FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 13 juli 2015

'Rebellen gedood bij legeroperatie Burundi'

Bij een legeroperatie in het noorden van Burundi zijn 31 rebellen gedood en 170 anderen gevangengenomen. Dat heeft een woordvoerder van het leger maandag gezegd.

De operatie vond plaats in de noordelijke provincie Cibitoke. Bij de operatie werden ook zo'n tachtig wapens in beslag genomen, aldus de legerwoordvoerder. Volgens de gouverneur van de staat waren de rebellen eerder vanuit Rwanda de grens overgestoken en voerden ze vrijdag twee aanvallen uit.

Het is al maanden onrustig in Burundi, sinds president Pierre Nkurunziza zich in april kandidaat stelde voor een derde termijn. De grondwet stelt een maximum van twee termijnen, maar volgens Nkurunziza gaat dit voor hem niet op omdat hij voor zijn eerste termijn werd aangesteld door het parlement, en niet rechtstreeks werd gekozen. Het grondwettelijk hof van Burundi heeft Nkurunziza in het gelijk gesteld. Een factie binnen het leger probeerde in mei een coup te plegen, maar dit mislukte.

De onrust en het geweld van de afgelopen maanden heeft al zeker 77 levens geëist.

Ariana krijgt geen straf voor 'donut-fiasco'

Ariana Grande kan opgelucht ademhalen. De bakker die vorige week het slachtoffer werd van een grapje van de zangeres heeft besloten geen aanklacht tegen haar in te dienen, weet People.

Grande (22) was vorige week samen met haar achtergronddanser in Lake Elsinore in een donutwinkel. Beveiligingscamera's legde vast hoe Ariana stiekem aan een aantal donuts likte, maar deze niet kocht. De politie besloot hierop een onderzoek te starten naar Ariana, maar de eigenaar van de zaak heeft inmiddels besloten geen actie te ondernemen.

Door het incident kreeg de zaak overigens wel een waarschuwing van de Amerikaanse gezondheidsinspecteur. Eigenaar Joe Marin vertelt dat hij het eten open op de toonbank had liggen en dat mag niet. "We hebben dit inmiddels opgelost."

Het filmpje legde ook geluid vast en zo was te horen dat Ariana zei Amerika te haten. Ariana bood afgelopen week al twee keer haar excuses aan voor haar gedrag.

De schokkende beelden zijn hieronder te bekijken.

Ciri heeft een nieuwe outfit

De eerstvolgende gratis DLC voor The Witcher 3: Wild Hunt is een nieuwe outfit voor Ciri. CD Projekt RED heeft dit zojuist aangekondigd. Vreemd genoeg heeft FOK!ker Trigo de DLC al dagen geleden gedownload op zijn PlayStation 4. Daarentegen heeft zijn versie van The Witcher 3 slechts patch 1.05, waar weer het bewijs is dat je niet alles kunt hebben.

Ciri DLC

Ciri DLC (live)

Ten slotte laat CD Projekt RED weten dat er nog geen datum bekend is wanneer patch 1.07 uitkomt.

 

Update 23:32:
Het raadsel is opgelost. De DLC is per ongeluk gelekt. Ontwikkelaar Marcin Momot van CD Projekt RED adviseert gamers om de DLC te verwijderen want deze vroege versie heeft nog een aantal bugs die problemen kunnen veroorzaken met de game.

 

 

 

 

 

 

 

Hiljemark voor vier jaar naar Palermo

De Italiaanse voetbalclub Palermo neemt middenvelder Oscar Hiljemark over van PSV. De 23-jarige Zweed heeft bij zijn nieuwe werkgever een contract ondertekend voor vier seizoenen, maakte de club uit de Italiaanse Serie A maandagavond bekend.

Hiljemark speelde sinds 2012 bij PSV, maar was er afgelopen seizoen lang uit door een heupblessure. Daardoor kwam hij maar elf competitiewedstrijden in actie voor de landskampioen uit Eindhoven.

Deze zomer speelde hij zich in de kijker door als aanvoerder van het beloftenelftal van Zweden Europees kampioen te worden. Palermo werd afgelopen seizoen elfde in de Italiaanse Serie A.

Goud voor Evers en Toeters op WK zwemmen

Het Wilhelmus klonk vanavond twee maal in het TollCross Swimming Centre in Glasgow. Tijdens de finales van het WK zwemmen voor gehandicapten wisten Marc Evers en Magda Toeters beide goud te pakken op de 100 meter school in de klasse S14 (licht verstandelijk beperkt). Evers deed dat door er een spannende strijd van te maken met de Japanse wereldrecordhouder Yasuhiro Tanaka en de Britse Quin Scott. Uiteindelijk eindigden de twee beide op de tweede plaats in 01:07.99. Evers won in 1:07.10. Marlou van der Kulk werd in de finale bij de dames uiteindelijk vierde. Haar tijd van 1:20.24 was een fractie sneller dan vanochtend (1:20.44). 

Michael Schoenmaker (S4) eindigde op de 200 meter vrijeslag als vierde in een tijd van 3:08.66. Deze tijd was ruim twee seconden sneller dan vanochtend. In diezelfde race wistde Zuid-Koreaan Giseong Jo het kampioenschapsrecord te breken in 2:56.23. 

Als laatste van Nederland kwamen er nog drie dames in actie op de 50 meter vrijeslag in de klasse S10. In een spannende race eindigden Summer Mortimer vierde (0:28.14), Chantalle Zijdervelde vijfde (0:28.43) en Chantal Molenkamp zesde (0:28.59). Aurélie Rivard uit Canada pakte verrassend de wereldtitel in een tijd van 0:27.87, voor de Russin Nina Ryabova (0:27.91) en de Nieuw-Zeelandse wereldrecordhoudster Sophie Pascoe (0:28.00).

Ook vanavond werden er weer wereldrecords gezwommen. De Wit-Rus Ihar Boki (S13) slaagde erin op de 50 meter vrijeslag om zijn eigen wereldrecord met 0.01 seconde te verbeteren naar 0:23.20. De Australische Ellie Cole verbrak op de 100 meter rugslag in de klasse S9 haar eigen wereldrecord wat ze vanochtend had gezet, van 1:08.89 naar 1:08.67. 

Op de 50 meter rugslag in de klasse S5 wist de Braziliaan Daniel Dias dichtbij zijn wereldrecord te komen. Met 0:35.34 was hij niet ver verwijderd van zijn eigen toptijd van 0:34.99. Het zilver ging naar de Brit Andrew Mullen en het brons naar de Turkse Beytullah Eroglu. 

De bronzen medaillewinnaar op de 50 meter rugslag klasse S5: Beytullah Eroglu (TUR). (Foto: Getty Images)

Vader Bianchi verliest hoop op herstel Jules

Philippe Bianchi begint langzamerhand de hoop te verliezen dat zijn zoon Jules zal herstellen van de zware crash tijdens de Grand Prix van Japan. Op 5 oktober vorig jaar crashte de Formule 1-coureur met zijn Marussia onder een takelvoertuig en raakte daarna in coma.

De ouders van Bianchi hielden lange tijd hoop op herstel van hun zoon, maar vader Philippe is nu tegenover France Info minder optimistisch. "Dit is ondraaglijk, het is een dagelijkse marteling. We krijgen soms het gevoel dat we gek worden. Voor mij persoonlijk is dit zwaarder dan wanneer hij zou zijn overleden. We kunnen hem namelijk niet helpen."

Jules Bianchi lag de eerste maanden na de crash in een ziekenhuis in het Japanse Yokkaichi, maar kon na voldoende vooruitgang overgebracht worden naar het universitair hospitaal van Nice. Daar verloopt het herstel van de 25-jarige Fransman minder snel. "De tijd verstrijkt en ik ben nu minder optimistisch dan twee of drie maanden na het ongeval, toen we nog konden hopen op een betere progressie. Op een bepaald punt moet je je realiseren hoe ernstig de situatie is."

Volgens vader Bianchi wilde zijn zoon niet eindigen als een gehandicapt iemand. Een ongeval zoals dat van Michael Schumacher en het niet meer kunnen racen zou hij lastig kunnen accepteren, omdat racen zijn leven was.

Volwassen homo's welkom bij scouting in VS

Volwassen homo's mogen voortaan in de Verenigde Staten scoutinggroepen leiden. Het bestuur van de Amerikaanse nationale padvindersorganisatie besloot maandag een verbod hierop te schrappen.

"Met deze resolutie kunnen scoutingclubs leiders aanstellen ongeacht hun seksuele voorkeur", is te lezen in een verklaring van het bestuur. Al in mei sprak de president van de Amerikaanse scouting zich uit tegen het verbod.

In 2013 stond de organisatie homojongeren voor het eerst toe om lid te worden van de scouting.

Volwassen homo's welkom bij scouting in VS
Volwassen homo's welkom bij scouting in VS (Foto: ANP)

Suicide Squad-trailer, nu in HD

Zojuist is door David Ayer en Warner Bros. de eerste trailer voor Suicide Squad online geplaatst. Eerder lekte de trailer al uit.

De trailer was na afloop van het panel gefilmd met een mobieltje, maar nu heeft Warner Bros. toch besloten de trailer uit te geven. Bekijk hieronder hoe onder andere Jared Leto, Margot Robbie en Will Smith samen op missie gaan als een dodelijk team.

Suicide Squad draait in Nederland vanaf 4 augustus 2016 in de bioscopen.

Oranje onder 19 uitgeschakeld op EK na gelijkspel tegen Spanje

Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar is uitgeschakeld op het EK. Oranje speelde in het Griekse Veria met 1-1 gelijk tegen Spanje, waar een overwinning nodig was om door te gaan. Spanje, Rusland, Duitsland en Nederland hadden allen na twee wedstrijden drie punten. Het doelsaldo van Oranje was echter in het nadeel ten opzichte van Spanje, waardoor winst nodig was.

Al in de achtste minuut kwam Spanje op voorsprong door een eigen doelpunt van Damon Mirani. De verdediger gleed een voorzet van de halve Nederlander Marco Asensio achter FC Twente-doelman Joël Drommel, die niet veel later een grotere achterstand voorkwam met een knappe redding.

Pelle van Amersfoort maakte in de tweede de gelijkmaker vanaf de elf meter. Hij werd in het strafschopgebied neergelegd en nam zelf de penalty. Oranje ging met hernieuwde energie opzoek naar de volgende treffer. Issa Kallon deed aardige dingen en invaller Gervane Kasteneer was even gevaarlijk in de lucht, maar echte grote kansen bleven uit. Spanje had zelfs betere mogelijkheden om het duel in het slot te gooien.

Rusland tegen Duitsland eindigde in een 2-2 gelijkspel. Alle landen hebben vier punten, maar Rusland en Spanje gaan door op een beter doelsaldo. Rusland speelt in de halve finale tegen gastland Griekenland en Spanje zal aantreden tegen Frankrijk.

Opstelling Nederland: Drommel, Owusu, Lartey Sanniez, Mirani (78, Kasteneer), Lelieveld, De Jong, Ouwejan (46. Loof), Nouri, Kallon, Van Amersfoort, Ould-Chikh (46. Kada).

Amsterdam FashionWeek trekt weer veel modeliefhebbers

De 23e editie van de FashionWeek in Amsterdam heeft ongeveer 25.000 modeliefhebbers getrokken. Dat maakte de organisatie bekend op de laatste dag van het mode-evenement.

De FashionWeek, dat zowel een zomer- als wintereditie kent, begon op 3 juli met het publieksprogramma 10 Days Downtown, met tien dagen lang diverse evenementen verspreid door de stad. Vorige week donderdag begonnen de catwalkshows voor professionals uit de modebranche.

Ontwerpster Monique Collignon maakte hier een officiële comeback, nadat ze twee jaar geleden failliet ging. Ze toonde op de openingsavond haar haute couture-collectie voor het voorjaar en de zomer van 2016 en zondag waren haar draagbare 'couture light'-ontwerpen te zien. Verder stonden shows van het kledingmerk Oilily, Spijkers en Spijkers, Jonathan Christopher en Tony Cohen op het programma.

Comic-Con Trailer X-Men: Apocalypse gelekt

Eerder berichtten we al over het feit dat er veel beeldmateriaal en trailer gelekt wordt voor nieuwe films tijdens de San Diego Comic-Con. Nu is er een volledige eerste trailer voor de nieuwe X-Men, Apocalypse, gelekt op het internet. Dit meldt CosmicBookNews.

De trailer werd geplaatst door de site AlphaNerd, een hackerscommunity. Er is gefilmd met een mobieltje, dus het beeld is soms niet te best. Wel is er een grote hoeveelheid aan nieuwe informatie voor de film vrijgekomen. Zo zien we als eerst Sophie Turner in haar rol als de jonge Jean Grey en wordt voor het eerst de superschurk Apocalypse getoond.

Bekijk hieronder de trailer voordat het te laat is.

X-Men: Apocalypse, opnieuw geregisseerd door Bryan Singer, is vanaf 19 mei 2016 in de Nederlandse bioscoop te zien. 

Scooterdieven uit sloot gevist

Twee jongens die maandagavond in de regio Rotterdam een scooter hadden gestolen, zijn met een nat pak aangehouden. Toen zij de scooter probeerden te dumpen, werden de twee opgemerkt door een voorbijganger. De attente voorbijganger belde daarop de politie.

Na een zoektocht, waarbij de politie hulp kreeg van de marechaussee en politiehonden, werd het tweetal opgemerkt in een sloot vlak bij vliegveld Rotterdam The Hague Airport. De jongens zijn vervolgens aangehouden.

IPC WK Zwemmen: Voorbeschouwing dag 2

Van 13 tot en met 19 juli vinden de wereldkampioenschappen zwemmen voor gehandicapten plaats. Voor Nederland komen er twaalf dames en vijf heren aan de start. De ploeg is daarmee groter dan bij het vorige WK in Montreal in 2013 (vier heren, negen dames). De Nederlandse limieten zijn gebaseerd op plaats zes tot en met acht op de wereldranglijst. Dat er vanuit Nederland dan ook zeventien zwemmers mogen starten geeft veel vertrouwen voor het komende paralymisch seizoen. In deze voorbeschouwing kijken we elke dag wie er starten en welke kansen er zijn op medailles. 

Het paralympisch zwemtoernooi kent verschillende klassen waar men in uit kan komen. De letter S in de klasse staat voor 'swimming'. Als het een school- of wisselslagafstand betreft, komt daar ook nog de letter B bij voor 'breaststroke' en de letter M voor 'medley'. In klasse S1 tot en met klasse S10 starten de lichamelijk gehandicapten, waarbij het laagste nummer de zwaarste handicap betreft en het hoogste nummer de lichtste handicap. Vaak komen in klasse S1 tot en met S5 deelnemers voor met verlammingen of amputaties/beperkingen aan meerdere ledematen voor. In de klasse S6 tot en met S10 hebben de deelnemers vaak gedeeltelijk of volledige ampuaties/beperkingen aan één of twee ledematen. Dan zijn er nog de visueel beperkte klassen, namelijk S11 tot en met S13, waarbij S11 blind is, S12 'zeer slechtziend' is en S13 'slechtziend' is. De laatste klasse is S14, waarin de deelnemers een licht verstandelijke beperking hebben, wat betekent dat het IQ vaak tussen de 70 en 80 punten ligt. 

De series zullen vandaag via deze stream live te kijken zijn (Bron: YouTube)

Dinsdag 14 juli: dag 2
Ook vandaag komen er weer veel Nederlanders aan de start. Sanne Hofman (SM13) mag om 11:34u beginnen op de 200 meter wisselslag. Deze afstand is een gecombineerde afstand van de klassen S13 en S12. Hofman staat ingeschreven met een tijd van 2:53.83. Wereldtoppers op deze afstand zijn de Britse Hannah Russell (SM12: 2:30.69), de Russische Darya Stukalova (SM12: 2:29.39) en de Amerikaanse Rebecca Meyers (SM13: 2:26.86). 

Hierna volgt voor Nederland de 100 meter vrijeslag in de klasse S9. Tim van Duuren mag bij zich melden bij de heren. Met een inschrijftijd van 1:01.91 is het voor de debutant een mooie start van het WK. De toppers van deze afstand zijn de Spaanse Jose Antonio Mari Alcaraz (0:57.24), de Italiaan Federico Morlacchi (0:57.05) en de Australische Brenden Hall (0:56.85). 

Bij de dames mag Manon Vermariën het gaan doen voor Nederland. Met haar inschrijftijd van 1:06.42 zal zij de finale wel gaan halen. De strijd om de medailles gaat waarschijnlijk tussen de Amerikaanse Michelle Konkoly (1:03.20), de Spaanse Sarai Gascon (1:05.03) en de Australische dames Ellie Cole (1:03.56) en Maddison Elliot (1:05.32). 

Om 12:13u volgt de 100m schoolslag in de klasse SB7. Voor Nederland komt bij de heren Simon Boer aan de start. De regerend Europees kampioen en zilveren medaille winnaar van 2013 (QF 1:19.59) mag het opnemen tegen de Australische wereldrecordhouder Blake Cochrane (WR 1:16.84) en de Columbiaan Carlos Serrano Zarate (1:18.77). 

Bij de dames zal de Europees kampioene van 2009 Lisa den Braber wederom een medaille willen ophalen. Met een inschrijftijd van 1:33.64 is ze als tweede geplaatst achter de Amerikaanse wereldrecordhoudster Jessica Long (WR 1:28.53, QF 1:31.47). Overige concurrentie zal komen van de Oekraïense Oksana Khrul (1:35.96). 

Om 12:22u Nederlandse tijd zal Lisette Teunissen (S3) aan de start komen van de 100 meter vrijeslag bij de dames. Ze is als eerste geplaatst in 1:40.14 en mag concurrentie verwachten van de Oekraïense Olga Sviderska (1:42.16) en de Kazachstaanse Zulfiya Gabidullina (1:44.33). 

Dan volgt om 13:00u de 200 meter wisselslag voor de klasse S10. Bij de heren mag Olivier van de Voort aan de start komen. Met zijn inschrijftijd van 2:15.71 maakt de rugslagzwemmer goede kans om zich te plaatsen voor de finales later op de dag. Bij de dames is het weer dringen. Met het maximale aantal deelnemers van drie per land willen Chantalle Zijderveld (2:35.43), Marije Oosterhuis (2:41.25) en Lisa Kruger (2:49.32) alle drie graag een plaats in de finale. Het wereldrecord van 2:25.65 staat op naam van de Nieuw-Zeelandse Sophie Pascoe, die ook vandaag weer voor een gouden medaille zal gaan.

Om 13:18u vindt de 100 meter schoolslag plaats in de klasse SB8. Aan de start komt debutant Tim van Duuren. Hij staat ingeschreven met een tijd van 1:17.92. Een finaleplaats zou voor hem al mooi zijn. De toptijden komen van de Spaanse Oscar Salguero Galisteo (1:10.78) en de Rus Andrei Kalina (1:09.43).

Als laatste van deze ochtend zwemt Michael Schoenmaker de 50 meter vrijeslag. Hij is als negende geplaatst met een inschrijftijd van 0:42.02 en voor een plek in de finale zal hij het op moeten nemen tegen onder andere de Russische kampioenschapsrecordhouder Eskender Mustafaev (QF 0:39.90, CR 0:37.85) en de Zuid-Koreaan Giseong Jo (0:39.86).

Vanavond om 19:00u zijn de finales weer via het Paralympicskanaal op YouTube te volgen:

Klasse S10 uitgelicht: Sophie Pascoe & Aurélie Rivard
In de klasse S10 komen de deelnemers met de lichtste handicap aan de start. Twee dames die we vaker tegenkomen op de startlijst zijn de Nieuw-Zeelandse Sophie Pascoe en de Canadese Aurélie Rivard. Gisteren kwamen zij elkaar al tegen op de 50 meter vrijeslag. Vandaag mogen ze tegen elkaar strijden op de 200 meter wisselslag en later deze week treffen zij elkaar nog op de 100 meter vrijeslag. Beide dames zijn de wereldtop van deze klasse en zullen elkaar flink in de weg zitten in de strijd om de wereldtitels. 

Sophie Pascoe is op 8 januari 1993 geboren in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Op 25 september 1995 werd zij door haar vader per ongeluk overreden door een grasmaaier, waarbij haar beide benen onder de maaier in de messen terechtkwamen. Wonder boven wonder verloor ze alleen haar linkerbeen tot de knie en zijn er slechts littekens te vinden op haar rechterbeen. Op zevenjarige leeftijd begon zij met zwemmen bij QEII Swim Club. In 2008 mocht zij voor het eerst deelnemen aan de Paralympische Spelen en won daar gelijk drie gouden en één zilveren medaille. In 2011 werd zij verkozen tot Gehandicapte Sporter van het Jaar. In 2012 wist zij het succes van Beijing te verbeteren en haalde zij drie gouden en drie zilveren medailles. 

