FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 9 oktober 2017

Extra geld voor ontwikkelingssamenwerking

De nieuwe coalitie trekt fors extra geld uit voor ontwikkelingssamenwerking. Haagse bronnen bevestigingen berichtgeving hierover door de NOS. De komende vier jaar gaat het per jaar om (ruim) 400 miljoen euro, hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afgesproken in het regeerakkoord.

Met het geld worden ook eerdere bezuinigingen ongedaan gemaakt. Nederland zit onder de norm van 0,7 procent van het bruto nationaal product voor ontwikkelingshulp.

Volgens ingewijden zal er aandacht zijn voor de instabiele ring rond Europa in het beleid voor ontwikkelingssamenwerking en zal er ook extra geld zijn voor diplomatie en defensiesamenwerking.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zei maandag dat het extra geld voor ontwikkelingssamenwerking de "bittere pil"van het kinderpardon voor de partij enigszins verzacht. De door de ChristenUnie gewenste verruiming van het kinderpardon komt er niet.

Extra geld voor ontwikkelingssamenwerking
Extra geld voor ontwikkelingssamenwerking (Foto: ANP)

Spanje en Italië sluiten WK-kwalificatie winnend af

Spanje heeft de WK-kwalificatie afgesloten met een nipte zege in Israël en gaat zo met 28 punten op weg naar het WK van volgend jaar in Rusland: negen zeges, één gelijkspel. 

Julen Lopetegui voerde bij Spanje negen veranderingen door ten opzichte van de 3-0 overwinning op Albanië van afgelopen vrijdag; zo maakte Jonathan Viera zijn debuut. De bezoekers waren in de eerste helft zoals verwacht mocht worden de bovenliggende partij, maar veel grote kansen creëerden zij niet. Marco Asensio, Sergio Ramos en Pedro Rodríguez deden pogingen om er 0-1 van te maken, maar doelman Ariel Harush gaf zich niet gewonnen. Lopetegui greep daarom in en haalde Ramos in de pauze naar de kant ten faveure van aanvaller Iago Aspas.

In de tweede helft kwam het eerste gevaar van Israël, maar Tomer Hemed van Brighton & Hove Albion wist José Manuel Reina niet te verschalken. Daarna was het weer de beurt aan Spanje om een opening te vinden, maar verder dan halve kansen voor Aspas en Asensio kwam men niet. Een zondagsschot van Asier Illarramendi, na 77 minuten, bood uitkomst. De middenvelder van Real Sociedad knalde de bal vanuit de tweede lijn fraai in de verre hoek en maakte zodoende zijn eerste interlandtreffer.

Ook Italië scoort één keer
De Italianen wonnen in maart met 2-0 dankzij doelpunten van Daniele De Rossi en Ciro Immobile, maar zo makkelijk als toen ging het dit keer niet. Gianluigi Buffon moest in de eerste helft handelend optreden op afstandsschoten van Elseid Hysaj en Eros Grezda, terwijl aan de andere kant Ciro Immobile na 21 minuten voor het eerste Italiaanse gevaar zorgde. Het schot van de spits werd gekeerd door Etrit Berisha. Italië kreeg in het vervolg nog wel wat mogelijkheden en claimde ook nog even recht te hebben op een strafschop, maar de bal ging niet op de stip en dus werd er voor de pauze niet gescoord.

In de tweede helft viel er wel een treffer: Candreva stond na een voorzet van Leonardo Spinazzola van Atalanta volledig vrij bij de tweede paal, kon aannemen en hard afdrukken voor de 0-1. Italië had al eerder kunnen scoren, maar onder anderen Eder had het vizier niet op scherp staan. Aan de overzijde van het veld voorkwam Buffon met enkele goede reacties een treffer van Albanië, onder meer op een zwabberend schot van linkshalf Eros Grezda. Na de 0-1 voorkwam Giorgi Chiellini met een goede ingreep nog de gelijkmaker.

Macedonië won in een duel om de eer met 4-0 van Liechteinstein.

Servië naar WK, Ierland dompelt Wales in rouw

Wales ontbreekt volgend jaar op het WK in Rusland. De halvefinalist van het vorige EK ging onderuit tegen Ierland, dat daardoor tweede is geworden.

Wales schoot voor eigen publiek aanvankelijk furieus uit de startblokken. Het bezoek uit Ierland werd vanaf de eerste minuut met de rug tegen de muur gezet, maar overleefde een hectische openingsfase en bleef vervolgens betrekkelijk eenvoudig op de been in de eerste helft. Fikse tegenvaller voor Wales was het uitvallen van Joe Allen op slag van rust na een duel met twee Ieren.

De middenvelder van Stoke City werd vervangen door Jonny Williams en die had vlak na de onderbreking een uitstekende voorzet in huis op Hal Robson-Kanu. Diens kopbal werd echter op acrobatische wijze uit het doel geranseld door Darren Randolph. Het leek de aanzet voor een offensief van Wales, maar het was Ierland dat luttele minuten later verrassend de leiding nam in Cardiff. Een voorzet vanaf de rechterflank van Jeff Hendrick schoot aan iedereen voorbij, waarna James McClean met een tegendraads schot voor het enige doelpunt van de avond tekende.

Servië geplaatst
De Serven gingen vrijdagavond in de slotfase onderuit tegen het reeds uitgespeelde Oostenrijk en moesten voor eigen publiek dan ook nog alle zeilen bijzetten om kwalificatie voor het WK af te dwingen. Bondscoach Slavoljub Muslin had in zijn basiself plekken ingeruimd voor onder anderen Nemanja Gudelj, Dusan Tadic en Nemanja Matic, maar het drietal kon het Balkanland niet tot een indrukwekkende wedstrijd inspireren.

Servië had het lastig met Georgië, maar slaagde er een kwartier voor tijd toch in de drie punten veilig te stellen. Branislav Ivanovic bracht de bal tot aan Aleksandar Mitrovic, waarna laatstgenoemde met een afgemeten voorzet Aleksandar Prijovic de mogelijkheid bood het enige doelpunt van de avond te maken.

Oostenrijk won met 0-1 van Moldavië in een duel om des keizers baard.

IJsland is zenuwen de baas en pakt eerste WK-ticket ooit

IJsland heeft zich voor het eerst in de voetbalhistorie geplaatst voor een WK. Kroatië plaatste zich tegen Oekraïne voor de play-offs.

Het team van bondscoach Heimir Hallgrímsson greep afgelopen weekeinde dankzij een 0-3 overwinning op Turkije de koppositie in de poule en kon de groepswinst op eigen veld tegen hekkensluiter Kosovo definitief veiligstellen. IJsland maakte een gespannen indruk in de eerste helft, maar werd op slag van rust op sleeptouw genomen door Gylfi Sigurdsson. De middenvelder van Everton kapte zijn directe tegenstander op de rand van het strafschopgebied bekwaam uit en gaf doelman Samir Ujkani vervolgens het nakijken met een hard schot: 1-0.

IJsland had vervolgens weinig te duchten van de bezoekers en gooide het duel halverwege de tweede helft uiteindelijk definitief op slot. Ex-AZ'er Johann Berg Gudmundsson kon van dichtbij scoren na goed voorbereidend werk van Sigurdsson en bracht zijn ploeg zo definitief in veilige haven.

Kroatië tweede
Oekraïne moest winnen, maar Kroatië had aan een gelijkspel genoeg om tweede te worden in de groep. De bezoekers pakten uiteindelijk twee punten meer dan ze nodig hadden: Andrej Kramaric kopte knap raak na een voorzet van Luka Modric en verdubbelde acht minuten later de score. De spits van TSG Hoffenheim tikte van dichtbij binnen nadat Ivan Rakitic de bal al vollerend prachtig had klaargelegd.

Oekraïne was in het eerste half uur nog de bovenliggende partij geweest en kreeg toen ook enkele kansen, maar men scoorde niet en ook na de pauze wist men geen doel te treffen. In het laatste half uur liep het team van bondscoach Andriy Shevchenko dus tegen twee tegentreffers aan.

Finland speelde ondertussen met 2-2 gelijk tegen Turkije, maar dat ging nergens meer om.

Twee eigen goals aanvoerder Paraguay op WK onder 17, toch zege

Op het wereldkampioenschap voetbal onder 17 jaar was het maandag niet echt de dag van Alexis Duarte. De aanvoerder van Paraguay liet niet één, maar twee eigen goals noteren. Heel lang hoeft hij er niet om te treuren: zijn ploeg won alsnog van Nieuw-Zeeland en staat in de achtste finales.

Alan Francisco Rodriguez bracht Paraguay al na twee minuten op voorsprong, maar een dik kwartier later zorgde Duarte voor de gelijkmaker. Nog een kwartier later werkte hij de bal zelfs nog eens in het eigen doel, waarmee de Kiwi's op voorsprong kwamen. Het duurde zeer lang, maar in de 75e minuut trok Paraguay de stand gelijk. Aníbal Vega scoorde en deed dat drie minuten later nog eens, waarna Blas Armoa in blessuretijd de boel op slot gooide: 4-2.

De andere wedstrijd in groep B leverde een zege op voor Mali. Djemoussa Traoré, Lassana Ndiaye en Fode Konaté troffen doel tegen Turkije. Met zes punten is Paraguay na twee wedstrijden zeker van een plek in de achtste finales, Mali (3), Nieuw-Zeeland en Turkije (beiden 1) moeten nog aan de bak.

In groep A was het Ayo Akinola die de VS een kwartier voor tijd langs Ghana schoot: 0-1. Het was de tweede zege voor de Amerikanen, die daarmee zeker zijn van een plek in de achtste finales. Juan Peñaloza was de grote man bij Colombia in het met bijna vijftigduizend man gevulde Jawaharlal Nehru Stadium in New Delhi. Die duizenden fans konden in de 82e minuut juichen toen Jeakson Singh India op gelijke hoogte bracht, maar een minuut later maakte Peñaloze de 1-2. Colombia en Ghana hebben nu drie punten, India staat op nul.

Topcoach in NFL snuift lijntjes en neemt ontslag

American football-coach Chris Foerster doet niet meer mee. De 55-jarige Foerster was de offensive line coach van de Miami Dolphins, maar zondagavond ging het fout voor hem: op social media verscheen filmpje waarop hij met een biljet wit poeder snuift.

Maandagochtend diende hij gelijk zijn ontslag in, waarbij Foerster aangaf medische hulp te zullen zoeken. Door zijn belofte hulp te zoeken mogen we vermoedelijk ook wel aannemen dat hij geen gemalen krijtje of wat suiker naar binnen zat te snuiven.

