Het FOX-syndroom

Faux stuurde via de submit de volgende column in:

Het zal je niet ontgaan zijn. Sterker nog, het kan je niet ontgaan zijn. Zelfs zij die net een weekje kluizenaren in Nepal achter de rug hebben, kunnen de promotieterreur waaraan Nederland is blootgesteld niet gemist hebben. FOX komt na meer dan tien jaar afwezigheid terug op de Nederlandse buis. Op knieën gedwongen door mijn nieuwsgierigheid drukte ik de tv aan en zapte tien zenders omhoog.

Fronsend keek ik vijf minuten. Was dit het pareltje van de News Corporation dat Nederland omver zou moeten blazen? Goed. Ik vind mezelf een best kritisch persoon. Elke keer als ik iets totaal ongefundeerd met de grond gelijk maak doe ik even m'n ogen dicht voor wat narcistisch genot. Desondanks val ik als een blok voor alles wat maar leuk geadverteerd wordt. Zo betrapte ik mezelf erop afgelopen vakantie genoeg cola gekocht te hebben voor minstens drie Afrikaanse gezinnen, puur en alleen door het feit dat mijn eigen naam erop stond. Zucht. Laat ik dat kritische van mezelf maar schrappen en gelijk maar de aanleiding van deze column bekennen: ik viel als een blok voor FOX. Want het was Amerikaans, nieuw en hevig geadverteerd. Rutte is vast trots op me.

Ikzelf wat minder. Vandaar die overdreven kritische inleiding. Om het weer in balans te brengen, zeg maar. Afijn, wat meer over FOX, de kern van het probleem. FOX is uit Amerika komen overvliegen om hier de uitzendrechten van onze collectieve zondagmiddagbesteding te kopen. Eredivisie Live gaat daarom verder onder FOX Sports en wordt samen met de Duitse Bundesliga en Italiaanse weetikveelhoehetdaarheet gebruikt om Murdoch van een nieuwe vrouw te voorzien. Daarnaast profileert FOX zich ook als een zender voor series en films, oftewel: RTL 8 met een snufje Comedy Central. Het programma-aanbod bevestigt mijn vermoeden: het is allemaal weinig indrukwekkend. The Simpsons met hier en daar een uitgekauwde film. Ik werd er warm noch koud van en kwam tot de conclusie dat FOX de andere commerciële zender zal gaan vergezellen in het televagevuur.

Ondanks dat weet ik dat elke avond FOX toch even bij mij aan zal staan. Dat ik toch een Simpsons-aflevering ga kijken. Waarom in vredesnaam? Ik hou niet eens van The Simpsons. Ben ik nou echt zo'n klein kind, dat dingen alleen maar wil doordat ze glimmen? Een kind dat een gat in het glas hijgt en begerig naar een nieuwe spelcomputer kijkt, puur en alleen omdat de reclame er zo lovend over is? Neerslachtig moet ik toegeven van wel. Ik kijk FOX doordat het glimt en overal op de reclameborden schittert. Zoals ik ook elke keer weer dingen koop waarvan ik van tevoren weet dat ik ze nooit zal gebruiken. Ik denk dat ik het het FOX-syndroom noem. Zodat ik net kan doen alsof het een meelijwekkende ziekte is. In de volksmond ben ik namelijk gewoon een slaaf van de economie. Vandaar ook dat betaalzender FOX Sports hier thuis te bekijken is. Gewoon omdat ik het wil willen.