Aurélie Rivard is geboren op 14 mei 1996 in Quebec, Canada. Ze is geboren zonder linkerhand. In 2008 begon zij met wedstrijdzwemmen en in 2010 mocht zij voor het eerst meedoen aan een internationaal toernooi, namelijk het WK in 2010 in Eindhoven. Hier wist zij nog geen medailles te halen. Tijdens de Paralympische Spelen in 2012 won zij één zilveren medaille op de 400 meter vrijeslag. In 2013 haalde ze op het WK vijf medailles, waaronder drie zilveren en twee bronzen medailles. In 2014 werd zij verkozen door de Canadese zwembond als Vrouwelijke Gehandicapte zwemmer van het Jaar. 


Van links naar rechts: Aurelie Rivard, Sophie Pascoe en Katherine Downie tijdens de Commonwealth Games in 2014 (Foto: Getty Images)

'Google Maps moet rechtser worden'

De gemeenteraad van New York heeft Google een brief gestuurd en daarin gevraagd of ze de kaarten 'rechtser kunnen maken. Ze zijn niet geïnteresseerd in de politieke kleur van de kaartenmaker, maar denken door deze aanpassing in de navigatiesoftware de voetgangersveiligheid te vergroten.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat auto's die links afslaan op een kruising veel gevaarlijker zijn dan zij die rechts afslaan. In totaal zijn er afgelopen jaar twintig slachtoffers gevallen die volgens WNYC direct zijn te herleiden aan links afslaand verkeer. In de gehele Verenigde Staten zou zelfs een kwart van de ongelukken met voetgangers daardoor gebeuren.

In de brief vragen raadsleden aan Google of ze een nieuwe optie kunnen inbouwen in de navigatie-app. Die zou dan naast opties als 'vermijd snelwegen' en 'vermijd tolwegen' moeten komen. De voorgestelde optie zou een route moeten maken waarin zo min mogelijk links afgeslagen wordt.

Google zelf heeft nog niet gereageerd op die brief, maar de raad verwacht een positief antwoord.

Dieet tegen misselijkheid bij chemo

Erasmus MC wil in het najaar een proef doen waarbij kankerpatiënten op dieet worden gezet voordat zij aan een chemokuur beginnen. De verwachting is dat deze mensen dan veel minder last hebben van nare en schadelijke bijwerkingen van de chemo, zoals misselijkheid, diarree en minder witte bloedcellen, als zij een tijdje minder calorieën en eiwitten eten. Dat maakte het Rotterdamse Erasmus MC maandag bekend.

Onderzoek bij muizen liet zien dat de dieren die op dieet waren geweest, minder bijwerkingen hadden van het medicijn irinotecan, dat veel wordt gebruikt bij chemotherapie. De 'antikankerwerking' bleek echter nog wel goed te zijn, aldus onderzoeker Ron de Bruin.

Dieet tegen misselijkheid bij chemo
Dieet tegen misselijkheid bij chemo (Foto: ANP)

VS: Drugsbaron Guzman wilde eerder ontsnappen

De Mexicaanse drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzman, die zaterdag ontsnapte uit een zwaarbewaakte gevangenis, had eerder al plannen om te ontsnappen. Dat blijkt uit documenten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA die in handen zijn van persbureau AP.

Guzman ontsnapte in 2001 ook al uit een gevangenis en werd pas in 2014 weer opgepakt. Uit de DEA-documenten dat het eerste ontsnappingsplan al in maart 2014 werd bekokstoofd, een maand nadat Guzman werd opgepakt. De DEA stelde de Mexicaanse autoriteiten op de hoogte van de plannen van Guzman en diens kompanen in het Sinaloa-kartel.

Van het ontsnappingsplan van afgelopen weekeinde, toen Guzman via een tunnel in zijn cel de vrijheid tegemoet liep, wist de DEA niets.

Britney Spears zoekt nieuwe liefde

Britney Spears is alweer even vrijgezel, maar volgens OK! Magazine duurt dat niet lang meer. Althans, als het aan de zangeres ligt. Volgens het blad is Britney op zoek naar een nieuwe liefde.

Waar de nieuwe vriend van Britney aan moet voldoen? Volgens OK! zou Spears het niet erg vinden als hij een beetje lijkt op haar ex Kevin Federline. "Ze is op zoek naar een relatie zoals ze die in het begin had met Kevin", aldus een bron. "Ze vond het fijn dat ze hem een beetje kon kneden. Hij was niet bekend en kende de muziekindustrie niet. Hij vertrouwde veel op haar en zij maakte de belangrijke beslissingen."

Volgens de ingewijde was Britney overigens niet de baas in de relatie. "Achter gesloten deuren liet ze zich erg door hem leiden."

Wereldberoemd
Britney zou op zoek zijn naar een nuchtere jongen. De insider zegt dat dit misschien nog wel lastig kan worden, aangezien Spears wereldberoemd is. Maar daar zou ze al wat op gevonden hebben. "Ze denkt eraan om onder een andere naam online te gaan daten."

Britney en Kevin gingen in 2007 uit elkaar. Daarna heeft de zangeres veel relaties gehad. Onlangs verbrak ze haar relatie met Charlie Ebersol, de twee waren acht maanden samen.

Britney Spears op zoek naar nieuwe liefde
Britney Spears op zoek naar nieuwe liefde (Foto: ANP)

Werkzoekende vrouw opgesloten in UWV-gebouw

Een vrouw heeft 1,5 week geleden een aantal uren opgesloten gezeten in een UWV-gebouw in Leeuwarden. Ze zat in de computerruimte voor werkzoekenden, maar werd over het hoofd gezien toen het pand gesloten werd aan het einde van de werkdag.

De vrouw wil een schadevergoeding van het UWV en heeft een advocaat in de arm genomen. "Het alarm is urenlang afgegaan. Ik heb hartklachten, ik stond helemaal te trillen toen er eindelijk een beveiliger kwam. Ik was compleet gestresst'", stelt ze. "Ik voel me als een boef behandeld."

Het UWV betreurt het incident en wil de vrouw excuses aanbieden. "Maar dat gaat niet, want we hebben geen contactgegevens. Ze heeft ook geen klacht ingediend", meldt een woordvoerder. De vrouw zegt dat het UWV wel degelijk haar gegevens heeft.

Volgens de woordvoerder gaat het licht in de computerruimte uit als mensen er lange tijd niet bewegen en is de vrouw wellicht daardoor over het hoofd gezien. "We hebben de beveiligers op het hart gedrukt hier scherp op te letten."

Cameron wil meer drones en elitetroepen

De Britse premier David Cameron wil voor de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat meer investeren in drones en elitetroepen. Cameron zei maandag dat terrorisme een van de 'evoluerende' dreigingen voor Groot-Brittannië is.

De Britse krijgsmacht is bezig met een evaluatie en de stafchefs hebben Cameron gevraagd meer geld vrij te maken voor middelen die snel kunnen worden ingezet in de strijd tegen terrorisme, zoals 'spionagevliegtuigen, drones en elitetroepen'.

Het Britse leger heeft de afgelopen jaren een reeks bezuinigingen moeten doorvoeren. Minister van financiën George Osborne zegde vorige week echter toe dat de regering twee procent van het bruto binnenlands product aan de krijgsmacht gaat uitgeven. Dat is de richtlijn voor lidstaten van de NAVO.

MH17-landen vragen V-raad om tribunaal

Nederland, Maleisië, Australië, België en Oekraïne hebben maandag in New York de VN-Veiligheidsraad gevraagd een tribunaal op te richten om degenen te vervolgen die verantwoordelijk zijn voor de MH17-ramp op 17 juli vorig jaar. De landen vinden dat een onafhankelijk tribunaal de beste manier zou zijn om gerechtigheid te krijgen voor de nabestaanden van de 298 slachtoffers van de ramp, waarbij een toestel van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten.

Een internationale rechtbank zou voor iedereen een duidelijke boodschap zijn dat "de internationale gemeenschap niet tolereert dat de vrede en veiligheid bedreigd worden door de internationale burgerluchtvaart in gevaar te brengen".

Rusland heeft al gezegd niets te zien in een tribunaal.

MH17-landen vragen V-raad om tribunaal
MH17-landen vragen V-raad om tribunaal (Foto: ANP)

Rapper 50 cent heeft geen cent meer

De Amerikaanse rapper Curtis James Jackson III, beter bekend als 50 Cent , heeft maandag in de staat Connecticut zijn faillissement aangevraagd. Dit meldde de tv-omroep NBC.

50 cent in betere tijden

Het faillissement is het gevolg van een uitspraak in de rechtszaak van Lastonia Leviston tegen de rapper. Een jury oordeelde recent dat Jackson haar 5 miljoen dollar schadevergoeding moet betalen. De rapper had in 2009 privéopnames van Leviston, waarin ze seks bedrijft, via internet verspreid en van commentaar voorzien. Het was een zeer ernstige inbreuk op de privacy van de vrouw, oordeelde de jury. Hierdoor is hij rapper dan verwacht failliet.

Volgens NBC voert de rapper nu aan dat hij niet kan betalen, omdat hij al tussen de 10 en 50 miljoen dollar schulden heeft uitstaan. 

'Rapper 50 cent zit zonder geld'
'Rapper 50 cent zit zonder geld' (Foto: ANP)

Obama schrapt straffen van 46 gevangenen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag de straffen van 46 gevangenen opgeheven. Veertien van hen waren tot levenslang veroordeeld, maar Obama zei dat hun 'straf niet paste bij hun misdaden'.

De 46 mensen die nu vrijkomen waren veroordeeld voor niet-gewelddadige drugsvergrijpen. "Deze mannen en vrouwen waren geen geharde criminelen", zei Obama. De president verleent geen gratie, wat betekent dat de veroordelingen tegen de 46 blijven staan. Hun resterende straf wordt echter geschrapt.

Obama schreef een brief aan Jerry Bailey, die tot dertig jaar cel was veroordeeld voor een drugsmisdrijf. "Het is nu aan jou om het meeste van deze kans te maken. Het zal niet gemakkelijk zijn en je zal veel mensen tegenkomen die betwijfelen dat mensen met strafbladen kunnen veranderen", schreef de president.

Obama heeft al eerder gezegd dat het strafrechtsysteem in de Verenigde Staten niet eerlijk is en dat dat moet veranderen. Dinsdag houdt de president een toespraak waarin hij zijn plannen uiteen zal zetten. Op donderdag brengt Obama een bezoek aan een gevangenis in de staat Oklahoma, in het kader van een special van Vice News over het Amerikaanse strafrechtsysteem. Nooit eerder bezocht een zittend Amerikaans president een federale gevangenis.

'Nieuw Grieks steunpakket duurt nog weken'

De onderhandelingen over een nieuw steunpakket voor Griekenland zullen nog weken in beslag nemen. Dat zei de herkozen voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem maandag in Brussel. "Eerder vier dan twee weken", zo liet Dijsselbloem optekenen. "En daarmee ben ik nog optimistisch."

Nu de kaarten opnieuw zijn geschud is het aan het Griekse parlement om de nieuwe hervormings- en bezuinigingsvoorstellen goed te keuren. Daarnaast moet ook nog een reeks nationale parlementen akkoord geven. Pas daarna kunnen onderhandelingen over een nieuw pakket steunmaatregelen plaatsvinden.

De ministers van de eurozone bespraken maandag over een overbruggingskrediet, waarmee Griekenland aan haar acute financiële behoefte kan voldoen. Volgens EU-commissaris voor Monetaire Zaken Pierre Moscovici moet Athene deze maand 4,2 miljard euro betalen aan de schuldeisers. Geld dat het land niet op de plank heeft liggen.

'Nieuw Grieks steunpakket duurt nog weken'
'Nieuw Grieks steunpakket duurt nog weken' (Foto: ANP)

Toprak heeft gescheurde pees

Toprak Yalçiner heeft een gescheurde pees. Dat laat ze via Instagram weten.

"Hoi gescheurde pees! Een week met krukken lopen en daarna ga ik weer huppelen hoor! Niks voor mij dit!", schrijft het mokkel bij een foto van haar voet in het verband.

RTL Boulevard meldde de gescheurde pees van Toprak ook. De oud GTST-ster zat dit weekend op de fiets. Voor haar fietste een dronken Fransman die ineens op zijn rem trapte. Toprak knalde tegen de man op en scheurde hierbij haar pees.

 

Hoi gescheurde pees! Een week met krukken lopen ♿ en daarna ga ik weer 👯huppelen hoor! Niks voor mij dit!

Een foto die is geplaatst door Toprak Yalciner (@topraky) op13 Jul 2015 om 7:25 PDT

Toprak heeft gescheurde pees
Toprak heeft gescheurde pees (Foto: ANP)

IS-aanhanger plande bomaanslag in VS

Een 23-jarige Amerikaanse IS-aanhanger wordt verdacht van betrokkenheid bij plannen voor een bomaanslag in eigen land. De man, een inwoner van de Amerikaanse staat Massachusetts, werd vorige week opgepakt omdat hij illegaal wapens kocht.

Volgens Amerikaanse media vond de FBI in zijn appartement grondstoffen voor een bom, een snelkookpan, een wekker, en papieren met daarop de plannen voor een aanslag.

IS-aanhanger plande bomaanslag in VS
IS-aanhanger plande bomaanslag in VS (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 28

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Legendarische beelden uit de Tour:

De voorzitter van Go Ahead Eagles had het goed naar zijn zin in Hongarije:

Sprintersbenen in de overtreffende trap:

Dit zijn nog eens racegeluiden:

Het leven in de Tour de France is niet altijd even comfortabel:

De nachtrust levert ook nog weleens problemen op:

Misschien heeft Ranomi Kromowidjojo de oplossing:

Vallen hoort erbij in de Tour maar dit is toch wel een bijzonder inkijkje:

En zo ziet dat er qua data uit:

Kimberley Bos heeft een mooie nieuwe trainingsbaan gevonden:

De Graafschap biedt ons een mooi uitzicht:

Het mag bekend zijn dat Nao Kodaira één van onze favoriete twitteraarsters is. Dat komt door dit soort geweldige tweets van de Japanse schaatsster:

Grote problemen voor André Greipel:

Grote keuzes voor Bauke Mollema:

Wat een held was hij toch:

Wielrennen is net kunst:

Femke Heemskerk was goed bezig:

Ploegbaas Oleg Tinkov is duidelijk over wat hij wil:

Ja, dit vragen wij ons ook af:

Wow:

Je rugnummer opspelden is blijkbaar gevaarlijk:

Tour 1980: Raas wint de massasprint

Dit jaar 35 jaar geleden won er voor het laatst een Nederlander de Tour de France. FOK!sport blikt daarom de komende drie weken elke dag terug op een etappe van de Tour van 1980.

Na een rustdag ging de raleigh-ploeg verder waar ze gebleven waren, het winnen van etappes. Ditmaal was Jan Raas de beste in een massasprint.

De negende etappe in de Tour van 1980 ging van Saint-Malo naar Nantes over een afstand van 205 kilometer. Diverse renners waagden een ontsnappingpoging en pas in de slotkilometers werden de laatste vluchters, Leo van Vliet, Ludo Peeters en Patrick Pevenage, bijgehaald.

In de massasprint die volgde klopte Raas de Ier Sean Kelly met een paar millimeter, wat de derde ritzege betekende voor de wereldkampioen. Kelly bleek zich echter gekatapulteerd te hebben door zich aan het shirt van Jos jacobs op te trekken. Kelly werd als straf gedeklasseerd.

Inmiddels werd ook voor de renners duidelijk dat de knieblessure van Bernard Hinault echt is. "Een paar dagen geleden meende ik nog dat hij komedie speelde. Nu heb ik gezien dat hij af en toe op zijn tanden moest bijten om in de buurt van Zoetemelk, Lubberding en de kopmannen van de andere ploegen te blijven," zo verklaarde ritwinnaar Raas.

Uitslag

# Naam Ploeg Tijd
1. Jan Raas (Ned) Ti - Raleigh 5:28'27"
2. William Tackaert (Bel) DAF Trucks + 00'00"
3. Jos Jacobs (Bel) Ijsboerke + 00'00"
4. Guido Van Calster (Bel) Splendor - Admiral + 00'00"
5. Patrick Friou (Fra) Miko - Mercier + 00'00"
6. Jan Jonkers (Ned) Boston - Ifi + 00'00"
7. Rudy Pevenage (Bel) Ijsboerke + 00'00"
8. Johan van der Velde (Ned) Ti - Raleigh + 00'00"
9. Jacques Bossis (Fra) Peugeot - Esso + 00'00"
10. Klaus-Peter Thaler (Dui) Teka - Campagnolo + 00'00"

Klassement na de negende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Rudy Pevenage (Bel) Ijsboerke 46u02'50"
2. Pierre Bazzo (Fra) La Redoute + 02'36"
3. Bernard Hinault (Fra) Renault + 04'12"
4. Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh + 06'12"
5. Henk Lubberding (Ned) Ti - Raleigh + 06'15"
6. Hennie Kuiper (Ned) Peugeot - Esso + 06'36"
7. Johan van der Velde (Ned) Ti - Raleigh + 06'57"
8. Ronny Claes (Bel) Ijsboerke + 07'24"
9. Patrick Bonnet (Fra) Renault + 09'32"
10. Jean-Luc Vandenbroucke (Bel) La Redoute + 09'32"

Mollema verwacht meteen actie in de Pyreneeën

Bauke Mollema gelooft niet dat zijn concurrenten voor het algemeen klassement hun krachten in de Pyreneeën gaan sparen voor de zware laatste week in de Ronde van Frankrijk.

"Het zwaartepunt ligt in de laatste week in de Alpen, maar de grote favorieten zullen willen aanvallen", zei de Nederlandse kopman van Trek Factory Cycling maandag op de rustdag. "Ik denk dat het er meteen tegenaan gaat."

Als voorbeelden noemde hij Alberto Contador, Vincenzo Nibali en Nairo Quintana die iets goed hebben te maken in het algemeen klassement. "Het gaat een mooie koers opleveren."

Mollema verwacht op dinsdag een snelle slotklim naar skioord La Pierre-Saint-Martin op de Col de Soudet, een berg van de buitencategorie. Team Sky van geletruidrager Chris Froome zal volle bak omhoog rijden, denkt hij.

"Van mij mag het er goed tegenaan gaan", aldus Mollema over zijn eigen rol en zestiende plaats in het algemeen klassement. "De beste renners zullen komen bovendrijven. Ik probeer zo lang mogelijk te volgen."

Mollema verwacht meteen actie in de Pyreneeën
Mollema verwacht meteen actie in de Pyreneeën (Foto: ANP)

Minions regeren op box-office

De nieuwe bioscoopfilm Minions is in de USA geopend met een box office van $115,2 miljoen en een gemiddelde van $26.785 in 4.301 bioscopen. In andere landen, waaronder Nederland, heeft de film al $280,5 miljoen opgebracht. Hiermee komt Minions uit op een totaal van $395,7 miljoen wereldwijd.

Minions is in Amerika hiermee de op één na grootste animatie opening allertijden en ging hiermee de films Shrek met $108 miljoen en Toy Story 3 met $110.3 miljoen voorbij. Shrek The Third staat in de USA nog op nummer 1 met $121,6 miljoen ($799 miljoen wereldwijd).

De pilvormige wezens hebben de beste opening voor een animatie 3D film allertijden gerealiseerd. Studio Universal Pictures heeft daarmee op 8 juli jl. een omzet van $3 miljard gemaakt, wat het record van 20th Century van oktober 2014 verbroken. Dit is eveneens de eerste keer dat Universal Pictures een internationale box office van $3 miljard behaald.

Bloedige explosies in Kameroense kroeg

Door twee explosies in een café in het Noord-Kameroense Fotokol hebben maandag minstens veertien mensen het leven gelaten. Onder de slachtoffers zijn drie Tsjadische militairen, zegt het Kameroense leger. Er worden nog steeds lijken geborgen, dus het dodental loopt volgens omwonende Abdoulaziz Bambam waarschijnlijk nog op.

De verdenking van het plegen van de aanslag in de grensplaats, niet ver van de de roerige Nigeriaanse deelstaat Borno, gaat volgens het leger uit naar Boko Haram. Fotokol was in februari ook al eens het doelwit van moslimextremisten. Toen werden er tientallen mensen omgebracht en gingen enkele kerken en moskeeën in vlammen op.

Kameroense en Tsjadische troepen hebben in de omgeving van Fotokol de strijd aangebonden met Boko Haram. De terreurbeweging opereerde aanvankelijk vooral in buurland Nigeria, maar slaat ook steeds vaker elders in de regio toe.

Griekse minister: nog dit jaar nieuwe verkiezingen

Griekenland moet nog dit jaar hoogstwaarschijnlijk opnieuw naar de stembus. Dat denkt de Griekse minister van arbeid Panos Skourletis.

