De zelfverklaarde Viva psycholoog...

kastanova stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Een zorgwekkende ontwikkeling die je dankzij alle zweverige rubriekjes in de vrouwenbladen en de pseudo labiele "Ik weet niet wat ik wil, dus ik kies maar SPW aangezien al mijn vriendinnen het ook doen" kansloze vrouwmensen toch inmiddels wel dramatische proporties aan begint te nemen.

Was het "vroeger" nog, "Hij mog d'er van de vrouw niet op, dus vrolijk is ie niet..." of "Tja, zo'n kutkop trek je nu eenmaal bij de kater", tegenwoordig is het "Ach gos, kijk die knul toch eens... Hij is vast misbruikt, hij kijkt zo zielig" of "Zo hé, wat kijkt hij chagrijnig, vast regressietherapie gehad." Nee domme koe! Hij heeft koppijn omdat hij teveel gezopen heeft! Uitdroging van de hersentjes, that's it! En nee, daar word je nu eenmaal niet vrolijk van.

Maar nee, ze blijven gewoon stug volhouden... "Jij snapt dat niet joh... Hij heeft zijn uitvlucht in de drank gezocht om zijn mentale poblemen te ontvluchten..." Wel ja joh, je bent zelf dusdanig onzeker en labiel dat je niet eens weet welke studie je moet kiezen, maar na 2 alinea's uit "Nijntje gaat naar de psychiater" ben je de huis-tuin-en-keuken psycholoog bij uitstek ja...

Godzijdank heb ik me op m'n 20ste reeds voorgenomen nooit een relatie de beginnen met een SPW-er (of kapster / schoonheidsspecialiste / ander VMBO-tuig, maar dat terzijde) maar helaas ontkom je er tegenwoordig toch echt niet aan als je nog af en toe met vrouwen praat.

*samen op de bank, beetje relaxed muziek aan het luisteren*
Man: Ah, mooi, gevoelig plaatje dit... Werd m'n ex altijd emotioneel van. (over een traumatische ervaring die het leven van de vrouw in kwestie totaal omgooide waardoor ze een ander mens werd)
*luisteren*
Vrouw: Ik vind hem eigenlijk ook wel heel goed bij jou passen.
Man: Euuuh, déze plaat? Hoezo dat dan?
V: Gewoon, de tekst.
M: We hebben dezelfde plaat geluisterd?
V: Ja... En ik denk dat jij iets soortgelijks mee hebt gemaakt.
M: Wacht ff hoor... Wat precies dan.
V: Je hoeft niet direct in de verdediging te schieten hoor... Je bent veilig bij mij...
M: Verdediging?
V: Tja, ik zie bepaalde karaktereigenschappen van je... En je móet wel iets dergelijks meegemaakt hebben om die in deze vorm te ontwikkelen...
M: You're kidding right?
V: De manier waarop je reageert zegt al wel voldoende.
M: Laconiek bedoel je?
V: Daar ga je weer... Direct weer in de verdediging schieten... Zoiets doe je alleen als je ergens mee zit...
M: Ik kan dus niet gewoon van nature een domme, botte lul zijn?
V: Val maar weer terug in je rol van stoere man... Ik weet wel beter.
M: Dus ik ben misbruikt? Zijn er ook foto's of filmpjes van denk je?
V: Jammer, echt jammer... Door er luchtig over te doen en het weg te wuiven met je grapjes denk je weer veilig in je schulp te kunnen kruipen... Geeft verder niet hoor, ik snap het wel.
M: Wacht ff hoor, zowel gewoon "Nee" antwoorden als laconiek reageren betekent dat ik een probleemgeval in de ontkenningsfase ben... Wat had ik naast bevestigen en vervolgens snikkend in de embryonale houding kruipen dan nog kunnen zeggen zodat dit gezever me bespaard was gebleven?
V: Ik zie het al.. Je wilt er niet over praten... Geeft niet, echt niet... Maar als je er klaar voor denkt te zijn mag je altijd bij komen om je hart te luchten...

En op dat moment ga je toch echt even wegdromen over je eigen persoonlijke sage waarbij Adam Eva de kop insloeg omdat ze niet met haar poten van de appels af kon blijven zodat dit soort gezever je allemaal bespaard zou zijn gebleven. Verklaart overigens wel direct waarom er zoveel krassers en andere labiele Gothic figuren zijn, immers, laten we eens voor het gemak aannemen dat 50% van de wereldbevolking vrouwelijk is:

- Zo'n 15 procent daarvan is de gehele dag met een kruik op het hoofd onderweg naar de 120km verderop gelegen waterput, dus die hebben geen tijd om de Viva te lezen of Oprah te kijken. En een studie SPW behoort godzijdank ook niet tot de mogelijkheden aangezien haar kinderen uit nood waarschijnlijk de studieboeken op zouden eten... Oftewel, goed volk.

