FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 oktober 2017

Marchionne: "Ferrari moet kwaliteitscontrole verbeteren"

Het Formule 1-team Ferrari moet de kwaliteitscontrole van de onderdelen snel verbeteren, zo vindt Ferrari-baas Sergio Marchionne. Coureur Sebastian Vettel had na de drie Aziatische races in Singapore, Maleisië en Japan aan de leiding kunnen staan in het kampioenschap, maar in plaats daarvan staat de Duitser 59 punten achter op Lewis Hamilton.

Vettel nam in Singapore na de start te veel risico's en raakte betrokken bij een crash waardoor hij vanuit leidende positie uitviel. In Maleisië kon de Duitser door motorische problemen geen tijd neerzetten, maar finishte uiteindelijk als vierde. Teamgenoot Kimi Räikkönen kwam in Sepang door een motorisch probleem helemaal niet aan de start. Voor de wedstrijd in Japan begaf een bougie het bij de Ferrari van Vettel, waardoor de Duitser door een uitvalbeurt opnieuw veel punten weggooide.

De kapotte bougie kostte 59 euro en dat steek Marchionne, zo liet hij aan Class CNBC weten. "Het was een klein technisch ding dat ervoor zorgde dat een miljoenen kostende auto niet goed werkte. Wij moeten opnieuw de focus leggen op het controleren van de kwaliteit van de onderdelen die op de F1-bolides komen. Het is een probleem dat wij onvoldoende onderkend hebben, omdat het nooit belangrijk was. We hebben nu drie gevallen gezien waarin het behoorlijke invloed op de prestaties heeft gehad. Daarom moeten we er iets aan doen."

De Italiaan wil de handdoek echter nog niet gooien. "Zonder arrogant te zijn denk ik te kunnen zeggen dat de auto minstens zo goed, zo niet beter is dan de Mercedes. Ik ben ervan overtuigd dat als wij in de laatste drie races geen problemen hadden gehad het er heel anders had uitgezien. Het seizoen is nog niet voorbij."

Iran vernedert Duitsland op WK onder 17

Op het wereldkampioenschap voetbal onder 17 in India heeft Duitsland een pijnlijke nederlaag geleden. In de tweede speelronde in groep C was Iran veel te sterk.

Younes Delfi zorgde al na zes minuten voor de Iraanse voorsprong en kort voor rust verdubbelde hij de score. Allahyar Sayyad maakte kort na rust de 3-0 en een kwartier voor tijd tekende Vahid Namdari zelfs voor de 4-0. Costa Rica gaf tegen Guinee twee keer een voorsprong uit handen en speelde met 2-2 gelijk. Met zes punten is Iran al zeker van de achtste finales, Duitsland staat op drie punten, Guinee en Costa Rica hebben er één.

In groep D plaatste Brazilië zich voor de achtste finales. Lincoln en Paulinho namen in een tijdsbestek van vijf minuten vroeg in de tweede helft de productie voor hun rekening tegen Noord-Korea: 2-0. Na de nederlaag tegen Brazilië boekte Spanje dinsdag de eerste zege. FC Barcelona-speler Abel Ruiz scoorde twee keer in de eerste helft tegen Niger, César Gelabert en Sergio Gomez verdubbelden die score: 4-0. Brazilië is met zes punten zeker van de achtste finales, Spanje en Niger staan op drie punten, Noord-Korea heeft er nul.

Bertens en Hogenkamp gelijk onderuit in Linz

Op het WTA-toernooi van Linz zijn tennissters Kiki Bertens en Richel Hogenkamp al in de eerste ronde uitgeschakeld. Bertens (WTA-30), als derde geplaatst, ging in Oostenrijk onderuit tegen de Amerikaanse Varvara Lepchenko (WTA-60), die laat in de tweede set een break ongedaan kon maken en de tiebreak vervolgens wist te winnen: 3-6, 6-7 (4).

Hogenkamp (WTA-107) speelde tegen Magdalena Rybarikova (WTA-28) uit Slowakije, als eerste geplaatst in Linz. De Nederlandse bood uitstekend partij en wist Rybarikova meerdere malen te breaken, maar de Slowaakse sloeg telkens terug in won set één. In het tweede bedrijf moest Hogenkamp haar opslag vanaf 3-3 twee keer afgeven en daarmee was het gedaan: 5-7, 3-6.

Frankrijk nipt langs Wit-Rusland en als groepswinnaar naar WK

Frankrijk heeft zich dinsdagavond in stijl voor het WK in Rusland geplaatst. Het team van bondscoach Didier Deschamps zegevierde met 2-1 tegen Wit-Rusland, in de allerlaatste wedstrijd van de kwalificatiecyclus. De Fransen verzamelden zodoende vier punten meer dan Zweden en Nederland, die in de Johan Cruijff ArenA tegen elkaar aantraden: 23 om 19. Alle doelpunten in het Stade de France vielen voor rust.

Het team van Deschamps legde in de eerste 35 minuten de basis voor de overwinning. Frankrijk domineerde in de eerste helft en ondervond hoe Wit-Rusland moeite had met het krachtige spel van les Bleus, die vooral in de lucht dreigend waren. Syarhey Chernik tikte een kopbal van Raphaël Varane over de lat en had geluk dat Olivier Giroud het leer even later op het aluminium kopte. Na 27 minuten was het toch raak. Antoine Griezmann ontving een steekpass van Blaise Matuidi en schoot de bal laag en diagonaal in het net: 1-0.

Zes minuten later verscheen de 2-0 op het scorebord. Stanislaw Dragun werkte de bal recht in de voeten van Griezmann, die direct Giroud in stelling bracht: de aanvaller werd in het strafschopgebied door twee verdedigers onder druk gezet, maar zijn van richting veranderde inzet verdween achter Chernik. Toch sloot Frankrijk de eerste 45 minuten in mineur af. Vlak voor rust liet Lucas Digne zich aftroeven door Yuri Kovalev, die zag hoe Anton Saroka sneller dan Varane op zijn pass reageerde en de bal in het doel werkte.

Na rust maakte Frankrijk een matige indruk en dat zorgde voor meer zelfvertrouwen bij Wit-Rusland, dat desondanks amper gevaar stichtte. De grootste mogelijkheid was voor Saroka, die het leer na dik een uur spelen van dichtbij naast mikte. In de laatste twintig minuten lieten les Bleus zich wat meer gelden, maar pogingen van Kylian Mbappé en Moussa Sissoko leverden niets op. Frankrijk had vrede met de minimale voorsprong en speelde de laatste tien minuten professioneel uit.

Luxemburg speelde voor spek en bonen tegen Bulgarije en wist in eigen huis een punt te pakken: 1-1.

'Wonder van Amsterdam' blijft uit, Nederland niet naar WK

Het Nederlands elftal ontbreekt volgend jaar op het WK in Rusland. De ploeg van Dick Advocaat had een zege met zeven doelpunten verschil op Zweden nodig, maar de teller bleef steken op 2-0. Arjen Robben maakte beide treffers. Oranje vocht voor wat het waard was en maakte met name voor rust een gretige indruk. Het was echter niet genoeg om de Zweden echt te laten zweten en zodoende mist Nederland de eindronde op basis van doelsaldo. Het is na het EK 2016 het tweede grote toernooi op rij dat Nederland moet laten schieten.

Robben begon wellicht aan zijn laatste interland en moest een traantje wegpinken tijdens het volkslied. De sterspeler van Nederland bleek vastberaden om zijn stempel te drukken op de wedstrijd, want in de openingsfase zorgde hij meermaals voor gevaar. De eerste doelpoging kwam van Robben, die binnendoor sneed en zijn schot gekeerd zag worden door keeper Robin Olsen. Even later probeerde hij het met een snoekduikkopbal, toen de bal bij hem terecht kwam nadat Kenny Tete het leer verkeerd raakte.

Het duurde niet lang voordat Robben kreeg waar hij naar zocht: een doelpunt. Victor Lindelöf schoot de bal tegen de eigen arm aan en de arbitrage kende een penalty toe. Met een stiftbal, die eigenlijk te laag werd ingezet, klopte hij doelman Olsen. Oranje wilde uiteraard meer, maar mocht opgelucht ademhalen toen een kopkans voor Marcus Berg met een sisser afliep. Aan de overzijde liet Georginio Wijnaldum van dichtbij een uitgelezen kans op de 2-0 onbenut. Nederland, met onder meer Nathan Aké in de basis, speelde een stuk overtuigender dan zaterdag tegen Wit-Rusland.

De klok tikte niettemin door en het team van Advocaat lag achter op schema. Via Tete had Nederland de achterstand deels moeten goedmaken, maar bij de tweede paal kreeg hij de bal van dichtbij meters over het doel op aangeven van Tonny Vilhena. Even daarvoor vuurde Ryan Babel een vrije trap maar net naast en ook met een hard schot in de korte hoek was de aanvaller niet succesvol. Opnieuw was het Robben die Nederland bij de hand moest nemen: met een prachtige uithaal zette de aanvoerder zijn ploeg op 2-0 na een pass van Babel. Daar bleef het echter bij in de eerste helft, omdat Vincent Janssen een open kans miste.

In de tweede helft stelde Zweden alles in het werk om het tempo uit de wedstrijd te halen. Dat lukte de Scandinaviërs beter dan voor rust en enkel via Wijnaldum kreeg Nederland een kans in het eerste kwartier na de onderbreking. De energie van de eerste helft was ver te zoeken in de tweede helft. De gastheer liep zich steeds vaker vast op de helft van Zweden en moest langzaamaan erkennen dat het 'wonder van Amsterdam' er niet meer in zat. Robben had er nog wel zin in, werd toegezongen door het publiek en kreeg nog een kans op een hattrick. Die kwam er niet. Zweden gaat de play-offs in en moet via een tweeluik deelname aan het WK zien te bewerkstelligen.

Nederland

2 - 0

Zweden

 16' Robben(pen)
 40' Robben
   
 
 Gele kaart: Blind, (Nederland), Lustig, (Zweden)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 41.244
Arbiter: Karasev (RUS)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Tete (Janmaat/71)
v.Dijk
Rekik
Aké
Wijnaldum (Klaassen/ 71)
Blind
Vilhena
Robben
Janssen (Dost/ 46)
Babel
  Olsen
Lustig
Lindelöf
Granqvist
Augustinsson
Claesson (Svensson/68)
Larsson (Olsson/82)
Johansson
Forsberg
Toivonen (Thelin/ 76)
Berg

Actie: koop theaterkaartje voor vluchteling

Het theaterproject Hotel Courage van actrice Katrien van Beurden introduceert een bijzonder initiatief. Bezoekers van de voorstelling kunnen een extra kaartje kopen voor een onbekend persoon. Op deze manier kunnen mensen die niet over de middelen beschikken om naar het theater te gaan de voorstelling ook komen kijken.

Van Beurden denkt aan vluchtelingen die in azc's verblijven, mensen die voor hun levensmiddelen op de voedselbank zijn aangewezen of eenzame ouderen in bejaardentehuizen. Hotel Courage zorgt voor transport voor deze 'extra' bezoekers en zorgt dat ze een warm onthaal krijgen.

Wie een kaartje bestelt voor Hotel Courage krijgt de optie om een '1+1-kaartje' te bestellen.

Hele wereld

Theatre Hotel Courage is een modern Commedia Dell'Arte gezelschap, dat drie jaar lang over de hele wereld heeft gereisd met de voorstelling Hotel Courage. Hierin staat de vraag centraal 'Als de wereld een hotel zou zijn, wat is dan je positie in dit hotel?'.

Van Beurden deed met haar project onder meer Iran, de VS, Canada, Palestina, India en Ghana aan. Alle gespeelde scènes zijn verwerkt in de grote Hotel Courage-voorstelling A Room with a View, die in de week van 10 november te zien is in het Compagnietheater in Amsterdam.

In de maand die daarop volgt, zijn er voorstellingen in Den Haag, Heerhugowaard, Almelo, Enschede, Maastricht en Haarlem. Ook is het stuk te zien op bijzondere locaties, zoals de Hogere Hotelschool, Vrouwengevangenis Nieuwersluis, Voedselbank Leidschendam, Stayokay, sociale werkplaats, asielzoekerscentra, Buma Classical Convention en een bejaardentehuis voor ex-verslaafden.