Premier Alexis Tsipras, een partijgenoot van Skourletis, heeft 'geleende stemmen van de oppositie' nodig om de maandag met de Europese Unie afgesproken bezuinigingen door te voeren, zei de minister. "Ik zie niet in hoe we verkiezingen in 2015 kunnen voorkomen. (...) Het is onnatuurlijk: we geloven in iets heel anders dan waarvoor we hebben moeten tekenen met een pistool op ons hoofd." Omdat de Griekse economie nog zo kwetsbaar is en de banken nog zijn gesloten kunnen die verkiezingen niet onmiddellijk worden uitgeschreven, zei Skourletis.

De pro-Europese Griekse oppositie heeft beloofd de overeenkomst van maandag over een nieuw noodhulppakket te steunen. Volgens de leider van het conservatieve Nea Dimokratia, Vangelis Meimarakis, 'kan Griekenland op adem komen, zodat het sober en verantwoordelijk zijn plaats in Europa kan terugvinden'.

Syriza, de partij van Tsipras en Skourletis, is ernstig verdeeld over het akkoord met Brussel. Enkele fractieleden noemden de overeenkomst 'de slechtst denkbare deal' omdat die Griekenland 'in de positie laat van schuldenkolonie van een Europese Unie onder Duits bewind'.

De kleine linkse oppositiepartij Antarsya organiseert maandagavond een demonstratie voor het parlement in Athene tegen het nieuwe noodhulpplan. Volgens de antikapitalistische partij 'telt elke seconde' voor de voorstanders van linkse politiek.

Katie Price is niet zwanger

Katie Price is niet in verwachting. Dat laat het model haar volgers weten via Twitter.

Er gingen geruchten dat Katie mogelijk in verwachting is, maar daar klopt volgens haar dus helemaal niks van. "Dit is een foto van vandaag, en deze is niet geshopt. Geen buikje", schrijft ze bij een foto van haar platte buik. Een Engels blad had eerder een foto van Katie online gezet waarop leek alsof ze een buikje had.

Katie heeft al vijf kinderen. Met haar man Kieran Hayler heeft ze twee kindjes, een zoon en een dochter. Het Britse glamourmodel kreeg twee kinderen met zanger Peter Andre en heeft nog een kind uit haar relatie met voetballer Dwight Yorke.

Barbie en Ken blij met rustige baby

Het gaat goed met de kleine Milano, het zoontje van Samantha (beter bekend als Barbie) en Michael van der Plas. Dat vertellen de twee aan RTL Boulevard.

"Het is helemaal geen huilbaby. Je hoort hem helemaal niet", vertelt Michael. "Ik ben blij dat hij lekker rustig is", vervolgt vader Michael lachend.

Milano werd twee weken geleden geboren met een keizersnede. "Ik had de keizersnede om acht uur en om half negen was de baby er", vertelt Samantha blij. De volgende dag stond ze ook weer snel naast haar bed. "Ik heb haar handje beetgehouden en tussendoor heb ik wel even gekeken achter het gordijntje. Ik was echt sprakeloos", zegt Michael over de geboorte.

Samantha en Michael hebben al een dochtertje: Angelina. Samantha vertelt het programma dat het meisje nog wel een beetje moet wennen aan haar kleine broertje. "Ze vindt het leuk, maar ze moet er wel even aan wennen", vertelt Michael. "Maar ze is ook gewoon jaloers", vult de blondine aan.

Pröpper doorstaat medische keuring PSV

Davy Pröpper heeft zojuist de medische keuring bij PSV met succes doorlopen. Dit meldt Rik Elfrink, PSV-watcher voor het Eindhovens Dagblad, op Twitter.

De transfer van Pröpper, die de afgelopen jaren bij Vitesse onder contract stond, is de laatste dagen in een stroomversnelling terecht gekomen. Afgelopen zaterdag tekende Georginio Wijnaldum een vijfjarig contract bij Newcastle United, waarna PSV zijn aandacht al snel naar de middenvelder van de Arnhemmers verlegde.

Gisteravond werd al bekend dat PSV en Vitesse een akkoord hadden bereikt. Vandaag kwamen de Pröpper en de Eindhovenaren al een contract voor vier jaar overeen, welke vandaag nog ondertekend is.

Pröpper reist nu af naar Frankrijk, zodat hij zich zo snel mogelijk bij de selectie van PSV kan vervoegen. De rood-witten zijn nog op trainingskamp in Evian.

Lens in gesprek met Sunderland

Voetballer Jeremain Lens praat met de Engelse club Sunderland over een transfer. De 27-jarige international heeft dat maandag gezegd tegen FOX Sports. "Ik ben in gesprek met Sunderland. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik graag naar de Premier League wil", citeerde de sportzender hem.

Lens verruilde PSV in 2013 voor Dinamo Kiev en hij ligt nog twee jaar vast in Oekraïne. De aanvaller herhaalde maandag dat de onrust in het land meespeelt bij zijn overweging om op zoek te gaan naar een andere club. "Toen ik hier in 2013 tekende, was er nog niet veel aan de hand. Daarna is er veel gebeurd. Ik voel me niet onveilig, maar aangezien de situatie niet is opgelost, lijkt het voor mij en mijn familie het beste dat ik de stap naar Engeland maak."

De international kan bij Sunderland worden herenigd met trainer Dick Advocaat met wie hij ook werkte bij AZ en PSV. "We kennen elkaar, dat is ideaal. Het is allemaal nog niet zover, maar het moge duidelijk zijn dat ik erg graag wil en mijn zinnen op een transfer heb gezet."

Lens in gesprek met Sunderland
Lens in gesprek met Sunderland (Foto: ANP)

Pluto blijkt groter dan gedacht

Pluto is groter dan we al die jaren hebben gedacht. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maandag bekendgemaakt. De NASA heeft een ruimtevaartuig in de buurt van de dwergplaneet en dat heeft nu een reeks metingen doorgestuurd.

De metingen van de New Horizon wijzen uit dat de straal van Pluto zo'n 1185 kilometer bedraagt. Dat is zo'n 32 tot 48 kilometer meer dan eerder werd aangenomen. NASA heeft verder vastgesteld dat Pluto minder zwaar is dan gedacht. Dit kan erop wijzen dat de planeet van binnen meer ijs bevat.

De New Horizon is al 9,5 jaar onderweg en heeft in die tijd zo'n 4,8 miljard kilometer afgelegd. Dinsdagochtend vliegt het ruimtevaartuig op zo'n 12.500 kilometer langs Pluto, dichterbij dan ooit.

Rutte blij met herverkiezing Dijsselbloem

Premier Mark Rutte is blij met de herverkiezing van minister Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de eurogroep. De herverkiezing komt voor Rutte niet als een verrassing.

"Onder voorzitterschap van Jeroen Dijsselbloem functioneert de eurogroep uitstekend. De afgelopen maanden heeft hij zich ook intensief ingespannen om tot een oplossing te komen voor de problemen rond Griekenland", aldus Rutte, die stelt: "Hij is de juiste man op de juiste plaats".

Rutte blij met herverkiezing Dijsselbloem
Rutte blij met herverkiezing Dijsselbloem (Foto: ANP)

Coalitiepartner Tsipras steunt hem niet meer

De kleine partij Onafhankelijke Grieken van Panos Kammenos heeft maandag bevestigd het akkoord dat premier Alexis Tsipras in Brussel met Europese geldschieters heeft gesloten, niet te steunen. Tsipras heeft met zijn Coalitie van Radicaal Links (Syriza) 149 zetels in het parlement van 300 zetels. Kammenos hielp hem aan dertien zetels extra voor de meerderheid. Nu moet de premier voor een meerderheid bij de oppositie aankloppen. Dat deed hij afgelopen week met succes.

Binnen Syriza heerst ook veel weerstand tegen de deal waar Tsipras mee is thuisgekomen, ondanks de toezegging dat de geldschieters voor de derde maal een reeks noodkredieten ter beschikking stellen.

De premier breekt de verkiezingsbeloften die hem in januari aan de macht brachten: geen bezuinigingen meer en pijnlijke maatregelen terugdraaien. Daar komt hij nu op terug om Griekenland in de eurozone te houden.

Coalitiepartner Tsipras steunt hem niet meer
Coalitiepartner Tsipras steunt hem niet meer (Foto: ANP)

Nog geen deal over atoomprogramma Iran

Maandag is er nog steeds geen akkoord tussen zes mogendheden en Iran over het nucleaire programma van de Islamitische Republiek (Iran). Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif zijn de landen nog niet klaar met de onderhandelingen, die in Wenen worden gevoerd. Hij verwacht ook maandagavond geen deal meer.

Dit weekend leek een akkoord nog dichtbij te zijn. Wel liet de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken weten dat er nog "grote kwesties" moesten worden opgelost.

De deadline om een overeenstemming te bereiken is al een paar keer verschoven. Ook hebben de partijen al meerdere keren gezegd dichtbij een deal te zijn.

Iran praat al jaren met de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland over de voorwaarden waaronder het land nucleaire technologie mag gebruiken. De economie van Iran wordt al jaren verlamd door internationale sancties.

Nog geen deal over atoomprogramma Iran
Nog geen deal over atoomprogramma Iran (Foto: ANP)

De Jongh over Basso: "Koers even niet relevant"

Normaal gesproken genieten wielrenners van de rustdag in de Tour de France, maar bij Tinkoff-Saxo was dat vandaag anders. Eerder werd namelijk bekendgemaakt, dat Ivan Basso teelbalkanker heeft. Ploegleider Steven de Jongh reageerde geschokt.

"Zoals iedereen zal begrijpen, is vandaag niet de dag om te praten over de Tour de France of de concurrenten van Alberto in de komende bergritten", liet de De Jongh in een korte reactie weten. "Dat is allemaal even niet relevant, we zijn hier louter om Ivan Basso te steunen."

Basso heeft de ploeg inmiddels verlaten en keert terug naar Italië, waar hij verder onderzocht zal worden. "Het hele team hoopt Ivan in Parijs weer te zien en hem daar de gele trui te kunnen overhandigen."

Ook het peloton reageerde geschokt op het nieuws over Basso.

Beha-dief actief in Nieuwe Wetering

Een vrouw uit Nieuwe Wetering (Zuid-Holland) is slachtoffer geworden van een bijzondere diefstal. Toen ze de was van de waslijn wilde halen, bleken dertien van haar beha's te zijn gestolen. Dat schrijft Omroep West.

De politie maakte dit weekend melding van de merkwaardige diefstal, die afgelopen week plaatsvond. De bewoonster van de Achterweg (vlak langs de A4) had 's avonds haar bustehouders opgehangen om te drogen. De volgende ochtend ontdekte ze de diefstal. Alle beha's waren van de waslijn gestolen.

De recherche heeft de zaak in onderzoek, maar weet nog niet wie er verantwoordelijk is voor de diefstal. De politie roept mensen op om tijdens de zoektocht naar de verdwenen beha’s niet zomaar onder T-shirts van vrouwen te kijken. 'Steeksproefgewijze controles, al dan niet visueel' om de dader(s) te achterhalen, worden afgeraden...

Gouverneur Walker wil president VS worden

De gouverneur van Wisconsin, Scott Walker, wil namens de Republikeinen een gooi doen naar het presidentschap van de Verenigde Staten. Walker liet maandag via Twitter weten dat hij meedoet, omdat de Verenigde Staten een leider nodig hebben die voor de Amerikanen wint en vecht.

Walker is de vijftiende kandidaat voor de Republikeinse Partij. Bij de Democraten hebben zich tot dusver vijf kandidaten aangediend. In de strijd tussen de Republikeinen is Jeb Bush de grote favoriet. Andere bekende Republikeinse kandidaten zijn de voormalige gouverneur van Texas, Rick Perry, zakenmagnaat Donald Trump en Chris Christie, gouverneur van de staat New Jersey.

Gouverneur Walker wil president VS worden
Gouverneur Walker wil president VS worden (Foto: ANP)

Burgemeester sluit clubhuis Bandidos Oirsbeek

Burgemeester Berry Link van de Limburgse gemeente Schinnen heeft maandag met onmiddellijke ingang het vermoedelijke clubhuis van de Bandidos aan de Provincialeweg Zuid in Oirsbeek voor drie maanden gesloten. Volgens Link zouden de Bandidos daar een clubhuis gevestigd hebben of de voorbereidingen daartoe aan het treffen zijn.

In het pand zat de "coöperatie Behoud Motorfiets Cultuur (BMC)". De afkorting is dezelfde als die van Bandidos Motorcycling Club, viel de gemeente al direct op. Tijdens eerdere gesprekken heeft de beheerder van het pand beloofd dat er geen clubhuis zou komen, aldus Link. "Ik heb toen gezegd: als jullie jokken grijp ik in", zei de burgemeester maandag. "Ze hebben gejokt, dus ik grijp in. Dit om verstoring van de openbare orde te voorkomen."

Op 27 mei deed de politie een inval in het pand, waarbij motoren en andere spullen van de Bandidos in beslag zijn genomen.

Burgemeester sluit clubhuis Bandidos Oirsbeek
Burgemeester sluit clubhuis Bandidos Oirsbeek (Foto: ANP)

Tot zeven jaar cel voor plofkraken in Brabant

De rechtbank in Den Bosch heeft bendeleider Thiago D. (24) uit Den Bosch maandag veroordeeld tot zeven jaar cel. Volgens de rechters was hij leider van een criminele organisatie die onder meer plofkraken pleegde bij banken in Maren-Kessel en Eindhoven.

Er stonden ook nog elf andere verdachten terecht. Zij waren aangeklaagd voor het helpen voorbereiden van en betrokkenheid bij de plofkraak in Eindhoven in 2013, samen met D. Drie van hen kregen daarvoor celstraffen van anderhalf jaar tot 2,5 jaar. Drie anderen werden veroordeeld voor andere misdaden (witwassen en verboden wapenbezit). Hun straffen variëren van een geldboete tot 15 maanden gevangenisstraf.

Vijf verdachten zijn vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Tot zeven jaar cel voor plofkraken in Brabant
Tot zeven jaar cel voor plofkraken in Brabant (Foto: ANP)

IMF bereid eurozone te helpen met Griekse kwestie

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bereid te helpen bij het uitvoeren van de akkoorden die in het weekend in Brussel over de Griekse schuldencrisis zijn bereikt. IMF-chef Christine Lagarde betitelde het akkoord van de eurolanden als een belangrijke stap voorwaarts.

De akkoorden tussen Griekenland en de overige eurolanden geven Athene uitzicht op een derde serie noodkredieten. In ruil moet de Griekse regering van de geldschieters snel met concrete maatregelen en wetgeving komen om het groeiende schuldenprobleem te bedwingen.

Volgens critici is de Griekse premier Tsipras onder grote druk bezweken door toe te geven aan draconische eisen. Volgens anderen is de grootste geldschieter, de Duitse bondskanselier Merkel, bezweken door toch in te stemmen met weer een reeks noodkredieten aan Athene.

Schuldsanering
Opmerkelijk genoeg ligt hernieuwde bemoeienis met het IMF voor de Grieken gevoelig. Op 30 juni miste het land een belangrijke betaling aan het fonds, waarmee het als eerste ontwikkelde land officieel als wanbetaler werd aangemerkt. Maar het IMF pleit wel voor herstructurering, oftewel verlichting, van de Griekse schuldenberg.

Van het geld van de vorige bail-out ging circa 90 procent direct naar de schuldeisers. Dat zal ditmaal vermoedelijk niet veel anders zijn. Economen stellen daarom dat de huidige deal zinloos is zonder schuldsanering. Voor Duitsland, de grootste schuldeiser, is dit vooralsnog echter onbespreekbaar.

IMF bereid eurozone te helpen
IMF bereid eurozone te helpen met Griekse kwestie (Foto: ANP)

President Nigeria wijst nieuwe legertop aan

President Muhammadu Buhari van Nigeria heeft maandag nieuwe bevelhebbers voor het leger aangewezen. Dat heeft de woordvoerder van Buhari laten weten.

Eerder op de dag kwam naar buiten dat Buhari de vorige legertop had ontslagen.

Buhari werd eind maart gekozen tot president als opvolger van Goodluck Jonathan. Het is niet bekend waarom hij de legertop heeft vervangen. Hij heeft eerder laten doorschemeren niet tevreden te zijn met de militaire aanpak van de islamitische terreurgroep Boko Haram.

Dood en verderf
Volgens een Nigeriaanse onderzoeker 'erft' de nieuwe legertop een hoop problemen. Niet alleen de problemen met de terreurgroep in het noorden van het land, maar ook gewelddadige criminaliteit in het zuidwesten en de Niger Delta.

Boko Haram zaait al jaren dood en verderf in het noorden van Nigeria. De groep wil daar een islamitische staat stichten. In de afgelopen weken is het aantal aanslagen door strijders toegenomen. Afgelopen zaterdag kwamen in het noordoosten van het land nog 14 mensen om bij aanvallen door de terreurgroep. Bomaanslagen in de steden Jos en Zaria kostten in de afgelopen tien dagen aan bijna zeventig mensen het leven.

President Nigeria wijst nieuwe legertop aan
President Nigeria wijst nieuwe legertop aan (Foto: ANP)

Stroomstoring regio Eindhoven verholpen

Zo'n 12.700 huishoudens in de regio Eindhoven hebben maandagmiddag ongeveer vijf kwartier zonder stroom gezeten. Het probleem was volgens netbeheerder Enexis iets voor 15.00 uur ontstaan tijdens werkzaamheden in een transformatorstation in het oosten van Eindhoven. Om 16.10 uur had iedereen weer stroom.

Behalve enkele wijken in Eindhoven, werden ook delen van de omliggende dorpen Geldrop, Nuenen, Lierop en Heeze getroffen door de stroomstoring. Onder meer verkeerslichten vielen uit.

Theater de Vaillant in Schilderswijk krijgt geld voor herstel

Theater de Vaillant, dat eerder deze maand werd vernield tijdens de rellen in de Haagse Schilderswijk, ontvangt 5000 euro van andere culturele instellingen in de stad. Dat hebben de Dr Anton Philipszaal, het Lucent Danstheater en het Residentie Orkest maandag laten weten. Het geld is opgehaald bij een rommelmarkt vorige week.

De rommelmarkt was georganiseerd omdat de organisaties gaan verhuizen naar het Zuiderstrandtheater in Scheveningen. "Zowel de theaters als het Residentie Orkest werken regelmatig samen met De Vaillant en willen zich met dit gebaar solidair verklaren met het theater in de Schilderswijk", meldt het orkest op de website.

Tijdens de rellen in de Schilderswijk werden de ruiten en deuren van het theater vernield en de inboedel belandde op straat. Een piano lag ondersteboven half op straat. De schade bedraagt 25.000 euro.

De rellen volgden na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Hij stierf eind juni, een dag na het festival Night at the Park in het Zuiderpark, waar hij een woordenwisseling kreeg met agenten. Toen zij bij de arrestatie de nekklem toepasten, kreeg hij geen lucht meer. Een dag later overleed de man.

5000 euro van 'collega's' voor Vaillant
5000 euro van 'collega's' voor Vaillant (Foto: ANP)

Man komt opdagen in rechtbank, krijgt lagere straf

Voor het eerst is maandag een verdachte verschenen tijdens de behandeling van de Valkenburgse zedenzaak bij de rechtbank van Maastricht. Dat leverde de 40-jarige man een lagere eis op. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tegen hem geen tien, maar acht maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk.

Het OM vervolgt 29 klanten van de toen 16-jarige prostituee Kimberley wegens ontucht met een minderjarige.

De verdachte die maandag verscheen, kwam vrijwillig en dat vindt het OM prijzenswaardig. Vijftien verdachten lieten tot nog toe verstek gaan.

Straffen
De rechtbank heeft drie verdachten verplicht om te verschijnen. Dinsdag komt een van hen voor, de andere twee donderdag, aldus een woordvoerster van de rechtbank.

Tegen drie andere verdachten eiste het OM maandag straffen van zes maanden onvoorwaardelijk, en zes en vijf maanden waarvan twee maanden voorwaardelijk.

Lagere eis na verschijnen in rechtbank
Lagere eis na verschijnen in rechtbank (Foto: ANP)

Geen nieuw onderzoek 'Teeventap'

Er komt geen nieuw onderzoek naar de zogenoemde 'Teeventap', de mislukte opname van een telefoongesprek dat toenmalig staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie in 2012 voerde met de van corruptie verdachte VVD'er Jos van Rey.

Volgens minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is de kwestie grondig en onafhankelijk onderzocht, meldde de bewindsman maandag aan de Tweede Kamer. SP en PvdA hadden vragen over de zaak gesteld naar aanleiding van de twijfel die twee hoogleraren in het radioprogramma Argos hadden geuit over een storing in de centrale tapapparatuur. Zij sloten opzet niet uit.