- Nog eens 10% is gewoon te dom om te lezen, dus die staan de hele dag gewoon bejaardenreten te wassen of te knippen, dus daar heb je ook geen last van.

- Maar ja, dan die 25% die, in de meeste gevallen vanwege "zelfonde:rzoek" ooit eens het boek "Ontdek jezelf en brei tegelijkertijd een trui" uit het bibliotheekrek getrokken hebben, gestopt zijn na de inleiding aangezien ze in de chronische overtuiging zijn dat ze zelf volkomen stabiel zijn, en desondanks toch denken de psycholoog uit te kunnen, of in dit geval zelfs móeten hangen. Want hé, ze hebben nu daadwerkelijk "psychologie-boeken" (door de vrouwen in kwestie zelf waarschijnlijk als "psiegologie" gespeld) gelezen dus ze kunnen nu mentale strubbelingen waarnemen op we-ten-schap-pe-lijk niveau...
En ja joh meid, tuurlijk ben je direct in staat een professioneel oordeel te vellen over iemands complete psyche als je iedere dag naar én Oprah én Dr. Phill kijkt.

Sowieso een vreemde gewaarwording trouwens, dat soort vrouwen diagnosticeren ook in vrijwel alle gevallen het tegenovergestelde van de werkelijkheid.
Iedereen kent de standaard cliché voorbeelden waarschijnlijk wel:
- Je doet jezelf juist zo sterk voor omdat je van binnen eigenlijk een onzeker, verlegen mannetje bent. Dat hoeft niet joh, echt niet...
- Je bent zo hard voor mensen omdat je zelf bang bent om gepest te worden. Wees toch gewoon eens jezelf, dan zal men ook aardig voor jou zijn en hoef je nergens meer bang voor te zijn... [insert nog een standaard zweefpraatje over yoga en karma]

Tuurlijk, dat Oprah en de vrouwenbladen het doen snap ik ook wel... Ik denk immers dat er weinig gekeken wordt naar een programma of artikel waarin gewoon gezegd wordt "Tja, hij is een botte lul omdat hij euuuuuh... Tja, gewoon een botte lul is..." Dat gaat niet echt verkopen, dat zal iedereen waarschijnlijk wel snappen.

Maar, en dat is het erge, iedereen is ook daadwerkelijk in die simpele verkooptruuk gaan geloven... Zoals de Duitsers propagandeerden dat de Joden slechts op een vakantietripje incl. kost en inwoning gingen en men in de bijbel ooit beweerde (Openbaring 7 vers 1. Johannes) dat de aarde plat was, trapt de gehele bevolking er ook deze keer weer volledig in.

De oplossing? Tja, we zouden natuurlijk alle Viva's ritueel kunnen gaan verbranden, Oprah richting de waterput sturen, Dr. Phill zijn laatste restje mannelijkheid operatief laten verwijderen en alle vrouwen opgesloten houden in de kelder waarbij ze er dagelijks alleen even uit mogen voor de noodzakelijke, huishoudelijke activiteiten, etc. Alle mannen dienen mee te werken; alle hoge functies worden immers toch bekleed door mannen dus een wetswijziging om het allemaal mogelijk te maken is zo rond en dan hebben we het probleem toch vrij snel uit de wereld geholpen. Er direct even een geloofsovertuiging van maken om eventuele tegenstanders direct de mond te kunnen snoeren... En dan noemen we het het Kastachisme.

Maar nee, aangezien het vlees zwak is en de zwakkere mannen zich toch weer laten leiden door pussy-fever, ga ik toch liever gewoon uit van het Darwinisme...

Laat die vrouwen elkaar en hun goedgelovige omgeving gewoon een trauma, borderline, depressie etc. aanpraten en gezien hun genetisch bepaalde zwakkere geestelijke gesteldheid zal het uiteindelijk resulteren in een massale zelfmoordgolf.
Uiteraard het liefst in groepsverband, maar als ze het netjes 1 voor 1 doen wil ik me ook wel enigszins geduldig opstellen. En uiteindelijk zal het probleem zichzelf als een vezelarm stuk stront in een plateauloze toilet uit de samenleving laten verwijderen en leven we weer lang en gelukkig...

...met onze waterputlopertjes.