Actie: koop theaterkaartje voor vluchteling
Actie: koop theaterkaartje voor vluchteling (Foto: BuzzE)

Vallende kip leidt naar hennepkwekerij

De politie kreeg maandagmiddag een melding over een kip die van een balkon zou zijn gevallen in Zaandam. De wijkagent is hierop samen met een collega van de dierenpolitie naar de betreffende woning gegaan, om de levenssituatie van de kippen te beoordelen.

Hier troffen zij verdachte omstandigheden aan: twee ruimten in de woning bleken ingericht als hennepkwekerij. Daarom werd de bewoner direct aangehouden en de collega’s van het hennepteam werden ter plaatse gevraagd. Ook de omstandigheden waarin de kippen zich bevonden in de woning, liet te wensen over.

In totaal bleken in twee kweekruimten in de flatwoning 90 hennepplanten te staan. De compleet ingerichte kweekruimten werden ontmanteld en de hennep en alle toebehoren zijn vernietigd. De dierenpolitie is nog bezig met het onderzoek naar de kippen in de flatwoning en heeft de nodige acties ondernomen ten behoeve van het welzijn van deze dieren.

Hattrick Redan bij winst Nederland onder 17

De voetballers van Nederland onder 17 zijn prima begonnen aan de kwalificatie voor het EK van volgend jaar, gespeeld in Engeland. Groep 9 van de eerste kwalificatieronde wordt deze week gespeeld in Hongarije en daar boekte Nederland tegen nieuwkomer Kosovo de eerste zege.

Bondscoach Kees van Wonderen kon door Redan's transferperikelen vorig jaar niet over hem beschikken. De spits trok van Ajax naar Chelsea, waar hij aanvankelijk niet aan spelen toe kwam. Vorige maand debuteerde Redan bij Chelsea onder 18, waar hij in zijn eerste twee wedstrijden twee en één keer tot scoren kwam.

Dit jaar was Redan door het gedoe niet op het EK aanwezig, maar nu was hij er wel weer bij en dat ging bijzonder goed. De nieuwe aanvoerder benutte een eerste grote kans niet, maar opende na twaalf minuten de score. Albin Prapashtica maakte nauwelijks een minuut later echter alweer de 1-1, door keeper Joey Koorevaar van dichtbij te verschalken.

Toch ging Nederland niet bij de pakken neerzitten en uit een verre ingooi van Ramon Hendriks zorgde Redan tien minuten later voor de 2-1. Wouter Burger liet kort voor rust twee grote kansen liggen, maar een kwartier na de pauze besliste Redan het duel: 3-1. "Een prima overwinning, je moet Kosovo ook niet onderschatten, je loopt er niet zomaar overheen", aldus Van Wonderen na afloop.

Vrijdag speelt Nederland tegen Hongarije, maandag wacht Wales. De nummers één en twee gaan naar de eliteronde, die volgend jaar gespeeld wordt en waar de EK-tickets vergeven worden.

'Belastingplannen goed voor middeninkomens'

Het belastingstelsel gaat flink op de schop in nieuwe regeerakkoord en dat is waarschijnlijk vooral gunstig voor de middeninkomens. Volgens belastingdeskundige Arjo van Eijsden van accountants- en adviesbureau EY gaan particulieren er over de gehele linie naar schatting iets op vooruit.

"Het nieuwe kabinet zet duidelijk in op lastenverlichting. De uitgaven van het kabinet zijn verhoogd en de ontvangsten nemen af", benadrukt de fiscalist. Hij ziet hierin een trendbreuk met de afgelopen jaren waarin veel is bezuinigd.

"Maar het bedrijfsleven zal ook een deel van de lastenverlichting voor zijn rekening nemen. Dat betekent dat bedrijven er mogelijk per saldo iets op achteruit zullen gaan." De EY-adviseur wijst daarbij op de diverse aanpassingen die worden gedaan in onder meer de vennootschapsbelasting.

Hypotheekrenteaftrek

Het verrast Van Eijsden enigszins hoe veel belangrijke stappen het nieuwe kabinet op fiscaal gebied zet. Sommige zaken die worden veranderd doen de nieuwe coalitiepartners natuurlijk onder internationale druk van bijvoorbeeld Brussel, erkent de expert. Maar er zijn ook veranderingen die helemaal uit hun eigen koker komen.

Dit laatste betreft bijvoorbeeld de veranderingen op het gebied van inkomstenbelasting. Wat daar onder meer wijzigt is dat er een soort sociale vlaktaks komt, bestaande uit twee tarieven. Andere belangrijke veranderingen voor de gewone man zijn volgens Van Eijsden de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek en de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent.

'Belastingplannen goed voor middeninkomens'
'Belastingplannen goed voor middeninkomens' (Foto: ANP)

Gaskraan Groningen wat verder dicht

Het nieuwe kabinet schroeft de gaswinning in Groningen nog wat terug. De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie denkt over vier jaar ongeveer 1,5 miljard kuub aan Gronings gas minder te winnen. Ook moet dat een stuk gelijkmatiger gebeuren. Door die maatregelen neemt de kans op aardbevingen af. Verder komt er 50 miljoen euro per jaar om de provincie erbovenop te helpen en leefbaarder te maken.

Het kabinet wil de vraag naar gas verminderen met 3 miljard kuub. Daardoor zou de NAM genoeg reserves opbouwen om niet meteen extra gas te hoeven oppompen als het een poosje koud is. Door zo'n piek in de winning kunnen aardbevingen ontstaan.

Om de vraag te drukken, gaat het kabinet onderhandelen met afnemers van gas of zij niet kunnen overstappen op duurzame energiebronnen of op gas uit het buitenland.

Duurzame energie

Na 2021 kan de gaskraan verder dicht, denkt de nieuwe regeringscoalitie. Het demissionaire kabinet verlaagde de winning dit jaar al met 10 procent naar 21,6 miljard kuub.

Het nieuwe kabinet trekt voortaan 2,5 procent van de opbrengst van de gaswinning uit voor de economie van en de leefbaarheid in het door aardbevingen getroffen gebied. Dat komt nu neer op 50 miljoen per jaar.

Het geld moet de Groningse economie ten goede komen. Het kabinet wil het met name aanwenden voor de overgang naar duurzame energie in Groningen, dat binnen Nederland voorop moet gaan lopen op dat vlak. Verder kan er zorg en begeleiding uit worden betaald voor gedupeerde Groningers die door de aardbevingen psychisch in de knel zijn geraakt.

Gaskraan Groningen wat verder dicht
Gaskraan Groningen wat verder dicht (Foto: ANP)

Ook Paltrow en Jolie beschuldigen Weinstein

Ook actrice Gwyneth Paltrow zegt misbruikt te zijn door filmproducent Harvey Weinstein. Dat stelt zij dinsdag in een interview in The New York Times.

Toen hij haar had gecast voor de Jane Austen-verfilming, moest de toen 22-jarige Paltrow naar zijn hotelkamer komen, vertelt ze. Hij begon haar aan te raken en sommeerde haar naar de slaapkamer te gaan om hem te masseren.

Paltrow ging niet in op zijn avances en vertelde het verhaal aan Brad Pitt, met wie zij toen een relatie had. Pitt confronteerde Weinstein met haar verhaal. Daarna zei de producent haar dat zij nooit meer iemand over het incident mocht vertellen.

Onacceptabel
Paltrow, die een paar jaar later een Oscar won voor het door Weinstein geproduceerde Shakespeare in Love, is niet de enige actrice die een boekje opendoet in The New York Times. Ook Pulp Fiction-ster Rosanna Arquette en Angelina Jolie zeggen soortgelijke ervaringen te hebben gehad.

"Ik heb een slechte ervaring gehad met Harvey Weinstein en heb besloten nooit meer met hem te werken", laat Jolie per e-mail weten. "Ik heb ook anderen gewaarschuwd het niet meer te doen. Dit soort gedrag tegenover vrouwen is onacceptabel."

Kapotmaken
Drie vrouwen beschuldigden Weinstein eerder op de dag in The New Yorker van verkrachting. Onder hen bevindt zich actrice en regisseur Asia Argento, de dochter van de beroemde Italiaanse filmmaker Dario Argento. Weinstein zou haar twintig jaar geleden hebben gedwongen tot orale seks, ondanks herhaaldelijke verzoeken hiermee te stoppen.

Argento durfde twintig jaar lang niets te zeggen over het incident omdat zij bang was dat de machtige Hollywood-producent haar "kapot zou maken".

Weinstein werd maandag, nadat diverse beschuldigingen van seksuele intimidatie naar buiten waren gekomen, ontslagen door zijn eigen bedrijf, The Weinstein Company. De producent maakte grote en veel bekroonde succesfilms als Pulp Fiction, Good Will Hunting en The King's Speech.

Ook Paltrow en Jolie beschuldigen Weinstein
Ook Paltrow en Jolie beschuldigen Weinstein (Foto: BuzzE)

Kluivert redt punt Jong Oranje in Kiev, Gibraltar boekt zege

Nederland onder 21 is er, na de zege op de leeftijdsgenoten van Letland, dinsdagavond niet in geslaagd om drie punten op te halen in Oekraïne. De ploeg van bondscoach Art Langeler kwam in Kiev niet verder dan een 1-1 gelijkspel, waardoor het in punten gelijk blijft staan met de Oost-Europeanen. Engeland is koploper in de poule, gevolgd door Schotland, dat tegelijkertijd met 0-2 won van Letland.

De openingsfase in de Oekraïense hoofdstad was voor de thuisploeg en balverlies van Frenkie de Jong leidde al snel tot een aardige mogelijkheid voor Viktor Kovalenko. Jong Oranje kreeg via Steven Bergwijn een opening om iets terug te doen, maar de aanvaller van PSV had te veel tijd nodig. Na een klein halfuur spelen eiste Denzel Dumfries een hoofdrol op door eerst goed in te grijpen en daarna bij de daaropvolgende corner hands te maken. Kovalenko zette zich achter de strafschop en verschalkte Justin Bijlow vanaf elf meter.

Oranje moest na de rust in de achtervolging en dat leidde al snel tot een aardige kansen voor Bergwijn en Gervane Kastaneer, die in de rebound uiteindelijk naast schoot. De aanvaller van 1. FC Kaiserslautern had een kleine tien minuten later meer geluk en kon de bal na een indrukwekkende sprint afleggen op Justin Kluivert, waarna de Ajacied de bal in de rechterbovenhoek joeg en zo voor zijn eerste treffer tekende. Dankzij goed uitkomen van Bijlow bleef een foutje van Dumfries in de slotfase onbestraft, terwijl Bart Ramselaar aan de overkant nog voor gevaar dacht te kunnen zorgen. De steekpass op de ingevallen middenvelder miste echter net de precisie om hem richting Andriy Lunin te sturen.

Een bijzondere vermelding was er voor een van de kleintjes van het Europese voetbal: waar Nederland geen drie punten kon pakken, deed Gibraltar dat wel. In het Portugese Faro won de ploeg met 1-0 van Macedonië dankzij een treffer van Graeme Torrilla.

Cahill kopt Syrische WK-droom in verlenging aan gort

De nationale ploeg van Syrië maakt geen kans meer op deelname aan het WK. Dinsdag wachtte de return van een dubbele ontmoeting met Australië en de ploeg van Ayman Hakeem is er niet in geslaagd om de WK-droom in leven te houden. Tim Cahill kopte zijn ploeg naar de overwinning: 2-1. Een tweeluik met de nummer vier uit de Noord- en Midden-Amerikaanse kwalificatiegroep is nog de enige horde voor Australië om het eindtoernooi van volgend jaar in Rusland te bereiken.

Syrië hield Australië donderdag nog knap op 1-1. Australië kwam vijf minuten voor rust op voorsprong, nadat Robbie Kruse binnentikte op aangeven van Mathew Leckie. Tomi Juric had de mogelijkheid zijn ploeg op 0-2 te zetten, maar de oud-spits van Roda JC Kerkrade raakte het aluminium. Vijf minuten voor tijd benutte Omar Al Soma een strafschop, waardoor Syrië mocht blijven hopen op de eerste deelname aan het WK ooit.