Het onderzoek van de Auditdienst Rijk (ADR) was "diepgaand en grondig", aldus de minister. Hoewel het onderzoek niet op alle punten volledige duidelijkheid heeft gegeven en er ruimte voor speculatie blijft, is er "geen aanleiding om te veronderstellen dat de storing opzettelijk is veroorzaakt".

Geen nieuw onderzoek 'Teeventap'
Geen nieuw onderzoek 'Teeventap' (Foto: ANP)

Aanbod PostNL zelfstandige pakketbezorgers

PostNL doet alle zelfstandige pakketbezorgers een aanbod om in dienst te komen of om als ondernemer meer te verdienen dan op dit moment. Het postbedrijf houdt rekening met een financiële impact van de maatregelen van 15 tot 20 miljoen euro op jaarbasis. Dit maakte PostNL maandag bekend.

Het aanbod is afgelopen tijd besproken met FNV. Dit heeft geleid tot een onderhandelingsresultaat dat zondag door de vakbond in drie bijeenkomsten is voorgelegd aan zelfstandige pakketbezorgers. De aanwezigen stemden tijdens twee bijeenkomsten voor en bij één bijeenkomst tegen het aanbod. Hierdoor is geen sprake van een akkoord.

Toch vindt PostNL dat het bereikte onderhandelingsresultaat een goed aanbod is. De komende periode gaat het bedrijf hierover met de zelfstandige pakketbezorgers in gesprek.

Zekerheid
Ook Reinier Stroo, onderhandelaar namens FNV Transport en Logistiek ziet de uitkomst van de onderhandelingen als een verbetering voor veel pakketbezorgers. "Het is goed dat iedere zelfstandige pakketbezorger die voor PostNL werkt nu voor zichzelf kan beslissen om wel of geen gebruik te maken van het aanbod."

PostNL biedt pakketbezorgers die kiezen voor de zekerheid van een vast dienstverband een contract voor onbepaalde tijd zonder proeftijd. Ze gaan vallen onder de cao van PostNL met alle bijbehorende arbeidsvoorwaarden als pensioenopbouw en vakantiedagen. Ze hoeven niet te solliciteren. Door een verhoging van de tarieven stijgen de inkomsten van degenen die zelfstandig willen blijven met zo'n 10 procent.

Aanbod PostNL zelfstandige pakketbezorgers
Aanbod PostNL zelfstandige pakketbezorgers (Foto: ANP)

Opnieuw relschoppers Schilderswijk gestraft

Drie verdachten van de rellen van begin juli in de Haagse Schilderswijk hebben taakstraffen gekregen en een voorwaardelijke celstraf van zes weken. Aan die celstraffen zat ook een onvoorwaardelijk deel van elf dagen, maar die hebben ze al uitgezeten in voorarrest. Het gaat om mannen van 19, 23 en 24 jaar.

Een verdachte die in de derde nacht van de ongeregeldheden met een steen tegen een ME-busje heeft gegooid, heeft een taakstraf van zestig uur gekregen. De rechter veroordeelde een tweede man tot vijftig uur werkstraf voor het gooien van een steen tegen een politieauto.

De derde verdachte is veroordeeld voor openlijk geweld tegen een ME-bus en de mensen die erin zaten. Hij kreeg een taakstraf van tachtig uur.

Supersnelrechter
Het Openbaar Ministerie had ook een schadevergoeding geëist voor de schade aan het ME-busje en de politieauto, maar de rechter ging daar niet in mee omdat niet is vast te stellen wie precies welke schade heeft veroorzaakt.

Vrijdag verschenen al vier relschoppers voor de supersnelrechter. Een van de verdachten werd veroordeeld tot vier weken celstraf, waarvan twee voorwaardelijk. De man bedreigde wijkagent in de Haagse Schilderswijk Marius Blok op internet. Hij moet ook een schadevergoeding betalen van 750 euro.

De rellen ontstonden na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Henriquez stierf eind juni, een dag na het festival Night at the Park in het Zuiderpark. Daar kreeg hij een woordenwisseling met agenten. Toen zij hem wilden overmeesteren en de nekklem toepasten, kreeg hij geen lucht meer. Een dag later overleed hij daaraan. De vijf agenten zijn op non-actief gesteld.

Opnieuw relschoppers Schilderswijk gestraft
Opnieuw relschoppers Schilderswijk gestraft (Foto: ANP)

Dijsselbloem herkozen als Eurogroep-voorzitter

Minister Jeroen Dijsselbloem is herkozen als voorzitter van de Eurogroep. Dat meldt de NOS. De ministers van Financiën van de eurolanden hebben zojuist in Brussel gestemd.

Dijsselbloem krijgt hiermee een nieuwe termijn van 2,5 jaar als voorzitter. De herverkiezing van Dijsselbloem komt niet als een verrassing. Hij wordt alom geprezen voor zijn optreden in de Griekse crisis. De enige tegenkandidaat was Luis de Guindos, de Spaanse minister van Financiën en Economische Zaken.

Dijsselbloem wordt geroemd om zijn feitenkennis en effectieve manier van voorzitten. Hij volgde tweeënhalf jaar geleden de Luxemburger Juncker op toen die aftrad als minister van Financiën van zijn land.

Irak in offensief in westelijke provincie

Iraakse troepen en sjiitische milities zijn maandag in het westen van het land in de aanval gegaan in de hoop de provincie al-Anbar te bevrijden van de beweging Islamitische Staat (IS). De beweging bestaat voornamelijk uit soennitische extremisten aangevoerd door ex-militairen van het regime van dictator Saddam Hussein (1937-2006), die van huis uit een soenniet was. Al-Anbar is een overwegend soennitische provincie.

De hoofdstad van de provincie is Ramadi, circa 100 kilometer ten westen van Bagdad. Die werd twee maanden geleden door IS ingenomen.

De Verenigde Naties hebben maandag gemeld dat er bijna 15.000 burgers zijn gedood en bijna 30.000 gewond zijn geraakt in de strijd in Irak sinds begin 2014.

Irak in offensief in westelijke provincie
Irak in offensief in westelijke provincie (Foto: ANP)

Dijkhoff: sneller huis voor vluchteling

Marco Florijn, oud-wethouder van Rotterdam, moet ervoor zorgen dat meer vluchtelingen sneller een huis krijgen in een gemeente. Dit jaar moeten nog 20.000 vluchtelingen een woning toegewezen krijgen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) schrijft de Tweede Kamer maandag dat het Florijn en zijn platform Opnieuw Thuis gemeenten en corporaties daarbij gaan adviseren.

Volgens Dijkhoff hebben de gemeenten de afgelopen tijd wel meer woningen toegewezen aan vluchtelingen die daarvoor in aanmerking komen. Maar door de groeiende stroom vluchtelingen zitten in de asielzoekerscentra nog steeds veel vluchtelingen met een verblijfsstatus die wachten op gemeentelijke huisvesting. De ruimte in de asielzoekerscentra is hard nodig voor nieuwe asielzoekers en vluchtelingen. De eerste zes maanden van dit jaar vonden 11.350 vergunninghouders een huis in een gemeente.

Dijkhoff: sneller huis voor vluchteling
Dijkhoff: sneller huis voor vluchteling (Foto: ANP)

Beurzen fors hoger na Grieks akkoord

De AEX-index in Amsterdam is de handelsweek maandag met een forse plus begonnen. Ook elders in Europa wisten de graadmeters flinke winsten te boeken. Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws dat de regeringsleiders van de eurolanden een akkoord hebben bereikt over Griekenland.

De AEX-index sloot uiteindelijk 1,8 procent hoger op 489,90 punten. De MidKap klom 1,9 procent, tot 722,23 punten. De beurs in Londen bleef wat achter met een plus van 1 procent, Frankfurt en Parijs gingen respectievelijk 1,5 en 1,9 procent vooruit.

Maandagmorgen werd na een marathonvergadering een deal bereikt met Griekenland, over de voorwaarden voor nieuwe financiële steun in ruil voor een reeks strenge hervormingen en besparingen. Met het akkoord is het gevaar van een vertrek van de Grieken uit de euro vooralsnog geweken.

Ook Wall Street klimt na Grieks akkoord
De aandelenbeurzen in New York zijn de handelsweek maandag met winst aangevangen dankzij overeenstemming tussen Griekenland en zijn geldschieters. Wall Street geeft daarmee een passend vervolg aan de winstreeks van de afgelopen twee dagen waarin al voorzichtig op een akkoord werd gerekend.

Na een paar minuten handelen stond de leidende Dow-Jonesindex 0,8 procent hoger tot 17.896 punten. De bredere S&P 500 ging 0,7 procent omhoog en kwam op 2091 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,8 procent tot 5039 punten.

Oliebedrijf MPLX koerste ruim 8 procent lager. Het bedrijf maakte bekend branchegenoot MarkWest Energy Partners (plus 14 procent), de op een na grootste verwerker van aardgas in de VS, over te nemen voor bijna 16 miljard dollar.

AEX fors hoger na Grieks akkoord
AEX fors hoger na Grieks akkoord (Foto: ANP)

Aandacht Giant-Alpecin naar klassement

Bij sprintersploeg Giant-Alpecin wordt na de eerste week in de Ronde van Frankrijk de aandacht verlegd naar het algemeen klassement. Wielrenner Koen de Kort heeft dat gezegd naar aanleiding van de verrassende veertiende plek voor zijn jonge Franse ploeggenoot Warren Barguil (23). "Voor het eerst in de geschiedenis hebben we iemand die er goed voorstaat in het klassement. Het is daarom makkelijker om de aandacht te verleggen en vol voor Warren te gaan", zei De Kort op de rustdag in Pau tegen de NOS.

Het Duitse team kwam voor de sprints van kopman John Degenkolb naar de Tour de France maar haalde tot dusver geen enkel dagsucces. 
Debutant Barguil staat na negen etappes op de veertiende plaats met 2.43 achterstand op geletruidrager Chris Froome. "Voor mij persoonlijk was dat wel een beetje verrassend. Met het oog op het leerproces was het de bedoeling in de bergen een overwinning te halen maar hij staat er heel goed voor zonder dat het veel pijn of moeite heeft gekost", aldus De Kort.

Degenkolb

Ook voor de rol van knecht De Kort kan dat invloed hebben. Hij zal wellicht wat vaker een bidon moeten halen, een gat dichtrijden of een klim moeten overleven om zijn ploeggenoot bij een slotklim af te zetten, legde hij uit. De rol van Degenkolb is nog niet uitgespeeld. Tussen de bergetappes liggen nog halve of hele kansen voor de Duitser en dat is dan het hoofddoel, aldus zijn ploeggenoot.

Aandacht Giant-Alpecin naar klassement
Aandacht Giant-Alpecin naar klassement (Foto: ANP)

Bertens snel uitgeschakeld in Zweden

Kiki Bertens is maandag in de eerste ronde van het Zweeds Open uitgeschakeld. De Nederlandse tennisster moest op de gravelbaan in Bastad haar meerdere erkennen in de als vierde geplaatste Duitse Mona Barthel. Bertens verloor na 2 uur en 28 minuten in drie sets van de nummer 52 van de wereldranglijst: 6-7 (4), 6-2 en 6-3.

Voor Bertens was het haar achtste nederlaag tegen Barthel in tien onderlinge duels. Ook Aranxta Rus en Richel Hogenkamp komen op dit toernooi nog in actie.

Efteling-achtbaan Baron 1898 ontruimd

De attractie Baron 1898 in de Efteling is maandagmiddag ontruimd. Dat meldt Omroep Brabant. Op 30 meter hoogte viel het karretje van de achtbaan stil. Bezoekers zaten vast en werden na drie kwartier uit de achtbaan gehaald.

Volgens De Efteling is een storing de oorzaak. De Efteling benadrukt dat er geen risico's voor de bezoekers zijn geweest. Ook is er niemand gewond geraakt. Volgens berichten duurde het drie kwartier voordat de bedrijfshulpverlening de bezoekers uit hun benarde positie bevrijdde. De Efteling laat op Twitter weten dat de oorzaak van de storing wordt onderzocht. Het is nog niet duidelijk wanneer de attractie weer open gaat.

Baron 1898 is de nieuwste attractie van het pretpark in Kaatsheuvel. Het is een zogeheten dive coaster. De achtbaan kent een vrije val van 37,5 meter. De attractie is officieel geopend op 1 juli.

Tony Hawk Pro Skater 5 laat gameplay zien

Vandaag heeft Activision de nieuwe gameplaytrailer van Tony Hawk’s Pro Skater 5 gedeeld. De video laat je kennismaken met skateboard profs die losgaan met bekende tricks in allerlei omgevingen. Ook zijn er talloze hard rippende skaters die lol trappen met elkaar en ook biedt de game een aantal geheimzinnige verborgen personages. 

In Tony Hawk’s Pro Skater 5 komen de klassieke Pro Skater-games tot leven in een moderne uitvoering. De game biedt nieuwe levels, waarbij de focus ligt op uitdagende doelen en perfecte beheersing. Reken op het steeds maar verder aanscherpen van je skills op goed scorende tricks. In multiplayer kom je in actie met maximaal twintig medespelers. Praktisch alles wat je in eerdere THPS-games alleen kon doen, is nu ook online met een stel vrienden mogelijk. Je trekt erop uit, unlocked nieuwe content en haalt steeds hogere levels. Zijn je skills zo goed dat je het aandurft, dan neem je het in wedstrijden op tegen wie het maar wil. Online is het sowieso feest, want je kunt je eigen skateparken ontwerpen en die delen met de community.

Tony Hawk’s Pro Skater 5 verschijnt op 2 oktober 2015 voor PlayStation 4 en Xbox One. De online functies zijn exclusief beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One. De exacte releasedata voor Xbox 360 en PlayStation3 volgen spoedig, maar ze worden in ieder geval nog voor het einde van dit jaar verwacht. De versies voor Xbox 360 and PlayStation 3 zijn niet online te spelen.

Gameplay van Hitman uitgelekt

Hele vroege beelden van Hitman in ontwikkelfase zijn gelekt. Dit is niet eens pre-alpha, maar de game krijgt al aardig vorm. Overal in beeld wordt er aangegeven wat er nog ingevuld en verbeterd moet worden. Deze beelden worden waarschijnlijk snel verwijderd, dus geniet ervan zolang het nog kan.

Update 16:44:
Zoals voorspeld zijn de beelden verwijderd, maar wij zijn ook niet voor één gat te vangen. Hier zijn de beelden in delen.

Vrouwen zijn pedofiel

Ja. Vrouwen kunnen ook pedofiel zijn.

In de hedendaagse maatschappij wordt er bij een pedofiel al direct aan een man gedacht, die steken hun paarsgepunte lans zo naar binnen bij een 8-jarige. Vrouwen doen dat niet, die zijn immers de moeder en hebben het kind opgevoed. Waarom zouden ze dat ooit doen?

Er is heel veel mis in de maatschappij, de meeste mensen geloven het niet. Ze roepen keihard dat het niet kan, vrouwen zouden zoiets nooit doen! De vliegmaatschappijen British Airways, Qantas, Air New Zealand en Virgin Australia hadden zelfs de absurde huisregel dat mannen niet naast alleenreizende kinderen mochten zitten. Waarom? Omdat ze een man zijn, die misbruiken toch kinderen?

Het tegendeel is waar. Vrouwen zijn ook pedofiel! Michele Elliott schreef hierover het boek Female Sexual Abuse Of Children en richtte het goede doel 'kidscape' op tegen kindermisbruik en pesten. 

Onderstaande film bevat beelden van een interview uit 2004, hierin legt Michele uit wat het probleem is en wat er mis is met de maatschappij.

 

Griekse partij roept op tot demonstratie

Een extreemlinkse partij heeft maandag in Athene opgeroepen tot een demonstratie tegen het jongste akkoord tussen Griekenland en de overige eurolanden over de financiering van de Griekse schuldenlast met een nieuw hulppakket. Antarsya (Antikapitalistische Linkse Bond voor de Omverwerping) zei in een verklaring dat het een kritiek uur is voor iedereen die een links beleid wil. Daarom moet er voor het parlementsgebouw betoogd worden tegen de stap van premier Alexis Tsipras om na maanden dralen toch toe te geven aan de strenge eisen van geldschieters, vooral Duitsland.

De verkiezingsbelofte van zijn Coalitie van Radicaal Links (Syriza) om op te houden met bezuinigen en pijnlijke hervormingen terug te draaien lijken van de baan. Binnen Syriza heerst hier veel woede over. Volgens Griekse media is Tsipras feitelijk de meerderheid in het parlement kwijt en kan alleen nog verder met steun van oppositiepartijen.

Griekse partij roept op tot demonstratie
Griekse partij roept op tot demonstratie (Foto: ANP)

Hof: Katholiek Nieuwsblad geen goed doel

Het gerechtshof in Arnhem heeft de Belastingdienst in hoger beroep in het gelijk gesteld tegen Stichting Katholiek Nieuwsblad. Dat kan een financiële tegenvaller opleveren voor de krant. Het hof vond dat het weekblad ten onrechte een status heeft voor goede doelen, wat een belastingvoordeel oplevert.

De Belastingdienst kan een organisatie de ANBI-status verlenen, een Algemeen nut beogende instelling. Dat levert een belastingvoordeel op, bijvoorbeeld bij schenkingen. Het Katholiek Nieuwsblad (KN) kent veel donateurs, die hun giften dankzij die status kunnen aftrekken. Maar door de uitspraak van het hof kan dat vooralsnog niet meer. Ook een ondersteunende stichting van het KN is geen ANBI, aldus het vonnis.

Hof: Katholiek Nieuwsblad geen goed doel
Hof: Katholiek Nieuwsblad geen goed doel (Foto: ANP)

'Mad dog'-trailer toont kracht nieuwe GTA V-blaffer

YouTube-creatieveling AbsolutePab heeft een trailer in elkaar geflanst om de nieuwe aanwinst voor het arsenaal in Grand Theft Auto V te showcasen. Het nieuwe handkanon, genaamd The Marksman Pistol, is onderdeel van de recent verschenen Ill Gotten Gains part 2-DLC.

In de trailer, genaamd MAD DOG - GTAV Machinima, zien we een ruige gast in een lange witte jas korte metten maken met allerhande gespuis. Het personage is geïnspireerd door Mad Dog, een bad guy uit de John Woo-film Hard Boiled.

Dave Grohl roept jarige fan het podium op zodat hij een nummer kan meedrummen

Foo Fighters is momenteel druk aan het touren. Tijdens de show van 9 juli roept Dave Grohl — die gewoon een show wegzet met zijn gebroken been —, hoofdman van Foo Fighters, een jarige fan het podium op, die graag een nummer wilde meedrummen. Zo gezegd (op een groot bord dat de fan vasthield) zo gedaan.

Het resultaat verbaasde iedereen, die jongen kan verrekte goed drummen.

Van Persie tekent bij Fenerbahçe

Robin van Persie is rond met Fenerbahçe. De 31-jarige aanvoerder en topscorer van het Nederlands elftal zet dinsdag om 18.00 uur zijn handtekening onder een contract, meldt de Turkse topclub op zijn website. Hij onderging maandag met goed gevolg de medische keuring.

De aanvaller verlaat Manchester United, waar hij het afgelopen seizoen steeds minder speelminuten kreeg van trainer Louis van Gaal. Daarvoor kwam hij uit voor Feyenoord en Arsenal.

De geboren Rotterdammer arriveerde zondagavond in Istanbul en kreeg een enthousiast onthaal van honderden supporters. Zijn aankomst werd rechtstreeks uitgezonden door de televisiezender van de voetbalclub. De spits was zichtbaar onder de indruk. "Bedankt voor jullie warme welkom. Ik heb al veel meegemaakt maar dit is ongelofelijk. Ik hoop dat ik jullie blij kan maken", sprak Van Persie tot de fans.

Fenerbahçe maakte er de afgelopen dagen geen geheim van dat de onderhandelingen gaande waren. Voorzitter Aziz Yildirim stelde zaterdag al dat de transfer zo goed als rond was. "We hebben hard gewerkt. Manchester United heeft ons vijf faxen verstuurd en we hebben er zes teruggestuurd. Er is een akkoord bereikt."

De ondertekening van het contract wordt een ware happening in het stadion. De fans zijn welkom. Daarna zal de nieuwe aanwinst de pers uitgebreid te woord staan.

Van Persie verruilde Arsenal in 2012 voor Manchester United. Hij had in zijn eerste seizoen bij de 'Mancunians' een groot aandeel in de landstitel van de Engelse topclub. De spits van Oranje kon aan het einde van het afgelopen seizoen, nadat hij was hersteld van een blessure, niet meer rekenen op een basisplaats bij United. Bij Fenerbahçe wordt hij de opvolger van Dirk Kuijt, die is teruggekeerd naar Feyenoord.