"We werden gisteravond op de hoogte gebracht van de video en tolereren dit soort gedrag niet", aldus de Dolphins in een statement. "We hebben vanochtend met Chris gesproken en hij nam de volledige verantwoordelijkheid, waarna we zijn ontslag hebben geaccepteerd. Hoewel hij geen lid meer is van onze organisatie, zullen we hem wel steunen bij het krijgen van de hulp die hij nodig heeft."

Ook hoofdcoach Adam Gase was uiteraard niet gelukkig. "Ik denk niet dat ik hier kan zeggen wat mijn reactie was", klonk het duidelijk. "Sinds ik met hem werk is Chris altijd iemand geweest die niet zeurt en gewoon hard werkt. Hij stond er om vier uur in de ochtend al en gaf alles voor het team, maar het is niet anders."

De video is online gezet door Kijuana Nige, een stripper uit Las Vegas. De 33-jarige dame claimt een relatie met Foerster gehad te hebben en wilde op deze manier een punt maken: NFL-spelers die knielen tijdens het volkslied - een al tijden gaande protest, wat sinds opmerkingen van president Donald Trump vorige maand flink opgeblazen werd - worden volgens haar gestraft en zwarte spelers komen veel eerder in de problemen als ze iets misdaan hebben, zo zegt Nige.

 "Iedereen zou echter verantwoordelijk gehouden moeten worden voor zijn acties. Spelers knielen bij het volkslied, maar coaches zijn vaak zo high als maar zijn kan en kunnen het volkslied waarschijnlijk niet eens meezingen", aldus een woeste Nige als 'verklaring' voor het verneuken van Foerster's loopbaan.

Met een salaris van 2,5 tot 3 miljoen dollar per jaar was Foerster een van de best verdienende assistent-coaches in de NFL.

De gewraakte video van Foerster (Bron: YouTube)

Testtraject Hyperloop past best in Flevoland

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft vandaag een haalbaarheidsonderzoek over de hyperloop aan Tweede Kamer aangeboden. Het rapport stelt vast dat er kansen zijn voor een testtraject voor de hyperloop in Nederland. Met hyperlooptechnologie, een idee van Tesla-oprichter Elon Musk, kunnen personen en goederen op termijn door een vacuümbuis vervoerd worden met een snelheid tot 1200 kilometer per uur.

Positief beeld
Het rapport “Hyperloop in the Netherlands”, uitgevoerd door TNO, BCI, VINU en Arup, schetst een positief beeld over de maatschappelijke en economische waarde van een testbaan en stelt voor een traject van in totaal vijf kilometer aan te leggen. Het rapport stelt na afweging van verschillende locaties, op onder andere zaken als beschikbaarheid, kruising van vitale infrastructuur en ligging, de Vogelweg in Flevoland als meest geschikte locatie voor.Nederland timmert mondiaal stevig aan de weg op het gebied van zelfsturende auto’s, truck platooning en drones, en de hyperloop kan een volgend hoofdstuk worden bij deze inzet op nieuwe vormen van mobiliteit.

De ontwikkelingen rond de hyperloop zijn sinds de lancering van het idee in 2013 snel gegaan. Twee hyperloopbedrijven – Hardt uit Delft en Hyperloop One uit de Verenigde Staten – hebben aangegeven dat zij een locatie zoeken om het hyperloopconcept te testen en certificeren voor personen- en goederenvervoer. Minister Schultz heeft naar aanleiding hiervan laten onderzoeken of en waarom het voor Nederland zinvol kan zijn om hier een testbaan aan te leggen.

Positieve bijdrage aan economie
Naast honderden nieuwe banen die bij tests door de beide hyperlooppartijen ontstaan, ontstaat kennis over hyperlooptechnologie. Bedrijven kunnen deze kennis vastleggen in (deels Nederlandse) intellectuele eigendomsrechten. Daarnaast kunnen Nederlandse bedrijven de kennis en expertise die ze opdoen in een testfase uitbaten als uiteindelijk een hyperloop door de betrokken bedrijven commercieel wordt aangelegd.

Commerciële haalbaarheid
De tests moeten leiden tot meer duidelijkheid over de commerciële haalbaarheid van een hyperloop. De testfaciliteit moet onder meer onderzoeken hoe hoge snelheidswissels, voertuigen en stations het beste ontworpen kunnen worden. Ook moet blijken of het systeem voldoende veiligheid, capaciteit en comfort kan bieden en hoe de kosten zich zullen ontwikkelen. Het is verder belangrijk dat de standaardisering, samenwerking en certificering ook op Europees niveau goed op orde is. Het is te vroeg om in dit stadium al over commerciële trajecten in Nederland te besluiten, aldus het rapport.

De komende tijd wordt met beide hyperloopbedrijven nader verkend wat er nodig is om een testtraject in Nederland te realiseren. Een keuze daarover is uiteindelijk aan een nieuw kabinet.

'Roken komt door Neanderthaler-genen'

Serieus onderzoek, met serieuze bevindingen. Ook al klinken ze wel ietwat onwaarschijnlijk... Maar het lijkt een feit te zijn dat de Europese, blanke witte mens zijn behoefte om een een sigaretje op te steken te danken heeft aan Neanderthaler-genen.

Hetzelfde geldt voor mensen die 's avonds laat tot leven komen, tot laat opblijven, daarom weinig slapen en 's ochtends bezweren om de avond daarop vroeg naar bed te gaan, om diezelfde dag nog hetzelfde patroon te herhalen. Het liefst weken lang. Oftewel: de zogenaamde 'nachtmens'. Ook deze stoornis lijken wij te danken te hebben aan de inmiddels uitgestorven 'neef' van de Homo sapiens.

Tony Capra van de Vanderbilt University in Nashville en zijn collega Janet Kelso van het Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology te Leipzig hebben enorme hoeveelheden DNA-data van de Neanderthalers en moderne, met Neanderthaler-DNA-begiftigde mensen bij elkaar gegooid, gefilterd, bekeken, en vergeleken. Hierna lukte het ze om bepaalde eigenschappen te vinden die wij te danken lijken te hebben aan de Neanderthaler. Zo'n 50.000 jaar geleden gingen enkele exemplaren van de Homo sapiens seksuele relaties aan met zijn verre verwant. Daar plukt een groot deel van de wereld nog steeds de vruchten van.

Of, zoals de onderzoekers het stellen: 'jezelf een nachtuil noemen en vatbaar zijn voor middagdutjes zijn allebei eigenschappen die beïnvloed zijn door Neanderthaler-DNA. Hetzelfde geldt voor eenzaamheid, het hebben van een zwaar gemoed en roken'.

Tevens lijkt het erop dat dingen als huidskleur, huidgevoeligheid voor een felle zon en bepaalde slaappatronen een gevolg zijn van de vreemde fetisj van onze voorouders. De Neanderthaler was goed aangepast aan een noordelijk, koud klimaat. Iets dat vroeg om andere eigenschappen dan die van mensen die lekker in het zonnetje konden blijven liggen.

Wie geïnteresseerd is in de onderzoeksmethode of wat meer details wil weten, kan hier klikken om het onderzoek in te kijken.

Lubach scoort weer hit met hard NRA-filmpje

Het programma Zondag met Lubach heeft weer succes met een satirisch filmpje dat online veel kijkers trekt.

Een humoristische video waarin presentator Arjen Lubach en zijn team keihard uithalen naar de machtige Amerikaanse wapenlobbyclub NRA werd binnen 24 uur bijna 2 miljoen maal bekeken. Op filmpjessite YouTube was het filmpje maandagavond zelfs nummer 1 in de lijst met trending onderwerpen.

Het filmpje praat over het enorme aantal sterfgevallen in de VS als gevolg van schietpartijen alsof het een humanitaire ramp als gevolg van een ziekte. "24.000 gewonden, 11.000 doden - alleen dit jaar al. Elk jaar sterven veertig Amerikanen door een vreselijke epidemie: Nonsensical Rifle Addiction."

Oversteken

De 'ziekte' zorgt ervoor dat mensen opeens andere mensen gaan neerschieten. "Er is nog geen wetenschappelijke verklaring waarom de ziekte zich binnen de VS razendsnel verspreidt, maar niet de oceaan of de Canadese grens oversteekt", vertelt een dreigende voice-over.

Amerikaanse media ontdekten de satirische video in de loop van de maandag. "Dit is hoe de rest van de wereld ons Amerikaanse wapenprobleem ziet", stelt de populaire linkse website Vox.com. Eerder scoorde het VPRO-programma grote 'viral' hits met onder meer een filmpje waarin Nederland aan Donald Trump werd uitgelegd, en een fake spin-off van hitserie Game of Thrones.

Lubach scoort weer hit met hard NRA-filmpje
Lubach scoort weer hit met hard NRA-filmpje (Foto: BuzzE)

Moskou waarschuwt voor escalatie Noord-Korea

Voor Rusland is elke vorm van escalatie op het Koreaans schiereiland onacceptabel. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maandag gezegd tegen zijn Amerikaanse ambtsgenoot Rex Tillerson tijdens een telefonisch onderhoud. Moskou reageerde daarmee op de waarschuwing van Donald Trump dat "maar één ding werkt" in de omgang met Pyongyang. Trump doelde daarmee op militair ingrijpen.

"Lavrov heeft onderstreept dat de spanning nog verder laten oplopen door militaire voorbereidingen van de VS onaanvaardbaar is. Hij heeft dringend geadviseerd de tegenstellingen op te lossen langs diplomatieke weg", zei een woordvoerder van de Russische minister.

Die eiste van de Amerikanen tevens de teruggave van Russisch onroerend goed in Washington. In 2016, toen Barack Obama nog aan de macht was, zette de VS 35 Russische diplomaten uit wegens inmenging van het Kremlin in de verkiezingscampagne. De panden van waaruit dat zou zijn gebeurd, werden in beslag genomen.

Moskou waarschuwt voor escalatie Noord-Korea
Moskou waarschuwt voor escalatie Noord-Korea (Foto: ANP)

Groenen en FDP hekelen vluchtelingenakkoord

De Duitse christendemocraten van CDU en CSU hebben met hun compromis over immigratie - maximaal 200.000 vluchtelingen per jaar - de potentiële coalitiepartners FDP en Groenen tegen de schenen geschopt. Dat zet de onderhandelingen over een 'Jamaica-kabinet' - groen, geel, zwart - op scherp. De gesprekken over de vorming van een gezamenlijke regering beginnen volgende week.

"Uiteindelijk komt er iets anders uit", kondigde Cem Özdemir maandag namens de Groenen aan. "Het akkoord van CDU/CSU is niet het strategische immigratiebeleid dat wij noodzakelijk achten", zegt FDP-leider Christian Lindner in de dinsdageditie van de Passauer Neue Presse. Het is een duidelijk signaal dat bondskanselier Angela Merkel zal moeten bewegen in de richting van het Canadese model omdat Duitsland extra vaklieden nodig heeft. Canada laat ruimhartig migranten toe.