Al Soma maakte er dinsdagmiddag na zes minuten spelen al de 0-1 na een snelle uitbraak van de uitploeg. The Socceroos waren echter de gehele wedstrijd de bovenliggende partij en Cahill zorgde ervoor dat zijn ploeg na dertien minuten spelen al langszij kwam. De routinier schatte een voorzet van de sterk spelende Leckie goed in en kopte het leer krachtig achter Ibrahim Alma.

Daarna bleef Australië verreweg de betere ploeg, maar Syrië hield knap stand. Cahill, Tom Rogic, Leckie en James Troisie hadden mogelijkheden een voorsprong te realiseren, maar de Australiërs faalden keer op keer, mede door goed keeperswerk van Alma. Mahmoud Al Mawas kreeg in de verlenging zijn tweede gele kaart en Cahill zorgde in de 109e minuut met zijn tweede kopgoal voor de beslissing. Al Soma schoot in de slotseconden bij een vrije trap nog op de paal, maar daarna creërde Syrië geen kansen meer.

Puigdemont wil dialoog, maar ook onafhankelijkheid

Carles Puigdemont heeft in een toespraak vanavond gezegd dat hij zowel de dialoog wil zoeken als de onfhandelijkkheid wil laten uitroepen. In een toespraak zei hij: "Ik ben hier om de politieke gevolgen uit te leggen. We zijn op een bijzonder moment aangekomen dat ook Europa aangaat. We zullen het nooit over alles eens kunnen zijn maar de weg naar voren moet wel via democratie en vrede. Wat ik hier uitleg is geen persoonlijke beslissing maar het resultaat van het referendum van 1 oktober."

Hij vervolgt: "Als president van Catalonie ben ik me van de angst onder de Catalanen bewust. Over het politiegeweld en het vertrekken van bedrijven naar buiten Catalonië Ik richt me tot de mensen die angst hebben. Ik handel naar geweten en denk aan de 7,5 miljoen inwoners. Waarom kan het niet zoals in Schotland alwaar beide kanten de uitslag van het onafhankelijksreferendum respecteren. Miljoenen Catalanen geloven dat de enige oplossing is dat Catalonië een onafhankelijke staat wordt."

De burgemeester van Barcelona, Ada Colau, heeft Puigdemont gevraagd om geen eenzijdige onafhankelijkheid uit te roepen. Ze richtte zich tot zowel Puigdemont als de Spaanse president Rajoy om de dialoog op te pakken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft extra politie-eenheden geplaatst bij strategische Catalaanse locaties zoals luchthaven, treinstations, grensovergangen en staatsgebouwen.

Ondertussen is de beurs (Bolsa de Madrid) in de min geschoten en hebben ongeveer 30 bedrijven (zoals Oryzon, Gas Natural en Cellnex) al aangekondigd om het hoofdkantoor te verhuizen.  De banken gevestigd in Catalonië zoals Caixabank en Sabadell verplaatsen eveneens de hoofdkantoren en departementen naar respectievelijk Valencia en Alicante, dit om de aandeelhouders gerust te stellen.

Kaká hint op afscheid: "Het plezier is weg"

Kaká is mogelijk bezig aan zijn laatste maanden als profvoetballer. De middenvelder denkt eraan zijn schoenen aan de wilgen te hangen. In een interview met Globo Esporte geeft hij aan het plezier in het voetballen kwijt te zijn en dat hij er op 35-jarige leeftijd fysiek niet goed meer voor staat.

Eind vorige week kondigde Andrea Pirlo zijn afscheid als voetballer al aan en nu lijkt het de beurt aan Kaká. "Ik heb geen plezier meer in het voetballen", aldus de ex-middenvelder van onder meer AC Milan en Real Madrid. "Na iedere wedstrijd heb ik pijn. Mijn lichaam kan het niet meer aan en op 35-jarige leeftijd is het lastig om iedere keer weer te herstellen."

Pirlo stopt in december met voetballen, zodra zijn contract bij New York City FC afloopt. Kaká doet mogelijk hetzelfde, want nog een seizoen in de MLS is wellicht niet aan hem besteed. Mocht het tot een einde komen, dan duikt Kaká misschien het trainersvak in. "Ik zou graag een carrière zoals Zinédine Zidane hebben. Hij stopte met voetballen, nam de tijd en kwam erachter dat hij trainer wilde worden. Hij begon in de jeugdopleiding van Real Madrid en zo’n pad zou ik ook wel willen volgen."

Sagan start zijn seizoen in Australië

Peter Sagan zal ook komend wielerjaar starten in Australië, zo meldt Adelaide Advertiser. De drievoudig wereldkampioen zal dan aan de start komen van de Tour Down Under, die begint op 16 januari.

"Ik kijk er naar uit om volgend seizoen opnieuw met de strepen van de regenboog op mijn rug het seizoen te starten in de Santos Tour Down Under", zegt Sagan. "Het is de perfecte start van de WorldTour. De wedstrijd heeft alles. Een uitdagend parkoers, goed weer en fans die ons iedere dag supporteren."

Ook dit jaar kwam Sagan aan de start van de Tour Down Under. De Slovaak werd toen drie keer tweede achter Caleb Ewan. In het eindklassement speelde hij geen rol van betekenis.

Pröpper haakt geblesseerd af bij Oranje

Het Nederlands elftal moet het dinsdag doen zonder Davy Pröpper. De middenvelder is geblesseerd afgehaakt voor het WK-kwalificatieduel met Zweden.
Oranje moet met zeven doelpunten verschil winnen om uitzicht te houden op kwalificatie voor het WK in Rusland. Pröpper kampt met een bovenbeenblessure.

Het wegvallen van Pröpper is een tegenvaller voor bondscoach Dick Advocaat, voor zover dat nog uitmaakt. In de laatste twee WK-kwalificatieduels was de middenvelder van Brighton & Hove Albion driemaal trefzeker. Tegen Bulgarije (3-1) scoorde de ex-PSV’er twee keer, tegen Wit-Rusland (1-3) maakte hij afgelopen zaterdag de openingstreffer. Tegen Zweden zit hij op de tribune.

Advocaat zou volgens het Algemeen Dagblad diverse wijzigingen doorvoeren in zijn basiselftal voor de wedstrijd tegen Zweden ten opzichte van het duel met de Wit-Russen. Pröpper zou naar verwachting wel starten in de basis. Het is onduidelijk door wie hij vervangen wordt.

FOK! Wat een weer: bewolkt en regen

In oktober veel regen , voor het kerkhof altijd zegen.

Vandaag

Het is vanavond en vannacht overwegend bewolkt en lokaal valt er lichte (mot)regen. Het wordt niet koud met minimumtemperaturen die rond 14°C liggen. De zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, mogelijk krachtig.

Morgen blijft de bewolking overheersen. Vooral in het westen en noorden kan er af en toe lichte regen of motregen vallen, in het zuidoosten blijft het overwegend droog. De middagtemperatuur komt uit op een graad of 17. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard. (Bron: KNMI)


Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:57
Zon onder: 18:56
Zonkracht: 2/1

Zonsondergang (archieffoto DJMO)
Zonsondergang (archieffoto DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Regering-Trump draait milieuplan terug

De regering-Trump heeft een begin gemaakt met het terugdraaien van het Clean Power Plan, twee jaar geleden door president Barack Obama gelanceerd om de uitstoot van kooldioxide in de VS voor 2030 drastisch te verminderen. De bedoeling was onder meer kolencentrales te sluiten en over te schakelen op wind- en zonne-energie.

Scott Pruitt, de baas van het nationaal milieuagentschap EPA, noemde in een toespraak voor mijnwerkers die maatregelen al duur en de verbetering van de volksgezondheid schromelijk overdreven. Obama voorspelde op termijn 3600 minder gevallen van voortijdig overlijden, 90.000 astma-aanvallen minder bij kinderen en daling van het ziekenhuisbezoek.

Pruitt leverde dinsdag een blauwdruk in voor de afschaffing van CPL. Dat proces kan maanden duren. De regering moet bovendien rekening houden met allerlei juridische procedures.

Tijdens de presidentscampagne liet de Republikeinse kandidaat Donald Trump al weten niet zo te geloven in klimaatverandering. Hij beloofde bovendien veel banen te creëren, onder meer in de kolen- en olie-industrie.

Regering-Trump draait milieuplan terug
Regering-Trump draait milieuplan terug (Foto: ANP)

Red Sox uitgeschakeld, vijfde duel voor Yankees

Boston Red Sox is uitgeschakeld in de American League Division Series. De ploeg van Xander Bogaerts verloor in het vierde duel van de serie met 4-5 van de Houston Astros, waardoor de stand 3-1 werd in het voordeel van de Astros in de best-of-5-serie.

In de eerste inning was het al meteen raak voor Houston. Rick Porcello, de startende werper van de Boston Red Sox kwam meteen in de problemen in de eerste inning. De winnaar van de AL Cy Young Award 2016 (beste werper van de American League) moest meteen een tweehonkslag en vrije loop toestaan, waarna José Altuve aan slag kwam. De tweede honkman sloeg weliswaar in het dubbelspel, maar George Springer kon scoren vanaf het derde honk.

In de gelijkmakende slagbeurt zouden de Red Sox meteen terugkomen. Bogaerts had aanvallend dit postseason nog niet echt geen bijdrage geleverd, maar bracht de Nederlander al snel verandering in. Via een homerun kwam zijn ploeg langszij. Lang duurde de gelijke stand niet want ook in de tweede inning kwam de werper van Boston in de problemen. Springer zou een honkslag slaan waarop Evan Gattis wist te scoren. Na de derde inning werd Porcello vervangen door Chris Sale.

Het was wachten tot de vijfde inning voordat de Red Sox iets terug deden. Bij Houston was werper Morton ondertussen vervangen door Justin Verlander, maar die keuze was niet gelukkig. Verlander kreeg meteen een 2-run homerun tegen van Andrew Benintendi, waardoor de fans hoop kregen op een vijfde game.

Tot de achtste inning bleef die hoop ook bestaan. Chris Sale gooide vier sterke innings, maar in de achtste inning ging het fout. Alex Bregman zou eerst een homerun slaan, waarna Sale werd vervangen door Craig Kimbrel. Ook de closer van de Red Sox kon de aanval van Houston niet stoppen. Josh Reddick zou een honkslag slaan waarop pinch runner Cameron Maybin vanaf het tweede honk liet scoren.

Ook in de negende inning kwam Houston op het scorebord. Met Marwin Gonzalez op het tweede honk sloeg Beltrán een tweehonkslag en zo was de stand 5-3. Rafael Devers gaf Boston nog wat hoop met inside-the-park homerun, maar verder kwam de ploeg niet.

Houston speelt in de finale van de American League Division Series tegen New York Yankees of de Cleveland Indians. In game vier was de ploeg uit New York met 7-3 te sterk voor Cleveland, die de eerste twee games hadden gewonnen. De stand is nu 2-2 in de best-of-5-serie.

Pitcher Luis Severino, die vorige week faalde in de Wild Card-wedstrijd tegen Minnesota Twins, was dit keerbelangrijk voor de Yankees. De 23-jarige Dominicaan kreeg in zeven innings vier hits tegen en drie runs.

Op het moment dat Severino van de heuvel werd gehaald stond de eindstand al op het scorebord. De thuisploeg maakte mede door een tweehonkslag van Aaron Judge vier runs in de tweede inning. Gary Sanchez tekende in de zesde inning voor een homerun en zette daarmee de stand op 7-3.

Didi Gregorius, de Nederlander bij New York Yankees, kon geen honkslag noteren, maar wist wel op de honken te komen, dankzij drie vrije lopen.

