki-moon reist voor de ondertekening naar de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, waar de Afrikaanse Unie is gevestigd.

Naast de Zuid-Koreaan worden 10 staatshoofden verwacht bij de ceremonie. Het akkoord voorziet in de oprichting van een nieuwe, robuustere vechtmissie binnen de huidige VN-vredesmacht Monusco, een dubbelconstructie zonder precedent. Monusco en het Congolese regeringsleger konden vorig jaar niet voorkomen dat M23-rebellen Goma veroverden, een stad met zo'n 600.000 inwoners, en bijna twee weken bezet hielden.

De oorlogen in en om Congo hebben al een miljoenen mensen het leven gekost. Er raakten tal van buurlanden betrokken bij het conflict, dat daarom ook wel eens Afrika's Wereldoorlog wordt genoemd. Bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag worden sinds januari 2009 processen gevoerd wegens oorlogsmisdaden in Congo.

Vredesakkoord Oost-Congo op 24 februari
Vredesakkoord Oost-Congo op 24 februari (Foto: ANP)

[WTT] Benneteau zet opmars Rotterdam voort

Tennisser Julien Benneteau heeft zich zaterdag geplaatst voor de finale van het ABN AMRO World Tennis Tournament. De Fransman hield zich zijn als vijfde geplaatste landgenoot Gilles Simon van het lijf: 6-4, 7-6 (2). Benneteau, die vrijdag Roger Federer verraste in de kwartfinale, neemt het zondag op tegen Juan Martin del Potro.

Ondanks breakkansen voor Benneteau in de openingsgame van de wedstrijd ging de eerste set gelijk op. De twee Fransen deelden de eerste acht games netjes, maar toen was het Simon die als eerste zijn opslagbeurt inleverde. Benneteau serveerde de set vervolgens uit.

In het tweede bedrijf leek Simon de wedstrijd te doen kantelen. De nummer veertien van de wereld plaatste de eerste break en kwam op 3-1. Benneteau sloeg echter meteen terug en downg een tiebreak af. Daarin was hij met 7-2 ruimschoots de betere.

Uitslagen Eredivisie 16/02/2013

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. NAC Breda nam het op tegen Heracles Almelo en Roda JC trof AZ. Om 20.45 uur begon in Eindhoven de wedstrijd tussen PSV en FC Utrecht. De uitslagen en karakteristieken van deze wedstrijden vind je hieronder.

NAC Breda

1 - 1

Heracles Almelo

 56' Ten Voorde    11' Everton 
 
 Gele kaart: Lurling, (NAC Breda), Schenkeveld, Vejinovic, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 16.900
Arbiter: Lardot (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Luijckx
Botteghin
v.d Weg
Buijs (Seuntjens/85)
Gilissen
Gudelj
Hadouir (Hooi/29)
Ten Voorde (Verbeek/76)
Lurling
  Pasveer
Schenkeveld
Rienstra
Dorda
Quansah
Vujinovic
Bruns
Duarte
Gouriye (Castillion/73)
Vejinovic (Koenders/61)
Everton

Roda JC

2 - 2

AZ

 1' Malki
 64' Demouge
   34' Altidore 
 51' Overtoom 
 
 Gele kaart: Demouge, (Roda JC), Gorter, Berghuis, (AZ)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.474
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Biemans (Affane/61)
Wielaert
Danilo
Tamata
Hupperts
Bonevacia
Fledderus
Ramzi (Sutchuin Djoum/19)
Malki
Demouge (Lebedynski/78)
  Esteban
Marcellis
Reijnen
Wijnaldum
Gorter
Overtoom
Henriksen (Johansson/34)
Elm
Beerens (Rosheuvel/90 1)
Altidore
Gudmundsson (Berghuis/46)


AZ-speler Willie Overtoom met Roda JC Kerkrade-speler Roly Bonevacia (Foto: Pro Shots)

PSV

2 - 1

FC Utrecht

 29' Mertens
 65' Wijnaldum
   10' Mulenga 
 
 Gele kaart: v. Bommel, Willems, (PSV), Kali, Zullo, (FC Utrecht)
 Rode kaart: Hutchinson (70/2xg) (PSV),
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 32.900
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Hutchinson
Derijck
Marcelo
Willems
Hiljemark (Matavz/61)
v. Bommel
Strootman
Wijnaldum
Lens
Mertens (Engelaar/85)
  Ruiter
Markiet (Oar/74)
v.d Hoorn
Wuytens
Bulthuis (Zullo/7)
Duplan
Kali
Toornstra
Asare (Mortensson/42)
v.d. Gun
Mulenga


PSV-speler Mark van Bommel krijgt weer eens een gele kaart (Foto: Pro Shots)

Verkopen Wii U in januari historisch laag

De Wii U is amper over de toonbank gegaan in de Verenigde Staten in de maand januari. Dit meldt Gamasutra op basis van bronnen binnen CNET. Er werden vorige maand slechts 57.000 Wii U’s verscheept.

Wat dit alles nog dramatischer maakt, is dat dit de cijfers over vijf weken verspreid zijn. Dit is omdat de maand januari een zogenaamde ‘leap week’ bevatte. Het komt er dus op neer dat de Wii U een schamele 11,400 stuks per week verkocht.

Gamasutra vergeleek deze cijfers met die van andere consoles, en kwam op een schrikbarende conclusie uit. Bij andere consoles duurde het tot ze vervangen werden door een nieuwere console, voordat zij op zo’n laag punt uitkwamen. De GameCube kwam pas op zo’n laag punt toen de Wii uitkwam.

 Weakest Monthly Sales Rate by Console

Bron: Gamasutra

Wanneer men de resultaten over 3 maanden bekijkt, is het beeld iets positiever. De resultaten zijn vergelijkbaar met de launch van de Xbox 360 en de PS3. Er moet echter wel rekening gehouden worden met het feit dat de Xbox 360 nauwelijks verkrijgbaar was tijdens de launch, en dat de PS3 bijna twee keer zoveel kostte dan de Wii U tijdens de launch.

Waarschijnlijk is het ook deels te wijten aan het gebrek van vette launchtitels.  Zo is Rayman: Legends uitgesteld en gaat het nog een flinke tijd duren voordat er een nieuwe Super Smash Bros. game uit gaat komen.

'Katy Perry verloofd met John Mayer'

Katy Perry en John Mayer hebben zich naar verluidt verloofd. De 28-jarige zangeres werd op Valentijnsdag met een nieuwe ring gespot, en verschillende Amerikaanse media trekken de conclusie dat John een huwelijksaanzoek heeft gedaan.

Entertainmentzender E! publiceert een foto van Perry met de vermeende verlovingsring. Op het sieraad zit een robijn in de vorm van een hart. Mayer gaf afgelopen week in een interview met CBS Sunday Morning nog aan dat hij een huwelijk wel ziet zitten.

Mayer en Perry hebben een aantal maanden een knipperlichtrelatie. De zanger staat bekend als een vrouwenversierder, zo was hij eerder samen met sterren als Taylor Swift, Jessica Simpson en Jennifer Aniston. Perry was eerder getrouwd met komiek Russell Brand.

FOK!filmtip van de dag: Persepolis

Welke films adviseren we? Wat is een must-see? Ga je voor een romantische komedie of toch voor de brute actie? We helpen je graag op weg en als je zelf een beter idee hebt, mag je het ons laten weten: De FOK!film crew.

Eigenlijk ben ik te laat met de filmtip. De beste film voor vanavond is zonder twijfel Black Swan, maar die is al begonnen. Als je interactieve TV hebt kun je er nog van profiteren en adviseer ik dit ook ten zeerste. Voor iedereen die laat opblijft en nog een culturele animatiefilm wil zien kan ik je aanraden om om 00:20u je TV af te stemmen op Nederland 2 voor Persepolis.

Deze animatiefilm gaat over een meisje uit Iran die wordt geconfronteerd met de Islamitische Revolutie. Tijdens deze periode worden de vrouwen verplicht zich te sluieren en worden er vele gevangen gemaakt. Uit bescherming voor hun dochter, sturen de ouders van Marjane (Chiara Mastroianni) haar naar Oostenrijk om een goede opleiding te krijgen. Ondanks het strenge regime besluit ze op latere leeftijd toch terug te keren naar Iran, simpelweg omdat ze zich hier thuis voelt.

Het verhaal is een verfilming van een best-seller van Marjane Satrapi.

Uitslag FC Twente - Willem II

Om 18.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen FC Twente en Willem II. In de Grolsch Veste eindigde het duel door een laat doelpunt van de Tilburgers in een 1-1 gelijkspel. Hierdoor is FC Twente in 2013 nog altijd zonder overwinning.

FC Twente

1 - 1

Willem II

 43' Douglas    90' Ippel 
 
 Gele kaart: Schilder, Brama (FC Twente), Haastrup, Meul (Willem II)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.500
Arbiter: Gozubuyuk
 
Opstelling:   Opstelling:
Michailov
Rosales
Douglas
Bengtsson
Braafheid
Brama
Fer
Schilder (Cabral/80)
Gutiérrez
Castaignos
Tadic
  Meul
Cornelisse
Haastrup
Peters
Jallo
Vossebelt (Ippel/46)
Haemhouts
Hofs (Guyt/75)
Misidjan
Joachim
Podevijn (Hocher/73)

Roemeens drama Child's Pose wint Gouden Beer

Het Roemeense drama Child's Pose heeft in Berlijn de Gouden Beer gewonnen. De film van Cãlin Peter Netzer werd door de jury van het filmfestival van Berlijn bekroond tot beste film. Child's Pose gaat over een rijke vrouw uit Boekarest die kans ziet haar roekeloze zoon weer op het rechte pad te krijgen, nadat hij een kind doodrijdt.

De Zilveren Beer voor beste acteur ging naar Nazif Mujic voor zijn rol in het Bosnische drama An Episode in the Life of an Iron Picker. De prijs voor beste actrice ging naar de Chileense actrice Paulina Garcia voor haar rol in het drama Gloria. De Zilveren Beer voor beste regisseur ging naar de Amerikaan David Gordon Green voor zijn komedie Prince Avalanche.

Naast Child's Pose maakten onder meer de thriller Side Effects van Steven Soderbergh, het romantische drama Before Midnight van Richard Linklater en het drama Promised Land van Gus van Sant kans op een Gouden Beer.

In de jury van de filmprijzen zat onder anderen de Amerikaanse acteur Tim Robbins en de Deense regisseuse Susanne Bier. De jury werd voorgezeten door de Chinese regisseur Wong Kar-Wai. Zijn film The Grandmaster opende het filmfestival op 7 februari. Vorig jaar won de Italiaanse film Cesare Deve Morire de Gouden Beer voor beste film.

Het tiendaagse filmfestival van Berlijn werd dit jaar voor de 63e keer gehouden. De Nederlandse films Boven is het Stil, Dark Blood en Nono, Het ZigZag Kind werden onder meer vertoond in de Duitse hoofdstad, maar wonnen geen prijzen.

Kaarsje bij foto Friso

Het Oostenrijkse Lech staat dit weekeinde stil maakt bij het ski-ongeluk dat prins Friso zondag precies een jaar geleden overkwam. In de 'oude kerk' van het dorp staat een foto van Friso op een zijaltaar, met een brandende kaars ernaast. "We denken aan het tragische ongeval van prins Johan Friso een jaar geleden, 17 februari 2012. God zegene hem en zijn familie", is in het Duits en Engels te lezen op een kaart op hetzelfde altaar.

In de 'nieuwe kerk' een paar meter verder wordt zondag aan het einde van de middag in de Heilige Mis speciaal voor Friso gebeden, zo wordt bij de kerkdeur aangekondigd. "Lech is Friso niet vergeten", heeft burgemeester Ludwig Muxel de laatste dagen steeds weer herhaald.

De devote sfeer rond het godshuis staat zaterdag in schril contrast tot de drukte en bedrijvigheid in het dorp. Het is 'wisseldag' en tegenover een uittocht van gasten staat een invasie van nieuwkomers, die met hun zwaar beladen auto's voor een file zorgen bij de entree van Lech.

Prins Willem-Alexander is met zijn gezin ook aangekomen na een nachtelijke rit in de koninklijke treinwagon, die vrijdagavond in Utrecht aanhaakte bij de zogenoemde Alpen Expres. Dat is de speciale wintersportvakantietrein die het gezelschap tot aan Landeck-Zams vervoert.

Voor de liefhebbers van bijzondere treinen en treinsamenstellingen is het zaterdag een unieke dag. Op veel Oostenrijkse stations staan 'treinspotters' klaar om foto's te maken. Door de ramen naar binnen kijken is er niet bij. Op het perron zorgen leden van de Oostenrijkse veiligheidsdienst er steeds voor dat belangstellenden niet te dicht bij het koninklijke treinstel komen. Koningin Beatrix is maandag al in Lech aangekomen, waar zich inmiddels ook prins Constantijn met zijn gezin en prinses Mabel met haar twee dochters bevinden.

De verwachting is dat de familie in privésfeer zal stilstaan bij Friso's ongeluk.

In kerk Lech brandt kaars bij foto Friso
In kerk Lech brandt kaars bij foto Friso (Foto: ANP)

'Acteur Brendan Fraser is blut'

Brendan Fraser heeft financiële problemen. De Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online schrijft dat de 44-jarige acteur geen geld meer heeft en de alimentatie voor zijn ex-vrouw en kinderen niet meer kan betalen.

Fraser scheidde zes jaar geleden van Afton Smith, met wie de acteur drie kinderen heeft. Fraser moet sinds 2009 jaarlijks negenhonderdduizend dollar overmaken aan alimentatie. De acteur zou dit bedrag niet meer kunnen ophoesten.

Fraser, onder meer bekend van de The Mummy-films, zou de laatste jaren niet veel hebben verdiend. Zijn carrière zou om 'medische redenen' minder goed gaan dan voorgaande jaren.

Wervende decaan in promotiefilmpje Monsters University

Eerder liet Pixar al zien bezig te zijn met een krachtig staaltje viral marketing en de eerste previews en trailers lichtten een tipje van de sluier op voor hun nieuwste film, Monsters University. In navolging hiervan heeft de animatiestudio nu een nieuw promotiefilmpje uitgebracht. En het moet gezegd: aan de promotie ligt het beslist niet bij de opvolger van Monsters Inc.

In dit promotiefilmpje worden studenten geworven om naar de Monsters University te komen. Dit steekt weer goed in elkaar en doet verlangen naar de film zelf! De Nederlandse release vindt plaats op 10 juli.

NS wil een tarief bij vervoerders op spoor

Alle vervoerders op het spoor moeten één tarief gaan rekenen voor het reizen met de trein. Daarvoor pleitte de directeur-consumentenmarkt Erik Beenen van de Nederlandse Spoorwegen zaterdagavond in het VARA consumentenprogramma Kassa.

Nederland telt vijf treinvervoerders die verschillende tarieven berekenen aan hun reizigers. Als reizigers met een ov-chipkaart reizen en overstappen van de een op de andere vervoerder moet de reiziger in- en uitchecken en betaalt de reiziger een ander tarief. Als iemand met een papieren kaartje reist is dat overigens niet zo: dan legt een reiziger de reis af met één kaartje, gekocht op het beginstation.

De NS wil af van de onderlinge verschillen in prijs en pleit voor een uniform tarief, waardoor bij een treinreis met meerdere vervoerder geen prijsverschillen meer zijn.

NS wil een tarief bij vervoerders op spoor
NS wil een tarief bij vervoerders op spoor (Foto: ANP)

Rijnmond stinkt te erg

De industrie in het Rijnmondgebied moet de uitstoot van stinkende stoffen zaterdag en zondag beperken. Dat heeft de DCMR Milieudienst Rijnmond bepaald. De milieudienst heeft daarvoor stankcode 2 doen uitgaan, liet een woordvoerster weten.