Groenen en FDP hekelen vluchtelingenakkoord
Groenen en FDP hekelen vluchtelingenakkoord (Foto: ANP)

Medicijn tegen taaislijmziekte niet vergoed

Het medicijn Orkambi tegen de taaislijmziekte komt niet in het basispakket. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en fabrikant Vertex zijn het ondanks nieuwe gesprekken niet eens geworden over de prijs van het middel.

Schippers kondigde in mei al aan dat Orkambi voorlopig niet zou worden vergoed door het basispakket omdat het te duur is. Volgens het Zorginstituut is het effect van het geneesmiddel voor taaislijmziekte, cystische fibrose, zo klein dat het zijn hoge prijs niet waard is.

Er zou 80 procent van de prijs af moeten. Orkambi kost gemiddeld 170.000 euro per patiënt per jaar.

Orkambi is een middel dat door een deel van de patiënten kan worden gebruikt. In Nederland gaat het om ongeveer 750 mensen volgens het ministerie van Volksgezondheid.

Medicijn tegen taaislijmziekte niet vergoed
Medicijn tegen taaislijmziekte niet vergoed (Foto: ANP)

Nieuwe tegenstander MMA-vechter Saki bekendgemaakt

Kickboksgrootheid Gökhan Saki maakte vorige maand in Japan zijn langverwachte MMA-debuut in de UFC-kooi. Met een explosieve eerste ronde, zoals iedereen hem kent van het kickboksen, verdiende de Turkse Nederlander een prachtige KO-overwinning en daarbovenop nog eens een extra prestatiebonus van vijftigduizend dollar. Saki gaf na dat gevecht al aan snel weer in de octagon te willen staan.

(degenen die onderstaande Instagramfoto niet kunnen zien klik hier)

 

A post shared by UFC Europe (@ufceurope) onOct 9, 2017 at 7:59am PDT

Maandag is zijn nieuwe tegenstander door de UFC bekend gemaakt en het is een prima tweede tegenstander voor Saki. Tijdens UFC 219 zal Saki tegen de Amerikaan Khalil Rountree Jr. staan. Rountree heeft vier gevechten in de UFC achter de rug en had een moeilijk begin, met verliespartijen tegen Andrew Sanchez en Tyson Pedro. Inmiddels is Rountree weer terug in vorm, want zijn laatste twee gevechten werden door War Horse al in de eerste ronde via KO gewonnen.

Voordeel voor Saki is dat Rountree graag het staande gevecht aangaat, iets waar Saki voor in de wieg is gelegd. Een prima tegenstander voor The Rebel dus. 


Khalil Rountree (Bron: Youtube)

UFC 219 wordt gehouden op 30 december in de T-Mobile Arena te Las Vegas, Nevada. Dit gala zal in het teken staan van de terugkeer van MMA-ster Carlos Condit, die tegen Neil Magny zal strijden.

Voorlopig programma:
Dominick Cruz vs Jimmy Rivera
Cynthia Calvillo vs Carla Esparza
Louis Smolka vs Matheus Nikolau
Carlos Condit vs Neil Magny 

Rapper laat seksistische fan uit zaal zetten

De Britse rapper Loyle Carner heeft een bezoeker van een van zijn optredens uit de zaal laten verwijderen. De man maakte seksistische opmerkingen en dat pikte Carner niet.

De bezoeker had het gemunt op een van de zangeressen en maakte constant opmerkingen over haar borsten. Na een paar seksistische opmerkingen was Loyle het zat. "Het wordt tijd dat jij een lesje leert", zei hij tegen de man. De rapper kreeg meteen bijval van het publiek.

"Je moet eruit", ging de rapper door. Hij beschreef de bezoeker, zodat de mensen van de beveiliging hem konden vinden. "Je bent een seksist en daarom moet je opkrassen." De man werd uit het publiek gevist en kreeg meteen een levenslange ban voor de zaal in Norwich waar het optreden was. Dat meldde Loyle na afloop van zijn show op Twitter.

Overigens is Loyle Carner eind deze maand in de Amsterdamse Melkweg te zien.

Rapper laat seksistische fan uit zaal zetten
Rapper laat seksistische fan uit zaal zetten (Foto: BuzzE)

Truex naar laatste acht NASCAR door zege, Patrick crasht weer zonder schuld

Martin Truex Jr heeft zich zondagavond als eerste bij de laatste acht in de play-offs van de NASCAR gevoegd. De coureur van Furniture Row Racing was de beste tijdens de Bank of America 500 op de Charlotte Motor Speedway.

Vroeg in de race waren het vooral Kevin Harvick en Chase Elliott die indruk maakten, terwijl ook Denny Hamlin constant voorin te vinden was. De eerste caution - een gele vlagsituatie - werd uitgeroepen op een vooraf bepaald moment: vanwege de regen van de dag ervoor en de dus ernstig veranderde omstandigheden werd een zogenaamde competition caution uitgeroepen, zodat een ieder de afstelling eventueel wat bij kon werken.

De eerste echte caution werd veroorzaakt door Ryan Newman, die door Clint Bowyer de rondte in geduwd werd. Uiteindelijk was het Harvick die de eerste stage won, voor Elliott, Jamie McMurray, Kyle Larson en Kyle Busch. In de tweede stage vocht Busch zich naar voren, maar voor een van de grote titelfavorieten ging het in de 137e van 334 ronden fout: hij raakte de muur en liep schade op, wat hem de hele race parten zou spelen. Harvick won ook het tweede deel van de race, wederom voor Elliott.

Leider Kyle Busch kust de muur, wat hem uiteindelijk de hele race zou blijven achtervolgen (Bron: YouTube)

Zo'n zeventig ronden voor de finish ging het weer eens fout voor Danica Patrick. David Ragan raakte de controle over zijn auto kwijt en gleed naar beneden, waar hij hard tegen Patrick reed. Bijzonder zuur voor de enige dame in het veld, die al voor de zoveelste keer dit seizoen volledig buiten haar eigen schuld om een slecht resultaat moet noteren. 

Voor Patrick ging het wéér buiten haar schuld om fout, dit keer was het Ragan in de #38 die haar torpedeerde (Bron: YouTube)

De race liep zo op z'n einde en met drie ronden te rijden ging het fout voor Kurt Busch. Hij tikte Larson aan en spinde zelf, waarna de caution weer uitgeroepen werd. Truex had zich inmiddels naar voren gevochten en in de overtime was hij bij de herstart veruit als beste weg. Hij reed zo naar zijn zesde zege van het seizoen en, belangrijker, plaatste zich gelijk voor de laatste acht van de play-offs.

Zondag staat de altijd spectaculaire race op de Talladega Superspeedway op het programma. Daarna volgt nog de race in Kansas, waar weer vier coureurs afvallen en er nog acht overblijven in de play-offs. 

Truex wint de race (Bron: YouTube)

En ook Sybrand Buma blijft in de Kamer

Sybrand Buma blijft in de Tweede Kamer als fractieleider. Daarnaast maakte hij bekend dat de Tweede Kamerfractie van het CDA het regeerakkoord steunt. De fractie is "enthousiast over het resultaat", zei hij. 

Buma heeft slechts een 'aantal kleine punten' om in te brengen bij het laatste overleg dinsdagochtend met de leiders van VVD, D66 en ChristenUnie. Hij wilde niet ingaan op de details. Ze staan de steun van de fractie voor het regeerakkoord in elk geval niet in de weg, aldus Buma.

Eerder op de dag liet D66-leider Alexander Pechtold ook al weten in de Kamer te blijven. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie kondigde snel na de start van de formatieonderhandelingen in juni aan fractievoorzitter te blijven."Er zit heel veel in het regeerakkoord wat voor ons als CDA van belang is. Ik vind het belangrijk om dat te bewaken", verklaarde Buma zijn besluit.

In de ochtend meldden de voormannen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie na ruim drie maanden van onderhandelen het eens te zijn over het regeerakkoord. De negentien leden tellende CDA-fractie is steeds op de hoogte gehouden van de vorderingen in de formatieonderhandelingen. Buma: "In het proces heb ik steeds gezorgd dat de fractie niet voor grote verrassingen kwam te staan."

Naast het CDA hebben ook de fracties van D66 en de ChristenUnie het regeerakkoord goedgekeurd. VVD-leider Rutte liet eerder vandaag weten dat zijn fractie de tijd neemt om het akkoord door te nemen, 'omdat het nogal een pak papier geworden is'.

CDA steunt regeerakkoord, Buma in Kamer
CDA steunt regeerakkoord, Buma in Kamer (Foto: ANP)

Koepelgevangenis in Arnhem te koop

Verhuisplannen? Woon je te klein en wil je iets groters? Het Rijksvastgoedbedrijf heeft per vandaag de voormalige koepelgevangenis in Arnhem en het terrein eromheen met bijgebouwen te koop gezet. Complex De Berg leent zich goed voor een combinatie van wonen met werken of andere functies zoals zorg- of maatschappelijke voorzieningen. 

Huurhuizen en woningen voor één- en tweepersoons huishoudens zijn er nu relatief weinig in de directe omgeving. Nieuwe functies mogen niet te veel verkeers- of parkeeroverlast opleveren. De muur rond het terrein mag niet gesloopt worden, maar kleinere doorbraken kunnen wel en maken het terrein juist toegankelijk. De gebouwen zijn voor een deel rijksmonument. De iconische koepel heeft een zeer bijzondere en herkenbare positie in de stad Arnhem.

Naast de oorspronkelijke koepelgevangenis met bijgebouwen staan er op het terrein een modern kantoorgebouw en een werkplaats. Buiten de muur staat een voormalige directeurswoning die verbouwd is tot kantoor. Het hele terrein heeft een oppervlakte van circa 20.000 m². Dat is twee keer de Rijnhal en net zo groot als Burgers Zoo.

De potientiele kopers moeten wel aan kunnen tonen dat ze ervaring hebben met herontwikkeling, bouw of financiering van een dergelijk project. Bieden kan tot 15 maart, in mei wordt bekend wie het pand mag kopen. 

P.I. De Berg te koop aangeboden (Foto: Rijksvastgoedbedrijf)
P.I. De Berg te koop aangeboden (Foto: Rijksvastgoedbedrijf)

P.I. De Berg te koop aangeboden (Foto: Rijksvastgoedbedrijf)
P.I. De Berg te koop aangeboden (Foto: Rijksvastgoedbedrijf)

Amateurclub zet KNVB voor lul

De KNVB dacht vanmiddag even grappig te zijn en deelde een blunder van Harkemase Boys verdediger Dennis van Duinen in hun vaste rubriek 'mooie maandag'. Harkemase Boys waren niet zo gediend van de lollig bedoelde actie van de nationale voetbalbond en sloegen terug met een duidelijke tweet:

Inmiddels hebben ze op de kantoren in Zeist door dat ze een 'een beetje dom' waren en ze hebben hun excuses aangeboden:

Te oud Jong AZ nogmaals tegen Oss

De wedstrijd FC Oss-Jong AZ in de Jupiler League  moet overgespeeld worden. Reden is dat de Alkmaarders, die met 0-2 wonnen, negen minuten met drie 'oude' spelers speelden.