Van Persie begon zijn carrière bij Feyenoord en veroverde met de Rotterdamse club in 2002 de UEFA beker. In 2004 verkaste hij naar Arsenal, waar hij liefst acht seizoenen speelde en meer dan honderd doelpunten maakte. De FA Cup was in 2005 de grootste trofee. Van Persie droeg al 98 keer het shirt van het Nederlands elftal en is met 49 doelpunten topschutter aller tijden bij Oranje.

Van Persie tekent bij Fenerbahçe
Van Persie tekent bij Fenerbahçe (Foto: ANP)

Basso uit Tour met teelbalkanker

Wielrenner Ivan Basso heeft maandagmiddag tijdens de rustdag in de Tour de France bekendgemaakt dat hij teelbalkanker heeft. De renner van Tinkoff-Saxo kreeg dat enkele uren voor de persconferentie te horen. "Ik ga nu naar huis", waren zijn laatste woorden aan de pers.

"In de vijfde etappe ben ik gevallen, waarna ik veel last had van mijn linkerteelbal", begon Ivan de Verschrikkelijke"Vandaag ben ik naar het ziekenhuis geweest waar ik een scan heb laten maken. Er bleek een klein gezwel te zitten waaruit blijkt dat ik teelbalkanker heb." De 37-jarige Basso won de Giro d'Italia in 2006 en 2010, dit jaar zou de Italiaan in de bergen een belangrijke knecht moeten zijn voor kopman Alberto Contador, die tijdens de persconferentie huilend naast zijn teamgenoot zat.

Vijftien langebaanzwemmers naar WK in Kazan

De Nederlandse ploeg voor de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen in het Russische Kazan telt vijftien zwemmers. Technisch directeur Joop Alberda maakte maandag de definitieve selectie bekend. Het WK duurt van 2 tot en met 9 augustus.

Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Moniek Nijhuis, Sharon van Rouwendaal, Inge Dekker en Sebastiaan Verschuren hadden zich al gekwalificeerd voor Kazan. Alberda voegde na de wedstrijden van afgelopen weekeinde in Alkmaar nog eens vijf zwemmers en vier zwemsters toe aan de ploeg. Ze zullen deelnemen aan individuele nummers en/of estafettes.

Opvallende naam is de vijftienjarige Marrit Steenbergen, die vorige maand excelleerde op de Europese Spelen in Bakoe. De andere namen zijn Maarten Brzoskowski, Dion Dreesens, Joost Reijns, Ferry Weertman, Maud van der Meer, Kyle Stolk, Esmee Vermeulen en Maaike de Waard.

Van Rouwendaal en Weertman zijn tevens medaillekandidaten voor het open water zwemmen in Kazan. Ook Marcel Schouten is afgevaardigd naar dit WK, dat duurt van 25 juli tot en met 1 augustus.

"Ik ben trots op deze ploeg", zegt Alberda. "We hebben een goede voorbereiding gehad met de trainingsstage in Belek en internationale wedstrijden in Amiens, Canet, Barcelona en Rome. De ploeg is fit en we liggen op medaillekoers in zowel het open water zwemmen als het langebaanzwemmen. We gaan met veel vertrouwen naar Kazan."

Nederland zal deelnemen aan vier estafettes: 4x100 meter vrije slag vrouwen, 4x100 wisselslag vrouwen, 4x100 vrije slag mixed en 4x200 vrije slag mannen. Het wedstrijdschema en de individuele belasting voor de zwemsters laten deelname aan de 4x200 vrije slag vrouwen niet toe. De ploeg zal in een later stadium proberen zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Rio in 2016.

Drie schoonspringsters komen bij de WK in Kazan in actie: Uschi Freitag, Inge Jansen (beiden op de 1 meter-, 3 meter- en 3 meterplank synchroon) en Celine van Duijn (10 meter toren).

Vijftien langebaanzwemmers naar WK in Kazan
Vijftien langebaanzwemmers naar WK in Kazan (Foto: ANP)

Rutte sluit Grexit nog niet uit

Premier Mark Rutte wil een vertrek van Griekenland uit de eurozone nog niet helemaal uitsluiten. Dat zei hij maandagochtend na een marathonsessie tussen de leiders van de eurozone die besloten dat er onderhandeld kan gaan worden over een nieuw reddingspakket voor het noodlijdende Zuid-Europese land.

Op de vraag of een zogenoemde Grexit is afgewend, zei Rutte: "Ik doe daar geen voorspelling over." Hij wil eerst dat de Griekse politiek zich schaart achter de voorwaarden die de geldschieters hebben opgesteld.

Griekenland heeft tot en met woensdag de tijd om vier wetten over onder meer pensioenen en btw aan te laten nemen door het parlement. Ook moeten de Griekse politici akkoord gaan met de verscherping van een aantal hervormingsmaatregelen.

Het is maar zeer de vraag of dat wel kan. Sommige analisten spreken daarom inmiddels niet van een dreigend 'Grexit' maar van een 'Greccident'. Daarmee wordt bedoeld dat de eurolanden zulke onmogelijke eisen hebben gesteld dat Griekenland richting de uitgang wordt gedwongen. De leiders van de eurozone zouden op die manier voorkomen dat ze politieke verantwoordelijkheid moeten nemen voor een beslissing tot een Grexit.

Rutte noemde de lijst voorwaarden die wordt gesteld "zonder meer stevig, maar noodzakelijk". Hij bestempelde de uren durende vergadering als een "ingewikkelde bevalling".

Banken
De banken in Griekenland blijven ondertussen voorlopig nog dicht, aldus het Griekse ministerie van Financiën. Daarmee blijft de druk op de regering, het parlement en de bevolking onverminderd groot.

De banken in Griekenland zijn al twee weken dicht, omdat ze ten onder dreigden te gaan aan de grote onzekerheid over de toekomst van het land. Vorige week woensdag werd gemeld dat de banken nog tot maandag gesloten zouden blijven. Die termijn wordt verlengd, maar hoe lang de deuren nog gesloten blijven is vooralsnog onduidelijk.

Rutte wil Grexit nog niet helemaal uitsluiten
Rutte sluit Grexit nog niet uit (Foto: ANP)

Koning naar herdenking einde WO2 bij Indisch monument

Koning Willem-Alexander is volgende maand bij de herdenking van de Japanse capitulatie in 1945. Ook premier Mark Rutte woont de ceremonie bij het Indisch Monument in Den Haag op 15 augustus bij. Dat meldde de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandag.

Door de capitulatie van Japan kwam zeventig jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor Nederlands-Indië en het gehele Koninkrijk der Nederlanden.

Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië zaten zo'n 100.000 Nederlanders vast in interneringskampen. Velen van hen overleden daar. Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid worden door de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging kransen gelegd op erevelden waar Nederlandse oorlogsslachtoffers zijn begraven. De erevelden liggen onder meer in Indonesië, Thailand, Birma en Singapore.

Kransen
Koning Willem-Alexander, premier Rutte en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer leggen kransen bij het monument ter nagedachtenis aan de burger- en militaire slachtoffers van de Japanse bezetting. Na afloop opent de koning het defilé langs het Indisch Monument dat in de Scheveningse bosjes staat.

De Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 bestaat dit jaar 35 jaar. Daarom wordt een jubileumboek uitgegeven met een bloemlezing van de vele voordrachten die in de loop der jaren werden gehouden bij het monument.

Koning naar herdenking Indisch monument
Koning naar herdenking einde WO2 bij Indisch monument (Foto: ANP)

Evers en Toeters solide door naar finales

Tijdens de wereldkampioenschappen zwemmen voor gehandicapten hebben Marc Evers (S14) en Magda Toeters (S14) zich makkelijk weten te plaatsen voor de 100 meter schoolslagfinales later vandaag. Regerend Paralympisch kampioen Evers deed dat in 01:07.53. Toeters plaatste zich bij de dames in een nieuw kampioenschapsrecord van 01:16.08. Marlou van der Kulk gaat in een tijd van 01:20.44 als derde naar de finale. 

Michael Schoenmaker (S4) heeft zich vanochtend als vierde geplaatst voor de 200 meter vrijslagfinale. In een tijd van 03:10.31 zal hij nog redelijk door moeten trekken om de als derde geplaatste Mexicaan Gustavo Sanchez Martinez voor te blijven (QF 03:07.01). 

Als laatste kwamen er voor Nederland vier dames aan de start van de 50 meter vrijeslag. De vijftienjarige Sterre Veerman (S13) haalde de finale niet en werd tiende, maar wist wel een persoonlijk record te zwemmen van 0:30.01 (QF 0:30.40). De overige dames in klasse S10, Summer Mortimer (0:28.51), Chantal Molenkamp (0:28.72) en de vijftienjarige Chantalle Zijderveld (0:28.94) wisten zich alle drie te plaatsen voor de finales vanavond. De finales vinden plaats om 19:00u Nederlandse tijd en zijn via YouTube te volgen. 

In de series vanochtend werd er zelfs nog een wereldrecord verbroken in de klasse S9 bij de dames. Op de 100 meter rugslag verraste Ellie Cole uit Australië zichzelf door het negenjarige wereldrecord van 1:09.61 te verbeteren naar 1:08.89. 

Luiten terug in top 50 wereldranglijst

Golfer Joost Luiten is door zijn vierde plaats zondag in het Schots Open terug in de top vijftig van de wereldranglijst. De Rotterdammer steeg op de ranking van plaats 56 naar 48. Hij was door mindere resultaten in de afgelopen weken wat afgezakt. Om zijn hoogste klassering te overtreffen, moet hij nog wel flink klimmen. Luiten stond eind 2014 op de 28e plaats.

De Amerikaan Jordan Spieth is de man in vorm. Hij won zondag de John Deer Classic, een toernooi uit de Amerikaanse tour. Het was al zijn vierde overwinning dit jaar en het 21-jarige supertalent nadert met rasse schreden de eerste positie op de wereldranglijst. Alleen de Noord-Ier Rory McIlroy staat nog boven hem.

Spieth, dit jaar de beste in twee majors (de Masters en de US Open) is topfavoriet voor het Brits Open, dat deze week begint in het Schotse St. Andrews. Te meer daar McIlroy vanwege een enkelblessure ontbreekt.

Luiten terug in top 50 wereldranglijst
Luiten terug in top 50 wereldranglijst (Foto: ANP)

Poels gaat voor kopmanschap in Giro

Het aanstaande vertrek van Richie Porte bij Team Sky lijkt voor wielrenner Wout Poels goed nieuws te zijn. De Nederlander moet zich bij de Britse formatie nu nog schikken in de knechtenrol, maar wil volgend jaar in de Giro d'Italia zelf kopman zijn.

Poels: "Ik zie deze Tour als een opstap in mijn carrière om volgend jaar in de Giro een eigen klassement te gaan rijden. Volgens mij willen ze dat bij de ploeg ook. We hebben het er al een beetje over gehad."

De Nederlander wil graag een klassementsrenner worden. "Dan moet er in de ploeg wel een gaatje vallen. Zo bezien zou het vertrek van Richie mooi zijn. Ik zie dit echt wel als een leer-Tour de France. Dat maakt het me hier ook makkelijker om me op sommige dagen te laten lossen en op tien minuten binnen te komen."

Wout Poels wil kopman bij Team Sky worden (Pro Shots/George Deswijzen)
Wout Poels wil kopman bij Team Sky worden (Pro Shots/George Deswijzen)

Jailbait-meisje (17) opnieuw verkracht

De politie van het Indiase Jalna had een lumineus idee om de daders van een groepsverkrachting van een zeventienjarig meisje in de kraag te vatten. Ze besloten het tienermeisje in te zetten als lokaas. Door een foutje van de politie werd het kind hierna nog een keer verkracht.

Het slachtoffer liep op 7 juli met haar vriendje op straat toen ze werd aangesproken door twee jongemannen. Ineens trok het duo een mes en werd zij gedwongen naar een bos te lopen.

Hier werd het meisje niet alleen door beide lieden verkracht, maar werd ook haar telefoon gestolen. Het mobieltje werd vervolgens door het heerschap gebruikt om de groepsverkrachting te filmen.

Net nadat het kind aangifte had gedaan bij de plaatselijke politie, namen de twee verkrachters contact met haar op. Zij wilden geld zien, anders zouden zij het filmpje van de verkrachting verspreiden. Hierna ging het tienermeisje opnieuw naar de politie.

Daar smeedden de agenten een complot. Het slachtoffer zou de heren ontmoeten door zogenaamd akkoord te gaan met het voorstel en geld te overleggen. De politie zou het tweetal dan in de boeien slaan. Zo was het plan.

Zo gezegd, zo gedaan. Toen het meisje de twee ontmoette, was de politie in geen velden of wegen te bekennen. De verkrachters konden dit buitenkansje natuurlijk niet laten liggen, en verkrachtten haar opnieuw.

Voor de derde maal ging het slachtoffer naar de politie. Enige uren laten lukte het hen het duo te arresteren. De verantwoordelijke politieman is inmiddels de laan uitgestuurd.

Met nieuwsfilmpje van dit schokkende tafereeltje

Drie doden door ongeval op de A16 bij Zonzeel

Een ongeval op de A16, Breda richting Rotterdam, heeft maandagmiddag drie mensen het leven gekost. Het ging volgens de politie om een eenzijdig ongeval: de slachtoffers zaten samen in een auto. Over de oorzaak van het ongeval en de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend.

Twee van de drie rijstroken zijn afgesloten. Rijkswaterstaat denkt dat de afsluiting nog wel enige uren kan gaan duren. Rond 12.45 uur stond er op de A16 bij Zonzeel een file van zo'n tien kilometer.

Slotdag Zwarte Cross uitverkocht

Zwarte Cross heeft alle kaarten voor zondag 26 juli verkocht. Er zijn alleen nog kaarten verkrijgbaar voor vrijdag 24 juli, meldt de festivalorganisatie maandag.

De organisatie houdt er rekening mee dat Zwarte Cross helemaal uitverkocht raakt. Voor het eerst in de geschiedenis van Zwarte Cross zijn alle zaterdag- en zondagkaarten al vóór het festival de deur uit. In voorgaande edities waren er nog wel kaarten aan de kassa te krijgen, maar dit keer zal het principe één-erin-één-eruit niet nodig zijn.

Zwarte Cross verwacht op zaterdag en zondag 65.000 mensen op het festivalterrein de Schans. Mensen zonder kaart wordt afgeraden om naar het festivalterrein af te reizen. Op vrijdag zijn optredens van onder anderen Anouk, John Coffee, Mr. Polska en Bert Wagendorp.

Het befaamde muziek- en motorfestival is op 24, 25 en 26 juli in Lichtenvoorde, in de Achterhoek. Vorig jaar trok het evenement 185.000 bezoekers.

'Champagne nog even in de koelkast'

Een Grexit is voorkomen, maar de vraag is voor hoe lang. Dat is de conclusie van ING-econoom Carsten Brzeski naar aanleiding van het akkoord dat de eurolanden maandag sloten met Griekenland.

"Het akkoord is typisch Europese onzin, mogelijk gemaakt door het feit dat de Grieken voorlopig profiteren van hun EU-lidmaatschap en de wil van de eurolanden om een Grexit te voorkomen."

Brzeski benadrukte dat nog een aantal hordes genomen moet worden, voordat de plannen ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden. Zo moeten de parlementen in Griekenland en andere eurolanden hun goedkeuring nog geven. Pas als die goedkeuring er is gaan de schuldeisers, het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie praten over het derde schuldpakket.

Volgens Brzeski kunnen ook deze gesprekken wel eens stroef gaan verlopen. Hij besluit dan ook door te zeggen dat de Europese politici zich klaar moeten maken voor nog meer lange onderhandelingen.

Efteling-bezoeker duwt vervelend kind uit bootje Fata Morgana

Zondagmiddag is een vrouw de Efteling uitgezet nadat ze een kind uit een bootje van de Fata Morgana heeft geduwd. Dat schrijft pretparkwebsite Loopings. 

"We waren in de Fata Morgana en een kind deed super vervelend met zijn vader: de hele tijd springen, kreeg zelfs een voet in m'n buik", beschrijft ene Charlotte. "Vervolgens ging hij de hele tijd proberen het bootje te laten kantelen."

Op een gegeven moment konden de vriendinnen het leed niet meer aan. "We waren het zo zat, dus Christina gaf hem gewoon een duw... Flikkert dat kind uit het bootje, zo het water in."

Toen de ouders van het kind haar daarop aanspraken en ze van medewerkers van de Efteling het park uit moest werd ze nog bozer. Dit was voorlopig haar laatste ritje in de Fata Morgana ooit, ze heeft namelijk ook een parkverbod gekregen.

Update 12:55 uur
"Onwaarschijnlijk", zegt de Efteling over het hele verhaal. De vriendinnen zijn inmiddels teruggekrabbeld en hebben hun verhaal opgedoekt "Na veel heisa op internet willen we jullie even laten weten dat er precies niks van dit verhaal waargebeurd is." Ze hebben 'een ontzettend leuke dag gehad'. 

Hier komt de aap uit Christina's mouw:
"Hallo. Wij hebben vanmiddag een ontzettend leuke dag gehad in de Efteling zoals altijd, Efteling blijft awesome. We hadden veel lol samen en bedachten zo een scenario en besloten dit op Facebook te posten en te kijken wat onze vriendjes zouden reageren, echter geloofde iedereen gewoon dat dit werkelijk gebeurd was, wij hadden hier eerst heel veel lol om. Na alle heisa op internet willen we jullie ff laten weten dat er niks gebeurd is. Kortom er was geen kind dat wij hebben geduwd. Oja, dit laat ook maar weer eens zien dat de media van tegenwoordig hun feiten baseren op fictie aka ze verkopen chocolade letters. Fijne avond."

Met andere woorden, Christina "Kinga" Feenstra is een liegebeest. Wij begrijpen natuurlijk dat een vervelend kind van een bootje duwen de natte droom van iedereen is, alleen om er nou een heel verhaal bij te verzinnen om aandacht te vragen gaat zelfs ons een beetje te ver. Maar het kan natuurlijk ook dat we gewoon slechte verliezers zijn, we tuinden er met open ogen in. Als iets te goed is om waar te zijn, is het dat meestal ook. Zo ook met vervelende kinderen die aangepakt worden. 

En daarmee is dit sprookje tot een einde gekomen.

Tsipras: akkoord voorkomt 'Grexit'

Met het akkoord in Brussel is het mogelijke vertrek van Griekenland uit de eurozone vermeden, zei de Griekse premier Alexis Tsipras maandag na afloop van het schuldenoverleg in Brussel. "We vochten een zware strijd", liet hij weten. "We hebben het best mogelijke resultaat bereikt."

Het akkoord zorgt volgens de bewindsman voor financiële stabiliteit en creëert mogelijkheden voor economische groei. Door de deal heeft Griekenland zijn financiering voor de middellange termijn zeker gesteld. Het akkoord kan Griekenland uit zijn economische crisis halen en kan ervoor zorgen dat de bankensector niet in elkaar stort, aldus Tsipras.

Dit alles betekent wel dat Griekenland flink aan de bak zal moeten met hervormen. Het doorvoeren hiervan zal lastig worden, erkende de premier. Ook in eigen land staat de Griekse regering volgens hem nog een strijd te wachten.

Er zijn radicale veranderingen nodig om het land los te maken van de "oude oligarchie", verklaarde Tsipras. De lasten zullen volgens hem op een rechtvaardige manier over de Griekse samenleving worden verdeeld. Deze keer zullen ook mensen moeten meebetalen die eerder tijdens de crisis buiten schot vielen.

Tsipras: akkoord voorkomt 'Grexit'
Tsipras: akkoord voorkomt 'Grexit' (Foto: ANP)

Griekse media woedend: 'Griekenland in Auschwitz'

Griekse politici en media reageerden maandag furieus op het akkoord dat na een marathonvergadering werd gepresenteerd. De houding van met name Duitsland, maar ook de overige eurolanden en instanties werd veelvuldig vergeleken met het Nazi-regime en de Amerikaanse oorlog tegen terrorisme.

"Griekenland wordt gewaterboard door de Europese leiders", zei een woordvoerder van de regeringscoalitie tegen tv-zender ANT1. Hij beschuldigde Duitsland er van Europa voor de derde keer in een eeuw in stukken te scheuren. De rechtse krant Demokratia maakte het wel heel bont en kopte 'Griekenland in Auschwitz'. Meer gematigde bladen, zoals de grote krant Ta Nea, hielden het op 'Gordiaanse knoop'.

Onder de noemer #ThisIsACoup spuwden talloze mensen op Twitter ziedende reacties. De Griekse minister van Defensie Panos Kammenos richtte zijn pijlen op Duitsland en stelde dat "ze ons naar de knoppen willen helpen".