IJsland flikt het weer: "We beseffen nog niet eens hoe groot dit is"

IJsland schreef maandag voetbalhistorie door zich voor het eerst te plaatsen voor een WK. De spelers kunnen hun geluk niet op. Vorig jaar was IJsland debutant op het EK en volgend jaar mag de ploeg dus naar het WK in Rusland. De euforie na de 2-0 zege op Kosovo was groot, ook bij bondscoach Heimir Hallgrímsson. "Je kunt nu niet meer helder denken, je zit vooral heel erg in de emotie", zo werd de trainer geciteerd door Visir.

"Ik ben op de eerste plaats heel erg trots op de jongens. We hebben hen gecomplimenteerd met het feit dat ze geduldig bleven en altijd in het project zijn blijven geloven. Dat geldt ook voor de rest van de staf en de fans", aldus Hallgrímsson. "Ik ben ongelooflijk trots dat ik deel uitmaak van deze groep die iets bereikt waarvan we zelf nog niet eens beseffen hoe groot dit eigenlijk is. Ik ben ongelooflijk trots, vreselijk trots."

"Dit is geweldig", concludeerde Jóhann Berg Gudmundsson, rechtsbuiten van Burnley. "Ik weet gewoon niet wat ik moet zeggen. We gaan gewoon naar het WK, dat is het enige wat telt. Dit is de droom van alle IJslanders geweest die geïnteresseerd zijn in voetbal. Het WK is het grootste wat er is in de voetballerij en daar zijn wij straks bij. Ik kan niet wachten op volgend jaar zomer en hoop dat we het dan nóg beter gaan doen dan momenteel."

Linkshalf Birkir Bjarnason vindt de kwalificatie voor het WK een grotere prestatie dan het behalen van het EK van vorig jaar zomer: "Dit is veel groter. We zijn altijd rustig gebleven, maar moesten het natuurlijk wel afmaken." Verdediger Kári Árnason: "Dit is het grootste wat je kunt bereiken, wie je ook bent en waar je ook speelt. Ik kan momenteel niet gelukkiger zijn, want het WK is het grootste podium dat er is."

Erdogan voert twist met VS verder op

De Turkse president Erdogan heeft de ruzie met de VS verder opgevoerd. Tijdens een bezoek aan Belgrado gaf hij de scheidend Amerikaans ambassadeur in Ankara de schuld van de diplomatieke crisis tussen de twee landen. Hij zei John Bass niet langer als de gezant van Washington te beschouwen.

Erdogan suggereerde dat de diplomaat eenzijdig had opgetreden bij het Amerikaanse besluit om in Turkije het verstrekken van bepaalde visa op te schorten. Dat gebeurde nadat een Turkse medewerker van het Amerikaanse consulaat in Istanbul was aangehouden op verdenking van spionage en het lidmaatschap van de beweging van de moslimgeleerde Gülen, die volgens Ankara achter de mislukte staatsgreep van vorig jaar zit.

Ankara sloeg al terug met dezelfde visamaatregel. "Niet wij zijn met dit probleem begonnen, de veroorzaker is de VS", voegde Erdogan er dinsdag aan toe

De betrekkingen tussen beide landen zijn al broos in verband met onder meer het conflict in Syrië.

Erdogan voert twist met VS verder op
Erdogan voert twist met VS verder op (Foto: ANP)

NRA-filmpje Lubach passeert 3 miljoen hits

Het NRA-filmpje van het programma Zondag met Lubach is in twee dagen tijd ruim 3 miljoen keer bekeken. Op Facebook werd het satirische filmpje 2 miljoen keer aangeklikt, op YouTube staat de teller nu op 1,1 miljoen hits.

In de humoristische video halen presentator Arjen Lubach en zijn team keihard uit naar de machtige Amerikaanse wapenlobbyclub NRA. Het filmpje praat over het enorme aantal sterfgevallen in de VS als gevolg van schietpartijen alsof het een humanitaire ramp is als gevolg van een ziekte. "24.000 gewonden, 11.000 doden - alleen dit jaar al. Elk jaar sterven veertig Amerikanen door een vreselijke epidemie: Nonsensical Rifle Addiction."

De 'ziekte' zorgt ervoor dat mensen opeens andere mensen gaan neerschieten. "Er is nog geen wetenschappelijke verklaring waarom de ziekte zich binnen de VS razendsnel verspreidt, maar niet de oceaan of de Canadese grens oversteekt", vertelt een dreigende voice-over.

Donald Trump

Amerikaanse media ontdekten de satirische video in de loop van de maandag. "Dit is hoe de rest van de wereld ons Amerikaanse wapenprobleem ziet", stelt de populaire linkse website Vox.com. Eerder scoorde het VPRO-programma grote 'viral' hits met onder meer een filmpje waarin Nederland aan Donald Trump werd uitgelegd, en een fake spin-off van hitserie Game of Thrones.


NRA-filmpje Lubach passeert 3 miljoen hits

NRA-filmpje Lubach passeert 3 miljoen hits (Foto: BuzzE)

Voorverkoop The Last Jedi gaat door het dak

Fans van Star Wars hebben dinsdag massaal kaarten gekocht voor het nieuwe deel in de reeks, The Last Jedi. De achtste film in de reguliere serie draait vanaf woensdag 13 december in de Nederlandse bioscopen. Maar dinsdag hebben al meer dan 10.000 mensen zich verzekerd van een kaartje voor de eerste dag, blijkt uit de cijfers van concerns Pathé en Vue.

De voorverkoop startte dinsdagochtend. In de Pathé-bioscopen zijn tot dinsdagmiddag 16.00 uur al ruim 8000 kaarten verkocht en ruim 5000 kaarten gereserveerd. Dat is zelfs meer dan voor The Force Awakens, de vorige Star Wars-film uit 2015. Hiervoor werden toen op de hele eerste dag 9000 kaarten verkocht.

Twee derde van alle verkochte kaarten is voor een voorstelling in een Imax-theater. Meerdere Imax-voorstellingen op 13 december zijn al uitverkocht, zo laat Pathé weten.

Double-bill

Ook de verkoop van kaarten bij exploitant Vue gaat hard, laat een zegsvrouw weten. Tot dinsdagmiddag 16.00 uur werden er 2000 tickets verkocht. Dit was twee jaar geleden bij The Force Awakens het totaalaantal kaarten dat Vue op de eerste voorverkoopdag omzette.

Bij Vue zijn het vooral de vertoningen in zalen met Dolby Cinema en Dolby Atmos die heel hard gaan. Ook de 'double-bill-kaarten', combinatietickets van The Force Awakens en The Last Jedi, gaan heel hard, aldus Vue.

In het achtste deel keren vrijwel alle hoofdrolspelers uit deel 7 terug, zoals Mark Hamill, Adam Driver, Oscar Isaac en Daisy Ridley. Ook is Carre Fisher nog te zien. De opnames van de film waren al grotendeels afgerond toen de actrice die prinses Leia speelt eind 2016 overleed.

Voorverkoop The Last Jedi gaat door het dak
Voorverkoop The Last Jedi gaat door het dak (Foto: BuzzE)

Dubbele nationaliteit versoepeld

Het nieuwe kabinet gaat ervoor zorgen dat nieuwe immigranten en emigranten vaker een dubbele nationaliteit kunnen houden. Tegelijkertijd krijgen de volgende generaties een verplicht moment waarop zij toch moeten kiezen, waardoor zij nog maar één nationaliteit overhouden. Dat staat in het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

De versoepeling was een wens van D66. Die partij diende vorig jaar nog samen met de PvdA een wetsvoorstel in om de meervoudige nationaliteit mogelijk te maken.

De huidige regels zorgen voor in het buitenland wonende Nederlanders voor problemen. Zo kunnen zij, zonder dat ze dat zelf doorhebben, de Nederlandse nationaliteit verliezen als zij een andere aannemen. Dit geldt straks bijvoorbeeld ook voor Nederlanders die in het Verenigd Koninkrijk wonen na de brexit.

Voor immigranten geldt dat er een zogeheten afstandsplicht is. Dat betekent dat, als dit mogelijk is, zij verplicht afstand moeten doen van hun oorspronkelijke nationaliteit als zij tot Nederlander worden genaturaliseerd.

Dubbele nationaliteit versoepeld
Dubbele nationaliteit versoepeld (Foto: ANP)

LA Dodgers naar finale in National League, Cubs weer op voorsprong

Los Angeles Dodgers voor het tweede jaar op rij de finale van de National League Championship Series bereikt. In de derde wedstrijd was de ploeg van Kenley Jansen met 1-3 te sterk voor de Arizona Diamondbacks en beslisten daarmee de best-of-5-serie met 3-0.

De Japanse werper Yu Darvish, die halverwege het seizoen overkwam van Texas Rangers, had samen met rookie Cody Bellinger een belangrijk aandeel in de zege van de LA Dodgers. In vijf innings kreeg Darvish twee honkslagen tegen, waaronder een homerun in de vijfde inning. Hij zou ook zevenmaal drieslag gooien.

Op dat moment stonden de Dodgers al met 2-0 voor tegen de Diamondbacks. Bellinger had in de eerste inning al het eerste punt binnen geslagen. In de vijfde inning zou hij ook een homerun slaan. In zou inning zes zou ook Austin Barnes een solo homerun slaan. In de negende inning maakt de Curaçaoenaar Jansen het af. De closer van de Dodgers kreeg wel een honkslag tegen, maar kwam verder niet in de problemen.

De tegenstander in de finale van de National League Championship Series is nog niet bekend. In de derde wedstrijd tussen de Chicago Cubs en de Washington Nationals. Het werd een pitchersduel tussen Jose Quintana van de Cubs en Max Scherzer.

Pas in de zesde inning zou de eerste score op het bord te komen. Met twee man out kwam Daniel Murphy op de honken dankzij een error van outfielder Kyle Schwarber. Dat zorgde ervoor dat Murphy op de derde honk zou komen. Ondanks dat Quintana goed stond te gooien haalde manager Joe Maddon hem van de heuvel. Dat zorgde niet voor het gewenste resultaat, want in de volgende slagbeurt zou Ryan Zimmerman, eerste honkman van de Nationals een tweehonkslag slaan, waardoor Murphy kon scoren.

In de zevende inning zouden de Cubs langszij komen bij de Nationals, waar Scherzer vervangen werd na een honkslag van Ben Zobrist. Ben Solis verving de startende werper, maar ook hij kreeg meteen een honkslag tegen. Albert Almora Jr sloeg een honkslag waarna Zobrist over de thuisplaat kwam.

Ook in de achtste inning zou de Cubs toeslaan. Met Tommy La Stella op de tweede honk sloeg Anthony Rizzo een honkslag, waarna La Stella over de thuisplaat zou komen. Rizzo genoot nog van het moment en werd simpel uitgetikt op het tweede honk. In de negende inning had closer Wade Davis geen moeite met de slagmensen van Washington, waardoor Cubs nu in de serie een 2-1 voorsprong hebben.

Verdubbeling straf op haatzaaien

De straf voor aanzetten tot haat en discriminatie van mensen om ras, geloof of seksuele voorkeur wordt verdubbeld van maximaal 1 naar 2 jaar. Dat staat in het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. De partijen willen dit "om de ernst van het delict te benadrukken".

De partijen hebben ook afgesproken dat het beledigen van groepen vanwege ras, godsdienst of seksuele voorkeur strafbaar blijft.

Verdubbeling straf op haatzaaien
Verdubbeling straf op haatzaaien (Foto: ANP)

Ontwikkelingssamenwerking gaat op de schop

De ontwikkelingssamenwerking gaat op de schop. De focus komt te liggen op het bestrijden van de oorzaken van vier thema's: armoede, migratie, terreur en klimaatverandering. De komende jaren gaat er wel ruim 1,7 miljard extra naar dit ministerie.

Aanvullende uitgaven worden vooral gebruikt om de oorzaken en gevolgen van de migratie aan te pakken, staat in het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Verbetering van de opvang in de regio is daarbij een belangrijk aspect. Speciale aandacht zal er zijn voor onderwijs aan gevluchte kinderen en werkgelegenheid voor vluchtelingen.

Ontwikkelingssamenwerking gaat zich ook richten op andere landen. Nu zijn er nog vijftien zogenaamde partnerlanden waar Nederland een speciale ontwikkelingsrelatie mee heeft. Dat worden focuslanden waarvan de eerste drie Jordanië, Irak en Libanon worden.