Aanleiding voor de code zijn zeker 85 stankklachten over een olieachtige geur. Het merendeel van de klachten ging over stank afkomstig van tankopslagbedrijf Vopak. Ze waren afkomstig uit Maassluis, Vlaardingen en Rozenburg. Bij 15 klachten was geen specifieke bron gemeld.

Stankcode 2 betekent minder starten, stoppen en schoonmaken van installaties en het verminderen van de verlading van stinkende producten met ten minste 50 procent, aldus de DCMR. Het afgelopen jaar is de code 1 of 2 keer ingesteld.

Industrie Rijnmond moet stank beperken
Industrie Rijnmond moet stank beperken (Foto: ANP)

EU rekent faillissement Cyprus door

De trojka rekent de consequenties door van een mogelijk faillissement van Cyprus, als alternatief voor de 17,5 miljard euro Europese steun die de eilandstaat heeft aangevraagd. De trojka, de Europese Commissie, ECB en IMF, doet dat onder druk van Duitsland.

Dit heeft Bild, de grootste Duitse krant, zaterdag gemeld. Tot het door Nicosia gevraagde bedrag behoort ook 10 miljard euro steun aan banken. Een faillissement van de grootste Cypriotische banken zou vooral Griekenland raken, omdat die meer dan 10 procent van de Griekse spaartegoeden beheren. Andere EU-landen zouden echter amper worden geraakt.

Berlijn heeft bedenkingen bij het hulpverzoek uit Cyprus omdat het land onvoldoende zou optreden tegen belastingfraude en witwaspraktijken.

[WK Allround] Kramer herstelt orde op 5.000 meter

Sven Kramer had na een licht teleurstellende 500 meter wat goed te maken op het Wereldkampioenschap allround schaatsen in Hamar. Hij won de de 5.000 meter en veroverde de leiding in het klassement.

Kramer kwam tot een tijd van 6.13,42, waarmee hij de concurrentie ruim voor bleef. De Rus Ivan Skobrev eindigde als tweede in 6.19,06. Håvard Bøkko had na de 500 meter een voorsprong van zeven seconden op Kramer, maar moest op de vijf kilometer 8,5 seconde toegeven. De andere Nederlanders presteerden teleurstellend. Koen Verweij eindigde als zesde, Renz Rotteveel en Jan Blokhuijsen werden zevende en achtste.

In het algemeen klassement heeft Kramer op de 1.500 meter morgen een voorsprong van bijna een halve seconde op Bøkko. Sverre Lunde Pedersen bezet de derde plek, hij heeft echter al een achterstand van bijna twee seconde.

Uitslag 5.000 meter:

# Naam Land Tijd
1 Sven Kramer Ned 6.13,42
2 Ivan Skobrev Rus 6.19,06
3 Bart Swings Bel 6.19,72
4 Sverre Pedersen Noo 6.20,06
5 Håvard Bøkko Noo 6.22,00
6 Koen Verweij Ned 6.24,35
7 Renz Rotteveel Ned 6.25,12
8 Jan Blokhuijsen Ned 6.25,89

Algemeen klassement:

# Naam Land Punten 1.500m
1 Sven Kramer Ned 74.052  
2 Håvard Bøkko Noo 74.210 0,48
3 Sverre Pedersen Noo 74.666 1,85
4 Ivan Skobrev Rus 74.696 1,94
5 Bart Swings Bel 74.702 1,95
6 Koen Verweij Ned 75.085 3,10
7 Jan Blokhuijsen Ned 75.270 3,66
9 Renz Rotteveel Ned 75.432 4,14

Anarchy Reigns

Ontwikkelaar Platinum Games zette zichzelf in 2009 met zijn eerste game MadWorld op de kaart als een sterke nieuwkomer in de game-industrie. Ik heb in mijn recensie zelfs tot in den treure aangekaart hoe ziek en gewelddadig de game was. Met pareltjes als Vanquish en Bayonetta heeft de ontwikkelaar een status ontwikkeld die hoge verwachtingen met zich meebrengt. Kan Anarchy Reigns deze verwachtingen waarmaken?

Westra derde in Ronde van Algarve

Lieuwe Westra is zaterdag derde geworden in de derde rit van de Ronde van Algarve. De Fries van Vacansoleil moest na 193 kilometer in finishplaats Alto de Malhao alleen de Colombiaan Sergio Henao (Team Sky) en Rui Costa (Movistar) uit Portugal voor zich dulden. Het tweetal was op 2,5 kilometer voor de finish samen weggesprongen.

Wout Poels werd de tweede Nederlander op een zeer verdienstelijke veertiende plaats. De Limburger rijdt in de Algarve zijn eerste race sinds hij bij een valpartij in de Tour de France vorig jaar zijn milt en een nier scheurde. Ook brak hij drie ribben en kneusde hij zijn longen.

In het algemeen klassement lost Henao Theo Bos (Blanco) af als drager van de leiderstrui. De Colombiaan heeft zeven tellen voorsprong op Costa en elf op Tiago Machado (Radioshack-Leopard). Westra staat ook op elf tellen van Henao, maar is vierde.

Boze moslims in Tunis de straat op

Duizenden aanhangers van de Tunesische islamitische partij Ennahda zijn zaterdag in Tunis de straat op gegaan als reactie op de kritiek op de weg die het land in de twee jaar na de revolutie is ingeslagen. Ennahda won de verkiezingen nadat president Zine El Abidine Ben Ali in januari 2011 uit het zadel was gewipt.

De goed georganiseerde beweging werd onderdrukt onder het seculiere bewind van Ben Ali. Sinds de linkse politicus Chokri Belaid op 6 februari voor zijn huis werd doodgeschoten, zijn de spanningen tussen de regeringscoalitie en de oppositie opgelopen.

Ontploffing bij tractorpulling

Tijdens een zogenoemd auto- en shoveltrekevenement in Kootwijkerbroek heeft zaterdag een persoon brandwonden opgelopen toen er een auto ontplofte. De politie kon nog geen details geven, maar vermoedt dat het gaat om een van de deelnemende voertuigen.

Het evenement werd gehouden in een manege. Bij een auto- en shoveltrek is er een wedstrijd tussen verschillende auto’s en shovels. Deze moeten een sleepwagen zover mogelijk zien te trekken terwijl de sleepwagen de weerstand steeds sterker maakt. Daardoor moet er meer vermogen geleverd worden totdat het maximum bereikt is en de sleepwagen de auto of shovel tot stilstand brengt.

Egypte kan YouTube niet blokkeren

Het Egyptische ministerie van telecommunicatie heeft zaterdag beroep aangetekend tegen de beslissing van een rechter om videokanaal YouTube te blokkeren. Ook een rechtengroep tekende beroep aan. Een rechter bepaalde vorige week dat YouTube dertig dagen moest worden geblokkeerd vanwege de publicatie van de film Innocence of Muslims waar moslims vorig jaar hevige rellen om veroorzaakten.

Het ministerie zei eerder deze week dat het YouTube niet kan blokkeren vanwege hoge technische kosten. Ook kan het ministerie naar eigen zeggen niet de inhoud van alle sociale-mediawebsite in de gaten houden. De Associatie voor Vrijheid van Meningsuiting in Egypte tekende zaterdag ook beroep aan en noemde het vonnis 'een collectieve straf'. YouTube heeft toegang tot de film al geblokkeerd, omdat die lokale wetten schond.

In het verleden werden in Egypte vaker vonnissen, waaronder die waarin websites werden verboden, niet geïmplementeerd.


Veel te eng voor bange gelovigen, veel te slecht voor de rest

Dodelijk ongeluk bij rally Schotland

Een 50-jarige vrouw is overleden aan de verwondingen die ze opliep toen auto's van een Schotse rally op haar inreden. Dat meldde de politie van Noord-Schotland zaterdag.

Volgens de agenten raakten ook een 8-jarige jongen gewond door het ongeluk. Hij moest naar het ziekenhuis, maar zijn verwondingen zijn niet levensbedreigend. Andere toeschouwers bleven ongedeerd. Dat gold ook voor de bijrijder en de bestuurder van de auto die inreed op het publiek.

Dodelijk ongeluk bij rally Schotland
Dodelijk ongeluk bij rally Schotland (Foto: ANP)

Noord-Korea viert verjaardag Kim Jong-il

De voormalige leider van Noord-Korea Kim Jong-il mag dan wel dood zijn, het land viert zijn 71e geboortedag alsof hij nog springlevend is. Er waren in het hele land zaterdag massabijeenkomsten, exposities en sportmanifestaties om de overleden leider te eren.

Kims zoon en opvolger Kim Jong-un bezocht met zijn echtgenote het paleis waar het gebalsemde lichaam van zijn vader ligt. Kim junior werd kort na de dood van zijn vader in december 2011 gekozen tot leider van de communistische partij en de strijdkrachten van Noord-Korea.

De leiders van Noord-Korea grepen het feest nog aan om de internationaal veroordeelde atoomproef van dinsdag als internationaal succes te bestempelen. Noord-Korea is nu volgens de autoriteiten 'een sterke atoommacht'.

Artsen negeren beroepsverbod

Dertien artsen en therapeuten met een beroepsverbod zijn toch weer aan het werk met patiënten. Dat meldt RTL Nieuws, dat onderzoek heeft gedaan naar tientallen medici met een beroepsverbod. Het gaat om artsen die op de zwarte lijst in Nederland en Groot-Brittannië zijn geplaatst na een uitspraak van de tuchtrechter.

Een arts met een beroepsverbod werkt nu als huisarts in Duitsland. Een andere arts werkt als plastisch chirurg in België. De andere artsen en therapeuten zijn vooral aan de slag als alternatief genezer, psychoanalyticus of psycholoog. Dat is niet verboden.

Vier artsen die in Groot-Brittannië op de zwarte lijst zijn geplaatst, staan in Nederland nog altijd officieel als arts geregistreerd in het zogenaamde BIG-register. Een van die vier heeft een kliniek in Rotterdam en geeft zich uit als arts en behandelt onder meer kankerpatiënten.

Het ministerie van Volksgezondheid laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat het een procedure is gestart om het buitenlandse beroepsverbod van deze artsen ook in Nederland van kracht te laten zijn.

[FA Cup] Blackburn wint van Arsenal

Arsenal blijft zoals het er nu naar uitziet opnieuw verstoken van zilverwaar. In de FA Cup werden The Gunners verrassend uitgeschakeld door Blackburn Rovers (0-1). Arsenal is al nagenoeg kansloos voor de Premier League-titel en ook in de Carling Cup ging het dit seizoen mis. Manager Arsene Wenger had nog uitzicht op de FA Cup en de Champions League, maar na zaterdag is Arsenal niet meer actief in het Engelse bekertoernooi. Blackburn Rovers was verrassend te sterk in Londen.

De nummer acht van de Championship bleef knap overeind in het Emirates Stadium, waar Santi Cazorla, Jack Wilshere, Theo Walcott en Lukas Podolski op de bank begonnen bij Arsenal. Zonder de sterkhouders wist de thuisploeg geen overtuigende indruk achter te laten. The Gunners domineerden weliswaar, maar scoorden niet.

Martin Olsson kreeg namens Blackburn de beste kans voor rust. In de tweede helft kreeg Arsenal ook een aantal mogelijkheden. Abou Diaby en Thomas Vermaelen zagen hun kopbal worden gekeerd door doelman Jake Kean. De goalie mocht daarna opgelucht ademhalen toen Gervinho een opgelegde kans naast schoot.

Tomas Rosicky probeerde het vervolgens ook van afstand, maar zijn magristrale uithaal stierf in schoonheid op de lat. Wenger bracht daarna Wilshere, Cazorla en Walcott binnen de lijnen, maar dat had niet het gewenste effect. Colin Kazim-Richards scoorde vanuit de rebound en zag Arsenal zich daarna stukbijten op de 0-1.

Op reis met de Titanic II blijkt populair

Een Australische miljardair die de Titanic wil nabouwen heeft een 'overweldigende' respons gehad van mensen die als passagiers meewillen op de eerste tocht. Een woordvoerder van Clive Palmer zei zaterdag dat er geïnteresseerden zijn uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Azië en Zuid-Amerika.

Palmer kondigde in april aan dat hij met een Chinees bedrijf een voorlopige deal heeft gesloten om de Titanic II te bouwen. De afvaart staat gepland voor 2016, ook al is de bouw van het schip nog niet begonnen.

De interesse is zo groot dat 'we al zeker vijf mensen hebben die meer dan een miljoen dollar hebben geboden om op de eerste reis van mee te gaan', zei James MacDonald van Blue Star Line. Palmer zei eerder dat het nieuwe schip net zo luxueus wordt als het origineel, maar dat het daarnaast de nieuwste navigatiesystemen en veiligheidstechnologie aan boord heeft. Er zijn ontwerpers in de arm genomen om het schip er exact zo uit te laten zien als het origineel.

De Titanic was in 1912 het grootste en meeste luxueuze schip dat de Atlantische Oceaan overstak. Op 15 april zonk het toen het tegen een ijsberg was gevaren. Meer dan vijftienhonderd mensen kwamen daarbij om het leven.

[Bundesliga] HSV wint door prachtgoal Van der Vaart

Rafael van der Vaart heeft Hamburger SV zaterdag drie punten bezorgd. Door een prachtig afstandsschot van de Nederlandse middenvelder werd de thuiswedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach met 1-0 gewonnen. Voor Van der Vaart was het pas zijn tweede doelpunt van het seizoen. Ook zijn vorige treffer maakte hij tegen Gladbach.

Van der Vaart liet in de 24e minuut doelman Marc-André ter Stegen kansloos met een knal vanaf een slordige dertig meter. Gladbach kon daar, ondanks een invalbeurt van Luuk de Jong acht minuten voor tijd, niets tegenover stellen. Roel Brouwers bleef bij de bezoekers de hele wedstrijd op de bank.

HSV, dat vorige week al met 4-1 won bij Borussia Dortmund, stijgt door de overwinning naar de zesde plaats. Gladbach staat op de negende plek nog net in het linkerrijtje.

Bayer Leverkusen mag zich voorlopig de nummer twee van de Bundesliga noemen. Door een 2-1 zege wipt de ploeg van trainer Sascha Lewandowski over Borussia Dortmund heen, dat zaterdagavond nog aantreedt tegen Eintracht Frankfurt. Koploper Bayern München, dat vrijdag onder meer door een doelpunt van Arjen Robben met 2-0 won bij Wolfsburg, is bijna niet meer te achterhalen.

Overige uitslagen Bundesliga:

Fortuna Düsseldorf - Greuther Fürth 1-0

FSV Mainz - Schalke 04 2-2

Werder Bremen - SC Freiburg 2-3

'Meer vrouwen op tv!'

Er moeten meer vrouwen te zien en horen zijn op televisie. Daarvoor pleit het -vrouwelijke - bestuurslid Shula Rijxman van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zaterdag. Op dit moment is 'slechts’ 38 procent van de sprekers op tv vrouw. Bij nieuws- en opinieprogramma’s is dit zelfs 'maar’ 33 procent. 'Te laag', stelt Rijxman. Rijxman deed haar oproep zaterdag op het zogeheten Women Inc. Festival.

"We willen een afspiegeling zijn van de samenleving. Zolang experts, columnisten en andere sprekers op tv voor het overgrote deel uit mannen bestaan, slagen we er onvoldoende in om Nederland in zijn volledigheid te laten zien."

Om meer vrouwen op tv te krijgen moeten redacties van veelbekeken programma’s als Pauw & Witteman en De Wereld Draait Door en talentvolle vrouwen met elkaar in contact worden gebracht. Rijxman wil een lijst aanleggen van talentvolle vrouwen die op basis van hun expertise, spreekvaardigheid of positie een goede bijdrage kunnen leveren aan de programma’s op de publieke netten.

