Hamas wijst Fatah-voordracht interim-premier af

Het radicaal-islamitische Hamas wil niet dat de gematigde, door aartsrivaal Fatah voorgedragen Salam Fayyad de overgangsregering gaat leiden waarin de beide Palestijnse facties de macht gaan delen.

Het prille verzoeningsproces tussen Hamas en Fatah, die respectievelijk de Gazastrook en de Westoever beheersen, ondervindt met de afwijzing van Fayyad een fikse tegenslag. De rivalen kwamen vorige maand overeen een interim-regering te vormen die verkiezingen moet uitschrijven. Zo wilden zij na vier jaar van broedertwist de Palestijnse gebieden weer verenigen.

De partijloze Salam Fayyad is nu nog premier van de Fatah-regering die de Westoever bestuurt. Fatah hoopt dat de benoeming van de gerespecteerde econoom westerse zorgen om de verzoening van Fatah en Hamas, die in de nieuwe regering een gelijke stem krijgen, zal wegnemen. Fayyad versterkte tijdens zijn ambtstermijn als premier van de Westoever de overheidsinstellingen en geniet het vertrouwen van buitenlandse donoren.

Hamas beschouwt Fayyad als een stroman van het westen. Medewerkers van de Palestijnse president Mahmoud Abbas zeggen te hopen Hamas nog te kunnen overhalen Fayyads voordracht te accepteren. Het besluit zou deel uitmaken van het loven en bieden rond de verdeling van de kabinetsposten in de interim-regering.

Israël, de Verenigde Staten en de EU zien Hamas als een terreurorganisatie en weigeren met haar te onderhandelen. Zij eisen dat de nieuwe interim-regering geweld publiekelijk afzweert en Israëls bestaansrecht zal erkennen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Hamas openlijk met die voorwaarden zal instemmen.