Ontwikkelingssamenwerking gaat op de schop
Ontwikkelingssamenwerking gaat op de schop (Foto: ANP)

Comebacks Lightning en Maple Leafs in NHL tegen Capitals en Blackhawks

De Washington Capitals hebben de eerste nederlaag in het nieuwe NHL-seizoen te pakken. In de Amalie Arena in Tampa was de Tampa Bay Lightning na een mooie comeback te sterk in overtime.

De Lightning stond voor een pittige opgave: Alex Ovechkin stoppen. De Rus verkeert in welhaast bizar goede vorm en opende het seizoen met zeven goals in twee wedstrijden, inclusief twee keer een hattrick. The Great Eight gaf in de eerste periode een mooie pass op Taylor Chorney, maar Lightning-goalie Andrei Vasilevski hield zijn doel met een mooie redding schoon en kreeg er spontaan een staande ovatie voor.

De Russische goalie werd toch nog twee keer geklopt voor de periode voorbij was: Nicklas Bäckstrom opende de score, de Zweed gaf vervolgens de assist waar T.J. Oshie de 0-2 uit maakte. Alexander Killorn haalde in de tweede periode uit met een verschroeiend schot en zette de Lightning zo op 1-2, maar niet veel later tekende Oshie voor de 1-3. 

Veteraan Chris Kunitz, overgekomen van kampioen Pittsburgh Penguins, zorgde kort voor het einde van de tweede periode voor de 2-3, waarna Nikita Kucherov de gelijkmaker liet noteren. In overtime hield de Duitse goalie Philipp Grubauer de Capitals op de been, maar terwijl Ovechkin een straf uitzat gaf Kucherov de assist aan Brayden Point, die de winnende 4-3 maakte.

Lightning - Capitals (Bron: YouTube)

In Toronto namen de Maple Leafs het op tegen de Chicago Blackhawks. Mede door de 10-1 vernedering van de Penguins stonden de Blackhawks na twee duels op vijftien treffers, iets wat sinds de Calgary Flames in 1989/90 geen enkele ploeg gelukt was. Ook de Maple Leafs wonnen hun eerste twee wedstrijden en dus begon één van de ploegen aan wat uiteindelijk de eerste nederlaag van het seizoen zou worden.

De score werd al snel geopend door Jan Rutta, die jarenlang bij Chomutov in zijn eigen Tsjechië speelde, maar tijdens het off-season door de Blackhawks naar Chicago werd gehaald. Jonathan Toews verdubbelde de voorsprong niet veel later. Halverwege de tweede periode knalde de Rus Nikita Zaitsev de puck achter Blackhawks-goalie Anton Forsberg, overgekomen van de Columbus Blue Jackets en maandagavond debuterend bij de Blackhawks.

Richard Panik bracht de stand in de derde periode op 1-3 en het werd langzaam stiller in het volgepakte Air Canada Centre in Toronto. Met zeven minuten te spelen tekende Connor Brown echter voor de 2-3 op aangeven van Zaitsev en niet veel later tikte James van Riemsdyk een schot van Tyler Bozak fraai binnen: 3-3. In overtime was het de jonge Auston Matthews die de fans in Toronto deed juichen, door na een mooie solo de winnende 4-3 hard binnen te schieten.

Maple Leafs - Blackhawks (Bron: YouTube)

Uitslagen NHL maandag
Boston Bruins - Colorado Avalanche 0-4
New York Islanders - St Louis Blues 2-3 (penalties)
Buffalo Sabres - New Jersey Devils 2-6
Toronto Maple Leafs - Chicago Blackhawks 4-3 OT
Tampa Bay Lightning - Washington Capitals 4-3 OT
Edmonton Oilers - Winnipeg Jets 2-5
Anaheim Ducks - Calgary Flames 0-2

Sander Hoogendoorn kaapt de Gielmobiel

Sander Hoogendoorn slaat terug. De 3FM-dj heeft de Gielmobiel in zijn bezit weten te krijgen en vraagt via Twitter 333 euro losgeld, dat zou moeten worden overgemaakt naar het gironummer van Serious Request.

De actie van Hoogendoorn volgt op een actie van zijn collega Giel Beelen een dag eerder. Maandag wist Giel, die tegelijkertijd uitzendt op Veronica, in te breken bij zijn oude radiozender NPO 3FM. De dj was ineens te horen tijdens een nummer van Chef'Special en maakte reclame voor zijn nieuwe ochtendshow.

Giel heeft inmiddels 333,33 euro 'losgeld' betaald. "Nog 33 cent fooi gegeven, goeie actie!", schrijft hij op Twitter.

De Gielmobiel is een vast onderdeel in de ochtendshow van Beelen. Een telefoon is elke dag in het bezit van een BN'er, die hem daarna weer doorgeeft aan een ander. Giel belt in de uitzending het toestel, zonder dat hij weet wie hem zal opnemen.

Sander Hoogendoorn kaapt de Gielmobiel
Sander Hoogendoorn kaapt de Gielmobiel (Foto: BuzzE)

Bennett sprint naar winst in eerste etappe Ronde van Turkije

De eerste rit in de Presidential Cycling Tour of Turkey is gewonnen door Sam Bennett. De Ier van Bora-Hansgrohe was na 176.7 kilometer de snelste in de massasprint. De Italiaan Marco Benfatto werd tweede, voor de Belg Edward Theuns.

Vroeg in de openingsetappe kozen vier renners voor de aanval met daarbij Onur Balkan, Batuhan Özgür (Turkey) en Alex Turrin (Wilier Triestina-Selle Italia) en Flavio Santos (Funvic/Brasil). Het viertal kreeg niet veel later het gezelschap van het Italiaanse duo Vincenzo Albanese en Simone Sterbini, die beide uitkomen voor Bardiani-CSF.

Het zestal zou op 35 kilometer van de streep gegrepen worden. Met nog één kilometer te gaan was er een valpartij in het peloton. Jesper Hansen van Astana was een van de slachtoffers. In de sprint die daarop volgde was Bennett de snelste. Door de zege is hij ook de eerste leider in het algemeen klassement.

180 uur werkstraf geëist na fataal fietsongeluk

Het Openbaar Ministerie eist 180 uur werkstraf tegen een 21-jarige man uit Delft. Vorig jaar juli botste hij met zijn racefiets frontaal op een 80-jarige tegenligger. Volgens het OM had de racefietser te weinig ruimte gelaten voor tegenliggers en daarmee onvoldoende rekening gehouden met de verkeerssituatie ter plekke.

De botsing gebeurde op de Trekkade bij Maasland, een fietspad langs het water dat net twee meter breed is. Verdachte was met drie vrienden net begonnen aan een fietsvakantie. Ze reden in tweetallen min of meer schuin naast elkaar, toen ze een bocht naderden. Door bosschages konden ze de tegemoetkomende fietser niet zien.

Toen de voorste vriend 'Tegen!' riep, was het voor verdachte -die achteraan aan de buitenkant fietste- al te laat. Hij kon de man niet meer ontwijken. Door de botsing viel het slachtoffer met zijn hoofd op de betonnen kaderand en belandde in het water. De vrienden haalden hem eruit en probeerden hem te reanimeren, maar een schedelbasisfractuur werd de man uiteindelijk fataal.

Volgens de officier van justitie was sprake van meer dan een noodlottig ongeluk. Verdachte reed met hoge snelheid; weliswaar niet de 35 of 40 kilometer per uur waarmee wielrenners soms fietsen, maar toch nog 28. Bij het naderen van de bocht werd geen vaart geminderd. Verdachte bleef kort achter zijn voorganger rijden, waardoor het zicht al werd beperkt. Daarbij liet hij geen ruimte meer voor tegenliggers om te passeren. Dat alles maakt dat de verdachte volgens het Openbaar Ministerie schuld heeft aan de fatale aanrijding.

'Leger Noord-Korea oefent met paragliders'

Noord-Koreaanse speciale eenheden oefenden vorige maand op het infiltreren van doelen met paragliders. Ze deden dat volgens bronnen van het Zuid-Koreaanse staatspersbureau Yonhap op een oefenterrein waar het gezamenlijke commandocentrum van de VS en Zuid-Korea is nagebouwd.

De Noord-Koreanen oefenden volgens de bronnen voor het eerst met paragliders op het binnendringen van het zogeheten Combined Forces Command in Seoul. De glijschermen zijn relatief licht, goedkoop en makkelijk te bedienen. Eenheden uit meerdere krijgsmachtonderdelen deden mee aan de meerdaagse trainingsexercitie.

Een bron binnen het Zuid-Koreaanse leger waarschuwde dat speciale eenheden met hanggliders 's nachts nauwelijks zijn waar te nemen, ook niet op de radar. "Een paraglider vliegt op lage hoogte zonder een geluid te maken. Dat kan handig zijn bij een verrassingsaanval."

'Leger Noord-Korea oefent met glijschermen'
'Leger Noord-Korea oefent met glijschermen' (Foto: ANP)

Dolberg over winters vertrek bij Ajax: "Dat is niet het plan"

Kasper Dolberg is zijn goede vorm van vorig seizoen volledig kwijt, maar hij geeft niet op. De spits is ook niet van plan om Ajax in te gaan verlaten.

Dolberg is in Amsterdam zijn basisplek kwijtgeraakt aan Klaas Jan Huntelaar. "Ik heb een zwakke start gehad en hij heeft een paar keer de kans gekregen en daarbij gescoord. Ik spreek Huntelaar iedere training en daarbuiten natuurlijk ook. Hij is een erg goede gozer", aldus Dolberg tegen TV2. "Ik heb dit seizoen nog niet gescoord, maar voel me goed. Ik zit prima in mijn vel. Het is niet dat ik neerslachtig ben en er moedeloos van ben geworden. Ik voel mij goed en weet zeker dat de doelpunten gaan komen."

"Ik weet wat ik moet doen en praat daar natuurlijk ook met de trainer (Marcel Keizer, red.) over. Alles moet gewoon beter: technisch, fysiek en tactisch”, aldus de 20-jarige Dolberg, die eraan toevoegt dat hij niet van zins is om in januari te vertrekken: "Dat is niet het plan." Hij was in de zomer nog nadrukkelijk in beeld bij AS Monaco, maar Ajax wees naar verluidt een bod van ruim vijftig miljoen euro op de Deen af.

Dolberg maakte vorig seizoen 23 doelpunten in 48 officiële wedstrijden. Dit seizoen was het jonge talent alleen trefzeker in de wedstrijd tegen Scheveningen in de KNVB Beker.

F1 toont interesse in stratenrace Amsterdam of Rotterdam

Waar Zandvoort en Assen in het verleden al geflirt hebben met de mogelijkheid van de terugkeer van een Formule 1 Grand Prix van Nederland lijkt een stratencircuit in Amsterdam of Rotterdam nu het meest kansrijk. Vanuit de leiding van de Formule 1 wordt een Grand Prix van Nederland als serieuze optie gezien.

Met de opkomst van Max Verstappen is Formule 1 wederom ongekend populair in ons land. Dat is de leiding van de raceklasse niet ontgaan en er is vanuit de directie van de Formule 1 inmiddels serieuze belangstelling voor het nieuw leven inblazen van de Grand Prix van Nederland. Daarbij kijkt men niet in de eerste plaats naar de circuits van Assen en Zandvoort maar naar een race in een grote Nederlandse stad.

Onlangs bracht Sean Bratches, de nieuwe commerciële baas van de Formule 1, een bezoek aan Nederland zo onthulde Motorsport.com. Liberty Media dat eigenaar is van de hoogste raceklasse, heeft interesse in ons land als het gaat om mogelijk nieuw land op de F1-kalender. Daarbij wordt vooral gekeken naar de mogelijkheid om de race te laten verrijden op een stratencircuit in Amsterdam of Rotterdam.

Amsterdam lijkt de voorkeur te hebben van de Formule 1-leiding maar is qua logistiek mogelijk erg lastig. Daarom is Rotterdam ook een optie, mede gezien hun eerdere ervaring met Formule 1-demonstraties. De laatste Grand Prix van Nederland vond plaats in 1985, wanneer de volgende is blijft nog een raadsel vooralsnog.