Flinke dobber
Volgens de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker kent het verhaal verliezers noch winnaars. "Het is een typisch Europees arrangement", stelde hij.

Volgens de eerste documenten moet een aantal afspraken, waaronder ingrepen in het belasting- en het pensioenstelsel, uiterlijk 15 juli wettelijk zijn vastgelegd. De Griekse premier Alexis Tsipras heeft er een flinke dobber aan om de deal in eigen land te verkopen. Het merendeel van de Griekse bevolking verwierp tijdens een referendum verdere hervormingen in ruil voor steun. Tsipras zei toen nog dat het 'nee' van de bevolking hem machtiger maakte aan de onderhandeltafel in Brussel.

Woedende reacties Griekse politici en media
Woedende reacties Griekse politici en media (Foto: ANP)

Gijzeling in Primark Parijs beëindigd

Een groep gewapende overvallers heeft zich maandagochtend verschanst in een Primark-winkel in een Parijse voorstad. Tien mensen zitten binnen opgesloten, zegt de politie. Het is onduidelijk of zij worden gegijzeld of zich voor de overvallers hebben verstopt.

Speciale eenheden van de politie hebben de kledingwinkel in Villeneuve-la-Garenne omsingeld, liet een medewerker van de politieprefectuur van Parijs weten. Hij bedong dat zijn naam hier ongenoemd blijft.

De overvallers drongen de Primark-vestiging rond 06.30 uur binnen met het doel die leeg te roven, aldus de bron.

Update 12:46 uur
De achttien gegijzelde werknemers van de Primarkvestiging in Villeneuve-la-Garenne ten noorden van Parijs zijn bevrijd door de politie. Dat meldt de krant Le Parisien maandag.

De politie is op zoek naar de drie gewapende gijzelnemers, die zich ergens in het complex hebben verschanst.

Er zouden geen gewonden zijn gevallen tijdens de actie die omstreeks half elf plaatsvond, zo deelde de politie mee. De werknemers werden vastgehouden in de kantine van het bedrijf.

'Voer een suikertax van 20% in'

De British Medical Association, spreekbuis van de Britse artsen, heeft opgeroepen om voor dranken met veel suiker erin, zoals frisdranken, een 'suikertax' in te voeren.

Inmiddels mag het wel bekend zijn, we zijn te dik. Veel te dik zelfs. Volgens Britse artsen is de grootste boosdoener daarin suiker, vooral omdat dat in allerlei dingen zit waar je het niet eens van zou vermoeden. Bij jongeren bestaat zelfs 15% van de dagelijkse energie-inname uit die toegevoegde suikers, die eigenlijk alleen maar 'lege' calorieën zijn.

In een uitgebracht rapport stelt de BMA dat er in Engeland alleen al zo'n 70.000 mensen per jaar sterven aan een slecht dieet en dat over 15 jaar 30% van de bevolking obesitas heeft. Niet gek, als je bedenkt dat in bijvoorbeeld een flesje frisdrank van 330 milliliter zo'n 9 lepels suiker zit. Een suikertax zou de enige oplossing zijn. De bedoeling is dat met het extra geld wat daarmee binnenkomt gezonde voeding gesubsidieerd kan worden.

Uw trouwe verslaggever belooft u in ieder geval dat mocht het ooit zo ver komen dat er een extra heffing op suiker komt in ons mooie landje, hij zich met een groteske reep chocolade aan het Binnenhof zal vastketenen.

Runic Games komt met 'nieuw project'

De ontwikkelaar van de populaire hack ’n slash Torchlight en Torchlight II geeft een presentatie tijdens Pax Prime 2015. Pax Prime is een gamebeurs die eind augustus plaatsvindt in Seattle, Verenigde Staten. De fans hopen op Torchlight 3, maar niets is zeker. Het enige dat Brian Ward van Runic Games wil loslaten, is dat het om een nieuw project gaat.

Perfect World, de eigenaar van Runic Games, heeft al eerder laten doorschemeren dat er een mobiele versie van Torchlight II voor tablets en smartphones komt, genaamd Torchlight Moblie. De aankondiging heeft daar in ieder geval niet mee te maken. Torchlight Mobile wordt geen port, maar een aparte game. Fedeen Games heeft dit project in beheer.

Nieuw UFO-filmpje verbaast experts

Op internet is een nieuw filmpje met ufo's opgedoken dat zelfs de grootste sceptici doet verbazen. En terecht, want nog nooit eerder is een vliegende schotel zo duidelijk vastgelegd.

De video is gemaakt door Quintero en Jose Salvador uit Texas, dichtbij de grens met Mexico. Hoewel de beelden zo duidelijk zijn dat ze wel nep zouden moeten kunnen zijn, weten experts het filmpje niet te debunken.

"Deze video is echt verbazingwekkend", vindt een ufoloog. "De ufo is gefilmd door twee verschillende getuigen in twee verschillende video's. Wat gebeurt er? Wat staat ons te wachten?"

"Ik vind het geweldig", vindt een tweede expert. "Heilige schijt." Andere figuren houden het juist op een radiografisch bestuurbaar speelgoedruimtescheepje of een militair vliegtuig.

Beter dan dit kunnen de filmpjes niet worden...

De bekeuring verdwijnt

De ouderwetse bekeuring, het uitgeschreven viesgele briefje wat je met een beetje pech wel eens onder de ruitenwisser aangetroffen hebt, gaat verdwijnen. Boetes worden binnenkort enkel nog digitaal uitgeschreven.

Het welbekende gele papiertje maakt de administratie onnodig traag en tijdrovend, aldus de politie. Als je nu een prent van oom agent krijgt, wordt de bon dus digitaal aangemaakt en krijg je daar binnen zes dagen bericht over. Wel wordt er nog een soort label aan de ruitenwisser, een handvat of een dakrail van je auto bevestigd bij uitschrijven, zodat je in ieder geval weet dat je de lul bent. 

De politie hoopt de overstap dit jaar te kunnen maken.

Masturberende vrouw crasht auto in viskar

Een geile vrouw heeft in Engeland heel wat schade veroorzaakt. Terwijl zij met een vibrator tussen haar benen achter het stuur zat, crashte ze haar auto in een viskar.

De vrouw in kwestie stond onlangs in een lange file. Om de tijd wat te doden, besloot ze haar Tarzan uit haar tas te halen. Terwijl zij zichzelf naar een hoogtepunt bracht, zette ze haar auto ineens in de versnelling.

Hierna boorde ze haar auto in haar voorganger: een visboer. Omdat dit de visboer zijn eerste werkdag was, werd hij op het matje geroepen. Al snel bleek dat de beste man part noch deel had aan de crash.

Zijn baas had namelijk de beelden bekeken van de achteruitrijcamera. Hieruit is gebleken dat de geile automobiliste aan het masturberen was met een Tarzan en hierna op de viskar botste.

Op het kantoor van de visboer klonk een bulderend lachsalvo. De verzekering zal de zaak nu afwikkelen.

Rihanna met dood bedreigd

De politie van Los Angeles is op zoek naar de man die Rihanna met de dood heeft bedreigd, weet TMZ. De man plaatste op 30 april een selfie op Twitter en Instagram die hij maakte bij het voormalige huis van Rihanna. De volgende dag twitterde hij: "Ik had Rihanna een minuut geleden moeten vermoorden, het had nu goed gekund."

"Ik moet een wapenvergunning aanvragen, ik kan mijn handen namelijk niet gebruiken", vervolgde hij. De politie is bij het huis van Rihanna geweest, maar toen was de vermeende stalker al vertrokken. De man noemt zichzelf zowel Alex Mercer als Ralph Alexander.

De politie probeert hem op te sporen via telefoontaps en zijn accounts op sociale media.

Nederlands idee houdt hoofd koel in woestijn

Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV heeft samen met twee andere Nederlandse bedrijven een koepel bedacht voor het koel houden van voetbalvelden in bijvoorbeeld het Midden-Oosten. De partijen hebben een Europees octrooi bemachtigd en ze willen het idee nu gaan vermarkten, maakten ze maandag bekend.

Er is meer dan drie jaar aan de koelkoepel gewerkt. De partijen kwamen op het idee voor de trainingscomplexen van het WK voetbal 2022 in Qatar. De koepel kan over bijna drie voetbalvelden tegelijk worden gezet. Inmiddels is besloten om het WK in het Golfstaatje niet in de zomer, maar in de winter te houden. Daarom is de koepel voor het WK eigenlijk niet meer nodig.

Het idee komt neer op een grote opblaashal met daaroverheen een tentoverkapping die beschermt tegen de zon en hoge temperaturen. De koepel is ook geschikt voor rondreizende tentoonstellingen en andere evenementen.

Paal en perk aan 'Alpe d'Huez' Vierdaagse

Politie, provincie Gelderland en gemeente Groesbeek stellen dit jaar paal en perk aan het kamperen langs de Zevenheuvelenweg tijdens de Vierdaagse volgende week. De weg van Groesbeek naar Berg en Dal, die tijdens de Vierdaagse ook wel de Alpe d'Huez wordt genoemd, is van zondagavond tot donderdagavond grotendeels afgesloten voor doorgaand verkeer om campers en caravans te weren.

Langs de Zevenheuvelenweg staan al vele jaren kampeerders opeengepakt om de lopers tijdens de derde dag van de Vierdaagse toe te juichen. Maar het is te gevaarlijk, vinden de overheden. Als het Vierdaagselegioen er niet loopt, is het namelijk een doorgaande weg waar het verkeer met 80 kilometer per uur overheen raast.

[vid] AZC-moslims verjagen AZC-christenen uit AZC

Christelijk georiënteerde asielzoekers die voor de wrede islamitische regimes, zoals ISIS, gevlucht zijn naar Nederland zijn ook hier hun leven niet zeker. De Nederlandse asielzoekerscentra(AZC) zijn niet veilig voor de christelijke vluchtelingen door de aanhangers van het geloof van de vrede(islam), zo bericht De Telegraaf.

De krant verhaalt over de 30-jarige christelijke Nadeem die recentelijk uit het AZC in Gilze-Rijen moest vluchten omdat hij daar bedreigd en gediscrimineerd werd door collega-moslimvluchtelingen.

Er zouden al in meerder AZC's signalen zijn waargenomen over dit soort terreurige acties. Volgens de krant lijken de moslims in de AZC's er door de ramadan zelfs nog een schepje boven op te doen in het verjagen en discrimineren van niet-moslims in de AZC's.

Al in 2011 liet het Centraal Orgaan opvang asielzoekers(COA) een onderzoek instellen naar dit soort vermeende praktijken. Daaruit bleek dat van iedere drie christelijke asielzoekers er twee te maken hadden gehad met onveilige en bedreigende situaties binnen de AZC's die heel erg vaak islamitisch gerelateerd bleken te zijn. Er blijkt maar weinig verbetert te zijn in deze situatie. De krant spreekt zelfs van een verergering van dit fenomeen.


Op 22 juni speelde dit drama ook al. (Bron: YouTube - N Bashir)

Merkel: Grieken moeten vertrouwen herwinnen

De Griekse regering moet haar verantwoordelijkheid nemen en het vertrouwen van de andere eurolanden zien te herwinnen. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag na afloop van het marathonoverleg over de Griekse crisis.

Merkel rekent erop dat de maatregelen die van Griekenland worden geëist met een grote meerderheid door het Griekse parlement worden aangenomen. Volgens haar zijn de eurolanden de Grieken tegemoetgekomen door 12,5 miljard euro uit het op te richten privatiseringsfonds beschikbaar te stellen voor directe investeringen in de Griekse economie.

China arresteert 100 activisten en juristen

De Chinese politie heeft in het weekeinde ruim honderd advocaten en mensenrechtenactivisten opgepakt. Staatsmedia meldden maandag dat de arrestanten worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie die sociale onrust veroorzaakt.

Enkele dagen voor de arrestatiegolf was Wang Yu al opgepakt. Wang is een bekende advocaat op het gebied van de mensenrechten. Volgens de krant South China Morning Post zijn circa tachtig activisten en juristen inmiddels weer vrijgelaten.

Chinese mensenrechtenactivisten reppen van de grootste actie tegen mensen- en burgerrechtenactivisten sinds het aantreden van Xi Jinping als president in maart 2013.

China arresteert 100 activisten en juristen
China arresteert 100 activisten en juristen (Foto: ANP)

Kamer debatteert woensdag over Griekenland

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag over het akkoord dat de eurolanden maandag hebben bereikt met Griekenland. Het is de tweede keer dat de Kamer deze zomer van reces terugkeert om over Griekenland te praten.

Voor het debat stuurt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën nog een brief naar de Kamer over de laatste ontwikkelingen. Het overleg van de Kamercommissies Financiën en Europese Zaken met Dijsselbloem staat gepland voor 13.30 uur tot 16.30 uur.

Kamer debatteert woensdag over Griekenland
Kamer debatteert woensdag over Griekenland (Foto: ANP)

Nederland heeft 7e handelsoverschot in wereld

Nederland heeft het op zes na grootste handelsoverschot in de wereld. Op de ranglijst moet ons land alleen China, Duitsland, Saudi-Arabië, Rusland, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten boven zich dulden. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Een land heeft een handelsoverschot als het voor meer geld goederen exporteert dan importeert. Voor Nederland bedroeg dit overschot vorig jaar 85,6 miljard dollar. Een handelsoverschot duidt vaak op concurrentiekracht, aldus het CBS. Ook het uitvoeren van veel natuurlijke hulpbronnen, bijvoorbeeld ruwe aardolie, kan het cijfer opdrijven.

Rutte: ik lever verkiezingsbelofte in

Premier Mark Rutte erkent dat hij zich niet aan zijn verkiezingsbelofte houdt als het reddingsprogramma voor Griekenland doorgaat. Hij had beloofd dat er geen geld meer naar de Grieken zou gaan. "In de kern lever ik mijn verkiezingsbelofte in", zei Rutte maandag na een speciale eurotop in Brussel waar de noodlijdende Grieken onderhandelingen over een pakket maatregelen van ruim 80 miljard euro zijn beloofd. "Als het pakket er komt."

Van het voorziene nieuwe reddingspakket van ongeveer 80 miljard euro draagt Nederland 5,7 procent bij. Maar het geld stond al vast, want het is al bij het Europees reddingsfonds ESM geparkeerd.

'ECB bekijkt steun Griekse banken'

De Europese Centrale Bank (ECB) neemt waarschijnlijk maandag een nieuw besluit over de noodsteun voor de Griekse banken. Daarbij wordt rekening gehouden met het akkoord dat de eurolanden maandagochtend in Brussel met de Grieken sloten over nieuwe financiële steun, inclusief geld om de banken te versterken.

De Griekse banken zijn al twee weken gesloten, om te voorkomen dat ze ten onder gaan aan de onzekerheid over de toekomst van Griekenland. De sluiting volgde op het besluit van de ECB ruim twee weken geleden om het plafond voor de noodsteun aan de Griekse banken niet verder te verhogen.

Of de steun weer wordt verhoogd, hangt waarschijnlijk af van het vertrouwen dat ECB-bestuurders hebben in de mogelijkheden van de Griekse regering om de beloofde hervormingen en bezuinigingen uiterlijk woensdag door het parlement te krijgen. Een van de hete hangijzers is de oprichting van een privatiseringsfonds voor de verkoop en exploitatie van staatseigendommen. De opbrengsten daarvan moeten deels worden gebruikt om de banken te herkapitaliseren.

Gewonde door brand gezondheidscentrum Haarlem

In Haarlem is maandagochtend een gewonde gevallen door een brand in een gezondheidscentrum. De brand brak uit in een appartement op de derde etage, en sloeg over naar een tweede appartement. Dat meldt de brandweer maandag.

De brand in verzorgingsflat Huize Meerwijk was na ruim een half uur onder controle. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Gewonde door brand gezondheidscentrum Haarlem
Gewonde door brand gezondheidscentrum Haarlem (Foto: ANP)

Na VS ook Trinidad naar kwartfinale Gold Cup

Trinidad en Tobago heeft zich net als de Verenigde Staten al na twee wedstrijden geplaatst voor de kwartfinales van de Gold Cup. In de Amerikaanse stad Phoenix werd zondag (plaatselijke tijd) Cuba met 2-0 verslagen.

Na de eerdere winst op Guatemala is de eilandstaat al zeker van een vervolg op het Noord- en Midden-Amerikaanse voetbaltoernooi. In de eerste helft stond de eindstand al op het bord, dankzij goals van Sheldon Bateau en Andre Boucaud.

Guatemala verraste in dezelfde poule door Mexico op 0-0 te houden. Het laatste kwartier moest het kleine Midden-Amerikaanse land het zelf met tien man rooien, toen José Contreras zijn tweede gele kaart binnen vier minuten had gepakt. Desondanks wist voetballand Mexico geen goal te scoren.

Mexico moet nu minstens een punt pakken tegen Trinidad en Tobago om zeker te zijn van de kwartfinale. Anders moet het één van de twee beste nummers drie in de drie poules worden.

Darter Van Barneveld duikelt uit top zestien wereldranglijst

Darter Raymond van Barneveld staat na de European Darts Open niet meer in de top 16 op de wereldranglijst van de PDC. Dit kan grote gevolgen hebben voor plaatsing op de grote toernooien. De 48-jarige Van Barneveld haalde dit jaar nog wel de halve finale van het WK en de finale van The Masters. Als je alle toernooien van de laatste twee jaar meetelt moet hij genoegen nemen met plaats zeventien op de Order of Merit.

Zeventiende staan hoeft normaal gesproken geen probleem te zijn, maar doordat Van Barneveld nauwelijks presteert op de Player Championships (vloertoernooien) en Euro Tour-toernooien is het wel een probleem. 

Je hebt bij de PDC verschillende rankings. Als eerste de wereldranglijst of Order of Merit, waarin alle (open) toernooien van de twee laatste jaar worden meegenomen. Op deze ranking staat Barney nu dus zeventiende. Daarnaast heb je de zogenoemde Pro Tour Order of Merit een ranking van één jaar waarin alleen de Player Championships, Euro Tour en UK Open Qualifiers worden meegenomen. Goede resultaten op de vloer leveren dus een snelle kwalificatie op voor de grote darttoernooien.

Zaterdag begint in Blackpool de World Matchplay, het op één na belangrijkste toernooi van de PDC. Doordat de deadline van de World Matchplay al was geweest voor de European Darts Open is Van Barneveld als vijftiende geplaatst voor dat toernooi. Voor dit toernooi plaatsen de zestien beste darters van de Order of Merit en zestien darters, geschoond voor de top 16 Order of Merit, van de Pro Tour Order of Merit. Op deze laatstgenoemde ranking staat Barney 46e en dus veel te laag om zich te plaatsen.

Gelukkig voor Van Barneveld is de loting al geweest en kan hij zaterdag gewoon meedoen aan de World Matchplay, maar de vijfvoudig wereldkampioen heeft daar wel een goed resultaat nodig om in het najaar de World Grand Prix te mogen spelen. 

Op de huidige wereldranglijst staat Michael van Gerwen nog altijd bovenaan met 984.750 Britse pond. Taylor staat weer tweede, heeft wereldkampioen Gary Anderson vorig weekend net ingehaald.  Benito van de Pas is opgeklommen naar de 32e plek, zijn hoogste ranking ooit. 

Order of Merit per 13/07/2015

1 Michael van Gerwen (Ned) 984.750
2 Phil Taylor (Eng) 583.250
3 Gary Anderson (Sch) 583.000
4 Adrian Lewis (Eng) 379.500
5 Peter Wright (Sch) 364.500
6 James Wade (Eng) 300.750
7 Dave Chisnall (Eng) 243.750
8 Robert Thornton (Sch) 238.000
9 Simon Whitlock (Aus) 231.250
10 Ian White (Eng) 221.000
11 Brendan Dolan (N-I) 213.000
12 Mervyn King (Eng) 208.500
13 Michael Smith (Eng) 201.250
14 Terry Jenkins (Eng) 200.250
15 Kim Huybrechts (Bel) 189.250
16 Justin Pipe (Eng) 188.000
17 Raymond van Barneveld (Ned) 187.750
18 Vincent van der Voort (Ned) 177.000
24 Jelle Klaasen (Ned) 124.500
32 Benito van de Pas (Ned) 78.750
40 Christian Kist (Ned) 52.000

Bekijk de complete Order of Merit op de site van de PDC

Hippietuig vertraagt vluchten Heathrow

Vannacht om 03:30 uur (Britse tijd) heeft een groep actievoerders vier uur lang het vliegverkeer van het vliegveld London Heathrow opgehouden. 

De actievoerders, deel van een Britse milieuprotestgroep met de veelzeggende naam Plane Stupid, braken vannacht in op het vliegveld door gaten in het hek te knippen. Daarna bonden ze zich aan elkaar vast op de landingsbaan om vervolgens olijke selfies te maken over hoe goed ze wel niet bezig zijn.