Niet op alle zenders zijn vrouwen ondervertegenwoordigd. Op zenders als Private Spice, Hustler TV en Passie XXX zijn vrouwen juist veel vaker in beeld dan mannen.

Publieke Omroep wil meer vrouwen op tv
Publieke Omroep wil meer vrouwen op tv (Foto: ANP)

[WTT] Del Potro voelt geen extra druk na exit Federer

Juan Martin Del Potro voelt geen extra druk om het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam te winnen nadat favoriet Roger Federer vrijdag werd uitgeschakeld. "Ik zie vanavond wel of ik druk voel als bekend is wie mijn tegenstander in de finale is", zei de Argentijn zaterdag, nadat hij even daarvoor Grigor Dimitrov in de halve finale met 6-4 en 6-4 naar huis had gestuurd.

Julien Benneteau bleek in twee sets te sterk voor Federer. "Dat verraste me wel een beetje, hoewel Benneteau goed is op hardcourt en Federer in 2009 ook al eens heeft verslagen", stelt de 24-jarige Del Potro. "Maar ik ben er niet blij mee, het is altijd een plezier om tegen Federer te spelen." Vorig jaar ging de Argentijn in de finale in Rotterdam nog onderuit tegen de Zwitser.

De nummer zeven van de wereld had ook lovende woorden over voor de drie jaar jongere Dimitrov. "Het was een moeilijk duel, maar ik was blij met mijn spel", zegt hij. "Ik heb een goede tennisser verslagen, hij was dit toernooi goed op dreef", zegt Del Potro over de mondiale nummer 41.

De service van Del Potro loop het hele toernooi al uitstekend, hij werd nog geen enkele keer gebroken. "Volgens mij heb ik nog nooit een toernooi gewonnen zonder mijn service een keer te hebben ingeleverd", meent hij.

Hoewel Del Potro in de gehele wedstrijd slechts twee breakkansen weggaf, ziet hij nog ruimte voor verbetering. "Morgen in de finale moet mijn service op z'n best zijn. Ik mag mijn tegenstander geen enkele kans geven om te breken."

De Fransman Benneteau treft zaterdagavond in de andere halve finale zijn landgenoot Gilles Simon. "Ik ga mijn wedstrijdplan niet veranderen. Wel moet ik iets agressiever zijn", zegt Del Potro over de finale van zondag. "Ik zal mijn beste duel van de week moeten spelen."

Rapper gearresteerd wegens drugsbezit

Rapper 2 Chainz is donderdag opgepakt omdat hij marihuana bij zich had. De 35-jarige rapper werd aangehouden voor te hard rijden, toen agenten iets verdachts roken. Inmiddels is 2 Chainz weer op vrije voeten.

In een rugzak, die in de auto lag, werden sporen van marihuana en een apparaatje waarmee marihuana wordt gemalen gevonden. Dat heeft een woordvoerder van de politie in de Amerikaanse staat Maryland bekendgemaakt.

De rapper, die eigenlijk Tauheed Epps heet, bekende dat het zijn tas was, waarop hij in de boeien werd geslagen. 2 Chainz kan een jaar celstraf krijgen en een boete die kan oplopen tot duizend dollar. Op internet verschenen foto's waarop de rapper met de agenten poseert.

Aangezien zowel gearresteerd worden als marihuana roken in de rapcultuur als zeer cool wordt gezien, lijkt 2 Chainz met zijn arrestatie twee vliegen in een klap te hebben geslagen. De rapper was al voorzien van enorme gouden kettingen en een paar stevig verkrampte handen. Zijn rapkwartet lijkt met zijn arrestatie dan ook compleet.

[WK Allround] Wüst slaat toe op de 3000 meter

Ireen Wüst lijkt de allround titel al bijna binnen te hebben. Ze won de 3000 meter in Hamer om 4.05,41 en heeft daarmee het koppositie overgenomen in het algemeen klassement. Yekatherina Shikova moet morgen op de 1500 meter 2,3 seconden goed maken op Wüst. Shikova werd vierde op de drie kilometer. 

Diane Valkenburg werd tweede op de 3000 meter. Ze noteerde 4.08,12 en staat derde in het algemeen klassement. Het brons ging naar Ida Njåtun en staat vierde na twee afstanden. Linda de Vries werd vijfde op het WK en staat nu zevende. Lotte van Beek werd zestiende op de tweede afstand en moet genoegen nemen met een negende plek in het algemeen klassement. Morgen rijden de alle dames de 1500 meter en acht dames zullen de afsluitende 5000 meter rijden. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Ireen Wüst Ned 4.05,41
2 Diane Valkenburg Ned 4.08,12
3 Ida Njåtun Noo 4.08,64
4 Yekaterina Shikhova Rus 4.08,74
5 Linda de Vries Ned 4.10,20
6 Yevgeniya Dmitriyeva Rus 4.10,57
7 Masako Hozumi Jap 4.11,60
8 Mari Hemmer Nor 4.12,50
9 Brittany Schussler Can 4.13,24
10 Natalia Czerwonka Pol 4.14,93
16 Lotte van Beek Ned 4.17,17

Klassement 

# Naam Land Punten Verschil op 1500m
1 Ireen Wüst Ned 80.251  
2 Yekaterina Shikhova Rus 81.026 +2.33
3 Diane Valkenburg Ned 81.123 +2.62
4 Ida Njåtun Nor 81.470 +3.66
5 Christine Nesbitt Can 81.621 +4.11
6 Yevgeniya Dmitriyeva Rus 81.781 +4.59
7 Linda de Vries Ned 82.140 +5.67
8 Miho Takagi Jap 82.148 +5.70
9 Lotte van Beek Ned 82.301 +6.15
10 Brittany Schussler Can 82.376 +6.38

Schot bij woningoverval Maastricht

Bij een overval op een woning in Maastricht is zaterdagochtend een schot gelost. Niemand raakte gewond. Dat meldt de politie.

Twee mannen drongen rond 07.00 uur een woning aan de Dampstraat binnen. De eigenaar van het pand werd met een vuurwapen bedreigd. Vervolgens ontstond een worsteling waarbij een schot werd gelost. De overvallers verlieten het pand zonder buit. Naar hen wordt gezocht.

G20 gaat protectionisme weren

De ministers van financiën en centrale bankiers van de twintig belangrijkste economieën ter wereld hebben zaterdag beloofd zich verre te houden van 'concurrerende devaluatie'. Ook worden markten opengehouden en alle vormen protectionisme geweerd, aldus de verklaring na afloop van de tweedaagse G20-top in Moskou.

De Russische minister van financiën, Anton Siloeanov, zei dat alle G20-landen overeen zijn gekomen dat ze zich moeten richten op het bewerkstelligen van een sterke economische groei in plaats van op het 'manipuleren van de markt'.

Sommige investeerders en politici maken zich zorgen over recente ontwikkelingen rondom de Japanse yen, die in drie jaar tijd niet zo weinig waard was. Er hangen Japan sancties boven het hoofd, omdat het land vooral zou proberen de yen te verlagen om zijn eigen economie te stimuleren. Als te veel landen hun munteenheid proberen te verzwakken voor economisch gewin - waardoor een zogenoemde valutaoorlog ontstaat - dan kan het wereldwijde economische herstel vertraging of schade oplopen.

In de G20-verklaring van zaterdag werd niet ingegaan op Japan en het effect van diens handelen.

'ID-fraudeurs programmamakers Vara'

De programmamakers die onlangs werden betrapt op een poging tot id-fraude door een Amsterdamse baliemedewerker zouden werken voor het VARA-programma Rambam.

Dit meldt De Telegraaf vrijdag. Eén programmamaakster werd betrapt op het moment dat zij bij het stadsdeel Zuid een id-kaart met een look-alike pasfoto probeerde aan te vragen. 

Eerder al was een collega van de vrouw er in geslaagd met een valse pasfoto een id-kaart aan te vragen. Deze kaart is vervolgens gebruikt door de programmamedewerker om in ondertrouw te gaan en een huwelijksdatum aan te vragen. Deze huwelijksvoltrekking is voorkomen.

Tegen de betrokkenen is aangifte gedaan. Justitie heeft de zaak momenteel in onderzoek. In verband met het onderzoek wil de gemeente Amsterdam niet prijsgeven voor welk programma het stel werkt. Maar volgens de Telegraaf gaat het dus om het Vara-programma Rambam, een programma dat, naar eigen zeggen, 'op creatieve en soms komische wijze zaken aanpakt die volgens hen niet kloppen of onrechtvaardig zijn'.

Opruimen na meteorietinslag

In de Russische stad Tsjeljabinsk zijn duizenden hulpverleners zaterdag nog altijd bezig met het opruimen van de schade die vrijdag werd aangericht toen een meteoriet in de lucht boven de stad explodeerde. Ook het Russische leger helpt mee.

Van de 1200 mensen die gewond raakten, liggen er nog ruim 40 in het ziekenhuis. Dat heeft een woordvoerder van het Russische ministerie van Gezondheid gezegd. De slachtoffers raakten vooral gewond door rondvliegend glas. De explosie veroorzaakte een schokgolf waardoor talloze ruiten sneuvelden. Volgens schattingen moet 170.000 vierkante meter ruit worden vervangen.

Sommigen betwijfelen of de inslag wel door een meteoriet werd veroorzaakt. Zo zei de onbedoeld grappige nationalistische leider Vladimir Zjirinovski: "Het was geen meteoriet. De Amerikanen testen een nieuw wapen".

Tsjeljabinsk ruimt op na inslag meteoriet
Tsjeljabinsk ruimt op na inslag meteoriet (Foto: ANP)

Shiffrin jongste wereldkampioene op slalom

Mikaela Shiffrin is zaterdag op het WK alpineskiën in het Oostenrijkse Schladming wereldkampioene op de slalom geworden. De Amerikaanse zette over twee runs een tijd neer van 1.39,85 minuten. Met haar zeventien jaar is ze de jongste wereldkampioene ooit op de slalom.

Shiffrin stond na de eerste run op de derde plaats, maar voerde bij haar tweede poging de druk flink op. De Zweedse Frida Hansdotter had geen antwoord paraat en zakte van de eerste naar de tweede plaats. Het brons ging naar Michaela Kirchgasser uit Oostenrijk.

De Amerikaanse skiploeg is bezig aan een succesvol WK. Bij de mannen wist Ted Ligety drie van de eerste vier onderdelen te winnen.

[WTT] Del Potro bereikt finale in Rotterdam

Juan Martin del Potro heeft net als vorig jaar de finale van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam bereikt. De nummer twee van de plaatsinglijst, die deze hele week nog geen set inleverde, versloeg de Bulgaar Grigor Dimitrov met 6-4 en 6-4. De Argentijn, zevende op de wereldranglijst, had in beide sets aan één break genoeg.

Del Potro werd vorig jaar in Ahoy in de finale verslagen door Roger Federer. Een herhaling van dat scenario is niet mogelijk. De Zwitser verloor vrijdagavond verrassend van Julien Benneteau, die zaterdagavond in een Frans onderonsje tegen Gilles Simon probeert een finaleplaats af te dwingen.

Barbie opent nieuwe bar in Scheveningen

Barbie gaat een nieuwe bar openen in Scheveningen. Shownieuws meldt dat de realityster en haar man Michael van der Plas stoppen met Barby's Bar in Den Haag en een grotere club starten in Scheveningen.

Het stel opent de nieuwe tent over anderhalve week met een benefietavond voor Shaynee Beense, een 16-jarige meisje met leukemie. Met de actie willen ze geld inzamelen zodat voor Shaynee de garage in haar huis tot slaapkamer kan worden verbouwd.

Barbie, die werd geboren als Samantha de Jong, kwam eerder in de problemen door de naam Barbie's Bar. De blondine mocht van Barbie-fabrikant Mattel de naam niet meer gebruiken. Ze veranderde de naam van haar café naar Club Cherso, en vervolgens gaf ze de bar de titel Barby's Bar.

Politie onderzoekt 'vermogen' 14-jarige

Hoe komt een 14-jarige aan een wikkel met 450 euro aan bankbiljetten? Dat vraagt de politie in Rotterdam zich af nadat de jongen een bekeuring had gekregen en meteen wilde afrekenen.

De jonge Rotterdammer kon geen verklaring geven voor het geld. Hij moest mee naar het bureau, waar zijn ouders hem hebben opgehaald.

Het incident met de 14-jarige deed zich vrijdagavond voor tijdens een grootscheepse controle bij de Maastunnel in Rotterdam waarbij politie, de Rijksdienst voor het Wegverkeer en de rijks- en lokale belastingdienst samenwerkten.

Bij de controle werd gebruikgemaakt van automatische kentekenplaatherkenning (ANPR). Tussen vrijdagmiddag half 5 en middernacht passeerden 8300 voertuigen de kentekenscan, waarvan er 86 aan de kant werden gezet. De politie incasseerde 996 euro aan openstaande boetes. De belastingdiensten namen 24 auto’s in beslag en inden een bedrag van bijna 18.000 euro.

Politie onderzoekt'vermogen' 14-jarige
Politie onderzoekt 'vermogen' 14-jarige (Foto: ANP)

VWN steunt kwakzalverbank

De Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland (VWN) heeft onlangs de overstap gemaakt naar een andere bank en dat is veel leden in het verkeerde keelgat geschoten. De keuze is namelijk gevallen op de Triodos Bank. Een bank die zich baseert op antroposofie en antroposofie staat haaks op wetenschap. Voor een aantal van de wetenschapsjournalisten is dat onverteerbaar.

Bovendien investeert de bank regelmatig in kwakzalverij zoals homeopathie. Zo investeerde Triodos bijvoorbeeld geld in de organisatie Homeopaten zonder Grenzen. Die organisatie wilde een homeopathische opleiding in Kenia beginnen. Volgens critici zou dat ten koste gaan van de gezondheid van de bevolking.

Ook stak Triodos geld in de aanschaf van enkele tientallen apparaatjes waarmee de bank de elektrosmog in zijn gebouwen wilde neutraliseren om op die manier stress onder werknemers tegen te gaan.

De keuze voor de Triodos Bank zal waarschijnlijk op de eerstvolgende ledenvergadering ter discussie worden gesteld. De voorzitter van de vereniging heeft al aangegeven achteraf niet gelukkig te zijn met de bankkeuze.

Bouma: "Dom om nu van alles te roepen"

Wilfred Bouma is op dit moment niet gelukkig bij PSV. De 34-jarige routinier moet onder trainer Dick Advocaat genoegen nemen met een reserverol. Advocaat deed dit seizoen zeventien keer een beroep op Bouma, maar inmiddels krijgen Timothy Derijck en Marcelo de voorkeur in het hart van de defensie. Het duo kreeg de nodige kritiek in de afgelopen duels, maar volgens Advocaat heeft hij op dit moment geen betere spelers voor de positie van centrale verdediger.

Dat was voor Bouma geen prettige uitleg van de situatie. "Natuurlijk, ik wil spelen. Maar het zou dom zijn om van alles te roepen", zegt de verdediger tegen het Algemeen Dagblad. "We hebben niets aan mokkende spelers. Ik help en steun de andere jongens, zorg dat ik er sta als Advocaat me nodig heeft. Dit is een belangrijke fase."

Voor het thuisduel met FC Utrecht lijkt Bouma opnieuw geen uitzicht te hebben op een basisplaats. De ploeg van Advocaat gaat aan kop in de Eredivisie. De voorsprong op achtervolgers Ajax en Feyenoord is drie punten. Volgende week gaan de Eindhovenaren op bezoek bij Feyenoord.