Zien we over een paar volle oranjetribunes in Amsterdam of Rotterdam voor de Grand Prix van Nederland? (Pro Shots / Jeffrey Gaens)
Zien we over een paar volle oranjetribunes in Amsterdam of Rotterdam voor de Grand Prix van Nederland? (Pro Shots / Jeffrey Gaens)

Politie neemt 42 kg coke en 6 ton in beslag

In de afgelopen weken heeft de politie in twee panden op Rotterdam-Zuid invallen gedaan. Naast ruim 630.000 euro aan contanten en zes vuurwapens is 42 kilo cocaïne met een straatwaarde van 1,7 miljoen euro in beslag genomen. Hierbij zijn twee mannen aangehouden. Ze worden verdacht van drugshandel, witwassen en wapenbezit.

Uit een al langer lopend onderzoek kwam informatie naar voren dat de woningen aan de Lodewijk Pincoffsweg gebruikt werden voor ondermijnende activiteiten als drugshandel en witwassen. In twee verschillende acties werden vervolgens drugs, geld en wapens gevonden. In de eerste woning werd 42 kilo zuivere cocaïne aangetroffen. Daar waren geen verdachten aanwezig.

In de tweede woning, in dezelfde straat, troffen agenten in verborgen ruimtes diverse tassen met contant geld aan. Onder de tassen lagen zes vuurwapens. In de tassen zat ruim 630.000 euro. Dat geld is in beslag genomen. Beide woningen waren zogenoemde spookwoningen. Spookbewoning houdt in dat de bewoner of gebruiker van de woning niet degene is die er staat ingeschreven, of dat heel moeilijk is te achterhalen wie er woont bijvoorbeeld omdat er niemand is ingeschreven.

In de parkeergarage die bij een van de woningen hoort stonden twee auto’s die in beslag genomen zijn. In deze auto’s werden verborgen ruimtes aangetroffen, vermoedelijk voor het vervoer van drugs of geld. De twee verdachten, een 33-jarige inwoner uit Barneveld en een 34-jarige man uit Den Haag zijn aangehouden en maandag voorgeleid. De man uit Barneveld blijft voorlopig vastzitten.

Politie neemt 42 kg coke en 6 ton in beslag (Foto: Politie.nl)
Politie neemt 42 kg coke en 6 ton in beslag (Foto: Politie.nl)

Politie neemt 42 kg coke en 6 ton in beslag (Foto: Politie.nl)
Politie neemt 42 kg coke en 6 ton in beslag (Foto: Politie.nl)

Wilders: 'Regeerakkoord is volksverlakkerij'

In een persbericht laat Geert Wilders weten het regeerakkoord 'volksverlakkerij' te vinden. Zo is hij onder meer verbolgens over het feit dat de Islam niet genoemd wordt in het regeerakkoord. Geert Wilders: "Dit regeerakkoord is pure volksverlakkerij. Hoezo vertrouwen in de toekomst? Het existentiële probleem waar ons land mee te maken heeft wordt compleet genegeerd. Het woord islam komt niet eens in het regeerakkoord voor!"

Verder is het voornamelijk een klaagzang over de lastenverzwaringen ten opzichte van de verlichtingen: "Ik dacht dat we uit de financiële crisis waren en dat het beter ging met de economie maar ik zie slechts een mager procentje koopkrachtstijging en lees vooral over btw-verhoging, de hypotheekrenteaftrek kortwieken, vliegtaks, en ga zo maar door. Tegenover veel lastenverlichtingen staan ordinaire lastenverzwaringen. En waar is die verlaging van het eigen risico? Die zie ik nergens. Rutte heeft Nederlanders jarenlang duizenden euro’s afgepakt en ze krijgen nu een paar tientjes terug die ze vaak meteen weer mogen inleveren aan lastenverzwaringen. Daar heb ik maar één woord voor: volksverlakkerij.”  

Vikings boeken derde zege in NFL door late fieldgoal

De Minnesota Vikings hebben de derde zege in vijf wedstrijden in de NFL geboekt. In Chicago was de ploeg door een late fieldgoal net te sterk voor de Bears: 17-20.

Men was vooral benieuwd naar de quarterbacks in het duel. Het veelgeprezen talent Mitchell Trubisky debuteerde bij de Bears, waar hij de tegenvallende Mike Glennon verving. Sam Bradford keerde bij de Vikings terug na een blessure, maar moest voor het einde van het tweede kwart gewisseld worden voor Case Keenum.

Keenum en Trubisky zorgden in de tweede helft beiden voor een touchdown pass, terwijl punter Pat O'Donnell voor een fraaie scorende pass voor de Bears zorgde. In het vierde kwart zorgde Trubisky ervoor dat de stand gelijk werd getrokken (17-17), maar zijn vreugde duurde niet lang. Met ruim 2,5 minuut te gaan werd zijn pass op Zach Miller onderschept, waarna kicker Kai Forbarth met zestien seconden te gaan de fieldgoal voor de Vikings tussen de palen schoot: 17-20.

Verbeek tipt Koeman, Schmidt en Tuchel als bondscoach Nederland

Dick Advocaat stelde onlangs dat Ruud Gullit hem wellicht kan opvolgen als bondscoach van Oranje. Gertjan Verbeek pleit echter voor iemand anders.
De voormalig oefenmeester van onder meer sc Heerenveen, Feyenoord en AZ noemt Ronald Koeman, Thomas Tuchel en Roger Schmidt als de voornaamste kandidaten voor de vacature.

"Advocaat noemde Ruud Gullit als kandidaat om hem op te volgen, maar het lijkt me niet verstandig dat hij over zijn eigen graf gaat regeren. Ronald Koeman is daarvoor een topkandidaat. Maar ja, je weet niet of hij vrij komt bij Everton", zegt Verbeek in gesprek met Trouw. Hij zou een voorstander zijn van een buitenlandse bondscoach.

Tuchel zit momenteel zonder club, nadat hij afgelopen zomer moest vertrekken bij Borussia Dortmund. Schmidt heeft sinds juli de leiding bij het Chinese Beijing Guoan, waar hij tot het einde van 2019 vastligt. "Een buitenlandse bondscoach kan natuurlijk ook. Tuchel of Schmidt bijvoorbeeld. Zij hebben goed werk geleverd in Duitsland. Het gaat er vooral om dat een coach zich voor de langere termijn wil binden."

Voor zijn avontuur in China was Schmidt bijna drie jaar hoofdtrainer van Bayer Leverkusen. Eerder werd hij in 2014 met Red Bull Salzburg kampioen van Oostenrijk en de ploeg won toen ook de nationale beker.

Conclusie Wijnaldum: "Sinds WK nooit een goede basis gehad"

Oranje gaat normaal gesproken niet naar het WK in Rusland, maar Georginio Wijnaldum zegt nog hoop te hebben in een wonder.

"Maar als je realistisch bent, weet je dat het WK heel ver weg is", erkent de 26-jarige middenvelder van Liverpool in De Telegraaf. Hij stelt dat Oranje de kansen voor kwalificatie voor het WK niet in de laatste weken van de kwalificatiereeks heeft verspeeld, maar dat het al veel eerder misging.

"We hebben na dat WK als team nooit een goede basis gehad, waardoor we veel wedstrijden verloren en ons eerst niet kwalificeerden voor het EK en nu misschien niet voor het WK. Die goede basis was weg en daar moeten we vanaf nu aan gaan werken", aldus Wijnaldum, die tot dusverre 43 interlands speelde en daarin tot acht doelpunten kwam.

Het Nederlands elftal moet dinsdagavond voor eigen publiek met minimaal zeven goals verschil van Zweden winnen om tweede te worden in groep A. Daarna zou dan een play-off volgen voor één van de laatste tickets voor de mondiale eindronde.

Planet Coaster krijgt gratis content voor verjaardag

rontier Developments heeft aangekondigd dat ze met een gratis update zullen komen om de verjaardag van Planet Coaster te vieren. Een exacte datum is nog niet bekend, maar het lijkt november te worden. Planet Coaster kwam uit op 17 november 2016.

De nieuwe features zijn onder andere staff management, picknickbanken en nieuwe attracties. In de onderstaande trailers zie je er meer van de nieuwe features.


School Maastricht ontruimd na bomalarm

Een internationale school in Maastricht is dinsdagmiddag geëvacueerd na een bomalarm. Dat meldt de politie. Volgens bronnen rond de school kwam er om 13.00 uur een telefoontje binnen, waarbij een Engels sprekende persoon zei dat er een bom in het gebouw zou liggen. Daarna ging het brandalarm af en moest iedereen naar buiten.

De vele honderden leerlingen en docenten worden opgevangen in een sportcomplex bij de Geusselt. De politie is begonnen met een controle van het United World College aan de Discusworp.

Verstoorder concert Guus Meeuwis niet vervolgd

Het openbaar ministerie in Oost-Brabant gaat de 30-jarige man die op 9 juni werd aangehouden bij het concert van Guus Meeuwis in Eindhoven, niet vervolgen. Na grondig onderzoek komt het OM tot de conclusie dat er geen wettig en overtuigend bewijs is. Om deze reden is de zaak geseponeerd. Eerder werd de man verdacht van mogelijke betrokkenheid bij de voorbereidingshandelingen van een terroristisch misdrijf.

Aanhouding
De man was bij het concert van Guus Meeuwis met zijn telefoon boven zijn hoofd de menigte aan het filmen. Toen hij door agenten werd aangesproken, vertelde hij dat hij uit Amsterdam kwam en door problemen met het openbaar vervoer in Eindhoven terecht was gekomen.

Hij wilde het feest rondom het station aan zijn vrienden laten zien via facebook en was daarom aan het filmen, zei hij. De agenten stuurden hem weg met de mededeling terug naar de hoofdstad te gaan, maar hij werd later in de binnenstad gezien en aangehouden. De politie had aanwijzingen dat hij mogelijk geradicaliseerd zou zijn.

Onderzoek
In het onderzoek zijn getuigen gehoord en zijn woning is doorzocht. Daaruit kwam niets naar voren dat kon wijzen op voorbereidingshandelingen van een terroristisch misdrijf. Verder bleek uit het onderzoek naar zijn telefoongegevens dat hij geen contacten had met geradicaliseerde personen.

Zelf verklaarde hij bij de politie een asielzoeker te zijn die alleen maar de mensenmassa rondom het feest van Guus Meeuwis via facebook aan zijn vrienden wilde laten zien. De man was al op vrije voeten nadat de rechter-commissaris medio juni het aanhouden van de voorlopige hechtenis had afgewezen.

Bijdrage topsport verdubbeld naar 20 miljoen

Het nieuwe kabinet maakt meer geld vrij voor de Nederlandse topsporters. Om meer kansen te bieden aan de olympische en paralympische teams is de bijdrage verdubbeld van 10 naar 20 miljoen euro per jaar. Daarnaast komt er meer ruimte voor topsporttalenten om onderwijs en topsport combineren.

Ook trekt het kabinet structureel 5 miljoen euro extra uit ter ondersteuning van de organisatie van sportevenementen in Nederland, waaronder EK's en WK's. Het initiatief voor de organisatie van een evenement ligt altijd bij de sport.

Het kabinet gaat ook steviger inzetten op de aanpak van dopinggebruik, matchfixing, corruptie en misbruik in de sport.

Bijdrage topsport verdubbeld naar 20 miljoen
Bijdrage topsport verdubbeld naar 20 miljoen (Foto: ANP)

Politie arresteert 11 tieners om openlijk geweld

Dinsdag in alle vroegte heeft de politie in Breda elf jongens tussen de 13 en 16 jaar aangehouden voor openlijk geweld. De elf zouden op 7 september betrokken zijn geweest bij het in elkaar slaan en schoppen van een jongen. Dat geweld werd opgenomen en op internet geplaatst.

Een ‘vecht’ afspraak tussen twee jongens draaide uit op een openlijk geweld op 7 september. Twee jongens hadden afgesproken om elkaar ergens te treffen om het één en ander uit te vechten. Via social media kanalen werd dit helemaal opgeklopt en verkeerd begrepen. Op het bewuste tijdstip kwam een grote groep jongelui naar de Namenstraat.