Hassnaoui (23) kwam als invaller het veld in toen Van Rhijn (26) en Van Eijden (29) al waren opgesteld. Er mogen maar twee spelers boven de 23 spelen.

"Vaststaat dat in de wedstrijd FC Oss - Jong AZ d.d. 15 september jl. gedurende een periode van negen minuten meer dan twee spelers van het ‘eerste elftal’ (tegelijkertijd) hebben behoord tot de (elf) in het veld staande spelers van Jong AZ. Dientengevolge is sprake van het overtreden van artikel 5 lid 4 van het Reglement Wedstrijden Betaald Voetbal," zo meldt de KNVB.

Het duel wordt nu overgespeeld op 23 oktober.

Alexander Pechtold wordt geen minister

D66-leider Alexander Pechtold wordt geen minister en blijft als fractievoorzitter van zijn partij in de Tweede Kamer. Hij heeft dat maandag bekendgemaakt.

Het zou beter zijn voor "de stabiliteit van de nieuwe coalitie". Ook zou hij als fractievoorzitter wat meer ruimte hebben voor het thuisfront.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft eerder al gezegd dat hij in de Tweede Kamer blijft. CDA-voorman Sybrand Buma heeft nog niet bekendgemaakt wat hij gaat doen. Eerder was te horen dat ook hij zou overwegen om het CDA in de Kamer te blijven leiden en niet in het kabinet plaats te nemen.

Na het Kamerdebat met informateur Zalm begint Mark Rutte formeel met het samenstellen van zijn ministersploeg.

D66-leider Pechtold blijft in Tweede Kamer
D66-leider Pechtold blijft in Tweede Kamer (Foto: ANP)

Sterspeler Beckham breekt enkel, Giants verliezen ook vijfde wedstrijd

Het zit de New York Giants niet mee in het NFL-seizoen. De ploeg verloor eerder al de eerste vier wedstrijden en daar kwam zondagavond geen verbetering in. De Giants gingen thuis onderuit tegen de Los Angeles Chargers en tot overmaat van ramp raakte de ploeg sterspeler Odell Beckham Jr kwijt met een gebroken linkerenkel. Mogelijk is hij de rest van het seizoen uitgeschakeld.

Beckham was in de voorgaande vier wedstrijden telkens van groot belang en ook tegen de Chargers speelde de wide receiver weer een belangrijke rol. Met een touchdown had hij de ploeg op een 22-17 voorsprong gezet, maar het mocht ook dit keer niet baten. De 24-jarige Beckham probeerde een pass van quarterback Eli Manning te vangen, maar landde verkeerd en brak zijn enkel.

Beckham was al de vierde wide receiver van de Giants die het veld geblesseerd moest verlaten. Ook Brandon Marshall, Sterling Shepard en Dwayne Harris moesten vroegtijdig de kleedruimte opzoeken. Een fieldgoal van Nick Novak en touchdown van Melvin Gordon brachten de Chargers vervolgens voorbij de Giants: 22-27.

Uitslagen NFL zondag
New York Giants - Los Angeles Chargers 22-27
Cincinnati Bengals - Buffalo Bills 20-16
Cleveland Browns - New York Jets 14-17
Detroit Lions - Carolina Panthers 24-27
Indianapolis Colts - San Francisco 49ers 26-23 OT
Miami Dolphins - Tennessee Titans 16-10
Philadelphia Eagles - Arizona Cardinals 34-7
Pittsburgh Steelers - Jacksonville Jaguars 9-30
Los Angeles Rams - Seattle Seahawks 10-16
Oakland Raiders - Baltimore Ravens 17-30
Dallas Cowboys - Green Bay Packers 31-35
Houston Texans - Kansas City Chiefs 34-42

Verdachte in zaak Anne Faber aangehouden

In verband met de vermissing van Anne Faber (25) uit Utrecht is een verdachte aangehouden. Het gaat om een een 27-jarige man uit Den Dolder. Hij is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing van Faber. Ze is nog steeds vermist.

De man zat een lange straf uit voor gewelds- en zedendelicten. Hij was zoals de politie het omschrijft, "geleidelijk aan het terugkeren in de samenleving". Rechercheurs kregen hem zondag in het vizier. Ze hielden hem in de gaten in de hoop dat Faber zo kon worden teruggevonden. Toen dat niet gebeurde, werd hij alsnog opgepakt.

Faber is spoorloos sinds een fietstocht op 29 september. In en rond Huis ter Heide wordt al dagen naar haar gezocht.

Verdachte in zaak Faber aangehouden
Verdachte in zaak Faber aangehouden (Foto: ANP)

Yankees en Red Sox winnen derde wedstrijd

New York Yankees en Boston Red Sox hebben de derde wedstrijd in de American League Division Series. Beide ploegen wonnen hun thuiswedstrijd, waardoor ze de achterstand terug brachten tot 1-2 in de series.

Bij de Yankees was de Japanse werper Masahiro Tanaka de grote man voor de ploeg uit New York. Hij zou geen punt tegen krijgen in zeven innings en kreeg maar drie honkslagen tegen. In de zesde inning zou Greg Bird de Yankees op voorsprong slaan via een homerun. Closer Aroldis Chapman maakte het af.

Met de winst is een vierde wedstrijd in deze Best of Five-serie nodig. De Indians starten opnieuw Trevor Bauer, die in Game 1 de Yankees volledig de baas was. Bij de Yankees komt Luis Severino voor het deze serie op de heuvel. In de Wild Card-wedstrijd werd de startende werper al na één out vervangen.

Ook de Boston Red Sox wisten de wedstrijd in de serie te winnen tegen de Houston Astros. In de eerste inning kwamen de Red Sox al op een 0-3 achterstand tegen de Astros. Ook in de tweede inning kwam Doug Fister, de startende werper van de Boston Red Sox in de problemen. Manager John Farrell had genoeg gezien van zijn werper en verving hem door Joe Kelly. De werper loste de problemen op voor de Red Sox en wist zonder schade uit de inning te komen.

Daarna zou het de beurt zijn aan de thuisploeg. In de tweede inning kwam Boston tot één punt, maar in de derde inning zou de ploeg op een 4-3 voorsprong komen dankzij een homerun van Rafael Devers. Het was wachten tot de zevende inning voordat er weer punten op het bord zou komen. Mede dankzij een 3-run homerun van Jackie Bradley Jr. wisten de Red Sox uit te lopen naar een 10-3 voorsprong. De zege kwam in de rest van de innings niet meer in gevaar.

Golfer Steele wint openingstoernooi PGA Tour opnieuw

Golfer Brendan Steele heeft net als vorig jaar het openingstoernooi van de PGA Tour gewonnen. De 34-jarige Amerikaan zegevierde op de golfbaan van het Californische Napa tijdens de Safeway Open, zijn derde PGA Tour-zege in totaal.

Op de eerste negen holes liet Steele op de slotdag drie birdies noteren, maar op holes twaalf en veertien ging hij met een bogey in de fout. Dat herstelde Steele toch weer prima: op de zestiende en achttiende hole tekende hij voor een birdie, waarmee hij rond ging in -3 voor de dag en uitkwam op een totaalscore van -15.

Tony Finau eindigde op twee slagen van Steele als tweede, de derde plek werd gedeeld door Chesson Hadley - die vooral een fenomenale tweede dag kende - en Phil Mickelson.

Van Hanegem: "Robben is zo'n geweldige speler, maar zo matig in Oranje"

Het Nederlands elftal lijkt het WK van aankomende zomer niet te gaan halen en Willem van Hanegem vindt het tijd voor een frisse wind. Bondscoach Dick Advocaat is bezig aan zijn laatste wedstrijden, terwijl ook bijvoorbeeld Arjen Robben een punt achter zijn interlandloopbaan lijkt te gaan zetten. Volgens Van Hanegem zou dat niet eens zo’n ramp zijn.

"In Borisov speelden we zwak, maar hadden we voor de pauze zomaar vier of vijf goals kunnen maken", schrijft hij in zijn column in het Algemeen Dagblad. "Maar Vincent Janssen zag ik weer vooral blind op zoek gaan naar eigen succes, terwijl hij gewoon Ryan Babel tweemaal had moeten laten scoren. En Arjen Robben, zo'n geweldige speler, maar zo matig bij het Nederlands elftal. Bijna een mysterie. Laat zo zijn back lopen en het is 1-1."

Van Hanegem is zich ervan bewust dat er voor de volgende kwalificatiereeks voor het EK in 2020 niet opeens een betere ploeg op het veld zal staan. Het Feyenoord-icoon denkt echter dat het chagrijn onder de Nederlandse voetballiefhebbers sneller zal verdwijnen als er een ploeg opgesteld wordt die uitstraalt alles te willen geven: "Jongens die het net als ik inmiddels spuugzat zijn dat we in Europa nu al jarenlang worden uitgelachen."

Referendum aftapwet/sleepwet komt er

De initiatiefnemers van een raadgevend referendum over de zogenoemde tapwet, ook wel de sleepwet genoemd, hebben inmiddels ruim 300.000 handtekeningen opgehaald. Dat is voldoende om zo'n volksstemming over de wet af te dwingen.

De Kiesraad controleert de ingezamelde handtekeningen. Het is de bedoeling dat het referendum tegelijk plaatsvindt met de gemeenteraadsverkiezingen, 21 maart 2018.

De wet geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers. De wet, die officieel de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten heet, werd in juli aangenomen door de Eerste Kamer en treedt per januari 2018 in werking, nog voor het eventuele referendum wordt gehouden.

Oekraïne
Een raadgevend referendum werd één keer eerder gehouden: op 6 april vorig jaar gingen Nederlanders naar de stembus om zich uit te spreken over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Dat gebeurde na een initiatief van het comité GeenPeil.

Een van de initiatiefnemers, student Tijn de Vos, benadrukte maandagmiddag nogmaals waarom hij en zijn medestudenten het initiatief tot het referendum hebben genomen: "Het is belangrijk dat mensen weten dat de mogelijkheid bestaat dat mensen afgeluisterd worden. Dat kan tot zelfcensuur leiden en dat ondermijnt onze democratische rechtstaat."