Het duurde zo'n vier uur voor de politie de landingsbaan weer ontruimd had en het vluchtverkeer weer normaal kon landen. Volgens woordvoerders van het vliegveld loopt de schade in de miljoenen en is op dit moment niet te zeggen hoeveel passagiers last hebben gehad van de actie.

Plane Stupid voerde deze actie om te protesteren tegen Heathrow's uitbreiding. Op de foto's is te zien dat de inbrekers erg genieten van de ellende die ze veroorzaken.

Twee gewonden bij stierenrennen Pamplona

Zeker twee mensen zijn maandag bij de stierenrennen in Pamplona op de hoorns genomen. Dat heeft het Spaanse Rode Kruis bekendgemaakt.

De stierenrennen zijn onderdeel van het San Fermin-festival. Negen dag lang denderen er elke ochtend stieren door de nauwe straatjes van Pamplona. Dagelijks nemen duizenden mensen deel aan de stierenrennen. Van de deelnemers die maandag gewond raakten werd er een geraakt in de maagstreek. Een ander liep verwondingen aan zijn been op.

Het San Fermin-festival heeft een lange geschiedenis en gaat al terug tot de zestiende eeuw. Het parcours van de stierenrennen is 850 meter lang. De stieren liepen de afstand maandag in twee minuten en twaalf seconden.

Veel kijkers voor MH17-documentaire

De documentaire OverLEVEN na vlucht MH17 trok zondagavond 823.000 kijkers. De televisiedocumentaire van Roelof Hemmen staat op de elfde plaats in de ranglijst van best bekeken programma's van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Presentator Roelof Hemmen volgde voor de documentaire vier nabestaanden van slachtoffers. In de uitzending vertelden ze over de maanden na de ramp en hoe het een jaar later met ze gaat. Er was daarbij een centrale rol voor de dagboekfragmenten van Silene Fredriksz, die bij de ramp haar zoon en schoondochter verloor.

SBS6 blikt woensdag terug op de ramp in Oekraïne met een speciale uitzending van Hart van Nederland en een documentaire van Jessica Villerius. De NPO zendt donderdag een documentaire uit van Michiel van Erp onder de titel MH17: Het verdriet van Nederland.

Krugman: eurolanden zijn gek geworden

De eurolanden stellen "waanzinnige" eisen aan Griekenland in ruil voor nieuwe steun. Daarmee brengen ze de samenwerking in Europa mogelijk een fatale slag toe. Dat stelt de Amerikaanse econoom Paul Krugman in zijn blog op de site van de New York Times.

Volgens de voormalige Nobelprijswinnaar zijn de eurolanden bezig met een wraakoefening tegen Griekenland, die leidt tot de complete afbraak van de Griekse soevereiniteit, zonder hoop op verbetering. "Het lijkt bedoeld als een aanbod dat Griekenland niet kán aannemen, maar zelfs dan is het een grotesk verraad aan alles waar Europa zogenaamd voor staat."

Volgens Krugman is het duidelijk geworden dat schuldeisers in de eurozone "je economie kunnen verwoesten, als je niet in de pas loopt." Hij herhaalde zijn standpunt dat wordt gekozen voor een heilloze weg, met aanhoudende bezuinigingen zonder schuldverlichting.

De op Twitter populaire hashtag #ThisIsACoup slaat de spijker volgens de Amerikaan op zijn kop.

Krugman: eurolanden zijn gek geworden
Krugman: eurolanden zijn gek geworden (Foto: ANP)

Kamerkoor special guest op festival in Pécs

Het Nederlands Kamerkoor is uitgenodigd als special guest artist op het grootste korenfestival van Europa: Europa Cantat. Door die positie speelt het koor een belangrijke rol in de programmering, maar geeft het ook twee concerten. Europa Cantat is van 24 juli tot en met 2 augustus in Pécs (Hongarije).

Het Nederlands Kamerkoor bestaat al ruim 75 jaar en zet zich er voor in om koormuziek levend te houden, onder meer door regelmatig enkele van de duizenden Nederlandse amateurkoren te coachen. Het zingt doorgaans in een bezetting van 16 tot 24 zangers. Er is een kern van zangers, die met bijna alle concertreeksen en projecten meedoen en vaak worden ook freelancers ingehuurd.

Behalve de eigen concertseries werkt het koor ook samen met onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest. Chef-dirigent sinds 2011 is de Est Risto Joost, die op 1 augustus plaatsmaakt voor Peter Dijkstra.

Opluchting op beurzen na Grieks akkoord

De Amsterdamse aandelenbeurs is maandagochtend met een stevige winst begonnen. Ook de andere Europese effectenmarkten openden flink in het groen. Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws dat de regeringsleiders van de eurolanden na een marathonvergadering in Brussel een akkoord hebben bereikt over Griekenland.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na opening van de markt 1,3 procent hoger op 487,86 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 714,35 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 0,8 tot 1,7 procent vooruit.

Alle 25 fondsen in de AEX gingen omhoog. Vopak dikte 0,9 procent aan. Het tankopslagbedrijf heeft een niet-bindend bod ontvangen op zijn terminals in het Verenigd Koninkrijk. De uitkomsten van de verkennende gesprekken hierover zijn volgens het bedrijf nog niet in te schatten.

Heineken opent brouwerij in Myanmar

Heineken kan eindelijk bier gaan maken in Myanmar, het voormalige Birma. De brouwer heeft dit weekend een nieuwe brouwerij in het Zuidoost-Aziatische land geopend. Het complex biedt werk aan meer dan 200 mensen en is goed voor de productie van 330.000 hectoliter bier per jaar.

Eigenlijk zou Heineken al in 1996 een brouwerij in het land hebben. Maar dat ging op het laatste moment niet door vanwege de omstreden militaire dictatuur in het land. Heineken vertrok om reputatieschade te voorkomen. Inmiddels is de politieke situatie verbeterd en keren grote westerse bedrijven weer terug.

Voor Heineken vormt Myanmar een interessante groeimarkt. Er wonen meer dan 53 miljoen mensen.

De nieuwe brouwerij ligt dichtbij Rangoon, de grootste stad in het land. Heineken runt het complex in samenwerking met de lokale brouwer ABC. Er zal naast gewoon Heineken-bier ook een lokaal bier gemaakt worden, genaamd Regal Seven. Met de bouw was 60 miljoen dollar gemoeid, omgerekend bijna 54 miljoen euro.

IPC WK Zwemmen: Voorbeschouwing dag 1

Morgen starten de wereldkampioenschappen zwemmen voor gehandicapten in het Tollcross International Swimming Centre in Glasgow. Van 13 tot en met 19 juli zullen de besten van de wereld gaan strijden om de wereldtitels. Voor Nederland komen er twaalf dames en vijf heren aan de start. De ploeg is daarmee groter dan bij het vorige WK in Montreal in 2013 (vier heren, negen dames). De Nederlandse limieten zijn gebaseerd op plaats zes tot en met acht op de wereldranglijst. Dat er vanuit Nederland dan ook zeventien zwemmers mogen starten geeft veel vertrouwen voor het komende paralymisch seizoen. In deze voorbeschouwing kijken we elke dag wie er starten en welke kansen er zijn op medailles. 

Het paralympisch zwemtoernooi kent verschillende klassen waar men in uit kan komen. De letter S in de klasse staat voor 'swimming'. Als het een school- of wisselslagafstand betreft, komt daar ook nog de letter B bij voor 'breaststroke' en de letter M voor 'medley'. In klasse S1 tot en met klasse S10 starten de lichamelijk gehandicapten, waarbij het laagste nummer de zwaarste handicap betreft en het hoogste nummer de lichtste handicap. Vaak komen in klasse S1 tot en met S5 deelnemers voor met verlammingen of amputaties/beperkingen aan meerdere ledematen voor. In de klasse S6 tot en met S10 hebben de deelnemers vaak gedeeltelijk of volledige ampuaties/beperkingen aan één of twee ledematen. Dan zijn er nog de visueel beperkte klassen, namelijk S11 tot en met S13, waarbij S11 blind is, S12 'zeer slechtziend' is en S13 'slechtziend' is. De laatste klasse is S14, waarin de deelnemers een licht verstandelijke beperking hebben, wat betekent dat het IQ vaak tussen de 70 en 80 punten ligt. 

De livestream van de series op maandagochtend (Bron: YouTube)

Maandag 13 juli
Voor Nederland mag Marc Evers (S14) het spits afbijten op de 100 meter schoolslag. Om 11:25u Nederlandse tijd mag de regerend wereldkampioen (1:06.90) het opnemen tegen wereldtoppers zoals de Japanse wereldrecordhouder Yasuhiro Tanaka (WR 1:06.69) en de Brit Quinn Scott (1:07.45). Op dezelfde afstand maar dan bij de dames mogen Marlou van der Kulk (S14) en Magda Toeters (S14) starten om 11:28u Nederlandse tijd. Met respectievelijk 1:19.33 en 1:16.97 zou er wel een medaille gehaald moeten kunnen worden. Eerste op de startlijst is de Spaanse Michelle Alonso Morales die met 1:15.83 ingeschreven staat. Wereldrecordhoudster Bethany Firth (GBR) zwemt de 100m schoolslag niet (WR 1:14.40). 

Om 11:52u komt in de klasse S4 Michael Schoenmaker aan de start van de 200 meter vrijeslag. Schoenmaker is als vierde geplaatst (3:10.22) en kan tegenstand verwachten van de Mexicaanse kampioenschapsrecordhouder Gustavo Sanchez Martinez (CR 2:59.49, QF 3:03.26), de als eerste geplaatste Rus Roman Zhdanov (3:02.56) en wereldrecordhouder Richard Oribe (WR 2:55.81, QF 3:10.71) uit Spanje. 

Als laatste vandaag komen er nog vier dames aan de start op de 50 meter vrijeslag. In de klasse S13 starte de 15-jarige Sterre Veerman. Met een inschrijftijd van 0:30.40 heeft ze nog heel wat nodig om in de buurt van het goud te komen: de Poolse Joanna Mendak (0:27.91) en de Russische Anna Krivshina (0:27.77) zullen op weg zijn om het negentien jaar oude wereldrecord van de Duitse Yvonne Hopf te verbreken (WR 0:27.38). 

In de klasse S10 mogen Chantal Molenkamp (0:28.58), Chantalle Zijderveld (0:28.38) en de als eerst geplaatste Summer Mortimer (0:28.12) van start gaan op de 50 meter vrijeslag. Mortimer, die bij de Spelen van 2012 nog voor Canada uitkwam, moet het opnemen tegen wereldrecordhoudster Sophie Pascoe (NZL, WR 0:27.78, QF 0:28.22) en de Canadese Aurelie Rivard (0:28.17). 

Om 19:00u starten de finales waarbij we hoogstwaarschijnlijk ook een aantal Nederlandse deelnemers mogen verwachten. 

Marc Evers is een van de wereldtoppers in de Nederlandse ploeg (Foto: Getty)

Klasse S5 uitgelicht: Daniel Dias & Andrew Mullen
Vandaag begint dan ook meteen de strijd tussen de Braziliaan Daniel Dias en de Brit Andrew Mullen. Op de 50 meter rugslag is Dias de wereldrecordhouder met 0:34.99, maar afgelopen seizoen kwam hij niet verder dan 0:36.35. Mullen wist met 0:37.56 al heel dichtbij te komen, wat betekent dat het een spannende strijd gaat worden. De twee treffen elkaar deze week ook nog op de 50, 100 en 200 meter vrijeslag en de 50 meter vlinderslag. Voor de huidig Europees kampioen Mullen is het een thuiswedstrijd, maar regerend Paralympisch en wereldkampioen Dias lijkt toch iets meer in zijn mars te hebben. 

Daniel Dias is geboren op 24 mei 1988 in Campinas, Brazilië. Hij is geboren met drie misvormde ledematen maar lijkt daar in het zwembad weinig last van te hebben. Dias werd op zestienjarige leeftijd geïnspireerd door zijn landgenoot Clodoaldo Silva, die tijdens de Paralympische Spelen in 2004 zes keer goud wist te winnen. In twee maanden leerde Dias de vier verschillende slagen te zwemmen. Tijdens zijn eerste Spelen in Beijing 2008 kroonde Dias zichzelf tot de meest succesvolle zwemmer op de Spelen, hij behaalde namelijk vier gouden, vier zilveren en één bronzen medaille. Vanaf februari 2013 is Dias de wereldrecordhouder op alle paralympische afstanden, van de 50, 100, 200 vrij, tot de 200 meter wisselslag, van de 50 en 100 meter rugslag tot de 50 en 100 meter schoolslag in de klasse SB4. 

Andrew Mullen is geboren op 29 november 1996 in Glasgow. Ook Mullen is geboren met drie misvormde ledematen waaronder een kort linker been. De Schot begon al jong met wedstrijdzwemmen. Op zijn zevende werd hij lid van Temple Swimming Club. Op tienjarige leeftijd is Mullen benaderd door paralympisch kampioen Kenny Cairns, die geloofde dat Mullen veel talent en potentie had om een wereldtopper te worden. Hier haalde Mullen veel inspiratie uit en schroefde zijn trainingsuren op. In 2010 wist hij zich met zijn tijden te kwalificeren voor de British Swimming World Class Talent Programme, wat ervoor zorgde dat hij voor het eerst meedeed aan een internationaal toernooi. Dat toernooi was het EK in 2011 in Eindhoven, waar hij deelnam aan drie afstanden en gelijk een zilveren en bronzen medaille mee naar huis wist te nemen. Tijdens de Zomerspelen in 2012 wist hij helaas nog geen medaille mee naar huis te nemen, hij eindige twee keer vierde en een keer achtste. Op de WK in Montreal 2013 nam hij deel aan vijf verschillende afstanden. Hier moest hij genoegen nemen met twee keer zilver en een keer brons. 

 
Daniel Dias tijdens de Caixa Loterias in april 2015 (Foto: Getty)

Geen Grexit, akkoord over Griekenland

De EU-top is het unaniem eens over een ESM-programma in ruil voor hervormingen, dat laat Donald Tusk maandagochtend op Twitter weten.

De eurolanden hebben met het noodlijdende Griekenland een akkoord bereikt over de voorwaarden voor nieuwe financiële steun in ruil voor een reeks strenge hervormingen en besparingen. "Agreement" twitterde de Belgische premier Charles Michel maandagochtend na een marathonvergadering van bijna zeventien uur. De voorzitter van de eurotop Donald Tusk, had kort daarvoor een herzien compromisvoorstel op tafel gelegd, zo liet zijn woordvoerder op Twitter weten.

Met het akkoord is het gevaar voor een vertrek van de Grieken uit de euro vooralsnog geweken.

Griekenland is failliet, de banken zijn al twee weken dicht en rekeningen kunnen niet meer worden betaald. Grieken konden maar een paar tientjes per dag pinnen.

Duitsland zag de onderhandelingen somber in. Bezuinigingen en hervormingen gingen volgens hen aan Griekse zijde niet snel genoeg. Bondskanselier Angela Merkel zei dat het vertrouwen ook weg is.

De Fransen waren wat milder. De Franse president Francois Hollande wilde er alles aan doen om de Grieken in de eurozone te houden. Dat lijkt hem dus gelukt te zijn.

Als er meer informatie beschikbaar is zal dit bericht worden aangevuld.

Doden door instorting op legerbasis Siberië

Zeker twaalf mensen zijn in de Siberische stad Omsk omgekomen toen een gebouw op een legerbasis instortte. Zeker negentien mensen werden gered, een aantal raakte zwaargewond, meldde het Russische ministerie van Defensie maandag volgens persbureau Interfax. Onder het puin wordt nog gezocht naar slachtoffers.

Toen het vier verdiepingen hoge gebouw op een trainingscentrum instortte, lagen veel militairen te slapen. Het is niet duidelijk wat de instorting veroorzaakte. Het gebouw is onlangs gerenoveerd.

Doden door instorting op legerbasis Siberië
Doden door instorting op legerbasis Siberië (Foto: ANP)

'Steun voor Griekse regering loopt gevaar'

De eisen die de eurolanden stellen in ruil voor nieuwe financiële steun voor Griekenland brengen de meerderheid van de Griekse regering in gevaar. Dat zei de Griekse minister van Arbeid Panos Skourletis maandag op de Griekse televisie.

Bij het marathonoverleg over de Griekse crisis stuurden de eurolanden zondagnacht aan op zware bezuinigingen en economische hervormingen, die nog deze week door het Griekse parlement moeten worden aangenomen. Skourletis kan zich echter voorstellen dat de voorstellen die afgelopen nacht zijn besproken te ver gaan voor veel van zijn partijgenoten.

"Het huidige plan is niet levensvatbaar", stelde de minister. Volgens Skourletis moeten er waarschijnlijk nog dit jaar nieuwe verkiezingen worden gehouden in Griekenland.

'Noord-Korea bevestigt executie minister met luchtafweerkanon'

Noord-Korea heeft officieel de executie van minister van defensie Hyon Yong Chol impliciet bevestigd. Dat hebben de Zuid-Koreaanse autoriteiten maandag gezegd. Twee maanden geleden zei de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst al dat de minister was geëxecuteerd, omdat hij niet trouw zou zijn geweest aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un.

Volgens Zuid-Korea werd Hyon doodgeschoten met luchtafweergeschut, omdat hij Kim Jong Un had tegengesproken, zich beklaagd had over het regeringsbeleid en tijdens een bijeenkomst in slaap was gevallen. Sinds Hyons verdwijning hadden Noord-Koreaanse staatsmedia niets over hem geschreven of gemeld.

Afgelopen weekend meldde staatspersbureau KCNA echter dat generaal Pak Yong Sik is benoemd tot nieuwe minister van defensie. Daarmee bevestigt het Noorden volgens Seoul de zuivering binnen de regering.

'Beurshandel in teken Grieks marathonoverleg'

De Europese beurshandel staat maandag in het teken van het marathonoverleg in Brussel over Griekenland. Daarnaast komt de halfjaarcijferperiode deze week zowel in Europa als de Verenigde Staten op stoom. De aandelenbeurs in Amsterdam opent naar verwachting licht lager en ook de andere Europese effectenmarkten zullen met kleine minnen aan de nieuwe handelsweek beginnen.

"Het Griekse dilemma blijft de beurshandel domineren en beleggers zullen weinig doen tot er duidelijkheid is", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland. Volgens haar zijn de eurolanden te bang om Griekenland uit de eurozone te zetten en zal er waarschijnlijk een nieuw steunpakket aan het noodlijdende land worden gegeven. Naast de Griekse kwestie zorgen de bedrijfsresultaten en de wilde koersbewegingen op de Chinese beurs er volgens de marktanalist voor dat het opnieuw ,,geen saaie week lijkt te worden".

De regeringsleiders van de eurolanden hebben maandagochtend hun ingelaste top over steun voor het noodlijdende Griekenland onderbroken voor ,,finale consultaties". Het overleg begon even na 16.00 uur zondagmiddag. Naar verluidt zouden de Grieken nog dwarsliggen op één punt. Ze hebben nog steeds moeite met de voorgestelde privatisering van staatseigendom, die onder Europees toezicht zou moeten gebeuren.

Dow Jones
De aandelenbeurzen in het Verre Oosten stonden maandag in het groen. In China, waar de beurzen de afgelopen tijd flinke klappen kregen, steeg de Shanghai Composite Index 2,7 procent. Dat kwam onder meer door beter dan verwachte import- en exportcijfers van de op een na grootste economie ter wereld. De Nikkei in Tokio stond kort voor het luiden van de slotbel 1,7 procent hoger.

Beleggers in Europa en de Verenigde Staten hadden vrijdag vertrouwen in de goede afloop van het ultieme overleg over nieuwe financiële noodsteun voor Griekenland. Behalve optimisme over Griekenland gaf het herstel op de Chinese markten de beurshandel steun.

Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 1,2 procent hoger op 17.760,41 punten. De bredere S&P 500 ging eveneens 1,2 procent omhoog en kwam op 2076,62 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1,5 procent tot 4997,70 punten.

Euro
In Amsterdam sloot AEX-index 2,4 procent hoger op 481,39 punten. De MidKap steeg 1,7 procent naar 708,76 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen met winsten tot 3,1 procent het weekeinde in.

De euro noteerde maandag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,1140 dollar, tegen 1,1150 dollar bij sluiting van de beurzen in Europa op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,7 procent minder op 51,85 dollar. Brentolie zakte 2 procent in prijs en ging voor 57,53 dollar per vat over de toonbank.