Van Ginkel geeft hoop op titel nog niet op

Vitesse lijkt niet meer dan een bijrol te gaan spelen in de titelstrijd, maar volgens Marco van Ginkel hebben de Arnhemmers nog steeds uitzicht op een stunt dit seizoen. Vitesse is de afgelopen weken niet in topvorm en staat nu vijfde. De achterstand op koploper PSV is opgelopen tot acht punten. Ondanks het gat met de Eindhovenaren gelooft Van Ginkel niet dat de rol van de Arnhemmers is uitgespeeld in de titelrace. "We hebben nog twaalf wedstrijden. Twaalf keer drie is 36."

"Hoezo zou het niet kunnen? Maar we leven van wedstrijd tot wedstrijd", verklaart de Oranje-international in gesprek met Omroep Gelderland. Van Ginkel en Vitesse nemen het zondagmiddag op tegen FC Groningen. In de GelreDome kan trainer Fred Rutten geen beroep doen op middenvelder Theo Janssen.

De routinier is geschorst na zijn rode kaart tegen PSV. De afwezigheid van Janssen is volgens Van Ginkel geen aderlating. "Ik denk dat we genoeg spelers hebben die zijn plaats kunnen overnemen", aldus de jongeling. De verwachting is dat Simon Cziommer de rol van de geschorste Janssen over gaat nemen.

Trefzekere Robben niet gelukkig met rol

Mede dankzij een doelpunt van Arjen Robben won Bayern München vrijdag met 2-0 van VfL Wolfsburg. Toch was de Nederlander niet gelukkig na de overwinning. Robben is niet tevreden met zijn huidige rol bij Bayern. De Oranje-international begon weer op de bank bij coach Jupp Heynckes. In de tweede helft kwam de aanvaller binnen de lijnen. "Ik heb wel gescoord, maar ik kan daar niet blij over zijn", zei de mokkende Robben na afloop tegen Duitse media. "Want ik wil meer spelen."

"Natuurlijk ben ik blij voor de ploeg, maar ik kan zelf natuurlijk niet tevreden zijn. Daarom ga ik nu liever in de bus zitten, want ik wil niets verkeerds zeggen", aldus de vleugelaanvaller. Robben kreeg vorige week nog een basisplaats tegen Schalke 04. Dat was de eerste keer dat de Nederlander mocht starten na zijn blessures.

Heynckes toont begrip voor de onvrede van Robben over zijn huidige rol. "Arjen is supergemotiveerd, dat had ik in de rust al gezien", aldus de ervaren Duitser. De coach, die deze zomer wordt vervangen door Pep Guardiola, hield ook Mario Gomez opnieuw aan de kant. De spits toonde eerder ook zijn onvrede over zijn plek op de bank.

Helikopterbouwer verdedigt deal

Helikopterfabrikant AgustaWestland heeft zich aan de wet gehouden bij een deal van 750 miljoen dollar in India en zal dat bewijzen. Dat heeft de dochtermaatschappij van het Italiaanse defensiebedrijf Finmeccanica zaterdag gezegd.

De topman van Finmeccanica, Giuseppe Orsi, raakte eerder in opspraak, omdat hij steekpenningen zou hebben betaald om de Indiase helikopterorder in de wacht te slepen. Orsi werd dinsdag in Milaan opgepakt. Naar de topman van AgustaWestland, Bruno Spagnolini, is inmiddels ook een corruptieonderzoek gaande.

Het Indiase ministerie van defensie zei vrijdag de overeenkomst met AgustaWestland te willen annuleren. De helikopterfabrikant heeft een week om te reageren. In een verklaring zei AgustaWestland zaterdag 'vol vertrouwen' te zijn en te zullen laten zien dat het bedrijf 'volledig' overeenkomstig de wet heeft gehandeld.

Finmeccanica is ook het moederbedrijf van Ansaldobreda, de bouwer van de omstreden Fyra-treinen.

Pausverkiezing begint misschien eerder

Het conclaaf waarin de kardinalen een nieuwe paus kiezen, begint mogelijk eerder dan 15 maart. Dat heeft het Vaticaan zaterdag bekendgemaakt. Voorwaarde is wel dat voldoende kardinalen op tijd in Rome kunnen zijn. Er mogen hooguit 120 kardinalen aan het conclaaf deelnemen.

Eerder kondigde het Vaticaan aan dat het conclaaf begint op 15 maart of enkele dagen erna. Kardinalen die jonger zijn dan 80 jaar kiezen samen de opvolger van de Duitser Joseph Ratzinger, paus Benedictus XVI. Het conclaaf vindt plaats in de Sixtijnse Kapel.

Een Vaticaan-woordvoerder zei dat de kerkregels omtrent het plannen van het conclaaf dit keer anders kunnen worden geïnterpreteerd, omdat het opstappen van paus Benedictus zo zeldzaam is. Pausen sterven bijna altijd in het harnas.

Totdat de nieuwe paus is gekozen, bestuurt kardinaal-camerlengo Tarcisio Bertone met de kardinalen de Rooms-Katholieke Kerk. Zijn belangrijkste taak is de organisatie van het conclaaf.

Verdachten verstoppen zich in hijskraan

Twee verdachten van diefstal hebben geprobeerd aan de politie te ontkomen door zich in een hijskraan te verstoppen. Dit gebeurde op een bouwplaats in Zwijndrecht. Het tweetal is uiteindelijk toch aangehouden, nadat een politiehelikopter assistentie had verleend. Dat meldt de politie.

Een getuige waarschuwde de politie zaterdagochtend rond 03.00 uur nadat hij op een bouwplaats in de buurt van de watertoren aan de Ringdijk stemmen had gehoord. Agenten kwamen ter plaatse en zetten het terrein af. Een politiehond sloeg aan toen hij in de buurt van de bouwkraan afgeknipte stekkers zag liggen.

De agenten konden de verdachten echter niet traceren. Toen de politiehelikopter de twee 18-jarige mannen uit Hendrik-Ido-Ambacht en uit Zwijdrecht ontdekte kwamen ze naar beneden. Ze zijn aangehouden.

Iran zweert wraak na moord op Garde-commandant

Iran heeft zaterdag gezworen wraak te zullen nemen op Israël voor de vermeende betrokkenheid van dat land bij de moord op een commandant van de machtige Iraanse Revolutionaire Garde. Ali Shiraz, vertegenwoordiger van de hoogste leider van de Garde, zei dat Israël spoedig de prijs zal betalen voor de moord op Hassan Shateri.

Shateri werd woensdag gedood op de weg die Damascus met Beiroet verbindt. De Revolutionaire Garde houdt 'huurlingen en aanhangers' van Israël verantwoordelijk voor de moord. Israël heeft zich niet uitgelaten over de dood van Shateri.

Forest Whitaker boos om aantijging diefstal

Forest Whitaker is er bepaald niet blij mee dat hij in een winkel werd beschuldigd van diefstal. De Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ schrijft dat winkelbedienden de 51-jarige acteur openlijk fouilleerden toen ze vermoedden dat hij iets uit de zaak in zijn zak had gestoken.

"Dit was een aangrijpend incident, gezien het feit dat Forest niets anders deed dan de winkel inlopen", vertelt een woordvoerder van de acteur. "Het meest vervelende is de ongepaste manier waarop werknemers van de winkel hun klanten behandelen. Bij het fouilleren van een individu zonder bewijs worden rechten geschonden."

Volgens een ooggetuige werd Whitaker als een crimineel behandeld. Zijn woordvoerder laat weten dat de Oscarwinnaar op verzoek van een werknemer die bang was zijn baan te verliezen de politie erbuiten heeft gelaten. Forest heeft de winkelbedienden gevraagd hun klanten voortaan beter te behandelen.

[WK Allround] Brodka snelste op 500 meter, Verweij zesde

De Pool Zbigniew Brodka heeft de 500 meter gewonnen tijdens het WK allround in Hamar. Hij klokte 35,80. Tweede werd de thuisrijder Håvard Bøkko met 36,01. Het brons ging naar de Let Haralds Silovs(36,20). Beste Nederlander was Koen Verweij. Hij werd zesde met 36,65. 

Sven Kramer reed veilig naar 36,71. Hij werd negende. Op de 5000 meter moet hij zeven seconden goedmaken op Bøkko. Jan Blokhuijsen werd met 36,68 achtste en Renz Rotteveel werd met 36,92 veertiende. 

# Naam Land Tijd
1 Zbigniew Brodka Pol 35,80
2 Håvard Bøkko Noo 36,01
3 Haralds Silovs Let 36,20
4 Jan Szymanski Pol 36,39
5 Longjiang Sun Chi 36,50
6 Koen Verweij Ned 36,65
7 Sverre Lunde Pedersen Noo 36,66
8 Jan Blokhuijsen Ned 36,68
9 Sven Kramer Ned 36,71
10 Bart Swings Bel 36,73
14 Renz Rotteveel Ned 36,92

Activisten: honderden mensen ontvoerd in Syrië

Meer dan driehonderd mensen zijn in het noordwesten van Syrië ontvoerd door gewapende regeringsaanhangers. Volgens het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten is het een vergelding voor de ontvoering van 42 sjiitische moslims eerder deze week.

Het Observatorium vreest dat vergeldingsontvoeringen in de overwegend soennitische provincie Idlib tot sektarisch geweld zullen leiden.

De 42 moslims, vooral vrouwen en kinderen, werden donderdag ontvoerd toen ze vanuit de sjiitische dorpen Foua en Kfarya op weg waren naar de Syrische hoofdstad Damascus. Het is volgens het Observatorium onduidelijk wie er achter die ontvoering zit.

De speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Naties voor seksueel geweld in conflictgebieden, Zainab Hawa Bangura, heeft opgeroepen tot de vrijlating van de vrouwen. Ze zei dat er 'beschuldigingen zijn geweest van ontvoeringen en verkrachtingen van vrouwen en meisjes door gewapende groepen'.

Vrees voor zelfmoord Blade Runner

Oscar Pistorius staat in zijn politiecel permanent onder toezicht om zelfmoord te vermijden. Dat meldt zaterdag de Zuid-Afrikaanse televisiezender ENCA.

De wereldberoemde gehandicapte atleet wordt verdacht van moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. 'Blade Runner' zou haar hebben aangezien voor een inbreker toen hij haar donderdag in zijn woning doodschoot.

De aanklager liet vrijdag echter weten dat hij de zesvoudig paralympisch kampioen wil aanklagen voor moord, wat betekent dat hij het misdrijf vooraf zou hebben bedacht. Pistorius ontkent met klem dat er sprake is geweest van opzet. De rechter bepaalt dinsdag of hij op borgtocht vrij komt.

Eenden geruimd na vogelgriep op Duitse boerderij

Zo'n veertienduizend eenden van een boerderij ten oosten van Berlijn worden zaterdag geruimd. Vrijdag werd er een uitbraak van vogelgriep vastgesteld. Pluimvee in een straal van één kilometer rondom het bedrijf zal de komende 21 dagen in de gaten worden gehouden. De eigenaren moeten de dieren houden waar ze zijn en eventuele symptomen direct te melden, aldus de lokale autoriteiten.

Een federaal laboratorium bevestigde vrijdag dat het H5N1-virus was aangetroffen op de boerderij. Het is de eerste keer in meer dan drie jaar dat in Duitsland een uitbraak van vogelgriep is vastgesteld. Het virus verspreidt zich normaal gesproken onder ziek pluimvee, maar kan soms overgaan op mensen. Sinds 2003 zijn wereldwijd 367 mensen aan vogelgriep overleden, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.

[WK Allround] Nesbitt wint 500 meter voor Wüst

Christine Nesbitt heeft de openingsafstand tijdens het WK allround in Hamar gewonnen. Ze klokte 38,60 op de 500 meter. Ireen Wüst werd tweede met 39,35 en heeft daarmee een goede stap gezet richting de wereldtitel. 

Lotte van Beek werd derde met 39,45. Diane Valkenburg werd achtste met 39,77. Linda de Vries viel met 40,44 wat tegen op de openingsafstand. Later vandaag rijden de dames de 3000 meter. 

# Naam Land Tijd
1 Christine Nesbitt Can 38,60
2 Ireen Wüst Ned 39,35
3 Lotte van Beek Ned 39,45
4 Miho Takagi Jap 39,53
5 Yekaterina Shikhova Rus 39,57
6 Kali Christ Can 39,66
7 Diane Valkenburg Ned 39,77
8 Yevgeniya Dmitriyeva Rus 40,02
9 Ida Njåtun Nor 40,03
10 Brittany Schussler Can 40,17
12 Linda de Vries Ned 40,44

Merkel wil transactietaks snel in hele EU

De heffing op de handel in financiële producten die in 11 landen op de planning staat, moet snel worden ingevoerd in de 27 landen van de Europese Unie. Dat vindt de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Ze zei dit zaterdag in haar wekelijkse internetuitzending.

Half februari presenteerde de Europese Commissie het plan voor de zogenoemde financiële-transactietaks. Merkel noemde de plannen van de 11 landen "een begin", dat uitbreiding verdient.

Duitsland is een van de landen waar de heffing verder wordt vormgegeven. Frankrijk en Spanje spraken af de effecten- en obligatiehandel te belasten met 0,1 procent en de derivatenhandel met 0,01 procent. Nederland staat niet per se afwijzend tegen een speciale taks, maar wil wel een uitzondering voor de pensioenfondsen.

De regeling kan naar schatting jaarlijks tussen de 30 en 35 miljard euro opleveren.

Merkel wil transactietaks snel in hele EU
Merkel wil transactietaks snel in hele EU (Foto: ANP)

'Klimaatverandering is veiligheidsdreiging'

Laaggelegen eilandengroepen hebben de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vrijdag gevraagd om klimaatverandering als internationale veiligheidsdreiging te erkennen. Klimaatverandering bedreigt hun voortbestaan, aldus de eilandstaten.

Tony DeBrum, minister en assistent van de president van de Marshalleilanden, zei vrijdag na een besloten bijeenkomst over de veiligheidsdimensies van klimaatverandering dat hij hoopt dat leden van de Veiligheidsraad ervan overtuigd raken dat 'dit een veiligheidskwestie is en niet slechts een economische, politieke en sociale kwestie'.

De tegenstand komt vooral van Rusland en China - permanente leden van de raad - en zo'n honderddertig vooral ontwikkelde landen, die van mening zijn dat de raad niet de plek is om klimaatverandering te bespreken.

Laaggelegen eilanden, waarvan sommige al deels onder water zijn gelopen, willen dat de raad zijn politieke gewicht in de strijd gooit en hen helpt te overleven, bijvoorbeeld door nieuwe technologieën en alternatieve vormen van energie in te zetten, aldus DeBrum.

Kim Holland woest om beschuldigingen loverboys

Kim Holland is boos om beschuldigingen van schrijfster Patricia Perquin. De voormalige prostituee beweert in haar nieuwe boek De Meisjes van Mevrouw De Wit dat Holland zaken doet met loverboys. "Op basis van een gesprek met een meisje in blijf-van-mijn-lijfhuis. Belachelijk gewoon", reageerde Kim via Twitter.

"Krankzinnige aantijging boek van Patricia Perquin", gaat de lelijke pornoactrice en -producente verder, die eigenlijk Yvonne Meulendijk-van Zelderen heet. "Ze heeft klakkeloos opgeschreven wat iemand vertelde, zonder wederhoor."

Holland kan naar eigen zeggen bewijzen dat ze niet samenwerkt met loverboys, die meisjes manipuleren en uitbuiten. "Gelukkig heb ik alle documenten en al het e-mailverkeer met het betreffende meisje bewaard."

Giftige rook bij brand in Hoogerheide

Bij een brand in een staalconstructiebedrijf in het Noord-Brabantse Hoogerheide is zaterdag giftige rook vrijgekomen. Zo'n zevenhonderd omwonenden van het bedrijf aan de Edisonweg wordt geadviseerd hun ramen en deuren dicht te houden en binnen te blijven, zegt een politiewoordvoerder.