Voldoende steun voor referendum over tapwet
Voldoende steun voor referendum over tapwet (Foto: ANP)

Halloween-skins Overwatch gelekt

De skins voor het Halloween Terror event van Overwatch zijn opnieuw vroegtijdig gelekt. Afbeeldingen van de make-overs van verschillende personages uit Blizzards team-shooter werden getoond in wat oorspronkelijk een gesponsorde Facebook-advertentie was.

In de gelekte plaatjes zien we onder andere Symmetra die een soort alien-metamorfose lijkt te zijn ondergaan, Mei lijkt behalve vampiertanden qua uiterlijk te zijn geïnspireerd door Aziatische folklore en Zenyatta's Halloween-look lijkt te zijn gebaseerd op H.P. Lovecrafts Cthulhu.

In de advertentie werd verder onthuld dat er 50 nieuwe items zullen worden geïntroduceerd. Het Halloween event gaat officieel morgen van start.

Anacona, Betancur langer bij Movistar

Winner Anacona en Carlos Betancur rijden ook de komende twee jaar voor de Spaanse wielerploeg Movistar. Dit maakte de Spaanse wielerploeg vanmiddag  bekend. In de grote rondes zijn de Colombiaanse klimmers belangrijke helpers van hun landgenoot Nairo Quintana.

Anacona won in 2014 een etappe in de Ronde van Spanje. Dit jaar deed hij mee aan de Giro d'Italia, waarin hij als 25e eindigde.

Betancur eindigde in de Giro van 2013 als vijfde en won het jaar erop Parijs-Nice. In de Tour de France van dit jaar eindigde hij op de achttiende plaats. Overigens kwam Betancur tijdens de Vuelta dit jaar ten val, en liep daarbij een gebroken enkel op.

'Hoger btw-tarief tegenvaller voor de zieken'

De voorgenomen verhoging van het lage btw-tarief is een klap voor zieken, gehandicapten en mensen die op hulpmiddelen zijn aangewezen, reageert Patiëntenfederatie Nederland op een uitgelekt plan uit het regeerakkoord.

Het lage btw-tarief geldt onder meer voor geneesmiddelen, voeding en hulpmiddelen. Daar moet nu nog 6 procent belasting over worden betaald. Het nieuwe kabinet wil dat naar 9 procent brengen, een belastingverhoging van 50 procent.

"Geneesmiddelen gebruik je niet zomaar, net zomin als hulpmiddelen. Je hebt ook geen hoortoestel omdat je dat zo leuk vindt, maar omdat je dat nodig hebt. Ik roep de fracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op om in ieder geval dit punt uit het ontwerp regeerakkoord niet over te nemen", stelt Dianda Veldman, directeur van de patiëntenorganisatie.

De verhoging van de btw op voeding is volgens haar ook een slecht signaal. "De overheid wil juist dat mensen zich bewust zijn van wat ze eten. Dat ze gezonde spullen eten. Dan moet je dergelijke voeding niet ineens extra in prijs verhogen", aldus Veldman.

'Hogere btw tegenvaller voor de zieken'
'Hogere btw tegenvaller voor de zieken' (Foto: ANP)

Vrijspraak voor moslimcommandant Srebrenica

De gewezen commandant van de Bosnische moslims in Srebrenica, Naser Oric, is in Bosnië vrijgesproken van oorlogsmisdaden tegen Serviërs. Nabestaanden van Servische slachtoffers liepen daarop uit protest de zaal uit.

De rechter oordeelde maandag dat de oud-commandant en een medeverdachte zich niet schuldig hebben gemaakt aan "het overtreden van onderdelen van de Geneefse Conventies". Bosnische Serviërs hadden het duo onder meer beschuldigd van de moord op drie krijgsgevangenen.

Bosnische moslims applaudisseerden toen Oric als een vrij man de zaal verliet. Serviërs reageerden juist woedend. "Dit is een schandaal. Iedereen dacht dat hij gestraft zou worden", zei een vrouw, die claimde dat de manschappen van Oric zeker zes van haar familieleden hebben gedood.

Veel Bosnische moslims zien Oric als een held vanwege zijn verdediging van Srebrenica. Bosnisch-Servische troepen liepen de stad in 1995 alsnog onder de voet, waarna vele duizenden moslims werden gedood. De aanwezigheid van Nederlandse VN-militairen kon het bloedbad niet voorkomen.

Vrijspraak voor moslimcommandant Srebrenica
Vrijspraak voor moslimcommandant Srebrenica (Foto: ANP)

3FM vraagt aandacht voor zelfmoordpreventie

3FM besteedt deze week extra aandacht aan zelfmoordpreventie. "Er zijn nog maar weinig taboe's, maar het hebben over je geestelijke gezondheid en zeker over suïcidale gedachten is een taboe met een grote T. 3FM wil dit onderwerp erkennen door er op radio en online aandacht aan te besteden'', zegt 3FM-dj Herman Hofman (AVROTROS).

De radiozender draait op dit moment regelmatig de track van Logic, Alessia Cara en Khalid met de bijzondere titel: 1-800-273-8255. Het is het Amerikaanse telefoonnummer van de zelfmoordpreventielijn. Iedere keer als het nummer wordt gedraaid, noemen dj's na afloop het nummer van de Nederlandse zelfmoordpreventielijn: 0900-0113.

Ook online besteedt 3FM een week lang aandacht aan zelfmoordpreventie.

3FM vraagt aandacht voor zelfmoordpreventie
3FM vraagt aandacht voor zelfmoordpreventie (Foto: BuzzE)

Motto nieuw kabinet: 'Vertrouwen in de toekomst'

Vertrouwen in de toekomst. Dat wordt het motto van het nieuwe kabinet van premier Mark Rutte.

Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving van De Telegraaf. Het motto wordt officieel bekendgemaakt bij de presentatie van het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III, naar verwachting dinsdag.

Het motto van het nu nog regerende kabinet is Bruggen slaan. Bij Rutte I (2010-2012) was het motto Vrijheid en verantwoordelijkheid, bij Balkenende IV (2007-2010) luidde het Samen werken, samen leven.

Het is de gewoonte dat kabinetten hun regeerakkoord een wervend bedoelde titel meegeven. Of dat hiermee gelukt is laten we nog even in het midden.

Motto nieuw kabinet: Vertrouwen in de toekomst
Motto nieuw kabinet: Vertrouwen in de toekomst (Foto: ANP)

1700 tips in zaak vermiste Anne Faber

Bij de politie zijn tot nu toe ongeveer 1700 tips binnengekomen in de zaak van de vermiste Anne Faber (25) uit Utrecht. De tips worden meegenomen in het onderzoek, laat de politie weten.

Vrijdag rond het middaguur had de politie nog ruim 500 tips ontvangen. Veel tips zijn afkomstig van mensen die meedenken met het onderzoek, laat een politiewoordvoerster weten. Dat het er zo veel zijn, vindt zij "op zich niet gek", aangezien er voor de zaak veel media-aandacht is. "Hoe meer aandacht voor een zaak in de media, hoe meer mensen meedenken."

1700 tips in zaak vermiste Anne Faber
1700 tips in zaak vermiste Anne Faber (Foto: ANP)

Premier League in Rotterdam in 5 minuten uitverkocht

Dartsfans die in april graag naar de Premier League zouden willen en maandagochtend niet bijzonder snel handelden hebben pech: alle tienduizend beschikbare kaartjes voor de avond topdarts in Ahoy zijn in welgeteld vijf minuten tijd verkocht.

Eerder dit jaar streek de Premier League voor de tweede keer neer in Ahoy en was het in acht minuten uitverkocht. Dat het dit jaar ook snel zou gaan was dus wel te verwachten. Volgens dartsbond PDC is het zelfs een nieuw record. Kaarten kostten 31 (tribune), 49 (tafel achterin de zaal) of 56 euro (tafel vooraan), wat enigszins nutteloze informatie is, aangezien die kaarten dus allemaal niet meer beschikbaar zijn.

Op 19 april komt de Premier League weer naar Rotterdam. Welke tien darters meedoen is nog niet zeker, dat wordt doorgaans op de avond van de WK-finale, begin januari, bekendgemaakt. De darters strijken komend jaar ook neer in Berlijn, een unicum. Michael van Gerwen won het toernooi dit jaar voor de derde keer.

Ex-kickbokser Spong blijft indruk maken in boksring

Voormalig kickbokser Tyrone Spong blijft grote indruk maken in de boksring. De 32-jarige Surinaamse Nederlander heeft sinds zijn verlies tegen Gökhan Saki in 2014 geen partij meer in het kickboksen gehad, maar maakte de overstap naar het boksen.

In 2015 debuteerde Spong en vocht hij twee keer, vorig jaar kwam hij vier keer in actie en gedurende het weekeinde vocht hij zijn vierde gevecht van 2017. De resultaten zijn vooralsnog indrukwekkend: Spong vecht weliswaar nog niet tegen de allerbesten, hij vloert zijn tegenstanders één voor één.

Zaterdag was het de beurt aan de Mexicaan Sergio Ramirez in het Mexicaanse Merida. Deze keer wist Spong's opponent het een kleine vier ronden vol te houden voor hij tegen de vlakte ging, wat de King of the Ring en passant de WBC Latin-titel in het zwaargewicht opleverde. 

In tien gevechten heeft Spong nu slechts zeventien ronden gevochten, zes van zijn partijen won hij al door een knock-out in de eerste ronde.

Valverde in 2018 niet in Tour

Alejandro Valverde zal volgend seizoen niet te zien zijn in de Tour de France. De Spanjaard gaat zich in 2018 richten op de Ardense klassiekers, de Giro d'Italia, de Vuelta en de WK.

Tijdens de Tour de France van dit jaar brak de renner van Movistar in de proloog in Düssseldorf bij een val een knieschijf. Hierdoor kon hij de rest van het seizoen op zijn buik schrijven.

"De ploeg heeft voor de Tour Mikel Landa en Nairo Quintana. Ik wijd liever me aan andere  wedstrijden", zo zegt Valverde die dit  jaar Luik-Bastenaken- Luik en de Waalse Pijl won.

De valpartij van Valverde in de proloog van de Tour

Armée drie jaar langer bij Lotto Soudal

Sander Armée heeft zijn contract bij Lotto Soudal met drie jaar verlengd. Tijdens de Ronde van Spanje vorige maand won de 31-jarige Belg de achttiende etappe.

Armée rijdt sinds 2014 voor Lotto-Soudal. "Vanaf het begin voel ik me hier goed. Ik kan als knecht fungeren, maar in een koers zonder echte kopman kan ik zelf ook voor de winst rijden. Mijn overwinning in de Vuelta heeft extra vertrouwen gegeven. Hopelijk kan ik dat nog eens herhalen in de toekomst,," aldus de Belg.