Afschuw
Uiteindelijk kreeg één jongen klappen en schoppen van een flinke groep. Anderen hadden dat gefilmd en binnen no time stonden er verschillende filmpjes online. Verschrikkelijke beelden om te zien. Gelukkig vielen de verwondingen verhoudingsgewijs mee maar de schrik en angst niet. Ook verschillende daders, die zichzelf zagen op de beelden, snapten dat het hier helemaal uit de hand was gelopen. Op social media werd met afschuw gesproken over het incident.

De politie kreeg lucht van de filmpjes en ook werd er aangifte gedaan waarna er een onderzoek werd gestart. Enkele ouders van daders meldden zich direct bij de politie om hun kind aan te geven. Afspraken werden gemaakt omdat het onderzoek nog niet afgerond was. Van de overige verdachten werd in de loop van het onderzoek de identiteit vastgesteld. Na overleg met de Officier van Justitie werd besloten alle verdachten op een zelfde moment aan te houden. 

Zaak eindexamenfraude Ibn Ghaldoun moet over

Het Gerechtshof in Den Haag moet de zaak waarin een man werd veroordeeld voor eindexamenfraude op de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam opnieuw behandelen, oordeelde de Hoge Raad dinsdag.

De inmiddels 22-jarige man was niet betrokken bij de diefstal van de examens in 2013. Hij is door het Openbaar Ministerie vervolgd voor heling van de examens en voor heling van foto's van de examens en van een usb-stick met daarop afbeeldingen van de examens.

Het hof sprak de verdachte in december 2015 vrij van heling van de examens. Hij werd echter wel veroordeeld voor heling van de foto's en de usb-stick. De verdachte ging in hoger beroep bij de Hoge Raad, die de uitspraak van het hof heeft vernietigd.

Zaak eindexamenfraude Ibn Ghaldoun moet over
Zaak eindexamenfraude Ibn Ghaldoun moet over (Foto: ANP)

Senaat buigt zich over woekerhandel tickets

De Eerste Kamer (Senaat) buigt zich dinsdag over de bestrijding van de woekerhandel in tickets voor concerten en sportwedstrijden. Zeven jaar geleden besloot een brede meerderheid in de Tweede Kamer al de wanpraktijken aan te pakken.

CDA en SP namen het voortouw. "Met de ticketwet zetten we een grote stap in de aanpak van de woekerhandel in kaartjes voor evenementen. We willen voorkomen dat tussenhandelaren winst maken over de rug van liefhebbers", aldus SP-Kamerlid Jasper van Dijk die samen met zijn CDA-collega Madeleine van Toorenburg de wet in de Senaat gaat verdedigen.

De wet regelt dat kaartjes nog wel mogen worden doorverkocht, maar hoogstens 20 procent duurder dan de originele prijs. Indien een kaartje voor een hoger bedrag wordt verkocht, dan kan de koper het te veel betaalde bedrag terugvorderen.

Vorig jaar was er veel ophef over dure kaartjes voor concerten van Adele. Onlangs nog pleitte de KNVB voor aanpak van de doorverkoop van kaarten voor voetbalwedstrijden.

Senaat buigt zich over woekerhandel tickets
Senaat buigt zich over woekerhandel tickets (Foto: ANP)

'Noord-Korea wil bereik raketten opvoeren'

Noord-Korea wil het bereik van zijn ballistische raketten opvoeren tot 9000 kilometer. Het is nog onduidelijk op wat voor termijn de Noord-Koreanen over dergelijke projectielen denken te beschikken, zei een Russische parlementariër na een bezoek aan Pyongyang tegen persbureau Interfax.

De Noord-Koreanen claimden tijdens het bezoek van de Russen een raket te hebben die 3000 kilometer ver kan komen. Die kan volgens Pyongyang na aanpassingen Amerikaans grondgebied bereiken.

'Noord-Korea wil bereik raketten opvoeren'
'Noord-Korea wil bereik raketten opvoeren' (Foto: ANP)

Nederlandse teams blijven leidend in zonnerace

De Nederlandse studententeams uit Delft, Eindhoven en Twente blijven leidend in de World Solar Challenge, een prestigieuze en zware wedstrijd met zonneauto's door de Australische woestijn. Na drie racedagen en halverwege de wedstrijd wist het Nuon Solar Team uit Delft de koppositie vast te houden.

Concurrent 'RED Shift' uit Twente eindigde, net als dag twee, op de derde plaats. In de klasse voor gezinsauto's bezette de Stella Vie van de studenten van de TU Eindhoven opnieuw de eerste plaats. "Hoewel de weersomstandigheden tijdens de eerste helft prima waren en het Solar Team Eindhoven een serieuze voorsprong heeft, is de wedstrijd nog zeker niet gereden", aldus de Eindhovenaren.

Dat komt omdat er zware bewolking verwacht wordt de komende etappe, van Alice Springs tot aan Coober Pedy. "Het deels wegvallen van de zonne-energie, door het wolkendek, maakt de komende 24 uur dan ook extra spannend", aldus het team uit Eindhoven.

Zonnepanelen
Ongeveer vijftig auto's uit circa 25 landen doen mee aan de World Solar Challenge. Ze rijden allemaal op zonnepanelen.

De auto's moeten ongeveer 3000 kilometer rijden, van Darwin in het noorden van Australië door de eindeloze woestijn naar Adelaide in het zuiden. Daarvan hebben ze nu ongeveer de helft achter de rug. De snelste auto's komen donderdag of vrijdag over de finish.

Nederlandse teams blijven leidend in zonnerace
Nederlandse teams blijven leidend in zonnerace (Foto: ANP)

Politie gebruikt drones in Oost-Nederland

De politie gaat per direct drones inzetten bij ernstige verkeersongelukken of op plaatsen delict. Het betreft een proef in Oost-Nederland. Als deze succesvol is, dan volgt een verdere invoering elders in het land, aldus een woordvoerder van de Landelijke Eenheid.

De bedoeling is dat met de mini-helikopters overzichtsbeelden gemaakt kunnen worden die nuttig zijn bij opsporings- en onderzoekswerk. Volgens de woordvoerder levert de inzet van een drone voordelen op ten opzichte van een gewone politiehelikopter. "Je neemt ze makkelijk mee, dus ze zijn efficiënt en makkelijk."

De proef wordt uitgevoerd door vijf mensen van de Landelijke Eenheid die onlangs hun vliegbrevet voor het vliegen met een drone hebben behaald. Later dit jaar volgen nog eens zeven agenten van de eenheid Oost-Nederland, die nu hun 22 weken durende opleiding beginnen.

Politie gebruikt drones in Oost-Nederland
Politie gebruikt drones in Oost-Nederland (Foto: ANP)

ECHO morgen op PS4

Vorige maand konden we ECHO al spelen op pc via Steam, maar deze week kunnen we ook op PlayStation 4 aan de slag gaan. Morgen zal ECHO beschikbaar zijn via PSN.

In ECHO is het aan jou de taak om uit een oud paleis te ontsnappen. Het paleis gebruikt echoes om jou tegen te houden. Om de vijf minuten wordt het donker en leren de echoes de moves die jij hebt gebruikt om te ontsnappen.


Interview + Concertverslag: Brant Bjork (feat. Sean Wheeler)

Afgelopen week was Brant Bjork in Nederland voor twee concerten. FOK! was erbij in de Melkweg, Amsterdam, op de woensdagavond (04/10), en mocht vooraf een interview doen met de ‘Low Desert Punk’ die ooit deel uitmaakte van het legendarische stoner rock gezelschap Kyuss. Daarna was Bjork jarenlang een vaste waarde in Fu Manchu, deed aan verschillende projecten mee als Mondo Generator, en bracht solo ook nog eens elf studioalbums uit. Onlangs verscheen Europe ’16, een livealbum. In het interview kwam deze cd natuurlijk ter sprake, maar Bjork vertelde ook openhartig over zijn jeugd, hippie-idealen, de gebeurtenissen in Las Vegas, cannabis, rockster Bono, vriend en gastvocalist Sean Wheeler, en haast onvermijdelijk, over het pijnlijke uiteenvallen van Kyuss en de dramatische nasleep van Kyuss Lives!

Sylvester Stallone gaat Creed 2 regisseren

Sylvester Stallone zal het vervolg op de boksfilm Creed gaan regisseren en produceren. Dit maakte de oud Rocky-ster bekend op zijn Instagramaccount. Acteur Michael B. Jordan, die samen met Stallone de hoofdrollen vertolkte in het eerste deel, zal ook terugkeren.

De boksfilm Creed uit 2015 was een spin-off en vervolg op de Rocky-films die Stallone wereldberoemd maakte. In deze film speelt Michael B. Jordan de rol van Johnson Creed, de zoon van Apollo Creed, die de flamboyante bokskampioen was van de eerste Rocky-film. De jongere Creed zoekt vervolgens de hulp van zijn vader's oude vriend en rivaal, Rocky Balboa (Stallone), om in de voetsporen van zijn vader te treden en een professionele bokscarrière na te jagen.

Creed werd goed ontvangen en bracht maarliefst 173 miljoen dollar op. Stallone werd daarnaast voor zijn rol genomineerd voor een Academy Award voor beste mannelijke bijrol en won zelfs de Golden Globe in dezelfde categorie. Verwacht wordt dat Creed 2 in 2019 in de bioscopen zal verschijnen.

sylvester stallone michael b jordan
Sylvester Stallone en Michael B. Jordan (bron: UPI)

Gewapende overval op Vlaardingse supermarkt

Maandagavond was deJumbo op De Loper in Vlaardingen doelwit van twee overvallers. Zij gingen er lopend vandoor in de richting van de Holysingel. Om ongeveer 20.45 uur kwamen de twee overvallers, waarvan één een vuurwapen had, de winkel binnen. Daarbij zou ook een schot gevallen zijn.

Wat zich binnen heeft afgespeeld, moet nog blijken uit verklaringen van het personeel, maar feit is wel dat de overvallers er met een onbekende buit vandoor zijn gegaan. Er raakte gelukkig niemand gewond. Er werden direct verschillende politie-eenheden naar de supermarkt gestuurd en andere agenten zochten in de omgeving naar personen die aan het signalement van de daders voldeden.

Ook de politiehelikopter zocht mee in een ruime kring rond De Loper. Dankzij de inzet van Burgernet kwamen veel tips binnen van burgers die meenden de daders te hebben gezien. Die tips werden allemaal zo veel als mogelijk direct onderzocht. Personeel van de Forensische opsporing heeft sporen veilig gesteld en ook het verzamelen van camerabeelden is onderdeel van het onderzoek dat nu loopt.

Lozano met blessure terug bij PSV

Hirving Lozano komt in de nacht van dinsdag op woensdag niet in actie in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Honduras. De PSV'er is geblesseerd geraakt.

De aanvaller heeft tijdens de training een schouderblessure opgelopen en hij keert daarom vervroegd terug bij PSV, zo meldt de NOS. Het is nog onduidelijk hoe lang de 22-jarige linksbuiten moet revalideren en het is dus ook onduidelijk of hij de competitiewedstrijd van aanstaande zondag tegen VVV-Venlo aan zich voorbij moet laten gaan.

Mexico gaat op bezoek bij Honduras, maar is al zeker van deelname aan het WK in Rusland van volgend jaar zomer. "Het is jammer dat Lozano er niet bij is, maar dit biedt ook weer kansen voor een ander. Lozano raakte geblesseerd aan de schouder en is daar nog op het trainingsveld aan behandeld. We hebben de nodige onderzoeken uitgevoerd en hebben samen met zijn club besloten dat hij terugkeert naar Nederland om verder te revalideren", aldus bondscoach Juan Carlos Osorio.

Lozano is in relatief korte tijd uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers van PSV. De negentienvoudig international van Mexico (drie doelpunten) kwam voor een miljoenenbedrag over van CF Pachuca en maakte tot dusverre zes treffers in acht officiële optredens voor PSV. Daar gaf Chucky, die nog tot medio 2023 vastligt, ook nog vier assists bij.

