IJsland is zenuwen de baas en pakt eerste WK-ticket ooit

Redactie

IJsland heeft zich voor het eerst in de voetbalhistorie geplaatst voor een WK. Kroatië plaatste zich tegen Oekraïne voor de play-offs.

Het team van bondscoach Heimir Hallgrímsson greep afgelopen weekeinde dankzij een 0-3 overwinning op Turkije de koppositie in de poule en kon de groepswinst op eigen veld tegen hekkensluiter Kosovo definitief veiligstellen. IJsland maakte een gespannen indruk in de eerste helft, maar werd op slag van rust op sleeptouw genomen door Gylfi Sigurdsson. De middenvelder van Everton kapte zijn directe tegenstander op de rand van het strafschopgebied bekwaam uit en gaf doelman Samir Ujkani vervolgens het nakijken met een hard schot: 1-0.

IJsland had vervolgens weinig te duchten van de bezoekers en gooide het duel halverwege de tweede helft uiteindelijk definitief op slot. Ex-AZ'er Johann Berg Gudmundsson kon van dichtbij scoren na goed voorbereidend werk van Sigurdsson en bracht zijn ploeg zo definitief in veilige haven.

Kroatië tweede
Oekraïne moest winnen, maar Kroatië had aan een gelijkspel genoeg om tweede te worden in de groep. De bezoekers pakten uiteindelijk twee punten meer dan ze nodig hadden: Andrej Kramaric kopte knap raak na een voorzet van Luka Modric en verdubbelde acht minuten later de score. De spits van TSG Hoffenheim tikte van dichtbij binnen nadat Ivan Rakitic de bal al vollerend prachtig had klaargelegd.

Oekraïne was in het eerste half uur nog de bovenliggende partij geweest en kreeg toen ook enkele kansen, maar men scoorde niet en ook na de pauze wist men geen doel te treffen. In het laatste half uur liep het team van bondscoach Andriy Shevchenko dus tegen twee tegentreffers aan.

Finland speelde ondertussen met 2-2 gelijk tegen Turkije, maar dat ging nergens meer om.