Om 10.00 uur brak een brand uit in het bedrijf op een klein industrieterrein. De brandweer ontdekte dat er zinkpoeder aan het smeulen was. "Als er deeltjes zinkpoeder in de rook komen, wordt die rook erg giftig", legt de woordvoerder uit. Een medewerker van het bedrijf ademde rook in, maar kon ter plekke worden behandeld.

De rook hangt alleen in en om het pand. Omliggende bedrijven, een bouwmarkt, een manege en een scoutingvereniging zijn ontruimd. Mensen mogen het gebied niet meer in. De gemeente is bezig opvang te regelen voor het geval het gebied langer afgezet blijft.

De brandweer probeert de rook met speciale bluspoeder onder controle te krijgen. Verder wil de brandweer volgens de woordvoerder filterunits plaatsen en het zinkpoeder met zand afdekken.

Paus al maanden krachten kwijt

Paus Benedictus XVI heeft in augustus vorig jaar al gezegd dat zijn krachten afnamen en dat 'niet veel meer' van hem kon worden verwacht als paus. Dat heeft de Duitse journalist Peter Seewald gezegd in een artikel dat zaterdag in het Duitse weekblad Focus verscheen.

Seewald schreef in 2010 een boek over Benedictus waarin de kerkvader zegt dat wanneer een paus zich realiseert dat hij zich niet langer van zijn pauselijke taken kan kwijten 'hij het recht en onder bepaalde omstandigheden zelfs de plicht heeft om terug te treden'.

Seewald vroeg Benedictus in augustus wat er nog van hem en zijn pontificaat kon worden verwacht. "Van mij? Van mij niet veel. Ik ben een oude man en mijn krachten nemen af. En ik denk dat ik genoeg heb gedaan."

De lijst van goede daden van paus Benedictus is dan ook vrij lang. Zo ging hij bijvoorbeeld in 2009 naar Afrika om daar te vertellen dat condooms de verspreiding van aids verergeren en noemde hij vorig jaar homo's slecht voor de mensheid. Ook probeerde hij regelmatig de talloze misbruikzaken waar de katholieke kerk bij betrokken is weg te zetten als pogingen om de kerk in diskrediet te brengen.

Boëtius: "Belangrijk zijn lukt steeds beter"

Jean-Paul Boëtius is blij met zijn ontwikkeling bij Feyenoord. De aanvaller hoopt dit weekeinde tegen PEC Zwolle weer belangrijk te zijn. De 18-jarige Boëtius brak dit seizoen door in de hoofdmacht van Feyenoord. In de voorbije weken was hij beslissend in de duels met Willem II en AZ. Dat wil hij de komende weken opnieuw laten zien. "Want ik ben nog niet tevreden over mijn spel", zegt hij tegen Feyenoord TV. "Ik moet meer assists geven en doelpunten maken. Ik ben blij dat het me de laatste weken beter lukt."

Het talent verwacht geen makkelijke pot tegen het laaggeklasseerde PEC. "Ze hebben een voetballende ploeg, waarmee ze het PSV en FC Twente erg lastig hebben gemaakt. Door ze vast te zetten moeten wij zorgen dat ze niet aan voetballen toekomen en de wedstrijd uiteindelijk in ons voordeel beslissen." Feyenoord staat door de goede prestaties van de voorbije periode op de derde plaats in de Eredivisie. Het verschil met koploper PSV bedraagt slechts drie punten. Nummer twee Ajax staat enkel op doelsaldo boven de Rotterdammers op de ranglijst.

Benayoun: "Chelsea maakt Torres kapot"

Niet Fernando Torres, maar Chelsea is de reden dat de aanvaller al geruime tijd zijn oude niveau niet haalt. Dat vindt Torres' ploeggenoot Yossi Benayoun. "Torres was ongelooflijk bij Liverpool. Je wist dat hij iedere bal die je hem gaf erin zou schieten. Het is niet makkelijk om dan bij Chelsea ineens op de bank te belanden. Hij wist niet waar hij aan toe was", zegt de Israëliër tegen Engelse pers.

"Hij heeft vanaf het begin geen vertrouwen gekregen. Als je dan een prijskaartje van 58 miljoen euro boven je hoofd hebt hangen, is dat niet makkelijk. Chelsea maakt hem al vanaf dag één kapot", meent Benayoun. "Ik vind hem nog steeds een van de beste spelers ter wereld. Je verandert niet van de ene op de andere dag van een wereldspeler naar iemand die niet goed genoeg zou zijn voor Chelsea. Het enige wat hij nodig heeft is vertrouwen. Daarna zal de oude Fernando Torres vanzelf terugkeren."

Torres speelde drieënhalf jaar bij Liverpool. In 142 wedstrijden voor de Reds trof hij 81 keer doel. Bij Chelsea was hij tot dusver in 107 wedstrijden 29 keer trefzeker. Veertien doelpunten daarvan maakte hij dit seizoen.

Koster bevestigt gesprekken met PSV

Adrie Koster wordt naar verwachting de nieuwe hoofd opleidingen bij PSV. Hij heeft de eerste gesprekken met de topclub achter de rug. Dat meldt Gazet van Antwerp. Volgens de Belgische krant bevestigt Koster dat de onderhandelingen met PSV gaande zijn. "Maar zaken zijn pas rond als je getekend hebt", aldus de ervaren kracht.

Koster is doorgaans actief als hoofdtrainer bij clubs op het hoogste niveau. Hij had onder meer Ajax, Club Brugge en Excelsior onder zijn hoede. Twee maanden geleden werd hij vanwege teleurstellende prestaties opzij gezet door Beerschot AC. PSV is op zoek naar een nieuwe hoofd opeldingen na het vertrek van Jelle Goes naar FC Anzhi. Koster kwam al vrij snel in beeld bij de Brabanders. Eerder was hij iin de jeugd van Ajax en de KNVB actief.

Froome pakt eindzege in Ronde van Oman

Chris Froome heeft de Ronde van Oman gewonnen. De Britse wielrenner van Team Sky zag zijn leidende positie op de slotdag niet meer in gevaar komen. De zesde en laatste etappe eindigde in een massasprint die werd gewonnen door Nacer Bouhanni. De Fransman van FdJ bleef Matthew Goss en Taylor Phinney voor. Danny van Poppel was op de negende plaats de beste Nederlander.

Froome pakte donderdag na de vierde etappe de leiderstrui en zette een dag later met een ritzege de puntjes op de i. Op het eindpodium krijgt de geboren Keniaan gezelschap van Alberto Contador en Cadel Evans. De Spanjaard en Australiër strandden op respectievelijk 27 en 39 seconden.

De Ronde van Oman staat sinds 2010 op de internationale wielerkalender. Fabian Cancellara, Robert Gesink en Peter Velits zijn de eerdere winnaars.

Meerkamper Vos mist NK en EK

Meerkamper Ingmar Vos is geveld door een bacteriële infectie en moet dit weekeinde het NK atletiek indoor laten schieten. Ook het EK begin maart moet hij voorbij aan zich laten gaan. Vos, die afgelopen zomer 21ste werd op de olympische tienkamp, kreeg in januari een voedselvergiftiging.

Hij dacht ervan af te zijn en reisde af naar Valencia voor een meerkampinterland. Na zes van de zeven onderdelen moest de 26-jarige atleet opgeven. Terug in Nederland bleek Vos een zware voorhoofdsholte- en keelonsteking te hebben. Die is zo hardnekkig, dat hij direct met een zwaardere antibioticakuur is begonnen.

Harrison Ford terug als Han Solo

Harrison Ford zal weer gestalte gaan geven aan de rol van Han Solo in de aankomende Star Wars: Episode VII. En miljoenen nerds over de hele wereld schreeuwden collectief van geluk. Ford stond volgens eerdere berichten al open voor een terugkeer sinds Disney de franchise heeft overgenomen van Lucasfilms.

Opmerkelijk is de snelle bevestiging van een van 's werelds grootste antihelden wel te noemen. Acteur Harrison Ford heeft in zijn imposante loopbaan altijd de nodige moeite gedaan om niet meer geassocieerd te worden met de ruimtesaga. Maar nu is de geliefde brompot dus weer terug om kont te schoppen.

De boekhouders bij Disney zullen ongetwijfeld nog het hardst hebben gejuicht bij dit nieuws. Een van de meer gegronde geruchten was een origin-story van het karakter Han Solo in de aparte, stand-alone films die ook voor de nabije toekomst zijn gepland. En wat werkt beter in zo'n geval dan de sluwe smokkelaar weer even goed onder de aandacht te brengen in de nieuwe trilogie. Zo kan ook de nieuwe generatie fans van hem gaan houden. Hoewel ze dat hoogstwaarschijnlijk al doen, en dat weet Ford.

Star Wars A New Hope

'Belangrijke graadmeter ziekenhuizen onjuist'

Het aantal mensen dat na een operatie opnieuw opgenomen moet worden, is een belangrijke graadmeter van de kwaliteit van ziekenhuizen. Het is dan ook schokkend te noemen dat de manier waarop deze graadmeter berekend wordt, incorrect is. Daar kwam een team van Loyola Medicine achter.

Ze keken naar de heropname van patiënten die een operatie aan de ruggegraat ondergingen. Ze ontdekten dat een kwart van de 281 gevallen waarin patiënten opnieuw opgenomen werden het ziekenhuis niet aangerekend konden worden. Het ging in die gevallen om bijvoorbeeld operaties die in meerdere delen werden uitgevoerd, mensen die om andere redenen werden heropgenomen, en mensen die wegens niet te voorkomen redenen hun operatie moesten uitstellen.

De verkeerde manier waarop het momenteel berekend wordt, kan grote gevolgen hebben voor een ziekenhuis. Zo verbinden zorgverzekeraars consequenties aan de kwaliteit van het ziekenhuis. Leider van het onderzoek Beejal Amin voegt daaraan toe: "Pogingen om zulke heropnames in te dammen zouden onnodig zijn, en de middelen zouden elders gebruikt kunnen worden."

Amin en z'n team zijn daarom bezig met het verfijnen van het algoritme dat gebruikt wordt om het aantal heropnames te berekenen. Ze hechten hierbij veel waarde aan de professionele input van chirurgen: "Chirurgen kunnen een belangrijke rol spelen om de controle te verbeteren en de waarde van de gezondheidszorg die geleverd wordt te verbeteren."

PvdA wil meer macht voor Europa

De PvdA wil meer bevoegdheden overdragen aan de Europese Unie. Dat is noodzakelijk om voor meer toezicht te zorgen op de 'economie van het snelle geld', staat in een zaterdag gepresenteerd plan van partijvoorzitter Hans Spekman.

"Uitholling van zekerheden op de werkvloer door onbedoelde neveneffecten van vrij verkeer van goederen, diensten en personen vraagt om een Europees antwoord. Dat vereist dat we op deze terreinen direct kiezen voor méér Europese bevoegdheden. Die keuze maken wij onomwonden", staat in het stuk, dat een nieuwe, linksere koers voor de PvdA beschrijft.

De PvdA wil de 'georganiseerde solidariteit' versterken en verzet zich tegen de 'dominantie van het efficiency-denken'. De partij is voor goede sociale voorzieningen en tegen eenzijdige flexibilisering. De publieke sector moet democratischer worden, net als de EU. De PvdA wil zorgen voor gematigde inkomensverhoudingen en 'grootheidswaanzin bij bedrijven' beteugelen.

De 'eenzijdige focus op winst alleen' moet verdwijnen. Bedrijven die geld verdienen met geld, door te beleggen en te speculeren, gaan meer belasting betalen ten opzichte van bedrijven die producten maken of diensten leveren. De politiek moet hervormingen doorvoeren in tijden dat het economisch goed gaat, in plaats van in crisistijd zoals nu gebeurt.

Het stuk is gebaseerd op onderzoek van het wetenschappelijk bureau van de PvdA, de Wiardi Beckmanstichting, naar ´sociaaldemocratie in de 21e eeuw´. Het wordt besproken op het volgende PvdA-congres, op 27 april in Leeuwarden.


PvdA wil meer macht voor Europa (Foto: Novum)

Ayatollah: Iran wil geen kernwapens

Iran wil geen kernwapens bouwen, maar als het land het zou willen dan is geen wereldmacht in staat dat te voorkomen. Dat heeft de hoogste Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei zaterdag gezegd.

Khamenei, die het laatste woord heeft in alle staatsaangelegenheden in Iran, zei dat zijn land de uitbanning van atoomwapens steunt. "Wij zijn van mening dat kernwapens moeten worden uitgeband. Wij willen geen atoomwapens bouwen, maar als we er niet zo over hadden gedacht en kernwapens hadden willen hebben, dan had niemand ons kunnen stoppen", aldus Khamenei.

Iran wees onlangs opnieuw op een religieus decreet dat Khamenei zeven jaar geleden uitvaardigde en waaronder kernwapens zijn verboden. Door het decreet wordt de bewering gestut dat Teherans nucleaire programma alleen voor vreedzame doeleinden is bedoeld. Hoewel de fatwa van Khamenei in Iran als bindend wordt beschouwd, denkt het Westen nog altijd dat Iran er op uit is een kernwapen te bouwen.

Miljardenmeevaller wekt argwaan bij oppositie

Het is nog maar de vraag of het verstandig is het begrotingstekort te verlagen met 3,2 miljard euro van De Nederlandsche Bank (DNB). "Ik vind het even te snel gaan, we moeten als parlement een groot aantal deskundigen raadplegen om te zien of dit wel verstandig is", zei fractievoorzitter van de ChristenUnie Arie Slob in het Radio 1-programma Kamerbreed. CDA-Kamerlid Pieter Heerma zei het zeer met hem eens te zijn.

Slob noemde het raadplegen van de Algemene Rekenkamer of het beleggen van een hoorzitting als voorbeelden hoe de Kamer meer over deze aanpak te weten kan komen.

DNB haalt door de eurocrisis via de Europese Centrale Bank geld binnen. Dat komt doordat geld van DNB wordt gebruikt voor leningen aan banken in zwakke eurolanden. Vanwege het risico door de eurocrisis krijgt DNB hier een hoge rente voor. Tot nu toe werd dat geld in reserves gestoken, die kunnen nodig zijn omdat er door de eurocrisis grote risico's bestaan.

De overheid neemt het risico nu op zich door voor 5,7 miljard euro garant te staan. Daardoor hoeft geen geld meer te worden toegevoegd aan de reserves en kan het aan de staat, de enige aandeelhouder, worden uitgekeerd. Tot 2017 zou het gaan om 3,2 miljard euro. Maar als de eurocrisis tot grotere problemen leidt is de kans groot dat deze constructie de staat uiteindelijk meer geld kost dan oplevert.

Slob zei in de uitzending dat hij even verbaasd was over deze oplossing. Volgens hem lijkt het erop dat geld wordt rondgepompt. "We moeten nu niet meteen juichen en denken dat de staatsschuld lager is." Heerma zei dat deze oplossing een 'zweem van creatief boekhouden' heeft. "Ik ben er zeer bezorgd over."

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam was enthousiaster over de aanpak van zijn partijgenoot, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. "Er wordt gewoon winst gemaakt bij DNB en met deze garantstelling kan die winst worden uitgekeerd aan de staat, dat is toch terecht?" De afgelopen jaren is volgens hem genoeg geklaagd over de kosten die waren verbonden aan de leningen die DNB verstrekte.

Gelukkig nieuwjaar: 36 doden

Bij branden tijdens feesten ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar zijn de afgelopen week in China 36 mensen omgekomen. Volgens het Chinese persbureau Xinhua braken tussen 9 en 15 februari in het hele land 65 duizend branden uit.

Chinezen steken met Nieuwjaar, dat ook bekendstaat als het Lentefestival, traditiegetrouw veel vuurwerk af om het nieuwe jaar te verwelkomen en kwade geesten te verdrijven. Naast de 36 doden werd voor omgerekend ongeveer 6,7 miljoen euro aan schade aangericht.