Regeerakkoord af, concept nu naar fracties

De vier partijen die een nieuw kabinet willen vormen, hebben maandag na ruim drie maanden overleg hun regeerakkoord af. De plannen voor de komende jaren gaan nu naar de fracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Zij buigen zich in de loop van de dag over het concept.

Later deze week volgt het Kamerdebat met informateur Gerrit Zalm. Aan het einde van dit debat zal Mark Rutte als formateur worden aangewezen, zodat hij zijn ministersploeg kan samenstellen. Naar verwachting zal de bordesscène rond 23 oktober plaatsvinden.

Prominente leden van meerdere partijen uitten in media al felle kritiek op enkele voorstellen die de afgelopen dagen uitlekten. VVD'ers bijvoorbeeld hebben bezwaar tegen een nieuwe belasting voor mensen die hun hypotheek volledig hebben afgelost.

Regeerakkoord af, concept nu naar fracties
Regeerakkoord af, concept nu naar fracties (Foto: ANP)

Wiegel kraakt 'aflosboete' van Rutte III

Hans Wiegel vindt de maatregel waardoor huiseigenaren die hun hypotheek volledig hebben afgelost meer belasting gaan betalen, 'hoogst merkwaardig'. Het erelid van de VVD krijgt daarin bijval van voormalig Kamervoorzitter Frans Weisglas.

De maatregel behelst het afschaffen van de Wet Hillen. Iedere huiseigenaar betaalt het eigenwoningforfait, een belasting over een fictief inkomen. Daarnaast heb je over je hoofdverblijf recht op hypotheekrenteaftrek. Als de hypotheek volledig is afgelost vervalt dit belastingvoordeel, waardoor de situatie ontstaat dat je meer belasting gaat betalen als je huis is afbetaald. De Wet Hillen compenseerde dat, maar die schaft Rutte met zijn nieuwe ministersploeg weer af. Het levert de schatkist ongeveer een miljard euro op.

De maatregel zal vooral ouderen gaan raken, omdat juist zij hun huis vrij hebben. De partij 50Plus noemt de maatregel om die reden een 'regelrechte ramp'. De 'boete op aflossen' zou er ook voor kunnen zorgen dat mensen juist minder snel hun huis afbetalen, en dat wordt ook niet als een gunstig bijeffect gezien.

De formerende partijen moeten hun fiat nog aan het regeerakkoord geven.

RTL-huiseconoom Mathijs Bouman is het trouwens niet eens met de lezing van Wiegel en consorten: hij ziet liever een zwamtaks voor uitgerangeerde politici.

Haase alweer onderuit in Shanghai

Robin Haase is in de eerste ronde van het Masterstoernooi in Shanghai uitgeschakeld. Haase verloor met 7-6 (11), 5-7 en 2-6 van de Fransman Richard Gasquet.

In de eerste set wist Haase een break ongedaan te maken, en hij trok vervolgens de setwinst via de tiebreak naar zich toe. In de tweede set had de Nederlander een break voorsprong, maar Gasquet kwam terug en won de set.

In de derde set kon Haase bijbenen tot 2-2, maar toen zette de Fransman een tandje bij en trok de partij naar zich toe.

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien.

Deze week, onder andere, twee Canadese professoren zijn trots op het feit dat ze liegen tegen studenten om ze een SJW-'vak' te laten volgen, afgelopen mei hebben wiskunde docenten in het voortgezet onderwijs hetzelfde gedaan, volgens professor Angela Putman is hard werken 'witte ideologie', BLM 'studenten' stoppen ACLU's "Free Speech Event" want vrijheid is blijkbaar 'White Supremacy', protesteren op de universiteit van Wisconsin zal leiden tot het wegsturen van de studenten die hier aan meedoen en de FBI Terrorism Unit classificeert 'black identity extremist' als een potentieel gevaar.

'Horeca kampt met groot personeelstekort'

De sterke groei in de horeca zorgt voor personeelstekorten. In de sector staan nu al tienduizenden vacatures open waarvan een groot deel moeilijk te vervullen is. De komende jaren neemt de krapte alleen maar verder toe, waarschuwt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op basis van eigen onderzoek.

Sinds 2008 is het aantal banen in de horeca met een zesde toegenomen. Vorig jaar verdienden 407.000 mensen hun brood in eet- en drinkgelegenheden. Binnen vijf jaar komen er volgens KHN nog eens 60.000 arbeidsplaatsen bij. Gezien het grote verloop in de branche, betekent dat volgens de vereniging dat horeca-ondernemers ruim 90.000 mensen per jaar zullen moeten werven.

Nu al telt de horeca 37.000 openstaande vacatures. Daarvan staan er 21.000 al langer dan drie maanden open. De meeste vacatures (22.000) zijn in de bediening, maar vooral koks zijn moeilijk te vinden. Van de circa 6000 vacatures voor die beroepsgroep, is volgens KHN 80 procent moeilijk te vervullen.

'Horeca kampt met groot personeelstekort'
'Horeca kampt met groot personeelstekort' (Foto: ANP)

Roep verpleegkundigen om meer personeel

De hoge werkdruk in de zorg heeft invloed op de gezondheid of het privéleven van ruim driekwart van de verpleegkundigen en verzorgenden. Dat blijkt uit een enquête van de beroepsvereniging V&VN onder 17.000 leden. De V&VN wil dat via een noodplan de werkdruk wordt verlaagd. Verpleegkundigen moeten meer tijd kunnen besteden aan patiënten.

62 procent zegt extra diensten te draaien, vaak met minder mensen in een team dan nodig is om de vereiste kwaliteit te kunnen bieden. Volgens 48 procent van de respondenten is in de instelling waar zij werken de patiëntveiligheid verslechterd. Verpleegkundigen geven aan dat ze nu ook vaak andere taken erbij doen zoals operatiekamers schoonmaken of grasmaaien.

Volgens de vereniging moet het nieuwe kabinet met alle betrokken partijen een noodplan maken met concrete maatregelen om de werkdruk te verminderen. Het aantal uren patiëntenzorg kan al sterk stijgen als verpleegkundigen kunnen stoppen met onnodige administratie. Ook is veel tijd voor de zorg te winnen door verpleegkundigen en verzorgenden niet in te zetten voor huishoudelijk, facilitair en logistiek werk.

Daarnaast moeten via het noodplan professionals worden teruggehaald die de afgelopen jaren de sector hebben verlaten. Verpleegkundigen en verzorgenden zeggen drempels te zien voor de instroom van nieuwe collega's. Een overgrote meerderheid pleit voor een hoger salaris, aaneengesloten diensten en fatsoenlijke basiscontracten.

Roep verpleegkundigen om meer personeel
Roep verpleegkundigen om meer personeel (Foto: ANP)

Nieuw kabinet schaft dividendbelasting af

Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil de dividendbelasting per 2019 afschaffen. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van de NOS.

De dividendbelasting - de belasting over het winstaandeel dat bedrijven uitkeren aan hun aandeelhouders - levert het kabinet jaarlijks zo'n 1,4 miljard euro op. Het afschaffen ervan maakt deel uit van een breder pakket van wijzigingen van de belastingen voor bedrijven. Al met al gaan de lasten iets omhoog.

Om de afschaffing van de dividendbelasting te betalen worden andere zaken duurder. Ondernemers gaan meer betalen als ze vervuilen, een overmatige schuld aangaan en bepaalde belastingconstructies gebruiken.

Het verdwijnen van de dividendbelasting maakt het voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijker om zich in Nederland te vestigen. Voor Nederlandse bedrijven verdwijnt met de dividendbelasting veel administratief gedoe.

Nieuw kabinet schaft dividendbelasting af
Nieuw kabinet schaft dividendbelasting af (Foto: ANP)

Rallyrijder Ogier slaat toe in Catalonië, Belg Neuville haakt af

Rallyrijder Sebastien Ogier heeft in het weekeinde hard toegeslagen in de strijd om de wereldtitel. De Fransman jaagt met zijn Ford Fiesta op zijn vijfde wereldtitel op rij, maar krijgt dit jaar stevige tegenstand.

Vooral de Belg Thierry Neuville, in 2013 en vorig jaar tweede in het WK, maakt grote indruk. Met zijn Hyundai i20 won hij dit jaar al drie rally's en met de zege in Polen werd hij zowaar de favoriet voor de titel. Daarna ging het echter fout: zesde in Finland, 44e in Duitsland en in de Rally van Catalonië haalde hij de eindstreep niet. De Belg raakte op zondagochtend een steen langs de kant van de weg en daarbij braken een wiel en de voorophanging af, schade die niet meer viel te repareren.

Het was bijzonder zuur voor Neuville, die met bijrijder Nicolas Gilsoul in elk geval op weg leek naar een plek bij de beste zes, maar nog alle kans had op het podium. De Brit Kris Meeke pakte met bijrijder Paul Nagle de overwinning, de vijfde uit zijn loopbaan, een kleine halve minuut voor Ogier en diens bijrijder Julien Ingrassia. De Est Ott Tänak, met bijrijder Martin Järveoja, eindigde vijf tellen achter teamgenoot Ogier als derde en wipt in het WK over Neuville heen. 

Met de rally's van Groot-Brittannië en Australië nog te gaan staat Ogier op 198 punten, Tänak heeft er 161, Neuville 160. Het puntensysteem is hetzelfde als in de Formule 1 - 25 voor de winnaar, 18 voor de nummer twee, etc - waarbij een plek in de top-5 van de laatste proef van elke rally ook nog maximaal vijf bonuspunten op kan leveren.

Eubank Jr slaat Yildirim knock-out en behoudt wereldtitel

In Stuttgart stond in het weekeinde de volgende kwartfinale in de World Boxing Super Series op het programma. In het supermiddengewicht (-76,2kg) stond de Brit Chris Eubank Jr tegenover de Turk Avni Yildirim.

De 26-jarige Yildirim stapte de ring in met een record van 16-0, zijn twee jaar oudere opponent verloor in 2014 eens van Billy Joe Saunders, maar won zijn overige 25 gevechten. Naast een plek in de halve finales van de Super Series werd ook nog gevochten om de IBO-wereldtitel in het supermiddengewicht.

De hal in Stuttgart was vooral gevuld met luidruchtige fans van Yildirim, die van plan was om zijn Britse opponent alle hoeken van de ring te laten zien. In het niet al te lange gevecht kreeg één van beiden de betreffende hoeken weliswaar te zien, Eubank Jr was het niet: hij sloeg Yildirim bijna drie ronden lang door de ring en maakte het na 1:58 minuten in de derde ronde met een harde knock-out vakkundig af.

In de halve finales van de Super Series staat Eubank op een nog nader te bepalen datum tegen een landgenoot: Jamie Cox of WBA-wereldkampioen George Groves.

