Beurzen fors hoger na Grieks akkoord

De AEX-index in Amsterdam is de handelsweek maandag met een forse plus begonnen. Ook elders in Europa wisten de graadmeters flinke winsten te boeken. Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws dat de regeringsleiders van de eurolanden een akkoord hebben bereikt over Griekenland.

De AEX-index sloot uiteindelijk 1,8 procent hoger op 489,90 punten. De MidKap klom 1,9 procent, tot 722,23 punten. De beurs in Londen bleef wat achter met een plus van 1 procent, Frankfurt en Parijs gingen respectievelijk 1,5 en 1,9 procent vooruit.

Maandagmorgen werd na een marathonvergadering een deal bereikt met Griekenland, over de voorwaarden voor nieuwe financiële steun in ruil voor een reeks strenge hervormingen en besparingen. Met het akkoord is het gevaar van een vertrek van de Grieken uit de euro vooralsnog geweken.

Ook Wall Street klimt na Grieks akkoord
De aandelenbeurzen in New York zijn de handelsweek maandag met winst aangevangen dankzij overeenstemming tussen Griekenland en zijn geldschieters. Wall Street geeft daarmee een passend vervolg aan de winstreeks van de afgelopen twee dagen waarin al voorzichtig op een akkoord werd gerekend.

Na een paar minuten handelen stond de leidende Dow-Jonesindex 0,8 procent hoger tot 17.896 punten. De bredere S&P 500 ging 0,7 procent omhoog en kwam op 2091 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,8 procent tot 5039 punten.

Oliebedrijf MPLX koerste ruim 8 procent lager. Het bedrijf maakte bekend branchegenoot MarkWest Energy Partners (plus 14 procent), de op een na grootste verwerker van aardgas in de VS, over te nemen voor bijna 16 miljard dollar.

AEX fors hoger na Grieks akkoord
AEX fors hoger na Grieks akkoord (Foto: ANP)