Defensie gaat misbruik uit 1982 onderzoeken

Defensie gaat een feitenonderzoek doen naar een melding van seksueel misbruik uit 1982. Er is hiervoor een commissie van onderzoek ingesteld. De onderzoekers van de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID) zullen dit uitvoeren. Binnen de COID bestaat sinds 2011 een meldpunt waar (oud-) Defensiepersoneel en externen vermoedens van integriteitschendingen kunnen melden.

De onderzoekscommissie gaat onderzoeken wat er in 1982 is gebeurd en hoe er met de melding in 1982 en later is omgegaan. Defensie heeft ondersteuning aangeboden aan de melder van het seksuele misbruik. “We proberen allemaal ongewenst gedrag te weren”, vertelt COID-directeur Claire Zalm. “Maar we weten ook dat het niet aan de deur van Defensie voorbijgaat. Helaas komt seksueel ongewenst gedrag nog steeds een aantal keer per jaar voor. Sommigen durven niet te melden of vinden het pijnlijk om er over te praten. We vragen hen dat toch te doen bij het meldpunt of bij hun leidinggevende. Ook kunnen ze aangifte doen bij de marechaussee als het aanranding of verkrachting betreft. Want als je zwijgt, verandert er niets. Omdat het moeilijk is, kunnen zij zich laten ondersteunen door een coördinator vertrouwenspersoon.’’

'Advocaat grijpt hard in en voert vier wijzigingen door'

Bondscoach Dick Advocaat lijkt de nodige veranderingen aan te gaan brengen in de opstelling van het Nederlands elftal voor het duel met Zweden.

Liefst vier van de elf spelers die afgelopen weekeinde nog aan de aftrap verschenen in en tegen Wit-Rusland, zouden in het laatste kwalificatieduel genoegen moeten nemen met een reserevol. Oranje won zaterdag weliswaar met 1-3 in Borisov, maar maakte bij vlagen een apathische indruk. Dat lijkt Daryl Janmaat, Karim Rekik, Georginio Wijnaldum en Vincent Janssen hun plek in de basiself te kosten.

Joël Veltman, Matthijs de Ligt, Davy Klaassen en Bas Dost kunnen daardoor rekenen op een basisplaats, baseert de NOS op de training van maandag. Het Nederlands elftal staat dinsdagavond in de Amsterdam ArenA voor een schier onmogelijke opgave. Alleen een overwinning met minimaal zeven doelpunten verschil zou voldoende zijn om Zweden voorbij te gaan in de poule en zo kwalificatie voor de play-offs voor het WK van volgend jaar in Rusland veilig te stellen.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Jasper Cillessen; Joël Veltman, Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk, Daley Blind; Davy Klaassen, Davy Pröpper, Tonny Vilhena; Arjen Robben, Bas Dost, Ryan Babel.

Eerste trailer Star Wars: The Last Jedi gelanceerd

Vanochtend is via Facebook de eerste volledige trailer van de achtste episode in de Star Wars-saga, The Last Jedi in première gegaan. Bekijk hem nu!

In de trailer zien we een aantal verhaalwendingen die waren te verwachten, maar ook een aantal zeer verrassende twists. Zo wordt aan het begin meer getoond van de ontmoeting tussen Luke en Rey, waarmee de laatste film (The Force Awakens) eindigde. Vervolgens is er een focus op Kylo Ren en eindigt de trailer met een ogenschijnlijke aanbieding tot samenwerking van Kylo aan Rey. Zou Rey zich laten verleiden tot de Dark Side?

De regie is in handen van Rian Johnson en zal in de bioscopen verschijnen op 13 december. De kaartverkoop is ook direct van start gegaan, en zoals verwacht liep het storm. Grijp je kans nu het kan!

Stakingen in Frankrijk tegen plannen Macron

In Frankrijk proberen de vakbonden dinsdag met stakingsacties het openbare leven plat te leggen. De bonden, met in totaal 5,4 miljoen leden, willen daarmee hun eisen kracht bijzetten tegen de plannen voor hervormingen van de arbeidsmarkt van president Emmanuel Macron.

Macron heeft die maatregelen na zijn verkiezingsoverwinning aangekondigd. De maatregelen die op de meeste bezwaren kunnen rekenen zijn de versoepeling van het ontslagrecht en verlaging van de betaling bij ziekte.

De bonden in de onderwijs- en luchtvaartsector hebben al aangekondigd aan de acties mee te doen. Verwacht wordt dat zeker 30 procent van het totale luchtverkeer van en naar Frankrijk uitvalt. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia heeft een deel van de vluchten naar Frankrijk geschrapt en klanten gewaarschuwd voor vertragingen.

Er zijn dit jaar al meer dan tien stakingen geweest. Die waren in omvang een stuk kleiner dan de nu aangekondigde acties.

Stakingen in Frankrijk tegen plannen Macron
Stakingen in Frankrijk tegen plannen Macron (Foto: ANP)

Tiesto draait op benefietconcert Las Vegas

Tiesto is een van de dj's die in november zal draaien op een benefietconcert voor de slachtoffers van de schietpartij in Las Vegas. Andere grote namen die hebben toegezegd zijn onder meer Zedd, Kaskade en Lil Jon.

Tiesto laat weten met veel plezier mee te werken. "Las Vegas is als een tweede thuis voor me", zegt de Nederlandse dj tegen Billboard. Hij doneerde ook 200.000 dollar aan het fonds voor slachtoffers nadat collega Diplo dj's hiertoe had opgeroepen. "Na de schietpartij wilde ik de slachtoffers, hun familie en de helden van de hulpdiensten meteen ondersteunen. Naast het doneren van geld, kan ik dat doen door op te treden om geld in te zamelen", aldus Tiesto, die in het echt Tijs Verwest heet.

Het concert wordt gegeven op 7 november in discotheek OMNIA en kaartjes zijn verkrijgbaar vanaf 30 dollar. Alle opbrengsten zullen worden gedoneerd aan het Las Vegas Victums Fund, dat zich inzet voor medische en psychologische hulp voor de slachtoffers van de schietpartij.

Tiesto draait op benefietconcert Las Vegas
Tiesto draait op benefietconcert Las Vegas (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: bewolkt en af en toe regen

In oktober veel regen , voor het kerkhof altijd zegen.

Vandaag
Gisteren was het bewolkt en viel er af en toe regen.

Vandaag is het bewolkt en valt er af en toe regen. Maximumtemperatuur rond de 15 graden. En met de wind valt het wel mee, behalve aan zee en op het IJsselmeer, daar is hij vrij krachtig tot krachtig.

En woensdag ... Nouja, dat raden jullie natuurlijk al ...


Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:57
Zon onder: 18:56
Zonkracht: 2/1

Kastanjes (Foto: Clayton1)
Kastanjes (Foto: Clayton1)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Fire Emblem Warriors: beeldkwaliteit vs. performance

De Switch-versie van Fire Emblem Warriors geeft je de keuze: 1080p+30fps of 720p+60fps. Oftewel: heb je liever betere beeldkwaliteit of een hogere framerate? Voor een actie-game zoals Fire Emblem Warriors zou ik liever voor framerate kiezen, maar misschien denken anderen daar anders over. In handheld-modus heb je geen keuze, dan zit je vast aan weer iets anders: 720p+30fps.

YouTuber Nomcomms heeft een vergelijkingsvideo gemaakt waar je dit alles kunt bekijken. Fire Emblem Warriors komt op 20 oktober uit voor Switch en 3DS.

The Mummy Demastered laat Tom Cruise zien hoe het moet

The Mummy Demastered is een samenwerking tussen gameontwikkelaar WayForward en filmstudio Universal. Het is eigenlijk gemaakt ter promotie van de geflopte zomerfilm The Mummy met Tom Cruise in de hoofdrol. De game oogt echter vele malen beter. Het is een 16-bit Metroidvania waarin je los kunt gaan met een geweer.

The Mummy Demastered komt op 24 oktober uit voor PS4, Xbox One, Switch en pc.

Destiny 2 prestige raid uitgesteld

De Destiny 2 prestige raid, een moeilijkere versie van de reguliere raid, is uitgesteld tot 18 oktober. De prestige raid zou eigenlijk vandaag lanceren, maar Bungie wil eerst een bekende exploit fixen. Voor Destiny 2-spelers is de prestige raid een nieuwe kans om de moeilijkste content in de game toe te takelen.

Raids in Destiny zijn grote dungeons waar je met zes man naartoe moet. Vervolgens moet je allerlei puzzels en gevechten aangaan. Gelukkig staan hardcore Destiny 2-spelers deze week niet met lege handen. Vanaf vandaag kunnen ze in de Iron Banner, een alternatieve versie van de PvP waar je nieuwe gear kunt verdienen.

Productie industrie bijna 4 procent hoger

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus bijna 4 procent hoger dan in augustus 2016, maakt het CBS bekend. De stijging is iets groter dan in juli. Al bijna twee jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de transportmiddelenindustrie groeide het sterkst.

De productie van de transportmiddelenindustrie was in augustus ruim 21 procent hoger dan in augustus 2016. Ook de productie van de machine-, elektrische-apparaten-, de rubber- en kunststof- en de chemische industrie groeide sterker dan gemiddeld in de industrie. Daarentegen produceerde de farmaceutische industrie minder dan in augustus 2016.

Positief
Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van juli op augustus 2017 steeg de productie met 0,4 procent. De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er sprake van een stijgende trend van de industriële productie.

Na dalingen in juli en augustus steeg het producentenvertrouwen in september weer. Door deze stijging lag het producentenvertrouwen op het hoogste niveau in 9,5 jaar. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse producenten nam weliswaar iets af in september, maar ligt nog ver boven het langjarig gemiddelde.

In juli en augustus bereikte het vertrouwen recordhoogtes. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in augustus 5,3 procent hoger dan een jaar eerder. Het CBS benadrukt dat het om voorlopige cijfers gaat en dat deze nog kunnen worden bijgesteld. 

Productie industrie bijna 4 procent hoger (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek )
Productie industrie bijna 4 procent hoger (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek )Productie industrie bijna 4 procent hoger (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek )
Productie industrie bijna 4 procent hoger (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek )

Grote brand in rij woningen in Epe

In het Gelderse Epe was een grote brand uitgebroken in een rij huizen aan de Klimtuin. De brand woedde in eerste instantie in een carport, maar sloeg over naar de aangrenzende woningen.

In het blok van vier woningen stonden de middelste twee woningen in brand. De twee hoekhuizen liepen rookschade op. Geen van de bewoners konden in de ochtend terugkeren naar huis en zijn elders opgevangen.

Bij de brand raakte niemand gewond. De oorzaak van de brand is niet bekend.

McCartney herdenkt geboortedag John Lennon

Sir Paul McCartney heeft op Twitter de geboortedag van zijn mede-Beatle John Lennon herdacht. Lennon, die in 1980 werd doodgeschoten, zou maandag 77 jaar oud geworden zijn.

McCartney plaatste op Twitter een foto van hem en Lennon in de studio op het moment dat de twee mannen elkaar de hand reiken. "Probeer Johnny te bereiken op zijn verjaardag", schrijft de Britse zanger bij de zwart-witfoto.

Ook Ringo Starr, de voormalige drummer van de Beatles, plaatste een foto van Lennon op zijn Twitter-account. "Ze zeggen dat het je verjaardag is... vrede en liefde", was de tekst die Starr erbij had gezet.

Weduwe

Yoko Ono, de weduwe van Lennon, plaatste op hetzelfde sociale medium een berichtje waarin zij haar overleden man herdacht. "Hij is nog steeds bij ons, en schenkt ons de wijsheid en het geluk als het zo hard nodig is", meldde Ono.

De wereldberoemde zanger werd op 8 december 1980 neergeschoten bij zijn appartementencomplex in New York. Moordenaar Mark Chapman stelde een groot fan van Lennon te zijn. Hij is veroordeeld tot levenslang; zijn verzoek tot eerdere invrijheidstelling is al negen keer afgewezen.

McCartney herdenkt geboortedag John Lennon
McCartney herdenkt geboortedag John Lennon (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.