Het gevecht tussen Eubank Jr en Yildirim (Bron: YouTube)

Garcia dendert toptien binnen

Caroline Garcia is op de nieuwste editie van de wereldranglijst bij de vrouwen de top tien binnen gedenderd. De Franse tennisster, die gisteren het WTA-toernooi van Beijing won, steeg zes plaatsen en staat nu negende.

Zoals al bekend was is Simona Halep, die in Beijing de finale verloor van Garcia, de nieuwe nummer 1. Garbine Muguruza is nu tweede, en Karolina Pliskova steeg een plek en is nu de nummer drie van de wereld.

Beste Nederlandse tennisster is nog altijd Kiki Bertens. Bertens blijft op de 30e plaats staan.

Geen verschuivingen in top ATP-wereldranglijst

Rafael Nadal blijft op de nieuwste editie van de wereldranglijst op de eerste plaats staan. De Spanjaard, die gisteren het toernooi van Beijing won, blijft Roger Federer en Andy Murray voor.

De Belg David Goffin, die afgelopen weekend het ATP-toernooi van Tokyo won, steeg een plaatsje en is nu de nummer tien. Robin Haase is nog altijd de beste Nederlander. Hij zakte wel een plaats en staat nu 44e.

Eerste gameplaybeelden van Psychonauts 2

Double Fine heeft de eerste gameplaybeelden van Psychonauts 2 getoond. Dit is de sequel op de bizarre platformer waarin een geheime organisatie van mensen met psychische krachten in het hoofd van andere mensen duiken om problemen op te lossen. Het filmpje hieronder laat niet alleen gameplay zien, maar er wordt ook gesproken over de ontwikkeling van de game.

Psychonauts 2 haalde begin 2016 3.8 miljoen dollar op via Fig. De game moet in de zomer van 2018 uitkomen voor pc, PS4 en Xbox One.

Speel als andere Capcom-helden in Dead Rising 4

Dead Rising 4: Frank’s Big Package is een aankomende gratis update voor de gekke zombie-game van Capcom. Na deze update kun je missies spelen met Frank gekleed in allerlei kostuums die hem doen lijken op bekende Capcom personages. Uiteraard kun je vervolgens ook unieke moves uitvoeren. Frank kan zich onder andere verkleden and X (Mega Man), Cammy (Street Fighter), Dante (Devil May Cry). Mijn favoriet is Sissel uit DS-culthit Ghost Trick.

De gratis update komt op 5 december uit voor Xbox One en pc. Op diezelfde dag wordt ook een PS4-versie van Dead Rising 4 gelanceerd.

FOK! Wat een weer: mistig en kans op buien

In oktober veel regen , voor het kerkhof altijd zegen.

Vandaag
De afgelopen nacht was het wisselend bewolkt en kon er ook lokaal een bui voorkomen of wat (mot)regen vallen. De minima lagen tussen lokaal 5°C in het noordoosten en 12°C aan zee. De wind was noordwestelijk en zwak, in de kustgebieden en op het IJsselmeer matig.

Vandaag lost eventuele mist in de loop van de ochtend op. Verder is het half tot zwaar bewolkt en kan er een enkele bui voorkomen. In de loop van de dag leven de buien wat op, vooral in de noordelijke helft. Het wordt 's middags ongeveer 15°C. De wind is meest matig en draait in de ochtend naar west. (Bron: KNMI)

.


Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:50
Zon onder: 19:07
Zonkracht: 2/1

Kastanjes (Foto: Clayton1)
Kastanjes (Foto: Clayton1)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Heli rukt uit voor dronkelap

Zondagochtend rond 06.15 uur kreeg de politie in Alkmaar een melding van een poging tot inbraak. De melders hadden gerommel gehoord op het dak, en toen ze naar buiten keken zagen ze een man op het dak van de uitbouw staan bij het slaapkamerraam. De bewoners belden meteen 112 en melden dat er een inbreker op het dak stond.

De inbreker was na het zien van de bewoners weggevlucht, maar ze wisten een duidelijk signalement te geven. De politie rukte met man en macht uit en sloot de wijk hermetisch af. Verder werd de helikopter opgeroepen en een speurhond ingezet. De man werd zeer snel gevonden en gearresteerd wegens poging tot inbraak. 

Op het bureau bleek dat de inbreker zo was geschrokken van de hond dat hij zichzelf had bevuild. Na onderzoek bleek dat er geen sprake was van een inbraak of poging inbraak. De man was dusdanig onder invloed dat hij van voor niet meer wist dat hij van achteren leefde zo meldt de politie op Facebook. Nadat de man weer enigszins bij positieven was is hij heengezonden met een proces- verbaal wegens openbare dronkenschap.

Heli rukt uit voor dronkelap (Foto: Politie Alkmaar)
Heli rukt uit voor dronkelap (Foto: Politie Alkmaar)

Minder misdrijven en verdachten in 2016

De geregistreerde criminaliteit is in 2016 opnieuw gedaald: er werden door de politie minder misdrijven geregistreerd en minder verdachten aangehouden dan het jaar ervoor. Deze daling werkt door in nagenoeg de hele strafrechtelijke keten, waar onder andere politie, Openbaar Ministerie en Rechtspraak toe behoren.

Ook de slachtofferenquête laat een dalende lijn in de criminaliteit zien. Dit zijn slechts enkele trends uit de publicatie Criminaliteit en rechtshandhaving van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), het CBS en de Raad voor de rechtspraak, in samenwerking met het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie. De publicatie is gebaseerd op een nieuwe analyse van deels eerder gepubliceerde cijfers.

Aangiftebereidheid
Een deel van de omvang van de criminaliteit blijft buiten beeld van de huidige registraties. Zo is de aangiftebereidheid laag, wordt maar een klein deel van de cybercriminaliteit meegeteld, en wordt in de slachtofferenquêtes alleen gevraagd naar veelvoorkomende vormen van (cyber)criminaliteit. Verder laat ondermijning zich nog niet vertalen in de cijfers. Het gaat vaak om slachtofferloze delicten (bijvoorbeeld drugshandel), of er is een lage aangiftebereidheid vanwege angst voor represailles. Het WODC en het CBS onderzoeken deze fenomenen momenteel, om hier meer zicht op te krijgen.

In 2016 registreerde de politie bijna 930 duizend misdrijven. Dat waren er 5,1 procent minder dan het jaar ervoor, en 29 procent minder dan in 2007. De daling is te zien bij vrijwel alle typen misdrijven, maar is met een halvering ten opzichte van 2007 het sterkst bij vernielingen en misdrijven tegen de openbare orde en gezag. Bij de grootste categorie, vermogensmisdrijven, was de afname 21 procent. Sinds medio 2015 vallen hieronder ook de meldingen van misdrijven bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO).

Ook minder verdachten
In 2016 registreerde de politie 270 duizend verdachten van een misdrijf. Dat waren er 11 procent minder dan het jaar ervoor, en 46 procent minder dan in 2007. Het ging in 2016 om 182 duizend verschillende personen, verdachten kunnen immers binnen een jaar van meerdere misdrijven verdacht worden. De geregistreerde jeugdcriminaliteit is sinds 2007 harder gedaald dan de criminaliteit door volwassenen. Van alle registraties van verdachten in 2016 betrof 12 procent een minderjarige, in 2007 was dit nog 20 procent.

De cijfers over 2016 zijn voorlopig, en omdat er in 2017 ook nog zaken worden opgelost zal het definitieve aantal verdachten hoger uitkomen. De verschillen met het jaar ervoor en met 2007 zullen dan kleiner worden.

De daling in het aantal verdachten zien we ook terug bij het aantal door het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak afgedane zaken. Zo handelde het OM 203 duizend zaken af in 2016, 1 procent minder dan in 2015 en 28 procent minder dan in 2007. In 2016 deed de rechter 94 duizend zaken af, 11 procent minder dan in 2015 en 28 procent minder dan in 2007.

Minder misdrijven en verdachten in 2016 (Foto: CBS)
Minder misdrijven en verdachten in 2016 (Foto: CBS)

Langste formatie ooit, maar regeerakkoord komt

Het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is aanstaande, maar de formatie van het kabinet-Rutte III evenaart maandag de langste ooit. Het record was sinds 1977 in handen van het Van Agt I met 208 dagen.

Het duurt ook nog even voordat VVD-leider Mark Rutte zijn nieuwe regeringsploeg presenteert. In de week van 23 oktober staat het kabinet bij de koning op het bordes.

Maandag leggen de onderhandelaars van de vier partijen al wel het conceptregeerakkoord voor aan hun Tweede Kamerfracties. Dinsdag is dan de presentatie. Veel plannen uit het regeerakkoord zijn al uitgelekt. Het motto ervan is nog niet bekend.

De Tweede Kamer zal deze week over het akkoord praten. Daarna wordt Rutte als formateur aangewezen en komen de beoogde bewindslieden bij hem langs.

Langste formatie ooit, maar regeerakkoord komt
Langste formatie ooit, maar regeerakkoord komt (Foto: ANP)

Boze republikeinse senator: WO3 door Trump dichtbij

De Republikeinse senator Bob Corker heeft zondag in een interview met de The New York Times fel uitgehaald naar president Donald Trump. Volgens Corker kan Trump de Verenigde Staten, door zijn dreigementen tegen andere landen "op het pad naar een Derde Wereldoorlog" brengen. Ook vindt de senator dat Trump het presidentschap behandelt als een 'reality show'.

Corker vindt dat Trump met zijn Twittervingers de diplomatie heeft ondermijnd. De senator stelt in het interview dat zijn visie door vrijwel alle Republikeinse senatoren wordt gedeeld. "De president heeft niet door hoe groot zijn macht is."

Het interview was een reactie op een ruzie die op Twitter begon. Trump reageerde in keiharde bewoordingen op het besluit van Corker zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen als senator. "Hij heeft niet het lef om de strijd aan te gaan omdat ik heb al geweigerd hem te steunen. Ik verwachtte allang dat Corker een negatieve impact zou hebben op onze geweldige politieke agenda", aldus Trump via meerdere tweets.

Corker sloeg hard terug: "Het Witte Huis is een dagverblijf voor volwassenen, waar de oppasser vanochtend duidelijk niet op zijn werk is verschenen."In het interview met The New York Times ontkent Corker dat hij zich heeft teruggetrokken omdat Trump hem niet steunde. "Dat besluit had ik al genomen. Het was juist de president die mij vroeg om door te gaan."

Corker: Derde Wereldoorlog door Trump dichtbij
Boze republikeinse senator: WO3 door Trump dichtbij (Foto: ANP)

Trump vraagt Pence stadion te verlaten om knielende spelers

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence en zijn vrouw zijn zondag weggelopen bij de wedstrijd tussen de American footballers van Indianapolis Colts en San Francisco 49ers in de NFL. Ze verlieten het stadion van de Colts omdat enkele spelers van de bezoekende ploeg knielden tijdens het Amerikaanse volkslied.