Er werd dit jaar in Beijing minder vuurwerk afgestoken dan normaal. De regering daartoe opgeroepen vanwege de zeer hoge mate van luchtvervuiling in de hoofdstad.

Hoge militair gedood bij aanslag Irak

Bij een zelfmoordaanslag in het noorden van Irak zijn zaterdagochtend een hoge militair en drie bodyguards gedood. Dat hebben bronnen bij de Iraakse politie gezegd.

De zelfmoordterrorist bracht zijn explosieven tot ontploffing op het moment dat Ali Aouni zijn huis in Tal Afar verliet. Aouni was de directeur van de academie van de inlichtingendienst van het Iraakse ministerie van defensie.

Hoewel het geweld in Irak is afgenomen, vinden er nog geregeld aanslagen plaats.

'Blok moet toezicht op Vestia onderzoeken'

Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) moet onderzoeken of het toezicht op woningcorporatie Vestia gefaald heeft. "Er lijkt geen enkele trek te bestaan om na te gaan hoe twee miljard euro zomaar kon verdwijnen", stelt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zaterdag.

Met partijgenoot Raymond Knops had Omtzigt Kamervragen gesteld over het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Het Financieele Dagblad had geschreven dat het WSW de risico's bij Vestia had genegeerd. De Kamerleden willen weten of dat zo is. Het WSW staat garant voor leningen van woningcorporaties en dreigde mee te worden gesleurd in de problemen die bij Vestia waren ontstaan door beleggingen in derivaten.

Bevredigend is het antwoord van Blok allerminst, stelt Omtzigt. De minister schrijft in zijn antwoorden dat het WSW meldt dat het zijn eigen regels heeft nageleefd. "Ik wil niet weten wat het WSW van zijn eigen werk vindt, ik wil natuurlijk weten wat de minister vindt en ik wil weten of het WSW zich als toezichthouder aan zijn wettelijke taken heeft gehouden", reageert Omtzigt.

Het Kamerlid wijst erop dat het zes weken duurde voordat hij vrijdag een 'leeg antwoord' kreeg. "Je mag na al die tijd toch meer verwachten dan de mededeling dat de toezichthouder denkt dat alles juist is gegaan. Er is twee miljard euro verdwenen. Het lukt de regering wel om binnen twee dagen twee miljard euro aan huurverhogingen door te voeren. Waarom moet dit dan zo lang duren?"

Als het WSW zich niet aan zijn wettelijke taak heeft gehouden, wil Omtzigt weten of iemand aansprakelijk is te stellen voor het afgeven van de garanties. "Ergens is gedacht dat de risico's wel meevallen, maar dat hebben we geweten." Het Kamerlid kondigt vervolgvragen aan.

Vestia kwam een jaar geleden in de problemen nadat het ruim twee miljard had moeten bijstorten op renteverzekeringen, zogeheten derivaten. Daarmee had de corporatie gegokt op rentestijgingen, maar de rente was juist gedaald. Justitie doet onderzoek naar de handel in derivaten bij Vestia. Vestia wordt onder begeleiding van het Centraal Fonds Volkshuisvesting ontmanteld.

Snoop Dogg heeft flinke belastingschuld

Snoop Dogg moet nog een groot bedrag aan belasting betalen. De 41-jarige rapper is de belastingdienst volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ een bedrag van ruim 546 duizend dollar schuldig.

Snoop zou over 2009 en 2011 nog geen belasting hebben betaald. Het is niet de eerste keer dat de rapper in de clinch ligt met de belastingdienst, in 2008 had Snoop Dogg een belastingschuld van 476 duizend dollar.

De rapper, die werd geboren als Calvin Cordozar Broadus, zat vaker in de problemen. Zo belandde hij in zijn leven een groot aantal keer achter de tralies. Zo werd hij onder meer in de boeien geslagen wegens drugsbezit.

Schermer Verwijlen snel uitgeschakeld in Heidenheim

Degenschermer Bas Verwijlen heeft zaterdag geen potten kunnen breken bij de wereldbekerwedstrijd in het Duitse Heidenheim. De Brabander verloor in de strijd om een plaats bij de laatste 32 van de Rus Pavel Sukhov. Het werd 15-13. 

Verwijlen begon slecht aan de partij tegen de regerend Europees kampioen. Hij stond 10-2 achter, wist nog dicht bij te komen, maar kon een kleine nederlaag niet meer voorkomen. "Zuur verlies, maar toch lekker geschermd", reageerde hij. "Het goede gevoel en de fitheid beginnen terug te komen."

Voorzitter internationale worstelbond stapt op

Raphaël Martinetti is gestopt als voorzitter van de internationale bond voor professionele worstelaars (FILA). De Zwitser voelt zich verantwoordelijk voor het besluit dat de sport na 2016 waarschijnlijk niet meer op het programma staat van de Olympische Spelen. Hij liet dat zaterdag weten tijdens een vergadering in het Thaise Phuket.

De voorzitter van de Amerikaanse worstelbond Rich Benderheeft respect voor de beslissing van Martinetti. "Dit geeft het internationale worstelen de gelegenheid om zich te veranderen en verbeteren", denkt hij. Het besluit van het dagelijks bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat worstelen na de Spelen van 2016 van de olympische agenda gaat moet nog wel door het congres in het najaar worden goedgekeurd. Landen als Iran en Griekenland hebben al protest ingediend tegen het besluit. 

PvdA wil linksere koers

De PvdA wil een linksere koers inslaan. Partijvoorzitter Hans Spekman heeft zaterdag een voorstel gepresenteerd waarin staat dat 'efficiency niet het hoogste goed is' en dat niet alles van waarde in geld is uit te drukken. "Er moet een omslag komen van 'ik’ naar 'ons’. Ook moet de politiek weer meer zeggenschap krijgen over de publieke sector."

De ontwerpresolutie is een reactie op een kritisch rapport van de Wiardi Beckman Stichting (WBS), het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Volgens dit eveneens zaterdag gepubliceerde stuk is de partij de afgelopen decennia te veel doorgeslagen in liberale richting en is het marktdenken te dominant geworden.

WBS-directeur Monika Sie Dhian Ho zei zaterdag in Trouw dat het rapport op gespannen voet staat met het kabinetsbeleid. Ze hekelt de 'pure versoberingsagenda' van het kabinet en de plannen om de WW-duur fors te bekorten. Overigens vindt ze niet dat het regeerakkoord met VVD moet worden opengebroken.

Spekman zei zaterdag trots te zijn op het WBS-rapport, dat gebaseerd is op uitgebreid onderzoek naar de betekenis van klassieke sociaaldemocratische waarden als bestaanszekerheid, verheffing en binding. Volgens hem 'ontkent het efficiencydenken veel wat van waarde is'. Zo vindt Spekman dat "het belang van kleine schooltjes in krimpgebieden voor de kinderen aldaar zwaarder weegt dan het belang om per se voor een dubbeltje op de eerste rij te zitten".

De ontwerpresolutie wordt de komende weken aan de PvdA-afdelingen voorgelegd voor discussie. Op 27 april komt ze aan de orde tijdens een partijcongres.

Eerste details Destiny gelekt

Terwijl de onthulling van Destiny pas morgen is, zijn er al een aantal details gelekt. Volgens een Franse winkelketen moet Destiny namelijk op 6 oktober in de winkels liggen voor mogelijk next-gen en huidige consoles. Naast een datum zijn ook de boxart en wat verdere details over het verhaal gelekt.

Destiny is na Halo een nieuwe franchise voor Bungie, dat een deal heeft gemaakt met Activision. In tien jaar tijd is het de bedoeling dat er vier Destiny-games moeten verschijnen. Morgen komt Bungie met een officiële bekendmaking van de game, tot dan moeten we het doen met een boxart.

Destiny is een FPS dat zich in de toekomst afspeelt. Met de komst van Voyageur, een planeet, bleek er een gouden eeuw aan te komen voor de mensheid. Helaas bleek het al snel niet te zijn wat iedereen had verwacht en hebben de overlevenden een stad kunnen bouwen op Voyageur. In Destiny ben je een Guardian, beschermer van de aarde met superkrachten. Jij moet de stad op Voyageur beschermen van vijanden en meer. Naast een singleplayer heeft de game uiteraard ook een uitgebreide multiplayer.

Nadal naar halve finale op Brazil Open

Tennisser Rafael Nadal staat in halve finale van het Brazil Open. De als eerste geplaatste Spanjaard versloeg de Argentijn Carlos Berlocq in drie sets: 3-6, 6-4 en 6-4. Het is het tweede toernooi voor Nadal na zijn rentree. Hij bereikte vorige week de finale van een toernooi in Chili. Daar verloor hij in de eindstrijd van de Argentijn Horacio Zeballos.

De als tweede geplaatste Nicolas Almagro verloor in de kwartfinales van het ATP/toernooi van Sao Paulo. De Argentijn David Nalbandian was te sterk voro de Spanjaard. Het werd 7-6(5), 3-6 en 7-6(3).

Overmars: "Viktor is een mooi voorbeeld"

De contractverlenging van Viktor Fischer bij Ajax is aanstaande. De jongeling tekent naar verwachting een nieuw contract tot medio 2017 bij de Amsterdammers. De aanvaller brak dit seizoen definitief door in de hoofdmacht van Ajax. Van beide kanten bestond de intentie om langer met elkaar door te gaan. Volgens De Telegraaf zal Fischer spoedig zijn tot medio 2014 lopende contract openbreken.

"Viktor is een mooi voorbeeld voor jongens als Lucas Andersen en Dejan Meleg", verklaart directeur voetbalzaken Marc Overmars van Ajax in het sportgedeelte van de krant. "Als je de kans krijgt en het goed doet, speel je. Hij is achttien en heeft nog ups en downs, maar de klasse druipt er zo nu en dan vanaf. Hij kan wedstrijden beslissen."

In het voorbije duel van Ajax met Steaua Boekarest stond Fischer in de basiself. Trainer Frank de Boer gaf al aan dat het talent zondag tegen RKC Waalwijk sowieso geen hele wedstrijd speelt. Datzelfde geldt voor zijn aanvalspartners Isaac Cuenca en Kolbeinn Sigthorsson.

'Belgische justitie onderzoekt arts Rabobankploeg'

Het Belgische Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de ploegarts van de voormalige Rabobank wielerploeg, Geert Leinders. Het OM wil niet zeggen waar Leinders van wordt verdacht, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Het onderzoek is ingesteld naar aanleiding van 'verklaringen van renners van Rabobank', zegt een woordvoerder in de krant. Renners van de ploeg hebben aangegeven dat de arts verboden middelen verstrekte. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor het dopingrogramma van de ploeg. Betrokkenheid bij dopinggebruik is in Nederland niet strafbaar, maar in België wel.

Agent ernstig gewond bij schietpartij op A50

Een agent is door een kogel geraakt toen bij de aanhouding van een verdachte bij knooppunt Hattemerbroek op de A50 schoten werden gelost. Hij raakte ernstig gewond, maar verkeert niet in levensgevaar, zegt een politiewoordvoerder. Zij kon niet zeggen of de agent door een collega is geraakt.

Rond 03.00 uur kreeg de verdachte op de A50 van Apeldoorn naar Zwolle een stopteken, maar hij scheurde weg. Hij negeerde meerdere stoptekens en uiteindelijk kwam het bij Hattemerbroek tot een botsing waarbij de voortvluchtige tegen de vangrail eindigde. Daarna werden schoten gelost.

Onduidelijk is of de verdachte ook heeft geschoten. "De rijksrecherche onderzoekt de zaak en daarom kan ik er nu niet meer over zeggen", zegt de politiewoordvoerder. Als zij te veel details prijsgeeft zou de politie kunnen worden beticht van een poging tot het beïnvloeden van het onderzoek of het beeld dat van het incident bestaat.

'PS3-games te spelen op PS4 dankzij Gaikai'

Toen Sony de cloud-based gaming service Gaikai kocht in juni was het nog niet duidelijk wat Sony er mee ging doen. Nu gaat het gerucht dat Sony tijdens de PlayStation Meeting op 20 februari gaat verklappen wat Sony met de techniek van Gaikai gaat doen.

Uit een artikel van de Wall Street Journal blijkt dat Sony van plan is om toch een soort van backwards compatibility aan te bieden door middel  van  PlayStation 3 streamining aan te bieden. Dit zou wel in de lijn der verwachtingen vallen, aangezien de architectuur van de PS3 anders is dan die van de PS4. Door de oude spellen te streamen kan de hardware goedkoper uitvallen voor Sony.

PS4


19 films maken kans op Gouden Beer

De jury van het 63e filmfestival in Berlijn maakt zaterdagavond bekend welke film de Gouden Beer heeft gewonnen en naar wie de Zilveren Beren voor beste regisseur, actrice en acteur zijn gegaan. 19 films dingen mee.

Tot de kandidaten behoren de film Promised Land van de Amerikaanse regisseur Gus van Sant, La Religieuse van de Fransman Guillaume Nicloux en An episode in the life of an iron picker van de Bosniër Danis Tanovic. Ook de Zuid-Afrikaans-Frans-Nederlandse productie Layla Fourie van de Zuid-Afrikaanse Pia Marias en Pardé van de Iraniër Jafar Panahi maken kans. Panahi kreeg als tegenstander van het islamitische regime in zijn land geen toestemming naar Berlijn te reizen.

Vorig jaar ging de Gouden Beer naar Cesare deve morire (Caesar moet sterven) van de Italiaanse gebroeders Paolo en Vittorio Taviani.

De jury staat onder leiding van de Chinese regisseur Wong Kar Wai, wiens film The Grandmaster het festival opende. De film dingt niet mee naar de Gouden Beer. In de jury zitten vier vrouwen en drie mannen. Behalve Wong maken de Deense regisseur Susanne Bier, de Iranese Shirin Neshat en de Amerikaanse filmster Tim Robbins er deel van uit.

19 films maken kans op Gouden Beer
19 films maken kans op Gouden Beer (Foto: ANP)

Uitvinder 'groene scherm' Vlahos (96) overleden

Hollywood-uitvinder Petro Vlahos is maandag overleden. Dat meldt entertainmentvakblad Variety. De Oscarwinnaar was onder meer bekend van zijn vernieuwingen op het gebied van het groene of blauwe scherm, dat gebruikt wordt voor special effects. Vlahos is 96 jaar oud geworden.

Met de door Vlahos geperfectioneerde technologie met een gekleurd scherm konden filmmakers hun verhalen op de onwaarschijnlijkste plekken laten afspelen en acteurs de meest fantastische handelingen laten uitvoeren. De schermen werden gebruikt voor films als Ben Hur, Mary Poppins, The Birds en de eerste Star Wars-trilogie.

Vlahos patenteerde ruim 35 verschillende innovaties op het gebied van film. Ook was hij lid van het prijzencomité van de Scientific & Technical Academy Awards. De Oscars in de categorie worden nog altijd toegekend volgens door Vlahos opgestelde criteria.


Uitvinder 'groene scherm' Vlahos (96) overleden (Foto: Novum)

Paardenvlees is prima

Van de Nederlanders heeft 81 procent geen morele bezwaren tegen het eten van paardenvlees, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond, in opdracht van NU.nl. Een nog groter deel (90 procent) vindt het zelfs prima als het verkrijgbaar is in de supermarkt, mits het eerlijk wordt vermeld.

Meer dan de helft van de ondervraagden (61 procent) heeft al eens paardenvlees gegeten. Van de mensen die dat niet hebben gedaan, is slechts 11 procent van plan het eens te proberen.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

Enquête: geen bezwaar tegen paardenvlees
Enquête: geen bezwaar tegen paardenvlees (Foto: ANP)

Vorm: "Genoegen om hier te spelen"

Swansea City presteert dit seizoen goed. Zowel in de competitie als in de League Cup doet de ploeg van doelman Michel Vorm het boven verwachting. "Het is een genoegen om in dit team te kunnen spelen", vertelt de goalie van The Swans vrijdag in de Engelse media. Dit seizoen moest Vorm veel wedstrijden aan zich voorbij laten gaan wegens blessureleed. Afgelopen zaterdag maakte hij zijn rentree tegen Queens Park Rangers (4-1 winst).