'Beurshandel in teken Grieks marathonoverleg'
'Beurshandel in teken Grieks marathonoverleg' (Foto: ANP)

Nieuw-Zeeland klaagt over uitsluiting OS

Als het aan Nieuw-Zeeland ligt, is het laatste woord nog niet gesproken over de vertegenwoordiging van Oceanië op het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het land werd uitgesloten uit de finale van het kwalificatietoernooi, waarna Fiji won en zich plaatste voor de spelen van 2016. Maar Nieuw-Zeeland gaat tegen de diskwalificatie van het nationale team onder 23 in beroep.

Nieuw-Zeeland mocht eigenlijk de finale spelen, maar werd enkele uren voor de wedstrijd gediskwalificeerd. Deklan Wynne, een Zuid-Afrikaan van geboorte die bij de Nieuw-Zeelanders meespeelde in de halve finale tegen Vanuatu, bleek niet speelgerechtigd. Daardoor kwam Vanuatu in de finale, maar zij verloren van voetbaldwerg Fiji.

Volgens Nieuw-Zeeland is er echter vooraf aan de Oceanische voetbalbond gevraagd of alle spelers speelgerechtigd waren. "We hadden verwacht dat als er problemen waren, die eerder waren aangekaart", zei Andy Martin, de directeur van de Nieuw-Zeelandse voetbalbond. Bovendien vindt hij het verwerpelijk dat de uitsluiting pas uren voor de finale werd meegedeeld.

'Seks en drugs op tv vervelen nooit'

Het BNN-programma Spuiten en slikken heeft geen houdbaarheidsdatum, betogen programmamakers Tim Hofman en Jan Versteegh. "Ik merk op straat dat seks en drugs op tv nooit vervelen", vertelt Tim in Metro.

"Het is ook constant in ontwikkeling en wij kunnen daar met Spuiten en slikken mooi op aansluiten. Wij zijn geen trendsetter namelijk, maar volgen. Jong en oud kijkt nog steeds, dus we blijven lekker doorgaan"', vervolgt Tim, die voor Spuiten en slikken op reis als vogue-maagd naar Manchester ging om te ontdekken hoe de wereld eruit ziet van homo's en transgenders.

Ook Jan Versteegh, die in San Francisco een porno-kasteel bezocht, ziet Spuiten en slikken nog lang niet van de buis verdwijnen. ''Er is telkens een nieuwe generatie voor de onderwerpen. Bovendien komen er nieuwe drugs op de markt die heel hard gaan, dat wil je laten zien", vertelt Jan. ''Spuiten en slikken vervult nog steeds een rol voor een generatie die nog niet zo veel weet over seks en drugs."

Haarlemmerliede zet zichzelf in de etalage

De Noord-Hollandse gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude doet zichzelf 'in de verkoop'. Buurgemeenten als Velsen en Haarlem mogen een bod uitbrengen, maar ook een fusie met Bloemendaal of Heemstede hoort tot de mogelijkheden. Dat meldt vakblad Binnenlands Bestuur maandag.

"We willen wel het heft in eigen hand houden", aldus de burgemeester van de 5500 inwoners tellende gemeente. De 52-jarige Pieter Heiliegers (VVD) noemt het een bijzonder besluit dat de gemeenteraad unaniem heeft besloten de eigen zelfstandigheid op te geven. "We moeten kijken naar het belang van onze bewoners en ondernemers. De kwaliteit van onze dienstverlening en ons bestuur staat onder druk." Het samengaan met een andere gemeente mag van de raad niet ten koste gaan van de leefbaarheid en het groen.

Heiliegers is er van overtuigd dat zich overnamekandidaten zullen melden. "We liggen in een strategisch gebied. We zijn de achtertuin van Schiphol, er lopen grote sporen en snelwegen door het gebied. Onze buren vinden ons interessant."

Mart Smeets wordt gemist

Mart Smeets krijgt naar eigen zeggen veel kaartjes en briefjes van mensen die zijn programma De Avondetappe dit jaar missen. "Zoals van een oud omaatje van 80 dat me liet weten dat haar zomer niet meer hetzelfde is", vertelt Smeets in het AD.

Mart heeft wel een goede raad voor kijkers die zijn talkshow over de Tour de France missen. "Laten we lekker naar de Tour kijken en naar degenen die er wél zijn. Het is met tv net als met wielrennen: renners die zijn uitgevallen tellen ook niet meer mee. Niks en niemand is onvervangbaar: zeker niet in de televisiewereld. Ik zal niet terugkomen op mijn beslissing en de NOS ook niet."

Smeets heeft het trouwens druk. "Werken, schrijven, corrigeren. Er komt een groot, dik boek aan. En ik heb een column in de Volkskrant over de Tour. Ik heb ontzettend veel te doen."

Nog een kwestie open bij eurotop over Grieken

Op de eurotop in Brussel over nieuwe steun voor Griekenland is na bijna zestien uur onderhandelingen nog een kwestie niet opgelost. De Grieken hebben nog steeds moeite met de voorgestelde privaterisering van staatseigendom, die onder Europees toezicht zou moeten gebeuren.

Dat stelde de Sloveense premier Miro Cerar maandagochtend bij zijn vertrek van de top. Hij moest terug naar Slovenië in verband met het bezoek van NAVO-topman Jens Stoltenberg. Op de top wordt hij vervangen door premier Mark Rutte, zo twitterde Cerar.

Nog een kwestie open bij eurotop over Grieken
Nog een kwestie open bij eurotop over Grieken (Foto: ANP)

A50 kort dicht door koeien op de weg

De A50, Arnhem richting Eindhoven, is maandagochtend een half uurtje afgesloten geweest tussen knooppunt Ewijk tot knooppunt Paalgraven. Op dat weggedeelte liepen koeien, zo meldden de ANWB en de VerkeersInformatieDienst (VID).

Hoe de koeien op de snelweg kwamen, is niet duidelijk. ''Ze staan nu weer veilig achter het hek'', aldus een woordvoerder van de ANWB. Door de snelwegafsluiting stond het verkeer enige tijd vast.

'Acht procent afgestudeerde hbo'ers werkloos'

Hbo'ers die net zijn afgestudeerd vinden makkelijker een baan. In 2014 had 93 procent na anderhalfjaar al werk, terwijl dat in 2013 nog 92 procent was. Dit meldt de NOS op basis van cijfers van de universiteit Maastricht. Een onderzoeker benadrukt wel dat het vaak gaat om baantjes van minder dan twaalf uur in de week.

De onderzoeker waarschuwt dat deze groep jongeren, die sinds de crisis is gegroeid, hierdoor niet financieel zelfstandig worden.

Jongeren die een mbo-opleiding hebben afgerond kunnen nog steeds moeilijk aan een baan komen. Vooral de scholieren die weinig stage hebben gelopen blijven nog werkloos thuis zitten.

Daniel Radcliffe heeft beste kont van Groot-Brittannië

Daniel Radcliffe is erg blij met de Rear Of The Year award die hij vorige week won. De prijs voor het beste achterwerk wordt jaarlijks uitgereikt in Groot-Brittannië.

"Ik ben al jaren campagne aan het voeren", zei de acteur in reactie tegen E! News. "Het is een heel prestigieuze eer. Ik beloof hem in de toekomst vaker te laten zien."

Daniel liet zijn billen al zien in de films Kill Your Darlings en Equus. Met de eervolle titel versloeg hij dit jaar Jamie Dornan en Andy Murray.

Mexicaans-Amerikaanse tweede bij Miss USA

Miss Oklahoma, Olivia Jordan, heeft zondagavond de Miss USA-verkiezing gewonnen. De tweede plaats ging naar de 22-jarige Ylianna Guerra, die van Mexicaanse afkomst is.

De verkiezing kwam vorige maand in de problemen, nadat mede-eigenaar Donald Trump zich in zijn gooi naar het Amerikaanse presidentschap negatief uitliet over Mexicaanse immigranten. Meerdere televisiezenders, juryleden en acts die zouden optreden trokken zich terug uit het evenement. Uiteindelijk werd de verkiezing uitgezonden door Reelz Channel.

Guerra noemde de opmerking, waarin Trump de immigranten drugsdealers en verkrachters noemde, 'ongelukkig', maar zei nooit te hebben overwogen zich terug te trekken.

Sam Smith en George Michael prijzen elkaar

Sam Smith en George Michael zijn fan van elkaar. De twee Britse zangers prijsden elkaars muziek zondagavond via Twitter.

Sam liet eerst weten dat hij naar zijn 'favoriet' aan het luisteren was. Daarbij plaatste hij een oude foto van George. George merkte de tweet op en schreef in reactie een tweet gericht aan Sam: "Ik hou ook van jou." Sam was dolblij met deze reactie: "Het feit dat je ook maar weet wie ik ben is voor mij een droom die werkelijkheid wordt. Ik hou van je, meneer. Ik ben blij dat je gelukkig en gezond bent. xx"

Eerder op zondag had George via Twitter laten weten dat het prima met hem gaat. Hij vroeg zijn fans de onzin in de tabloids niet te geloven. The Sun had kort daarvoor gemeld dat George met een crackverslaving in een afkickkliniek zat.

Amandla Stenberg maakt ruzie met Kylie Jenner

Kylie Jenner en The Hunger Games-actrice Amandla Stenberg vinden elkaar duidelijk niet aardig. Op Instagram kibbelden de twee tieners over Kylies kapsel en hun gezamenlijke vriend Jaden Smith.

Kylie deelde zondag een foto van zichzelf waarop ze haar bruine haar in vlechtjes draagt. Daarop kreeg ze direct veel commentaar van fans die vinden dat deze haarstijl eigenlijk meer iets is voor donkere mensen. Zo dacht Amandla er blijkbaar ook over. "Als je je zwarte eigenschappen toe-eigent maar erin faalt je positie te gebruiken om zwarte Amerikanen te helpen door de aandacht te trekken naar je haar in plaats van naar politiegeweld of racisme", schreef de 16-jarige actrice volgens Us Weekly als opmerking onder de foto.

Kylie reageerde daarop geïrriteerd: "Boos als ik het niet doe, boos als ik het wel doe... Waarom ga je niet naar Jaden ofzo." Het 17-jarige halfzusje van Kim Kardashian verwees daarmee naar Jaden Smith, de zoon van Will Smith. Eerder gingen er geruchten dat Kylie verkering met hem zou hebben. In mei nam hij echter Amandla mee naar het eindejaarsbal van zijn school.

 

I woke up like disss

Een foto die is geplaatst door King Kylie (@kyliejenner) op11 Jul 2015 om 11:12 PDT

Aziatische beurzen hoger

De Aziatische beurzen noteerden maandag in de plus. De koerswinsten op de Chinese aandelenmarkten, waar voor de derde handelsdag op rij plussen op de borden werden gezet, stuwde het sentiment. Beleggers keken met een schuin oog naar de finale onderhandelingen in Brussel over Griekenland.

Omstreeks 06.30 uur (Nederlandse tijd) stond de Nikkei-index 1,5 procent hoger op 20.072,27 punten. De Hang Seng in Hongkong steeg tussentijds 0,2 procent. In Seoul steeg de Kospi 1,3 procent en de Australische beurs tekende een plus op van 0,6 procent.

In China, waar de beurzen de afgelopen tijd flinke klappen kregen, steeg de Shanghai Composite Index 2,3 procent. Dat kwam onder meer door beter dan verwachte import- en exportcijfers van de op een na grootste economie ter wereld. De handel in een groot aantal aandelen, die tijdelijk door de Chinese overheid was stilgelegd, is ook weer begonnen. Er liggen nu nog iets meer dan 1000 fondsen stil, van ruim 1400 op vrijdag.

Vrouw Cosby blijft geloven in onschuld

De vrouw van Bill Cosby, Camille, blijft haar echtgenoot verdedigen. Volgens twee insiders gelooft ze ook na Cosby's bekentenis niet dat hij vrouwen heeft gedrogeerd voor de seks.

Vorige week bleek uit documenten dat de 78-jarige komiek, nadat hij in 2005 was aangeklaagd voor seksueel misbruik, tegenover advocaten heeft toegegeven sterke slaapmiddelen te hebben aangeschaft om aan vrouwen te geven voor seks. Tientallen vrouwen hebben hem beschuldigd van misbruik. Veel van hen zeggen dat ze eerst door hem werden gedrogeerd en tijdens het misbruik wakker werden.

Camille gelooft echter nog steeds niet dat Cosby al dan niet met drugs iemand heeft gedwongen tot seks. "Ze weet heel goed dat hij vreemdgaat, maar ze gelooft niet dat haar man een verkrachter is", vertelde een van de bronnen tegen New York Post.

Eurotop pauzeert voor eindoverleg

Opnieuw hebben de regeringsleiders van de eurolanden hun ingelaste top over steun voor het noodlijdende Griekenland onderbroken. De Maltese premier Joseph Muscat liet even voor 06.00 uur maandagochtend via Twitter weten dat er een pauze wordt genomen voor "finale consultaties".

Het overleg begon even na 16.00 uur zondagmiddag. Twee keer eerder werd de top onderbroken om in kleinere kring over bepaalde onderwerpen compromissen te sluiten. Zo sprak de Griekse premier Alexis Tsipras onder meer met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande.

Na de tweede schorsing kwam een compromisvoorstel op tafel, maar naar verluidt zouden de Grieken nog dwarsliggen op twee punten. Athene wil geen gedwongen privatisering van staatseigendom tot 50 miljard euro, onder Europees toezicht. Ook verzet premier Alexis Tsipras zich tegen een rol van het Internationaal Monetair Fonds bij nieuwe financiële steun.

'IS-leider Afghanistan is niet dood'

IS-leider in Afghanistan Hafiz Saeed is niet overleden, stelt Islamitische Staat (IS) maandag. Zaterdag meldde de Afghaanse inlichtingendienst dat Saeed was gedood bij een aanval met een Amerikaanse drone. Op een IS-website is een audioboodschap geplaatst waarin zijn dood wordt ontkend. De echtheid van de audioboodschap is onduidelijk.

Volgens de Afghaanse inlichtingendienst kwam Saeed samen met dertig anderen van IS om het leven in de Afghaanse provincie Nangarhar, een gebied dat grenst aan Pakistan.

Saeed verruilde vorig jaar de Taliban voor Islamistische Staat in Afghanistan.

'IS-leider Afghanistan is niet dood'
'IS-leider Afghanistan is niet dood' (Foto: ANP)

Mannen omgekomen in Duitse Bodensee

In de Bodensee in het zuiden van Duitsland zijn op twee verschillende plekken twee lichamen gevonden. Het zijn mannen van 74 en 83, liet de politie maandag aan het begin van de nacht weten.

De man van 74 overleed toen hij met zijn kleindochter aan het zwemmen was in de buurt van Uhldingen-Mühlhofen. Die zag haar opa plotseling levenloos in het water liggen. Op de kant werd vastgesteld dat de man overleden was.

Het lichaam van de andere man werd zo'n 60 kilometer verderop gevonden, in de buurt van de grens met Oostenrijk. De doodsoorzaak is nog onduidelijk, maar aangenomen wordt dat hij is verdronken toen hij in het meer aan het zwemmen was.

Mannen omgekomen in Duitse Bodensee
Mannen omgekomen in Duitse Bodensee (Foto: ANP)

Rutte: teruggedraaide hervormingen vervangen

De Griekse regering moet teruggedraaide hervormingen door andere maatregelen vervangen. Daarop hamerde premier Mark Rutte tijdens de Europese top in Brussel over nieuwe steun aan Griekenland. Dat stelde een EU-bron in de nacht van zondag op maandag over het nog lopende overleg.

Bij een eerder steunpakket voor Griekenland werden concrete afspraken gemaakt over hervormingen en besparingen. Een aantal van deze maatregelen, die onder de vorige Griekse regering werden doorgevoerd, zijn door de huidige regering van Alexis Tsipras teruggedraaid. Dat gebeurde zonder toestemming van de geldschieters. Ook kwamen er geen andere maatregelen met hetzelfde effect voor in de plaats.

Rutte wil gegarandeerd krijgen dat de maatregelen worden gecompenseerd of aangepast, zodat er in ieder geval wordt bezuinigd.

Rutte: teruggedraaide hervormingen vervangen
Rutte: teruggedraaide hervormingen vervangen (Foto: ANP)

Parade trekt ook meer mensen naar Den Haag

Net als in Rotterdam heeft het rondreizende festival de Parade dit jaar in Den Haag meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Er kwamen in tien dagen 44.000 mensen naar het Haagse Westbroekpark en dat zijn er 6000 meer dan vorig jaar, meldde de organisatie maandag. Zondag was de laatste dag van de Parade in Den Haag.

Eerder stonden de theatertenten, restaurants en barretjes al elf dagen in Rotterdam. Daar werden 33.000 bezoekers geteld, 2400 meer dan in 2014.

De Parade reist nu door naar Utrecht, waar mensen vanaf 17 juli in het Moreelsepark terechtkunnen. Het festival gaat daarna nog naar Amsterdam. Het is de 25e editie.

Parade trekt ook meer mensen naar Den Haag
Parade trekt ook meer mensen naar Den Haag (Foto: ANP)

Verdachten gevlucht na poging plofkraak

Meerdere verdachten zijn in de nacht van zondag op maandag aan de politie ontsnapt nadat surveillerende agenten zagen dat ze probeerden een plofkraak te plegen op een pinautomaat in Purmerend. Volgens de politie zijn de mannen er op scooters of motoren vandoor gegaan. Agenten hebben de achtervolging ingezet, maar de verdachten wisten te ontkomen.

Naast agenten op de grond werd volgens een woordvoerder ook een politiehelikopter ingezet. Het is onduidelijk welke kant de verdachten op zijn gegaan en om hoeveel mannen het precies gaat.

De verdachten werden even voor 04.00 uur door de agenten gezien bij een pinautomaat aan het John F. Kennedyplein in Purmerend.

Verdachten gevlucht na poging plofkraak
Verdachten gevlucht na poging plofkraak (Foto: ANP)

Zeker 35 doden bij aanslagen in Bagdad

Bij verschillende aanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zondag zeker 35 doden gevallen. Een dubbele explosie in het noorden van de stad eiste 's avonds negentien levens. Een zelfmoordterrorist blies zich bij een drukbezochte markt op, kort nadat er op dezelfde plek een autobom af was gegaan, meldden veiligheidsdiensten.

Ook in een andere wijk van Bagdad in het noordoosten ging een autobom af, waardoor negen mensen werden gedood. Door de drie explosies raakten meer dan honderd mensen gewond.

Vlak voor zonsondergang gingen op twee verschillende plekken in Bagdad al twee bommen af, met zeven doden als gevolg. De aanslagen zijn niet opgeëist.

Zeker 35 doden bij aanslagen in Bagdad
Zeker 35 doden bij aanslagen in Bagdad (Foto: ANP)

Nintendo-topman Satoru Iwata overleden

De topman van Nintendo is overleden, dat heeft het Japanse bedrijf maandag laten weten. Satoru Iwata overleed vrijdag op 55-jarige leeftijd. Hij had kanker.

Iwata stond sinds 2002 aan het hoofd bij Nintendo. Hij was de eerste president van het bedrijf die geen lid was van de familie Yamauchi. Onder leiding van Iwata werd de omzet verdrievoudigd, door producten als de Game Boy Advance SP en de Wii.

Iwata volgde in 2002 Hiroshi Yamauchi op bij Nintendo. Die leidde het bedrijf 53 jaar. Nintendo werd in 1889 opgericht door Fusajiro Yamauchi.

Op Twitter stromen de condoleances binnen. Fans bedanken Iwata voor goede jeugdherinneringen en het samenbrengen van gezinnen. Iwata stond aan de wieg van spelletjes als Super Mario en Pokemon. "Hij heeft niet alleen technologie gecreëerd, hij creëerde een hele cultuur", zei Nobuyuki Hayashi, consultant en technologiedeskundige. "Het was niet slechts een consumentenproduct, hij gaf mensen iets dat eeuwig is. Hij gaf de mensen iets dat ze doet denken aan de tijd dat ze kinderen waren. Hij was bijzonder."

Eurotop Griekenland uren onderbroken, nu hervat

De speciale top van de eurolanden zondag in Brussel over nieuwe steun aan Griekenland is opnieuw geschorst. Ook deze onderbreking is bedoeld om een vastgelopen discussie over een bepaald onderwerp in kleinere kring vlot te trekken.

Een woordvoerder van de voorzitter van de eurotop, Donald Tusk, maakte de tweede schorsing zondagavond laat bekend. Tijdens de eerste onderbreking sprak de Griekse premier Alexis Tsipras met onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande. Merkel stelt zich hard op richting Athene, Hollande is soepeler.

Update 04.09 uur:
Journalisten melden dat de eurotop zojuist weer is hervat. De afgelopen uren heeft de Griekse premier Tsipras in klein comité overleg gevoerd met Merkel, Hollande en Tusk. Om 05.00 uur zou er een persconferentie plaatsvinden.

Eurotop over Griekenland opnieuw onderbroken
Eurotop over Griekenland opnieuw onderbroken (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.