Milieu Alarm!

JacobKrasblog:

Vandaag stonden er twee opmerkelijke artikelen in zowel de Volkskrant als in de NRC. Het eerste bericht kwam van het Vaticaan dat bekend heeft gemaakt dat, ik citeer: ‘mannen aan vruchtbaarheid verliezen door milieuvervuiling, veroorzaakt door de pil’.
Die zin heb ik een paar keer moeten teruglezen om de impact goed op mij in te laten werken. In eerste instantie dacht ik dat ik iets gemist had bij het zien van An Inconvenient Truth want het was absoluut niet tot me doorgedrongen dat ik mogelijk onvruchtbaar zou kunnen worden door een smeltende poolkap, al weten de mannen onder ons wat ijskoud water met ons voortplantingsorgaan kan uitrichten. Naar mijn stellige overtuiging heb ik mijnheer Gore echter niets over impotentia generandi horen zeggen. Dus las ik de zin in het artikel nog maar eens en langzaam werd me duidelijk dat onze naderende onvruchtbaarheid veroorzaakt wordt door de pil.


Aanvankelijk zou ik me nog kunnen voorstellen dat die blauwe pilletjes zouden worden bedoeld, die tegenwoordig te kust en te keur op internet worden aangeboden (maar de gang via de huisarts naar de apotheek kan ook), of al die enge chemische preparaten welke in een onbewaakt ogenblik in je drankje terecht kunnen komen tijdens een avondje stappen, doch niets van dit alles. Nee, de mannelijke infertiliteit zou een gevolg zijn van de anticonceptiepil. Ik moet echter bekennen dat ik in mijn omvangrijke vrienden- en kennissenkring nog nooit een man ben tegengekomen die ‘aan dé pil is’. Maar blijkbaar bedoelt het Vaticaan dat ook niet.


In L’Osservatore Romano, het huisorgaan van de bakermat van de Rooms Katholieke Kerk wordt beweerd dat de pil, die niet alleen verwerpelijk zou zijn omdat het zwangerschappen op kunstmatige wijze beëindigt, het milieu vervuilt als gevolg van ‘bijproducten van de pil’. Gebruik van de pil levert ‘tonnen hormonen’ op die via de urine van de vrouw in het milieu worden achtergelaten, met vernietigende ecologische consequenties. Uiteindelijk leidt dit bij de man tot een drastische vermindering van het aantal spermatozoïden.
Nu weten we al decennia dat het Vaticaan een grote voorstander is van het verbieden van condooms en derhalve AIDS als probaat middel tegen de overbevolking op de koop toe neemt. Ook is het niet nieuw dat zij bezwaar maakt tegen elke vorm van anticonceptie, maar om het nu op het milieu te gooien vind ik ronduit belachelijk. Alsof al die tonnen poepluiers die het gevolg zijn van, al dan niet ongewenste, zwangerschappen wel goed voor ons milieu zijn. En wat te denken van al die uitgeplaste cocktails welke het leven van HIV-patienten nog enigszins draaglijk moeten maken. Zit daar dan geen rotzooi in?


Het bovenstaande zou op zich al verontrustend genoeg zijn ware het niet dat mijn oog op nog een artikel viel, namelijk dat het Ministerie van Volksgezondheid in Brazilië, naast 1,2 miljoen gratis condooms en een half miljoen gratis morning-afterpillen, 70 miljoen gratis doosjes anticonceptiepillen gaat verstrekken onder de bevolking in strijd tegen ongewenste zwangerschappen, tegen AIDS en andere seksueel overdraagbare ziektes. En uiteraard verzetten de bisschoppen en kardinalen zich hiertegen met hand en tand.
Zeventig miljoen doosjes anticonceptiepillen! Stel dat het klopt wat ze in Rome beweren, dat het inderdaad zo is dat al die gebruikende vrouwen straks onze aarde chemisch besprenkelen met hun urine, dan dreigt er een milieuramp van formaat. Over boord geslagen containers, lekkende vaten met uranium, zinkende olietankers, gaten in de ozonlaag of zure regen blijken peanuts vergeleken bij dit naderende ecologisch onheil. Dan zijn plassende vrouwen nog bedreigender voor onze aardkloot dan Azijnzeikers uit Rome.