"Het is nooit leuk om wedstrijden te missen, maar dit keer duurde het gelukkig maar twee duels", aldus de Nederlander. "Het duel met QPR was belangrijk voor ons. We deden wat we moesten doen: drie punten pakken."

Gerhard Tremmel fungeerde de laatste tijd als vervanger van Vorm. Dat ging prima. "We hebben zoveel kwaliteit in deze selectie", gaat Vorm verder. "Ook iemand als Kemy Agustien, die in de tweede helft inviel, deed het vorige week geweldig. We laten nu echt zien wat we kunnen, zeker in de thuiswedstrijden."

FOK!sport foto onderschrift woensdag 13 februari

FOK!sport zal in 2013 van start gaan met een foto onderschrift competitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke zondag en woensdag een nieuwe foto plaatsen.

Afgelopen zondag was de negende ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was Silvex met het volgende onderschrift: "We keep it cool, you get the best......"

Opgave van woensdag 13 februari

Thiemo de Bakker kreeg dinsdag bij zijn eersterondepartij op het ABN AMRO World Tennis Tournament een blessurebehandeling. Wat scheelde er precies aan? (Foto: Pro Shots)

Minister slaapt met militairen in hol

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) heeft de vrijdagnacht doorgebracht met militairen in een sneeuwhol. Het hol is door militairen op trainingsmissie in Noorwegen gegraven. "Je neus vriest er ietwat af, maar voor de rest is het prima", zei de minister zaterdagochtend op Radio1. Ze hield zich warm met thee en warm voedsel.

Op Twitter heeft de minister foto's geplaatst van haar ongebruikelijke nacht. Daarop is onder meer te zien hoe ze door een sneeuwtunnel kruipt en in een dikke slaapzak ligt. De minister gaf aan het te hebben getroffen met het weer. "De weersomstandigheden zijn nu goed. Ik heb ook beelden gezien van eerdere trainingsmissies waarbij sprake was van extreme weersomstandigheden met slagsneeuw en dat soort zaken. Dat heb ik gelukkig niet hoeven ervaren."

Als minister is het volgens Hennis-Plasschaert de bedoeling dat ze alle krijgsmachtonderdelen ervaart en bezoekt. "Het is belangrijk beeld en geluid te krijgen bij wat militairen moeten doorstaan en dan krijg je soms met vreemde omstandigheden te maken. Dan moeten ministers even doorbijten."

De minister heeft maar zo'n drie uur slaap kunnen pakken. "Ik was een beetje afgeleid door de omgeving en al het nieuws."

Foto's van Hugo Chavez getoond

De Venezolaanse regering heeft voor het eerst in twee maanden tijd foto's van president Hugo Chavez getoond, die in Cuba herstelt van een kankeroperatie. Op de foto is Chavez te zien met zijn dochters.

Om eventuele speculaties over de echtheid van de foto's de pas af te snijden houdt Chavez een exemplaar van de krant Granma van donderdag in zijn handen. De foto's werden op de staatstelevisie getoond door de zwager van Chavez, minister van wetenschap Jorge Arreaza.

De oppositie in Venezuela klaagt al langer over het gebrek aan informatie over de toestand van Chavez. Oppositieleider Henrique Capriles zei donderdag dat als de president documenten kan ondertekenen om regeringsmaatregelen goed te keuren, hij ook in staat zou moeten zijn het land toe te spreken. Capriles zei dat als Chavez niet in het openbaar verschijnt, hij ervan uitgaat dat mensen in de regering 'liegen' dat de president in staat is met hen te praten en documenten kan ondertekenen.


Foto's van Hugo Chavez getoond (Foto: Novum)

Breuer baalt: "We hadden een off-day"

N.E.C. verloor vrijdag in eigen huis van laagvlieger VVV-Venlo (1-2). Verdediger Michel Breuer baalt van dat resultaat. "We hadden een off-day. Doodzonde, want we waren aan een goede serie bezig. We moeten niet te lang blijven hangen in deze teleurstelling en het maar als een vervelend incident beschouwen", zei de voormalig verdediger van sc Heerenveen na afloop tegen het aanwezige journaille.

Trainer Alex Pastoor baalt eveneens van het resultaat. "Alleen de start was flitsend, maar verder waren we absoluut niet goed genoeg", zei hij tegenover het ANP. "We hebben nauwelijks kansen gekregen en ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat VVV verdiend heeft gewonnen."

Wetenschappelijk bureau PvdA kritisch op coalitie

De PvdA en de VVD moeten stoppen met hun politiek van versobering. Dat stelt de directeur van het wetenschappelijk bureau van de PvdA, Monika Sie Dhian Ho, zaterdag in een interview in Trouw. Sie doelt onder meer op de ingrepen in de WW. Daarin moet volgens haar niet worden gesnoeid zo lang mensen niet beter worden toegerust op de arbeidsmarkt.

Het bureau, de Wiardi Beckmanstichting, presenteert zaterdag in Amsterdam een onderzoek naar de actualiteit van kernwaarden in de democratie. Daarin wordt geconcludeerd dat het beleid om de economische groei via een liberaal beleid hoog te houden zijn grenzen heeft bereikt, zegt Sie.

Het is volgens de onderzoekers tijd het liberalisme vaarwel te zeggen. Nu voert het liberalisme volgens Sie ook in de PvdA de boventoon.

De beschermende verzorgingsstaat kan volgens Sie niet terugkeren. Regeringsmaatregelen moeten er volgens haar voor zorgen dat mensen een antwoord klaar hebben als de omstandigheden in hun leven veranderen. Zo zou de overheid het voor de directe omgeving van ouderen mogelijk moeten maken in te springen als ouderen zorg nodig hebben.

De politiek houdt zich volgens de onderzoekers niet meer genoeg bezig met de behoeften van mensen. Daardoor zouden mensen zich steeds meer tot hun eigen, kleine wereld beperken en van de politiek vervreemd raken.

Dutroux wil loodgieter worden

Marc Dutroux wil na zijn vrijlating eventueel als loodgieter aan de slag gaan. De gevangenisdirectie ziet hem liever achter de tralies, meldden Belgische media zaterdag.

De kindermoordenaar hoort maandag of hij onder elektronisch toezicht vrij kan komen, maar de kans dat Dutroux daadwerkelijk op vrije voeten komt is klein. Uit een rapport van de gevangenisdirectie blijkt dat het vrijwel onmogelijk is de beruchte kindermoordenaar te laten terugkeren in de samenleving.

Zo houdt Dutroux er volgens de directie onrealistische toekomstplannen op na. De moordenaar blijkt wel iets te voelen voor bijvoorbeeld een loopbaan als loodgieter, maar beschikt daarvoor niet over de juiste diploma's. Daardoor zou hij op een uitkering zijn aangewezen.

Ook zou het lastig zijn de beruchte crimineel aan een dak boven zijn hoofd te helpen. Twee mensen die Dutroux bezochten in de gevangenis besloten hem na lang aarzelen onderdak aan te bieden, maar kwamen daar later op terug.

Volgens de gevangenisdirectie is Dutroux bovendien nog niet tot inkeer gekomen. Hij zou geen enkel gevoel van medeleven hebben voor zijn slachtoffers. Daar denkt de kindermoordenaar zelf overigens anders over. Hij betoogde volgens het rapport dat hij zijn slachtoffers "toch op een menselijke manier behandeld had".

Dutroux is volgens zijn advocaat maandag niet bij de zitting aanwezig.

[Primera División] Sevilla in linkerrijtje na overwinning

Sevilla won vrijdagavond in eigen huis overtuigend van promovendus Deportivo La Coruña (3-1). De thuisploeg was al voor rust klaar met Depor. De thuisploeg begon ijzersterk aan het duel. Al na zes minuten was het raak. Middenvelder Ivan Rakitić werkte binnen op aangeven van Coke. Binnen het halfuur was het 2-0 via Gary Medel, die werd bediend door vleugelspeler Jesús Navas.

Een kleine vijf minuten later kwamen de bezoekers terug. Een eigen doelpunt van Geoffrey Kondogbia was daar debet aan. Waar de bezoekers met een kleine achterstand de kleedkamers in dachten te gaan, besloot Medel anders. De middenvelder maakte nog voor rust zijn tweede van de avond: 3-1.

Door de overwinning gaat Sevilla van de elfde naar de tiende plek. Real Valladolid heeft echter nog een wedstrijd tegoed. Sevilla heeft nu 32 punten uit 24 wedstrijden. De achterstand op plaatsen die recht geven op het spelen van Europa League-voetbal is vier punten.

Menzis eist drie ton van ziekenhuis om Jansen Steur

Zorgverzekeraar Menzis eist drie ton van het Medisch Spectrum Twente vanwege valse diagnoses van de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur. Dat meldt de NOS zaterdag. De omstreden neuroloog schreef zeven jaar lang een experimenteel Alzheimer-medicijn voor aan patiënten, terwijl ze helemaal geen alzheimer hadden.

Menzis draaide op voor de kosten van het medicijn, dat dus helemaal niet had mogen worden toegediend. De zorgverzekeraar onderzocht dertien dossiers en in alle gevallen bleken de tests volgens de NOS vervalst. De verzekeraar neemt nu aan dat Jansen Steur in 126 gevallen dossiers vervalste.

Menzis en het Medisch Spectrum Twente zouden de kwestie in goed overleg willen oplossen.

Koopzondagen komen veel vaker voor

Veel gemeenten lopen vooruit op wetgeving die de opening van winkels op zondagen toestaan. Al in 75 van de 408 gemeenten zijn de winkels dit jaar elke zondag open. Nog eens 196 gemeenten hebben een kleiner aantal koopzondagen ingesteld, concludeert het AD zondag uit een eigen inventarisatie.

Volgens de huidige wetgeving mogen winkels alleen in toeristische gemeenten op zondagen open zijn. Tilburg werd onlangs nog vanwege de zondagsopenstelling op de vingers getikt door het College van Beroep, die oordeelde dat Tilburg geen toeristische gemeente is. Tilburg is volgens de krant echter niet van plan op te treden tegen winkels die op zondag open gaan.

De gemeenten nemen volgens de krant een voorschot op een wetswijziging die nog niet is goedgekeurd. Als de Eerste Kamer akkoord gaat, mogen gemeenten straks zelf bepalen hoeveel zondagen per jaar de winkels open mogen zijn.

Of de winkels zondag open zijn, hangt niet meer af van de grootte van een gemeente. Ook kleinere gemeenten, zoals het Limburgse Brunssum met dertigduizend inwoners, staan zondagsopeningen toe.

Veel klanten stellen het volgens de krant op prijs als winkels op zondagen open zijn, maar er bestaat ook veel verzet tegen, met name uit christelijke hoek. Christenen vinden namelijk dat de zondag een rustdag moet zijn, omdat zelfs God na zes dagen werken toe was aan een dagje verplicht niksen. God zelf heeft zich nog niet over de kwestie uitgelaten.

[WTT] Federer teleurgesteld na nederlaag in Ahoy

Met de nederlaag van Roger Federer tegen Julien Benneteau verloor het ABN AMRO World Tennis Tournament vrijdag zijn publiekstrekker. De Zwitser, die met 3-6 en 5-7 onderuit ging, was zeer teleurgesteld na afloop. "Ik had nog niet weg gewild. Ik heb het hier erg naar mijn zin", zei hij op een persconferentie in Rotterdam.

"Verliezen is niet alleen teleurstellend voor mijzelf, maar ik vind het ook teleurstellend voor het toernooi en het publiek. Ik weet dat er mensen zijn die mij morgen hoopten te zien. Maar dit hoort bij de sport", liet Federer weten.

De nummer één van de plaatsingslijst ontkende dat hij met voorgaande partijen bezig was. Benneteau won in 2009 op het masterstoernooi van Parijs. Op Wimbledon kwam de Fransman vorig jaar met 2-0 voor in sets, maar trok Federer alsnog aan het langste eind.

"Ik weet dat hij altijd goed speelt tegen mij, maar daar denk je niet aan tijdens de wedstrijd. Ik leef van wedstrijd naar wedstrijd en kijk niet in het verleden", aldus de Zwitser. "Ik kwam niet in mijn ritme vanaf de baseline en kon niet de juiste agressie vinden, die je in dit soort wedstrijden nodig hebt."

Federer was aan het eind van de tweede set op 5-5 dicht bij een break. Benneteau hield echter stand en sloeg een game later zelf toe. "Het zou toch wel wat gelukkig zijn geweest wanneer ik een derde set had afgedwongen. Julien speelde erg goed en heeft verdiend gewonnen."

Als het aan de mondiale nummer twee ligt hoeven de toeschouwers in Ahoy niet te vrezen dat ze hem niet terugzien. "Hopelijk ben ik niet voor het laatst in Nederland. Ik ben van plan om nog lang door te spelen en houd de mogelijk om hier terug te keren graag open. Het is een van de best georganiseerde indoortoernooien."


Federer teleurgesteld na nederlaag in Ahoy (Foto: Novum)

Brett S. vindt zichzelf zielig

Een van de acht jongeren die begin januari een man ernstig mishandelden zegt dat hij al 'redelijk hard' is gestraft door de media. "Ik sta op elke voorpagina", zei Brett S. vrijdag met betraande ogen in Pownews. "En het is nog niet gedaan, de rechtszaak moet nog komen."

S. heeft volgens eigen zeggen twee klappen uitgedeeld aan het slachtoffer en liep toen verder. Daarna schopten de mensen met wie hij op stap was het slachtoffer, dat al op de grond zat, meerdere keren tegen het hoofd. Daar zou S. niets van hebben gezien.

Voordat de beelden van de mishandeling werden uitgezonden hebben de jongens niet met elkaar gesproken over zichzelf aangeven. Volgens S. omdat ze bang waren voor de straf die zou volgen. Wel zouden ze zich op de terugreis naar België hebben afgevraagd hoe het met het slachtoffer ging en of ze niet te ver waren gegaan.

De jongens waren naar een feestje in Eindhoven geweest. "Aan het einde van de avond was er een andere jongen die al de hele avond ruzie aan het zoeken was, we hebben aan het eind gezegd: stop daarmee." S. wilde niet aangeven wie dit was. "Ik denk dat het algemeen bekend is over wie dat gaat, ik wil daar geen naam op plakken."

Pas toen het filmpje werd uitgezonden, zat de schrik er bij S. in. "Dan begin je je te beseffen: shit, wat heb ik nu gedaan. Ik begin me te beseffen dat ik wel een beetje een toekomst nodig heb." Hij heeft het slachtoffer inmiddels brieven geschreven en probeert via de advocaat met hem in contact te komen.

S. zei in het interview dat hij zijn straf verdient en zal accepteren. "Ik wil zo snel mogelijk straf krijgen en een nieuw begin maken." Toch verzet S. zich tegen uitlevering aan Nederland. De reden hiervoor is volgens hem dat hij zijn advocaat hierin volgt.

Door de zaak kan S. volgens eigen zeggen niet meer goed slapen. "Omdat je beseft dat je in een minuut tijd meer dan de helft van je leven kwijt bent. Alles kun je opnieuw doen, alles", zei hij terwijl hij in huilen uitbarstte. "Iedereen kijkt me aan op straat. Dat is niet leuk hoor. Maar ja, dat is mijn eigen fout en dat besef ik me maar al te goed."

Het interview is hier te zien.