Diverse spelers uit de NFL doen dit al een aantal maanden, als vorm van protest tegen het politiegeweld tegen vooral zwarte Amerikanen. Bij deze wedstrijd was het te verwachten, en het was dan ook geen spontane actie van Pence.

Sterker nog: "Ik heb vicepresident Pence gevraagd het stadion te verlaten als ook maar één speler zou knielen en daarmee ons land zou beschadigen", schreef president Donald Trump op Twitter. ''Ik ben trots op hem en op Second Lady Karen.''

Trump uitte vorige maand felle kritiek op wat een gewoonte in de sport lijkt te worden. Hij ziet knielen tijdens het volkslied als gebrek aan respect voor alles waar de Amerikanen voor zouden staan. De organisatie van de NFL wilde niet reageren op de veelbesproken actie van Pence, die zelf op Twitter een foto plaatste waarop hij en zijn vrouw te zien zijn tijdens het volkslied met hun hand op het hart.

Mike Pence verlaat stadion na knielen sporters
Trump vraagt Pence stadion te verlaten om knielende spelers (Foto: ANP)

The Tick in februari terug op het scherm

Amazon Studios heeft bekendgemaakt dat het tweede deel van het eerste seizoen van de komische serie The Tick vanaf vrijdag 23 februari 2018 te zien zal zijn. Ter verhoging van de feestvreugde is er ook een trailer verschenen als voorproefje van de nog komende zes episodes van de serie.

In de serie The Tick draait het om de sukkelige boekhouder Arthur Everest (Griffin Newman) die ervan overtuigd is dat zijn stad wordt geregeerd door de fabelachtige schurk The Terror (Jackie Earle Haley), ondanks alle bewijzen dat deze zo'n vijftien jaar eerder de pijp uit zou zijn gegaan. Door het lot komt Everest in contact met de adembenemende spierbundel met superkrachten en een mysterieus verleden genaamd The Tick (Peter Serafinowicz). Met hun onderzoek naar The Terror trekt het tweetal al snel de aandacht van de schokkende dame Ms. Lint (Yara Martinez) en de extreem gewelddadige buurtwacht genaamd Overkill (Scott Speiser).


Come Arthur, evil is afoot!

Duistere trailer voor Stephen King-serie Castle Rock

Het zijn fijne tijden voor fans van de Amerikaanse schrijver Stephen King. Zo draait de film It nog steeds met veel succes in vele bioscopen, waren zowel Gerald's Game als 1922 te zien op het toonaangevende filmfestival Fantastic Fest en is er ook nog eens een fraaie duistere trailer verschenen voor de langverwachte serie Castle Rock, die vanaf volgend jaar te zien is bij Hulu. Het voorproefje voor de serie van Stephen King en J.J. Abrams was gisteren voor het eerst te zien op de Comic Con in New York.

Castle Rock speelt zich af in het gelijknamige fictieve stadje in Maine waar veel van de verhalen van Stephen King zich afspelen. In de serie met Melanie Lynskey (Stephen King's Rose Red), André Holland (American Horror Story), Jane Levy (Twin Peaks), Sissy Spacek (Carrie), Scott Glenn (The Leftovers), Terry O’Quinn (Lost) en Bill Skarsgaard (It) in de belangrijkste rollen kunnen we dan ook de nodige verwijzingen verwachten naar iconische verhalen als The Body, Cujo en Needful Things.

De door Bad Robot en Warner Bros. Television geproduceerde serie Castle Rock zal in 2018 op de Amerikaanse televisie te zien zijn. Of de serie ook in Nederland te zien zal worden uitgebracht is nog niet bekend.

CSU en CDU: maximaal 200.000 vluchtelingen

CDU en CSU zijn het zondag na jaren strijd eens geworden over het maximum aantal vluchtelingen dat Duitsland jaarlijks kan toelaten. Het compromis laat wel ruimte voor uitzonderingsgevallen. Deze scherpe grens, afgedwongen door de CSU die zaterdag al duidelijk maakte dat er een plafond moest komen, maken de onderhandelingen over de 'Jamaica-coalitie' met de FDP en de Groenen lastiger.

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) staat onder druk van zusterpartij CSU uit Beieren om een rechtse koers aan te houden bij de coalitieonderhandelingen. CSU heeft een tien-puntenprogramma opgesteld waar de unie van de twee partijen zich op moet gaan richten.

De CSU wijt het zware verlies bij de verkiezingen twee weken geleden aan de 'open rechterflank' waardoor AfD veel stemmen haalde. Volgens de CSU willen de Duitsers een conservatieve koers.

CSU en CDU: maximaal 200.000 vluchtelingen
CSU en CDU: maximaal 200.000 vluchtelingen (Foto: ANP)

Eerste in-game footage van Jurassic World Evolution

Frontier heeft tijdens Frontier Expo 2017 een nieuwe trailer getoond van Jurassic World Evolution. Deze keer krijgen we te zien hoe de dinosauriërs in-game eruit zullen zien.

In Jurassic World Evolution bouw je op Isla Nubar en naburige eilanden je eigen pretpark met allerlei attracties en onderzoeksfaciliteiten. Naast simulatie en management van je park kun je ook je eigen dino's biogenetisch ontwikkelen. Verder is er bekendgemaakt dat Universal Pictures Frontier toegang geeft tot de CGI-modellen van de films.

Jurassic World Evolution staat gepland voor de zomer van 2018 en komt uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Dit komt niet geheel toevallig overeen met de releasedatum van de volgende film in de Jurassic-serie: Jurassic World: Fallen Kingdom.

Badges verdienen in Arms versie 3.2

Later in oktober kun je, met een nieuwe update voor Arms, badges verdienen om op je profiel te plakken. Nintendo heeft dit getoond in een nieuwe trailer die al eerder beloofd was tijdens de Nintendo World Championships 2017. Aan het einde van de trailer krijgen we ook een korte blik op een nieuwe robotachtige personage.

Sinds de release van Arms zijn er al vele updates geweest. Zo zijn er drie maps, twee personages, zes arms en een game mode toegevoegd. Verder zijn er verbeteringen geweest om de game meer gebalanceerd te maken en is het nu mogelijk om de controls aan te passen. In de toekomst kun je, naast verdere updates, ook nog comics van Dark Horse over de lore van Arms verwachten.

Bekijk hieronder de trailer van Arms versie 3.2.

Topman DSM pleit voor prijs op CO2

DSM-topman Feike Sijbesma pleit voor een wereldwijde prijs op de uitstoot van CO2. Dat moet een economische prikkel geven aan bedrijven om klimaatverandering tegen te gaan, zo zei hij zondag in Buitenhof.

Volgens de baas van het speciaalchemiebedrijf moeten bedrijven zich nu al de vraag stellen over maatregelen om in de toekomst te overleven. "De kolenbedrijven hebben niet tijdig de omschakeling gemaakt. Die hebben nu een probleem."

Miljardenbedrijf DSM, dat onder leiding van Sijbesma hoog genoteerd staat in gezaghebbende duurzaamheidsoverzichten zoals de Dow Jones Sustainability Index (DJSI), vindt dat de Nederlandse overheid meer moet doen tegen klimaatverandering. ,,Ik wacht de nieuwe kabinetsplannen af, maar we moeten en kunnen in Nederland sneller en beter. Gelukkig scoren veel Nederlandse bedrijven wél goed."

Oppompen
Sijbesma pleit al langer voor beprijzing van CO2-uitstoot. Het huidige systeem van handel in uitstootrechten, de zogeheten emissiehandel, levert nog weinig milieuwinst op, onder meer omdat de prijzen te laag zijn.

Eerder sprak Shell-topman Ben van Beurden zich in een interview uit voor het oppompen van de totale reserves van fossiele brandstoffen. Sijbesma neemt afstand van van de uitspraken van de bestuursvoorzitter van de olie- en gasgigant. "Het lijkt me heel onverstandig om dat allemaal te gebruiken. Dan maken we de aarde kapot."

Eigen portemonnee
Activistische aandeelhouders zorgen onder meer bij Nederlandse multinationals zoals Unilever en AkzoNobel voor veel druk. "Het is daarom belangrijk om een langetermijnvisie te hebben, duidelijk te communiceren met de aandeelhouders, de juiste aandeelhouders uit te zoeken en je niet gek te laten maken door de waan van de dag."

De investeerders die zich roeren bij bedrijven en zeggen het bedrijfsleven scherp te houden zijn volgens Sijbesma alleen maar op geld uit. "Activistische aandeelhouders bijna allemaal Amerikaan en bijna allemaal miljardair. Ze zijn niet bezig met het scherp houden van het bedrijfsleven, maar vooral met hun eigen portemonnee."

Topman DSM pleit voor prijs op CO2
Topman DSM pleit voor prijs op CO2 (Foto: ANP)

Verdachte gewond door politiekogel

Een verdachte is zondagavond in Ees (Drenthe) gewond geraakt door een politiekogel. De man is, buiten levensgevaar, naar het ziekenhuis gebracht, aldus de politie.

De politieagent gebruikte zijn wapen na meerdere waarschuwingen aan het adres van de man. Hij was mogelijk onder invloed. Het incident had plaats op de Odoornerstraat. Wat precies de reden was voor de politie om ter plaatste te komen en het wapen te gebruiken is nog niet duidelijk.

Verdachte gewond door politiekogel
Verdachte gewond door politiekogel (Foto: ANP)

Lady Gaga draagt as van overleden vriendin

Lady Gaga heeft op Instagram eer betuigd aan haar vriendin Sonja, die in mei op 42-jarige leeftijd aan borstkanker overleed.

Dit weekend zou Sonja jarig zijn en de popster plaatste een serie foto's op Instagram om haar te herdenken. Op een van de foto's staat Gaga met een halsketting om, waarbij ze uitlegt: "Ik draag een beetje van Sonja's as om mijn nek, in een zwarte parel die haar man en weduwnaar Andre Debois aan me heeft gegeven."

Bij een andere foto schrijft de zangeres dat ze verdrietig op de bank zat maar dat het haar met behulp van wat vrienden toch is gelukt om een mooie roze jurk van mode-ontwerper Oscar de la Renta aan te trekken om Sonja's verjaardag te gaan vieren. "Dus dat doen we. Gekleed in het roze delen we chocolaatjes uit om aandacht te vragen voor borstkanker."

Eerder sprak Gaga al veel over Sonja, die ook voorkomt in een van haar nummers. Veel van Gaga's fans zijn zodoende bekend met haar.

Lady Gaga draagt as van overleden vriendin
Lady Gaga draagt as van overleden vriendin (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.