'Hamas-commandant en lijfwachten gedood'

Een Hamas-commandant en twee lijfwachten zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag om het leven gekomen door een luchtaanval in de Gazastrook. Die werd uitgevoerd door het Israëlische leger, zo meldden Palestijnse artsen.

De slachtoffers zaten in een voertuig, dat werd geraakt door een explosief. De strijdkrachten van Israël hebben nog geen reactie gegeven op het incident.

In totaal zijn er sinds donderdag al zeventien Palestijnen om het leven gebracht tijdens operaties van het Israëlische leger. Dat kwam in actie nadat een bus met scholieren in Israël werd geraakt door een raket, die was afgeschoten vanuit de Gazastrook. Dit gebied staat onder controle van de militante Hamasbeweging. Een 16-jarige scholier raakte zwaargewond door de explosie van donderdag.

Het Israëlische leger reageerde met grof geweld. Alleen op vrijdag kwamen al negen militanten en burgers om het leven door een reeks luchtaanvallen in de Gazastrook. Een van de slachtoffers was een 11-jarige jongen. Militanten vuurden op hun beurt tientallen raketten af richting Israël. Een militair raakte gewond en een huis werd beschadigd door deze explosieven.

In de afgelopen maand namen de spanningen tussen Israël en Hamas weer toe, als gevolg van een reeks raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op Israël. Het Israëlische leger doodde sinds 20 maart al zeker 35 inwoners van de Gazastrook.

Waarnemers vrezen dat Hamas en Israël opnieuw afkoersen op een grootschalig gewapend conflict. In de eerste drie weken van 2009 stierven er ongeveer 1400 Palestijnen en 13 Israëli's tijdens een militair offensief van het Israëlische leger in de Gazastrook.

'Hamas-commandant en lijfwachten gedood'
'Hamas-commandant en lijfwachten gedood' (Foto: ANP)