[WTT] Ahoy krijgt Franse finalist

Het tennistoernooi van Rotterdam krijgt in elk geval een Franse finalist. Na Julien Benneteau, die het evenement in Ahoy verrassend van zijn Zwitserse favoriet Roger Federer beroofde, bereikte ook Gilles Simon de halve eindstrijd. Zaterdag staan ze tegenover elkaar.

De als vijfde geplaatste Simon moest vrijdagavond laat de eerste set in de tiebreak aan Martin Klizan laten maar herstelde zich bijtijds. De Slowaak gaf in de derde set op: 6-7 (6), 6-3 en 3-0. De partij duurde toen al 2 uur en 20 minuten.

'Waldemar Torenstra stamt af van Willem van Oranje'

Waldemar Torenstra is een nakomeling van Willem van Oranje. Dat stelt het NTR-programma Verborgen Verleden op basis van onderzoek naar de voorouders van de acteur. Op welk de conclusie berust is niet bekendgemaakt.

Torenstra stamt af van Frederik van Nassau, de bastaardzoon van Frederik Hendrik van Oranje, legde Peter van der Vorst uit in RTL Boulevard. Volgens de royaltydeskundige delen Torenstra en Willem-Alexander zo'n vijftienduizend voorouders met elkaar. De aflevering met Torenstra is zaterdagavond te zien op Nederland 2.

Lokhoff: "Betere ploeg na gelijkmaker"

VVV-Venlo-trainer Ton Lokhoff was dolblij met de overwinning van zijn ploeg op bezoek bij NEC (1-2). Na de gelijkmaker vond hij zijn ploeg de betere. De voorlaatste van de Eredivisie deed het goed tegen NEC, dat zevende staat. "NEC was de laatste weken goed in vorm, als je dan al na vijf minuten met 1-0 achterstaat, dan vrees je het ergste", vertelde Lokhoff na afloop tegenover het ANP.

"We zijn na die tegenvaller rustig gebleven. Gelukkig maakten we betrekkelijk snel gelijk. Daarna waren de betere ploeg", vervolgde hij. "Het enige dat ik de spelers kan verwijten, is dat we verzuimden verder uit te lopen nadat NEC met tien man speelde."

NEC-trainer Alex Pastoor erkende dat zijn ploeg het vrijdagavond niet had. "Alleen de start was flitsend, maar verder waren we absoluut niet goed genoeg. We hebben nauwelijks kansen gekregen en ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat VVV verdiend heeft gewonnen", zei hij tegen het persbureau.

Doorgedraaide ex-agent overleed aan schotwond

De doorgedraaide Amerikaanse oud-agent Christopher Dorner overleed deze week aan een schotwond in zijn hoofd. Dat zei een woordvoerder van de sheriff in San Bernardino (Californië) vrijdag.

Uit de autopsie blijkt dat Dorner werd gedood door een enkele kogel, maar het is nog onduidelijk wie het fatale schot afvuurde. Mogelijk sloeg de oud-agent de hand aan zichzelf. De politie belegerde Dorner in een blokhut bij de plaats Big Bear. De 33-jarige werd verdacht van meerdere moorden en had zich verschanst in het gebouw. Hij overleefde het beleg niet.

Aan de dood van Dorner ging een enorme klopjacht vooraf. Meer dan 1000 politiemensen van allerlei opsporingsdiensten zochten naar de oud-agent, die de moorden vermoedelijk uit wraak pleegde. Hij had op zijn Facebookpagina de oorlog verklaard aan collega's die hij verantwoordelijk hield voor het verlies van zijn baan. Dorner werd in 2008 ontslagen bij de politie van Los Angeles.

Doorgedraaide ex-agent overleed aan schotwond
Doorgedraaide ex-agent overleed aan schotwond (Foto: ANP)

Twee doden en zeven gewonden bij botsing Venhuizen

Bij een frontale botsing op de Provincialeweg in het Noord-Hollandse Venhuizen zijn vrijdagavond twee doden en zeven gewonden gevallen. Het ongeluk gebeurde toen een 18-jarige man uit Hoogkarspel rechts in de berm belandde, te sterk terugstuurde en op de verkeerde weghelft belandde, meldt de politie.

De man botste ruim een kwartier voor middernacht op een auto die werd bestuurd door een 48-jarige vrouw uit Midwoud. De 18-jarige man en een 33-jarige man uit Enkhuizen die naast de vrouw in de auto zat kwamen om. Twee passagiers van de omgekomen 18-jarige, een 16-jarig meisje uit Grootebroek en een 18-jarige man uit Wijdenes, raakten gewond en zijn afgevoerd naar een ziekenhuis.

De vrouwelijke bestuurder en vier passagiers die achter in haar auto zaten zijn ook naar een ziekenhuis gebracht. Het gaat om een 35-jarige man uit Grootebroek, een 17-jarige jongen uit Midwoud, een 43-jarige man uit Hoogkarspel en een 29-jarige man uit Bovenkarspel.

De weg was tot 03.00 uur afgesloten voor de afhandeling van het ongeluk.

FOK! wat een weer...Rustig en droog

Goedemorgen! Hogedrukgebieden gaan ons weer de komende tijd bepalen. Voorlopig zal het dan ook overwegend droog weer zijn met een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. In eerste instantie is het daarbij nog vrij zacht, maar in de loop van de week zullen de temperaturen weer gaan dalen.

Gisteren scheen vooral in het westen de zon enige tijd, terwijl het elders in het land meest bewolkt bleef. In het noordoosten kwam bovendien soms dichte mist voor. Ook vanmiddag breekt op een aantal plaatsen de zon even door, maar over het algemeen lijkt het toch bewolkt te blijven. De temperatuur loopt vandaag op naar een graad of 7 en er staat maar weinig wind. Morgen zal op meer plaatsen de zon gaan schijnen en met 5 graden is het dan alweer iets koeler geworden.

In Spanje lijkt de lente zijn intrede gedaan te hebben, want in het zuiden van het land loopt de temperatuur al op tot boven de 20 graden. Verder is het erg slecht weer in Griekenland en Turkije met veel wind en regen. De echte winter vinden we op dit moment in het noorden van Scandinavië, maar heel ongewoon is dat niet.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Driftsneeuw Een mooi voorbeeld van driftsneeuw. Een harde wind in combinatie met sneeuwval zorgde voor dit mooie plaatje. De foto maakte ik pal tegen de wind in.

Een schrale troost

Half acht ’s ochtends, niet het ideale tijdstip om mij aan te treffen. Zonder een goede kop koffie heb ik het moeilijk. Voor het eerst in mijn leven loop ik een Starbucks binnen, het Mekka van de koffie. Veel van mijn leeftijdsgenoten zweren bij een goede kop van deze troost-toko. Ach, het is het proberen waard slechter kan mijn dag toch niet beginnen. Ik wist op dat moment nog niet dat deze nonchalante opmerking door ‘onze nietsontziende almachtige bebaarde god’ zou worden gezien als een uitdaging.

Rosenthal nieuwe voorzitter wetenschapsraad

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal gaat aan de slag voor de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT). Hij wordt op 1 maart benoemd tot voorzitter, laat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen vrijdag weten.

De 67-jarige Rosenthal was namens de VVD minister in het eerste kabinet-Rutte. Eerder was hij als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ook was Rosenthal vicevoorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en voorzitter van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT).

De AWT adviseert regering en parlement over het beleid voor wetenschappelijk onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie. De vacature was ontstaan door het vertrek van Jan Anthonie Bruijn, die zitting in de Eerste Kamer heeft genomen. Bruijn vervangt in de senaat oud-VVD-wethouder Jos van Rey, die opstapte omdat hij verdacht wordt van corruptie en het lekken van informatie.


Rosenthal nieuwe voorzitter wetenschapsraad (Foto: Novum)

Brad Pitt alweer verdwenen van Chinese Twitter

Het Chinese twitteravontuur van Brad Pitt heeft amper anderhalve maand geduurd. De acteur maakte in januari zijn entree op Sina Weibo, maar zijn account was donderdag volgens de Aziatische nieuwssite Tech in Asia alweer verdwenen. Of Pitt er zelf mee ophield of dat zijn account uit de lucht is gehaald is niet bekend.

"Het is de waarheid. Yep, ik kom eraan", schreef Pitt op 7 januari. Wat hij precies bedoelde met die tekst, is niet bekend. Het bericht van de acteur werd binnen korte tijd meer dan dertigduizend keer doorgestuurd. Ook had Pitt al snel meer dan honderdduizend volgers.

De 49-jarige Pitt is niet erg geliefd in China. De acteur mag het land niet meer binnen sinds hij te zien was in Seven Years in Tibet uit 1997. In die film zou het Chinese regime te negatief worden neergezet.

Kabinet wil plan tegen discriminatie arbeidsmarkt

Het kabinet wil weten wat de werkgevers- en werknemersorganisaties kunnen doen om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. De ministerraad heeft vrijdag besloten om hierover een advies te vragen aan de Sociaal-Economische Raad (SER), waarin de sociale partners zijn verenigd.

Uit onderzoek blijkt dat er nog steeds aanwijzingen zijn voor discriminatie op de arbeidsmarkt. Ook bestaan nog altijd beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen in gelijksoortige functies en hebben maar relatief weinig vrouwen een topfunctie. De verantwoordelijkheid voor het voorkomen en bestrijden van deze vorm van discriminatie ligt in de eerste plaats bij de werkgevers en werknemers.

Daarom wil staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) van de SER weten welke aanvullende acties mogelijk zijn om discriminatie op de arbeidsmarkt te voorkomen en te bestrijden. Dan gaat het bijvoorbeeld om maatregelen die in andere landen succesvol zijn gebleken. Ook wil het kabinet weten hoe de overheid daarbij kan helpen.

Ook moet de SER aangeven welke maatregelen kunnen leiden tot meer vrouwen in topposities en hoe onterechte beloningsverschillen kunnen worden tegengegaan.

Nance Coolen niet meer in kritieke toestand

Nance Coolen verkeert niet meer in kritieke toestand. De 39-jarige presentatrice onderging dinsdag een spoedoperatie vanwege een ernstige hernia. Omdat hoog in haar rug moest worden gesneden was de ingreep in het Leidse LUMC gevaarlijk.

"Ze is niet meer in kritieke situatie, maar moet nog wel enige tijd in het LUMC blijven omdat ze neurochirurgisch behandeld wordt", laat het management van Nance vrijdag weten. Meer informatie volgt 'zodra het medisch behandel-traject wat rustiger wordt'.

Spaanse gemeenten op noodrantsoen

Spaanse burgemeesters en raadsleden moeten de broekriem aanhalen. De regering in Madrid heeft vrijdag besloten op het gemeentebestuur ruim zeven miljard euro te bezuinigen.

De komende jaren brengt de conservatieve regering het aantal betaalde voltijdsraadsleden terug tot minder dan een vijfde van het huidige aantal. Geen enkele burgemeester mag in het vervolg meer dan honderdduizend euro verdienen, en maires van miniatuurgemeenten krijgen voortaan niets meer.

Gemeenten die verzuimen hun boekhouding op orde te brengen stellen volgens Madrid zelfs lijfsbehoud in de waagschaal. Blijven ze nalatig, dan dwingt de regering hen te fuseren met andere gemeenten.

Chubby Checker klaagt makers van lullige app aan

Zanger Chubby Checker heeft een aanklacht ingediend tegen een softwarebedrijf die een app met zijn naam op de markt heeft gebracht. The Chubby Checker is een app waarmee dames aan de hand van de schoenmaat kunnen berekenen of een man een genotsknots heeft of een regenwormpje.

Afgelopen dinsdag diende Ernest Evans, zoals de 71-jarige zanger in het dagelijkse leven heet, een aanklacht in tegen Hewlett Packard en Palm Inc. Volgens advocaten van de zanger is er ongeautoriseerd gebruik gemaakt van de naam van Checker en wordt er tevens een associatie gemaakt tussen de twistende muzikant en obscene afbeeldingen met een seksuele ondertoon. Ter genoegdoening eist Chubby Checker dan ook een schadevergoeding van een half miljoen dollar.

De 7-granenknuppel opmetende app was al sinds september 2012 niet meer te koop en is ook van elke door Palm of HP ondersteunde website afgehaald, aldus Michael Thacker van HP in een verklaring. The Chubby Checker werd wereldwijd 84 keer gedownload.

Biefstukkoning: 'Het is paard'

De eigenaar van Steakhouse Piet de Leeuw geeft het toe: hij verkoopt paarden- in plaats van rundvlees.

In Het Parool geeft eigenaar Loek van Thiel vrijdag alles toe. Aanvankelijk ontkende hij in alle toonaarden. Maar nu geeft hij toe: het is paard, al 63 jaar. 'Toen ik toch eens experimenteerde met ossenhaas, begonnen de klanten te klagen.'

Het is dus altijd paard geweest bij Piet de Leeuw?
'Altijd paard. Voor mijn opa Piet de Leeuw sr. dit café in 1949 kocht, was hij paardenslager in Noord. Hij heeft de formule bedacht om bij het bier ook biefstuk te serveren, met brood om te dopen. Zijn zoon heeft het voortgezet, en tien jaar geleden nam ik het over. Het paardenvlees is als het ware een familietraditie.'

Is het ook familietraditie om erover te liegen?
'Er is wel een soort geheimhoudingsplicht. Er staat ook in het contract van ons personeel dat ze er niks over mogen zeggen. We hebben 'biefstuk' op de kaart staan, geen ossenhaas of zoiets. Ik heb nog nooit overwogen om op de menu's te zetten dat het paardenbiefstuk was. De mensen zaten te smullen, mijn zaak liep goed, waarom zou ik daar over nadenken?'

Dat bij Piet de Leeuw paardenbiefstuk wordt geserveerd, dat gerucht ging al jaren geleden al rond op eetschrijven.blogspot.com.

'Grens dicht voor Kroatische werknemer'

Nederland moet de grens voorlopig dichthouden voor Kroatische werknemers, ook als het land per 1 juli lid wordt van de Europese Unie. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft dat vrijdagavond bepleit in Pauw& Witteman.

Kroaten hebben zodra hun land tot de EU is toegetreden in beginsel recht op vrij verkeer van werknemers. Maar andere EU-landen kunnen daar wel uitstel op bedingen, maximaal 7 jaar. Wie dan wil komen werken heeft een tewerkstellingsvergunning nodig.

Het kabinet deed dat eerder met werknemers uit Bulgarije en Roemenië, maar die mogen vanaf 1 januari ook gewoon zonder tewerkstellingsvergunning in Nederland komen werken.

Het kabinet moet in het voorjaar formeel een besluit nemen over het vrij werknemersverkeer met Kroatië maar gezien de situatie op de Nederlandse arbeidsmarkt en de zorgen vanuit de Tweede Kamer wil Asscher in het kabinet voorstellen om nog geen vrij verkeer van werknemers in te voeren voor Kroaten.

'Grens nog dicht voor Kroatische werknemer'
'Grens nog dicht voor Kroatische werknemer' (Foto: ANP)

Facebook zegt gehackt te zijn

Facebook is doelwit geweest van een reeks aanvallen door een onbekende hackergroep. Dit zei de sociale netwerksite vrijdag in een blogpost. Volgens het bedrijf is geen bewijs gevonden dat gebruikersgegevens zijn misbruikt.

"Vorige maand ontdekte de beveiliging van Facebook dat onze systemen het doelwit waren van een verfijnde aanval", aldus het internetbedrijf. "Facebook was niet het enige slachtoffer van deze aanval. Het is duidelijk dat ook andere sites werden aangevallen en geïnfiltreerd."

Facebook's aankondiging volgt op recente cyberaanvallen op andere prominente websites. Twitter zei deze maand ook dat het was gehackt en dat de aanvallers mogelijk toegang hebben gekregen tot de gegevens van 250.000 gebruikersaccounts, met gebruikersnamen en e-mailadressen.

Facebook zegt gehackt te zijn
Facebook zegt gehackt te zijn (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.