Stronger

In 2013 werd Boston opgeschrikt door een terroristische aanslag. Tijdens de jaarlijkse Boston Marathon laten de broers Tamerlan en Dzokhar Tsarnaev twee bommen afgaan waarbij 3 mensen het leven lieten en er meer dan tweehonderd gewonden waren te betreuren. Jeff Blauman, die zijn twee benen verloor tijdens de aanslag weet één van de daders te identificeren en wordt een symbool voor hoop.

Na de release van zijn gelijknamige boek in 2014 draait sinds afgelopen week ook de verfilming in de Nederlandse bioscopen. De regie is in handen van David Gordon Green, ook wel bekend van The Pineapple Express en Manglehorn. Jeff wordt gespeeld door Jake Gyllenhaal.

In het begin van het verhaal zien we Jeff als een eenvoudige werknemer van een warenhuis. Hij houdt van baseball en drinkt geregeld een biertje in de pub met zijn vrienden. Een dag voor de marathon beloofd hij aan zijn ex-vriendin Erin, die meeloopt, dat hij bij de finish op haar zal wachten. Dit terwijl hij eigenlijk naar een honkbalwedstrijd zou gaan. What if, what if. Een dag later staat hij bij de finish zijn ex-vriendin op te wachten als hij aangestoten wordt door een man met een baseball-cap op. Deze man zal later de bom laten ontploffen die Jeff van zijn benen beroofd. Een langdurige strijd volgt.

Stronger

De eerste paar dagen voor Jeff zijn een emotionele rollercoaster. De FBI bestookt hem meteen al met een ondervraging over de dader die hij herkent heeft, terwijl zijn familie zich zo goed en zo kwaadschiks om hem probeert te bekommeren. Ook zijn ex Erin wordt hierin meegenomen. Al gauw wordt duidelijk dat Jeff die steun erg nodig heeft maar ook dat de moeite die in hem wordt gestoken soms teveel kan zijn. De rol van de familie hierin is erg oppervlakkig. Ze, en vooral de moeder, worden geportretteerd als een simpel bierdrinkende en honkbalkijkend huishouden. Na enige tijd lijken ze zich minder om Jeff te bekommeren en meer om de media-aandacht die het met zich meebrengt. Erin daarentegen lijkt echter steeds meer om Jeff te geven en brengt dan ook wat tegengas wat niet in dank wordt afgenomen. Jeff zelf vraagt zich echter steeds meer af waarom hij als een held wordt bestempeld, hij is een toevallig slachtoffer, meer niet. Maar dat mensen dit anders zien blijkt wel als hij de man ontmoet die tijdens de marathon zijn leven redde. Een prachtige scene.

Gyllenhaal speelt de rol van Bauman met speels gemak en is overduidelijk hetgeen wat de film overeind houdt. De wirwar van emoties die van stille woede tot bulderend geschreeuw verschillen komen er allemaal even overtuigend uit. Ook Erin, gespeeld door Tatiana Maslany wordt krachtig neergezet waardoor je door beide personen gegrepen wordt. De moeder al gezegd, wekt echter ergernis op vanwege haar disfunctionele houding in het hele proces.

Al met al is Stronger een onderhoudend drama geworden die de nadruk legt op de invloed van familie. Een sterk drama wat wellicht minder tranen trekt dan je van te voren zou verwachten maar wat de film wel ten goede komt. Het wordt nergens sentimenteel of overdreven emotioneel naar voren gebracht maar laat eerder de pijn op een meer subtiele manier zien. Dit komt voornamelijk door Gyllenhaal die misschien niet zo’n overtuigende rol speelt als in Nightcrawler of Southpaw maar met Stronger wel een zekere Oscar-nominatie binnen heeft gesleept.