En ook Sybrand Buma blijft in de Kamer

Sybrand Buma blijft in de Tweede Kamer als fractieleider. Daarnaast maakte hij bekend dat de Tweede Kamerfractie van het CDA het regeerakkoord steunt. De fractie is "enthousiast over het resultaat", zei hij. 

Buma heeft slechts een 'aantal kleine punten' om in te brengen bij het laatste overleg dinsdagochtend met de leiders van VVD, D66 en ChristenUnie. Hij wilde niet ingaan op de details. Ze staan de steun van de fractie voor het regeerakkoord in elk geval niet in de weg, aldus Buma.

Eerder op de dag liet D66-leider Alexander Pechtold ook al weten in de Kamer te blijven. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie kondigde snel na de start van de formatieonderhandelingen in juni aan fractievoorzitter te blijven."Er zit heel veel in het regeerakkoord wat voor ons als CDA van belang is. Ik vind het belangrijk om dat te bewaken", verklaarde Buma zijn besluit.

In de ochtend meldden de voormannen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie na ruim drie maanden van onderhandelen het eens te zijn over het regeerakkoord. De negentien leden tellende CDA-fractie is steeds op de hoogte gehouden van de vorderingen in de formatieonderhandelingen. Buma: "In het proces heb ik steeds gezorgd dat de fractie niet voor grote verrassingen kwam te staan."

Naast het CDA hebben ook de fracties van D66 en de ChristenUnie het regeerakkoord goedgekeurd. VVD-leider Rutte liet eerder vandaag weten dat zijn fractie de tijd neemt om het akkoord door te nemen, 'omdat het nogal een pak papier geworden is'.

CDA steunt regeerakkoord, Buma in Kamer
CDA steunt regeerakkoord, Buma in Kamer (Foto: ANP)